Članki za dušo

Tu se dodaja članke, ki so povzeti po drugih internetnih straneh. Prosim, da se navedejo viri kje je bilo povzeto.

This entry was posted in Domov. Bookmark the permalink.

4.724 Responses to Članki za dušo

 1. Hvala says:

  SAD SVETEGA DUHA JE TUDI SAMOOBVLADANJE, KI POMENI, DA SE UKLONIMO BOŽJI VOLJI IN V DUHU PREJMEMO MOČ ZA NADZOR SVOJIH ČLOVEŠKIH VZGIBOV. To ni uničevanje človeške narave, ampak vladanje sebi, da nam čustvene in nagonske sile služijo in ne škodijo. Za to pa je potreben neprestan duhovni napor in zvestoba. Tako morejo sadovi dozoreti v lepo umetnino življenja.

  https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/59-21-Uvodnik-1?OpenDocument&Click=

 2. Miro says:

  PAPEŽ SKLENIL CIKEL KATEHEZ O MOLITVI: JEZUS MOLI ZA NAS

  Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco govoril o Jezusovi velikonočni molitvi za nas in tako sklenil cikel katehez o molitvi, ki ga je začel 6. maja 2020. Spomnil je, da se je Jezus v najtežjih trenutkih svojega zemeljskega življenja z molitvijo obračal na Boga in ga klical »Oče«. Poudaril je, da je Jezus na križu molil za vsakega med nami, ter povabil, naj pogumno in z upanjem čutimo Jezusovo molitev za nas.

  Več o tem na:
  https://www.vaticannews.va/sl/papez/news/2021-06/papez-sklenil-cikel-katehez-o-molitvi-jezus-moli-za-nas.html

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 3. Miro says:

  PREJEMANJE PRESVETEGA ZAKRAMENTA JE RESNIČEN PRIVILEGIJ

  Aleteia je objavila več zanimivih navedkov o prejemanju svetega obhajila. »Radi bi vas spomnili, kakšen privilegij je prejemanje svetega obhajila, da boste znali tudi sami občutiti radost svojih otrok. Vzemite si k srcu pomenljive besede svetnikov in papežev, ki so jih izrekli skozi stoletja,« so poudarili.

  Ogled fotogalerije na:
  https://si.aleteia.org/2021/06/16/12-pomembnih-navedkov-o-lepoti-svetega-obhajila

  Božje usmiljenje, neizmerno v zakramentu evharistije in duhovništva, zaupamo vate!

 4. Miro says:

  »GLEJTE, DA SVOJE PRAVIČNOSTI NE BOSTE IZKAZOVALI PRED LJUDMI, DA BI VAS VIDELI, SICER NE BOSTE IMELI PLAČILA PRI SVOJEM OČETU, KI JE V NEBESIH« (Mt 6,1)

  Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 6,1-6.16-18)

  »Glejte, da svoje pravičnosti ne boste izkazovali pred ljudmi, da bi vas videli, sicer ne boste imeli plačila pri svojem Očetu, ki je v nebesih. Kadar torej daješ miloščino, ne trobi pred seboj, kakor delajo hinavci po shodnicah in ulicah, da bi jih ljudje hvalili. Resnično, povem vam: Dobili so svoje plačilo. Kadar pa ti daješ miloščino, naj ne ve tvoja levica, kaj dela tvoja desnica. Tako bo tvoja miloščina na skrivnem, in tvoj Oče, ki vidi na skrivnem, ti bo povrnil.

  In kadar molite, ne bodite kakor hinavci. Ti namreč radi molijo stoje po shodnicah in vogalih glavnih ulic, da se pokažejo ljudem. Resnično, povem vam: Dobili so svoje plačilo. Kadar pa ti moliš, pojdi v svojo sobo, zapri vrata in môli k svojemu Očetu, ki je na skrivnem. In tvoj Oče, ki vidi na skrivnem, ti bo povrnil.

  Kadar se postite, se ne držite čemerno kakor hinavci; kazijo namreč svoje obraze, da pokažejo ljudem, kako se postijo. Resnično, povem vam: Dobili so svoje plačilo. Kadar pa se ti postiš, si pomazili glavo in umij obraz. Tako ne boš pokazal ljudem, da se postiš, ampak svojemu Očetu, ki je na skritem. In tvoj Oče, ki vidi na skritem, ti bo povrnil.«

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Mt+6%2C1-6.16-18&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Jezus opozarja, da dobra dela, post in molitev ne smejo vzbujati hvale pri ljudeh, ker so po svoji naravi namenjena očiščenju in poglabljanju odnosa z Bogom. Kakšni so moji nameni, ko se postim, delam dobra dela, ko molim? Gospod, ti se nisi kazal v duhovnih naporih. Naj s takimi dejanji ne iščem hvale, ampak se trudim, da bi se v tem pokazala Božja ljubezen do ljudi. (Primož Krečič, Luč besede rodi življenje)

  Naj nas v letu svetega Jožefa spremlja naslednja molitev:

  K tebi o sveti Jožef, pribežimo v svojih stiskah,
  in ko smo na pomoč poklicali tvojo presveto nevesto,
  prosimo zaupljivo tudi tvojega varstva.
  Pri ljubezni, ki te je vezala z brezmadežno Devico,
  Božjo Materjo, in pri očetovski ljubezni, s katero si
  objemal Dete Jezusa, te ponižno prosimo, ozri se
  milostno na delež, ki ga je pridobil Jezus s svojo krvjo,
  in pomagaj nam v naših potrebah s svojo močjo in
  priprošnjo. O preskrbni varuh Svete družine, varuj
  izvoljeno ljudstvo Jezusa Kristusa; odvrni od nas,
  ljubezni polni oče, vsako kugo zmot in greha.
  Podpiraj nas milostno iz nebes, o mogočni naš varuh,
  v tem boju zoper moči teme, in kakor si nekdaj otel
  Dete Jezusa iz smrtne nevarnosti, tako brani
  zdaj sveto Cerkev Božjo sovražnega zalezovanja
  in vsakega nasprotovanja. Varuj nas vsekdar, da
  bomo po tvojem zgledu in s tvojo pomočjo mogli
  sveto živeti, srečno umreti in doseči večno zveličanje
  v nebesih. Amen. (pp. Leon XIII.)

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!
  Brezmadežno Srce Marijino, prosi za nas!
  Sv. Jožef, prijatelj Najsvetejšega Srca, prosi za nas!

 5. Hvala says:

  JEZUS OPOZARJA, DA DOBRA DELA, POST IN MOLITEV NE SMEJO VZBUJATI HVALE PRI LJUDEH, ker so po svoji naravi namenjena očiščenju in poglabljanju odnosa z Bogom. Kakšni so moji nameni, ko se postim, delam dobra dela, ko molim? Gospod, ti se nisi kazal v duhovnih naporih. Naj s takimi dejanji ne iščem hvale, ampak se trudim, da bi se v tem pokazala Božja ljubezen do ljudi.

  Primož Krečič

 6. Miro says:

  AKO HOČEŠ ZVEDETI RESNICO O SEBI, POVPRAŠAJ PRI LJUDEH, S KATERIMI SI VSAK DAN SKUPAJ: SVOJE DOMAČE, SVOJE SODELAVCE … (Stanko Cajnkar)

  – Človekova odvisnost od Boga je popolna, celotna, nujna in osrečujoča. Zato je tudi odgovornost popolna, celotna, nujna in osrečujoča.

  – Svetost besede je važnejša od lepote besede. Lepota je lahko le zvok. Svetost pa pomeni resničnost, iskrenost in zanesljivost.

  – V Kristusu Jezusu se je božja resnica skrila v človeško majhnost, da nas je poučila o Očetovi neskončnosti in dobroti.

  – Človeku, za katerega molimo, bi bili radi pravični in dobri, kakor mu je pravičen in dober Bog.

  – Ako hočeš zvedeti resnico o sebi, povprašaj pri ljudeh, s katerimi si vsak dan skupaj: svoje domače, svoje sodelavce …

  – Resnica je oko, ki gleda, ljubezen pa srce, ki čuti. Prava sreča nastane šele v srcu. V njem dozori v lepoto, ki je največja in najbolj dragocena.

  (Stanko Cajnkar, izbor misli, Ognjišče)

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 7. Miro says:

  ŠTIRI STVARI, KI JIH BOSTE KOT DRUŽINA ZAMUDILI, ČE NEHATE OBISKOVATI MAŠO – ČE VAS MIKA, DA NE BI ŠLI K MAŠI, PREMISLITE O TEH RAZLOGIH IN SE RAJE MALCE POTRUDITE (Aleteia)

  Zelo preprosto je najti razloge, zakaj ne bi šli k maši. Celo tako preprosto – če vam jih po kakršnemkoli naključju zmanjka –, da na svetovnem spletu obstajajo številni članki, ankete in pogovorne skupine, v katerih ljudje razkrivajo svoje razloge, zakaj so nehali zahajati v cerkev …

  Po mnenju avtorja prispevka Michaela Renniera gre tu za vprašanje namernosti: Kako želimo živeti? Kakšni ljudje želimo biti? Namesto lažje poti in izgovorov raje skrbno premislimo svoja dejanja. Zakaj bi družina želela obiskovati sveto mašo?

  O tem več na:
  https://si.aleteia.org/2021/06/12/4-stvari-ki-jih-boste-kot-druzina-zamudili-ce-nehate-obiskovati-maso/

  Božje usmiljenje, neizmerno v zakramentu evharistije in duhovništva, zaupamo vate!

 8. Miro says:

  USMILJENJE JE NAJVEČJA BOŽJA LASTNOST; VSE, KAR ME OBKROŽA, MI O TEM GOVORI (sv. Favstina Kowalska)

  – Pomagaj mi, Gospod, da bi bilo moje srce usmiljeno, da bi čutila vse trpljenje bližnjih in da nikomur ne odrečem svojega srca.

  – Kaj zato, če sem obdana z neprijaznostjo src, ako imam polnost sreče v svoji duši. Ali kaj mi pomaga naklonjenost drugih src, če v svoji notranjosti nimam Boga?

  – Sovražnik naj se boji nas, ne mi njega. Satan zmaguje samo nad ošabnimi in strahopetnimi, ponižni pa imajo moč.

  – Čutim, da sem velika, ko sem združena z Bogom. Kakšna sreča, zavedati se Boga v srcu in z njim živeti v prisrčni medsebojni skupnosti.

  – Glej, človek, zate sem na zemlji postavil prestol usmiljenja. Ta prestol je tabernakelj in s tega prestola usmiljenja želim stopiti v tvoje srce.

  – Usmiljenje je največja božja lastnost; vse, kar me obkroža, mi o tem govori. Usmiljenje je življenje duš, njegovo usmiljenje je neizčrpno.

  – Če je na svetu kakšna oseba resnično srečna, je lahko samo resnično ponižna oseba.

  – Uresničenje usmiljenja je trojno: usmiljena beseda – z odpuščanjem in tolažbo; drugo – kjer ne moreš z besedo nič opraviti, tam moli – tudi to je usmiljenje; tretje – dela usmiljenja.

  (sv. Favstina Kowalska, izbor misli, Ognjišče)

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 9. Hvala says:

  NAJ BOŽJA LJUBEZEN OZDRAVI RANE PRETEKLOSTI (Joyce Meyer)

  V prvih letih zakona sva imela z Davom nekaj napornih let. Vzrok zanje je tičal v meni; potrebovala sem Boga, da me ozdravi, ker me je oče spolno, čustveno in besedno zlorabljal. Po mnogih solzah in težkih trenutkih sem se odločila za odpuščanje namesto za maščevanje in Bog me je peljal skozi. Uporabil je tudi moje pričevanje, da je ozdravil druge ljudi.

  Ko vas Bog ozdravi preteklih ran, ne želi pomagati le vam, ampak želi, da vaša izkušnja postane izhodišče za mnoge druge, da lahko doživijo enako ozdravljenje.

  Sčasoma je Bog naju z Davom vodil do odločitve, da sva moje starše preselila v St. Louis in jima celo kupila hišo, kar je bilo zelo težko zame. Toda moj oče se mi je končno opravičil za vse, kar mi je storil, in celo povabil Kristusa v svoje življenje.

  Doživela sem popolnoma nov nivo čustvenega ozdravljenja, ker sem Bogu dopustila, da me zdravi po moči odpuščanja. Bog me je obnovil in dovolila sem, da je Bog to uporabil, da je ozdravil mojega očeta.

  Kratka molitev

  Gospod, verjamem, da mi lahko pomagaš premagati preteklo ranjenost in bolečino, potem pa uporabi moje ozdravljenje za pomoč drugim. Pomagaj mi okušati Kristusovo ljubezen in me izpopolni s polnostjo Tvojega življenja in moči.

  https://tv.joycemeyer.org/slovene/devotional/naj-bozja-ljubezen-ozdravi-rane/

 10. Hvala says:

  MARIJINO ODPOVEDOVANJE MAMONU

  Poglejmo še nekaj korakov Marijinega odpovedovanja mamonu. Marija je bila zaročena z Jožefom in Bog je poslal angela, ki ji je oznanil, da bo spočela od Svetega Duha. Marija se je prestrašila in rekla: Kako se bo to zgodilo? Odprla se je Bogu in SE ODPOVEDALA STRAHU, da ne bo zmogla in da bo pred ljudmi izpadla grda.

  Ko je šla proti Betlehemu, da se popiše pred cesarjem, je morala sprejeti SRAMOTO ZAVRŽENOSTI . Zanjo ni bilo prostora med njenimi, v prenočišču. Morala je položiti Jezusa v jasli.

  Bila je na begi zaradi kralja Heroda. In sprejeti je morala POPOLNO IZKORENINJENOST. V tujini, bi lahko rekli, je zanju skrbel le Bog.

  Ko se je vrnila je morala sprejeti SRAMOTO OBTOŽBE , ki je letela na sina: Narod hujska! Zločinec je! Sramota popolnega izničenja lastne vrednosti.

  http://arhiv.mirenski-grad.si/it/node/4083

 11. Hvala says:

  VRTNICE JMS

  Nekaj novega delam v tebi, izvir veselja, ki se bo prelivalo v življenja drugih ljudi. Ne domišljaj si, da ta radost prihaja od tebe, ne pripisuj si nobenih zaslug zanjo. Namesto tega raje z veseljem opazuj, kako moj Duh teče skozi tebe in blagoslavlja še druge. Bodi sprejemnik sadov Svetega Duha.

  To, kar moraš storiti ti, je, da si blizu mene, odprta za vse, kar delam v tebi. Ne poskušaj nadzorovati tega, kar moj Duh dela skozi tebe. Le ostani usmerjena name, ko skupaj hodiva skozi današnji dan. Veseli se v moji navzočnosti, ki te napolnjuje z ljubeznijo, radostjo in mirom.

  Evangelij po Janezu 3,8; Pismo Galačanom 5,22

 12. Miro says:

  BOŽJE KRALJESTVO JE ZAGOTOVO V POLNOSTI URESNIČENO V JEZUSU, IN V NJEM SE RAZODEVA TUDI VSA ZAPLETENOST NJEGOVE RASTI!

  Iz svetega evangelija po Marku (Mr 4,26-34):

  Prilika o rastočem žitu

  In govoril je: »Z Božjim kraljestvom je kakor s človekom, ki vrže seme v zemljo. Spi in vstaja, ponoči in podnevi, seme pa klije in raste, da sam ne ve kako. Zemlja sama od sebe poraja najprej bilko, nato klas in končno žito v klasu. Ko pa sad dozori, hitro zamahne s srpom, kajti prišla je žetev.«

  Prilika o gorčičnem zrnu

  In govoril je: »Kako naj ponazorimo Božje kraljestvo in s kakšno priliko naj ga predstavimo? Takšno je kot gorčično zrno, ki je takrat, ko se vseje v zemljo, manjše od vseh semen na zemlji. Ko pa je vsejano, raste in postane večje od vseh zelišč in naredi velike veje, tako da morejo ptice neba gnezditi v njegovi senci.«

  Zakaj v prilikah

  V mnogih takih prilikah jim je govoril besedo, kakor so jo pač mogli poslušati. Brez prilike pa jim ni govoril; a svojim učencem je posebej vse razlagal. (biblija.net)

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Mr+4%2C26-34&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Razlaga Božje besede:

  Božje kraljestvo je zagotovo v polnosti uresničeno v Jezusu, in v njem se razodeva tudi vsa zapletenost njegove rasti.

  Jezus je dejansko videti kot neznatno gorčično zrno, neugledno in nepomembno. Prav zaradi te neugledne podobe ga večina ne more sprejeti. Moti jih zaradi drugačnosti, samostojnosti in upornosti. Nič ni podoben pričakovanemu Odrešeniku. Biti bi moral MOGOČEN in ceniti njihove želje po samostojni državi, podpirati bi jih moral brez kritike – moral bi znati HVALITI, upreti bi se moral Rimljanom in na silo POKAZATI SVOJO MOČ – on pa govori o ljubezni do sovražnikov.

  Tako nastopa božje kraljestvo v Jezusovi podobi. Nič ni tako, kot bi si želeli, razen čudežev v korist ljudstva. Tako nepredvidljiva in težko sprejemljiva je tudi podoba božjega kraljestva, ki si jo želi uresničiti Bog v naših življenjih. On nas vabi na pot rasti, mi pa imamo pred očmi kar nekaj jasnih zahtev:

  – zdravje nam mora služiti in pričakujemo dolgo življenje,

  – če se vsaj malo prizadevamo za poštenje, si zaslužimo tudi materialno gotovost,

  – zagotovljena mora biti življenjska pot – poročen ali posvečen, kakor se pač odločimo,

  – poročenim naj Bog da otroke, posvečenim pa duhovne poklice,

  – ljudje nas morajo sprejemati, če jim nismo nič žalega storili,

  – in še in še.

  Pa je to res pot rasti božjega kraljestva med nami? O tem več na priloženi spletni strani.

  Povzeto po portalu: Pridi in poglej

  Božje usmiljenje, ki izviraš iz Presvetega Srca Jezusovega, zaupamo vate!

 13. Miro says:

  MARIJINO BREZMADEŽNO SRCE – PRAZNIK MARIJINEGA BREZMADEŽNEGA SRCA KATOLIŠKA CERKEV OBHAJA DAN PO PRAZNIKU SRCA JEZUSOVEGA

  Svetopisemski temelji za češčenje Marijinega srca

  V drugem poglavju Lukovega evangelija, ki govori o tem, kako so ob Jezusovem rojstvu betlehemski pastirji prihiteli na kraj njegovega rojstva, »našli Marijo, Jožefa in dete, v jasli položeno,« in nato povsod pripovedovali, »kar jim je bilo o tem detetu rečeno«, evangelist značilno pristavlja: »Marija pa je vse te besede hranila in jih premišljevala v svojem srcu« (Lk 2,19). Ob koncu pripovedovanja o Odrešenikovi mladosti pa je nazadnje ob Jezusovem zaostanku v templju – kakor refren ob sklepu speva – še enkrat rečeno: Jezusova »mati je vse to ohranila v svojem srcu« (51). Tako nam je sv. Luka nekoliko odgrnil zaveso iznad globokega Marijinega molka: opozoril je na skrito življenje in misli njenega srca, ki so bile vse posvečene Kristusu in skrivnosti odrešenja. Sv. Janez Eudes (+ 1680 – gl. 19. avgust), ki mu dajejo naziv »oče liturgičnega češčenja Jezusovega in Marijinega Srca«, je zato sv. Luka imenoval evangelist Marijinega srca. Marijino srce je pri Luku označeno kot središče njenega dušnega in duhovnega življenja.

  Več o prazniku Marijinega brezmadežnega srca na:
  https://katoliska-cerkev.si/marijino-brezmadezno-srce

  Brezmadežno Srce Marijino, prosi za nas!

 14. Miro says:

  PREBERITE, KAJ JE BLAŽENI ŠKOF SLOMŠEK ZAPISAL O PRITOŽEVANJU IN GODRNJANJU (Blagovest)

  Blaženi Anton Martin Slomšek, škof in narodni buditelj, ki ga je slovesno razglasil za blaženega papež sv. Janez Pavel II. ob svojem drugem obisku Slovenije leta 1999, je bil znan po svojih modrih mislih, ki še danes predstavljajo navdih za pristno domoljubje in dobro vzgojo. Leta 2002 je založba Družina ob 50-letnici tednika Družina izdala Slomškove drobtinice, kjer lahko najdete za vsak dan v letu kako Slomškovo misel.

  Nekatere od teh misli pa so tako močne, da jih moramo enostavno deliti naprej. Za včerajšnji dan (9. junija) smo našli naslednji zapis:

  “Ves svet je poln pritoževanja, kako so hudobni ljudje, hudi časi. Ali namesto pomagati, da bi se ljudje in časi izboljšali, mnogi roke križem držijo. Nič ne pomaga pritoževanje. Potrebno je dejanje vsakega stanu, zvestoba vsakega dela. Zvestoba bo dala boljše ljudi, boljše čase.”

  Zanimivo je, da obstaja o tem, kako je bolje slaviti kot godrnjati, izšla tudi knjiga. Merlin R. Carothers namreč v dvojni knjižici IZ JEČE V SLAVLJENJE in MOČ SLAVLJENJA govori o tem, kako se lahko okoliščine začnejo izboljševati, če se odločimo za slavljenje namesto godrnjanja in pritoževanja.

  Povzeto po: Blagovest

  Božje usmiljenje, ki izviraš iz Presvetega Srca Jezusovega, zaupamo vate!
  Blaženi Anton Martin Slomšek, prosi za nas!

  • Hvala says:

   Res je, mislim da bo potrebno na tem področju še veliko truda, molitev in prošenj, da nas bo Gospod očistil teh grehov.

   Bog je rekel po preroku Ozeju: “MOJE LJUDSTVO PROPADA, KER NIMA SPOZNANJA (Oz 4,6).

   Pisanje o tem področju ni zato, da bi strašili ljudi ali se delali pametne, ampak dobronamerno, kajti če človek nekaj ne ve, kar je prepovedano, pa počne to, mogoče včasih tudi z mislimi, da dela dobronamerno, ni Gospodu po volji.

   Vsi skupaj se v molitvi uprimo temu zlu in prosimo Gospoda za pomoč. Pomagal nam bo, saj sami ne zmoremo ničesar.

 15. Miro says:

  TRI BESEDE POVZEMAJO MARIJINO ŽIVLJENJSKO NARAVNANOST: POSLUŠANJE, ODLOČITEV, DEJANJE (papež Frančišek)

  – Kristjani nismo občasno, samo v določenih trenutkih, v nekaterih okoliščinah, v nekaterih izbirah. Ne moremo biti kristjani tako, kristjani smo v vsakem trenutku!

  – Ne moremo postati poškrobljeni kristjani, takšni preveč izobraženi kristjani, ki razpravljajo o teoloških vprašanjih, ko pijejo čaj. Ne! Postati moramo pogumni kristjani in iti iskati tiste, ki so res Kristusovo meso.

  – Tri besede povzemajo Marijino življenjsko naravnanost: poslušanje, odločitev, dejanje. Poslušanje, odločitev, dejanje. Te besede kažejo pot tudi za nas v tem, kar Gospod želi od nas v življenju. Poslušanje, odločitev, dejanje.

  – Vztrajati na Gospodovi poti vse do konca, vse dni. Ne pravim, da je treba začeti vsak dan znova: ne, nadaljevati pot. Vedno nadaljevati. To je pot s težavami, z naporom, a tudi s toliko veselja. Je pa Gospodova pot.

  (papež Frančišek, izbor misli, Ognjišče)

  Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!

 16. Hvala says:

  POLEG TELESNEGA UMIRANJA OBSTAJA TUDI DUHOVNA SMRT, KI JE GRE IN PREPUSTITEV NAGONU. KJER JE HLAPČEVANJE NAGONOM, NI PROSTORA ZA DUHA IN BOGA ( Primož Krečič).

 17. Hvala says:

  USPEH SLEDI TRPLJENJU(Joyce Meyer-Bitka v umu)
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Ker je Kristus trpel v mesu, se tudi vi oborožite z istim mišljenjem: kdor v mesu trpi, neha z grehom, tako da v času, ki mu ostane v mesu, ne živi več za človeška poželenja, ampak za Božjo voljo (1 Pt 4, 1-2).

  Pomislite na vse, kar je Jezus prestal in kako je On prenesel trpljenje v svojem mesu, in to vam bo pomagalo prestati stiske. Oborožite se za bitko ; pripravite se na zmago z razmišljanjem, kakršnega smo videli pri Jezusu: “RAJE BOM POTRPEŽLJIVO TRPEL, KOT DA NE UGODIM BOGU………..

  KAJTI ČE TRPIM, MEDTEM KO IMAM KRISTUSOV UM, NE BOM VEČ ŽIVEL LE ZATO, DA USTREŽEM SEBI, NITI NE BOM POČEL TEGA, KAR JE LAHKO, BEŽAL PA OD VSEGA, KAR JE TEŽKO. NAMESTO TEGA MI BO USPELO ŽIVETI ZA TO, KAR BOG ŽELI, IN NE PO LASTNIH ČUSTVIH IN MESENIH MISLI.

  Obstaja trpljenje ” v mesu”, ki ga moramo prestati, da BI IZPOČNILI BOŽJO VOLJO.

  V vašem življenju morda obstaja oseba, s katero zelo težko shajate, vendar veste, da Bog želi, da se te osebe držite in ne bežite stran od nje. VAŠE MESO TRPI, KER VAM V BLIŽINI TE OSEBE NI LAHKO, VENDAR SE LAHKO PRIPRAVITE TAKO, DA O SITUACIJI RAZMIŠLJATE PRAV.

  Pravilno razmišljanje nas “oboroži” za bitko. Iti v bitko z napačnim razmišljanjem je prav tako, kot da bi šel v prvo bojno črto brez orožja. Če to storimo, ne bomo dolgo zdržali.

  IZRAELCI SO BILI GODRNJAČI, KAR JE EDEN IZMED RAZLOGOV, ZAKAJ SO ŠTIRIDESET LET TAVALI PO POTI, KI BI JIM MORALA VZETI ZGOLJ ENAJST DNI. GODRNJALI SO V VSAKI STISKI IN SE PRITOŽEVALI NAD VSAKIM NOVIM IZZIVOM -VEDNO SO GOVORILI, KAKO JE VSE TEŽKO.

  Mnogi verniki so nedeljski bojevniki in ponedeljkovi godrnjači. V nedeljo v cerkvi, z vsemi prijatelji govorijo prave stvari. Ko pa je v ponedeljek čas, da govorjenje udejanjijo in ni nikogar , na kogar bi lahko naredili vtis, ne zdržijo najmanjše preizkušnje.

 18. Miro says:

  O POSVETITVI JEZUSOVEMU SRCU – KOT VSAKA DRUGA POBOŽNOST IMA TUDI POBOŽNOST DO JEZUSOVEGA SRCA NEKAJ TIPIČNIH ZNAČILNOSTI, PREK KATERIH SE VERNIKI OBRAČAMO K JEZUSOVEMU SRCU (Aleteia)

  Posvetitev in zadoščevanje sta dva vidika pobožnosti, ki ju med letom obhajamo na prvi petek v mesecu.

  Kaj pomeni posvetitev nečemu? Kadar se nekemu delu zares posvetimo, takrat se ne pustimo motiti in smo osredotočeni le na tisto, kar delamo. Posvetitev pomeni, da neko stvar izvzamemo iz posvetne (vsakdanje) rabe in jo namenimo za liturgično uporabo, za bogo-služje. Tudi posvetitev oseb je namenjena ravno temu, da se redovniki, redovnice, duhovniki povsem posvetijo Bogu, živijo Bogu posvečeno življenje.

  Posvetitev, ki jo verniki opravimo na prvi petek, je sicer posebna, saj jo obnavljamo vsak mesec. Posvetitev Srcu Jezusovemu je podaritev samega sebe Bogu iz ljubezni do njega, da prek nas in po nas deluje v svetu.

  Več o posvetitvi Jezusovemu Srcu na:
  https://si.aleteia.org/2021/06/11/vse-kar-moramo-vedeti-o-posvetitvi-jezusovemu-srcu

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!

 19. Miro says:

  POSVETITEV JEZUSOVEMU PRESVETEMU SRCU – SADOVI ČAŠČENJA SRCA JEZUSOVEGA – GOSPODOVE OBLJUBE ČASTILCEM NJEGOVEGA SRCA! (Kapitelj)

  V litanijah Srca Jezusovega izpovedujemo, da je Srce Jezusovo bogato za vse, ki ga kličejo. Papež Janez Pavel II. Je o velikodušnosti Srca Jezusovega dejal: »Odprto je za vse in vsakogar posebej. Popolnoma je odprto in njegova velikodušnost ne bo nikdar prenehala. Velikodušnost Jezusovega Srca spričuje na dejstvu, da ljubezen ni podvržena zakonitostim smrti, ampak zakonitostim vstajenja in življenja. Pričuje o dejstvu, da ljubezen raste s tem, da ljubi, saj to je njena pristna narava.«

  Sv. Marjeta Marija Alacoque je v 17. stoletju v posebnih, od Cerkve potrjenih videnjih prejela od Gospoda več zagotovil in obljub, ki se bodo izpolnile častilcem njegovega Srca.

  Te obljube nimajo takšne veljave, kakršno ima Sveto pismo, saj spadajo k posebnemu ali zasebnemu razodetju. So pa skladne z Novo zavezo, ki tako jasno razodeva Jezusovo dobroto, ljubezen in usmiljenje.

  Namesto o »obljubah«, bi bilo bolje govoriti o sadovih, ki jih bodo deležni tisti, ki se bodo Jezusovemu Srcu popolnoma izročili in v skladu s to izročitvijo živeli. Obljube (ali vsaj sadovi) častilcem Srca Jezusovega se glasijo:

  1. Dal jim bom vse milosti, ki jih potrebujejo v svojem stanu.

  2. Naklonil bom mir njihovim družinam.

  3. Tolažil jih bom v trpljenju.

  4. Varno zavetje jim bom v življenju, posebno ob smrtni uri. Tisti, ki mi bodo vdani in meni posvečeni, se ne bodo pogubili.

  5. Dal jim bom obilen blagoslov pri vsem delovanju.

  6. Grešniki bodo našli v mojem Srcu vir in neizmerno morje usmiljenja.

  7. Mlačni (posebej redovne osebe) bodo postali goreči.

  8. Goreči (posebej redovne osebe) bodo hitro dospeli do velike popolnosti, če se mi bodo popolnoma posvetili, me častili in ljubili.

  9. Bogato bom blagoslovil kraje in skupnosti, kjer bodo imeli na častnem mestu podobo mojega presvetega Srca in ga ljubili in častili ter se mu izročali v posebno varstvo. Na ta način bom ponovno zedinil sprte družine in pomagal družinam v kakršnikoli stiski, če se bodo z zaupanjem obračale name.

  10. Tistim, ki delajo za rešitev duš, bom dal, da bodo spreobrnili tudi najbolj trdovratne grešnike, če bodo prisrčno častili moje Srce in to čaščenje širili med ljudmi.

  11. Imena tistih, ki bodo širili čaščenje, bodo neizbrisno zapisana v mojem Srcu.

  12. Tistim, ki bodo zaporedoma devet prvih petkov prejeli sveto obhajilo, obljubljam milost končnega spreobrnjenja. Ne bodo umrli v moji nemilosti in brez svojih zakramentov. Moje Božje Srce jim bo v zadnjem trenutku varno pribežališče.

  O posvetitvi Jezusovemu Presvetemu Srcu več na:
  http://www.kapitelj.com/posvetitev_jezusovem_presvetem_srcu_9_prvih_petkov.html

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!

 20. Hvala says:

  JOYCE MEYER V KNJIGI-BITKA V UMU PIŠE O PRITOŽEVANJU IN GODRNJANJU GLEDE SLUŽBE, ŠEFA ITD…

  Takole pravi: Ogromno je godrnjanja in pritoževanja ter tako malo hvaležnosti in zahvaljevanja.

  Ljudje se pritožujejo glede službe in svojega šefa, medtem ko bi morali biti hvaležni za stalno službo in ceniti dejstvo, da ne živijo nekje v zavetišču za brezdomce ali stojijo v vrsti za brezplačen obrok.

  Ogromno tistih ubogih ljudi bi z veseljem imelo službo, kljub temu da ni popolna. Zato da b i imeli redni prihodek, živeli v svojem domu in kuhali svojo hrano, bi bili več kot pripravljeni prenašati ne preveč popolnega šefa.
  ——————————————————————————————————————————————————–

  Joyce pravi, kako jo je Gospod naučil tega načela-Rekel ji je:” JOYCE, ZAKAJ BI TI DAL KARKOLI DRUGEGA, ČE NISI HVALEŽNA ZA TO, KAR ŽE IMAŠ? ZAKAJ BI TI DAL ŠE KAJ DODATNEGA, ČEZ KAR SE BOŠ LAHKO PRITOŽEVALA?”
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  GODRNJANJE, NERGANJE, ISKANJE NAPAK IN PRITOŽEVANJE SE OBIČAJNO POJAVIJO, KO NEKDO NE RAVNA OZIROMA SE NEKAJ NE ODVIJA PO NAŠI VOLJI, ALI PA KO MORAMO NA NEKAJ ČAKATI DLJE, KOT SMO PRIČAKOVALI. BOŽJA BESEDA NAS UČI, DA MORAMO BITI V TAKŠNIH ČASIH POTRPEŽLJIVI.
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  Res je, Danes lahko na vsakem koraku, vsako minuto poslušamo godrnjanje, pritoževanje, iskanje napak, kazanje s prstom, pametovanje, skratka izražanje nezadovoljstva namesto HVALEŽNOSTI BOGU.

  V Svetem Pismu lahko pogledamo kako so Izraelci jezili Boga, ko jih je peljal iz sužnosti. Malikovali so, godrnjali, kazali nehvaležnost, itd….KAJ JE BOG STORIL? Le malo od njih je vstopilo v obljubljeno deželo, pomrli so v svoji puščavi.

  Če dežuje je godrnjanje zakaj dežuje?, če sije sonce močno je godrnjanje zakaj sije močno, zakaj je to, zakaj ni ono, zakaj Corona itd. Človeka obliva mrzel pot, ko posluša to nehvaležnost. Tudi če bi Bog dovolil, da bi deževalo polovico leta, On ve zakaj bi to dovolil, zakaj tako godrnjanje kar naprej in vse prek?

  Namesto, da bi izkazovali hvaležnost, da ne padajo rakete po nas, da imamo vodo, da imamo roke in noge, pa če tudi pride kdaj bolezen, se ukvarjamo z godrnjanjem, nehvaležnostjo, črnimi negativnimi mislimi. KAKO PRIČAKUJEMO OD BOGA KAR PROSIMO, ČE NISMO HVALEŽNI ZA TISTO KAR IMAMO.

 21. Miro says:

  BOG NAS VABI K TENKOČUTNOSTI, DOSLEDNOSTI – KRALJESTVO LAHKO GRADI SAMO TAKO, ČE SMO ENO!

  Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 5,20-26)

  »Kajti povem vam: Če vaša pravičnost ne bo večja kakor pravičnost pismoukov in farizejev, nikakor ne pridete v nebeško kraljestvo.«

  »Slišali ste, da je bilo starim rečeno: Ne ubijaj! Kdor pa ubije, bo kriv pred sodbo. Jaz pa vam pravim: Vsak, kdor se jezi na svojega brata, bo kriv pred sodbo. Kdor pa reče bratu ›raká‹, bo kriv pred vélikim zborom; in kdor mu reče ›norec‹, bo kriv in obsojen na peklensko dolino ognja! Če torej prineseš svoj dar k oltarju in se tam spomniš, da ima tvoj brat kaj proti tebi, pústi dar tam pred oltarjem, pojdi in se najprej spravi z bratom, potem pa pridi in daruj svoj dar. Spravi se hitro s svojim nasprotnikom, dokler si z njim še na poti, da te nasprotnik ne izroči sodniku, sodnik pa pazniku in te ne vržejo v ječo. Resnično, povem ti: Ne prideš od tam, dokler ne plačaš vse do zadnjega novčiča.«

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Mt+5%2C20-26&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Razlaga Božje besede:

  Neverni nam kristjanom pogosto očitajo, da “greš k spovedi in je vse izbrisano” – in potem mirno grešiš naprej. Oni ne razumejo nič, mi pa tudi ne dosti več. Odpuščanje je zelo drago plačano. Ampak Jezus ne daje na prvo mesto Očetovega odpuščanja, pač pa naše medsebojno odpuščanje.

  Stvarnik nam morda že odpusti v svoji neskončni milosti, a daje veliko težo našim medsebojnim zadevam. Celo če so malenkosti. Ne gre za to, da bi bil Bog zoprnež, ki nad nami preži z lupo in nam življenje spreminja v paranojo. Gre za to, da pač ne moremo zamahniti z roko: “Ah, saj to ni nič takega!” – pa če gre za dobro, ki naj bi ga storili bratu, ali pa za slabo.

  Bog nas vabi k tenkočutnosti, doslednosti – Kraljestvo lahko gradi samo tako, če smo eno. Dokler je med nami prepad, ni prostora za nas v nebesih. Vabi nas k temu, da smo v ljubezni do konca zvesti svoji vesti – bodisi v tem, da delamo, kar po njej prepoznamo za dobro, ali se kesamo za to, kar smo storili slabega. Naše medsebojne obtožbe, zamere, bolečine, so prostor, kjer vstopa tožnik, hudič, in nam to in večno življenje spreminja v pekel – med seboj nismo več bratje in sestre, temveč volkovi.

  Prosimo danes za medsebojno spravo!

  Povzeto po: Pridi in poglej, Ervin Mozetič

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!

 22. Miro says:

  BLAŽENI BOGUMIL JE STORIL VSE, DA BI LJUDJE VZLJUBILI BOGA IN MARIJO TER OPUSTILI GREŠNE NAVADE (Ognjišče)

  Blaženemu Bogumilu so pripisovali čudodelne moči. Neko poročilo pripoveduje, da je nekoč šel bos čez naraslo reko Varto, kjer si nihče ni upal, njemu pa se ni nič zgodilo. Govorili so tudi, da so ga ob Varti čakali reveži, ker so vedeli, da jim v svoji dobroti ne bo odrekel pomoči. Ko jim nekoč ni imel kaj dati, pripoveduje lepa zgodba, je sklical v veliki reki ribe na en kraj in jih je kar z roko metal na suho, da so imeli reveži kaj jesti.

  Več o življenju blaženega Bogumila na:
  https://revija.ognjisce.si/iz-vsebine/pricevalec-evangelija/815-bogumil-1116-1182

  Božje usmiljenje, ti veselje in neizmerna radost vseh svetih, zaupamo vate!
  Blaženi Bogumil, prosi za nas!

 23. Hvala says:

  VRTNICE JMS

  Žȇli si živeti v moji ljubezni, ki pokriva množico grehov, tvojih in grehov drugih ljudi. Nosi jo kot plašč luči, ki naj te pokriva od nog do glave. Ne boj se, kajti popolna ljubezen izganja strah. Glej na ljudi skozi očala ljubezni, to je z moje perspektive, tako kot jih jaz gledam. Tako hodiš v luči in to mi je všeč.

  Želim si, da moje telo, moja Cerkev, sije v luči moje navzočnosti. Žalosti me, kadar mojo luč in ljubezen zakrije tema. Vrni se k meni, svoji prvi ljubezni! Zaglej se vame, v sijaj moje svetosti, in moja ljubezen bo spet zasijala nad teboj.

  Prvo Petrovo pismo 4,8; Prvo Janezovo pismo 4,18; Razodetje 2,4

 24. Miro says:

  PRED JUTRIŠNJIM PRAZNIKOM – SRCE JEZUSOVO JE SIMBOL VEČNE BOŽJE LJUBEZNI – TAKO KOT JE MAJ POSVEČEN MARIJI, JE JUNIJ POSVEČEN JEZUSOVEMU SRCU, KO DNEVNO PREMIŠLJUJEMO VRTNICE (Aleteia)

  Praznik Jezusovega Srca obhajamo na drugi petek po prazniku svetega Rešnjega Telesa. Nekoč je bila to osmina telovskega praznika. Kot je telovo na poseben način ponovitev velikega četrtka, je praznik Srca Jezusovega ponovitev velikega petka. S praznikom Jezusovega Srca se spominjamo, da je Jezus iz neskončne ljubezni do ljudi šel v smrt na križu, da bi nas rešil greha in večne smrti. Jezusovo Srce je tako simbol tiste večne Božje ljubezni, ki je napolnjevala Jezusa.

  O pomenu praznika Jezusovega Srca več na:
  https://si.aleteia.org/2021/06/09/srce-jezusovo-simbol-vecne-bozje-ljubezni/

  Srce Jezusovo, z Besedo božjo v osebi zedinjeno – usmili se nas!

 25. Miro says:

  ZDRAVILO ZOPER BOLEZEN NAŠE DRUŽBE JE: ZNOVA ODKRITI DUHA BLAGROV, ZASIDRATI SE NA VREDNOTAH, KI JIH RAZGLAŠAJO (Abbe Pierre)

  – Če hočemo biti prepričljivi verniki, mora biti vsem očitno, da si ne domišljamo, da vera daje odgovor na vse. To ni res. Mi vsi doživljamo ure, ko se nam, kot na Jobovih ustnicah, zastavljajo vprašanja in pomisleki, kajti trpljenje in bolečina sta prehuda.

  – Naša zahodna družba je obsedena od potrošništva in malikovanja denarja. To je prekleta družba … Poudariti moram še nekaj: ta družba boleha za samozadostnostjo: misli, da sama sebi zadošča; samozadostnost pa je zanikanje ljubezni.

  – Zdravilo zoper bolezen naše družbe je: znova odkriti duha blagrov, zasidrati se na vrednotah, ki jih razglašajo. Blagri morajo navdihovati naše obnašanje; dejal bi, da je treba blagre izvajati tudi v politiki – postati morajo naše moralno vodilo.

  – Smo svobodna bitja, edina svobodna bitja med milijardami galaksij vsega vesolja. To mora nekaj pomeniti: svobodni smo bili ustvarjeni zato, da bi ljubili.

  (Abbe Pierre, izbor misli, Ognjišče)

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 26. Hvala says:

  POT KRIŽA JE EDINA, KI PREMAGA GREH, ZLO IN SMRT

  http://arhiv.mirenski-grad.si/en/node/4161

 27. Hvala says:

  JEZUS PRAVI: NE UPIRAJTE SE HUDOBNEŽU!

  ZA TO MI BOŠ PLAČAL-TE BESEDE NISO DEL KRISTJANOVEGA JEZIKA

  ČE TE NEKDO UDARI PO DESNEM LICU, MU NASTAVI ŠE DRUGO!

  MOLITEV JE PROTISTRUP ZA SOVRAŠTVO

  Katera je pot do svetosti, nam dobro, konkretno, razloži Jezus. Rečeno je bilo ‘oko za oko in zob za zob’. On pa pravi: ‘Ne upirajte se hudobnežu’. Torej brez maščevanja. Če je v mojem srcu zamera zaradi nečesa, kar mi je nekdo storil, in se hočem maščevati, me to oddalji od poti naproti svetosti. ‘Za to mi boš plačal’ ni krščansko. Te besede niso del kristjanovega jezika. Nič maščevanja in nič zamere! ‘Ta moje življenje dela neznosno! Tista soseda tam me vse dni obrekuje! Tudi jaz jo bom obrekoval …’ Ne. Kaj pravi Gospod? Moli zanjo! To je pot odpuščanja, pot, da pozabimo žalitve. Če te nekdo udari po desnem licu, mu nastavi še drugo.

  http://arhiv.mirenski-grad.si/molite-za-tiste-ki-vas-sovrazijo

 28. Hvala says:

  KULTURA USMILJENJA SPROŽI REVOLUCIJO LJUBEZNI

  NA ŽALITEV IN KRIVICO ODGOVORIMO Z LJUBEZNIJO
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Ta zapoved, naj odgovorimo na žalitev in krivico z ljubeznijo, je v svetu ustvarila novo kulturo: ‘kulturo usmiljenja – moramo se je dobro naučiti in uresničevati, to kulturo usmiljenja, ki sproži pravo revolucijo’ (Apostolsko pismo Usmiljenje in usmiljenja potrebna, 20). To je revolucija ljubezni, katere protagonisti so mučenci vseh časov. In Jezus nam zagotavlja, da naše vedenje, v katero bo vtisnjena ljubezen do tistih, ki nam delajo hudo, ne bo zaman. Jezus pravi takole: ‘Odpuščajte in vam bo odpuščeno. Dajajte in se vam bo dalo. […] S kakršno mero namreč merite, s takšno se vam bo odmerilo’ (v. 37-38).

  http://arhiv.mirenski-grad.si/it/node/6638
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Kristjani naj ne bi stokali zaradi krivic, žalitev in ponižanj, ki se nam dogajajo, ne vračajmo hudo s hudim, ker tudi JEZUS NI TEGA POČEL. Naš vzor je JEZUS. Brez trdih duhovnih bojev , človek ne more napredovati . JEZUS DELI MILOSTI PO PRESTANEM TRPLJENJU. Izogibati se trpljenju in iskati v tem svetu samo sonce ni realno.

 29. Miro says:

  TOKRATNA KATEHEZA SVETEGA OČETA NAMENJENA VZTRAJANJU V MOLITVI – MOLITEV JE DIH ŽIVLJENJA, A NE SME IZGUBITI STIKA Z RESNIČNOSTJO!

  Papež Frančišek je med splošno avdienco ponovno govoril o molitvi ter spodbudil k vztrajnosti. Poudaril je, da je nečloveško biti tako zelo vpet v delo, da ne bi več našli časa za molitev. A obenem tudi molitev ne sme postati tuja konkretnemu življenju, sicer postane »ritualizem«. Da bi lahko ohranjali stanje nenehne molitve, je papež povabil h kratkim molitvam, ki jih lahko ponavljamo skozi dan. Ena od teh je molitev ruskega romarja: »Gospod Jezus Kristus, Božji Sin, usmili se mene, grešnika!«

  Sicer pa je izpostavil, da se delo in molitev dopolnjujeta. Molitev, ki je »dih« vsega, ostaja vitalna podlaga dela, tudi v trenutkih, ko ni izrecno izražena. Nečloveško je biti tako vpeti v delo, da ne najdemo več časa za molitev. Obenem pa molitev, ki je tuja življenju, ni zdrava. Delo nam pomaga ohraniti stik z resničnostjo. Molitev, ki nas odtujuje od konkretnosti življenja, postane spiritualizem ali »ritualizem«. Čas, namenjen Bogu, oživlja vero, ki nam pomaga v konkretnosti življenja, vera pa neprekinjeno hrani molitev. V tem kroženju med vero, življenjem in molitvijo se ohranja ogenj krščanske ljubezni, ki ga Bog pričakuje od nas.

  Več o katehezi svetega očeta na:
  https://www.vaticannews.va/sl/papez/news/2021-06/kateheza-molitev-je-dih-zivljenja-a-ne-sme-izgubiti-stika-z-r.html

  Božje usmiljenje, ki izviraš iz Presvetega Srca Jezusovega, zaupamo vate!

 30. Miro says:

  JEZUS NI BOG, KI NAS JE PRIŠEL OBSOJAT, KER DELAMO ZLO, AMPAK JE BOG, KI NAM JE PRIŠEL POMAGAT, DA ZLO PRERAŠČAMO (p. Franc Cerar)

  – Kdor sprejme krščanstvo, se otrese strahu pred duhovi, pridruži se Kristusu-zmagovalcu, po svojih močeh skupaj z njim premaguje zlo in veruje v končno zmago dobrega.

  – Če bi Jezus prišel iskat pravične – ali bi koga našel? On pravi, da je prišel iskat grešnike. Vse bo našel, samo tistih ne, ki imajo sebe za pravične.

  – Jezus ni Bog, ki nas je prišel obsojat, ker delamo zlo, ampak je Bog, ki nam je prišel pomagat, da zlo preraščamo.

  – Jezus je sonce, ki sije vsakomur. Vsakdo pa sam odloča, ali bo temu soncu odprl okno vere, ali pa ga bo zaprl.

  – Svet, kjer bi bilo vse lepo, čisto in nedolžno, ne obstaja. Je samo ta svet, na katerem živimo, in v tem deluje Bog.

  – Bog si je človeško družbo zamislil kot skupnost bratov in sester, ki naj živijo v ljubezni in slogi, ki naj si v stiskah med seboj pomagajo, v nesporazumih naj se prenašajo, krivice naj odpuščajo.

  (p. Franc Cerar, izbor misli, Ognjišče

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 31. Hvala says:

  JEZUS PRAVI: Vrtnice JMS

  Želim si, da si vsa moja, izpolnjena z lučjo moje navzočnosti. Vse sem dal zate, na zemljo sem prišel živet kot človek, umrl sem za tvoje grehe in vstal od mrtvih. Ničesar ne zadržuj zase; dovoli, da tudi v tvoje najbolj skrite misli posveti luč moje ljubezni. Vse, kar izročiš meni, preobrazim in očistim teme. O tebi vem vse, veliko več, kot veš sama o sebi. Vendar se obvladujem v želji, da bi te sam »spravil v red«, ampak čakam, da prideš k meni po pomoč. Poskušaj si predstavljati, kako se moram pri tem zadrževati, ko pa je moja vsa oblast v nebesih in na zemlji.

  Učljiv duh išče moje obličje. Pridi v mojo navzočnost s hvaležnostjo in hrepenenjem, da te spremenim.

  Evangelij po Mateju 28,18; Psalm 100,4

 32. Janez says:

  DA BI BIL SVET BOLJ SVET: POTI K BOGU (Fejstbog medmrežje pater Jaro)
  Kristjani smo, a bojim se, da to milost vse prevečkrat sprejemamo samo po sebi umevno; znamo biti hvaležni za ta dar?
  Poti h Gospodu so tako čudovito skrivnostne, nešteto iskanj in hrepenenj združujejo. So pa hkrati tudi zelo različne in velikokrat mi je težko verjeti, da vodijo k istemu cilju. A Bog je en sam! Večna Ljubezen za vse; zate in zame. Kot studenec čiste vode življenja sredi sveta Oče čaka na svoje otroke. Ni ga pod soncem, da ne bi nosil v sebi hrepenenja po studenčnici, ki oživlja; prav vsakega človeka žeja po izviru ljubezni; vsakdo hoče biti potešen. In zato iščemo pot. Živel je človek, ki so ga klicali Buda. Iskal je ta Studenec: vse svoje življenje je preživel na poti. Taval je v temi in blodil po pragozdovih strahu in nevednosti. Verjamem, da je našel pot. Vrnil se je med ljudi in jih povabil na pot… Tako še danes mnogi poskušajo po njej priti do Izvira. A pragozd je nevaren, lahko je zaiti; pot pa je dolga. Na nekem drugem koncu sveta je na pot krenil Mohamed. Gore in doline, ki jih je prehodil v iskanju, so bile suhe: nikjer niti sledu o studenčnici, ki oživlja. Vztrajal je in uspel. Pohitel je k bratom in sestram in jih navdušil za potovanje; še danes potujejo za njim. A gore so visoke in skoraj neprehodne, brez vode življenja pa je težko hoditi.

  Vsak človek išče pot do Boga
  Mnogi hodijo skozi puščavo, kjer se osamljeni in nebogljeni upirajo viharjem življenja. Poti ni; vetrovi skrbno zakrijejo sledi v puščavskem pesku. Vsak hodi sam, le silna žeja ga žene naprej. Samo najvztrajnejšim uspe priti na cilj – ti so resnični heroji. Večina pa se ustavi ob mlakužah, ki jih ponuja svet – pijejo kalno vodo in nočejo dalje. Zanje je Studenec predaleč. Po Božji Milosti in naših molitvah pa nam Bog nakloni Usmiljenje in nam pokaže Pot, ki Vodi h Kristusu! Kdor išče in prosi Boga za Vodstvo in Poduk, ta najde Pot k Zveličarju!

  Gospod je ljubezen.
  Oče noče naših muk in trpi z vsakim Otrokom, ki zaide. Ponuja nam svojega Sina, da po Njem pridemo k Njemu. Jezus Kristus se iz Očetovega naročja izliva v svet. Kot reka nam prinaša tisto vodo, katere je Izvir prepoln – vodo življenja. Sam je Studenčnica, ker je eno s Studencem. Za nas se izliva, zaradi naše žeje, kajti Oče ve, da brez vode ne moremo na pot. Kako gotova in varna je pot, če sledimo Reki žive vode. Ob njej ni mogoče zaiti. Vodi nas, krepča, hladi in vzpodbuja, saj z njo okušamo to, po čemer hrepenimo. Res je pot proti toku težka; navkreber gre in marsikakšna ovira je na njej. Kako vabljive so ravnice, ki se nam ponujajo na desni in levi, koliko lažje je hoditi po njih. Nikar, sestra! Ne odstopaj, brat! Ne skrbi za rane, ki ti jih zadajajo ostri kamni, tu je On, da ti jih izpere in ohladi; ne boj se naporov, On ti bo dal moči. In ko gledam strugo, se ustrašim njenih strmih bregov in neravnega dna. Da, sveta Cerkev je tudi takšna. A le po njej se lahko izliva Jezus Kristus; nam v življenje. Oče tako hoče. Zgradili smo umetne prekope in kanale, po svoje preusmerili tok Reke; vse zato, da bi nam bilo lažje. On pa se še vedno izliva! Pijemo ga vsak ob svoji strugi in se slepimo, da je “naša” Voda najbolj bistra in osvežujoča. Reka pa tiho teče dalje.Tebi in meni v življenje. O, da ne bi nikdar pustili bratov, ki umirajo od žeje, samih v njihovi bolečini. Mi vemo za Reko, v kateri je dovolj vode za vse. Kakor so naju nekoč starši pripeljali na breg in rekli: “Poglej, to je Jezus Kristus!”, tako delajva tudi midva, dragi prijatelj. In ko bova srečala blodečega v puščavi, mu ponudiva največ kar imava: Jezusa Kristusa – vodo in Luč življenja.

  Addendum:
  RADI BI SPREMENILI SVET PA ZAČNIMO PRI SEBI
  Gospod, radi bi spremenili svet,
  toda čutimo, da moramo začeti pri sebi,
  da vsak lahko spremeni samo samega sebe.
  Gospod, prenovi svet. Toda začni pri meni.
  Gospod, prebudi svojo Cerkev. Začni pri meni.
  Gospod, poživi nas, ki verujemo vate,
  da bomo živo znamenje tvoje dobrote za vse ljudi. Začni pri meni.
  Gospod, utrdi upanje v možnost novega začenjanja. Začni pri meni.
  Gospod, vžgi ljubezen. Vžgi jo v meni in v srcih vseh ljudi.
  Prosim Gospod pomagaj nam, da pride k nam Božje kraljestvo.
  Prosim Jezus pomagaj nam, da bomo spolnjevali Božjo Voljo in Jezusov Evangelij.
  Amen.

  Apostolska dela 11,23: Ko je prišel tja in videl Božjo milost, se je razveselil in spodbujal vse, naj z vsem srcem ostanejo zvesti Gospodu, kakor so se namenili.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja