Nasvet

Nasveti za pomoč, nasveti za duhovno rast. Ko nam gre vse prav vse narobe se moramo obrnit k Bogu po pomoč. Ko nam gre vse dobro se moramo tudi obrnit k Bogu po pomoč, mogoče nam gre kaj narobe…


Bi želeli še kak nasvet. Zastavite vprašanje in vam bomo poskušali odgovorit.

This entry was posted in Domov. Bookmark the permalink.

679 Responses to Nasvet

 1. Miro says:

  ŠEST NASVETOV, KAKO NAJTI NOTRANJI MIR (ALETEIA)

  POMANJKANJE MIRU IZVIRA IZ POMANJKANJA ZAUPANJA V BOGA

  V Božjem okolju, reviji o duhovnosti sredi življenja, so nanizali nekaj nasvetov, ki nam lahko pomagajo, da bomo kljub težkim časom ostali mirni in z optimizmom zrli v prihodnost.

  1. Ne obupajmo nad seboj

  Naučimo se ljubiti sebe takšne, kot nas vidi Bog. Ne delajmo si skrbi zaradi svojih padcev, ne vznemirjajmo se ob lastnem trpljenju ali navidezni mlačnosti. “Pogled na lastno nezmožnost in ničevost nam mora biti velik razlog za mir,” zagotavlja oče Libermann. Prav zato nam Bog ni poslal Sina Jezusa, da bi nas sodil, ampak da bi nas odrešil in nam dal življenje. Bog očiščuje naša srca in nas tako usposablja še za veliko večja dejanja, prežeta z ljubeznijo, kajti njegov Duh, ki nas osvobaja, lahko končno deluje v nas.

  2. Prosimo za milost zaupanja

  Pomanjkanje miru izvira iz pomanjkanja zaupanja v Boga. Pogoj za mir je “dobra volja” oziroma “čisto srce” – trdna in stalna pripravljenost človeka, ki je odločen ljubiti Boga bolj kot vse in zaupati vanj tudi v najmanjših stvareh. “Tega se ne smemo bati, ker bi mu s tem naredili veliko krivico, njemu, ki je nadvse dober, ljubeč ter poln nežnosti in usmiljenja do nas,” nas opogumlja oče Libermann.

  3. Skrbimo za reveže

  Sveti Tomaž Akvinski je zapisal, da le dobrodelnost zagotavlja popoln mir, da gre za “izkušnjo, ki si je želja po minljivih stvareh ni prisvojila. Ko človek nekaj dobi, si zaželi nečesa novega.” Kako ohranjati mir v današnjem času, v katerem je v revščino prisiljenih vedno več ljudi? “Če iščeš mir, pojdi naproti revnim,” je priporočil Janez Pavel II. v prepričanju, da izjemna revščina človeških množic v današnjem času ustvarja nevarne razmere.

  4. Odpuščajmo tistim, ki so nas razžalili

  Vsi trpimo zaradi sporov, konfliktov in raznih stisk, ki včasih vodijo celo v bolj ali manj hude razdore … Včasih nas to tako globoko prizadene, da začnemo v skritih kotičkih srca gojiti dolgotrajne zamere in vztrajamo v zagrenjenosti. Mržnja in sovraštvo sta močan strup. Odpuščanje je edini učinkoviti protistrup, s katerim znova najdemo pot spokojnosti. Odpuščanje je pogosto junaško dejanje in sad dolgotrajnega prizadevanja.

  5. Ne dovolimo strahovom, da bi nas podjarmili

  Živeti v miru pomeni ustaviti gibalo domišljije, ki z veliko hitrostjo vleče za seboj vagone naših skrbi. V Svetem pismu je tristo petinšestdesetkrat zapisano sporočilo: “Ne bojte se!” “Kdo izmed vas pa more s svojo skrbjo podaljšati svoje življenje za en sam komolec?” (Mt 6,27). Kako ohranjamo notranji mir? Svojo preteklost predajmo Bogu (odpuščanje) in svojo prihodnost njegovi Previdnosti (izročanje). In živimo … le za današnji dan. “Jutrišnji dan bo skrbel sam zase.”

  6. Brezpogojno se izročajmo Bogu

  Težave, stiske in preizkušnje so neizogibne. Resničnost se vedno ne prilagaja našim “pobožnim” željam. Zaupanje v Boga nam pomaga ponižno sprejemati dogodke, da smo jim kos ter v njih vidimo pot svetosti in miru. Sveti Frančišek Saleški pravi, da ni pomembno “imeti mir v srcu, ampak delati zanj”.

  To je pot, ki jo je treba prehoditi vsak dan – ko se ne predajamo malodušju, ko začenjamo z majhnimi koraki in v njih vztrajamo ter ko vztrajamo v molitvi, s katero se nenehno izročamo Jezusovemu pogledu. “Nič ne skrbite, ampak ob vsaki priložnosti izražajte svoje želje Bogu z molitvijo in prošnjo, z zahvaljevanjem. In Božji mir, ki presega vsak um, bo varoval vaša srca in vaše misli v Kristusu Jezusu” (Flp 4,6-7).

  Povzeto po: https://si.aleteia.org/2021/04/05/6-nasvetov-kako-najti-notranji-mir/

  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

 2. Miro says:

  NAUČITI SE MORAMO ZAHVALJEVATI SE DRUG DRUGEMU:
  KDOR PREJME, KER JE PREJEL LJUBEZEN IN POMOČ,
  KDOR DAJE, KER IMA VELIKO PRILOŽNOST ZA RAST V LJUBEZNI.
  (misel božjega služabnika Frančiška Van Thuana)

  Bog bodi hvaljen, zdaj in vekomaj!

 3. Miro says:

  USMERJAJMO SVOJE MISLI VEDNO NA NEBESA, NAŠO PRAVO DOMOVINO, SAJ JE ZEMLJA
  LE NJENA PODOBA, TER OSTANIMO VEDRI IN MIRNI OB VSAKEM DOGODKU, VESELEM ALI
  ŽALOSTNEM. (misel sv. patra Pija)

  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

 4. Miro says:

  IŠČITE RADOST V TEM, DA VNAŠATE POVSOD PEČAT ISKRENOSTI, POŠTENJA IN DA SE
  IZOGIBATE VSAKE LAŽI IN PRETIRAVANJA, DA BO MOGEL IZ VAŠEGA ŽIVLJENJA KIPETI
  NENEHEN VAL ŽIVE VODE, KI BO VSE DVIGAL DO VEČNEGA ŽIVLJENJA.

  (misel sv. Janeza XXIII.)

  • Miro says:

   Bogu hvala za duhovno bogate misli, spodbude in nasvete svetnikov. Govorijo to, kar tudi sami živijo po prevzvišenem zgledu in v neizmerni moči Odrešenika Jezusa Kristusa. Svetniki so živo uresničenje Božje besede v moči Svetega Duha!

 5. Miro says:

  PREUČI SAMEGA SEBE IN SKUŠAJ SE SPOZNATI!

  STALNO GOVORIŠ, DA SE LJUDJE OKOLI TEBE ŽALJIVO VEDEJO. VENDAR NE UVIDIŠ,
  ZAKAJ TE PRAVZAPRAV OBSOJAJO. PREUČI SAMEGA SEBE IN SKUŠAJ SE SPOZNATI.
  MORDA TI VEDNO KARAŠ DRUGE, NIKOGAR PA NE POHVALIŠ, ZATO PA TUDI LJUDJE
  TEBE NE POHVALIJO.

  Božji služabnik Friderik Baraga

 6. Hvala says:

  BREZ BOGA NE MOREMO STORITI NIČESAR!

  To smo že večkrat povedali. VENDAR JE POTREBNO RAZMISLITI, KAJ TO DEJANSKO POMENI!

  VSE SVOJE GREHE, STISKE, BOJAZNI, TRPLJENJE, KRIVICE, BOLEČINE, ŽELJE, OBŽALOVANJE, SKRATKA VSAKODNEVNO ŽIVLJENJE -(24 UR NA DAN) VSAKO ZADEVO, DOGOTEK BOLEČINO, TRPLJENJE, VESELJE, ZAHVALE itd…itd… POSEBEJ MU POVEDATI IN IZROČITI V NJEGOVO USMILJENO PREDRTO SRCE, LE TAKO BO ON LAHKO DELOVAL, DA SE URESNIČI NJEGOVA ZAPOVED-BREZ MENE NE MORETE NIČESAR STORITI.

  NOBEN ČLOVEK SE NE BO SAM OČISTIL GREHA, NE MORE GA SAM OBŽALOVATI BREZ NJEGOVE MILOSTI, NE MORE SE SAM POBOLJŠATI BREZ NJEGOVE MILOSTI, NE MORE ODPUŠČATI BREZ MILOSTI GOSPODA, SKRATKA NE MORE NIČESAR!

  NE POZABIMO TEGA!

 7. Miro says:

  Nasvet iz Svetega pisma

  IZROČI SVOJO POT GOSPODU,
  ZAUPAJ VANJ, IN ON BO STORIL.
  (Ps 37,5)

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Ps+37%2C5&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

 8. Miro says:

  V ODNOSU DO BOGA NAJ TE VODI VERA,
  V ODNOSU DO BLIŽNJEGA LJUBEZEN,
  V ODNOSU DO SAMEGA SEBE PONIŽNOST.

  (sv. Janez Bosko)

 9. Miro says:

  SV. CHARLES DE FOUCAULD: “IMEJTE GLOBOKO VERO, KI JI NI NIČ NEMOGOČE, ZATO OB NJEJ SKRB, NEVARNOST IN STRAH IZGUBIJO SVOJO MOČ.”

  V molitvi prosimo našega Odrešenika Jezusa Kristusa za živo vero, trdno upanje in gorečo ljubezen do Boga in bližnjega. Sami ne zmoremo nič, vse pa premoremo v Njem, ki nam daje moč (prim. Flp 4,13)

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!

 10. Miro says:

  7 PREDLOGOV, KAKO LAHKO SVETNIKI PRIPOMOREJO K BOLJŠEMU SPANCU (Aleteia)

  NAJ VAS NASVETI NEKATERIH SVETNIKOV IN SVETNIC ODREŠIJO NEPRESPANIH NOČI

  Nasveti svetnikov v fotogaleriji na:
  https://si.aleteia.org/2021/10/14/7-predlogov-kako-lahko-svetniki-pripomorejo-k-boljsemu-spancu/

  Božje usmiljenje, ki vedno in povsod spremljaš vse ljudi, zaupamo vate!

 11. Miro says:

  ZA ZAČETEK STORITE TO, KAR JE POTREBNO, POTEM TISTO, KAR JE MOGOČE,
  NAZADNJE BOSTE PRESENEČENI OPAZILI, DA DELATE CELO NEMOGOČE.

  (misel sv. Frančiška Asiškega, Ognjišče)

 12. Miro says:

  V VSEH STVAREH ZASLEDUJ BOŽJO PREVIDNOST IN
  NJEGOVO MODROST IN GA HVALI.

  (sv. Terezija Avilska, Pot popolnosti)

 13. Hvala says:

  BOŽJA BESEDA JE ŽIVA IN DEJAVNA, KI ZDRAVI ČLOVEKA, OČIŠČUJE GREHOV, ODPUŠČA, DAJE PRAVO ŽIVLJENJE itd…ZATO JE POTREBNO BOŽJE BESEDE IZ SVETEGA PISMA Z JEZUSOVO POMOČJO PRENESTI V VSAKDANJE ŽIVLJENJE.

  Ne moremo živeti in se zveličati po svojih človeških besedah.

  POGLEJMO KAJ REČE JEZUS, NAROČA JEZUS:

  »Jaz sem resnična vinska trta in moj Oče je vinogradnik. 2 Vsako mladiko na meni, ki ne rodi sadu, odstrani; in vsako, ki rodi sad, očiščuje, da rodi še več sadu. 3 Vi ste že čisti zaradi besede, ki sem vam jo povedal (Jn 15,1-3).

  VIDIMO KAJ GOVORI JEZUS: VI STE ŽE ČISTI ZARADI BESEDE, KI SEM VAM JO POVEDAL. BOŽJA BESEDA OZDRAVLJA IN DAJE PRAVO ŽIVLJENJE!

 14. Hvala says:

  POGLEJMO, ZAKAJ KRISTJANE SVET SOVRAŽI, ZAKAJ TOLIKO PREGANJANJA. TUDI V DRUŽINI, KJER JE EDEN VERNI IN OSTALI NEVERNI; GA VSI NEVERNI IZLOČAJO, SE GA IZOGIBAJO, MU NASPROTUJEJO, SE MU POSMEHUJEJO IN GA ZANIČUJEJO!

  Upoštevati je POTREBNO ZOPET BOŽJO BESEDO, KI NAM O TEM GOVORI. JEZUS JE POVEDAL, DA SVET LJUBI, KAR JE OD TEGA SVETA, VENDAR ON JE ODBRAL SVOJE UČENCE OD TEGA SVETA, ZATO JIH SVET SOVRAŽI.

  SVET VAS BO SOVRAŽIL

  18 »Če vas svet sovraži, vedite, da je mene sovražil pred vami. 19 Če bi bili od sveta, bi svet ljubil, kar je njegovo; ker pa niste od sveta, ampak sem vas jaz odbral od sveta, vas svet sovraži. 20 Spominjajte se besede, ki sem vam jo rekel: ›Služabnik ni večji kot njegov gospodar.‹ Če so preganjali mene, bodo preganjali tudi vas; če so se držali moje besede, se bodo tudi vaše (Jn 15,18-20).

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Jn+15%2C18-20&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

 15. Miro says:

  Nasvet iz Svetega pisma

  »IZROČI SVOJO POT GOSPODU, ZAUPAJ VANJ, IN ON BO STORIL.« (Ps 37,5)

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Ps+37%2C5&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

 16. Hvala says:

  ČLOVEŠKA NARAVA JE SLABOTNA GREŠNA. IN ČLOVEŠKA MISELNOST JE NAGNJENA, K RAZMIŠLJANJU, DA SE MORA VEDNO ZGODITI VSE LEPO, VVSE DOBRO, ČE PROSIMO SVETEGA DUHA ZA RAZLOČEVANJE IN VODSTVO.

  Vendar to ne gre po naši človeški miselnosti. SVETI DUH NI DUH UGAJANJA, AMPAK RESNICE. KO PREPUSTIMO VODSTVO SVETEMU DUHU IN SPREJEMAMO NJEGOVE NASVETE JE NAJPREJ POTREBNO -POPOLNOMA SE ODPOVEDATI SVOJI VOLJI. NE MORE SE ZGODITI VSE, TAKO KOT SI MI ŽELIMO. Včasih se dogajajo hude in strašne reči, potem sledi človeško obtoževanje, obsojanje itd.. VENDAR SE MORAMO ZAVEDATI, DA JE SVETI DUH-DUH RESNICE. RESNICA PA ZELO BOLI.

  Tako sem že zadnjič omenila na primeru, pa poglejmo::

  JEZUS JE REKEL:

  Ko vas bodo vlačili in vas izročali, ne skrbite vnaprej, kaj boste rekli, temveč govorite to, kar vam bo dano tisto uro. Ne boste namreč govorili vi, temveč Sveti Duh. (Mr 13,11)

  Sveti Duh pa ni duh ugajanja, ampak duh resnice. On nas spominja in uči, kaj moramo govoriti.
  Spomnimo se na Štefana, ki je poln Svetega Duha rekel: Vidim nebesa odprta … In zato so ga kamnali. Sveti Duh nam naroča, kaj naj govorimo, ne glede na posledice, ne glede na odzive drugih. (Mirenski grad)

  VIDIMO IZ PRIMERA. ŠTEFAN JE GOVORIL RESNICO, ZATO SO GA UBILI. SVETI DUH VEDNO GOVORI IN NAM NAROČA POVEDATI RESNICO, ČEPRAV BO ZA NAS ZELO ZELO BOLEČE IZPADLO!

  KDOR ŽELI SLUŽITI BOGU, SE MORA ODPOVEDATI SVOJI VOLJI IN VEDNO GOVORITI RESNICO, NE GLEDE NA TO, KAR GA DOLETI!
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
  http://arhiv.mirenski-grad.si/it/node/31

  • Hvala says:

   KER JE SVETI DUH DUH RESNICE, MORAMO DOPUSTITI BOGU, DA SE SE ODVIJE NJEGOV BOŽJI NAČRT V NAŠIH ŽIVLJENJIH, PA NAJ BO ŠE TAKO BOLEČE STANJE!

 17. Miro says:

  Nasvet papeža Frančiška

  KAKO PREMAGATI SVOJO KRHKOST? NAJVEČJI SOVRAŽNIK JE STRAH. NE BOJTE SE!
  KRHKI SMO, TO VEMO, VENDAR JE ON MOČAN. MAJHEN OTROK JE KRHEK, VENDAR JE
  VAREN, KER JE OB STARŠIH.

  Božje usmiljenje, ki izviraš iz Presvetega Srca Jezusovega, zaupamo vate!

 18. Miro says:

  Nasvet duhovnega pisatelja Tomaža Kempčana

  GLEJ NASE IN NE SODI DRUGIH! SODITI DRUGE JE PRAZNO DELO;
  DOSTIKRAT SE ČLOVEK PRI TEM MOTI IN LAHKO GREŠI; ČE PA SAM SEBE
  SODIŠ IN PRESOJAŠ, BOŠ TO VEDNO S PRIDOM DELAL.

  Hoja za Kristusom

  Božje usmiljenje, tolažba in blagor vsem, ki so skesanega srca, zaupamo vate!

 19. Miro says:

  Nasvet iz Svetega pisma

  POTRUDI SE, DA SE BOŠ PRED BOGOM IZKAZAL ZA PREIZKUŠENEGA, ZA DELAVCA, KI SE MU NI TREBA SRAMOVATI IN KI PRAVILNO RAVNA Z BESEDO RESNICE. (2 Tim 2,15)

  Več sorodnih svetopisemskih izrekov na: https://www.biblija.net/biblija.cgi?set=2&id13=1&l=sl&z=4&zf=1696&t=5#Pridigarjeva+slu%9Eba

  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupam vate!

 20. Miro says:

  OTROCI SO TAKŠNI: SMEJIJO SE IN JOKAJO, DVE STVARI, KI SE V NAS, VELIKIH, POGOSTO “BLOKIRATA”, KER NISMO VEČ SPOSOBNI …

  Otroci imajo sposobnost smeha in joka. Nekateri se, kadar jih primem, da bi jih objel, nasmehnejo; drugi opazijo moja bela oblačila in mislijo, da sem zdravnik, da sem jih prišel cepit, in zajokajo … toda spontano. Otroci so takšni: smejijo se in jokajo, dve stvari, ki se v nas, velikih, pogosto “blokirata”, ker nismo več sposobni … Mnogokrat se naš nasmeh spremeni v kartonast nasmeh, v nekaj brez življenja, v nasmeh, ki ni vesel, ki je celo umeten, narejen, kot pri klovnu. Otroci se smejijo spontano in jokajo spontano. Vedno je odvisno od srca, naše srce pa se pogosto blokira in izgubi to sposobnost smeha in joka. (misel papeža Frančiška, 18. marec 2015)

  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.