Članki za dušo

Tu se dodaja članke, ki so povzeti po drugih internetnih straneh. Prosim, da se navedejo viri kje je bilo povzeto.

This entry was posted in Domov. Bookmark the permalink.

13.625 Responses to Članki za dušo

 1. Miro says:

  DEVICA MARIJA: »MOLITE VSAK DAN ROŽNI VENEC!«

  Svet kljub najmodernejšim znanstvenim spoznanjem in visokim tehnološkim dosežkom še vedno ogrožajo vojne, terorizem, lakota, revščina, grožnje z jedrskim orožjem, neetični eksperimenti, trgovina z belim blagom in orožjem, razne bolezni, v zadnjem času še zlasti katastrofalno pustošenje novega koronavirusa, itn.

  Če plevel nenehno trebimo pri izrastkih namesto pri koreninah, seveda spet požene in nismo nič naredili. Ljudje se namreč še vedno ne zavedamo, da je daleč največji in najhujši problem predvsem človekovo grešno srce, katerega more v koreninah ozdraviti edino Božje usmiljenje. Za to je nujno potrebna tudi odprtost človekovega srca in njegovo sodelovanje z Božjo milostjo. Kako svetu izprositi potreben mir? Odgovor na to pretresljivo vprašanje je podan v številnih Marijinih pozivih k molitvi in pokori, in to ob vseh njenih dosedanjih prikazovanjih po svetu, kar še na poseben način velja za Fatimo.

  Fatima je bila vedno tesno povezana z molitvijo!

  Kot je poudarjeno na spletni strani sticna.com, je Fatima bila vedno tesno povezana z molitvijo. Že leta 1916 je angel miru fatimske pastirčke naučil dve molitvi tako, da jih je sam molil naprej. Pri drugem prikazanju jim je naročil: »Molite! Mnogo molite! Srci Jezusa in Marije imata z vami načrte usmiljenja. Neprenehoma darujte Najvišjemu molitve in žrtve!«

  Kako je Mariji pri srcu molitev rožnega venca in kako hoče s to molitvijo pomagati človeštvu, kaže njeno naročilo: »Ko molite rožni venec, recite po vsaki skrivnosti: O Jezus, odpusti nam naše grehe, obvaruj nas peklenskega ognja in privedi v nebesa vse duše, posebno še tiste, ki so najbolj potrebne tvojega usmiljenja.«

  Pri zadnjem prikazanju, 13. oktobra 1917, je Marija dejala: »Sem Gospa rožnega venca. Še naprej vsak dan molite rožni venec.«

  Več o tem na http://www.sticna.com/vrtnice/rozni_venec.html

  Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!
  O Marija, kraljica presvetega rožnega venca, prosi za nas!

 2. Janez says:

  Amanda CASTELLO: Uporabno je, vzemite si čas za branje sporočila glede koronavirusa
  Tu so nove informacije raziskovalca iz Shenzhena, premeščenega v Wuhan, da bi sodeloval z delovno skupino za epidemijo Coronavirusa. Naslednji podatki so jasni, preprosti in dostopni vsem, natančno opisujejo, kaj je virus, kako se širi od osebe do osebe in kako ga je mogoče nevtralizirati v vsakdanjem življenju.

  Okužba s koronavirusom se ne kaže kot običajni prehlad, z izcedekom iz nosu ali kašljem s katarjem in sputumom (izpljunkom), ampak nasprotno s suhim kašljem. To je prvi signal za prepoznavanje.
  Pomembno je vedeti: virus ne prenese vročine in umre, če je izpostavljen temperaturam od 26-27 °. Zato je zelo pomembno, da čez dan zaužijete vse možne tople napitke, kot so čaj, zeliščni čaj, juha, ali preprosto samo vroča voda. Vroča tekočina nevtralizira virus in ni je težko absorbirati.

  Pomembno: Še posebej se izogibajte pitju ledene vode ali sesanju ledu. To velja še posebej za tiste, ki se nahajajo v gorah, še zlasti za otroke. Za tiste, ki imajo to možnost, je pomembno, da se čim bolj izpostavljate soncu v skladu s svojimi trenutnimi podnebnimi razmerami.

  Številka 1. Koronavirus je precej velik, ima premer od približno 400 do 500 nm. To pomeni, da ga lahko ustavi katera koli vrsta maske. V običajnem življenju zato ni treba imeti posebnih mask.
  Situacija je drugačna, če ste zdravnik ali zdravstveno osebje in ste izpostavljeni velikim količinam virusa in v tem primeru je ključnega pomena uporaba posebnih mask.
  Če nekdo, ki je že okužen, kihne pred vami in je na razdalji 3 m, bo virus padel na tla in s tem boste preprečili, da bi vas dosegel. To je razlog, da je med ljudmi pomembna varnostna razdalja.

  Številka 2: Na kovinskih površinah virus preživi približno 12 ur! Zato je izredno pomembno, ko se dotikate kovinskih površin, kot so vrata ali kljuke na vratih, gospodinjski aparati, podporni ročaji v javnem prevozu, ograje stopnišč, naslonjali stolov itd., da si umijte roke in se skrbno razkužite.

  Številka 3: virus lahko živi skrit v oblačilih in tkaninah približno 6 do 12 ur. Običajni detergenti ga lahko uničijo. Oblačila, ki jih ne morete prati vsak dan, jih izpostavite soncu ali vročini, ki uniči virus.

  Kako se virus manifestira:
  1. Virus se najprej naseli v grlu, kar povzroča vnetje in občutek suhega grla: ta simptom lahko traja 3 do 4 dni.

  2. Virus potuje z vlago, ki je prisotna v dihalih, in se spusti v sapnik in se nato naseli v pljučih, kar povzroča pljučnico. Ta prehod traja približno 5 do 6 dni.

  3. Pljučnica se manifestira z visoko vročino in oteženim dihanjem in ni popolnoma nič podobna navadnemu prehladu. Lahko se celo počutite, kot da se utapljate zaradi oteženega dihanja. V tem primeru je nujno, da takoj pokličete službo za nujno pomoč.

  Kako se izogniti virusu:
  1. Prenos virusa se v večini primerov zgodi z neposrednim stikom, z dotikom tkanin ali materialov, na katerih je virus prisoten: zato je pogosto umivanje rok nujno. Virus preživi na vaših rokah približno 10 minut, v teh 10 minutah pa se lahko zgodi marsikaj: polaganje nohtov ali prstov v usta, drgnjenje oči ali praskanje po nosu, in s tem omogočite virusu da pride v grlo! Torej, za vaše dobro počutje in zdravje drugih ustavite te kretnje in si umivajte roke čim pogosteje in jih razkužite!

  2. Lahko grgate z neko razkuževalno raztopino, ki odpravlja ali zmanjšuje kvoto virusov, ki bi vam lahko vstopil v grlo. S tem odstranite virus, preden vstopi v sapnik in nato v pljuča.

  3. Razkužujte tipkovnico računalnika (in klavirja) in miško, ravno tako tudi svoje mobilni in, stacionarni telefon. Pazite na tipkovnice za kreditne kartice in na gumbe dvigala (nataknite si pralne rokavice ali papirnat robček katerega je potrebno potem hitro zavreči).

  Vsi moramo biti pozorni in skrbeti za svoje dobro počutje in za druge. ”

  Vir: Združenje za boj proti trombozi in srčno-žilnim boleznim. Milano. http://www.trombosi.org / Dr.sse Lidia Rota Vender

  Pravkar sem opravila prevod prejetega italijanskega besedila. Postopoma ga pošiljam vsem svojim francosko govorečim prijateljem, zato ne oklevajte, da ga tudi vi razpošljete v največji možni meri. Te informacije prihajajo od zdravnikov, ki se trenutno borijo proti virusu in lahko pomagajo velikemu številu ljudi. KOPIRAJTE, TISKAJTE, POŠILJAJTE!
  Amanda Castello

 3. Miro says:

  USMILJENI JEZUS: »POVEJ MI VENDAR, MOJ OTROK, KDO SI JE DRZNIL RANITI TVOJE SRCE!«

  Besede življenja, ki jih je Usmiljeni Jezus zaupal sv. Favstini Kowalski, veliki glasnici Božjega usmiljenja, govori pa jih tudi nam, ljudem sedanjega časa:

  »Vidim te, človek, kako zelo trpiš in nimaš več moči za pogovor z menoj. Glej, jaz sam ti bom govoril. Čeprav bi bilo tvoje trpljenje največje, ne izgubljaj dušnega miru, niti se ne predajaj malodušju. Povej mi vendar, moj otrok, kdo si je drznil raniti tvoje srce. Povej, povej mi vse, bodi iskren v odnosu do mene. Odkrij mi vse rane svojega srca. Ozdravil jih bom, tvoje trpljenje pa bo postalo studenec za tvoje posvečenje« (Dnevnik sv. Favstine Kowalske, št. 1487).

  Vsak dan molimo rožni venec Božjega usmiljenja! Kako veliko moč ima ta molitev, je Usmiljeni Jezus razodel sv. Favstini: “Moli stalno ta rožni venec, ki sem ti ga razodel. Kdor ga bo molil, mu bom podelil veliko usmiljenje že v življenju, posebno pa ob smrti.”

  Po tej molitvi sem bil doslej v življenju tudi sam že velikokrat uslišan. Nekajkrat v zelo hudih situacijah, ko ni bilo videti prave rešitve, pa so se prav po molitvi rožnega venca Božjega usmiljenja razmaknili temni oblaki in so zasijali žarki Božjega usmiljenja. Bogu hvala za vse! Verjeli ali ne, prav v tistem trenutku, ko sem zapisal predhodni stavek, je skozi oblake prodrlo sonce in skozi okno posvetilo v sobo. Nič ni kar tako slučajno, vse je po Božji previdnosti!

  Več o Božjem usmiljenju na http://www.sticna.com/Dnevnik_Svete_Favstine_Kowalske.pdf

  Božje usmiljenje, tolažba in blagor vsem, ki so skesanega srca, zaupamo vate!
  Božje usmiljenje, ki vedno in povsod spremljaš vse ljudi, zaupamo vate!
  Sv. Favstina, prosi za nas!

 4. Janez says:

  Radio Ognjišče: mag. Nastja Mulej: Vzemimo ta čas ko razsaja koronavirus kot darilo (Intervju)!

  Čas preizkušenj je lahko priložnost za nove rešitve. Z mag. Nastjo Mulej smo v Svetovalnici Radia Ognjišče skušali spodbuditi ljudi k zavedanju, da nam je sedaj podarjeno vse to, o čemer smo včasih sanjali. Končno imamo dovolj časa! Hkrati pa je za nekatere to tudi čas, ko bomo morda morali razmisliti, na kakšen način še si bodo ali bomo lahko zaslužili vsakdanji kruh. Svetovalnico je pripravila in vodila Nataša Ličen.

  Kako vi vidite trenutne razmere, kako se soočate z njimi?
  Osebno je zanimiva sprememba imeti šolajoče otroke doma in hkrati sedeti za računalnikom pri svojih opravilih, medtem ko mož temeljito razmišlja, kaj bi še potrebovali in kako priti do tistih stvari. Domnevamo, da bo to trajalo več kot dva tedna. Pogovori, ki sem jih imela z otrokoma, so šli v smeri: bodimo potrpežljivi, ostanimo mirni in strpni, vedno lahko najdemo še kakšno idejo. V tem času nam je podarjeno vse, o čemer smo včasih sanjali: »Joj, ko bi lahko bil več časa doma, ko bi lahko spal brez budilke, bil več z otroki, več bral, šel na sprehod …« Ne rabimo se več prepirati zaradi gneče, zamud, … Če gledamo z druge perspektive, smo dobili velikansko darilo, je v svetovalnici naslasila mag. Nastja Mulej.
  V teh dneh nas spodbujate, da ne glede na dane razmere, skušamo ohraniti pozitivnost, iščemo rešitve.
  Sama sodim med samozaposlene, enako mož in za vikend smo sestankovali, razmišljali, kaj bi lahko novega ponudili ljudem, kar bi oni potrebovali, v kaj bi lahko spremenili svojo dejavnost, se reinovirali (ponovno posodobili z iniovacijami), spremenili. Celo to se meni zdi darilo, kajti mnogo teh ljudi, s katerimi sem sestankovala bolj ali manj na daljavo v minulih dneh, se je v preteklosti pritoževalo, kako so se že vsega naveličali. Tudi to je darilo, da imamo možnost razmišljati, v čem sem jaz še dober, kaj bi še lahko počel in se na ta način na novo izumiti. »Če smo si lahko prej privoščili biti klasični, pametovati, tekmovati en z drugim, je zdaj čas, da z drugimi sodelujemo in tekmujemo samo s seboj, kako bom lahko še boljši«. Ljudje, ki so redno zaposleni, bodo verjetno dokončno ugotovili, da jim plače ne daje šef, ampak kupec ali stranka. Optimist, kot sem, srčno upam, da se bodo s tem izboljšali odnosi do strank in med zaposlenimi, ker bodo mogoče ugotovili, da nima smisla izgubljati časa za konflikte in se bodo bolj osredotočili na to, kako doseči, da ti stranka plača položnice.

  Kako ohraniti stimulacijo, pristopiti k delu, da ga opravim kar najbolje?
  Pomagam si z orodji. Postavim si prvo vprašanje: v čem sem dober? Naštej vsaj 10 stvari, ki mi gredo dobro od rok in predstavljajo mojo prednost pred ostalimi. V drugem koraku izpišite vsaj 10 stvari, ki jih ne marate početi, jih počnete slabše kot ostali. V tretjem koraku si izpišite vsaj 10 megatrendov (družbenih potreb) v okolju okoli sebe. V tem trenutku je to virus in samoizolacija. To bo minilo, kaj bo potem? Eno je, da se bodo ljudje prijeli za denarnice, kar je pomemben megatrend. Pomanjkanje zaupanja med ljudmi, v državo, vase. »«Ko boste iskali nove poti do zaslužka, ne razmišljajte v logičnih okvirjih, ker kar je logično, že obstaja. Razmišljajte v nelogičnih, čudaških, čarobnih, provokativnih okvirjih, da pridete do nečesa, kar še ne obstaja in je hkrati vezano na to, v čemer ste dobri, se izogne temu, v čemer niste in je v skladu s trendi, ki so okoli nas.

  Torej vsi poklici, ki vlivajo upanje in zaupanje, bodo zelo zaželeni in tako zapišite trende, ki so na vašem področju. Ko boste imeli pluse, minuse in dejstva, se začnite igrati s tem, kaj bi lahko novega, drugačnega, svežega, zanimivega ponudili vi, nekaj, kar še ne obstaja. Fino je vedeti, da si je treba privoščiti ideje, ki so malce revolucionarne. En primer je slikanica z banalno zgodbo, kičasto ilustracijo, v kateri nastopa otrok, ki mu je ime tako, kot je ime vašemu otroku. Ta slikanica je postala uspešnica. Ko boste razmišljali zase, ne razmišljajte v logičnih okvirjih, ker kar je logično, že obstaja. Razmišljajte v nelogičnih, čudaških, čarobnih, provokativnih okvirjih, da pridete do nečesa, kar še ne obstaja in je hkrati vezano na to, v čemer ste dobri, se izogne temu, v čemer niste dobri in je v skladu s trendi, ki so okoli nas, je v svetovalnici povedala mag. Nastja Mulej.

  Naše življenje teče naprej, razmišljamo, kako zaposliti svoje dneve, kako čim bolje živeti tudi ta trenutek. Možgani pa delujejo …
  Zdaj je idealni čas za branje, učenje, raziskovanje. Vse želje, ki ste jih nosili v sebi, boste mogoče zdaj lahko uresničili. Res je, da skoraj nimamo prihodkov, ampak skoraj nimamo stroškov. Če imajo možgani cilj, imajo fokus in če ti rečeš, da je zdaj čas, da se naučiš igrati kitaro, greš teči vsak dan, katerokoli stvar, vezano na službo, preživetje ali prosti čas, cilju sledi smisel, smislu sledi akcija, dobiš osredotočenost in nehaš begati. Ne glede na to, da vsi pravijo, pojdite na družabna omrežja in se zamotite, to v resnici ne bo pomagalo. Na družabnih omrežjih se boste prestrašili.

  Raje zapišite zgodbice, ki ste jih vedno pripovedovali otrokom, tudi če jih ne boste izdali v knjigi. Zdaj je čas za delo na vrtu. Tam smo sami. Mnogo ciljev lahko uresničite in ko jih boste imeli, boste o njih razmišljali. Kako iz želja v cilje? Zelo preprosto. Npr. želim shujšati do poletja. Preoblikujem: shujšala bom do poletja. Preoblikujem v: kako bom lahko shujšala do poletja? Kako bi dobila ožji obseg pasu do poletja? Zdaj imam kar naenkrat konkretni fokusni stavek, ki me že sam po sebi vodi do odgovorov. Poišči vsaj 20 možnih rešitev, preden se odločiš za eno. Fino je, da imamo želje, preoblikujmo jih v cilje in v fokusne stavke, ki nas bodo dvignili.

  Zapisali ste: »Konec je zapravljanja časa, kompliciranja, pametovanja, razpredanja o nečem, kar ne prinese ničesar.«
  Starši smo doma hkrati starši, učitelji, delavci in sodelavci. Ne moremo si privoščiti narcisizma, drobnih razlik, zadeve moramo poenostavljati, delati v sodelovanju, ni časa za kompliciranje, ker nimaš nikomur za dokazovati, da si bolj pameten, moraš imeti samo čimprej narejeno. Ta misel je mene vodila. Če smo si lahko prej privoščili biti klasični, pametovati, tekmovati en z drugim, je zdaj čas, da pač z drugimi sodelujemo in tekmujemo samo s seboj, kako bom lahko še boljši kot sem, kako bom boljši človek.
  Ko tečejo stvari po ustaljenem toku, se človek težko spremeni. Ko pa smo soočeni z drugačnimi razmerami, možgani začnejo delovati …

  Najbolje funkcioniramo, če vzamemo ta čas kot darilo, ker lažje živimo s hvaležnostjo in pozitivno naravnani. Naprimer zdaj imam čas, da dolgo kuham kosilo. Pogled je treba spremeniti, doma smo, da pazimo, da se ne okužijo tisti, ki so bolj ranljivi od nas. Pogovori pa niso prepovedani! Bojim se, da bo zdaj več klicev zaradi družinskega nasilja, da bo več ločitev, ko bo tega konec. Vseeno je težko biti od jutra do večera skupaj z nekom, s katerim si že skoraj postal tujec. Ampak mogoče je tudi to dobro za kaj, je bila v svetovalnici neposredna mag. Nastja Mulej.

  Zdaj je čas, da vzamemo v roke tisto, kar smo vedno prelagali: dobra knjiga, osebne dobre sposobnosti, ki nas sproščajo, skozi katere sem lahko ustvarjalen …

  Dajmo v teh dneh prednost ustvarjalnosti pred ekranom. Ko gledaš ekran, si pasiven. Ko nekaj ustvarjaš, pa če je to samo korenčkova solata, si rečeš, »To sem jaz naredil! A ni dobro?« Ustvarjalnost ti dvigne občutek samopodobe, ti da potrditev, da živiš, da obstajaš, ekrani ti je ne. Ekrani poskrbijo, da se nenehno primerjaš z drugimi, kar je slabo. Zaležiš se, ni dotoka svežega kisika v telo. »Nič ni narobe, če se kdaj počutite obupane, jezne ali žalostne. Vsa čustva so dovoljena, a vedite, da bo tudi to minilo. Bolje ta čas izkoristiti z delom, zaposlitvijo in ustvarjanjem, kot z jamranjem«.

  Delo na vrtu, pletenje puloverja, bolj intenzivna vzgoja kužka, ukvarjanje z otroci in pogovor z družino, karkoli, samo, da delate nekaj, kar daje rezultate. Občutek dosežka in priznanja sta dve kakovosti, ki človeku dvigneta samopodobo. Nič ni narobe, če se kdaj počutite obupane, jezne ali žalostne, vsa čustva so dovoljena, a vedite, da tudi to bo minilo. Bolje je ta čas izkoristiti z delom in ustvarjanjem, kot z jamranjem.

  Radio Ognjišče mag. Nastja Mulej intervju

  Bodimo vedri, optimistični in Zaupajmo v Boga. Ni nam naložil tako hudih bremen, ki jih ne bi mogli nositi! Vendar se bomo morali spovedati Bogu in spokoriti za vse grehe in ga prositi odpuščanja. Tudi to bo enkrat minilo, kar je Božja Volja. Bog nas Ljubi in želi, da se vrnemo k Njemu kot Ljubeči Otroci. Bog hoče našo Ljubezen, ne naše Daritve. Amen. Janez

 5. Janez says:

  Poglejmo nekaj Božjih vrstic, ki govorijo o Božji pravičnosti

  »Kajti molj jih bo požrl kakor obleko, črv jih bo razjedel kakor volno, moja pravičnost pa ostaja na veke, moje odrešenje od roda do roda.« (Izaija 51,8) »Govoril nisem na skrivnem, v kakšnem temnem kotu zemlje. Nisem rekel Jakobovim potomcem: »Iščite me v zmešnjavi!« Jaz, GOSPOD, govorim pravičnost, oznanjam, kar je prav.« (Izaija 45,19) »Povzdignite svoje oči proti nebu, ozrite se navzdol na zemljo, kajti nebo bo izginilo kakor dim, zemlja bo razpadla kakor obleka in njeni prebivalci bodo preminili kakor mušice. Moje odrešenje pa ostaja na veke, moja pravičnost ne bo prenehala.« (Izaija 51,6) Bog ves čas hrepeni za odnosom pravičnosti s človekom. Hrepeni, da bi človek živel, kakor je prav, saj bi tako lahko živel v polnosti. Prisluhnite, kako goreče Bog želi človeku dobro: »O da bi bil pazil na moje zapovedi! Tedaj bi bil tvoj mir kakor reka, tvoja pravičnost kakor morski valovi.« (Izaija 48,18).

  Pravičnost: »Tisti, ki prejemajo obilje milosti in daru pravičnosti, bodo KRALJEVALI V ŽIVLJENJU po enem, Jezusu Kristusu. Rimljanom 5:17«.

  Evangelij po Mateju, Mt 5,20-26
  » Kajti povem vam: Če vaša pravičnost ne bo večja kakor pravičnost pismoukov in farizejev, nikakor ne pridete v nebeško kraljestvo.” Slišali ste, da je bilo starim rečeno: Ne ubijaj! Kdor pa ubije, bo kriv pred sodbo. Jaz pa vam pravim: Vsak, kdor se jezi na svojega brata, bo kriv pred sodbo. Kdor pa reče bratu raká, bo kriv pred vélikim zborom; in kdor mu reče norec, bo kriv in obsojen na peklensko dolino ognja! Če torej prineseš svoj dar k oltarju in se tam spomniš, da ima tvoj brat kaj proti tebi, pústi dar tam pred oltarjem, pojdi in se najprej spravi z bratom, potem pa pridi in daruj svoj dar. Spravi se hitro s svojim nasprotnikom, dokler si z njim še na poti, da te nasprotnik ne izroči sodniku, sodnik pa pazniku in te ne vržejo v ječo. Resnično, povem ti: Ne prideš od tam, dokler ne plačaš vse do zadnjega novčiča.”
  Mt 5,20-26

  Človek skuša uveljaviti svoj prav. Človek ni hotel poslušati Boga in je bil uporniški v zgodovini. »Mi vsi smo tavali kakor ovce, obrnili smo se vsak na svojo pot …« (Izaija 53,6). Človek si je »vzel pravico«, da določa svoj PRAV. »Marsikatera pot se zdi človeku prava, njen konec pa so poti smrti.« (Pregovori 14: 12).

  Velika Božja milost je, da Gospod nad uporniškim človekom ne obupa in ga ne pusti na njegovih poteh večne smrti! Božja roka milosti se nenehno steguje k njemu. »Dal sem se poiskati tistim, ki niso po meni spraševali, dal sem se najti tistim, ki niso po meni poizvedovali. Rekel sem: »Glejte, tu sem, glejte, tu sem!« narodu, ki ni klical mojega imena. Ves dan sem iztegoval svoje roke proti upornemu ljudstvu, kajti to hodi po poti, ki ni dobra, po svojih lastnih mislih …« (Izaija 65: 1-2).

  Človekova samopravičnost je poskus človeka da bi vpeljal neko svojo pravičnost po svoje.
  Jezus, ki je Resnica, je ljudem, ki so se naslanjali na postavo, da bi po njej dosegli pravičnost, razodel, da po postavi pravičnosti ne more doseči nihče. »Kajti povem vam (Jezus): Če vaša pravičnost ne bo večja kakor pravičnost pismoukov in farizejev, nikakor ne pridete v nebeško kraljestvo.« Matej 5,20.

  Ne glede na to, kako so se trudili izpolnjevati postavo, so se pismouki, farizeji in drugi naslanjali le na svoja dobra dela. Ta pa so pred Bogom kakor umazana cunja. Gospod namreč gleda na misli in hotenja srca, ta pa so bila v hudem. Zato je Gospod Jezus take imenoval pobeljeni grobovi, ki se lepšajo le od zunaj, znotraj pa so polni mrtvaških kosti – brez Božjega življenja. Postava v teh ljudeh ni storila to, za kar je bila dana. Ni jih pripeljala do spoznanja grešnosti, ampak so na njenih določilih gradili »lastno pravičnost«. Gospod Jezus jim je ob vsaki priložnosti skušal odkriti njihovo hinavščino. Samopravičniška drža človeku preprečuje, da bi sprejel Božji dar. Samo oseba, ki spozna svojo popolno nemoč in prodanost grehu, lahko v celoti ceni in sprejme Božji dar rešitve. Takšni so bili na primer cestninarji in prostitutke. Vedeli so, da so krivi in da nimajo nič, s čemer bi se lahko odkupili. »Vse ljudstvo, ki ga je slišalo, in tudi cestninarji so priznali Božjo pravičnost, kajti dali so se krstiti z Janezovim krstom.« (Luka 7,29).

  Postava ali zakon sta od človeka zahtevala pravična dejanja. A človek teh dejanj nima, saj je v njem grešna narava, ker je človek nepopoln. Postava je razkrila človekovo popolno nezmožnost, da bi bil pravičen ali da bi delal pravično iz svojih moči. Človek rabi Božjo milost! Božja pravičnost je zahtevala pravično življenje za odkupitev človeka. A takega med ljudmi ni. Če bi se s to sodbo končalo Božje dejanje, bi bili vsi ljudje popolnoma brez upanja. Večno zaklenjeni v smrt! Božja beseda odklene upanje: Plačilo za greh je namreč smrt. Božji milostni dar pa je večno življenje v Kristusu Jezusu, našem Gospodu. (Rimljanom 6:23).

  Gospod Jezus, kralj pravičnosti, je začel svoje rešilno poslanstvo na zemlji z oznanilom, da je skupaj z Njim prišla vladavina Nebeškega kraljestva. To kraljestvo je neznansko močnejše od vladavine zla, ki je s padcem človeka v greh zajela ves svet. Božje kraljestvo je kraljestvo pravičnosti, ki vlada s pravico od znotraj navzven. Zato je Jezus vabil: »Iščite najprej Božje kraljestvo in njegovo pravičnost in vse to vam bo navrženo.« Matej 6,33. Božji evangelij ali dobra novica kraljestva se glasi: »Ne sramujem se evangelija, saj je vendar Božja moč v rešitev vsakomur, ki veruje, najprej Judu in potem Grku. V njem se namreč razodeva Božja pravičnost (Tj. pravičnost, ki prihaja od Boga), iz vere v vero, kakor je zapisano: Pravični bo živel iz vere.« (Rimljanom 1: 16, 17)

  »Izrael pa, ki je iskal postavo pravičnosti, ni prišel do tega. Zakaj ne? Zato, ker pravičnosti ni pričakoval iz vere, temveč je mislil, da jo bo dosegel iz del.« (Rimljanom 9: 31, 32). »Ker namreč niso poznali Božje pravičnosti in so skušali uveljaviti svojo, se niso podredili Božji pravičnosti.« (Rimljanom 10,3). Nihče torej, ki misli, da bo sam dosegel pravičnost, je ne doseže.

  Sad Božje pravičnosti Božja beseda je popolnoma jasna, da Bog od nas ne pričakuje naše pravičnosti. Ljudje je v Božjih očeh nimamo in do nje sami ne moremo priti, ne glede na to, kako iskreno in goreče se trudimo. Tu vsaka religija poklekne. Še več, bolj ko se trudimo za lastno pravičnost, glasneje govorimo Bogu, da je Kristusova žrtev za nas zaman. Božja pravičnost se daruje zastonj vsakemu, ki veruje v Kristusovo delo rešitve in ga sprejme. Vsakemu, ki je rojen od zgoraj, iz Boga. Tu moramo poudariti, da je nanovo rojen naš duh. Naš novi človek, v Bogu ustvarjen v pravičnosti, je v duhu. »… in oblečete novega človeka, ki je po Bogu ustvarjen v pravičnosti in svetosti resnice.« (Efežanom 4,24). Naša duša (misli, razum in čustva) in telo nista prerojena. Zato se naša dejanja in nasploh življenje navzven avtomatično ne usklajujejo z Božjo popolno voljo (z Njegovim popolnim življenjem), če se ne naučimo živeti po Duhu oziroma biti vodeni po Duhu. »Pravim torej: žívite v Duhu in nikakor ne boste stregli poželenju mesa. Kajti meso si želi, kar je zoper Duha, Duh pa, kar je zoper meso. Ta dva si namreč nasprotujeta, da ne bi delali tega, kar hočete. Toda če se daste voditi Duhu, niste pod postavo.« (Galačanom 5: 16-18).

  Božji Duh nas vodi in vzgaja, da živimo (mislimo, govorimo in ravnamo) v skladu z Božjo pravičnostjo, ki je v nas. Ko se odločamo po Božji naravi v nas, rojevamo sad Njegovega življenja v nas – torej sad pravičnosti.

  Ko se končuje delovni dan smo utrujeni in nas pogosto bremenijo vse misli in skrbi, ki so se zgodile čez dan. Težko je v miru zaspati in skleniti dan. Ker ne moremo kar tako opustiti možganske aktivnosti, nas to pripelje celo do nezmožnosti spanja. Ko nas doleti taka situacija, je najbolje, da se izročite v Božje roke in prejeli boste mir. Eden od načinov za to je molitev spodnjega psalma. Psalmist se Bogu zahvaljuje za blagoslove, ki jih je prejel, in se zanaša Nanj, vedoč, da je pri njem varen. To je eden od najpomembnejših ključev za iskanje miru v našem življenju. Če ne moremo zaupati Bogu in njegovemu načrtu za naše življenje, nikoli ne bomo živeli resnično v miru. Zaupajmo Bogu, molimo in prosimo k Njemu in z Vero v Njega nas bo uslišal. Janez

  Kadar te kličem, mi odgovori, Bog moje pravičnosti !
  V stiski si mi odprl širjave,
  izkaži mi milost, usliši mojo molitev.
  Mnogi pravijo: “Kdo nam bo dal videti dobro ?”
  Dvigni, Gospod, nad nami svetlobo svojega obličja !
  Dal si več veselja v moje srce
  kakor v času, ko je obilje njihovega žita in vina.
  V miru bom hkrati legel in spal,
  saj ti sam, Gospod, me pustiš varno prebivati.
  (Ps 4,2.7¬–9)

 6. Janez says:

  NEKATERE MISLI O DOBROTI
  Vaša dobrota bodi znana vsem ljudem. Gospod je blizu. (Flp 4,5).
  Vsak mlad človek, tudi najbolj zanemarjen, je dostopen za dobroto. Prva stvar vzgojitelja, ki hoče doseči uspeh, je, da poišče tisto struno, ki je najbolj občutljiva za dobroto. (sv. Janez Bosko).
  Biti morate kot okno, skozi katero hoče sijati na svet Božja dobrota. (sv. Terezija Benedikta od Križa – Edith Stein) .
  Dobrota, naj pride od koder koli, je vedno hčerka iste matere: Božje Previdnosti. (sv. Pij iz Pietrelcine).
  Več velja dobrota srca in prijaznost kot pa delati čudeže in obujati mrtve. Čuječa dobrota seže mnogo dlje kot strogost in bič. (sv. Janez XXIII.).
  Če človekovo srce ni dobro, potem ne more postati nič drugega dobro. In dobrota srca more naposled priti samo od Tistega, ki je Dobrota sama. (Benedikt XVI.).
  Če bo naša vera bolj pristna in globlja, potem bo rastla tudi naša plemenitost, naša dobrota, bomo bolj usmiljeni in bolj odprti do sočloveka. (papež Frančišek).
  Majhna dejanja dobrote nas vsak dan odtegnejo sebi, a ne v odtujitev, marveč v pristno uresničitev v drži daru za drugega. (Marjan Turnšek).
  Kdor ima dobroto v srcu, nosi v sebi nebesa in jih izžareva v okolico. Dobrota je Božji dar, zato pravijo: kdor nosi v sebi dobroto, nosi Boga v sebi. (Anton Trstenjak).
  Nihče se ne more pogubiti, dokler je le še nekdo, ki veruje v njegovo dobroto. (Friedrich W. Foerster).
  Trdno verujte v dobroto v svetu. V srcu vsakega človeka so čudoviti zakladi: vaša naloga je, da jih spravite na dan. (Raoul Follereau).
  Dobrota je sredi srca doma. / Vse, kar je dobro, / dehteče dehti. / Dobrota ni sirota. / Dobrota ima veliko otrok. / Njihov prijatelj je Bog. (Berta Golob).
  Kdor dobroto izkaže, na svojo srečo kolo maže. (slovenski pregovor).
  Dober človek ima vedro srce. (finski pregovor).
  Bog je dal človeku roke, da bo delal dobro. (arabski pregovor).

  Vir: Ognjišče ZAKLADNICA MODROSTI – Zbirka Za luč in moč 2.

 7. Janez says:

  Premišljevanje brata Alojza Vroclav Poljska
  V tistem času, ko so bile napisane besede iz knjige preroka Izaija, so bili Izraelci v zelo težkem položaju. Jeruzalem, ki je bil zanje kulturno in versko središče, je bil uničen in večina Judov je bila prisiljena živeti v izgnanstvu. Nekdanje kraljestvo je postalo majhen in nepomemben del Babilonskega imperija. Kljub temu so poglavja knjige preroka Izaija, pisana v tem obdobju, polna upanja, ne obupa. Kako je to mogoče? Si je pisatelj zatisnil oči pred stvarnostjo? Je naslikal sanjski svet, kamor bi ljudje lahko pobegnili, ker je bila resničnost preveč boleča? Očitno ne, a kako avtor svojim ljudem, ki živijo v izgnanstvu povrne upanje ko pa je njihova domovina v ruševinah.
  Najprej tako, da jih spomni, kdo je Bog. On ni nek oddaljen Bog, ki ne ve zanje in za njihovo trpljenje. Ne, on je njihov Stvarnik, ki za vse in za slehernega posameznika želi, da obstaja.
  Kot drugo jih pokliče po imenu. Vsi mi, seveda, imamo imena. Toda nasprotno kot svetopisemska imena, so bila naša imena bolj ali manj poljubno izbrana. Niso bila izbrana tako kot v dneh preroka, ko so imena povedala nekaj globljega o identiteti osebe. Jezusovo ime na primer pomeni ‘Gospod rešuje’, ker je bil to pomen Jezusovega življenja. Torej ko nas Bog nas kliče po imenu, to pomeni: vem zate, prav tako vem, kaj preživljaš in močno skrbim zate.
  V tretje jim da upanje s tem, ko jih spomni na skupno izkušnjo preteklosti: na čas, ko so že enkrat prej bili izgnani, ko so bili tujci v Egiptu. In Gospod jih je pripeljal nazaj. On sam jih je vodil preko vode, jih vodil v ognjenem stebru čez puščavo, v njihovo deželo.
  Na srečo večina od nas ne živi v tako težkih okoliščinah kot so živeli Judje v času, ko je bilo napisano to besedilo. In vendarle verjamem, da nam to besedilo lahko pomaga pri soočanju z večjimi in manjšimi težavami vsakdanjega življenja. Ne glede na to, da mi lahko ostanemo v naši državi, pridejo trenutki, ko občutimo, da naše življenje, naša družba ali naš planet leži v razvalinah.
  V svetu, ki se tako hitro spreminja in v katerem se mora veliko ljudi, po lastni izbiri ali ne, seliti iz enega kraja v drugega, je zelo pomembno, da »najdemo mesto, kjer smo notranje zasidrani,« kakor je to zapisal br. Alojz v petem predlogu. Podobno kot Izraelci, se lahko spominjamo, da je Bog tisti, ki nas je ustvaril in nas ljubi. Da nas On osebno pozna in da je On tisti, ki nas osvobaja. Ko doumemo, da je On edini Sveti, razumemo, da nas nič ne more prizadeti oziroma kot je rekel apostol Pavel: Nič nas ne bo moglo ločiti od Božje ljubezni v Kristusu Jezusu, našem Gospodu. (Rim 8,39)

 8. hvala says:

  ZAUPANJE V GOSPODA (Sirah -prvi del 2, -1-6)

  OTROK, ČE SE PRIBLIŽUJEŠ , DA BI SLUŽIL GOSPODU,
  PRIPRAVI SVOJO DUŠO NA PREIZKUŠNJO.
  VZRAVNAJ SVOJE SRCE IN VZTRAJAJ ,
  NE PRENAGLI SE V TRENUTKU SPOPADA.

  NJEGA SE DRŽI IN SE NE UMIKAJ,
  DA BOŠ NAZADNJE POVIŠAN.
  VSE, KAR PRIDE NADTE , SPREJMI,
  POTRPI, KADAR TE DOLETI PONIŽANJE ,
  ZAKAJ V OGNJU SE PREIZKUŠA ZLATO,
  TISTI, KI SO BOGU PO VOLJI, V PEČI
  PONIŽANJA.
  (V BOLEZNI IN REVŠČINI SE ZANAŠAJ
  NANJ).
  ZANAŠAJ SE NANJ, PA SE BO ZATE
  ZAVZEL,
  URAVNAVAJ SVOJA POTA IN UPAJ VANJ.

 9. hvala says:

  PRI VSEH SVOJIH DELIH MISLI NA
  SVOJ KONEC,
  POTEM NIKOLI NE BOŠ GREŠIL (Sirah -prvi del 7, 36)

  ČLOVEKOV NAPUH SE ZAČNE S TEM, DA ODPADE OD GOSPODA,
  DA SE NJEGOVO SRCE IZNEVERI
  SVOJEMU STVARNIKU. ZAČETEK NAPUHA JE NAMREČ GREH,
  KDOR SE BO NAPUHU PREDAJAL,
  BO SPROŽIL POPLAVO GNUSOBE. (Sirah, prvi del, 10, 12 12-13)

  VRZIMO SE V ROKE GOSPODOVE,
  NE V ROKE LJUDI,
  ZAKAJ KAKRŠNO JE NJEGOVO VELIČASTVO,
  TAKŠNO JE TUDI NJEGOVO USMILJENJE (Sirah , prvi del 2, 18)

  PSALM 1

  Dvoje poti življenja

  BLAGOR ČLOVEKU,
  KI NE HODI PO NASVETU KRIVIČNIH,
  NE STOPA NA POT GREŠNIKOV
  IN NE POSEDA V DRUŽBI POROGLJIVCEV,
  TEMVEČ SE VESELI V GOSPODOVI POSTAVI
  IN PREMIŠLJUJE NJEGOVO POSTAVO
  PODNEVI IN PONOČI.

  TAK JE KAKOR DREVO,
  ZASAJENO OB VODNIH STRUGAH,
  KI DAJE SAD OB SVOJEM ČASU
  IN NJEGOVO LISTJE NE OVENE,
  VSE, KAR DELA, USPEVA.

  NI PA TAKO S KRIVIČNIMI,
  TEMVEČ SO KAKOR PLEVE,
  KI JIH VETER RAZNAŠA.

 10. hvala says:

  BOŽJE DELO JE SKRIVNOSTNO (Pridigar 8, 16-17)

  KO SEM DAL SVOJE SRCE, DA BI SPOZNAL MODROST IN VIDEL MUKO, KI SE DOGAJA NA ZEMLJI, SAJ NE PODNEVI NE PONOČI ČLOVEK NE OKUSI SPANJA NA SVOJIH OČEH, SEM VIDEL VSE BOŽJE DELO: ČLOVEK NE MORE DOUMETI DOGAJANJA, KI SE GODI POD SONCEM. KAKOR KOLI SE ČLOVEK TRUDI, DA BI GA PREISKAL, GA NE MORE DOUMETI.

  ČETUDI MODRI MISLI, DA GA POZNA, GA NE MORE DOUMETI.

  • Miro says:

   BOŽJA BESEDA naj bo vedno in povsod na prvem mestu, v ospredju vseh naših molitvenih in drugih prizadevanj! Bogu hvala za vse, kar dela za našo rešitev, naše odrešenje in naše večno življenje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja