Članki za dušo

Tu se dodaja članke, ki so povzeti po drugih internetnih straneh. Prosim, da se navedejo viri kje je bilo povzeto.

This entry was posted in Domov. Bookmark the permalink.

12.883 Responses to Članki za dušo

 1. Miro says:

  BOG SKLICUJE LJUDI, KI JIH JE GREH RAZKROPIL, V EDINOST SVOJE DRUŽINE, CERKVE

  Katekizem katoliške Cerkve (št. 1): Bog, ki je sam v sebi neskončno popoln in blažen, je po svojem načrtu iz čiste dobrote svobodno ustvaril človeka, da bi ga naredil deležnega blaženosti božjega življenja. Zato je Bog vedno in povsod blizu človeku. Kliče ga in mu pomaga, da bi iskal, spoznaval in ljubil Boga z vsemi svojimi močmi. Bog sklicuje ljudi, ki jih je greh razkropil, v edinost svoje družine, Cerkve. To dela po svojem Sinu, ki ga je ob dopolnitvi časov poslal kot Odrešenika in Zveličarja. V njem in po njem kliče ljudi, da v Svetem Duhu postanejo njegovi posinovljeni otroci in torej dediči njegovega blaženega življenja.

  Več o tem na http://www.marija.si/gradivo/kkc/I-zivljenje-cloveka-spoznavati-in-ljubiti-boga/

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 2. Miro says:

  KORENINE VESELJA – KRISTJAN MORA ZAGOTOVO BITI VESEL. KRISTJANOV OPTIMIZEM TEMELJI NA TEM, DA SE JE PRED NJIM ODPRLA RESNIČNA POT DO OPTIMUMA, IN TA OPTIMUM JE BOG

  Človeška ljubezen je po eni strani nekaj stvarnega, obenem pa je podoba ali analogija božje ljubezni. Morda je za razumevanje krščanskega veselja treba pomisliti na veselje zaljubljenega človeka, ki ni brez trpljenja, temveč se ravno v trpljenju, v stalni čuječnosti, v skrbnosti človek uresničuje. Če zaljubljenec ljubi in je ljubljen, če daje in prejema, potem je vesel, je radosten in prepeva. Zaradi tega se tudi pri otrocih veselje pojavlja na poseben način: kajti njihovo življenje je nenehno prejemanje, so predmet ljubezni, predvsem s strani staršev, pa tudi s strani skoraj vseh, ki nanje gledajo dobrohotno, ki otrokom hočejo dobro.

  Več o križu, veselju, zahvaljevanju, ljubezni … na:

  https://opusdei.org/sl-si/article/korenine-veselja/

  Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!

  • Miro says:

   Prosim, molimo k Svetemu Duhu za pomoč, da v našem duhovnem življenju ne bomo z ničemer pretiravali, ampak bomo upoštevali vse prvine Božjega otroštva, katere se nam celovito razodevajo v življenju, delu, trpljenju, veselju, vstajenju … našega Gospoda Jezusa Kristusa.

   PRIDI, SVETI DUH

   Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
   vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
   Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
   prenovil boš obličje zemlje.

   Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
   razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
   bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
   vselej radi sprejemali njegove spodbude.
   Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

 3. Miro says:

  MISEL SVETNIKA: »REVNI IN ZAPUŠČENI LJUDJE NIMAJO DRUGEGA PREMOŽENJA
  KOT VAŠE DOBRO SRCE. ČE HOČETE POSTATI BOGATI, DAJTE VELIKO UBOGIM.«
  (sv. Janez Bosko)

  Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!
  Sv. Janez Bosko, prosi za nas!

 4. Hvala says:

  SKRIVNOST, KI VAM BO SPREMENILA ŽIVLJENJE

  TRPLJENJE JE NEIZOGIBNO, ZATO GA MORAMO OSMISLITI, GA SPREJETI IN IZROČITI, ČEPRAV GA NE ARAZUMEMO

  Tomaž Kempčan je v svoji čudoviti knjigi Hoja za Kristusom – to knjigo je imel moj umirajoči oče ob svojem vzglavju – napisal nekaj stavkov, ki jih je oče podčrtal in ob njih človeku zatrepeta duša:

  “Zakaj se bojiš vzeti križ, ki te vodi v Kraljestvo? Na križu je rešitev, na križu je življenje, na križu je obramba pred nasprotniki na križu je izliv nadnaravne nežnosti, na križu je trdnost duše, na križu je veselje duha, na križu je kompendij vseh kreposti in na križu je popolnost svetosti. Samo na križu je odrešenje za dušo in upanje v večno življenje!”

  Trpljenje je neizogibno, zato ga moramo osmisliti, ga sprejeti in ga izročati, čeprav ga ne razumemo.

  Skrivnost v Svetem pismu
  Da bi to dosegli, potrebujemo gotovost vere, duhovno trdnost, ki jo pridobimo s tem, kar nam je vedno na dosegu roke. To je skrivnost, ki jo želim deliti z vami. “Ko me popade malodušje, molim in dvomi se razpršijo in vse je spet dobro.”

  Ni nekaj, kar bi odkril jaz, ampak se nahaja v Svetem pismu. V njem so ključi do sreče, ki so vsem na dosegu. Odpreti moraš Sveto pismo in prebrati: “Ob vsaki priložnosti molíte v Duhu z vsakršnimi molitvami in prošnjami. V ta namen bedite z vso vztrajnostjo in molíte za vse svete.” (Ef 6,18)

  https://si.aleteia.org/2021/05/16/skrivnost-ki-vam-bo-spremenila-zivljenje/

 5. Miro says:

  MISEL SVETNICE: »GOSPOD NE GLEDA TOLIKO NA VELIKOST DEL, KI SMO JIH OPRAVILI,
  TEMVEČ BOLJ NA LJUBEZEN, S KATERO SMO JIH STORILI.« (sv. Terezija Avilska)

  Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!
  Sv. Terezija Avilska, prosi za nas!

 6. Miro says:

  NAJVEČJI ŽIVLJENJSKI IZZIV: LJUBITI SVOJE SOVRAŽNIKE (Operando)

  Najvišja poklicanost vsakega kristjana je, da ljubi vsakogar. Ne glede na to, kdo je ta oseba in tudi če nas je zelo prizadela. Poziv k ljubezni do drugih namreč vključuje tudi bežna poznanstva in ljudi, ki so nam morda stalen trn v peti.

  Kako je sploh mogoče ljubiti svoje sovražnike kljub stresu in bolečini, ki so nam ju povzročili?

  Kako lahko Bog vztraja, da ljubimo svojega zlobnega soseda, ki uživa v tem, da nam greni življenje, ali sodelavca, ki o nas govori slabo? Ljubiti take ljudi je lahko težko, vendar navodilo za to prihaja naravnost iz Božjih ust.

  Več o tem na https://operando.org/najvecji-zivljenjski-izziv-ljubiti-svoje-sovraznike/

 7. Hvala says:

  KAKO SI DRZNEMO SPRAŠEVATI, KJE JE BOG, KO SMO SE MU SAMI ODPOVEDALI?

  Nekaj let po grozljivem 11. septembru, ki je za vedno spremenil Združene države Amerike, so neko znano Američanko, ki je veljala za prepričano Jezusovo učenko, vprašali:

  “Zakaj Bog dopušča vse te grozote? Enajsti september? Strelske pokole v naših šolah? Divje nasilje na naših ulicah?”

  Izstrelila je: “Kako se sploh lahko sprašujemo o čem takem? Boga smo izrinili iz javnega življenja, križe smo umaknili iz naših šol in sprejeli zakone, ki so v nasprotju z njegovo voljo … Kako si drznemo spraševati, kje je Bog, ko smo se mu sami odpovedali?”

  “Križe smo umaknili iz naših šol … Kaj to pomeni? Je križ s trpečim Jezusom mar magično znamenje, ki uredi vse, samo da ga obesimo na pravo steno? Bi se vse naenkrat uredilo, če bi se križ pojavil v naših učilnicah, po uradih, v bolniških sobah naših bolnišnic?”

  https://si.aleteia.org/2020/08/30/bo-trpljenje-izginilo-ce-bomo-po-domovih-ucilnicah-bolnisnicah-znova-izobesili-krize/

 8. Hvala says:

  TRPLJENJU SE NE DA IZOGNITI

  Trpljenje se prej ali slej dotakne vsakega izmed nas. Ločitev, rak, prometna nesreča, smrt otroka ali starša, izguba dela – vse to je vpisano v naše življenje. Tudi otroci trpijo, ko doživljajo ponižanje in nadlegovanje v šoli, doma pa ne najdejo opore.

  Smo tarča ogovarjanja, morda se spopadamo s težavami v zvezi ali pa smo pravkar preživeli silovito neurje. Vprašanje torej ni, ali bom trpel, temveč, kar je še pomembneje, kako?

  https://si.aleteia.org/2021/09/16/zakaj-bog-ne-prepreci-nasega-trpljenja/

 9. Miro says:

  »NE SMEŠ IMETI BRATOVE ŽENE!« – HERODU SE OGLAŠA VEST

  IZ SVETEGA EVANGELIJA PO MARKU (Mr 6,14-29)

  Kralj Herod je slišal o Jezusu, kajti njegovo ime je postalo znano. Nekateri so govorili: »Janez Krstnik je bil obujen od mrtvih in zato delujejo v njem moči.« Drugi pa so govorili, da je Elija, in spet drugi, da je prerok, kakor vsi preroki. Ko je to slišal Herod, je dejal: »Janez, ki sem ga dal obglaviti, je bil obujen.« Herod sam je poslal po Janeza in ga prijel ter v ječi vklenil zaradi Herodiade, žene svojega brata Filipa, ker se je z njo oženil. Janez je namreč govoril Herodu: »Ne smeš imeti bratove žene!« Herodiada ga je sovražila in ga hotela umoriti, a ga ni mogla. Herod pa se je bal Janeza, ker je vedel, da je pravičen in svet mož, in ga je ščitil. Kadar ga je slišal, je bil v veliki zadregi, vendar ga je rad poslušal. Prišla pa je priložnost, ko je Herod za svoj rojstni dan priredil gostijo svojim velikašem, častnikom in galilejskim prvakom. Vstopila je Herodiadina hči in zaplesala. Herodu in tem, ki so bili z njim pri mizi, je bila všeč in kralj je rekel deklici: »Prôsi me, kar koli hočeš, in ti bom dal.« Celo prisegel ji je vneto: »Kar koli me poprosiš, ti bom dal, vse do polovice svojega kraljestva.« Šla je ven in dejala svoji materi: »Za kaj naj prosim?« Ta pa je rekla: »Za glavo Janeza Krstnika.« In urno je vstopila h kralju in ga prosila: »Hočem, da mi nemudoma daš na pladnju glavo Janeza Krstnika.« Kralj se je zelo užalostil, vendar ji zaradi prisege, ki jo je izrekel vpričo gostov, ni hotel odreči. Takoj je poslal po rablja in ukazal, naj prinese njegovo glavo. Ta je šel in ga v ječi obglavil. Prinesel je na pladnju njegovo glavo in jo dal deklici, deklica pa jo je dala materi. Ko so to slišali Janezovi učenci, so prišli, vzeli njegovo truplo in ga položili v grob.

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Mr+6%2C14-29&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

 10. Hvala says:

  Chiara Luce Badano je umrla pri 18 letih zaradi uničujočega raka. Toda njena življenjska zgodba nas lahko nauči preživeti krize – ne le velike katastrofe, ampak tudi vsakodnevne težave in preizkušnje

  SPREJMITE TRPLJENJE

  Potem ko je Chiara med tečajem tenisa začutila hudo bolečino v rami, se je njeno življenje drastično spremenilo. Maraton zdravniških pregledov in hospitalizacij se ni nikoli končal. Končno je prišla diagnoza: Chiara je zbolela za kostnim rakom.

  https://si.aleteia.org/2021/12/10/3-lekcije-blazene-chiare-luce-za-premagovanje-zivljenjskih-preizkusenj/

  “Ko se je končno vrnila iz bolnišnice, je bila videti, kot da je nekje drugje,” je takrat povedala njena mama. Na vprašanje, kakšne so novice, je mladenka odgovorila: “Ne zdaj, ne govori ničesar.” Nato se je zgrudila na posteljo z zaprtimi očmi. Trajalo je 25 minut. Nato se je obrnila k materi in se nasmehnila: “Zdaj lahko govoriš.”

  Chiara je potrebovala ta čas notranjega boja, med katerim je Jezusu zagotovo rekla “da”. Teh 25 minut je pomenilo prelomnico v njenem življenju. V njej se je zgodilo notranje odkritje; njena bolečina jo je vodila v objem Ljubezni. Sprejeti trpljenje nikomur ni lahko. V nekem trenutku bolečina postane neznosna.

  Toda ravno v tem trenutku evangelij lahko najbolj pomaga. To so časi, ko nam nič drugega ne more pomagati. Chiarina bolezen je nesmiselna, nelogična in povzroča strašne bolečine. Ni možnosti pobega. Vprašanje je, ali lahko nekdo nosi križ.

  Chiara s svojim zgledom kaže, da, ko nas boli, potrebujemo čas – minute, dneve, tedne, celo mesece – da v celoti predamo bolečino Jezusu in mu rečemo “da”.

 11. Hvala says:

  JEZUS SE POVZPNE NA KRIŽ, DA BI SE SPUSTIL V NAŠE TRPLJENJE

  To je storil za nas, da bi se do dna dotaknil naše človeške stvarnosti, da bi šel skozi naše celotno bivanje, vse naše zlo. Da bi se nam približal in nas ne bi pustil samih v bolečini in smrti. Da bi nas ponovno pridobil, da bi nas rešil. Jezus se povzpne na križ, da bi se spustil v naše trpljenje. Izkusi naša najhujša stanja duše: polom, zavračanje vseh, izdajo tistih, ki ga imajo radi, in celo zapuščenost od Boga. Na svojem mesu izkusi naša najbolj presunljiva nasprotja in jih tako odkupi, jih preoblikuje. Njegova ljubezen se približa našim šibkostim, pride tja, kjer nas je najbolj sram. In zdaj vemo, da nismo sami. Bog je z nami v vsaki rani, v vsakem strahu: nobeno zlo, noben greh nima zadnje besede. Bog zmaga, vendar pa gre palma zmage preko lesa križa. Zato so palme in križ skupaj.

  http://arhiv.mirenski-grad.si/cvetna-nedelja-od-hozana-do-krizaj-ga

 12. Hvala says:

  RAZMIŠLJANJE…….

  JEZUS J REKEL: KDOR NE SPREJME SVOJEGA KRIŽA IN NE HODI ZA MENOJ, NI MENE VREDEN ( Mt 10,38).
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
  JEZUS NAROČA, DA JE POTREBNO TRPLJENJE SPREJETI. Človek, ki je ustvarjeno bitje ne MORE NIČESAR SAM STORITI BREZ BOŽJIH MILOSTI, ZATO TUDI NI ZMOŽEN TRPETI SAM BREZ BOŽJE MILOSTI. Gospodu je potrebno izročati trpljenje in Ga prositi, da da moč vzdržati v trpljenju.

  Težko človek razume, da gre vse skozi križ. Bog Oče SVOJEMU LASTNEMU SINU NI PRIZANESEL, JE VELIKO TRPEL, UMRL SRAMOTNE SMRTI.

  Vsak človek na svetu se sooča s trpljenjem in obenem SPRAŠUJE -ZAKAJ? Večkrat smo že pisali, DA JE IZPOLNJEVANJE BOŽJE VOLJE ZELO TEŽKO, KER SE ČLOVEK MORA ODPOVEDATI EGUIZMU, SVOJI SAMOVOLJI itd

  ČUŠIN, Gregor. (Na začetku). Ognjišče, 2013, leto 49, št. 3, str. 3., pravi takole:

  Kaj hočeš od mene, Bog? Ti, ki lastnemu Sinu nisi prizanesel …
  Ko me poti in bližnjice, ki jih v življenju ubiram, pripeljejo v dvorano zadnje večerje …, ko me izdajo prijatelji …
  Ko se pot ustavi v Getsemanskem vrtu …, ko se Tvoja volja ne ujema z mojo…
  Ko padejo udarci in teče kri …, ko trpim …
  Ko zaboli trnjeva krona …, ko sem izpostavljen posmehu in me zatajijo najbližji …
  Ko objamem križ … in se mi zdi, da si me še Ti zapustil …

  Kaj hočeš od mene, Bog? Mar hočeš več kot od svojega Sina?
  Kaj v resnici hočeš od mene, Bog?Ž

  Vsak pri sebi razmišlja o trpljenju morda vsak dan. KO V ŽIVLJENJE PRIDE BOLEČINA, KI DOBESEDNO PARA SRCE.

  VENDAR NE POZABIMO, BOG DAJE VELIKO MOČ IN POMOČ V BOLEČINAH.

  Od začetka trpljenja, dokler še ni preizkušenosti in potrpljenja, je res težko.

  KO SE PA ČLOVEK S SVOJO BOLEČINO VSAK DAN OBRAČA K BOGU IN DOPUSTI, DA SE IZVRŠUJE NJEGOVA VOLJA, PA JE VSE LAŽJE. BOG DAJE TOLAŽBO IN POMOČ!

  Poskušajte tako živeti! TESNO SE PRIVITI K JEZUSU, ON BO POMAGAL, SAJ JE PRVI , KI JE PREHODLIL TEŽKO POT TRPLJENJA! IN NE POZABIMO, VSAK, KI ŽELI BITI JEZUSOV UČENEC, MORA NA POT VZETI KRIŽ NA RAME, IN HODITI ZA NJIM.

  Hoditi po poti trpljenja za Jezusom, pomeni “IZGUBITI SVOJE ŽIVLJENJE” PA NAJTI VEČNO ŽIVLJENJE!

 13. Miro says:

  SMO PRI SPOVEDI PRED SODNIKOM ALI USMILJENIM OČETOM? (Aleteia)

  SVETA SPOVED JE ZAKRAMENT OZDRAVLJANJA, SAJ PREK NJE BOG OZDRAVLJA NAŠO DUŠO, KO NAM PO DUHOVNIKU ODPUŠČA GREHE

  Vendar so bili pristopi k temu zakramentu večkrat zelo različni. Cerkev še danes uči resnico, da je Bog sodnik, ki plačuje dobro in kaznuje hudo. To pomeni, da so naši grehi obsojeni in naša dobra dela blagoslovljena, da si z njimi nabiramo obilen zaklad v nebesih. Večkrat pa pri tem pozabljamo, da naši grehi z dobrimi deli niso kar avtomatično izbrisani. Šele pri spovedi, ko se iskreno pokesamo naših grehov in se resnično odločimo, da se bomo poboljšali, so nam s kesanjem in duhovnikovo odvezo odpuščeni grehi.

  BOG OBSODI GREH, ZA GREŠNIKA PA HOČE USMILJENJE

  Po smrti vsakega izmed nas čaka sodba, ko bomo dali obračun o svojem življenju in delu. A Bog ni sodnik, ki bi človeka obsodil na večno kazen. Bog obsodi greh, za grešnika pa hoče usmiljenje, da se spreobrne in se spet obrne k njemu. Človek je tisti, ki z vztrajanjem v grehu in z zavračanjem Boga in njegove ljubezni izbere pekel namesto nebes.

  Več o tem na https://si.aleteia.org/2022/01/30/smo-pri-spovedi-pred-sodnikom-ali-usmiljenim-ocetom/

  Božje usmiljenje, navzoče v postavitvi in delitvi svetih zakramentov, zaupamo vate!

 14. Miro says:

  MISEL SVETNIKA: »GOSPOD, TI NAM NISI HOTEL ODVZETI STISKE TEGA SVETA,
  REKEL SI PA NAM: “ZAUPAJTE, JAZ SEM SVET PREMAGAL…” KAJ POMENIJO
  POTEM VSE SKRBI, VSE STISKE IN NADLOGE? SAJ BO VSE PREŠLO V VSTAJENJE IN
  VEČNO ŽIVLJENJE V TVOJEM NOVEM SVETU: V RASTOČEM PRIBLIŽEVANJU TEBI.«
  (sv. John Henry Newman)

  Božje usmiljenje, ki izviraš iz Presvetega Srca Jezusovega, zaupamo vate!

 15. Miro says:

  JEZUS POŠILJA APOSTOLE PO DVA IN DVA

  IZ SVETEGA EVANGELIJA PO MARKU (Mr 6,7-13)

  Poklical je k sebi dvanajstere in jih začel pošiljati po dva in dva. Dajal jim je oblast nad nečistimi duhovi in jim naročil, naj razen palice ne jemljejo na pot ničesar, ne kruha ne popotne torbe ne denarja v pasu, obujejo naj sandale in naj ne oblačijo dveh oblek. Govoril jim je: »Kjer koli stopite v hišo, ostanite tam, dokler ne odidete. Če vas kakšen kraj ne sprejme in vas ne poslušajo, pojdite od tam in si otresite prah z nog, njim v pričevanje.« In šli so ter oznanjali, naj se spreobrnejo. Izgnali so tudi veliko demonov in veliko bolnikov mazilili z oljem ter jih ozdravljali.

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Mr+6%2C7-13&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Božje usmiljenje, ki vedno in povsod spremljaš vse ljudi, zaupamo vate!

 16. Hvala says:

  GOVORICE IN OPRAVLJANJE RESNIČNO UBIJAJO, TO JE V SVOJEM PISMU POVEDAL TUDI APOSTOL JAKOB. TISTI, KI ŠIRI GOVORICE, UBIJA DRUGE, KAJTI JEZIK UBIJA KOT NOŽ. BODI PREDVIDEN! TISTI, KI OPRAVLJA, JE TERORIST, SAJ Z JEZIKOM VRŽE BOMBO IN TIHO ODIDE, TODA STVAR, KI JO JE TA BOMBA SPUSTILA, UNIĆI SLAVO IN DOBRO IME DRUGIH. NE POZABITE: OPRAVLANJE UBIJA.

  https://si.aleteia.org/2021/02/04/bodite-pozorni-ko-prenasate-govorice-ubijajo-namrec-tudi-vas/

 17. Miro says:

  DANES GODUJE SV. BLAŽ – VERNIKI PRI SVETI MAŠI PREJMEJO BLAŽEV ŽEGEN

  SV. BLAŽ JE MED SVETNIKI EDEN IZMED NAJBOLJ PRILJUBLJENIH POMOČNIKOV, H KATEREMU SE ŠE POSEBEJ RADI ZATEKAMO PO POMOČ ZOPER BOLEZNI GRLA. NE ŠČITI LE PRED BOLEZNIMI GRLA, AMPAK JE VSESTRANSKI ZAVETNIK; TUDI PROTI ŠKODLJIVIM BESEDAM, KI RANIJO …

  Več o sv. Blažu na https://portal.pridi.com/dogodek/sv-blaz-vsestranski-zavetnik/

  Sv. Blaž, prosi za nas!

 18. Miro says:

  MISEL BOŽJEGA SLUŽABNIKA VAN THUANA: »ŽIVLJENJE JE NAJVEČJA,
  NEPRECENLJIVA DOBRINA, KI JO BOG DAJE LJUDEM. VSAK TRENUTEK
  ŽIVLJENJA JE TREBA ŽIVETI V BOGU IN PO BOGU. ZA VSAKOGAR OD NAS
  IMA ŽIVLJENJE SVOJA OBDOBJA, VSAKO JE POMEMBNO IN LEPO, VSAKO
  IMA SVOJO LASTNO LEPOTO.«

  Božje usmiljenje, ki nam daješ nesmrtno življenje, zaupamo vate!
  Božji služabnik Van Thuan, prosi za nas!

 19. Miro says:

  JEZUSA DARUJEJO V TEMPLJU – STARČEK SIMEON PREROKUJE, DA SE BODO OB JEZUSU LJUDJE RAZHAJALI – ZA TISTE, KI GA BODO SPREJELI TAKEGA, KOT JE, BO VSTAJENJE, ZA ONE, KI GA BODO ZAVRGLI, KER NE BO USTREZAL NJIHOVIM ŽELJAM IN ZAMISLIM, BO PADEC

  IZ SVETEGA EVANGELIJA PO LUKU (Lk 2,22-40)

  Ko so se dopolnili dnevi njenega očiščevanja po Mojzesovi postavi, so ga prinesli v Jeruzalem, da bi ga postavili pred Gospoda, kakor je zapisano v Gospodovi postavi: Vsak moški prvorojenec naj se imenuje svet Gospodu, in da bi žrtvovali, kakor je rečeno v Gospodovi postavi: dve grlici ali dva golobčka.

  Bil pa je v Jeruzalemu mož, ki mu je bilo ime Simeon; bil je pravičen in bogaboječ. Pričakoval je Izraelovo tolažbo in Sveti Duh je bil nad njim. In Sveti Duh mu je razodel, da ne bo videl smrti, dokler ne bo videl Gospodovega Mesija. V Duhu je prišel v tempelj. In ko so starši prinesli dete Jezusa, da bi zanj opravili vse po običaju postave, ga je tudi Simeon vzel v naročje, slavil Boga in rekel:

  »Gospodar, zdaj odpuščaš svojega služabnika
  po svoji besedi v miru,
  kajti moje oči so videle tvojo rešitev,
  ki si jo pripravil pred obličjem vseh ljudstev:
  luč v razodetje poganom
  in slavo Izraela, tvojega ljudstva.«

  Njegova oče in mati sta se čudila temu, kar se je govorilo o njem. Simeon jih je blagoslovil in rekel Mariji, njegovi materi: »Glej, ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, ki se mu nasprotuje, in tvojo lastno dušo bo presunil meč, da se razodenejo misli mnogih src.«

  Tam je bila tudi prerokinja Ana, Fanuélova hči iz Aserjevega rodu. Bila je že zelo v letih. Po svojem devištvu je sedem let preživela z možem, nato pa je kot vdova dočakala štiriinosemdeset let. Templja ni zapuščala, ampak je noč in dan s posti in molitvami služila Bogu. Prav tisto uro je stopila tja in zahvaljujoč se slavila Boga ter o njem pripovedovala vsem, ki so pričakovali odkupitev Jeruzalema.

  Ko so izpolnili vse po Gospodovi postavi, so se vrnili v Galilejo, v svoje mesto Nazaret. Otrok pa je rastel in se krepil. Bil je vedno bolj poln modrosti in Božja milost je bila z njim.

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Lk+2%2C22-40&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  KRATKA RAZLAGA

  Jezusovi starši so prinesli otroka v tempelj, da izpolnijo postavo. Ta je obsegala dva obreda: materino očiščevanje in otrokovo darovanje. Mariji se sicer ni bilo treba očiščevati, a je hotela izpolniti predpis. Prav gotovo pa je otroka, ki ji je bil od Boga darovan, z vsem srcem in z velikim veseljem Bogu darovala. Nobena mati pred njo in za njo ni nikoli prinesla v tempelj bolj dragocenega daru. Njen Sin, ki je pozneje dejal, da je prišel postavo dopolnit, je prav tako hotel, da se nad njim postava izpolni.

  Simeonov hvalospev je poleg Zaharijevega in Marijinega tretji, ki se nam je ohranil iz dobe Jezusovega otroštva. Je najkrajši in najbolj preroški.

  Starček najprej prerokuje sebi. Potem, ko je smel videti Gospoda s telesnimi očmi, mu bo dano stopiti v večnost, kjer ga bo gledal vse drugače. O otroku je prerokoval, da se bodo ob njem ljudje razhajali. Za tiste, ki ga bodo sprejeli takega, kot je, bo vstajenje, za one, ki ga bodo zavrgli, ker ne bo ustrezal njihovim željam in zamislim, bo padec. O materi je prerokoval, da ji bo dušo presunil meč. Ta meč bo najprej v njenem popolnem pristajanju na Sina, tudi takrat, ko njegovih besed in dejanj ne bo razumela, a jih bo sprejela v globoki in neomajni veri. Ta meč bo še posebej ostro zarezal v njeno dušo, ko bodo biči rezali hrbet njenega Sina ter ko bodo žeblji prebadali njegove roke in noge.

  Iz knjige Beseda da besedo, p. Franc Cerar

  Božje usmiljenje, ki nam v Besedi, ki je postala človek daješ opravičenje, zaupamo vate!

  • Miro says:

   SVEČNICA – PRAZNIK LUČI – PRAZNIK JEZUSOVEGA DAROVANJA V TEMPLJU

   SVEČNICA, KI JO OBHAJAMO DRUGEGA FEBRUARJA, JE PRI NAS ZADNJI DAN BOŽIČNEGA ČASA. V KATOLIŠKI CERKVI 2. FEBRUARJA PRAZNUJEMO PRAZNIK JEZUSOVEGA DAROVANJA V TEMPLJU, KI GA OBHAJAMO ŠTIRIDESET DNI PO BOŽIČU, PRAZNIK PA JE DOBIL TUDI IME SVEČNICA, KER NA TA DAN PO STARI NAVADI PO CERKVAH BLAGOSLAVLJAMO SVEČE.

   Na Slovenskem je še vedno lepa navada, da do tega dne domove krasijo božične smrečice, gotovo pa jaslice, ki pa jih je prav na svečnico treba razdreti, o čemer pojo tudi nekatere svečniške kolednice. Praznik, ki ima poganski izvor, je na Slovenskem že dolgo zasidran kot del cerkvenega leta, saj tega dne obhajamo spomin Marijinega očiščevanja, pa tudi njenega srečanja s Simeonom. Bogoslužno ime praznika je Jezusovo darovanje.

   Ko je Marija štirideseti dan po rojstvu Odrešenika smela priti v tempelj, je tam srečala častitljivega starčka Simeona, ki je spoznal, da je dete v njenem naročju Mesija. Danes obhajamo svečnico predvsem kot praznik luči pred nastopom tako imenovanih svetnikov – pomladinov. Obhajamo jo v dneh, ko so dnevi že malenkost daljši in je že slutiti pomlad, ki prinaša več luči, po kateri so nekdaj hrepeneli vso dolgo zimo. Tako, kot je starček Simeon v templju v slovitem spevu spregovoril o “luči v razsvetljenje poganov”, je sveča v cerkvi na ta dan prispodoba Mesije, ki razsvetljuje človeštvo.

   Sveča ima velik simbolni pomen; ponazarja prazničnost in razsvetljenje teme duha ter kristjana opominja, da mora biti otrok luči.

   Redovnice in redovniki pa praznujejo dan Bogu posvečenega življenja. To je dan zahvale, molitve za svetost, premišljevanja in medsebojnega srečanja. Redovniki bodo dan posvečenega življenja praznovali skupaj s škofi in drugimi verniki.

   Dan posvečenega življenja ima trojen namen:

   – hvaležnost za dar redovništva v posvečenem življenju, ki bogati in razveseljuje krščansko skupnost z mnogovrstnostjo svojih darov (karizem),
   – da bi celotno Božje ljudstvo bolj spoznalo in cenilo posvečeno življenje,
   – da bi skupaj slavili čudovita dela, ki jih je Gospod naredil v Bogu posvečenih osebah in da bi se še bolj živo zavedali, kako nenadomestljivo je njihovo poslanstvo v Cerkvi in v svetu.

   Dan posvečenega življenja je uvedel papež Janez Pavel II. Posvečene osebe so poklicane k refleksiji ter k obnovitvi in potrditvi svoje posvetitve. Papež poudarja, naj ta dan »pomaga vsej Cerkvi, da bo bolj cenila pričevanje oseb, ki so se odločile, da bodo tesneje hodile za Jezusom«.

   Povzeto po: zupnija-smlednik.si

   Božje usmiljenje, ki nam v Besedi, ki je postala človek daješ opravičenje, zaupamo vate!

 20. Miro says:

  TUDI TAKOLE LAHKO PREŽENEŠ ŽALOST IN OSAMLJENOST (Aleteia)

  Župnik Martin Golob takole predstavlja svoj najnovejši vlog (št. 80):

  »Danes sem za vas pripravil mini “tečaj” 😉 o cerkvenem koledarju. Vsako obdobje ima svoj pomen. V duhovnosti ni nikdar dolgčas. Če spremljaš dogajanje bogoslužnega koledarja in živiš vse, kar prejemamo, si izpopolnjen. Prazniki so “luštni”, včasih pa je iz njih težko živeti, spoznanja presaditi v konkretnost. Podobno kot po kosilu, ko smo malo lenobni in je težko začeti delati. Potrebuješ nekaj spodbude. V verskem življenju prav tako – da delaš korake hoje za Kristusom.

  Če boš sledil vsemu, kar Cerkev ponuja in svetuje, ter ob tem duhovno in osebnostno rasel, ne bo prostora za žalost, depresijo in osamljenost.«

  https://si.aleteia.org/2022/01/28/dobrodosli-na-martinovem-mini-tecaju/

 21. Miro says:

  SLAVIMO GOSPODA!

  NAČRTI BLAGINJE IN NE NESREČE

  »VEM ZA NAČRTE, KI JIH IMAM Z VAMI, GOVORI GOSPOD: NAČRTE
  BLAGINJE IN NE NESREČE, DA VAM DAM PRIHODNOST IN UPANJE.«
  (Jer 29,11)

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Jer+29%2C11&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Gospod Jezus, hvala za Tvoje načrte blaginje, ljubezni, odrešenja … Slava tebi, ker si s svojim križem svet odrešil! Priporočimo se Svetemu Duhu, da bomo v premagovanju vsakodnevnih težav in bridkosti bolj zaupali v Gospodov odrešenjski načrt, ki ga ima z vsakim od nas.

  PRIDI, SVETI DUH

  Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
  vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
  Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
  prenovil boš obličje zemlje.

  Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
  razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
  bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
  vselej radi sprejemali njegove spodbude.
  Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!
  Brezmadežno Srce Marijino, prosi za nas!

 22. Miro says:

  OBČUTEK SAMOPOMILOVANJA NAČENJA NAŠO VELIKODUŠNOST, ŠKODI NAŠI VOLJI, KRHA ODNOSE Z DRUGIMI – ČE SE ODREČEMO SAMOPOMILOVANJU, NAJDEMO ŽIVLJENJSKO VESELJE (Aleteia)

  “BESEDA O KRIŽU JE NAMREČ TISTIM, KI SO NA POTI POGUBLJENJA, NOROST, NAM, KI SMO NA POTI REŠITVE, PA JE BOŽJA MOČ” (1 Kor 1,18).

  Naša notranja dejanja pripravljajo pot našim zunanjim dejanjem: naša notranjost narekuje pravila našemu vedenju. Jezus nas precej neusmiljeno, včasih celo grobo opozarja, da moramo biti pozorni na svoj notranji svet: v človekovem srcu se namreč začne kotiti vsako zlo. Izkušnje to potrjujejo: če nismo previdni, hitro izgubimo nadzor nad svojimi dejanji; vse naše nizkotnosti se porajajo v naših mislih in prav misli moramo neusmiljeno nadzorovati.

  Naše samopomilovanje se mora spoprijeti s stvarnostjo številnih bolnikov, ki se, pribiti na svoj križ, še znajo nasmehniti, potrpeti, opogumljati druge in je zato mogoče, da bodo nekoč ravno oni naša obsodba.

  PAMETNA VAJA PROTI SAMOPOMILOVANJU JE SESTAVLJENA IZ TREH KORAKOV: USTAVITI SE, IZPOVEDATI SE, DAROVATI SE.

  Več o tem na: https://si.aleteia.org/2022/01/30/odpravite-samopomilovanje-v-le-treh-korakih/

 23. Hvala says:

  POGLEJMO, V KAJ NAS ZAVAJAJO GREHI, V ČEM SO PROBLEM IN KAJ NAM JEZUS PRINAŠA.
  —————————————————————————————————————————

  NAPUH SO PREIMENOVALI V AMBICIOZNOST,
  LAKOMNOST V PODJETNOST,
  NEČISTOST V INTIMNOST,
  NEVOŠČLJIVOST V KONKURENCO,
  POŽREŠNOST V APETIT,
  JEZO V ŽIVČNOST,
  LENOBO V PAVZIRANJE IN UTRUJENOST,
  HINAVŠČINO V DIPLOMACIJO

  Resnica pa je, da je greh greh, ker nas ubija in dela nesposobne za karkoli dobrega.

  http://arhiv.mirenski-grad.si/bozje-jagnje-ki-nas-resuje-grehov

 24. Hvala says:

  NAJVEČJI ČUDEŽ, KI GA KRISTJAN LAHKO STORI

  Sveti Janez od Križa je trdil, da je majhno dejanje čiste ljubezni za Cerkev bolj koristno kot vsa druga dela skupaj. To, kar se rodi iz molitve in ne iz domišljavosti našega jaza, kar je očiščeno s ponižnostjo, četudi gre za samotno in tiho dejanje ljubezni, je največji čudež, ki ga kristjan lahko stori. To je pot kontemplativne molitve: jaz zrem Njega in On zre mene; in to dejanje ljubezni v tihem pogovoru z Jezusom naredi veliko dobrega Cerkvi.

  https://mirenski-grad.si/sl/duhovna-ponudba/papezevi-nagovori-in-spodbude/kateheza-kontemplativna-molitev/

 25. Hvala says:

  LJUBEZEN V ZAKONU
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::

  https://nadskofija-ljubljana.si/druzina/wp-content/uploads/Ljubezen-v-zakonu-priro%C4%8Dnik-za-zakonske-skupine.pdf

  Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen, ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje, 5 ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega. 6 Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice. 7 Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane.
  8 Ljubezen nikoli ne mine (1 Kor 13,4-8)

 26. Hvala says:

  MOLITEV-NEMI KRIK, ODPUŠČANJE

  Na tiskovnem uradu Svetega sedeža so v torek, 3. februarja, predstavili prvi mednarodni dan molitve in premišljevanja v boju proti trgovini z ljudmi. Poteka to nedeljo, 8. februarja, na temo ‘Prižgi luč proti trgovini z ljudmi’. Namenjen je molitvi za vse žrtve in ozaveščanju o tem pojavu, vedno bolj navzočem na globalni ravni. Gre za pobudo, ki sta jo predlagali mednarodni zvezi vrhovnih predstojnikov moških in ženskih redovnih skupnosti, odvija pa se pod okriljem Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družb apostolskega življenja, Papeškega sveta za pastoralo migrantov in potujočih ter Papeškega sveta za pravičnost in mir.

  Vatikan: Predstavili prvi mednarodni dan boja proti trgovini z ljudmi

  Predlog za molitev ob dnevu boja proti trgovini z ljudmi

  (To razmišljanje je napisala in prebrala kot nagovor na pogrebu s. Eugenia Bonetti, MC, za Tino, enaindvajsetletno dekle iz Romunije, žrtev trgovine z ljudmi, ki so jo našli umorjeno na cesti blizu večjega mesta).

  Uvod: Oprosti mi, da si drznem nastopiti v tem trenutku molitve, toda imam željo, da te prosim in ti zaupam sporočilo, predno se vrneš v svojo deželo k počitku, potem ko si zaradi neskončnih sodnih preiskav čakala v mestu umora trinajst dolgih mesecev.

  V tem zadnjem pozdravu bi rada spregovorila v imenu mnogih tu navzočih in odsotnih ljudi. Skupaj bi te radi prosili odpuščanja za našo osebno in skupno odgovornost. Tvoje mlado življenje so prekinili tako nenadoma in to strahovito teži našo vest. Potrebujemo tvoje odpuščanje, da bomo našli moči za nadaljevanje boja proti vsem oblikam suženjstva in izkoriščanja.

  1. – Prosimo te odpuščanja, Tina, za tvojo hčer Eliso, ki si jo nekaj mesecev po rojstvu pustila v Romuniji. Prosimo odpuščanja tvojo mamo in vse matere, ki vsak dan jočejo, ker je na stotine hčera, ki so odšle v tujino z iluzijo o upanja polnem življenju, pa so jih s kruto in sramotno smrtjo pokončali kot so tebe.

  2. – Tina, odpusti hinavščino naše družbe, kjer vladata blagostanje in potrošništvo, ki skrbi le za svoj razvoj in tehnični napredek, pozabila pa je, da je potrebno spoštovati dostojanstvo in svetost vsake osebe.

  3. – Odpusti popustljivost naših civilnih oblasti, ki dovoljujejo ali tolerirajo to novo obliko suženjstva in ne želijo iztrebiti posel in organizacijo trgovcev z ljudmi, ko jim dovolijo, da zaradi sramotnega zaslužka pokončajo na tisoče mladih ljudi, ki se ne morejo braniti.

  4. – Odpusti tistim, ki ustvarjajo zakone, da te niso ščitili in branili, ker si bila ilegalna tujka, brez identitete in posledično brez svojega dostojanstva in svobode.

  5. – Posebno pa odpusti tem, ki so te iskali vsako noč, te posilili in te uporabljali kot predmet užitkov, samo, da so te potem kot odpadek zopet odvrgli na cesto. Sodelovali so s tvojimi nasilneži, ko so jim drago plačevali za usluge in večali dobiček, namenjen vzdrževanju organiziranega kriminala.

  6. – Odpustim verskim voditeljem, da nismo bili sposobni, da bi izkričali tvojo bolečino dovolj glasno in ožigosali nepravičnost tvojega izkoriščanja in suženjstva. Zaman si čakala, da bi bili zdrobljeni tvoji okovi in okovi tvojih tovarišic na cesti in bi se uresničilo »leto Gospodove milosti in usmiljenja«(Lk 4,19).

  7. – Odpusti držo mnogih kristjanov, ki so te sodili in obsojali kot prešuštnico iz evangelija, ker ve, »ki ste onesnaževale naše ulice«, ste zanje nadloga in ste razkrinkale naš lažen občutek sramu.

  8. Prosim te odpuščanja v imenu vseh žena, ker smo te pustile samo na cestah, da si zaradi naše brezbrižnosti in molka živela svojo dramo osamljenosti, tesnobe in strahu.

  9. Prosim te odpuščanja, Tina, tudi v imenu tvojega morilca, ki je na barbarski način pohabil tvoje telo. Toda ni edini, ki je odgovoren za tvojo smrt, v resnici si bila že mrtva, predno so te pokončali. Koliko ljudi je ubilo sanje in pričakovanja tvojih enaindvajset let? Vsi smo krivi in soodgovorni za tvojo smrt in zato tudi zase prosimo Božjega usmiljenja.

  Zaključek:

  Sedaj ti želimo počitek v miru in ljubezni Boga, ki je Oče obrobnih, obupanih, ponižanih in preziranih vseh časov. On je tisti, ki »je vrgel mogočne s prestolov in je povišal nizke« On je tisti, ki »je lačne napolnil z dobrotami in bogate odpustil prazne.« (Lk 1, 52-53). Naj sedaj obriše vse tvoje solze in ti da veselje in mir večnega življenja. Naj bo z malo Eliso in tvojo družino tolažba naših molitev, naše solidarnosti in naše pomoči pri tej veliki izgubi. Naj poveča naše zavedanje in našo zavezo, da bomo iztrebili suženjstvo in osvobodili sužnje 21. stoletja.

  Predlog molitve rožnega venca za odpravo trgovine z ljudmi:

  Preberemo uvod.

  1. Ki je za nas krvavi pot potil

  Preberemo točko 1.

  Jezus, prosimo za vse tiste mlade, ki obupujejo, živijo v materialni in duhovni revščini, ker nimajo dela, možnosti za izobraževanje in družine, ki bi jih podpirala. Ti jim pokaži pot, ki vodi do sreče in jim daj moči, da jo bodo izbrali, čeprav je strma in ozka, da ne bi zašli na pot pogube.

  2. Ki je za nas bičan bil

  Preberemo točko 2.

  Jezus, prosimo te za vse trgovce, ki zaradi velikega zaslužka novačijo, prodajajo in izkoriščajo nemočne otroke, dekleta, invalide in matere. Zbudi v njih zavedanje, da ima vsak človek pravico živeti v dostojanstvu in svobodi, saj smo vsi Božji otroci in tvoje sestre, tvoji bratje.

  3. Ki je za nas s trnjem kronan bil

  Preberemo točki 3. in 4.

  Jezus, prosimo te za tiste, ki imajo oblast, ki ustvarjajo zakone in jih izvajajo, da bi posnemali tebe, ki si zagovornik in varuh malih in ubogih. Daj jim pogum, da se bodo borili proti vsaki nepravičnosti in izkoriščanju.

  4. Ki je za nas težki križ nesel

  Preberemo točki 5. in 9.

  Jezus, prosimo te za vse, ki iščejo užitke za denar in zlorabljajo nemočne žrtve. Zaradi svoje nespameti in trdosrčnosti širijo zlo na svetu. Zbudi njihovo vest, da bodo spoznali svoja zla dejanja. Ti jim odpri srce za pravo, nesebično ljubezen, ki da življenje za svoje prijatelje.

  5. Ki je za nas križan bil

  Preberemo točke 6., 7. in 8.

  Jezus, prosimo te za nas kristjane, ki pogosto brezbrižno gledamo trpljenje drugih in ničesar ne storimo. Rekel si: »Karkoli storimo enemu tvojih najmanjših bratov, sester, storimo tebi«. Izostri naš čut za resničnost, da bomo stali ob strani tistim, ki nas najbolj potrebujejo.

  Preberemo zaključek

  Lahko tudi skrajšamo in molimo samo očenaš ob vsaki točki ali molitev oblikujemo po lastnih navdihih.

  Molitev ob dnevu boja proti trgovini z ljudmi v EU

  Večni Bog, vemo, da posebno ljubiš uboge in male ljudi. Ti se zavzemaš za pravice ljudi, ki so zatirani. Danes te prosimo za ljudi, katerih pravice so poteptane in jih prodajajo kot potrošno blago. Med njimi so tudi mladi in celo otroci, katerih življenje ni vredno več kot ’30 srebrnikov’. Verujemo, da jih nikoli ne boš pozabil, ker si ti usmiljen in nežen. Njihovo življenje je zapisano na tvojih rokah. Izostri naš čut za resničnost, da spoznamo, da imamo nalogo v svetu, v katerem trg določa vse, ne le ceno za kavo, ampak tudi za ljudi. Daj nam pogum, da se bomo uprli proti nepravičnosti in izkoriščanju. Naj stojimo ob strani ljudem, ki v našem velikem svetu ničesar ne pomenijo in pomagaj nam poimenovati krivico. Bog, prosimo te, daj vsem ljudem,ki se borijo proti trgovini z ljudmi, preudarnost in odločnost. Žrtvam pa daj vztrajnost in zaupanje vate. Stoj nam ob strani, usmiljeni Bog, ko molimo za storilce, ki zaradi svoje nespameti in trdosrčnosti preko trgovine z ljudmi širijo zlo na svetu. Daj, da bi spoznali svoja zla dejanja. Prosimo te v imenu Jezusa, tvojega sina in našega brata. Amen.

  http://arhiv.mirenski-grad.si/dan-boja-proti-trgovini-z-ljudmi

 27. Miro says:

  JAÍROVA HČI IN ŽENA, KI JE KRVAVELA – ČUDEŽ NAŠEGA VSTAJENJA IN OZDRAVLJENJA SE BO URESNIČIL, KO BO VSAKDO OD NAS DOPOLNIL MERO SVOJEGA TRPLJENJA IN SVOJEGA UMIRANJA

  IZ SVETEGA EVANGELIJA PO MARKU (Mr 5,21-43)

  Ko se je Jezus prepeljal s čolnom spet na drugo stran, se je zbrala pri njem velika množica. Bil je pri jezeru. Tedaj je prišel eden od predstojnikov shodnice, Jaír po imenu. Ko ga je zagledal, je padel k njegovim nogam in ga zelo prosil, rekoč: »Z mojo hčerko je zelo hudo. Pridi in položi roke nanjo, da ozdravi in ostane pri življenju!« In odšel je z njim.

  Za njim se je odpravila velika množica in pritiskala nanj. V njej je bila tudi žena, ki je že dvanajst let krvavela. Veliko je pretrpela od mnogih zdravnikov in porabila vse svoje premoženje, pa ji ni nič pomagalo, ampak je bilo z njo celo slabše. Slišala je za Jezusa. Med množico se mu je približala od zadaj in se dotaknila njegove obleke. Rekla je namreč: »Tudi če se dotaknem le njegove obleke, bom rešena.« In v hipu se ji je ustavila kri in v telesu je začutila, da je ozdravljena nadloge. Jezus je v sebi zaznal, da je šla moč iz njega. Takoj se je obrnil v množici in rekel: »Kdo se je dotaknil moje obleke?« Njegovi učenci so mu govorili: »Saj vidiš, kako množica pritiska nate, pa praviš: ›Kdo se me je dotaknil?‹« Oziral se je okrog, da bi videl tisto, ki je to storila. Ker je žena vedela, kaj se je z njo zgodilo, je vsa preplašena trepetaje pristopila, se vrgla predenj in mu povedala vso resnico. On pa ji je rekel: »Hči, tvoja vera te je rešila. Pojdi v miru in bodi ozdravljena svoje nadloge!«

  Ko je še govoril, so prišli od predstojnikove hiše in rekli Jaíru: »Tvoja hči je umrla. Kaj še nadleguješ učitelja?« Jezus je slišal od strani, kaj so rekli, in je dejal predstojniku shodnice: »Ne boj se, samó veruj!« In nikomur ni dovolil, da bi šel z njim, razen Petru, Jakobu in Janezu, Jakobovemu bratu. Ko so prišli pred predstojnikovo hišo, je videl vrvež in ljudi, ki so jokali in zelo žalovali. Vstopil je in jim rekel: »Kaj se razburjate in jokate? Deklica ni umrla, ampak spi.« In posmehovali so se mu. On pa je vse odslovil in vzel s seboj očeta in mater deklice ter tiste, ki so bili z njim, in stopil tja, kjer je bila deklica. Deklico je prijel za roko in ji rekel: »Talíta kum,« kar v prevodu pomeni: »Deklica, rečem ti, vstani!« Deklica je takoj vstala in hodila; imela je namreč dvanajst let. Od začudenja so bili vsi iz sebe. On pa jim je strogo naročil, naj tega nihče ne izve, in je velel, naj ji dajo jesti.

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Mr+5%2C21-43&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  RAZLAGA BOŽJE BESEDE

  Evangelist nam v enem odlomku opiše kar dva čudeža. Značilnost prvega je, da je bil neopazen. Nihče ne bi vedel zanj, če ga ne bi ozdravljena žena na Jezusovo pobudo razodela. Njena močna vera je zaslužila javno priznanje.

  Drugi čudež je eden od treh, ki pripovedujejo, kako je Jezus mrtve ponovno priklical v življenje. Tudi tega je izzvala močna vera. Z besedo, da deklica spi, ko so drugi trdili, da je umrla, hoče Jezus reči, da zanj ni pomembno, kakšen izraz kdo uporablja za človeka, ki je na smrtni postelji. Vsakogar je sposoben obuditi.

  Kaj naj počnemo s tema dvema čudežema, ko sta se pa zgodila daleč od nas pred davnimi leti? Mi si želimo čudeže danes tukaj. Jezus je ta dva in vse druge storil v moči trpljenja, smrti in vstajenja, ki ga je predvidel, vzel nase in pozneje izpolnil. Čudež našega vstajenja in ozdravljenja se bo uresničil, ko bo vsakdo od nas dopolnil mero svojega trpljenja in svojega umiranja. (p. Franc Cerar, Beseda da besedo)

  Božje usmiljenje, neizčrpni vir čudežev, zaupamo vate!

 28. Hvala says:

  TEMA-MEDSEBOJNI ODNOSI V SLUŽBI, V DRUŽBI NASPLOH SO PEREČA TEMA.

  JEZUS PRAVI TAKOLE: Trpljenje zaradi pravičnosti

  8 Končno, bodite vsi složni, sočutni, ljubite brate, bodite usmiljeni in ponižni. 9 Ne vračajte hudega za húdo in ne sramotite tistega, ki vas sramoti. Nasprotno, blagoslavljajte, ker ste bili poklicani v to, da bi bili deležni blagoslova (1 pT 3,8-9).

  NE VRAČAJMO HUDEGA S HUDIM, ZLO SE PREMAGA SAMO Z DOBRIM.

  Najprej bomo razmislili o naslednjem: NOBEN DOGODEK V ŽIVLJENJIH SE NE ZGODI SLUČAJNO, KAJTI PRI BOGU NI SLUČAJNOSTI. Bog dopušča, da se nekaj dogaja, dogodi v naših življenjih, ker On edini ve ZAKAJ TO DOPUŠČA!

  BOG IMA SKRBNO NAČRTOVANO IN DO POTANKOSTI IZPELJANO VSE, KAR SE DOGAJA NA SVETU.

  Bog vodi vso Zgodovino po Svojem načrtu tako, da se v vsem URESNIČUJE NJEGOVA VOLJA, od začetka do danes in do konca sveta. Včasih slišim kako ljudje govorijo, kakšen velik napredek je v svetu v današnjem času, včasih še žlice niso imeli ljudje, danes pa poglejmo kaj je vse…..ZAPOMNITI SI JE POTREBNO, DA RAZVOJ VODI GOSPOD PO SVOJEM ČASU IN NJEGOVO VOLJI IN ZAMISLI. Ne more človek nekaj izumiti, če GOSPOD NE PODELI ZA TO MODROST, ODKRITJE IN POTEM PRIDNE ROKE Z NJEGOVO POMOČJO NAREDIJO, KAR ON ŽELI. Gospod postopno pelje svet od začetka ustvarjenja do njegovega konca,
  s svojimi izumi in presenečenji.

  GOSPOD JE DAL, DA IMAMO PAMETNE TELEFONE, papež Frančišek je rekel, da moramo biti Gospodu zelo hvaležni za ta izum.

  Pa nadaljujmo z medsebojnimi odnosi. JEZUS JE NAROČIL: NE SRAMOTITE TISTEGA, KI VAS SRAMOTI!

  Kako doseči, DA BOMO IZPOLNJEVALI NJEGOVO VOLJO TUDI V TEM NAROČILU. Vsak človek ima razne svoje komentarje in naročila glede tega, PRAVILNA IN EDINO MIRODAJNA JE BOŽJA ZAPOVED O TEM.

  Da lahko uresničimo, kar nam Jezus zapoveduje je potrebna NJEGOVA MILOST. SAM ČLOVEK NE MORE NIČESAR STORITI, TUDI NE MORE HUDEGA VRNITI Z DOBRIM, KAJTI TO NI V ČLOVEŠKI NARAVI MOŽNO, AMPAK DA SE ČLOVEŠKA NARAVA ZDRUŽI Z BOŽJO MILOSTJO.

  Povedala bom svoj primer, teh je ogromno, danes naj obrazložim samo en dogodek.

  Bilo je takole: Izvedela sem, da so me nekateri ljudje sramotili, obrekovali in opravljali, šli so celo tako daleč, da so prelomili Zakon o tajnosti podatkov.

  Priznam, ko sem izvedela me je dogodek prizadel. Ker takrat še moja vera ni bila zelo preizkušena, hodila sem nekaj let z Jezusom po poti spreobrnjenja, me je v duši še bolelo, nisem preživela ŠE VELIKO DUHOVNIH BOJEV, KI ČLOVEKA UTRJUJEJO, pa notranje rane še niso bile zdravljene, saj takrat še nisem vedela za njih.

  Razmišljala sem , kaj bom storila, kako jim bom vse povedala nazaj itd. Vendar kot bi nekako začutila, sem začela JEZUSA SPRAŠEVATI KAJ NAJ NAREDIM. Seveda me je zgrabila jeza in užaljenost itd, vendar sem vzdržala. In sem prosila Jezusa, da mi pove, kaj naj naredim, naj naredim red in povem svoje ali pa naj bom tiho in opustim kakršno koli razpravljanje in besedni boj.

  Ni minilo dolgo časa, KO SEM V SEBI GLOBOKO ZAČUTILA NAJ BOM TIHO. NIČESAR NAJ NE KOMENTIRAM, NAJ SE NE PREPIRAM Z LJUDMI, NAJ NE VRAČAM NAZAJ.

  Tako sem tudi naredila. Poslušala sem glas Gospoda in to je po ZAPOVEDI, KI JE ZAPISANA V SVETEM PISMU- NE SRAMOTITE TISTEGA , KI VAS SRAMOTI. TO SEM IZPOLNILA, BILA SEM TIHO.

  Tudi bolečino zaradi tega ni je Gospod kmalu odvzel, bilo je še mnogo takih dogodkov na moji poti in jih je še.

  RAVNAM TAKOLE; ČLOVEKU OPROSTIM V JEZUSOVEM IMENU, GA BLAGOSLOVIM, PRI SVETI MAŠI PROSIM TUDI ZA TE LJUDI, NE BOLI VEČ, GOSPOD MI JE POMAGAL IN MI POMAGA. Kadar pride TAKŠEN VIHAR, SE SAMO NASMEJIM IN GREM DALJE.

  Vsi dogodki sicer niso po težini enaki, vendar gre. Z Gospodovo močjo, z Njegovo milostjo je vse mogoče.

  Če želite, da boste prenesli vsa zaničevanja in ne boste vračali hudega z hudim, je POTREBNO SPREJETI TUDI TO TRPLJENJE, DUHOVNE BOJE, KI ČLOVEKA UTRJUJEJO IN SE GOSPODU ZAHVALITI ZA NJIH. POTREBNO JE VZDRŽATI. ČLOVEK VZDRŽI SAMO Z GOSPODOM, BREZ NJEGA NI MOČOČE SI KAJ TAKEGA TUDI ZAMIŠLJATI NE!

  Zato poudarjam DA JE POTREBNO SPREJETI VSE TRPLJENJE IN PREIZKUŠNJE, VIHARJE IN PLOHO, KAJTI PO VSEM TEM GOSPOD DELI MILOSTI.

  Izberite sami!

  • Miro says:

   BOŽJA BESEDA: »NE BOJ SE, SAJ SEM S TEBOJ, NIKAR SE PLAHO NE OZIRAJ, SAJ SEM JAZ TVOJ BOG. OKREPIL TE BOM IN TI POMAGAL, PODPIRAL TE BOM Z DESNICO SVOJE PRAVIČNOSTI.« (Iz 41,10)

 29. Miro says:

  MISEL SVETNIKA: »NE SMEŠ IZGUBITI POGUMA NA POTI, PO KATERI STOPAŠ,
  KER JE BOGU VŠEČ VSE; SAMO DA MU BO TVOJE SRCE VEDNO HOTELO BITI
  ZVESTO, PA TI NE BO NALAGAL TEŽJIH BREMEN, KAKOR JIH ZMOREŠ NOSITI,
  IN POMAGAL TI JIH BO NOSITI, KO BO VIDEL, DA RAD UPOGNEŠ SVOJ HRBET.«
  (sv. pater Pij)

  Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!
  Sv. pater Pij, prosi za nas!

 30. Miro says:

  »SLAVIM TE, OČE, GOSPOD NEBA IN ZEMLJE …«

  TEDAJ JE JEZUS SPREGOVORIL IN REKEL: »SLAVIM TE, OČE, GOSPOD NEBA IN ZEMLJE, KER SI TO PRIKRIL MODRIM IN RAZUMNIM, RAZODEL PA OTROČIČEM. DA, OČE, KAJTI TAKO TI JE BILO VŠEČ.« (Mt 11,25-26)

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Mt+11%2C25-26&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Slavimo Gospoda in se mu vsak dan zahvaljujmo, ker se nam nenehno razodeva v Božji besedi, po vesti, Cerkvi, ljudeh, naravi, dogodkih … Gospod ponižnemu človeku vedno podarja vse potrebne milosti, da se z Njegovo pomočjo prebije tudi skozi največje življenjske stiske. JEZUS je živa evangeljska Priča, da v človekovem življenju izza temnih oblakov, prej ali slej, posvetijo odrešilni žarki Božjega usmiljenja. Slava tebi, Jezus, zdaj in vekomaj!

  Božje usmiljenje, ti veselje in neizmerna radost vseh svetih, zaupamo vate!

  • Miro says:

   MOLITEV K SVETEMU DUHU, KI JE VIR LJUBEZNI

   Dihaj v meni, Sveti Duh, da bom, kar je sveto, mislil. Ženi me, Sveti Duh,
   da bom, kar je sveto, delal. Vabi me, Sveti Duh, da bom, kar je sveto, ljubil.
   Krepčaj me, Sveti Duh, da bom, kar je sveto, čuval. Varuj me, Sveti Duh,
   da ne bom nikdar izgubil, kar je sveto.
   (sv. Avguštin)

 31. Hvala says:

  Končno, bodite vsi složni, sočutni! Ljubíte brate, bodite usmiljeni in ponižni! 9 Ne vračajte hudega za húdo in ne sramotite tistega, ki vas sramoti! Nasprotno, blagoslavljajte, ker ste bili poklicani v to, da bi dosegli blagoslov.
  10 Zakaj »kdor hoče ljubiti življenje
  in videti dobre dni,
  naj zadržuje svoj jezik od hudega,
  in usta, da ne bodo govorila zvijače.

  Ogiblji se hudega in delaj dobro,
  išči miru in stopaj za njim.
  12 Zakaj Gospodove oči so obrnjene v pravične
  in njegova ušesa k njihovim prošnjam,
  Gospodov obraz pa je zoper hudodelce.«

  13 Le kdo vam bo škodil, če boste vneti za dobro! 14 Čeprav bi trpeli za pravico, blagor vam. Nikar se ne ustrašite njihovih groženj! Ne dajte se zbegati! 15 Le Gospoda Kristusa slavite v svojih srcih (! Pt 3,6-13).
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  Kadar je človek v dilemi kako bi ravnal , JE POTREBNO ODPRETI SVETO PISMO IN PREBRATI KAJ PRAVI BOŽJA BESEDA!

 32. Hvala says:

  V KNJIGI, KI SEM JO PREJ OMENILA-ZMAGATI V DUHOVNEM BOJU, SO OPISANA TUDI PRAKTIČNA DELA; KAKO SE LAHKO Z BOŽJIMI BESEDAMI UPREMO RUŠILNIM IDEJAM, KI NAM JIH NAVDIHUJE NASTPROTNIK -HUDOBEC

  Poglejmo nekaj primerov : Ne bodi predober! Ni ti treba ravno biti tepec (svetovanje hudobca), to misel ruši Božja Beseda:

  – in odpústi nam naše dolge,
  kakor smo tudi mi odpustili svojim dolžnikom; (Mt, 6,12),

  -Odpusti do sedemdesetkrat sedemkrat (Mt 18,22)

  -Novo zapoved vam dam, da se ljubite med seboj! Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj!(Jn 13,34)
  ———————————————————————————————————————————————————–V svojem življenju si preveč sam, da bi bil lahko srečen (nasvet hudobca)-to misel ruši Božja Beseda:

  -Zahej, hitro splezaj dol, danes moram namreč ostati v tvoji hiši. (Lk 19,5)

  -Če me kdo ljubi, se bo držal moje besede in moj Oče ga bo ljubil. Prišla bova k njemu in prebivala pri njem (Jn 14,23).

  -Slavljen Bog, Oče našega Gospoda Jezusa Kristusa, Oče usmiljenja in Bog vse tolažbe (2 Kor 1,3)
  ———————————————————————————————————————————————————
  Nasveti hudobca:

  Nisi bil deležen svojega obroka nežnosti , ki bi ga moral prejeti v otroštvu in mladosti. Zato imaš pravico do vzkipljivega značaja in do tega, da drugi prenašajo tvojo ponavljajočo se slabo voljo.

  Odgovorimo z Božjo besedo: Flp 4, 4-5, Mt 8,2, Ez 36,26)
  ———————————————————————————————————————————————————

  Nasvet hudobca: Tvoje življenje je nepomembno, ničesar izvirnega ne napraviš; kar delajo drugi, je veliko bolj zanimivo.

  Odgovorimo z Božjo Besedo 1 Kor 13,1, Iz 62,5
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………N

  nasvet hudobca: Težave se ti kopičijo z zaskrbljujočo hitrostjo. Kar je preveč, je preveč! Dobro vidiš, da te Gospod ne mara….Če bi te imel rad, v tvojem življenju ne bi dovolil takšnega kopičenja preizkušenj.

  Odgovorimo z Božjo Besedo; Rim 8,28, 1Kor 10,13, Ps 126,5

  itd……itd…..

  Hudobec vsak dan napada ČLOVEKOV UM! Glede odnosov na delovnem mestu, je mojster. Prišepetava tudi v obliki mobbinga, daje besede, da je človek ničvreden, vzbuja mu neprestani strah pred ljudmi, bojazen ustvarja pri človeku, da je nekaj naredil narobe, prehuda ljubosumnost, nagovarja k nepravilni ljubezni do človeka, govori, da so drugi ljudje boljši od tebe, da zapravljaš čas za molitve, vrni sodelavcu “milo za drago”, ne bo te več poniževal, ne pusti se mu, itd, itd……

  NAPADA UM, IN V TAKIH PRIMERIH, ČE ČLOVEK NE LOČI, DA JE PRISOTNO DELOVANJE HUDEGA DUHA, ZAČNE VRAČATI JEZO NASPROTNIKA S SVOJO JEZO, ZANIČEVANJE Z ŠE VEČJIM ZANIČEVANJEM, Z” NENASTAVLJANJEM LICA”, Z OSTRIMI BESEDAMI, NE BOM DELAL NAMESTO TEBE, NE BOSTE ME IZKORIŠČALI itd. itd….

  JEZUS JE NAROČIL, KAKO SE OBNAŠATI IN RAVNATI S ČLOVEKOM POLNIM JEZE, ZANIČEVANJA, PONIŽEVANJA, ZATO NI NOBENE DILEME GLEDE TEGA. V ENEM STAVKU JE POVEDAL, DA SE HUDO VRAČA Z DOBRIM.

  ZLO SE PREMAGA SAMO Z DOBRIM. Ker človek sam tega ni sposoben, mora to prepustiti Jezusu, PROSITI ZA MILOST.

  Kadar vas prime jeza, da bi človeku vrnili, KER VAS JE PONIŽAL PRED DRUGIMI LJUDMI, TEGA NE DELAJTE.ČLOVEK, KI VRAČA HUDO S HUDIM, NE MORE RASTI V TRDNO OSEBO, KI BO KLJUBOVALA VIHARJEM, AMPAK BODO VIHARJI NJEGA PODRLI, KER NE POSLUŠA BOŽJE BESEDE.

  BOG JE TISTI, KI SPREMINJA LJUDI. KO ČLOVEK DOPUSTI, DA MU BOG PREOBRAZI UM, JE VSE LAHKO, NI VEČ TEŽKO, NA ČLOVEKA GLEDA Z BOŽJIMI OČMI, NE VRAČA HUDO S HUDIM, JE OZDRAVLJEN! ŠIRI BOŽJO LJUBEZEN IZ SEBE NA SVET!

  • Hvala says:

   Jezus je prišel na svet, da bi pokazal kako moramo živeti . Prišel je, da bi služil ljudem. Tudi mi se moramo premakniti iz “CONE UDOBJA” V “CONO SLUŽENJA LJUDEM”, “V CONO PRAVE LJUBEZNI”, kjer ne bomo pomišljali kako bi na ostre beseda nekoga odgovorili z “ostrim”, ampak bomo razmislili , kako jih bomo s svojimi usti in vedenjem “POZLATILI”.

   BOG JE REKEL-v Svetem Pismu:

   Kdor pazi na svoja usta in svoj jezik,
   bo svoje življenje obvaroval stiske( Prg21,23)

   Ne pričaj na slepo proti svojemu bližnjemu,
   da bi zavajal s svojimi ustnicami.
   29 Ne govori: »Kakor je on storil meni, tako storim jaz njemu,
   vsakemu povrnem po njegovem delu!«(Prg 24,28-29)

   Si videl človeka, ki se je sam sebi zdel moder?
   Več upanja je za norca kakor zanj (Prg,26,12)

   Modrost zida hišo,
   razumnost jo utrjuje.
   4 Spoznanje polni shrambe
   z vsem dragocenim in žlahtnim imetjem /Prg,24,3-4)

 33. Miro says:

  JEZUS OZDRAVI OBSEDENCA V GÉRAŠKI DEŽELI

  Prispeli so na drugo stran jezera v Géraško deželo. Takoj ko je stopil iz čolna, mu je prišel od grobov sèm nasproti človek z nečistim duhom. Prebival je v grobovih in nihče ga ni mogel več zvezati niti z verigo. Večkrat je bil namreč v okovih in zvezan z verigami, pa je verige potrgal in okove strl, tako da ga ni mogel nihče ukrotiti. Vse dneve in noči je prebil v grobovih in hribih ter kričal in se tolkel s kamni. Ko je od daleč zagledal Jezusa, je pritekel, se mu priklonil do tal in z močnim glasom zavpil: »Kaj imam s teboj, Jezus, Sin Boga Najvišjega? Rotim te pri Bogu, ne muči me!« Jezus mu je namreč rekel: »Pojdi iz človeka, nečisti duh!« Nato ga je vprašal: »Kako ti je ime?« »Legija mi je ime,« mu je odgovoril, »ker nas je veliko,« in zelo ga je prosil, naj jih ne pošlje iz tiste dežele.

  Pasla pa se je tam na pobočju hriba velika čreda svinj. Duhovi so Jezusa prosili: »Pošlji nas k svinjam, da gremo vanje!« Dovolil jim je. In nečisti duhovi so šli ven in obsedli svinje. Čreda, okrog dva tisoč svinj, je planila po pobočju v jezero in utonila v njem. Njihovi pastirji so zbežali in to sporočili po mestu in podeželju. Ljudje so prišli gledat, kaj se je zgodilo. Ko so prišli k Jezusu in videli tega, ki je bil prej obseden z legijo, kako sedi oblečen in je pri zdravi pameti, so se ustrašili.

  Tisti, ki so to videli, so jim pripovedovali, kako se je zgodilo z obsedencem, in o svinjah. Tedaj so Jezusa začeli prositi, naj odide iz njihovih krajev. Ko je stopal v čoln, ga je ta, ki je bil prej obseden, prosil, da bi smel biti z njim. Vendar mu ni dovolil, temveč mu je rekel: »Pojdi domov k svojim ljudem in jim naznani, kako velike reči ti je storil Gospod in se te usmilil.« In odšel je in začel oznanjati po Deseteromestju, koliko mu je storil Jezus; in vsi so se čudili.

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Mr+5%2C1-20&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!

 34. Hvala says:

  ČE ŽELIŠ BITI ODREŠEN, IZBERI POT PONIŽNOSTI

  JEZUS NAM GOVORI:”GLEJ, ČE NISI POTISNJEN NA ROB, ČE SE NE POČUTIŠ NA OBROBJU, NE BOŠ ZVELIČAN .”

  PONIŽNOST, POT PONIŽNOSTI JE: POČUTITE SE TAKO ODRINJENI, DA POTREBUJEMO GOSPODOVO ZVELIČANJE.

  http://arhiv.mirenski-grad.si/ce-zelis-biti-odresen-izberi-pot-poniznosti
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  S človeškim razmišljanjem in gledanjem v svet s človeškimi očmi, JE PRAKTIČNO NEMOGOČE PRILAGODITI SE ZAHTEVAM IN ZAPOVEDIM JEZUSA, KAJTI ČLOVEŠKA NARAVA JE PROTI TEMU, KAR JE DUHOVNO. TO JE ZELO TRD BOJ.

  ZMAGATI V DUHOVNEM BOJU IN ZAŽIVETI KOT NAROČA JEZUS JE MOGOČE SAMO Z NJEGOVO MOČJO, Z MOČJO SVETEGA DUHA.

  ČLOVEK NI SPOSOBEN S ČLOVEŠKO NARAVO SPREJEMATI TRPLJENJA, ŠE MANJ PA V NJEM VZDRŽATI.

  ČLOVEŠKA MOČ SE MORA ZDRUŽITI Z BOŽJO!

  • Hvala says:

   BOG IZVRŠUJE TUDI SVOJE SODBE NAD NAMI, ZATO DOPUŠČA DOLOČENE DOGODKE, MED DRUGIM TUDI ZANIČEVANJE S STRANI LJUDI. KAKO MI VEMO KAJ BOG DELA, KAJ MISLI? NE VEMO, ZATO PA MORAMO SODELOVATI Z NJIM, POTRPETI, KAJTI TRPIMO LAHKO ZARADI SVOJIG GREHOV, GREHOV PREDNIKOV, ZARADI GREHOV DRUGIH LJUDI ALI PA TRPIMO KOT NEDOLŽNI ZA REŠENJE SVETA!

 35. Miro says:

  DANES GODUJE SV. JANEZ BOSKO – »GENIJ SRCA« TER »OČE IN UČITELJ MLADINE«

  Sv. Janez Bosko je ustanovitelj salezijanske družbe in Hčera Marije Pomočnice. Blagoslov njegovega delovanja se je iz Italije razlil ne le po Evropi, ampak po vsem svetu. Gradil je domove za zapuščeno mladino, šole, delavnice. Gradenj se je lotil brez beliča v žepu, brezmejno zaupajoč v podporo nebeške Matere, ki jo je častil kot Marijo Pomočnico. Tega duha otroškega zaupanja in češčenja je posredoval tudi članom svoje redovne družbe – salezijancem. Ime ji je dal po sv. Frančišku Saleškem (1567– 1622), velikem učitelju zdrave krščanske duhovnosti. Sv. Janez Pavel II., velik prijatelj mladih, ga je imenoval ‘genij srca’ ter ‘oče in učitelj mladine’. Don Bosko ni napisal nobenega vzgojnega priročnika, pa vendar lahko govorimo o njegovem posebnem vzgojnem sistemu. Temelj tega sistema je brezmejna ljubezen do mladih in zaupanje v dobroto, ki je v njih.

  Več o njegovi osebnosti, življenju in delu na:
  https://revija.ognjisce.si/iz-vsebine/priloga/2647-sv-janez-bosko-po-200-letih-se-vedno-mlad

  Sv. Janez Bosko, prosi za nas!

 36. Miro says:

  ZGODBA O KRALJU IN KMETU

  V starih časih je kralj odredil, da se sredi ceste postavi ogromno skalo. Skrit je nato opazoval, da bi videl, če se bo kdo potrudil in odmaknil skalo s ceste. Trgovci in bogati podložniki so hodili po cesti, vendar so skalo le obkrožili in nadaljevali pot.

  Nekateri so se celo pritoževali nad kraljem zaradi nevzdrževanja ceste, a nihče izmed njih ni niti poskusil odmakniti skale.

  Kmalu je mimo prišel tudi kmet s težkim tovorom zelenjave na ramenih. Ko je zagledal skalo, je odložil svoje breme in poskušal premakniti skalo. Po precejšnjih naporih jo je končno odmaknil na rob ceste.

  Ko se je vrnil po svoj tovor, je na mestu, kjer je bila prej skala, našel mošnjo. V mošnji je bila obilica cekinov in kraljevo pismo, v katerem je bilo zapisano, da je bilo zlato namenjeno tistemu, ki bo odmaknil skalo s ceste.

  Kmet se je naučil, česar mnogi ne razumejo; vse ovire so možnost za izboljšanje našega življenja.

  Vir: http://solaodlicnosti.si/wp-content/uploads/2021/08/zmorem_-_33_spodbudnih_zgodb.pdf

  Kako se ponižnemu človeku, ki se nenehno trudi za izpolnjevanje Božje volje in je za Božje kraljestvo pripravljen tudi kaj potrpeti in pretrpeti, njegovo prizadevanje obilno obrestuje, pa več v posameznih evangeljskih odlomkih, še zlasti v Jezusovih prilikah.

 37. Miro says:

  JEZUS ZAHTEVA POPOLNO IZROČITEV

  MISEL SVETNICE: »JEZUS ZAHTEVA OD MENE LE, DA SE NASLONIM NANJ; DA LE NJEMU POPOLNOMA ZAUPAM; DA SE MU BREZ PRIDRŽKOV IZROČIM. POTREBNO JE LE, DA SE PRI SVOJEM IZPOPOLNJEVANJU ODREČEM LASTNIM ŽELJAM. TUDI KADAR SE POČUTIM KAKOR LADJA BREZ KOMPASA, SE MU MORAM POPOLNOMA IZROČITI. NE SMEM POSKUŠATI, DA BI NADZOROVALA BOŽJA DEJANJA. NE SMEM SI ŽELETI JASNE ZAZNAVE O SVOJI HOJI OB POTI, NITI NATANČNEGA POZNAVANJA MESTA, KJER SEM NA POTI SVETOSTI. PROSIM GA, NAJ IZ MENE NAREDI SVETNICO, VENDAR PA MU MORAM PUSTITI IZBIRO TE SVETOSTI, ŠE BOLJ PA IZBIRO SREDSTEV, KI VODIJO K NJEJ.«
  (sv. Mati Terezija)

  Božje usmiljenje, tolažba in blagor vsem, ki so skesanega srca, zaupamo vate!
  Sveta Mati Terezija, prosi za nas!

  • Miro says:

   Naj spomnim, da je na tem portalu glede izročanja Gospodu podala več poučnih razmišljanj, iz njenih osebnih izkušenj, tudi ga. Hvala. Dobro bi jih bilo ponovno prebrati, pa ne na kar tako mimogrede, tako rekoč na dušek, ampak zelo počasi, z glavo in srcem, predvsem pa s pomočjo Svetega Duha.

 38. Janez says:

  Zgodba o zrnu, ki ni hotelo rasti
  Nekega dne je kmet v rodovitno zemljo posadil dve semeni. »Rado bi zraslo«, je dejalo prvo seme. Čez čas je pognalo korenine globoko v zemljo in začelo kaliti proti svetlobi. Odprlo je svoje srce, iz katerega se je rodil popek, ki je čez nekaj dni prelepo vzcvetel. Cvetlica je vsako jutro uživala v soju sončnih žarkov. Bila je lepa, srečna in ponosna.
  Drugo seme je dejalo: »Nisem prepričano, ali želim rasti. Ne želim pognati korenin globoko v zemljo, saj ne vem, kaj je tam spodaj. Nočem kaliti skozi zemljo, saj se lahko poškodujem. Če vzcvetim, bodo otroci odtrgali moj cvet. Zato mislim, da je najbolje, če ostanem tukaj in čakam, kaj se bo zgodilo.«

  Nekega dne se je okoli obeh posajenih semen na rodovitni zemlji šopiril petelin. Sklonil je glavo in z občudovanjem opazoval cvetlico, ki se je počasi razvijala iz prvega semena. S kljunom je pobrskal po zemlji in zagledal seme, ki je ležalo v zemlji, brez kali in korenin, zato ga je pojedel. Če nismo pripravljeni premakniti se naprej in se razvijati, če nismo pripravljeni tvegati, nas bo življenje požrlo. Vlak priložnosti in naše sreče bo odpeljal, če se bomo obotavljali. Bog nam pošlje svoje sporočilo in pomoč na veliko načinov. Bodimo pozorni na to. Prisluhnimo Božji Govorici in tihim sporočilom, ki so nam namenjeni. Ne moremo ostati tam, kjer smo, zmrznjeni v času in čakati. Moramo iti naprej in narediti ter uresničiti, kar je naravno in potrebno, ker nam Bog hoče le vse dobro. Daroval nam je talente, moč, sposobnosti in nam pomaga, da bomo z Njegovo Pomočjo in blagoslovom kaj dobrega prav naredili, ne pa le pasivno čakali in obupavali!

  Nauk: Čutiti strah, pa kljub temu storiti, kar je treba, to je pravi pogum. Če je Bog z nami, kdo je proti nam? Molimo in prosimo Boga za navdih in vodstvo, da nas poduči da delamo tisto, kar je prav v Božjih Očeh, ker je to tisto, kar je Božja Volja. In Bog bo blagoslovil vse naše prošnje in molitve, vse naše delo in vse se bo postavilo na svoje mesto.

 39. Janez says:

  Sveta Mati Terezija: nekatere misli in molitve

  ZAVEDANJE LASTNE NIČEVOSTI
  Če se soočimo z Bogom v molitvi in tišini, nam Bog spregovori. Takrat se zavemo, da smo nič. Šele tako se zavemo svoje ničevosti, svoje praznosti, tega, da nas lahko napolni samo Bog s samim Seboj. Ko postanemo polni Boga, potem lahko Bogu dajemo. »Iz polnosti srca, usta spregovorijo.« In ko smo polni Boga, bomo vsa naša dela opravili dobro – naredili jih bomo s celim srcem.
  Sveta Mati Terezija

  PRAVA LJUBEZEN
  Za vsemogočnega Boga ni pomembno, koliko dajemo, ampak koliko ljubezni vložimo v dajanje. Zato bi želela, če ste zares sodelavci, da storite naslednje. Morda prinesete rožico starim staršem, morda samo bolje pospravite posteljo, morda – morda samo pričakate moža z nasmehom, ko pride iz službe. Majhne stvari, majhne stvari. Morda, da pričakate otroka, ko pride iz šole, da ga sprejmete, mu daste spodbudo: Kako ste delali? Kaj ste delali? Ste bili pridni? Takih povezav ni več. Tako smo zaposleni, da nimamo časa več niti za nasmeh. Nimamo časa, da bi podarjali, niti da bi sprejemali ljubezen… Če ste pravi sodelavci, potem razumete, kaj govorim. Ljubezen se ne meri po tem, koliko naredimo; ljubezen se meri po tem, koliko ljubezni vložimo; kako nas boli v ljubezni.

  Sveta Mati Terezija

  UPANJE NA VEČNO ZADOVOLJSTVO
  Bili ste izbrani, poklicani ste bile po imenu. Biti sodelavec, ne pomeni samo pridružiti se organizaciji, ne pomeni samo pripadati združenju, to ni samo poimenovanje skupine ljudi. Sodelavec je oseba, ki mora biti Božje sočutje in ljubezen danes. Bog je tako ljubil svet, da je dal Svojega sina in danes daje svetu vas. Najprej vašim lastnim družinam, vašim družinam, vašim staršem in potem vas daje, kot dokaz, da On ljubi svet. Danes On ljubi svet preko sodelavcev. Zato ne boste samo številke. Mi ne potrebujemo številk. Bog ne potrebuje številk. Vendar je rekel: »Dajte mi svoje srce.« To srce mora biti sončni žarek Božje ljubezni v današnjem svetu, upanje večnega zadovoljstva, goreč plamen Božje ljubezni v današnjem svetu…V bistvu ste sodelavci samega Kristusa, in On želi, da ste popolnoma Njegovi, kjerkoli že ste, katerokoli delo počnete, da ste tam sončni žarek Božje ljubezni. V današnjem svetu je toliko teme in vi, sodelavci, bodite v njem sončni žarek. Tu je toliko brezupa, toliko obupa, toliko bolečine v svetu in sodelavci morajo predstavljati upanje na večno zadovoljstvo. Toliko je sovraštva, toliko ubijanja, toliko uničevanja na svetu, in sodelavec mora biti goreči plamen Božje ljubezni in sočutja in zato moramo moliti, delati, služiti drugim in pomagati bližnjim.

  Sveta Mati Terezija

 40. Miro says:

  MISEL SVETNIKA: »NIHČE NE BO OSTAL NA TEM SVETU. TISTIH NEKAJ DNI,
  KO TU PREBIVAMO, DELAJMO DOBRO; LJUBIMO SE IN SI POMAGAJMO!
  V SVOJIH KRIŽIH RAJE POTRPIMO IN MOLČIMO, DA NE IZGUBIMO ZASLUŽENJA.«
  (sv. Leopold Mandić)

  Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!
  Sv. pater Leopold Mandić, prosi za nas!

 41. Hvala says:

  PAZLJIVO PRISLUHNIMO BOŽJI BESEDI-KATERI ČLOVEK MORE SPOZNATI BOŽJO VOLJO (Mdr 9,13-18)
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  MODROST JE POTREBNA

  13 Kateri človek more spoznati Božjo voljo?
  Kdo more razločiti, kaj hoče Gospod?
  14 Misli umrljivih so namreč bojazljive,
  naše sodbe nestanovitne,
  15 kajti minljivo telo tlači dušo,
  zemski šotor utesnjuje zaskrbljeni um.
  16 Komaj dojemamo, kar je na zemlji,
  težko najdemo, kar imamo v rokah.
  Kdo bo torej prišel na sled nebeškim rečem?
  17 Kdo bi spoznal tvojo voljo, ko bi ne bil ti dal modrosti,
  ko ne bi bil z višav poslal svojega svetega duha?
  18 Tako pa so zemljanom pota izravnana
  in ljudje so poučeni o tem, kaj ti je po volji,
  po modrosti so bili rešeni.

 42. Hvala says:

  NE RAVNAJ PO SVOJI GLAVI-Tomaz Kempčan -HOJA ZA KRISTUSOM
  …………………………………………………………………………………………………………..

  Novinci in še malo izkušeni na Gospodovem potu SE RADI VARAJO IN PADEJO, ČE SE NE RAVNAJO PO NASVETU IZKUŠENIH.

  KER HOČEJO LE PO SVOJI GLAVI RAVNATINE PA DRUGIM ZVEDENIM VEROVATI, BODO SLABO KONČALI, AKO SE NIKAKOR NE DAJO ODVRNITI OD SVOJE TRME.

  KDOR IMA SAM SEBE ZA MODREGA, NE TRPI RAD PONIŽNO, DA BI GA DRUGI VODILI .

 43. Hvala says:

  BOŽJO BESEDO JE POTREBNO VSAK DAN BRATI, PREMIŠLJEVATI IN PROSITI GOSPODA, DA NAM JO VTISNE V SRCE!

  TO JE ŽIVLJENJE!

  KAJ PRAVI JEZUS O NJEGOVIH BESEDAH:

  Kdor mene zaničuje in ne sprejema mojih besed, ima nad seboj sodnika; beseda, ki sem jo govoril, ta ga bo sodila poslednji dan.

  KDOR MENE ZANIČUJE IN NE SPREJEMA MOJIH BESED, IMA NAD SEBOJ SODNIKA; BESEDA, KI SEM JO GOVORIL, TA GA BO SODILA POSLEDNJI DAN (Jn 12,48).
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
  Vsak dan imamo priložnost brati in premišljevati NJEGOVE BESEDE V SVETEM PISMU! ALI POSLUŠAMO NJEGOVE BESEDE IN Z NJEGOVO POMOČJO HOČEMO ŽIVETI PO NJIH? Ali pa hodimo brezbrižno mimo Njegove Besede in zahtevamo samo zemeljske rešitve situacij od Njega? JE TO PRAVA LJUBEZEN? NI!

 44. Hvala says:

  Nekajkrat je bilo že rečeno na tem portalu, DA O BOGU VEMO MALO ALI NIČ.

  Poglejmo, ZAKAJ NEKATERI NE PREJMEMO SPOZNANJA , RAZODEVANJA……!?

  Tomaz Kempčan pravi takole: NIHČE NI SPOSOBEN, DA BI DOUMEL NEBEŠKE REČI, ČE SE NE VDA IN NE PRENAŠA TRPLJENJA ZA KRISTUSA.

  DOKLER TI JE TEŽKO TRPETI IN BI RAD TRPLJENJU UBEŽAL, DOTLEJ TI NE BO DOBRO IN BRIDKOST, KI PRED NJO BEŽIŠ, BO VENO ZA TEBOJ.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 45. Hvala says:

  TOMAZ KEMPČAN-HOJA ZA KRISTUSOM

  Ni namreč vreden visokega Božjega razsvetljenja, kdor ni nikdar zaradi BOGA poskušan v bridkosti.

  Navadno je skušnjava znamenje prihajajoče tolažbe.

  ZAKAJ PREIZKUŠANIM V SKUŠNJAVAH JE OBLJUBLJENA NEBEŠKA TOLAŽBA.

  KDOR ZMAGA , PRAVI, TEMU BOM DAL JESTI OD DREVESA ŽIVLJENJA (raz 2,7).

  Daje se pa nebeška tolažba zato, da človek POGUMNO PRENAŠA NASPROTJA.

  PRIPRAVLJAL SE RAJŠI ZA POTRPLJENJE KAKOR ZA TOLAŽBO IN RAJŠI ZA KRIŽ KAKOR ZA VESELJE!

  ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;,,;;;;

  Razumem, težko je človeku razumeti, DA JE NA SVETU POTREBNO, DA PRIDE V VIHAR NA MORJU, DA MORA SKOZI TEŽKE BOJE IN TRPLJENJE, KAJTI LE TAKO DOBIVA POTRPEŽLJIVOST, PONIŽNOST IN OSTALE MILOSTI IN VEČNO ŽIVLJENJE.

  Zato še ponavljam, DA TISTI, KI ODRIVAJO TRPLJENJE IN ŽELIJO ŽIVETI PO SVOJI VOLJI, NE PO VOLJI GOSPODA, SI ODRIVAJO MILOSTI, ODRIVAJO BLAGOSLOVE IN ŽIVLJENJE V IZOBILJU ŽE TUKAJ NA ZEMLJI.

  VSE LEPO, VSE DOBRO IN ZVELIČAVNO GRE SKOZI KRIŽ. PRVI JE PREHODIL TO POT JEZUS!

  • Miro says:

   Ga. Hvala, res ste zelo vztrajni pri pojasnjevanju evangeljske poti o svetem Križu. Najlepša hvala za vaše prizadevanje na tem nadvse pomembnem področju. Ko bo prišel čas, in to prej ali slej, se bodo z Božjo pomočjo zanesljivo osvobodila tudi najbolj “gluha ušesa” in “zatisnjene oči”, razen tistih, ki vztrajno zavračajo milostno delovanje Svetega Duha.

   Te kraljevske poti (to je pot premagovanja, odpovedi, pokore, križa) si prav gotovo niste izmislila ne vi ne jaz ne kdo drug, ampak neposredno izhaja iz življenja, dela in trpljenja našega Gospoda Jezusa Kristusa. Pa tudi iz njegovega vstajenja od mrtvih, da bi z Njim tudi mi vstali od mrtvih. Vse je tesno povezano med seboj! Nekateri sicer sprejemajo veselo novico o Jezusovem vstajenju od mrtvih; ko pa je govora o križevem potu, ki ga je pred nami prehodil Odrešenik Jezus Kristus, ter o smislu našega trpljenja, se njihova vera hitro konča. In če kdo omalovažuje smisel pokore, trpljenja in križa v duhovnem življenju, ali to morda celo zavrača, si (ne)vede ali (ne)hote zatiska oči pred Resnico. Kako je s tem v nekem konkretnem primeru, pa lahko sodi samo Bog.

   Le kako naj pšenično zrno vzklije v zemlji, če ni prej odmrlo. O tej globoki skrivnosti nas Jezus takole uči:

   »RESNIČNO, RESNIČNO, POVEM VAM: ČE PŠENIČNO ZRNO NE PADE V ZEMLJO IN NE UMRE, OSTANE SÁMO; ČE PA UMRE, OBRODI OBILO SADU.« (Jn 12,24)

   Božje usmiljenje, ki se na nas izlivaš iz Kristusovih ran, zaupamo vate!

 46. Hvala says:

  TOMAZ KEMPČAN-HOJA ZA KRISTUSOM

  KADAR SE ČLOVEK NASLANJA SAM NASE, SE RAD VDAJA ČLOVEŠKIM TOLAŽBAM.

  KDOR PA V RESNICI LJUBI KRISTUSA IN SE VNETO PRIZADEVA ZA KREPOST, TEMU NI DO TAKŠNIH TOLAŽB, TA TUDI NE IŠČE ČUTNIH SLADKOSTI, AMPAK RAJŠI PRENAŠA TEŽKE PREIZKUŠNJE IN TRDE TRUDE ZA KRISTUSA.

 47. Hvala says:

  TOMAZ KEMPČAN-HOJA ZA KRISTUSOM

  KAJ TI MORE DVET DATI BREZ JEZUSA?

  Brez Jezusa biti je živ pekel, a z Jezusom biti je sladek raj.

  BODI PONIŽEN IN MIROLJUBEN, IN BO JEZUS S TEBOJ.

  BODI POBOŽEN IN MIREN, IN BO OSTAL JEZUS S TEBOJ,

  Hitro lahko Jezusa preženeš in njega izgubiš, če se obrneš k vnanjim rečem.

  BREZ PRIJATELJA JE TEŽKO ŽIVETI IN, AKO TI JEZUS NE BO NAD VSE PRIJATELJE, BOŠ PREVEČ ŽALOSTEN IN ZAPUŠČEN.

  NESPAMETNO TOREJ RAVNAŠ, AKO SE KOMU DRUGEMU ZAUPAŠ ALI V DRUGEM RADUJEŠ.

  BOLJE JE IMETI VSE SVET ZOPER SEBE KAKOR PA JEZUSA ŽALITI.

 48. Hvala says:

  TOMAZ KEMPČAN -HOJA ZA KRISTUSOM

  Kadar je Jezus pri tebi, je vse dobro in nobena reč se težka ne zdi.

  Kadar pa Jezusa ni, je težavno vse.

  Kadar Jezus ne govori v srcu, je prazna vsa tolažba.

 49. Miro says:

  “ČEPRAV JE BIL (JEZUS) SIN, SE JE IZ TEGA, KAR JE PRETRPEL, UČIL POKORŠČINE” (Heb 10,10)

  Prosimo Svetega Duha, naj nam pomaga, da se bomo pod Njegovim vodstvom poglabljali v Sveto pismo in v Katekizem katoliške Cerkve. Slednji nas na temeljih Božje besede uvaja v globoke skrivnosti vere, upanja in ljubezni do Boga in sočloveka. Molimo: Pridi, Sveti Duh!

  Tokrat se poglobimo v naslednji odlomek v KKC:

  2825 “Čeprav je bil (Jezus) Sin, se je iz tega, kar je pretrpel, učil pokorščine” (Heb 10,10). Koliko bolj se je moramo učiti mi, ustvarjena bitja in grešniki, ki smo v njem postali posinovljeni otroci. Našega Očeta prosimo, naj našo voljo zedini z voljo svojega Sina, da bomo spolnjevali njegovo voljo, njegov načrt zveličavnega odrešenja za življenje sveta. Sami smo za to popolnoma nemočni, povezani z Jezusom in z močjo njegovega Svetega Duha pa mu moremo izročiti svojo voljo in se odločiti, da bomo izbrali to, kar je vedno izbiral njegov Sin: delati to, kar je všeč Očetu (prim. Jn 8,29):

  Ko se oklenemo Kristusa, moremo postati z njim en duh in s tem izpolnjevati njegovo voljo; na ta način bo izpolnjena tako na zemlji kakor v nebesih (Origen, or. 26).

  Pomislite, kako nas Jezus uči, naj bomo ponižni, ko nam daje videti, da naša krepost ni odvisna samo od našega prizadevanja, temveč od božje milosti. Tu vsakemu verniku, ki moli, naroča, naj to dela vesoljno za vso zemljo. Ne pravi namreč “Zgodi se tvoja volja” v meni ali v vas, “temveč po vsej zemlji”: da bi bila z nje pregnana zmota, da bi na njej zavladala resnica, da bi bila na njej uničena pregreha, da bi na njej spet vzcvetela krepost in bi zemlja ne bi bila več različna od nebes (sv. Janez Zlatousti, hom. in Mt 19,5).

  http://www.marija.si/gradivo/kkc/iii-zgodi-se-tvoja-volja/

  O presveta Božja volja, ljubim te nadvse! (sv. Angela Merici)

 50. Miro says:

  BOŽJI SLUŽABNIK FRIDERIK BARAGA: »KJE SE BO OTROK NAUČIL KROTKOSTI,
  ČE VEČKRAT SLIŠI SVOJE STARŠE, KAKO SE PREPIRAJO? ČE VIDI, KAKO GRDO
  RAVNAJO DRUG Z DRUGIM, KAKO SE PRETEPAJO ALI SOVRAŽIJO, OD KOGA NAJ
  SE POTEM NAUČI LEPEGA RAVNANJA Z DRUGIM, KAKO NAJ BO LJUBEZNIV IN
  KAKO NAJ LJUBI SVOJEGA BLIŽNJEGA?«

  Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!
  Božji služabnik Friderik Baraga, prosi za nas!

 51. Janez says:

  ALETEIA: NEKAJ NAČINOV, S KATERIMI LAHKO VSAK DAN SLAVIMO BOGA

  “Vsakega, ki ima ime po meni, sem sebi v slavo ustvaril, upodobil in naredil,” pravi Bog
  Največji dosežek, ki ga lahko dosežemo v življenju, je živeti za Božjo slavo, piše Rick Warren, avtor knjige Življenje z namenom. S tem ko izpolnjujemo svoj namen na zemlji, častimo Boga. Ptice ga slavijo z letanjem in čivkanjem ter prelepim petjem, ki razveseljujejo in polepšajo ure . Celo drobna mravljica in čebela, ki nabira v gozdu in travnikih slavita Boga, ko izpolnjujeta namen, s katerim je bila ustvarjena. Bog je iz Ljubezni ustvaril Človeka in Naravo ter vse Stvarstvo ter Nas Neskončni Ljubi kot naš Oče. Na Vsakem Koraku srečamo smotrnost v Naravi in Stvarstvu. Vse Slavi in Časti Boga Stvarnika, Učenika in Odrešenika. Kaj pa mi?

  Boga lahko slavimo na naslednjih pet načinov:

  1) Tako, da ga častimo
  Češčenje je naša prva odgovornost do Boga. To najbolje počnemo tako, da pri tem uživamo. Češčenje je veliko več kot le hvalnice, pesmi in prošnje k Bogu. Bog želi, da so spodbude za češčenje ljubezen, hvaležnost in veselje, ne pa občutek dolžnosti. V Bogu moramo uživati, ga ljubiti in se mu dati na razpolago, da nas lahko uporabi za svoje namene. Ko živimo z in za Božjo slavo, postane vse, kar počnemo, dejanje češčenja.

  2) Tako, da ljubimo druge
  Slediti Kristusu ni le stvar verovanja, temveč zajema tudi pripadnost in veselje, kako ljubiti Božjo družino. Pavel je rekel: “Sprejemajte drug drugega, kakor je tudi Kristus sprejel vas v Božjo slavo.” Naša odgovornost je, da se naučimo ljubiti tako, kot ljubi Bog.

  3) Tako, da postajamo podobni Kristusu
  Bog želi, da rastemo in postanemo duhovno zreli. Duhovna zrelost pomeni, da v načinu razmišljanja, čustvovanja in ravnanja postajamo podobni Jezusu. Za spreminjanje svojih slabih navad in lastnosti poleg trdne volje potrebujemo tudi močno oporo, ki jo najdemo v molitvi.

  4) Tako, da s svojimi darovi in talenti pomagamo in služimo drugim
  Vsak od nas je prejel edinstvene talente, darove, spretnosti in sposobnosti, kar ni naključje. Bog nam jih ni dal zato, da bi jih uporabljali za sebične namene, temveč da bi koristili drugim. Tako kot so jih drugi dobili, da bi koristili nam. In ko pomagamo drugim in jim služimo, pomagamo sebi in Bog nam bo poplačal našo Usmiljenje in Dobroto.

  5) Tako, da o njem pripovedujemo drugim
  Bog želi, da svoje doživljanje njegove ljubezni delimo z drugimi verujočimi in predvsem s tistimi, ki ga še ne poznajo. To ne pomeni, da ga predstavljamo na vsiljiv način in z nestrpnostjo. O njem bo najbolje pričalo vsako majhno dejanje, ki ga bomo storili z ljubeznijo. Če želimo s svojim življenjem slaviti Boga, to od nas zahteva tudi spremembo prioritet, odnosov in urnika. Včasih to pomeni, da bomo morali namesto lažje izbrati težjo pot. Odločiti se moramo, ali bomo živeli za lastne cilje, udobje in zadovoljstvo ali pa bomo s pomočjo Božje slave stremeli k obljubljeni nagradi v nebesih. Pravzaprav je le to življenje, vse drugo pa životarjenje. Bog je Usmiljen in Dober in vse kar se zgodi, se zgodi z Namenom, ne po človeški Volji, ampak po Njegovi Volji. In karkoli boste storili kateremukoli od mojih najmanjših boste storili Meni, je rekel Jezus v Evangeliju, Matej 25,40.

  Medmrežje Aleteia

  Če pride nad nas nesreča, meč, kazenska sodba, kuga ali lakota, se bomo zbrali pred Tvojo Hišo Gospod
  in pred Tabo – saj je v Tej Hiši Tvoje Ime. Iz Svoje Sttiske bomo klicali k Tebi in Ti nas boš slišal in Rešil.
  2 Kroniška 20,9

  Nič ne skrbite, ampak ob vsaki priložnosti izražajte svoje želje Bogu z Molitvijo in Prošnjo, z Zahvaljevanjem in Božji Mir, ki presega vsak Um, bo varoval Vaša Srca in Vaše Misli v Kristusu Jezusu.
  Filipljanom, 4,6-7

 52. Hvala says:

  PRIČA SVETEGA DUHA

  Če se potopite v greh, ga ne priznate in se z njim
  ne spopadete, vas bo srce začelo hraniti s stalnim
  tokom laži. Slišali boste nauke, ki vam bodo olajšali
  greh. Mislili boste: »Moja težava ne more biti tako
  huda. Ne verjamem, da bom obsojen.« Vendar
  boste popolnoma zavedeni. Izaija govori o ljudeh,

  ki so trdili, da želijo pravi Božji nasvet. »in pra-
  vijo: Naj pohiti, naj pospeši svoje delovanje, da ga

  vidimo, naj se približa in naj nastopi sklep Svetega
  izraelovega, da ga spoznamo!« (Iz 5,19)Ti ljudje so

  imeli v srcu prevaro in na koncu so končali s spre-
  vrženimi pomeni v vseh svojih razmišljanjih. Greh

  je grdo sprevrgel njihovo presojo. Posledično niso
  več mogli prepoznati zla.

  V času, ko vam Bog daje smer – to je tih, šibek glas,
  ki vam pove, kaj morate storiti in kam iti – ne bo
  deloval v nečisti posodi. Dovolite Duhu, da vam
  govori, da vas popravi in usmerja; ukvarjal se bo z
  grehom v vašem življenju.

  https://drive.google.com/file/d/1nyFRcgBIkTyb_GALDDKLG8oj-pKL4dhs/view

 53. Miro says:

  »ZDAJ SPOZNAVAM DELOMA, TAKRAT PA BOM SPOZNAL, KAKOR ME BOG POZNA« (1 Kor 13,12)

  »KO SEM BIL OTROK, SEM GOVORIL KAKOR OTROK,
  MISLIL KAKOR OTROK, SKLEPAL KAKOR OTROK.
  KO PA SEM POSTAL MOŽ, SEM PRENEHAL S TEM, KAR JE OTROŠKEGA.
  ZDAJ GLEDAMO Z OGLEDALOM, V UGIBANJU, TAKRAT PA IZ OBLIČJA V OBLIČJE.
  ZDAJ SPOZNAVAM DELOMA, TAKRAT PA BOM SPOZNAL, KAKOR ME BOG POZNA.
  ZA ZDAJ PA OSTANEJO VERA, UPANJE, LJUBEZEN, TO TROJE.
  IN NAJVEČJA OD TEH JE LJUBEZEN.« (1 Kor 13,11-13)

  DUHOVNA MISEL: V Bogu se gibljemo in smo. Tako kot otrok v materi. Je v stiku z materjo, jo čuti, je od nje odvisen, a kljub temu je ne vidi. Po rojstvu pa jo tudi vidi in se lahko srečata iz obličja v obličje. Tudi mi moramo skozi vrata smrti/rojstva v polnost otroštva. Takrat bomo spoznali, kako nas je Bog poznal. Ne bo več ugibanja, ker ga bomo gledali kakršen JE. Do takrat pa nam ostane vera, upanje in ljubezen. In največja je …

  Povzeto po: Duhovna oaza, franciskani.si

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 54. Miro says:

  SAMO JEZUS MORE REČI: “VEDNO DELAM TO, KAR JE VŠEČ NJEMU” (Jn 8,29)

  Prosimo Svetega Duha, naj nam pomaga, da se bomo pod Njegovim vodstvom poglabljali v Sveto pismo in v Katekizem katoliške Cerkve. Slednji nas na temeljih Božje besede uvaja v globoke skrivnosti vere, upanja in ljubezni do Boga in sočloveka. Molimo: Pridi, Sveti Duh!

  Tokrat se poglobimo v naslednji odlomek v KKC:

  2824 V Kristusu in po njegovi človeški volji je bila Očetova volja popolnoma in enkrat za vselej izpolnjena. Ob svojem prihodu na ta svet je Jezus rekel: “Glej, prihajam, da izpolnim, o Bog, tvojo voljo” (Heb 10,7; Ps 40,7). Samo Jezus more reči: “Vedno delam to, kar je všeč njemu” (Jn 8,29). V molitvi svojega smrtnega boja popolnoma privoli v to voljo: “Ne moja volja, temveč tvoja naj se zgodi” (Lk 22,42; prim. Jn 4,34; 5,30; 6,38). Zato je Jezus “daroval sam sebe za naše grehe … kakor je hotel Bog” (Gal 1,4). “V moči te volje smo z daritvijo telesa Jezusa Kristusa posvečeni enkrat za vselej” (Heb 10,10).

  Več o tem na http://www.marija.si/gradivo/kkc/iii-zgodi-se-tvoja-volja/

  O presveta Božja volja, ljubim te nadvse! (sv. Angela Merici)

 55. Miro says:

  MISEL SVETNICE: »MOJA PRVA JUTRANJA URA PRIPADA GOSPODU. DNEVNO DELO, KI MI GA ON NALAGA, HOČEM ZAČETI S PREPRIČANJEM, DA MI BO DAL ON SAM MOČI, DA GA DOVRŠIM. V TEM RAZPOLOŽENJU STOPIM K BOŽJEMU OLTARJU. NE GRE ZAME IN ZA MOJE MALENKOSTNE ZADEVICE, GRE ZA VELIKO SPRAVNO ŽRTEV. SMEM SE JE UDELEŽITI, V NJEJ SE RAZVESELITI. PRI DAROVANJU SMEM NA OLTAR POLOŽITI SEBE IN VSE SVOJE DELO IN TRPLJENJE. KO PRI SVETEM OBHAJILU PRIDE K MENI GOSPOD, GA SMEM VPRAŠATI: “KAJ ŽELIŠ, DA STORIM?” IN KAR V TIHEM POGOVORU Z NJIM SPOZNAM ZA SVOJO NAJBLIŽJO NALOGO, BOM IZVRŠILA NAJPREJ.« (sv. Terezija Benedikta od Križa – Edith Stein)

  Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!
  Sv. Terezija Benedikta od Križa, prosi za nas!

 56. Hvala says:

  DAROVI SVETEGA DUHA-KARIZME
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  https://drive.google.com/file/d/1nyFRcgBIkTyb_GALDDKLG8oj-pKL4dhs/view

 57. Hvala says:

  PRIČA SVETEGA DUHA

  https://drive.google.com/file/d/1nyFRcgBIkTyb_GALDDKLG8oj-pKL4dhs/view
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Če boste zares sodelovali s SVETIM DUHOM in SE PREPUSTILI NJEGOVI VZGOJI, boste lahko tudi opazili, KAKO SVETI DUH TAKOJ OPOMNI ČLOVEKA, ČE JE NAREDIL GREH. To je nekaj čudovitega, niti zamisliti si ne moremo, DA DOBIŠ LAHKO TAKOJ OPOZORILO, KAJ SI NAROBE STRORIL. KAKO ČUDOVITO POSTANE ŽIVLJENJE NA TEJ ZEMLJI, KLJUB VSEM STISKAM! PREPUSTIMO SE DELOVANJU SVETEGA DUHA!

  Zato pa vedno ponavljam in bom. SAMI NE MOREMO NIČESAR, PONIŽAJMO SE POD MOČNO GOSPODOVO ROKO IN OB SVOJEM ČASU NAS BO POVIŠAL!

 58. Miro says:

  JEZUS POMIRI VIHAR – BOG IN STISKA

  IZ SVETEGA EVANGELIJA PO MARKU (Mr 4,35-41)

  Ko se je tisti dan zvečerilo, jim je rekel: »Prepeljimo se na drugo stran!« Ko so odslovili množico, so ga vzeli v čoln, kakor je bil. Tudi drugi čolni so pluli z njim. Nastal je velik vihar in valovi so pljuskali v čoln, tako da je bil že poln vode. On pa je bil na krmi in je spal na blazini. Zbudili so ga in mu rekli: »Učitelj, ti ni mar, da smo izgubljeni?« In vstal je, zapretil vetru in rekel jezeru: »Utihni! Molči!« In veter se je polegel in nastala je globoka tišina. Njim pa je rekel: »Kaj ste strahopetni? Ali še nimate vere?« Prevzel jih je velik strah in spraševali so se: »Kdo neki je ta, da sta mu pokorna celo veter in jezero?«

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Mr+4%2C35-41&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Božje usmiljenje, upanje tistim, ki obupavajo, zaupamo vate!

 59. Hvala says:

  KRITIZIRANJE

  KRITIZIRANJE JE DROGIRANJE
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Pritoževanje, jamranje – pomilovanje, godr-
  njanje, ugovarjanje: kdo občasno ne pade v
  skušnjavo teh demonov? Mogoče se počuti-
  mo bolje, ko si olajšamo dušo in svoje težave

  in krivdo valimo na druge, če pa to počnemo
  redno, ne zapuščamo samo slabega vtisa,
  ampak pritegnemo tudi zlo.
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  V celoti lahko preberete članek v priloga: Prenova v duhu-januar 2022

  https://drive.google.com/file/d/1nyFRcgBIkTyb_GALDDKLG8oj-pKL4dhs/view

 60. Miro says:

  V razmislek priporočam priloženi članek, da bomo lažje razločevali, kaj je pravo zaupanje v Boga, kaj pa predrzno zaupanje.

  VIR NAJVEČJE MOČI – MOČ MOLITVE JE ODVISNA OD NAŠEGA ZAUPANJA

  Večja ali manjša učinkovitost naše molitve temelji v našem večjem ali manjšem zaupanju. V podobi to izrazimo z vzvodovo oporo, ki je daljša ali krajša. Vse, kar zmanjšuje naše zaupanje, zmanjšuje tudi uspeh molitve. Uspešnost molitve je torej odvisna od moči našega zaupanja.

  Poglejmo vzroke, ki zaupanje zmanjšujejo. Ne gre za zaupanje v molitev samo, temveč za zaupanje v Boga. Vse, kar nas kakorkoli oddaljuje od Boga, zmanjšuje tudi naše zaupanje vanj. Smrtni greh, ki nas od Boga ne le oddalji, temveč celo napravi za njegove sovražnike, je prva ovira, da naše zaupanje ni tisto, kar naj bi bilo, da bi naša molitev bila učinkovita.

  Več o tem na:

  http://jezusovomarijinosrce.blogspot.com/2018/03/vir-najvecje-moci-moc-molitve-je.html

  Molimo: Jezus, Sin Božji, ponižno Te prosim, da me obvaruješ pred predrznim zaupanjem in v moji duši poživiš duha pravega zaupanja v Boga!

  • Hvala says:

   Ja, popolnoma se strinjam, SMRTNI GREHI NAPRAVI ČLOVEKA SOVRAŽNIKA DO BOGA.

   Pisali smo že o tem, DA NAJVEČJE ZLO IN VIRUS NA SVETU SO NAŠI GREHI!

 61. Janez says:

  Družina Sveta Mati Terezija: »Če bom kdaj svetnica, bom svetnica ‘teme’.«
  23. 9. 2007 | Marjan Pogačnik | Duhovnost
  Podrobnejše razkritje mističnega življenja kalkutske svetnice matere Terezije in njene »noči vere«
  Celo človek, tako poln vere, upanja in ljubezni, kot je bila mati Terezija, je »trpel zaradi božje tišine«, je 1. septembra v Loretu dejal papež Benedikt XVI., ko je nagovoril množico mladih.

  Papež je o preizkušnji kalkutske svetnice spregovoril prav v času, ko je izšla knjiga o notranjem duhovnem življenju matere Terezije, ki je v Združenih državah in drugod po svetu, tudi v nekatoliškem tisku, naletela na velik odmev. Delo z naslovom »Mother Teresa: Come Be My Light« – Mati Terezija: Pridi, bodi moja luč je uredil p. Brian Kolodiejchuk iz reda misijonarjev ljubezni, postulator za razglasitev matere Terezije za svetnico, ki je napisal tudi spremno besedilo. V knjigi so objavljena pisma, ki jih je redovnica, ki je umrla pred desetimi leti in je bila leta 2003 razglašena za blaženo, napisala v različnih časovnih obdobjih svojim duhovnim voditeljem. Njeni zapisi potrjujejo, da je zelo dolgo doživljala hudo notranjo preizkušnjo. O tem vidiku njenega notranjega doživljanja so v Vatikanu ob razglasitvi za blaženo v uradni biografiji zapisali: »Obstaja junaška plat te velike žene, ki je bila razkrita šele po njeni smrti. Njeno notranje življenje, skrito pred očmi vseh, skrito celo tistim, ki so ji bili najbližji, je bilo zaznamovano z izkušnjo globokega, bolečega in neznosnega občutka ločenosti in celo zavrženosti od Boga, skupaj z rastočim hrepenenjem po njegovi ljubezni. To svojo notranjo izkušnjo je sama imenovala ‘tema’. Boleča noč njene duše, ki se je začela približno takrat, ko je začela svoje delo za uboge in ga nadaljevala do konca življenja, je mater Terezijo vodila v še globljo združenost z Bogom. Po temi je bila mistično deležna Jezusove žeje, njegovega bolečega in gorečega hrepenenja po ljubezni pa tudi notranjega obupa ubogih.«

  Med največjimi mistiki
  Kalkutska svetnica je svet pretresla z gorečo ljubeznijo do Boga in ljudi, še zlasti najbolj zapuščenih, in z izjemno rodovitnostjo – ustanovila je okoli 550 domov za uboge v več kot 130 državah, število njenih redovnikov in redovnic pa se je še po smrti s 3850 povzpelo na 4800. Odslej jo poznamo tudi po noči vere, ki njenemu duhovnemu življenju in rodovitnosti daje še drugačen pečat. Papeški pridigar Raniero Cantalamessa v članku v časniku Avvenire poudarja, da notranje preizkušnje »ne zmanjšujejo veličine matere Terezije, ampak jo samo še povečujejo in jo postavljajo ob bok največjim krščanskim mistikom«.

  Ključ, ki odpira skrivnost duhovnega življenja matere Terezije, je njena strastna ljubezen do Jezusa, pravi postulator Kolodiejchuk. Sama je o obdobju po odhodu iz rodnega Skopja in vstopu k sestram loretinkam zapisala: »Gorela sem od hrepenenja, da bi ga ljubila, kakor ga doslej še nihče ni ljubil«. Znamenje posebne ljubezni do Jezusa je bila zaobljuba, ki jo je pet let po večnih zaobljubah na spovednikovo dovoljenje napravila leta 1942 med duhovnimi vajami. Obljubila je, da Bogu ne bo nikoli ničesar odrekla; če bo to storila, pa bo to imela za smrtni greh. Kot je pozneje pojasnila, je »Jezusu hotela dati nekaj zelo lepega, nekaj brez pridržka«. Ta zaobljuba je bila središčna v njenem duhovnem življenju in ji je tudi dajala moči v obdobjih preizkušenj. Nanjo je gledala kot na sveto zvezo, ki jo je združevala z Ženinom.

  Ta je njeno obljubo vzel zares. Kot pričajo njena pisma, je po 10. septembru 1946 imela vrsto notranjih mističnih pogovorov z Jezusom. Prosil jo je, naj ustanovi popolnoma novo redovno skupnost, povsem posvečeno služenju najbolj ubogim med ubogimi. Dve ohranjeni Terezijini pismi govorita o tem, da je bil Terezijin odziv na Jezusovo povabilo zelo človeški. Strah jo je bilo, da bo to, za kar jo Jezus prosi, zelo težko. »Misel, da bi jedla, spala, živela kot Indijci, me je navdala s strahom,« je zapisala. Ljudje bodo mislili, da je nora, si je govorila. Vendar je Jezus s svojo prošnjo vztrajal. »Potem sem znova zaslišala zelo jasen glas: Vedno si govorila: ‘Stori z menoj, kar želiš.’ Zdaj hočem to storiti. Zdaj mi pusti, moja nevestica, moja mala. Ne boj se. Vedno bom s teboj. Trpela boš in zdaj trpiš, toda če si moja mala nevesta, nevesta križanega Jezusa, boš morala nositi te viharje v srcu. Pusti, da storim. Ne odklanjaj mi. Ljubeče mi zaupaj, slepo mi zaupaj’.«

  Občutek zapuščenosti in hrepenenje, ki boli
  Kmalu po tem, ko ji je nadškof Perier januarja 1948 dal dovoljenje, da začne živeti med najbolj ubogimi na ulicah Kalkute, se je spremenilo tudi njeno notranje doživljanje. Če je še pred tem čutila tesno združenost z Jezusom, tega občutka zdaj ni bilo več. »Kot da bi se mi moj Gospod do konca podaril. Toda sladkost in tolažba in združenje teh šestih mesecev so prehitro minili,« je zapisala p. Neunerju. Naenkrat se je čutila samo, ločeno od Ženina, po katerem je tako hrepenela. Ostala sta ji le še predanost in slepo zaupanje.

  »V duši čutim le strašno bolečino izgube Boga, ki mu ni mar zame, Boga, ki ni Bog, Boga, ki ne obstaja zares,« beremo v enem izmed njenih pisem. V drugem pa je zapisala: »To strašno hrepenenje še naprej raste in čutim, kot da se bo nekoč nekaj v meni zlomilo. In potem ta tema, ta osamljenost, ta občutek strašne samote. In vendar hrepenim po Bogu. Hrepenim, da bi ga ljubila z vsako kapljico življenja v sebi. Hočem ga ljubiti z globoko osebno ljubeznijo.« »V moji duši je toliko protislovja, globoko hrepenenje po Bogu, tako globoko, da boli, nenehno trpljenje – hkrati pa občutek, da nisem zaželena od Boga, da sem zavržena, prazna, brez vere, brez ljubezni, brez gorečnosti …«

  Kljub tem strašnim občutkom se je še naprej izročala Bogu: »Tema je tako temna in bolečina tako boleča, toda sprejmem, kar koli mi daje, in dajem, kar koli vzame.«

  Temna noč vere
  V tem doživljanju matere Terezije ni težko prepoznati značilnega znamenja za to, kar po svetem Janezu od Križa učitelji mistike običajno imenujejo temna noč vere, pravi papeški pridigar Cantalamessa. Na poti duhovne rasti obdobja duhovne preizkušenosti ali »noči čutov«, kot jih tudi imenuje sv. Janez od Križa, niso neobičajen pojav, še zlasti pa so značilna za nekatere svetnike. V teh preizkušnjah se prečiščuje vera, to pa dušo vodi k popolnejši povezanosti z Bogom in večji nenavezanosti na stvari. »Zapuščeni smo tako,« noč vere opisuje Johannes Tauler, »da nimamo več zavesti Boga in pademo v tesnobo, da ne vemo, ali smo bili kdaj koli na pravi poti, pa tudi ne, ali Bog sploh obstaja, ali smo sami živi ali mrtvi. Prevzame nas čuden strah, zdi se, da se je vse na svetu uperilo proti nam. Nimamo več izkušnje ali zavedanja Boga, toda tudi do vsega drugega čutimo odpor in zdi se, da smo ujeti med dve steni.«

  Od samega začetka reda misijonark ljubezni je bila notranja tema sopotnica matere Terezije, je v pogovoru za Družino (št. 32/2003) in Božje okolje (št. 4/2003) povedal postulator p. Kolodiejchuk. Pisma, ki jih je napisala v petdesetih in šestdesetih letih, pričujejo o močni bolečini, ki jo je čutila zaradi velike želje po Bogu. Do premora v njeni preizkušnji je prišlo leta 1958, ko je zmagovito zapisala: »Danes je moja duša polna ljubezni, polna neizrazljivega veselja in neprekinjene združenosti v ljubezni«, vendar je ta predah trajal le nekaj tednov. Kasneje je o svoji temi pisala veliko manj, saj se je navadila živeti z njo. Še v sedemdesetih in osemdesetih letih se je o tem pogovarjala z duhovnimi voditelji. Dve leti pred smrtjo je dejala, da je prejela čudovit dar od Boga, da mu je lahko podarila praznino, ki jo je čutila. Kolikor vemo danes, pravi p. Kolodiejchuk, je mati Terezija ostala v stanju »temne« vere in popolne predanosti vse do smrti.

  Popoln molk o notranji preizkušnji
  Mati Terezija je o svoji preizkušnji molčala. Bala se je, da bi z govorjenjem o svojem notranjem doživljanju pozornost pritegnila nase. Škofa Periera iz Kalkute je prosila, naj drugemu škofu ničesar ne pove o mistični razsežnosti njenega življenja in nastanku reda, »kajti če bodo ljudje poznali začetek, se bodo osredotočili name in ne na Jezusa.« Ponavljala je: »Božje delo. To je božje delo.« Celo njej najbližji niso ničesar slutili. Po njenih navodilih naj bi duhovni voditelj uničil vsa njena pisma, vendar so se nekatera ohranila, ker je z njenim dovoljenjem nekatera skopiral za nadškofa in kasnejšega kardinala Lawrenca Picachyja, tako da so jih našli pri njem po njegovi smrti. Mati Terezija je s prikrivanjem lastnega doživljanja po besedah Raniera Cantalamesse na junaški način uresničila izrek puščavskih očetov, da je ne glede na to, kako veliko je trpljenje, naša zmaga nad njim v molku.

  Kot pravi p. Kolodiejchuk, so jo notranje preizkušnje ohranjale v ponižnosti. Čeprav je dobivala nagrade in bila deležna izjemne medijske pozornosti, je govorila, da se je to ne dotakne, ker hoče samo Jezusa. »Notranje trpljenje je bilo tako veliko, da vsa reklama in vse govorjenje name ni imelo nobenega učinka,« je dejala. Doživljanje notranje teme petdeset let je nekaj izjemnega tudi v primerjavi z drugimi svetniki, ker kaže na silno vero, kar je bila poleg ljubezni po besedah postulatorja ena izmed največjih njenih kreposti. To pa ji je bilo mogoče – kot je odgovorila v nekaj intervjujih na vprašanje, kako to zmore –zato, ker je prejemala Jezusa v evharistiji in našla moč v maši, molitvi, rožnem vencu.

  Mati Terezija je vzdržala hudo notranje trpljenje. »Pravijo, da ljudje v peklu trpijo večne bolečine zaradi izgube Boga; vse to trpljenje bi prestali, če bi imeli le malo upanja na to, da bodo nekoč posedovali Boga. V svoji duši čutim ta strašni občutek izgube Boga, ki mu ni mar zame, Boga, ki ni Bog, Boga, ki ne obstaja zares.« Terezijino doživljanje nam pomaga razumeti sv. Katarina iz Genove, ki trpljenje duš v stanju notranje »teme« primerja s trpljenjem v vicah in pravi, »da je tako veliko, da ga je mogoče primerjati le s trpljenjem v peklu«, da pa je v njej »silno zadoščenje«, ki ga je mogoče primerjati le »z zadoščenjem svetnikov v nebesih«. Tudi po besedah Cantalamesse je napačno misliti, da je takšno življenje svetnikov zgolj trpljenje. V globini duš uživajo mir in veselje, ki sta neznana drugim ljudem in se rojevata iz gotovosti, da živijo po Božji volji, ki je močnejša, kot so dvomi. Ker je sveta Mati Terezija vednio, ne glede na vse težkoče spolnjevala Božjo Voljo: “Pojdi v temo kalkute med ubige in reveže in bodi moja Luč”. In jo je spolnjevala iz Ljubezni do Jezusa do smrti in pomagala ubogim in bilnim v Kalkuti.

  Odžejati Jezusovo žejo
  Kot pravi postulator Kolodiejchuk, je vse življenje matere Terezije in smisel njenega reda mogoče povzeti v en stavek – odžejati neskončno Kristusovo žejo na križu zaradi ljubezni in duš. Jezus je žejen naše ljubezni do njega, ki jo pokažemo s tem, pravi postulator, da mu damo svoje življenje in ga prepoznamo in ljubimo v najbolj ubogih. Na njegovo žejo za dušami pa odgovorimo tako, da postanemo kanal milosti za druge in napravimo božje sočutje navzoče.

  Tudi na svojo notranjo preizkušnjo je mati Terezija gledala kot na način, kako lahko poteši Jezusovo žejo na križu: »Če ti moja bolečina in moje trpljenje, moja tema in ločenost od tebe dajo vsaj kapljo tolažbe, moj Jezus, stori z menoj, kar hočeš … Vtisni trpljenje svojega srca v mojo dušo in v moje življenje … Rada bi odžejala tvojo žejo z zadnjo kapljo krvi, ki jo najdeš v meni. Ne skrbi, da bi se moral kmalu vrniti: pripravljena sem čakati nate vso večnost.«

  Njeno notranje trpljenje po besedah p. Kolodiejchuka ni toliko notranje očiščevanje kot zadoščevanje za grehe drugih. Sama je govorila, da je največje uboštvo v tem, da se čutimo neljubljene, nezaželene, odvečne, in prav to je sama izkušala v odnosu z Jezusom. Trpljenje za druge je bilo po besedah p. Kolodiejchuka del njene karizme za najbolj uboge. V trpljenju se ni poistovetila le z duševnim in gmotnim uboštvom, marveč se je poistovetila z neljubljenimi, osamljenimi, zavrženimi tudi na notranji ravni. Cantalamessa meni, da mati Terezija s svojo temo stoji na strani »poštenih« ateistov, tistih, ki božjo tišino doživljajo kot boleče breme in ki izkušajo bivanjski strah in popolno pomanjkanje smisla. »Želim si živeti v tem svetu ljudem, ki so daleč od Boga, ki so se obrnili tako daleč stran od Jezusove luči, jim pomagati, vzeti nase nekaj njihovega trpljenja.« To njeno naravnanost povzema tudi stavek, v katerem postulator vidi njen povzetek njenega poslanstva: »Če bom kdaj postala svetnica, bom zagotovo svetnica ‘teme’. Nenehno bom odsotna iz nebes, da bi bila luč tistim, ki so v temi na zemlji.«

  Hvala za vse, kar si storila na zemlji sveta Mati Terezija za vse reveže in bolne. Sveta Mati Terezija prosi za nas Marijo in Boga Jezusa, da nas sliši in usliši naše prošnje in molitve. Presveta Božja Volja se naj zgodi. Božje Usmiljenje, Dobrota in Ljubezen vate Zaupamo!

 62. Hvala says:

  Neumni so zaradi poti svojega hudodelstva,
  zaradi svojih krivd so trpeli muke.
  18 Vsako jed je mrzila njihova duša,
  dospeli so do vrat smrti.
  19 V svoji stiski so vpili h Gospodu,
  njihovih tesnob jih je odrešil:
  20 poslal je svojo besedo in jih ozdravil,
  potegnil jih je iz njihovih jam.
  21 Naj se zahvaljujejo Gospodu za njegovo dobroto,
  za njegova čudovita dela v blagor človeškim sinovom.
  22 Naj darujejo zahvalne daritve,
  z vriskanjem naj pripovedujejo o njegovih delih (Ps 107,17-22)
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  V teh vrsticah Psalma nakazujejo bolezen-tudi sodobnega časa-morda boste prepoznali.

  V KNJIGI ŽIVLJENJA NAJDEMO PRAVO ŽIVLJENJE!

 63. Miro says:

  »PREOBRAŽAJTE SE Z OBNOVO SVOJEGA UMA …«

  »IN NIKAR SE NE PRILAGAJAJTE TEMU SVETU, AMPAK SE TAKO PREOBRAŽAJTE
  Z OBNOVO SVOJEGA UMA, DA BOSTE LAHKO RAZPOZNAVALI, KAJ HOČE BOG, KAJ
  JE DOBRO, NJEMU VŠEČNO IN POPOLNO.« (Rim 12,2)

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Rim+12%2C2&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Božje usmiljenje, tolažba in blagor vsem, ki so skesanega srca, zaupamo vate!

  • Hvala says:

   TAKO JE, NAŠ UM MORA OBNOVITI BOG IN SPOZNALI BOMO, KAR JE POTREBNO, BREZ STRAHU IN TREPETANJA!

  • Miro says:

   Kot je bilo na teh straneh že večkrat zapisano, se vsak dan z zaupanjem priporočajmo Svetemu Duhu, da bomo v Njegovi luči mogli razpoznavati oz. razločevati, kaj zame/zate/za nas Božja volja v danem življenjskem položaju. Pridi, Sveti Duh!

   • Miro says:

    Sporočila ge. Hvala o Božji volji, obnovi uma … so zelo na mestu. Veliko se lahko učimo tudi iz nenehnih iskanj g. Janeza. Priznajmo, da smo zelo potrebni notranjega ozdravljenja, in to brez izjeme vsi ljudje. Zato Svetemu Duhu pogumno prepustimo, da nas vodi po poti notranjega ozdravljenja, da se bomo z Njegovo pomočjo osvobodili jeze, zamer, strahu, trepetanja … in sploh vsega, kar ovira združitev naše volje z Božjo voljo. Pridi, Sveti Duh!

 64. Miro says:

  MISEL SVETNIKA: »VEDROST. – ZAKAJ BI SE RAZBURJAL,
  ČE S SVOJO JEZO ŽALIŠ BOGA, NADLEGUJEŠ BLIŽNJEGA,
  SE SAM VZNEJEVOLJIŠ … IN MORAŠ NA KONCU VEDNO
  TUDI POMIRITI SVOJO JEZO? (sv. Jožefmarija Escrivá)

  Jezus, krotki in iz srca ponižni, upodobi naše srce po svojem Srcu!
  Sv. Jožefmarija, prosi za nas!

 65. Hvala says:

  KAJ GOVORI BOG V SVETEM PISMU O BLAGOSLOVU-TUDI FINANČNEM

  Gospod ne pusti, da bi stradal pravični,
  zavrača pa pohlep krivičnih ( Prg 10,3)

  Glavo pravičnega bo pokril blagoslov,
  usta krivičnih pa nasilje(Prg 10,6)

  Zaslužek pravičnega priteka za življenje,
  dohodek krivičnega pa za greh (Prg10, 16)

  Kdor se drži vzgoje, potuje v življenje,
  kdor zapušča opomin, zablodi (Prg 10,17)

  Gospodov blagoslov bogatí,
  pehanje ne doda ničesar (Prg 10,22)

  Pravični pusti, da ga njegov bližnji poučuje,
  pot krivičnih pa jih zapeljuje (Prg 12,26).

  Kdor povečuje svoje imetje z obrestmi in podražitvami,
  ga zbira za tistega, ki ima usmiljenje z revnimi (Prg 28,8)

  O POSLUŠANJI POSTAVE IN MOLITVI

  Kdor odvrača svoje uho, da ne posluša postave,
  je tudi njegova molitev gnusoba (Prg28,9)

  • Hvala says:

   Lakomnik izziva prepir,
   kdor pa zaupa v Gospoda, ima vsega v obilju (Prg 28,25)
   ………………………………………………………………….

 66. Hvala says:

  KAKO POSTATI JEZUSOV UČENEC? S POSNEMANJEM NJEGOVE MATERE

  BITI KRISTUSOVA MATI

  Devica Marija je najprej in predvsem Jezusova mati. Ali njeno materinstvo lahko prenesemo na naš odnos učenec – učitelj? Kako bi sami postali Kristusova mati? Preprosto tako, da pustimo, da se Jezus rodi v nas. Gre za posnemanje Marijinega Fiat! Zgodi se. Da rečemo “da” Gospodu, kot je to storila Devica ob oznanjenju. “Kdor koli namreč uresničuje voljo mojega Očeta, ki je v nebesih, ta je moj brat, sestra in mati,” je rekel Jezus (Mt 12,50).

  Marijino božje materinstvo si na neki način prilastimo, ko se damo na voljo Božjim klicem in začnemo izpolnjevati Njegovo voljo. Marijin posnemovalec mora v ta namen postati človek molitve, kakor je bila ona molivka (oranta) iz Nazareta.

  https://si.aleteia.org/2021/05/24/kako-postati-jezusov-ucenec-s-posnemanjem-njegove-matere/

 67. Hvala says:

  SPOZNATI IN URESNIČITI BOŽJO VOLJO!

  Vprašanje budnosti pred Bogom in odgovornosti do njega kot gospodarja, ki nam je mnogo zaupal, najbrž potegne za seboj vse tisto, kar smo razmišljali ob preteklih evangeljskih odlomkih: služenje, molitev, bogastvo, tihota itd. Glede na to, da kristjan ne more reči, da ne ve, kaj Bog od njega pričakuje, se zdijo besede: »Tisti služabnik, ki spozna voljo svojega gospodarja, a ničesar ne pripravi in ne dela po njegovi volji, BO HUDO TEPEN.« precej divje.

  Zelo jasno nam je, kaj je Jezus mislil v prejšnji priliki o bogatašu, ki mu je polje dobro obrodilo in se je odločil za počitek. Biti bogat pred Bogom bi lahko z besedami današnjega odlomka opisali kot delati po njegovi volji. Ugotavljali smo, da je mogoče spoznavati božjo voljo skozi zavestno srečevanje s samim seboj in Bogom. Tako se vse bolj srečujemo z nujnostjo tihote in molitve, ki pa je danes zagotovo v krizi. Lahko rečem, da je v krizi tako med duhovniki kot med verniki. Temu bi kdo mogoče še ugovarjal, dokler se ne sreča s pristnimi molivci kot so bili mati Terezija in podobni.

  http://arhiv.mirenski-grad.si/n19-spoznati-uresniciti-bozjo-voljo

  • Hvala says:

   KAJ JE VOLJA BOGA?

   BOG ZAPOVEDUJE, DA NJEGOVE ZAPOVEDI SPOŠTUJEMO IN PO NJIH ŽIVIMO, KAJTI LE S TEM KAŽEMO PRAVO LJUBEZEN DO NJEGA.

   Služabnik, ki spozna voljo svojega gospodarja in ne dela po Njegovi volji BO HUDO TEPEN.

 68. Hvala says:

  IZPOLNJEVANJE BOŽJE VOLJE

  Svetost pravzaprav ni v opravljanju “velikih stvari”, temveč preprosto v izpolnjevanju Božje volje. To pomeni, da sprejmemo vse križe in preizkušnje, ki jih Bog dopušča, prav tako pa tudi vse dobro, ki nam ga nameni.

  Takšna vdanost Božji volji je doslej zaznamovala vse uradno razglašene svetnike v zgodovini. Svojo voljo so uskladili z Božjo in si bolj kot vse drugo prizadevali, da bi jo izpolnjevali.

  To seveda pomeni, da moramo Bogu zaupati in se zavedati, da ima pripravljen načrt za naše življenje ter da nas bo vodil skozi vse trenutke radosti in trpljenja. To pomeni, da Boga vidimo v vseh stvareh in njegovo voljo vedno ohranjamo v svojem srcu.

  https://si.aleteia.org/2019/03/04/ziveti-sveto-pomeni-upostevati-eno-samo-preprosto-pravilo/
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Pri izpolnjevanju Božje volje je potrebno PREPROSTO IN ENOSTAVNO SKOČITI V JEZUSOV OBJEM, DOPUSTITI, DA ON VODI ČLOVEKA, MU KAŽE POT, SVETUJE, ODPUŠČA, PREČIŠČUJE , SKRATKA POTREBNO JE ŽIVETI V POPOLNEM ZAUPANJU V NJEGA, TO SO POČELI SVETNIKI, BREZ KOMPLICIRANJA IN STRAHU.

  LJUBEZEN DO BOGA SE KAŽE SAMO V IZPOLNJEVANJU NJEGOVIH ZAPOVEDI, TAKO JE POVEDAL JEZUS, KDOR TO DELA IMA RES PRAVO LJUBEZEN DO NJEGA. IN ČE IMA PRAVO LJUBEZEN DO BOGA IMA TUDI PRAVO LJUBEZEN DO LJUDI.

  NAŠ ZGLED ZA TOVRSTNO VDANOST BOŽJI VOLJI JE DEVICA MARIJA. Naj nam pomaga sprejeti Božjo voljo in zaupati, da nas bo Bog privedel do večne nagrade, ki bo vredna našega trpljenja in žrtev na tem svetu.

 69. Hvala says:

  Resnično, resnično, povem vam: Kdor veruje vame, bo dela, ki jih jaz opravljam, tudi sam opravljal, in še večja kot ta bo opravljal, ker grem jaz k Očetu. 13 Kar koli boste prosili v mojem imenu, bom storil, da bo Oče poveličan v Sinu. 14 Če me boste kaj prosili v mojem imenu, bom jaz to storil.«
  Jezus obljubi Svetega Duha
  15 »Če me ljubite, se boste držali mojih zapovedi; 16 jaz pa bom prosil Očeta in dal vam bo drugega Tolažnika, da bo ostal pri vas vekomaj: 17 Duha resnice, ki ga svet ne more prejeti, ker ga ne vidi in ne pozna (Jn 14).

  KAJ GOVORI JEZUS? GOVORI O LJUBEZNI, ČE SE BOMO DRŽALI NJEGOVIH ZAPOVEDI GA LJUBIMO.
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  IN ČE SE DRŽIMO ZAPOVEDI IN VERUJEMO VANJ, GA LAHKO PROSIMO, KAR KOLI ŽELIMO IN OPRAVLALI BOMO DELA, KI JIH JE ON, KO JE BIL NA ZEMLJI IN ŠE VEČJA KOT TA DELA.

 70. Hvala says:

  KADAR ČLOVEK DOPUSTI, DA MU BOG PREOBRAZI UM, SE ČEDALJE BOLJ PRIBLIŽUJE BOGU, ZATO TUDI MISLI PO BOŽJE, NE PO ČLOVEŠKO, GLEDA Z BOŽJIMI OČMI IN OPORAVLJA DELA, KI JIH JE JEZUS OPRAVLJAL NA ZEMLJI!

  KO SO SE JEZUSOVI UČENCI SPOKORILI, BILI PREOBRAŽENI, JIM JE JEZUS SPREMENIL CELO ZUNANJOST-VIDEZ!

 71. Hvala says:

  Opažam, oz. nekako čutim, da je POMANKANJE PONIŽNOSTI PRI NAS UDELEŽENIH NA TEM PORTALU, včasih prevladuje tudi užaljenost!

  Prosimo Gospoda, da nam podeli potrebne milosti PRI MEDSEBOJNIH ODNOSIH.

 72. Janez says:

  Brata si odpustita in ozdravita odnose
  Začelo se je z majhnim, nepomembnim nesporazumom in je zraslo v veliko nasprotovanje, končno pa eksplodiralo v glasne in težke besede, ki jim je sledila tedne dolga tišina. Nekega jutra je na hišna vrata starejšega brata potrkal star tesar. Iščem delo za nekaj dni,je dejal. Imate mogoče kakšno opravilo, ki bi ga lahko opravil tu na vaši kmetiji? Lahko vam pomagam.
  Da, je dejal starejši brat. Imam delo za vas. Ali vidite tisti zalivček, ki deli ta konec zemlje od onega? Tisti del kmetije je last mojega soseda, pravzaprav mlajšega brata. Pred časom sva se sprla in je skopal zemljo tako globoko, da naju sedaj deli voda. To je kajpak naredil zato, da bi me razjezil, ampak jaz mu bom pošteno vrnil. Poglejte tisti deske pri kozolcu. želim, da zgradite ograjo, osem metrov visoko, da mi ne bo potrebno vedno gledati njegove zemlje in njegovega obraza. Tesar je dejal; mislim da razumem nastalo situacijo. Pokažite mi žeblje in žago in naredil bom tako, da vas bom zadovoljil. Starejši brat je moral oditi v mesto, da je tesarju pomagal pripraviti material, potem pa ga ves dan ni bilo na spregled. Tesar je trdo delal, ves dan je meril, zabijal žeblje, žagal in postavljal deske. Ob sončnem zahodu, ko se je kmet vrnil, je tesar ravno zaključil z delom.
  Starejši brat je široko odprl oči in usta, ko je zagledal tesarjevo delo. Nobene ograje ni bilo tam. Bil je most. Most, ki je vodil iz ene strani kmetije na drugo! Most je bil prelep, delo pravega mojstra in preko mosta je proti njemu stopal njegov mlajši brat z iztegnjenimi rokami in besedami, Res si pravi prijatelj, da si dal postaviti ta mostiček po vsem tem, kar sem ti rekel in napravil. Tudi starejši brat je krenil na most, srečala sta se na sredini in si podala roke. Potem sta se obrnila k tesarju, ki se je že odpravljal proč. Ne, počakajte! Ostanite še nekaj dni. Polno opravil imam še za vas, je zaklical starejši brat. Z veseljem bi ostal, je dejal tesar, toda zgraditi moram še mnogo mostov. Imejta se rada!

  ODPUŠČANJE je najmočnejša sila za ozdravljenje vseh odnosov in za novi začetek. Bog nam odpušča, ko grešimo in ga žalimo, odpuđčajmo tudi mi, drug drugemu in bodimo podobni Jezusu Učeniku in Odrešeniku!

 73. Miro says:

  Svetniki nikoli ne trosijo duhovnih puhlic. Kar so, to govorijo; in govorijo tisto,
  kar so tudi v resnici pred Bogom in v Bogu!

  »GOSPOD, NAREDI ME ZA ORODJE«

  MISEL SVETNICE: »GOSPOD, NAREDI ME ZA ORODJE TVOJEGA MIRU …«
  DA, ORODJE. ŽELIM BITI PROŽEN, UBOGLJIV, POKOREN, V TVOJIH ROKAH.
  VSE, KAR JE NAŠE, JE NJEGOVO ORODJE, KI OPRAVI NAŠ MALI DELEŽ IN
  GRE MIMO. (sv. Mati Terezija)

  O presveta Božja volja, ljubim te nadvse!
  Sv. Mati Terezija, prosi za nas!

 74. Miro says:

  RAZODEL NAM JE SKRIVNOST SVOJE VOLJE PO BLAGOHOTNEM NAČRTU

  Prosimo Svetega Duha, naj nam pomaga, da se bomo pod Njegovim vodstvom poglabljali v Sveto pismo in v Katekizem katoliške Cerkve. Slednji nas na temeljih Božje besede uvaja v globoke skrivnosti vere, upanja in ljubezni do Boga in sočloveka.

  Molimo:
  Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
  vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
  Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
  prenovil boš obličje zemlje.

  Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
  razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
  bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
  vselej radi sprejemali njegove spodbude.
  Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

  2823 “Razodel nam je skrivnost svoje volje po blagohotnem načrtu, kakor si ga je bil vnaprej zastavil … da v Kristusu spet zedini v eni glavi vse … Zato smo bili vnaprej določeni po načrtu njega, ki vse uresničuje po sklepu svoje volje” (Ef 1,9-11). Na vso moč prosimo, da se ta blagohotni načrt v polnosti uresniči na zemlji, kakor je že uresničen v nebesih.

  http://www.marija.si/gradivo/kkc/iii-zgodi-se-tvoja-volja/

  O presveta Božja volja, ljubim te nadvse! (sv. Angela Merici)

 75. Janez says:

  S KRIŽEVEGA POTA POJDIMO NA POT ŽIVLJENJA
  Gospod Jezus, iz globin moje Duše Ti znova darujem vse kar imam in premorem,
  vse svoje upanje, vse ljubezni, vse veselje, bolečine, bolezni, skrbi, vse probleme,
  vse žitje in bitje, vse prošnje in molitve, vse moje Življenje.
  Darujem Ti Gospod vse svoje težave in preizkušnje, ki me čakajo na Poti Življenja.
  Prosim Gospod sprejmi jih, posveti jih, stori jih rodovitne,
  spremeni jih, posveti jih, blagoslovi jih, razsvetli jih z Božjo Lučjo Miru in Ljubezni,
  spremeni jih v Zaklad Odrešenja.
  Prosim podari mi krščanski pogled na trpljenje in bolečine;
  nauči me, da voljno trpim, da se utrdim in prekalim v zrelosti,
  strpnosti in dobroti moje osebnosti in
  da bom vseskozi vsaj dan nosil moj Križ in hodil za Teboj Moj Odrešenik, tako kot si ga Ti.
  Nauči me, da bom z velikodušno pripravljenostjo zadoščeval
  za lastne grehe, napake in za krivde človeštva.
  Prosim Jezus daj mi bratsko, usmiljeno srce za vse, ki trpijo v žalosti;
  navdihuj prosim vsa moja dela in dejanja dobrote, sočutja, strpnosti, pomoči in služenja ubogim,
  da bom od tebe dobil Moč,
  da bom nesebično in vztrajno molil, pomagal, tolažil in se razdajal po svojih človeških močeh.
  Zavedam se, da ko bom pomagal drugim, da bom pomagal Sebi
  in postal boljši kristjan in boljši človek, ki moli in dela, ki daje tihi zgled s tem,
  ko ljubi in pomaga, ko odpušča in prinaša veselje s vojim Življenjem po Evangeliju.
  Ne zanimajo me nobeni izgovori, nobene znanosti, nobene človeške vede,
  nobene modrosti in filozofije, nobene joge in meditacije, nobene proze in poezije,
  če nisem v Življenju Spolnjeval Božje Volje in Živel po Evangeliju Jezusa Odrešenika tako,
  kot jih od mene pričakuje naš Gospod, ki je svet odrešil s Križem in Ljubeznijo.
  Prosim Bog podeli nam svojim Učencem in Bratom Milost Ljubezni in Vere ter Vodi nas,
  da bomo vedno hodili po Poti Odrešenja za Teboj,
  skupaj z drugimi Brati in Sestrami v Nebeško Domovino brez greha in stranpoti,
  ko omagujemo pod bremeni in preizkušnjami Življenja in ki Te potrebujemo vedno in povsod.
  Brez Tebe nismo nič, samo Teboj smo lahko vse.
  Pomnoži nam Vero, Mir in Ljubezen in Strpnost za boljši Svet Tebi v Slavo in Čast.
  Zavedamo se Gospod Jezus, da ko bomo ponižni in skromni v Življenju vse naredili prav,
  kar nam nalagaš in nam zapoveduješ na tem svetu,
  da nam boš šele tedaj dovolil priti k tebi v Večno Veselje, v Tvoji Luči in v Tvojem Ljubečem Miru. Amen

  Dopolnjena molitev po A. M. Couvrer, Ognjišče 1998. Za dušo in v spodbudo da gremo po Poti k Njemu.

 76. Miro says:

  SLEDITE TREM NASVETOM SVETEGA DUHA ZA DOBRO ŽIVLJENJE (Aleteia)

  PAPEŽ FRANČIŠEK: »SVETI DUH NAS SPOMINJA NA MILOST SEDANJOSTI. ZA NAS NI BOLJŠEGA OD SEDANJEGA TRENUTKA, SAJ GRE ZA EDINSTVEN IN NEPONOVLJIV ČAS, KO LAHKO DELAMO DOBRO«

  Da bi imeli boljše življenje, poskusite upoštevati tri nasvete, ki nam jih ponuja Sveti Duh. Nanje nas spominja tudi papež Frančišek v svojih javnih nastopih.

  O njih poroča v novi knjigi Dobro življenje. Čudež si, ki je svojevrstno povabilo, da v katerikoli starosti živite zdravo in dobro življenje.

  Več o tem na https://si.aleteia.org/2022/01/25/sledite-trem-nasvetom-svetega-duha-za-dobro-zivljenje/

 77. Miro says:

  POTRPLJENJE DOSEŽE VSE

  MISEL SVETNICE: »NIČ NAJ TE NE VZNEMIRJA, NIČ NAJ TE NE PLAŠI. VSE MINE,
  BOG SE NE SPREMENI. POTRPLJENJE DOSEŽE VSE. KDOR IMA BOGA, MU NIČESAR
  NE MANJKA.« (sv. Terezija Avilska)

  Sv. Terezija Avilska, prosi za nas!

 78. Miro says:

  ZAKAJ NAJ MOLIMO: »ZGODI SE TVOJA VOLJA KAKOR V NEBESIH TAKO NA ZEMLJI«? (Kompendij KKC, 591)

  Očetova volja je, »da bi se vsi zveličali« (1Tim 2,3). Jezus je prišel, da bi popolnoma izpolnil Očetovo zveličavno voljo. Boga Očeta prosimo, naj našo voljo zedini z voljo svojega Sina po zgledu presvete Marije in svetnikov. Molimo, da bi se njegov dobrohotni odrešenjski načrt povsem izpolnil na zemlji kakor v nebesih. Po molitvi moremo »razpoznavati božjo voljo« (Rim 12,2) in dosegati »potrpežljivost, da jo izpolnimo« (Heb 10,36).

  https://www.vatican.va/archive/compendium_ccc/documents/archive_2005_compendium-ccc_sl.html

  O presveta Božja volja, ljubim te nadvse! (sv. Angela Merici)

  • Miro says:

   VOLJA NAŠEGA OČETA JE, »DA BI SE VSI LJUDJE ZVELIČALI IN PRIŠLI DO SPOZNANJA RESNICE« (1 Tim 2,3-4)

   Prosimo Svetega Duha, naj nam pomaga, da se bomo pod Njegovim vodstvom poglabljali v Sveto pismo in v Katekizem katoliške Cerkve. Slednji nas na temeljih Božje besede uvaja v globoke skrivnosti vere, upanja in ljubezni do Boga in sočloveka.

   Molimo:
   Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
   vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
   Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
   prenovil boš obličje zemlje.

   Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
   razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
   bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
   vselej radi sprejemali njegove spodbude.
   Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

   2822 Volja našega Očeta je, “da bi se vsi ljudje zveličali in prišli do spoznanja resnice” (1 Tim 2,3-4). “Do nas je velikodušen, ker noče, da bi se kdo pogubil” (2 Pt 3,9; prim. Mt 18,14). Njegova zapoved, ki na kratko povzema vse druge in nam pove vso njegovo voljo, je, da “ljubimo drug drugega, kakor nas je on ljubil” (Jn 13,34; prim. 1 Jn 3; 4; Lk 10,25-37).

   http://www.marija.si/gradivo/kkc/iii-zgodi-se-tvoja-volja/

   O presveta Božja volja, ljubim te nadvse! (sv. Angela Merici)

 79. Janez says:

  Kako vemo, kakšna je Božja volja v življenjskih situacijah?

  Vem, da se kristjani pogosto ali celo zelo pogosto sprašujejo, kakšna je Božja volja glede življenjske situacije ali okoliščin, v katerih so se znašli. Vem, da se sprašujejo in bi radi vedeli, kaj si Bog misli o nečem; ali kaj bi Bog želel, da izberejo in odločijo. Tukaj govorim o situacijah, ki niso jasno predstavljene v Svetem pismu, iz katerih bi lahko vedeli, kaj je Božja volja; tako da ne govorim o moralnih standardih ali nekih jasnih Božjih navodilih. Tukaj govorim o posebnih situacijah in okoliščinah, v katerih kristjani prihajajo skozi življenje. Ne govorim o nečem, kar je jasno, ampak o nečem, kar ni tako jasno. Na primer, ali naj živim, kjer sem, ali se preselim; ali zamenjati službo; ali imeti več otrok, kako se izvleči iz finančne ali kakšne druge krize, kako rešiti neke medčloveške odnose, ali naj bo določena oseba moj zakonec ali naj se zdaj sploh poročim, naj začnem nekaj novega v življenju oziroma karkoli že je, in še več…

  Kar sem se naučil iz osebne hoje z Bogom in ki je podprt z Biblijo, je, da je prva stvar, ki jo moramo storiti, ko se znajdemo v takih situacijah in želimo vedeti, kakšna je Božja volja, opustiti svoje želje, da se odrečemo zanimanju za te specifične situacije, da se odrečemo svojim načrtom in ambicijam na tem področju življenja brez Božje Volje in blagoslova. Naše želje in interesi, in to so pogosto močne ambicije, ustvarjajo pritisk v umu, ki negativno vpliva na poslušanje Boga, ki nas nagovarja tiho in subtilno. Naše želje, interesi in ambicije postanejo prevladujoči dejavnik pri odločanju in v nekem trenutku največkrat postanejo tisto, kar smo se odločili, nato pa največkrat rečemo, da je to Božja volja. V resnici ni bila Božja volja, ampak naše želje, interesi, ambicije ali naša čustva, naši plani; to je starec, ki mu želimo pripisati Božji glas. »Vsakega mika njegova želja tako, da ga vleče in mami. Potem želja, ko je spočeta, rodi greh; in greh, ko je končan, rodi smrt« (Jakob 1:14-15). “Od kod prihajajo vojne in boji med vami?” Ali ne izvirajo iz vaših sebičnih želja, ki se spopadajo v vaših udih? Hočeš, pa ne. Ubijaš in hrepeniš in ne moreš doseči, kar si želiš. Boriš se in se boriš. Ne, ker ne prosiš Boga. Iščete, a ne prejmete, ker prosite z zlim namenom, da bi ga porabili za svoje sebične želje «(Jakob 4:1-3).

  Kako se torej v praktičnem smislu odreči svojim željam, interesom in ambicijam, da bi vedel, kaj je Božja volja? Na primer, če želim ali čutim, da je v mojem interesu preseliti se nekam drugam, pa nisem prepričan, ali je to Božja volja, to pomeni, da se moram pred Bogom odpovedati tej svoji želji in svojemu interesu, in tako izrazim svojo pripravljenost ostati tam, kjer sem, če je taka Božja volja. Torej, če sem iskren, bom takoj izgubil pritisk svojih želja in interesov in zelo kmalu lahko pričakujem, da me bo Bog prepričal in mi povedal, kaj naj naredim. Preprosto bo odprl ali zaprl vrata. In bom vedel. Če ne bom dobil posebnega odgovora, bo to znak, da moram ostati tam, kjer sem. To načelo je mogoče uporabiti v skoraj vseh drugih primerih (na primer, ali zamenjati službo, ali imeti več otrok, kako se izvleči iz finančne ali druge krize, kako rešiti nekatere medčloveške odnose, ali naj bo določena oseba moj zakonec ali naj se zdaj poročim, naj začnem nekaj novega v življenju, kar koli že je in še marsikaj). To zahteva zaupanje in potrpežljivost; včasih potrpežljivo dolgotrajno nam lahko čakanje, včasih prinese negotovost, a na koncu prinese velike blagoslove in veselje, ki ga ni nikjer.

  Predvsem pa je za to potrebno vzeti svoj križ, torej prostovoljno se odpovedati sebi, svojim željam, interesom in ambicijam ter sprejeti vse preizkušnje in trpljenje in verjeti v Boga, da bi živeli po Božji volji. « Tedaj je rekel svojim učencem: Kdor hoče za menoj, naj se odreče sebi, naj vzame svoj križ in hodi za menoj. Kajti kdor hoče rešiti svoje življenje, ga bo izgubil; in kdor izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo našel« (Mt 16, 24-25). Nikoli ne smemo pozabiti, da lahko Bog govori z nami, ne samo osebno, ampak tudi po Svetem pismu, prek drugih ljudi, bratov in sester, skozi življenjske okoliščine, ki so lahko neugodne …

  Načelo križa na Golgoti: Na križu je Jezus vprašal Očeta: »Moj Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil« (Mt 27,46). Zakaj je Jezus to vprašal po 3 urah, ko je trpel in umiral za nas na križu, potem ko je razbojniku na Golgoti povedal, da bo še danes z Njim v raju, potem ko je svojo mater Marijo izročil učencu Janezu …?

  Ker je Božji Sin, ko ga je Oče na Golgoti zapustil, kljub vsem mukam in trpljenju, voljno spolnil Božjo Voljo. Kaj je Jezus storil, ko Jezus ni prejel odgovora od Boga? Sprejel je Božjo Voljo in se je spokorno in vdano strinjal s tem, ko je trpel na križu dogajalo; sprejel je Očetovo Voljo in pristal na smrt v Odpuščanje za naše grehe, čeprav je bilo takrat brez upanja, da bo trpljenje prenehalo in da ne bo treba umreti strahotne smrti. Privolil je v Božjo voljo, se spravil z Božjo voljo, čeprav ni bilo nobenega odgovora od Očeta, čeprav v tistem težkem času ni bilo od Boga ne spodbude ne luči ne tolažbe. To je pomembno načelo, kjer se je odpovedal vsemu in sprejel Očetovo Voljo. Zato se tudi mi najprej odpovejmo sebi, svojim željam, interesom in ambicijam, načrtom ter sprejmimo možnost, da je Božja volja drugačna od vaših hotenj in želja ter da bomo od Boga prej ali slej dobili jasen odgovor. Naš um je takrat pripravljen slišati Božjo voljo, ko se že osvobodiš pritiska svojih želja, interesov in ambicij in jih zavrgel. Če pa na koncu koncev ne dobiš odgovora, potem je najbolje, da si takšen, kot si že, da stvari ostanejo tako kot so, saj je takšna Božja volja, da ostaneš si takšen in da ničesar ne spreminjaš, da pustiš vse tako kot je nespremenjeno. To je bilo tudi pomembno načelo za Jezusa na križu na Golgoti, ki je voljno sprejel Očetovo Voljo za naše Odrešenje. To pomeni, da je vedno pomembna Hoja z Jezusom. Da delamo tako in smo podobni Jezusu. Iz vsega tega izhaja sklep, da ne bi smeli živeti zase, torej bi morali biti prikrajšani za vse svoje želje, interese in ambicije in vsak dan hoditi z Jezusom, da bi nas napolnil s smislom življenja. Saj samo brez Boga v resnici ne vemo, kaj je najboljše za nas, ne moremo videti daleč v smislu naših dejanskih potreb in kaj je najboljše za nas. To Ve Vsemogočni Bog, ki nas Ljubi in nam hoče le Vse Najboljše. To je pravi prevzem križa ali prava žrtev, ko se naše življenje ne vrti le več samo okoli nas, ampak okoli Njega, ki je Naš Učenik in Odrešenik. Takšno življenje bo tako postalo šele tista prava odločitev po Božji Volji, tista prava svoboda, brez osebnega bremena stvari, ki bi jih v življenju radi ali želeli doseči po človeški pameti, kar nam ni vedno v korist. In Bog to ve. Potem bomo prišli do točke, da bomo zadovoljni z Gospodom, ne glede na okoliščine. Bog ima za nas Božji Načrt in zato dobro ve, kaj je najboljše za nas. In zato si bomo skozi Hojo z Jezusom želeli in hoteli tisto, kar hoče On. In to pa niso naše želje, ampak Njegove, ki jih v Svoji Modrosti in Ljubezni do nas hoče, da bi nam bilo Dobro. Takšne želje, ki so eno z Njim, ne ustvarjajo bremena ali morda le trenutnega zanosa in veselja telesa ali duha, temveč pravi Božji Notranji mir in veselje, ki ga da le Bog. Prav ta Notranji mir in Veselje sta značilna in prideta takrat, ko res prav razumemo, kaj je Božja volja za nas v življenjskih situacijah, kar je v skladu z Božjim Načrtom in ne človeško pametjo in željami.

  Za zaključek pa poudarjam še nekaj – bodite previdni pri izjavah “Bog mi je rekel, saj obstajajo nekateri kristjani, ki pogosto rečejo “Bog mi je rekel” ali “Vem, da je to Božja volja”, vendar izkušnje iz njihovega življenja kažejo, da so bile te trditve večinoma sad človeške pameti in iz njihove glave, iz njihovih čustev, iz njihovih predstav in človeškega razumevanja, ne pa od Boga. Najhuje je, ko tega takšni ljudje sami ne vidijo, in huje od najhujšega je, ko to morda vidijo, a tega nočejo priznati, ampak še naprej govorijo, da jim je Bog povedal ali da zato točno vedo, kaj je Božja volja, kar seveda ni res. Duh veje kjer hoče in mi prejmemo od Boga Milost, ki je nezaslužena Dobrota. Posledica je lahko osebno nezadovoljstvo, razočaranje in različni neuspehi, ker nimamo Božjega blagoslova in si nekaj domišljamo. Za pravičnega kristjana ne bi smel biti problem priznati sebi in Bogu, pa tudi drugim, če je treba, da jim Bog ni govoril, ampak da so si sami namišljeno rekli, kar želijo ter hočejo, in potem to pripisali Bogu. Eno takšno priznanje bi bil dober nov začetek in zavedanje, da nič ne moremo narediti sami iz človeških moči brez Boga. Naj čas v našem življenju pokaže, ali nam Bog res govori, ali znamo razločiti, kdaj nam Bog govori, ali govorimo morebiti sami s seboj, torej skozi nas govorijo naše želje, načrte, interesi in ambicije. Zato je treba biti tudi pozoren na Razločevanje Duhov in tudi na tiho Božjo Govorico, ko nas po Svoji Milosti in Dobroti Bog res nagovarja preko Svetega Duha. Prisluhnimo mu v miru in tišini ko molimo. To je takrat, ko smo izpraznili sebe z vsem balastom in smo naredili Prostor Bogu, ko živimo bogaboječe in pravično, ko hodimo po Poti k Jezusu in hočemo biti v vsem podobni Jezusu. To je takrat, ko smo se res osvobodili in izpraznili vsega človeškega balasta in iskreno povabili Boga, da vstopi v naše življenje, da nas Uči in Vodi, nas blagoslovi in nam pomaga, da Spolnjujemo Božjo Voljo. Brez Boga ne moremo storiti nič.

  Zdravko Vučinić Podgorica, Črna gora, prevod

  https://www.hriscanskamreza.net/kako-da-znamo-sta-je-bozja-volja-u-zivotnim-situacijama/

  • Hvala says:

   IZPOLNJEVANJE BOŽJE VOLJE

   Najprej, naj pojasnim da so vsi primeri življenja vsakega človeka napisani v Svetem pismu. Zavedati se moramo, da BOG NE DELA KOT MI LJUDJE. Nekaj napišemo, rečemo, spreminjamo itd…SVETO PISMO JE KNJIGA ŽIVLJENJA ZA VSE LJUDI, ZA VSE ČASE, ZA VSA ŽIVLJENSKA PODROČJA.

   VSAK DAN SE JE POTREBNO POGOVARJATI Z BOGOM S POMOČJO SVETEGA DUHA, KI DAJE IN ODKRIVA ŽIVLJENJE.

   V Svetem Pismu je med drugim izpostavljen tudi FINANČNI PROBLEM, IZHOD IZ STISKE IN VSE OSTALO.

   Dokaz o vsaki podrobnosti , ki je zapisana, vam bom sedaj navedla primer: BOG GOVORI CELO, KAJ JE PREPOVEDANO PRI SPOLNEM ODNOSU!

   V Svetem pismu je tudi zgodba o Onanu, ki je v času zakonskega dejanja spustil seme na zemljo. NI ŽELEL IMETI POTOMSTVA PA JE K TEMU PRISTOPIL S PRIMITIVNO KONTRACEPCIJO-PREKINJENIM ODNOSOM. NA NJEGOVO ŽALOST JE ZA TO DEJANJE PLAČAL Z ŽIVLJENJEM-TAKOJ ZA TEM JE UMRL!

   Kaj v tej zgodbi GOVORI GOSPOD IN OPOZARJA? BOG ŽE OD DAVNINE NASPROTUJE LOČEVANJU ZAKONSKEGA SPOLNEGA DEJANJA IN ODPRTOSTI ZA POTOMSTVO.

   Kaj sem hotela povedati? VSE ZAPOVEDI, NAVODILA ZA ŽIVLJENJE SO V SVETEM PISMU!

   Drugič, KAJ JE NUJNO, ČE ŽELIMO ŽIVETI TAKO KOT NAROČA JEZUS?

   Odgovorila vam bom z razmišljanjem Joyce Meyer, VSA NAVODILA SO IZ SVETEGA PISMA, pa poglejmo:

   Z vso skrbnostjo (bolj kot čuvaš karkoli drugega) varuj in čuvaj svoje srce, kajti iz njega izvira življenje. (Pregovori 4,23)

   Naravnanost (drža, stališča, odnos) je zelo pomembna; naša naravnanost se odraža v vedenju, ki ga prikazujemo. Naravnanost, naj bo dobra ali slaba, se začne z mislimi.

   Dobro znan citat pravi: »Seješ misel, žanješ dejanje; seješ dejanje, žanješ navado; seješ navado, žanješ značaj; seješ značaj, žanješ usodo.«

   Usoda je rezultat, posledica življenja; značaj je to, kar smo; navade so podzavestni vzorci vedenja. Naša usoda, oziroma rezultat naših življenj, dejansko izhaja iz naših misli. Tam se celoten postopek začne. Ni čudno, da nas Sveto pismo uči o popolni prenovi uma, razvijanju novih drž in zamisli (gl. Rimljanom 12,2; Efežanom 4,23). Mi naj bi bili dobri učenci Božje besede in z njo naj bi razvijali nove vzorce razmišljanja, kar bo temeljito spremenilo našo celotno usodo, rezultat življenja.

   Svetega Duha lahko oviramo s slabimi naravnanostmi, kot so: grenkoba, jeza, neodpuščanje, nesramnost, nespoštljivost, naklepanje maščevanja, nehvaležnost itd. Sveti Duh teče skozi dobro, pobožno naravnanost, ne skozi brezbožno.

   Redno preiskujte svojo naravnanost in jo varujte z vso skrbnostjo, kot nas uči današnja vrstica. Če morate spremeniti svojo naravnanost, potem morate spremeniti svoje misli; to je vse, kar morate storiti.
   Satan bo vedno poskušal polniti naš um z napačnimi mislimi, ampak ne smemo sprejeti tega, kar nam on hoče dati. Sama ne bi vzela česa strupenega samo zato, ker bi mi to nekdo ponudil, in tudi vi prav tako ne bi. Če smo dovolj pametni, da zavrnemo strup, bi morali biti dovolj razumni in ne dovolimo satanu, da zastrupi naše misli, naše naravnanosti in končno naše usode.

   Kaj pravi BOG V SVETEM PISMU: Treba je, da odložite starega človeka, kakor je živel doslej in ki ga uničujejo blodna poželenja, da se prenovite v duhu svojega uma in oblečete novega človeka, ki je po Bogu ustvarjen v pravičnosti in svetosti resnice (Ef, 4,22-24).
   ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
   Glejte, sama kar naprej ponavljam, O IZROČITVI ŽIVLJENJA BOGU! Ne vem, mogoče to ni jasno! ZAKAJ SE ČLOVEK BOJI, DA BO NEKAJ ZGREŠIL, DA SE NE BO PRAVILNO ODLOČIL, DA BO TO IN ONO itd….ZAKAJ TA BOJAZEN, ČE IMA ŽIVLJENJE V ROKAH GOSPOD? MAR ON NI SPOSOBEN DAJATI NAVODILA, USMERJATI ČLOVEKA, GA PELJATI ZA ROKO IN GA VZGAJATI? GOSPOD ŽELI POPOLNO ZAUPANJE OD ČLOVEKA, ODVISNOST OD NJEGA, IN MOČNO SODELOVANJE Z NJIM.

   KAJ SE JE V TAKEM RAVNANJU ZA BATI? Problem je samo v nas ljudeh, kajti DOKLER JEZUS NE PREOBRAZI ČLOVEŠKEGA UMA, BO ČLOVEK ŽIVEL PO ČLOVEŠKI MISELNOSTI.

   Zato je tako pomembno, DA DOPUSTIMO VSO PREOBRAZBO NAŠEGA ŽIVLJENJA BOGU, KI BO NAREDIL NOVEGA ČLOVEKA IN MU BO VDAHNIL SVOJEGA SVETEGA DUHA. Nov človek bo mislil in delal kot misli in dela JEZUS .

   JEZUS JE REKEL:
   Resnično, resnično, povem vam: Kdor veruje vame, bo dela, ki jih jaz opravljam, tudi sam opravljal, in še večja kot ta bo opravljal, ker grem jaz k Očetu. 13 Kar koli boste prosili v mojem imenu, bom storil, da bo Oče poveličan v Sinu. 14 Če me boste kaj prosili v mojem imenu, bom jaz to storil (Jn 14).

   Med farizeji pa je bil človek, ki mu je bilo ime Nikodém; bil je prvak med Judi. 2 Ponoči je prišel k Jezusu in mu rekel: »Rabi, vemo, da si prišel od Boga kot učitelj; kajti nihče ne more delati teh znamenj, ki jih ti delaš, če ni Bog z njim.« 3 Jezus je odgovoril in mu rekel: »Resnično, resnično, povem ti: Če se kdo ne rodi od zgoraj, ne more videti Božjega kraljestva.« 4 Nikodém mu je dejal: »Kako se more človek roditi, če je star? Mar more drugič v telo svoje matere in se roditi?« 5 Jezus mu je odgovoril: »Resnično, resnično, povem ti: Če se kdo ne rodi iz vode in Duha, ne more priti v Božje kraljestvo. 6 Kar je rojeno iz mesa, je meso, in kar je rojeno iz Duha, je duh. 7 Ne čudi se, da sem ti rekel: Morate se roditi od zgoraj. 8 Veter veje, koder hoče, njegov glas slišiš, pa ne veš, od kod prihaja in kam gre. Tako je z vsakim, ki je rojen iz Duha.« 9 Nikodém je odgovoril in mu rekel: »Kako se more to zgoditi?« 10 Jezus mu je odvrnil: »Ti si učitelj v Izraelu in tega ne veš? 11 Resnično, resnično, povem ti: Govorimo o tem, kar vemo, in pričujemo o tem, kar smo videli, toda našega pričevanja ne sprejemate. 12 Če ne verjamete, kar sem vam govoril o zemeljskih stvareh, kako boste verjeli, če vam bom govoril o nebeških?(Jn 3,1-12).

   Zakaj bojazni! ČE SE ČLOVEK PREPUSTI BOGU, MU ODSTRANI BOJAZNI, TESNOBE, SKRBI, kam se bo selil, itd…ker GA VODI BOG, ON SKRBI!

   Omenili ste že tudi, da o Bogu vemo malo, oz ne dosti.

   PA POGLEJMO O TEJ ZADEVI! BOG SE ČLOVEKU RAZODEVA , ČE ČLOVEK ŽIVI S ČISTIM SRCEM IN SE TRUDI, DA OSTAJA V NJEGOVI NAVZOČNOSTI .”BLAGOR ČISTIM V SRCU, KAJTI BOGA BODO GLEDALI” (Mt 5,8); vedno bodo v njegovi svetlobi, z odsevom njegovega veselja na svojem obrazu.

   BOG PA SE RAZODEVA TUDI TISTIM, KI GA NE IŠČEJO, TAKO KOT PAVLU IZ TARZA, ko se je odpravil preganjat kristjane (prim. Apd 9,1). TODA NAČIN JE DRUGAČEN. V prvem primeru v tišini in brez hrupa, ker je že doma; v drugem s hrupom, ker prihaja, kakor bi prihajal od zunaj.

   Zgled naj nam bo JEZUS, SIN, KI NE DELA NIČESAR SAM OD SEBE, TEMVEČ LE TO, KAR VIDI, DA DELO OČE (Jn 5,19. Sodeluj!

   Kaj pravi o tem Silvano Fausti: Uredi si stalno bivališče v “ZGORNJI SOBI” (Mr 14,12 sl) . Tam ti Gospod daje samega sebe in ti ješ z njim in on s teboj (prim Apd 3,20). Ta je “dno duše”, “konica” ali “okno duha”, tvoje okno obrnjeno proti Bogu, tvoj pravi jaz, ki se nenadoma pojavi na površju in te vsega prevzame s preprostostjo (ČIM JASNEJŠI IN MIRNEJŠI JE NAČIN, BREZ LOČENOSTI OD RESNIČNOSTI, TEM BOLJE JE: V NEKATERIH PRIMERIH JE VSAKA ODDALJENOST OD RESNIČNOSTI TVOJA ŠIBKOST PRED PRESEŽKOM BOŽJEGA DARU, TODA NAJVEČKRAT JE TO LE SOVRAŽNIKOVA PREVARA).
   ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

   KAJ ŠE NAROČA BOG PO SVETEM PISMU?:

   Če koprniš po modrosti, izpolnjuj zapovedi,
   pa ti jo bo Gospod priskrbel ( Sir 1,24).

   Polnost modrosti je strah Gospodov,
   s svojimi sadovi opaja ljudi,
   17 vso njihovo domačijo bo izpolnila z zaželenimi stvarmi,
   kašče bo napolnila s svojimi pridelki (Sir 1,16-17)

   GOSPOD GOVORI O VSEH PODROČJIH NAŠEGA ŽIVLJENJA, V NAVEDEM CITATU O BLAGINJI .

   Modril te bom in te učil
   na poti, po kateri moraš hoditi,
   svetoval bom, moje oko je nad tabo (Ps 32,8)

   V TEM PSALMU BOG GOVORI ,KAKO BO POUČEVAL ČLOVEKA.

   Vidimo, kaj delamo narobe. Narobe delamo to, DA SE POSTAVLJAMO NA MESTO BOGA. SAMI BI SE PREVZGOJILI, SAMI BI ISKALI KAJ JE POMEMBNO, SAMI BI HOTELI VZETI NA ŽIVLJENJSKI POTI TISTO, “KAR NAM PAŠE”, MISLIMO, DA BOMO SAMI ODPUŠČALI itd….

   Tako početje je stran od Boga. Bog poučuje človeka, mu daje modrost in spoznanja, če izpolnjuje njegove Zapovedi, z Njim sodeluje in mu izroči SVOJE ŽIVLJENJE .

   Bog ima načrt za vsakega človeka posebej, vsi smo različni, vsi smo unikati, zato mora VSAK POSEBEJ SODELOVATI Z BOGOM IN SE MU PREPUSTITI, ČE ŽELI, KAJTI VSAK BO PREJEL SVETEGA DUHA PO SVOJI ODPRTOSTI BOGU, TOLIKO, KOLIKOR BO IZROČIL SVOJE SRCE BOGU.

   Odgovorila sem z malo daljšo obrazložitvijo, čeprav smo o dolgih razpravah že govorili. V dolgih obrazložitvah se izgubi bistvo povedanega, pa tudi volje za branje ni več. Vendar naj bodo za posebne primere tudi izjeme.

   ŠE ENKRAT POJASNIM BISTVO ŽIVLJENJA. TO JE , DA BOG VODI ČLOVEKA PO POTI IN MU KAŽE KAJ IN KAKO NAJ STORI, TO SE IMENUJE BOŽJA NAKLONJENOST ALI BOŽJE PRIJATELJSTVO, KI SE KAŽE V NAJMANJŠIH STVAREH DO NAJVEČJIH.

   Joyce Meyer opisuje tudi, kako ji je Bog pokazal hišo, ki so jo potrebovali za skupnost. BOG NI KAKOR ČLOVEK, NAREDI VSE ZA ČLOVEKA. BISTVO JE PUSTITI, DA GOSPOD V NAS DELUJE, PREOBRAŽA NAŠ UM, KAJTI S PREOBRAŽENIM UMOM VEČ NE MISLIMO PO ČLOVEŠKO IN SE NE OBREMENJUJEMO KAJ BOMO JEDLI, PILI IN KAKO BOMO ŽIVELI.

   NAJVEČJA NAPAKA ČLOVEKA JE, DA NE PUSTI BOGU DELOVANJA, AMPAK VLEČE VAJETI PO SVOJE.

   SVETO PISMO JE KNJIGA ŽIVLJENJA ZA VSE ČASE, V NJEM JE BOG POKAZAL IN ZAPOVEDAL VSE KAR JE POTREBNO ZA ŽIVLJENJE ČLOVEKA NA ZEMLJI, KAJTI ON NE DELA POLOVIČNO , JE ALFA IN OMEGA VSEGA.

   V Svetem pismu so vsa Navodila za prejem blagoslovov, kako odpraviti prekletstva, bolezni, Navodila za življenje v Zakonu, za načrtovanje potomcev, za spolne odnose, Navodila za samsko življenje, Navodila za posvečene osebe, za življenje v izobilju, kaj je prava ljubezen , kako reševati prednike, o poslednjih časih , o postu, o služenju v Jezusovem imenu-Apd, o zalezovanju hudobca, kako se upreti satanu, z Abrahamov so blagoslovljeni tisti, ki verujejo -Gal , o molitvi, človekova tridimenzionalnost, o poti spreobrnjenja, časi preizkušnje, stisk, o grehu, moč blagoslavljanja, Bog lahko spremeni svoj načrt (Ezekijeva bolezen), o Svetopisemskih čudežih, ki se dogajajo še danes , kako izgubimo božjo naklonjenost, o materialnem blagoslovu, vzgoja otrok, mož je glava ženi- Ef, nespoštovanju te Zapovedi; kako do popolnega Božjega blagoslova (Joz, itd), kako Bog poplača tiste, ki ga iščejo (Heb) itd….

   VZOR V ŽIVLJENJU MORA ČLOVEK VEDNO ISKATI PRI JEZUSU, KER ON JE PRAVI BOG IN PRAVI ČLOVEK, VSI OSTALI SMO SAMO USTVARJENA BITJA. ISKATI REŠITVE IN NAVODILA SAMO PRI ČLOVEKU- (pri določenih osebnostih v zgodovini) je ravnanje po človeško.

   • Hvala says:

    Kot rečeno, naj bo ta obrazložitev izjema v dolžini.

   • Janez says:

    MOLITEV ZA VERO IN UPANJE
    Gospod Bog, v Svetem Pismu srečujemo nešteto klicev, ki se polni vere in zaupanja dvigajo k Tebi. Nikoli niso bili razočarani tisti, ki so zaupali vate Gospod Bog. Prosim utrdi mojo Vero in Upanje, da bom v vseh preizkušnjah in težavah ter problemih, ki me pestijo, vedno pri Tebi Bog iskal Božjega Vodstva, Navdiha, Pomoči in Utehe. Prosim razsvetli moj razum in me navdihni ter me vodi, da ne zaidem v labirintih življenja na stranpoti. Pomagaj mi prosim, da bom vedno hodil po Kristusovi Poti Odrešenja in spolnjeval Tvojo Voljo in ne svoje človeške volje. Prosim opogumi me, da bom opravil spoved in prosil Boga odpuščanja ter se spokoril, da si olajšam dušo. Gospod žal mi je za vse grehe, priznam da sem grešil, odpusti mi in in pomagaj, da se bom poboljšal. Pomagaj mi prosim s vojo Božjo Milostjo. Pomagaj mi, da bom vztrajal v Veri, Dobroti, Molitvah in Upal na Tvojo Milost in Ljubezen ter pomagal in služil bližnjim, ki potrebujejo pomoč. Da bom daroval zastonj drugim vse, kar sem zastonj od Tebe prejel. Živo upanje Vate Gospod Bog naj mi daje pogum in hrepenenje po tem, kar si pripravil tistim, ki Te Ljubijo. Verujem Gospod Bog, vendar sem dostikrat preslaboten, da bi imel moč in vztrajal na Poti k tebi; zato prosim pomagaj mojemu pomanjkanju Vere, pomanjkanj duha vere, da nikoli ne omagam, ampak da vztrajam in grem naprej k Tebi, ki imaš Besede Večnega Življenja. Verujem, vendar prosim stori, naj prava iskrena in goreča Vera Vate Gospod vodi moje mišljenje, vse moje delovanje, in vseskozi prenavlja moje življenje. Verujem Gospod, vendar prosim Gospod pomnoži mi Vero in Upanje, da bom živel po Kristusovem Evangeliju, Tebi in bližnjim v Veselje in z Vero v Boga in Odrešenje.

    Dopolnjeno Kristjan Moli Družina 1982.

    S kakršnim metrom merite in sodite druge, s takšnim vam bode odmerjeno in sojeno. Bog bo sodil ne človek, ki ne misli po Božje ampak po Človeško in zato težko pravičen. Veselimo pa se vsakega, ki pride h Kristusu in vsakega, ki se je izgubil in vrnil nazaj k Očetu.

    Latinsko: Per meter ad aliquem modum in tantis et aliorum iudice metiri posse quod non fuerit iudicatus. Adducet Deus in judicium non videtur, qui non a Deo, sed ab homine, et ergo difficile est iustus. Expectamus ad invicem quis venit ad Christum: et quis est, qui pereunt, et rediit ad Patrem.

   • Janez says:

    Moj Bog je Ubog, Dober in Svoboden.
    On se ne spreminja, kajti moj Bog je Ubog, Dober, Skromen in Ponižen.
    Je Bog in prijatelj Ubogih in Skromnih ter Ponižnih in Delovnih Ljudi,
    ki delajo, molijo in živijo v pravi Božji Pravičnosti in Dobroti.
    Moj Bog je Bog tistih, ki so svobodni,
    tistih ki ga znajo ljubiti vsega do konca.
    Moj Bog je Bog tistih, ki znajo odkriti v Uboštvu, Skromnosti in Ponižnosti
    edino možno bogastvo, ki je: BOŽJO LUČ DOBROTE, KI LJUBI BREZ MEJ VSE LJUDI.

    Nekoliko dopolnjena Molitev avtorja Juan Arias iz Knjižice Moje Veselje se Dviga k Tebi.

    V življenju ni odločilno imeti prav, temveč biti Dober in Usmiljen, izvrševati Božjo Voljo in pravično živeti, pošiljati drugim blagodejno blagoslov, da bo Bog uslišal vse naše Molitve in Prošnje. Ali ni nekaj veličastnega in skrivnostno lepega, ko si kristjani drug drugemu pošiljamo pozdrave Ljubezni, Pomoč in Dobroto, s katero se med seboj pvezujemo v krščansko Občestvo? Sejali smo Dobroto, želi bomo Dobroto in imeli bomo Božji Mir ter našli Srečo, ker nas bo Bog blagoslovil in uslišal, saj smo naredli kar je prav v Božjih Očeh.

   • Janez says:

    GLEDATI Z NOVIMI OČMI

    Nakloni mi prosim Milost o Gospod, da bom vedno prav videl vse stvari z novimi očmi in prav razumel, kot nam daruješ in daješ po Svoji Dobroti. Naj bi razlikoval in preizkušal vse nagovore in sporočila, ki nam bodo pomagali prepoznavati znamenja časov, se veseliti stvari, ki so Tvoje in jih podarjaš drugim. Daj mi jasnost spoznanja, ki si jo dal apostolom, božjemu ljudstvu in svojim svetim.Gospod razsvetli me prosim in me poduči, kaj je prav po Tvoji Volji in kaj ne, da se bom prav ravnal in živel po Tvoji postavi in Evangelijih. Hvala Gospod.

    • Miro says:

     MOLITEV ZA VEČ POTRPEŽLJIVOSTI

     O usmiljeni Odrešenik in neskončno potrpežljivi Bog! Tvoje neverjetno potrpljenje
     me navdaja z osuplostjo in zmedo: vedno znova čakaš, da se bomo vrnili k tebi.
     Pomagaj mi, da te bom posnemal, in okrepi mojo potrpežljivost, da bom v vseh
     življenjskih preizkušnjah ravnal v skladu s tvojo sveto voljo. V ta namen ti darujem
     vse svoje zunanje in notranje trpljenje. Okrepi mojo šibkost, potrdi mojo odločitev,
     da bom odslej potrpežljivo čakal na vsako stvar. Vse to polagam v tvoje presveto in
     nadvse potrpežljivo Srce. Amen.

     (Vir: Aleteia)

     • Miro says:

      Ponovno se priporočimo še Svetemu Duhu:

      PRIDI, SVETI DUH

      Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
      vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
      Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
      prenovil boš obličje zemlje.

      Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
      razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
      bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
      vselej radi sprejemali njegove spodbude.
      Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

 80. Hvala says:

  SVOBODO, OSVOBODITEV LAHKO DOSEZEŠ SAMO Z ODPOVEDJO SAMOLJUBJU
  …………………………………………………………………………………………………………………………….

 81. Hvala says:

  POGOVOR V PORODNIŠNICI (Iz knjige: Kako doseči popoln Božji blagoslov za Zakon in družino?, Dražen Bušić)
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  ALI MORDA MISLITE, DA SO VSE OSEBE, KI SO PO MNOGIH LETIH BOJEV KONČNO DOBILE OTROKA Z NEDICINSKO PODPRTO OPLODITVIJO, NESKONČNO SREČNE?

  To bi bilo super, da pa vedno ni tako, govori sledeči primer.

  Moja žena Kristina pravi Dražen Bušić, hrvaški karizmatik je bila v porodnišnici v sobi z ženo, ki je RODILA DVOJČKE.

  TA ŽENA JE RODILA DVA OTROKA, ČEPRAV SO Z OPLODITVIJO Z BIOMEDICINSKO POMOČJO V NJENO MATERNICO VSADILI ŠTIRI ZARODKE.

  Na vprašanje moje žene pravi Dražen, KAKO OPRAVIČUJE DEJSTVO, DA STA ŽRTVOVANI DVE ŽIVLJENJI, DA BI SE DVA OTROKA RODILA, JE DOBILA NEPOVEZAN ODGOVOR: “JA, GOSPA, TO SO KUPLJENI OTROCI.”
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  Njeno obnašanje v teh dneh je povedalo več od njenega trapastega odgovora.
  NEPRESTANO JO JE NEKAJ MOTILO. PRITOŽEVALA SE JE BOLNIŠKEMU OSEBJU IN PROSILA ZA TABLETE ZA POMIRITEV. Žena, pravi Dražen, je opazila, DA SPLOH NI BILA NEŽNA DO SVOJIH DVOJČKOV. KAKO NAJ RAZLOŽIMO TAKŠNO OBNAŠANJE DO SUPER ŽELENIH OTROK?
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  Po mojem mnenju pravi Dražen, GRE ZA ZMEDENOST, KI JO IZZOVE POTLAČENI OBČUTEK KRIVDE.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  NJENA DVA OTROKA , KI STA PREŽIVELA IN SE RODILA, STA BILA ŽRTVOVANA OTROKA! ZATO JE NJUNA MATI IZGUBILA DUŠEVNI MIR!
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::.:::::::::::::

  Vidimo, kaj prinese, če ČLOVEK IZPOLNJUJEMO SVOJO VOLJO, NAMESTO BOŽJE VOLJE. PODREDITI SE BOGU, KI VE ZAKAJ IN KAKO JE NASTALA SITUACIJA, STISKA IN NJEMU PREPUSTITI REŠITEV JE TEŽKO.

  Kaj vse danes ljudje žrtvujejo samo ZARADI DOSEGA SVOJIH SAMOVOLJNIH ODLOČITEV, KI NISO V SKLADU Z BOŽJIMI ZAPOVEDMI.

  Za nekaj let življenja na tem svetu žrtvujejo življenje v izobilju, ki ga je obljubil Jezus za sebe in tudi drugi ga ne dosežejo.

  ČLOVEK PREJME JEZUSOVE OBLJUBE-ŽIVLJENJE V IZOBILJU TEDAJ, ČE JE BOGU POSLUŠEN. ČE JE BOGU POSLUŠEN, NE DELA PO SVOJI VOLJI, AMPAK PO BOŽJI.

  Človek ne more biti nikoli srečen -srečen koliko je možno na tem svetu, ČE SE NE PREPUSTI GOSPODOVI VOLJI, NE POSLUŠA NJEGOVIH ZAPOVEDI.

  Zaradi naših grehov in grehov prednikov smo slabotna bitja, ki stremimo za mesenimi željami teh nekaj let na tem svetu!

  Primer, ki ga je opisal Dražen Bušič je tipičen primer UVELJAVLJANJAČLOVEŠKE SAMOVOLJE, KER JE TEŽKO SPREJETI IN IZPOLNITI BOŽJO VOLJO.

  ODPOVED NAŠI ČLOVEŠKI VOLJI ZAHTEVA VELIK NAPOR, POMOČ KRISTUSA oz, NJEGOVE KRVI. SPOLNJEVANJE BOŽJE VOLJE JE TEŽKO, NI PA NEMOGOČE, KER PRI BOGU JE VSE MOGOČE.

  • Hvala says:

   ZAPOMNITI SI JE POTREBNO SLEDEČE:

   VSAK ČLOVEK, KI IZPOLNJUJE oz. ZAHTEVA UVELJAVLJANJE SVOJE VOLJE IN NE SPREJME BOŽJO VOLJO, KER JE SPREJEMANJE BOŽJE VOLJE POVEZANO S TRPLJENJEM, TOREJ BEŽI OD TRPLJENJA, NE MORE IMETU MIRU V SRCU.

 82. Miro says:

  ZDRUŽI SE Z BOŽJO VOLJO

  MISEL SVETNICE: »ODTRGAJ SVOJE SRCE OD POSVETNIH ŽELJA IN
  SE ZDRUŽI Z BOŽJO VOLJO.« (sv. Mati Terezija)

  O presveta Božja volja, ljubim te nadvse!
  Sv. Mati Terezija, prosi za nas!

 83. Miro says:

  BOŽJE KRALJESTVO JE KAKOR SEME VRŽENO V ZEMLJO

  IZ SVETEGA EVANGELIJA PO MARKU (Mr 4,26-34)

  In govoril je: »Z Božjim kraljestvom je kakor s človekom, ki vrže seme v zemljo. Spi in vstaja, ponoči in podnevi, seme pa klije in raste, da sam ne ve kako. Zemlja sama od sebe poraja najprej bilko, nato klas in končno žito v klasu. Ko pa sad dozori, hitro zamahne s srpom, kajti prišla je žetev.«

  In govoril je: »Kako naj ponazorimo Božje kraljestvo in s kakšno priliko naj ga predstavimo? Takšno je kot gorčično zrno, ki je takrat, ko se vseje v zemljo, manjše od vseh semen na zemlji. Ko pa je vsejano, raste in postane večje od vseh zelišč in naredi velike veje, tako da morejo ptice neba gnezditi v njegovi senci.«

  V mnogih takih prilikah jim je govoril besedo, kakor so jo pač mogli poslušati. Brez prilike pa jim ni govoril; a svojim učencem je posebej vse razlagal.

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Mr+4%2C26-34&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 84. Hvala says:

  BOŽJA VOLJA (Iz knjige -Kako doseči popoln Božji blagoslov za zakon in druživo-Dražen Bušić)

  Bog ima za svoje otroke veliko več od kartonskih škatel za spanje. BOŽJA VOLJA NI, DA NJEGOVI OTROCI UMIRAJO OD LAKOTE IN BOLEZNI SAMO ZA TO, KER NIMAJO NITI DOLARJA NA DAN.

  NA DRUGEM KONCU SVETA PA LJUDJE UMIRAJO , KER IMAJO PETDESET KILOGRAMOV PREVEČ. NITI TO NI BOŽJA VOLJA.

  BOŽJA VOLJA JE, DA SMO MU POKORNI, TO PA NAM JE RAZODEL PO SVOJI BESEDI.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  Svet mora slišati radostno novico s celovitim sporočilom odrešenja, ki VKLJUČUJE TUDI NAUK O BLAGOSLOVIH.

  Afričani, ki sem jih omenjal, so bili animisti. NIKOLI NISO SLIŠALI ZA JEZUSA KRISTUSA NITI NISO VIDELI CERKVENE ZGRADBE. NJIHOVE DUŠE ČAKAJO, DA JIM KRISTJANI , POLNI SVETEGA DUHA, OZNANIJO BOŽJE KRALJESTVO.

  NE ČUDIMO SE, DA NISO PREJELI MATERIALNIH BLAGOSLOVOV, SAJ NISO PREJELI NITI DUHOVNIH.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  Zgodovina krščanstva govori o tem, kako je z vero v Jezusa Kristusa prišlo do celovitega NAPREDKA CIVILIZACIJE. Na žalost ima danes tudi zibelka krščanstva, Evropa, mnogo problemov, vključno revščino. VZROK ZA TO JE UPOR PROTI BOGU IN ZAPUŠČANJE CERKVE IN JEZUSA KRISTUSA.
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::.

  UPOR PROTI BOGU IZZOVE PREKLETSTVO.

  BOG JE REKEL: ampak sem jim tole stvar zapovedal; rekel sem: »Poslušajte moj glas, tako bom vaš Bog in vi boste moje ljudstvo. Hodite po vsej poti, ki vam jo zapovedujem, da vam bo dobro!« 24 Pa niso poslušali ne nastavili ušesa, ampak so hodili po svojih sklepih v trmi svojega hudobnega srca; hrbet so mi pokazali in ne obraza (Jer,7,23.24).

  POSLUŠNOST JE ZAPOVEDAL BOG.

  Ne vznemirjajmo se KAJ JE BOŽJA VOLJA ZA NAS. ČLOVEK, KI JE POSLUŠEN BOGU, POTRPEŽLJIV, PONIŽEN IN JE IZROČIL ŽIVLJENJE BOGU, ZA KAJ BI SE OBREMENJEVAL IN VZNEMIRJAL KAJ JE GOSPODOVA VOLJA IN KAJ NI? GOSPOD PRAVI, DA SE NAJ NE VZNEMIRJAMO , KAJTI ON JE BOG IN VODI ČLOVEKA, ČE MU DOPUSTI.

  Če človek PONIŽNO SPREJEMA DOGODKE VSAK DAN, KI MU JIH ZJUTRAJ BOG NAMENI IN SE ZA TO TUDI ZAHVALJUJE IN Z NJIM ŽIVI V SOŽITJU, ZAKAJ BOJAZEN? MAR NE VERJAMEMO BOGU?

  • Hvala says:

   Sprašujemo se, zakaj v svetu lakota, zakaj Gospod ne blagoslovi in odstrani revščino. Tudi mi smo krivi za to? BOŽJO BESEDO JE POTREBNO PODATI LJUDEM, KI JE NE POZNAJO. ČE PA SVETEGA PISMA NE BEREMO IN NE POZNAMO BOŽJE BESEDE, KAKO JO BOMO PODALI DRUGIM? KAKO JO BOMO PODALI, ČE SAMI NE VERJAMEMO V BOŽJE OBLJUBE IN NE VZTRAJAMO NA POTI’?

   Človek mora najprej prositi za duhovne dobrine, duhovne darove, ti imajo prednost pred materialnimi.

   KAKO BOMO PA KAJ DOSEGLI, ČE NE ŽELIMO HODITI PO POTI ZA KRISTUSOM, KAKO BOMO DOSEGLI BLAGOSLOVE, KI NAM JIH JEZUS ŽELI DATI, ČE BRCAMO TRPLJENJE IN BEŽIMO OD NJEGA?

 85. Janez says:

  Papež Frančišek: S sabo bomo odnesli samo to, kar smo dali

  S sabo bomo odnesli samo to, kar smo dali »V evangeliju (glej Mr 13,24-32) Jezus želi poučiti svoje učence o prihodnjih dogodkih. To ni najprej govor o koncu sveta, ampak je prej povabilo k dobremu življenju v sedanjosti, k čuječnosti in stalni pripravljenosti, da bomo polagali račun o našem življenju, ko bomo k temu poklicani. Jezus pravi: ‘Toda v tistih dneh, po tisti stiski, bo sonce otemnelo in luna ne bo dajala svoje svetlobe. Zvezde bodo padale z neba’ (Mr 13,24-25).

  Edina luč bo Gospod Jezus
  Pri teh besedah pomislimo na prvo stran Prve Mojzesove knjige, kjer se nahaja pripoved o stvarjenju: sonce, luna, nebesna telesa, ki od vsega začetka svetijo v skladu s svojo ureditvijo in dajejo luč, kar je znamenje življenja, so v današnjem evangeljskem odlomku opisane v svojem propadanju, kako padajo v temo in kaos, kar je znamenje konca. Luč pa, ki bo sijala v tistem zadnjem dnevu, bo edina in nova: to bo luč Gospoda Jezusa, ki bo prišel v slavi z vsemi svetniki. Ob tistem srečanju bomo končno videli njegovo obličje v polni luči Trojice; obličje, ki žari v ljubezni in pred katerim se bo v celotni resnici pokazalo tudi vsako človeško bitje.

  Cilj je končno srečanje z Gospodom
  Zgodovina človeštva in tudi osebna zgodovina vsakega med nami, ne more biti razumljena kot preprosto sosledje besed in dejanj, ki nimajo nobenega smisla. Prav tako se je ne more razlagati v luči neke fatalistične vizije, kakor da bi že vse bilo določeno glede na usodo, ki odvzema vsak prostor svobode in s tem preprečuje izbire, ki so rezultat dejanske odločitve. V evangeliju Jezus pravi, da imata zgodovina ljudstev in zgodovina posameznikov cilj, ki ga morata doseči: končno srečanje z Gospodom. Ne poznamo ne časa ne načina, kako se bo to zgodilo. Gospod je poudaril, da tega ‘ne ve nihče, ne angeli v nebesih ne Sin’ (Mr 13,32). Vse je varovano v skrivnosti Očeta. Pa vendar poznamo temeljno načelo, s katerim se moramo soočiti. Jezus pravi: ‘Nebo in zemlja bosta prešla, moje besede pa nikakor ne bodo prešle’ (Mr 13,31). Dejanska ključna točka je tole: tisti dan bo vsak med nami moral dojeti, če je beseda Božjega Sina razsvetlila njegovo osebno življenje ali pa ji je obrnil hrbet in raje zaupal svojim lastnim besedam. Bolj kot kadarkoli prej bo to trenutek, da se dokončno prepustimo Očetovi ljubezni in zaupamo v njegovo usmiljenje.

  S sabo bomo odnesli samo to, kar smo dali
  Nihče ne more ubežati pred tem trenutkom. Zvijačnost, ki jo pogosto uporabimo pri našem obnašanju, da bi potrdili podobo, ki jo hočemo dati, ne bo več uporabna. Na isti način, moč denarja in ekonomskih sredstev, s katerimi mislimo, da lahko kupimo vse in vsakega, se ne bo več mogla uporabiti. S sabo ne bomo imeli ničesar drugega kot to, kar smo uresničili v tem življenju, ko smo verjeli njegovi besedi: vse in nič od tistega, kar smo živeli ali opustili. S sabo bomo odnesli samo to, kar smo dali.

  Zatecimo se k priprošnji Device Marije, da nas spoznanje naše začasnosti na zemlji ne pahne v tesnobo, ampak naj nam bo poziv k odgovornosti do nas, do bližnjega in do celotnega sveta.«

  (Papež Frančišek v nagovoru pred opoldansko molitvijo Angelovega češčenja, na Trgu sv. Petra, 18.11.2018)

 86. Janez says:

  Kaj je Božja volja?
  Kolikokrat se sprašujemo o tem, kaj je Božja volja, jo imamo na ustnicah in rabimo ob vsakem dogodku, ki se zgodi po ali ne po Njegovi volji? Kaj vse prilepimo na Boga in na koliko greha zalepimo etiketo: “taka je Božja volja”? Kam vse lepimo ta naziv – Božja volja!

  Greh, krivica, smrt nikoli niso bili in nikoli ne bodo Božja volja in samo naši načrti in naši projekti kot poskus samouresničitve tudi ne. Boga smo v marsičem začeli dojemati kot “urad za prejem dovolilnice”, da izpolnim svoj načrt, svoje ideje. In ko se te sesujejo, ker so pač človeške in ker kot take zmorejo pripeljati samo do velikega petka, začnemo iskati krivca. Kdo bi bolje ustrezal tej vlogi kot po naši meri skreiran “Bog” in njegova čudna volja?
  Naj bo dovolj te otročje vere, ki ni drugo kot navadna religija, ki v sebi ne nosi niti kančka življenja! On nam je že razodel skrivnost svoje volje, piše Pavel Efežanom.

  V njem ste tudi vi slišali besedo resnice, evangelij vašega odrešenja. Vanj ste tudi verovali in v njem prejeli pečat Svetega Duha, ki je bil obljubljen. V nas je izlil milost z vso modrostjo in razumnostjo. To je torej Božja volja – da ostanemo v Kristusu. Da ostanemo to, kar smo, po njegovi krvi odrešeni in ukoreninjeni v Kristusovo telo. Tam je naše mesto in tam se da živeti samo kot sinovi in hčere. Takšen je bil blagohotni sklep Očetove volje …, s katero nas je obdaril v ljubljenem Sinu.

  Mi se niti ne zavedamo tega, kar smo v krstu prejeli. To novo življenje, ne več kot individualisti, ampak kot osebe, ki živijo občestvo v njem, z njim in po njem, zraščeni, kot mladika na trti, ki prejema isti sok, isto ljubezen, ki je med Očetom in Sinom. To je Sveti Duh. In samo tisti, ki živi v Kristusu, ki živi občestvo Telesa, je lahko poslan. Jezus je dvanajstere najprej poklical k sebi, nato jih je poslal. Po dva in dva. Najprej jih je poklical v občestvo z Njim, jih spremenil iz individualistov v osebe, ki so sposobne daritve. S tem, ko jih je zbral v sebi, jih je naredil tudi brate med seboj, zato jih pošilja po dva in dva.

  Samo naši medosebni odnosi bodo tisti, ki bodo pokazali koliko in kako zares živimo odnos z Očetom. Vedno bo tako! Ker se odrešeni, svobodni in ljubeči odnosi ne morejo roditi nikjer drugje kakor v maternici Odnosa, v maternici Trojice. Zato bomo učenci samo toliko pričevali zanj, kolikor bomo živeli take odnose. Tam notri, med “dva in dva”, se namreč preverja Resnica. Pošilja jih brez vsega, njihov edini temelj mora biti On in ne oni sami ali kak drug nadomestek. Kdor ne živi Odnosa ne more biti poslan, lahko se le “avtopošlje”. Tak pa ne bo nikoli pričeval za Kristusa, ker bo moral nenehno dokazovati sebe in reševati sebe pred drugimi. Taki preroki delajo veliko škodo ne samo Cerkvi ampak celemu človeštvu.

  Izpolnjevati Njegovo voljo je torej ostajati v Njem, poslušni Njemu in izpraznjeni sebe. Kajti On dela drugače, kot bi storili mi. Mi delamo tradicijo, delamo na osebnem naporu in delu, delamo preroke, ki so sinovi prerokov, Gospod pa gre in vzame izza črede, izza smokve. Tam, kjer človek ni pripravljen, kjer je človek ubog in potrebuje Njega. Bog začne delati tam, kjer je “jaz s svojimi lepimi projekti” končno umrl. Tam, samo tam je v človeku prostor za Boga. Samo tam lahko pride do čudovite združitve človeškega in Božjega, samo tam se rodi nekaj, kar je pristno, ker je večno.

  Anja Kastelic

  https://portal.pridi.com/2021/07/08/15-nedelja-med-letom-kaj-je-bozja-volja/

  Addendum: p. dr. Viljdem Lovše jezuit
  Predlagani svetopisemski odlomki za oporne točke

  5 Mz 30,11-20: Izberi življenje
  1 Kr 3,1-15: Daj mi modrost, da bom ločil pravilno od napačnega
  Mdr 9,1-11: Daj mi modrost, ki sedi ob tvojem prestolu
  Sir 14,20-27: Blagor človeku, ki premišljuje modrost
  Iz 30,15-21: To je pot. Hodi po njej.
  Jer 29,11-14: Načrte polnosti imam zate
  Jer 31,31-34: Svojo postavo bom zapisal v tvoje srce
  Mt 7: O molitvi in razločevanju
  Mr 10,46-52: Da spregledam
  Ef 5,8-21: Razločujte Božjo voljo
  1 Jn 4: Duhove preizkušajte

  P. dr. Viljem Lovše, jezuit DJ

 87. Hvala says:

  DELA USMISLJENJA TUDI OPRAVLJAJO ZELO SKRITI LJUDJE, ZELO NEOPAZNA DELA, KI V BOŽJIH OČEH POMENIJO ČISTO NEKAJ DRUGEGA KOT PA GLEDANJE S ČLOVEŠKIMI OČMI, KI HLEPIJO PO VELIKIH DELIH.

  DELO ČLOVEKA, KI JE PRIKOVAN NA INVALIDSKO POSTELJO, NJEGOVA DELA IMAJO ČUDOVITO VELIČINO, MORDA JO NEKATERI NE OPAZIJO. ČLOVEK, KI TAKO ŽIVI IN DARUJE TRPLJENJE ZA SVET, REŠUJE CELI SVET IN BOG MU BO POPLAČAL .

  TO SO LJUDJE, KI SELUJEJO KOT ŠKOLJKA BISERNICA.

  • Hvala says:

   popravek, pravilno glasi: TO SO LJUDJE, KI DELUJEJO KOT ŠKOLJKA BISERNICA.

   • Hvala says:

    V celotnem svetu bivamo različni ljudje, različne barve kože, različne vere, vsak ima drugačne lastnosti, vsak je prejel darove od Boga za opravljanje svoje življenjske skupnosti in je potrebno z Božjega vidika gledati na vse, na celoten svet.

    Nekoč na sodbi Božji bo vse razkrito in nekdo, ki je veljal v očeh človeka nekoristen, bo mogoče v prvi vrsti, z največ opravljenimi dobrimi deli.

    KER SMO VSI UNIKATI USTVARJENI OD BOGA, NAM JE SKUPNO TO, KAR JE BOG ZAPOVEDAL, SPOŠTOVANJE DRUGAČNOSTI. NA TEM IZPITU SMO PADLI. DANES LAHKO TO POGLEDAMO!

 88. Janez says:

  Papež Frančišek: Mati Terezija je bila vse življenje velikodušna delivka Božjega usmiljenja

  »Kdo more razločiti, kaj hoče Gospod?« (Mdr 9,13). To vprašanje iz Knjige modrosti, ki smo ga slišali v prvem berilu, nam prikaže naše življenje kot skrivnost, katere ključ za razumevanje ni v naši lasti. Protagonista zgodovine sta vedno dva: z ene strani Bog, z druge pa ljudje. Naša naloga je, da zaznamo Božji klic in potem sprejmemo njegovo voljo. Toda, da bi jo sprejeli brez oklevanja, se vprašajmo: kakšna je Božja volja?« S temi besedami je papež Frančišek začel homilijo med sveto mašo na Trgu sv. Petra potem, ko je Terezijo iz Kalkute razglasil za sveto.

  V istem modrostnem odlomku najdemo odgovor: »Ljudje so poučeni o tem, kaj ti je po volji (Mdr 9,18). Da bi preverili Božji klic, se moramo vprašati in razumeti, kaj mu je všeč. Preroki tolikokrat oznanjajo, kaj je všeč Gospodu. Njihovo besedilo najde posrečeno sintezo v izrazu: »Usmiljenja hočem in ne daritve« (Oz 6,6; Mt 9,13). Bogu je všeč vsako delo usmiljenja, saj v bratih, ki jim pomagamo, prepoznamo obličje Boga, ki ga nihče ne more videti (prim. Jn 1,18). Vselej, kadar se sklonimo k potrebam bratov, damo jesti in piti Jezusu; oblečemo, podpiramo in obiskujemo Božjega Sina (prim. Mt 25,40). S tem smo se konkretno dotaknili Kristusovega mesa.

  Poklicani smo torej, da v oprijemljivo govorico prevedemo to, kar kličemo v molitvi in izpovedujemo v veri. Dobrota nima alternative. Vsi, ki vstopijo v službo bratov – pa čeprav se tega ne zavedajo –, ljubijo Boga (prim. 1 Jn 3,16-18; Jak 2,14-18). Vendar pa krščansko življenje ni zgolj pomoč, ki jo nudimo v trenutku potrebe. Ko bi bilo tako, bi bilo to seveda lépo čutenje človeške solidarnosti, ki prinese neposredno olajšanje, bilo pa bi jalovo, ker bi bilo brez korenin. Zavzetost, ki jo zahteva Gospod, je – nasprotno – poklicanost za dejavno ljubezen, s katero vsak Kristusov učenec postavi v njegovo službo vse svoje življenje, da bi vsak dan rasel v ljubezni.

  V evangeliju smo slišali, da »so z Jezusom potovale velike množice« (Lk 14,25). Danes te »velike množice« predstavlja širni svet prostovoljstva, ki se je zbral tukaj ob jubileju usmiljenja. Vi ste tista množica, ki hodi za Učiteljem in ki njegovo oprijemljivo ljubezen do vsakega človeka dela vidno. Ponavljam vam besede apostola Pavla: »Tvoja dejavna ljubezen me je navdala z velikim veseljem in s tolažbo, o brat, kajti po tebi so se srca svetih odpočila« (Flm 7). Koliko src potolažijo prostovoljci! Koliko rok podprejo; koliko solza obrišejo; koliko ljubezni je izlite v skrito, ponižno in nesebično služenje! Tako hvalevredno služenje ponudi glas veri in izrazi usmiljenje Očeta, ki se tako približa tistim, ki so v potrebi.

  Hoditi za Jezusom je resna in obenem vesela naloga. Zahteva korenite odločitve in pogum, da prepoznamo božanskega Učitelja v najbolj ubogem in škartiranem od življenja in da stopimo v njegovo službo. Zato prostovoljci, ki služijo najbolj odrinjenim in potrebnim iz ljubezni do Jezusa, ne pričakujejo nobene zahvale in nobene usluge, ampak se temu odpovedujejo, ker so našli pravo ljubezen. Vsak od nas lahko reče, kakor mi je Gospod prišel naproti in se sklonil k meni v trenutku, ko sem ga potreboval, tako grem tudi jaz naproti Njemu in se sklanjam k tistim, ki so izgubili vero ali pa živijo, kot da Boga ne bi bilo, k mladim brez vrednot in idealov, k družinam v krizi, k bolnikom in jetnikom, k beguncem in pregnancem, k šibkim in izpostavljenim v telesu in duhu, k mladoletnikom, prepuščenim sebi, pa tudi k zapuščenim starostnikom. Kjerkoli se roka steguje po pomoč, da bi se človek postavil na noge, tam moramo biti navzoči, tam mora biti navzoča Cerkev, ki podpira in daje upanje. To govorim z živim spomniom na Gospodovo roko, ki se je stegnila k meni, ko sem ležal na zemlji.

  Mati Terezija je bila vse življenje velikodušna delivka Božjega usmiljenja, saj je bila vsem na voljo, tako da je sprejemala in branila človeško življenje, tudi nerojeno, zapuščeno in zavrženo. Zavzela se je za obrambo življenja, ko je nenehno oznanjala, da je »tisti, ki še ni rojen, najšibkejši, najmanjši, najbolj potreben usmiljenja.« Sklanjala se je nad umirajoče, ki so jih pustili umirati na robu ceste, in jim priznavala dostojanstvo, ki jim ga je dal Bog; njegov glas je dala slišati mogočnikom tega sveta, da bi priznali svojo krivdo za kriminalno revščino, ki so jo ustvarili oni sami. Usmiljenje je bilo zanjo »sol«, ki daje okus vsakemu njenemu delu, in »luč«, ki je razsvetljevala temo tistih, ki niso imeli več niti solza, da bi objokovali svojo revščino in trpljenje.

  Njeno poslanstvo na obrobjih mest in na obrobjih življenja ostaja v naših dneh kot zgovorno pričevanje Božje bližine najrevnejših med revnimi. Danes izročam to vidno podobo žene in redovnice vsemu svetu prostovoljstva: ona naj bo vaš zgled svetosti! Mislim, da bomo imeli težave reči ji sveta Terezija, saj je tako blizu nam, da jo bomo še naprej spontano klicali Mati Terezija. Ta neutrudna delavka usmiljenja naj nam pomaga, da bomo vedno bolj razumeli, da je edino merilo za naše ravnanje zastonjska ljubezen, osvobojena vsake ideologije in vsake vezi, ki se razliva na vse, ne glede na jezik, kulturo, raso ali vero. Mati Terezija je rada rekla: »Morda ne govorim njihovega jezika, lahko pa se nasmehnem.« Nosímo v srcu njen nasmeh in ga dajmo vsem, ki jih srečamo. Tako bomo odprli obzorja veselja in upanja tolikim ljudem, ki so izgubili zaupanje in potrebujejo razumevanje in nežnost.

  https://katoliska-cerkev.si/papez-francisek-mati-terezija-je-bila-vse-zivljenje-velikodusna-delivka-bozjega-usmiljenja

  SVETI DUH, TI SI LUČ NAŠEGA ŽIVLJENJA
  Sveti Duh, Ti si luč našega življenja. Ti hočeš vse narediti novo v naši sredi. Pridi in spremeni ter predrugači ter prenovi temeljito vse, kar se zoperstavlja Tvojemu delovanju v naši skupnosti. Prosim pomagaj nam ljudem in nas spreobrni, da bomo postali drugačni in boljši ljudje in kristjani, Bogu v Veselje. Pomagaj nam, da se bomo skesali in poboljšali. Preženi vse predsodke, zavist, obrekovanja na različnih ravneh, iskanja moči in prevlade ter vso zlaganost, ki smo ji povsod priča danes, ko Človek ni Človeku vedno Človek, ampak je vse kaj drugega kot Dober Človek. Ustvari v nas čisto srce, usmiljenje, dobroto in razsvetljen razum, da bomo lahko spoznali to, kar Ti želiš; in bomo pripravljeni hoditi po poti, ki si nam jo Ti pokazal tako, da bomo po strmi in težki poti k Tebi hodili in izpolnjevali Tvoje Nauke in zapovedi ter živeli po Božji Volji. Amen

 89. Janez says:

  Duhovna misel papeža Frančiška in papeža Janeza Pavla II. za naš premislek in ravnanje

  – Obrnimo se h Gospodu. Gospod se nikoli ne naveliča odpuščati: nikoli! Mi se naveličamo prositi odpuščanje. Molimo za milost, da se ne bi naveličali prositi odpuščanje, kajti on se nikoli ne naveliča odpuščati. (papež Frančišek)

  – Kako premagati svojo krhkost? Največji sovražnik je strah. Ne bojte se! Krhki smo, to vemo, vendar je On močan. Majhen otrok je krhek, vendar je varen, ker je ob starših. (papež Frančišek)

  – Verovati pomeni zaupati se usmiljeni Ljubezni, ki stalno sprejema in odpušča, ki nosi življenje in mu podeljuje smer. (papež Frančišek)

  – Prinašati evangelij s pričevanjem lastnega življenja spreminja svet. (papež Frančišek)

  – Naloga mladih je odpirati vrata v novi svet upanja. Mladi bi morali predstavljati upanje za svet in to upanje posredovati tudi ljudem okoli sebe. Na ta način bi lahko ‘premagovali ovire in postali priče Božjega usmiljenja’ (papež Frančišek)

  – Mladi pa lahko evangelij ljudem prepričljivo pričujejo le v povezanosti s Kristusom. Le z Njim smo lahko upanje za naše bližnje. (papež Frančišek)

  – Berite in vztrajno premišljujte Gospodovo besedo, da boste verovali, kar ste prebrali, učili, kar ste v veri dojeli, živeli, kar ste učili. Pomnite tudi, da Božja beseda ni vaša last: je beseda Boga. Cerkev pa je varuhinja Božje besede. (papež Frančišek)

  – Kristjani nismo občasno, samo v določenih trenutkih, v nekaterih okoliščinah, v nekaterih izbirah. Ne moremo biti kristjani tako, kristjani smo v vsakem trenutku! (papež Frančišek)

  – Tri besede povzemajo Marijino življenjsko naravnanost: poslušanje, odločitev, dejanje. Poslušanje, odločitev, dejanje. Te besede kažejo pot tudi za nas v tem, kar Gospod želi od nas v življenju. Poslušanje, odločitev, dejanje.(papež Frančišek)

  – Vztrajati na Gospodovi poti vse do konca, vse dni. Ne pravim, da je treba začeti vsak dan znova: ne, nadaljevati pot. Vedno nadaljevati. To je pot s težavami, z naporom, a tudi s toliko veselja. Je pa Gospodova pot. (papež Frančišek)

  – Prek molitve se Bog razodeva predvsem kot usmiljenje, torej ljubezen, ki gre naproti trpečemu človeku, ljubezen, ki podpira, dviguje, vabi k zaupanju. (Janez Pavel II.)

  – Bog daje človeku pomoč, da izpolni, kar mu nalaga, četudi se mu zdi, da je neizvedljivo. V tem je skrivnost vsakega božjega klica. (Janez Pavel II.)

  – Samo tisti, ki v imenu ljubezni zna biti zahteven do sebe, lahko zahteva ljubezen s strani drugih. (Janez Pavel II.)

  – Svoboda je odličen dar le tedaj, ko jo znamo zavestno uporabljati za vse, kar je dobrega. Kristus nas namreč uči, da je najlepša uporaba svobode v ljubezni, ki se izraža v darovanju in služenju. (Janez Pavel II.)

  -Čas je, da vsi znova postanemo zmožni, da s srci, polnimi spoštljivega strmenja, vsakega človeka častimo in spoštujemo. (Janez Pavel II.)

  – Iti popolnoma svoboden sploh ne pomeni, da lahko delam, kar mi trenutno ugaja… Biti zares svoboden pomeni rabiti svojo svobodo za to, kar je resnično dobro. (Janez Pavel II.)

  – Družina je skupna pot, čeprav posebna, enkratna in neponovljiva, kot je neponovljiv vsak človek, je pot, od katere se človek ne more ločiti. (Janez Pavel II.)

  – Vsak človek je poklican k svetosti, da oblikuje človeštvo, ki ga prenavlja božja slava … Kristjani so poklicani, da z lastnim svetim življenjem postanejo luč za druge na poteh sveta. (Janez Pavel II.)

  – Potrebni smo veselja do življenja, ki je v mladih. V njem odseva nekaj izvirnega veselja, ki ga je imel Bog, ko je ustvaril človeka. (Janez Pavel II.)

  – Človek niti v svoji slabosti ne preneha biti velik. Ne bojte se biti priče dostojanstva sleherne človeške osebe od spočetja do smrti. (Janez Pavel II.)

  – Bog, ki je ljubezen, sodi po ljubezni. Ljubezen zahteva očiščenje, preden človek dozori za tisto združitev z Bogom, ki je njegova poslednja poklicanost in njegova usoda. (Janez Pavel II.)

  http://svetijurij.zupnija.info/?id_strani=1337

 90. Hvala says:

  IZPOLNJEVANJE BOŽJE VOLJE
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Velikokrat smo že govorili in na dolgo pisali o izpolnjevanju Božje volje.

  Pa poglejmo vsak pri sebi, čisto praktično ali izpolnjujemo Božjo voljo?

  POSLUŠNOST BOGU JE IZPOLNJEVANJE BOŽJE VOLJE. SEM POSLUŠEN-a BOGU?

  IZPPOLNJUJEM ZAPOVEDI, KI JIH JE DAL? IZPOLNJUJEM NJEGOVA NAVODILA ZA ŽIVLJENJE? BEREM VSAK DAN BOŽJO BESEDO IN JO VSRKAVAM V SRCE, SE POGOVARJAM Z BOGOM?.

  ALI JEMLJEM RESNO NJEGOVE VSE BESEDE, KI ZDRAVIJO? PREJEMAM ZAKRAMENTE? ZAUPAM BOGU ALI TO SAMO GOVORIM? SEM MU PREPUSTIL SVOJE ŽIVLJENJE? SPREJEMAM KRIŽ IN STISKE TAKO KOT JE NAROČIM, ALI BRCAM STRAN IN BEŽIM OD TRPLJENJA?

  KOLIKO SAMO V TEH NEKAJ VPRAŠANJIH IZPOLNJUJEMO BOŽJO VOLJO, BO VSAK SAM UGOTOVIL!

  • Hvala says:

   SMO PREPUSTILI SKRBI JEZUSU? SE NAS LOTEVA OBUP? KAJ PRAVI ON O TEM?

   SMO ZAGRENJENI KRISTJANI, KI NE VERJAMEJO V MOČ EVANGELIJA? VLEČEMO VAJETI ŽIVLJENJA PO SVOJE, KER JE VZDRŽATI Z BOGOM TEŽKO?

 91. Hvala says:

  OBIČAJNA DRUŽINA JE EDINA, KI LAHKO OTROKU PONUDI VSE, KAR POTREBUJE: TELESNO ŽIVLJENJE, VARNOST OČETA, NEŽNOST MATERE, OSEBE ZA INDENTIFIKACIJO , DUHOVNO SPOROČILO PREDNIKOV IN ODKRIVANJE ŽIVLJENJA

  http://zupnija-mb-magdalena.rkc.si/cms/index.php/bogosluzje/23-misel-tedna-category/126-nedelja-svete-sruzine-a
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Ko se moški in ženska ODLOČITA ZA ŽIVLJENJE V DVOJE- TO SE PRAVI , DA BI OSNOVALA DRUŽINO, SE JE POTREBNO VPRAŠATI: ALI DELAMO VSE TAKO KOT JE ZAPOVEDAL BOG. ZAKAJ ODLOČAM PO SVOJEM ČLOVEŠKEM RAVNANJU, NE PO BOŽJEM. BOG JE ZAPOVEDAL ZAKRAMENT SVETEGA ZAKONA.

  ZAKAJ TAKA NEPOSLUŠNOST BOGU? KAJ IZZOVE NEPOSLUŠNOST BOGU?
  ZAKAJ TAKŠNE SAMOVOLNJE ODLOČITVE? KAKO JE ČLOVEK BOLJ PAMETEN OD BOGA? KAJ ŽELIŠ POKAZATI S ŽIVLJENJEM V DVOJE, KI NI BLAGOSLOVLJENO OD BOGA? KDO TI JE DAL NAVDIH ?

  Itd itd, nekaj vprašanj sem nanizala.

 92. Hvala says:

  BOŽJE ZAPOVEDI

  Družina v Božjem načrtu

  Soočamo se s četrto Božjo zapovedjo, ki govori o človekovi najpomembnejši skupnosti – družini. Ta je odraz skupnosti treh Oseb v Bogu: Očeta in Sina v Svetem Duhu. On, Stvarnik, Odrešenik in Posvečevalec je hotel, da ne bi bilo nobeno ustvarjeno živo bitje osamljeno, pač pa se rojevalo, oblikovalo, izpopolnjevalo, dozorevalo, uresničevalo v družinski skupnosti, kjer najde svoj izvor, ji je omogočen varen in ljubeč razvoj, prenos in dopolnjevanje raznih značilnosti in v taki skupnosti, ki si jo potem dozorel posameznik ustvarja, omogoča tudi nadaljevanje vrste v biološkem, kulturnem in ko gre za človeka tudi v presežnostnem smislu.

  https://doczz.net/doc/6883999/revija-prenova

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Kako pomembna je DRUŽINA, KI JE OSNOVNA CELICA VSAKE DRUŽBE V OČEH BOGA, LAHKO BEREMO VSAK DAN. IZ OSNOVNE CELICE, KI JE SKLENJENA Z BOGOM, Z NJEGOVIM BLAGOSLOVOM, LAHKO OTROCI ODRAŠČAJO V MOČNE BOJEVNIKE NA SVETU, DA NE BODO OBUPALI , KO SE ZNAJDEJO V KRUTEM REALNEM SVETU, KI JE PODVRŽEN MATERIALIZMU-DUHU POSVETNOSTI.

 93. Hvala says:

  RAZMIŠLJANJE….

  Ko bi znali SPREJETI IN CENITI BOŽJE BESEDE, BI GOSPODA VSAK DAN PROSILI Z BESEDAMI-NAJ SE ZGODI TVOJA VOLJA.

  DA ČLOVEK LAHKO GOVORI IN BOGU DOVOLI, DA IZVRŠUJE SVOJO VOLJO V NAČRTU, je potrebna globinska SPREOBRNITEV IN IZROČITEV ŽIVLJENJA BOGU. Dopustiti je potrebno JEZUSU, DA ČLOVEKU NAREDI NOVO SRCE IN VDIHNE SVOJEGA .

  TO JE TAKO VELIKA MILOST, DA SI S NAŠIMI ČLOVEŠKIMI OBČUTJI IN MISLIMI RES TEŽKO PREDSTVAVLJAMO.

  Težko si predstavljamo tudi zaradi tega, ker v HUDIH STISKAH VIDIMO IN KAŽEMO BOGU SVOJO REŠITEV OB SVOJEM ČASU. NE POSLUŠAMO GOSPODA, AMPAK GA DOBESEDNO PRISILJUJEMO, DA MORA REŠIT VSE TAKO KOT MI ŽELIMO IN TO PO MOŽNOSTI TAKOJ. Veste to ni LJUBEZEN DO BOGA, TUDI NI LJUBEZEN DO SAMEGA SEBE IN DO SOČLOVEKA.

  Privoščiti sebi in drugim tisto kar prosiš, KAR JE BILO IZGOVORJENO BREZ ŠEPETANJA SVETEGA DUHA NI DOBRO!

  Ker smo vsi slabotna ustvarjena bitja počenjamo v takem stilu. Ko človek nekoliko duhovno napreduje pa dobiva spoznanja, DA JE NAJBOLJ PRAV IN RESNIČNO DOBRO ZA TA SVET IN VEČNOST SAMO TISTO, KAR SE ZGODI PO GOSPODOVI VOLJI, NE PO NAŠI.

  Ker Gospod ve, da bi se lahko za večno izgubili in že sedaj trpeli , včasih ne usliši tako kot mi želimo, oz. ne usliši takoj, lahko traja zelo dolgo.

  Kadar se nam zazdi, da rešitve ni zelo, zelo dolgo, SE SPOMNIMO NA SVETO MONIKO, KI JE MOLILA ZA SVOJEGA SINA IN ZA MOŽA ZA MILOST SPREOBRNENJA, KOLIKO ČASA JE MOLILA, DA JE BILA USLIŠANA. Molila je skoraj tri desetletja, da je Bog uslišal njene molitve.

  GOSPOD ŽELI VZTRAJNOST PRI MOLITVI IN POTRPLJENJE. KDO JE PA BIL ZAVRNJEN, KI JE ZAUPAL V GOSPODA? KDOR V GOSPODA ZAUPA, NE BO OSRAMOČEN.

  GOSPOD VEDNO USLIŠUJE NAŠE MOLITVE, SAMO NAM SE DOZDEVA DA NE, KER NE POSLUŠAMO NJEGA IN NE VIDIMO KAJ NAM VSAK DAN REŠUJE IN KAŽE, AMPAK GLEDAMO SAMO SVOJE ŽELJE IN SMO PRIKLOPLJENI NA VRVEŽ IN NAGLICO IN REKLAME TEGA SVETA.

  Če človek zaupa v Gospoda MU GOSPOD KAŽE SVOJO NAKLONJENOST ALI PRIJATELJSTVO NA VSE NAČINE IN VSAK DAN. O tem sem že pisala. Dobesedno pelje za roko človeka, da ga vsak dan razveseli.

  Sama doživljam Gospodova presenečenja. Recimo: šla sem v živilsko trgovino po nekaj stvari. Imela sem še čas, ni se mi mudilo in sem hodila počasi. Ko sem nakupila sem hotela oditi domov. Naenkrat zavijem v trgovino s čevlji, ker sem že dolgo nazaj res hotela kupiti čevlje. Zagledala sem čevlje, ki so mi bili všeč, pravo usnje, mehko, super, znižani, ker so bili zadnji pari in neka mala napaka na usnji je bila. Super , enkratno. Zelo, zelo lepi in zelo všeč so mi bili. Hočem povedati, da nisem nameravala v trgovino s čevlji.

  Gospodu sem se zahvalila, da skrbi tudi za zemeljske potrebe, ker me pozna in ve, kaj imam rada, je izbral čevlje za mene.

  Zakaj bi sama letala od trgovine do trgovine za ene čevlje, če Jezus in Marija vesta, kje prodajajo tisto, kar je za mene primerno in imam rada?

  Naj še nadaljujem o MOLITVI: ZGODI SE TVOJA VOLJA. Veste, če boste Božjo Besedo jemali RESNO IN EDINO, KI JE PRAVA, potem boste lahko govorili ZGODI SE TVOJA VOLJA TUDI V NAJHUJŠEM ČASU SVOJE STISKE, KO SE VAM BO VSE UPIRALO IN BO TRPLJENJE NA VIŠKU.

  Kajti, ko bo MINILO DOLOČENO OBDOBJE, BOSTE DOBILI SPOZNANJE, DA JE BILO EDINO PRAV, DA SE JE ZGODILA BOŽJA VOLJA, mogoče boste GOSPODU CELO REKLI- DOBRO, DA NISI NAREDIL, KOT SMO VČASIH IZSILJEVALI IN ZAHTEVI BREZ TVOJEGA VODSTVA.

  • Miro says:

   Še eno tehtno in poučno razmišljanje o tem, kako Gospod deluje v našem življenju, podkrepljeno z osebnimi življenjskimi izkušnjami na tej poti.

   O PRESVETA BOŽJA VOLJA, LJUBIM TE NADVSE! (sv. Angela Merici)

 94. Miro says:

  KAJ POMENI, STOPATI SKOZI PRIZORE ROŽNEGA VENCA OB MARIJI

  MISEL SVETNIKA: »STOPATI SKOZI PRIZORE ROŽNEGA VENCA OB MARIJI
  POMENI NAPOTITI SE V ‘MARIJINO ŠOLO’, DA BI SPOZNALI KRISTUSA,
  PRODIRALI V NJEGOVE SKRIVNOSTI IN RAZUMELI NJEGOVO OZNANILO.«
  (sv. Janez Pavel II.)

  Marija, Kraljica svetega rožnega venca, prosi za nas!
  Sv. Janez Pavel II., prosi za nas!

 95. Janez says:

  Tebi Gospod se moram zahvaliti za vse Milosti in Dobrote

  Tebi Gospod se moram zahvaliti za vse Milosti in Dobrote, ki sem ubogi grešni človek:
  da verujem V Tebe Gospod in v svojo prihodnost,
  da se ne sramujem in se ne bojim svoje revščine in težav pred nikomer,
  da se ne bojim svojih napak in pomanjkljivosti,
  da se ne bojim svoje človeške nepopolnosti in grešnosti,
  da potrpežljivo prenašam trpljenje in vse preizkušnje ter bolezni, ki prihajajo nadme,
  da razumem smisel trpljenja, ki je v utrjevanju volje in mojem prečiščenju duha ter misli.
  Tebi se moram tudi zahvaliti Gospod,
  da verujem v Božjo Dobroto, Vate, v Tvoje Usmiljenje in Odrešenje,
  da me ob stiskah in ko zaidem s Poti k Tebi, Ti varno vodiš naprej, in mi odpuščaš, ko se pokesam,
  da lahko zastonj dajem nesebično vse drugim, kar sem prejel od Tebe
  in da lahko ljubim z isto ljubeznijo, kot me Ti ljubiš Gospod.
  Samo iskrena ljubezen ustvarja dobre odnose, gradi mostove med ljudmi
  in nikdar ne preneha iskati poti in načinov do človeškega Srca in Duha.
  Tebi Gospod se moram tudi zahvaliti:
  da se ničesar ne bojim, saj si Ti pri Meni in v Meni,
  da verjem Vate in sem pogumen, ko me pestijo razne preizkušnje,
  da sem končno razumel in sprejel sebe in svoje omejene sposobnosti ter zmožnosti,
  da se veselim vseh dni življenja, ki so tu in ki mi prihajajo nasproti,
  da sem Te iskal in našel v Bližnjemu, Naravi, v Sebi, v Stvarstvu
  ter da razumem, kako smotrn in lep je Božji Svet, ki si ga ustvaril iz Ljubezni za Človeka.
  Vesel sem in umirjen, ker nas Tvoja Beseda:
  zbira kristjane v Tvoji Cerkvi, nas podpira in vodi, nas tolaži in poživlja, nas duhovno hrani in osrečuje,
  nas umirja in navdušuje, zakaj v Tvoji Besedi si prisoten za nas Ti sam Gospod.
  Po Tvoji Besedi si vedno z Nami in z vsemi ljudmi na Svetu, ki Vate Verjejo, Te pričakujejo in molijo.
  Jezus Ti nas tiho in pozorno gledaš in hrepeniš po Nas, da gremo in hodimo naprej k Tebi.
  Na Brezpotju nas pozorno in čuječno čakaš, ter nas pokličeš nazaj k Sebi, ko zaidemo vstran.
  Tiho nam sporočiš, da nas imaš Rad in da si v Naši Bližini ter da naj pridemo k Tebi Jezus.
  Čeprav nam pošlješ bolezni, probleme, preizkušnje in težave, je to križ, ki ga moramo nositi v življenju.
  Ta križ ni nikoli tako težak, da ga ne bi mogli nositi in s Tvojom Pomočjo preizkušnje razrešiti.
  Tudi Ti Jezus si ga voljno nosil in nas Odrešil, ker si spolnjeval Božjo Voljo.
  Vate zaupamo Jezus, v Tvoje Usmiljenje, v Tvojo Dobroto in Tvojo Ljubezen do nas ter da nas boš odrešil.
  Hočeš da bomo Stanovitni in Preizkušeni v vseh križih in težavah življenja in da bomo zdržali vse, kar si nam naložil tako kot je Bog naložil križ Sinu Jezusu na Golgoti.
  Reši nas Gospod prosim vseh bolezni in preizkušenj, ponižno se kesamo vseh grehov in te molimo.
  Ponižno bratje pokleknimo in Gospoda ponižno za rešitev v molitvah zaprosimo, da nas reši in pomaga.
  Ponižno in iskreno ter goreče vsi kristjani molimo ter se pokesajmo, da se nas Bog Usmili in Odreši.
  Pridi in bodi z nami, ne zapusti nas prosim v urah, ko razsaja koronavirus in obolevajo ter umirajo ljudje.
  Vemo, da nas Ljubiš Gospod in da hočeš, da smo podobni Jezusu in hodimo po Poti Odrešenja.
  Vemo, da bodo vse težave in preizkušnje po Tvoji Milosti minile in da Te bomo še bolj Ljubili in bili Zvesti.
  H komu pa naj gremo Gospod, Besede Večnega Življenja imaš in Vabiš nas k Sebi v Nebeško Domovino.
  Na Obalah Večnosti nas Čakaš vedno in zvesto, da gremo po Jezusovi Poti naprej in da pridemo k Tebi. Amen

  Delno prirejeno in dopolnjeno Prihajam k Tebi, molitve in premišljevanja, kapucini, 1995.

 96. Miro says:

  Slavimo Gospoda v vseh trenutkih svojega življenja in se mu vedno za
  vse zahvaljujmo. Božja dobrota je neizmerna!

  »GOSPOD JE MOJA MOČ IN MOJA PESEM, BIL MI JE V REŠITEV.
  TO JE MOJ BOG, ZATO GA BOM HVALIL, BOG MOJEGA OČETA,
  POVELIČEVAL GA BOM.« (2 Mz 15,2)

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=2+Mz+15%2C2&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Božje usmiljenje, ti veselje in neizmerna radost vseh svetih, zaupamo vate!

 97. Miro says:

  PAPEŽ FRANČIŠEK JE MED SPLOŠNO AVDIENCO GOVORIL O SANJAH SVETEGA JOŽEFA (sreda, 26. januar 2022)

  Papež je katehezo namenil sanjam svetega Jožefa, po katerih mu je Bog govoril v ključnih življenjskih situacijah. Tudi nam Bog kaže rešitev sredi težav. (po zapisu Andreje Červek)

  Gospod nikoli ne dovoli problema, ne da bi nam dal tudi pomoč, da ga rešimo, je dejal papež Frančišek med splošno avdienco, ki je v sredo, 26. januarja 2022, potekala v vatikanski dvorani Pavla VI. Kot je izpostavil, moliti v težkih situacijah pomeni poslušati glas, ki lahko v nas prebudi isti pogum kot pri Jožefu. Posebej je opogumil mame in očete, ki se soočajo z različnimi težavami s svojimi otroki, z boleznijo otrok ali celo smrtjo: »Tem staršem pravim: ne prestrašite se. Ja, veliko je bolečine. A pomislite na Jožefa, naj vam pomaga.«
  Svetopisemski odlomek: Mt 2,19-23

  Ko je Herod umrl, se je v Egiptu Gospodov angel prikazal Jožefu v sanjah in rekel: »Vstani, vzemi otroka in njegovo mater in pojdi v Izraelovo deželo, kajti pomrli so tisti, ki so otroku stregli po življenju.« Vstal je, vzel otroka in njegovo mater in prišel v Izraelovo deželo. Ko je slišal, da vlada v Judeji Arhelaj namesto svojega očeta Heroda, se je bal iti tja. Bil pa je v sanjah opomnjen in se je umaknil v galilejsko deželo. Ko je prišel tja, se je naselil v mestu, ki se imenuje Nazaret, da se je izpolnilo, kar je bilo rečeno po prerokih, da bo namreč imenovan Nazarečan.

  Kateheza papeža Frančiška na:
  https://www.vaticannews.va/sl/papez/news/2022-01/splosna-avdienca-papez-govoril-o-sanjah-svetega-jozefa.html

  Sv. Jožef, prijatelj Najsvetejšega Srca, prosi za nas Boga!

 98. Miro says:

  SVETILKA POD MERNIKOM

  IZ SVETEGA EVANGELIJA PO MARKU (Mr 4,21-25)

  In govoril jim je: »Mar zato prinesejo svetilko, da jo postavijo pod mernik ali pod posteljo? Mar ne zato, da jo dajo na podstavek? Nič namreč ni skrito, če ne zato, da bi bilo razodeto, in nič ni postalo zakrito, če ne zato, da bi prišlo na dan. Če ima kdo ušesa za poslušanje, naj posluša!«

  In govoril jim je: »Pazíte, kaj poslušate! S kakršno mero merite, s takšno se vam bo merilo in še navrglo se vam bo. Kdor namreč ima, se mu bo dalo, in kdor nima, se mu bo vzelo tudi to, kar ima.«

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Mr+4%2C21-25&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

 99. Miro says:

  MISEL SVETNIKA: BLAGOR SLUŽABNIKU, KI SE NIMA ZA BOLJŠEGA, KADAR GA LJUDJE
  POVELIČUJEJO IN POVIŠUJEJO, KAKOR PA TEDAJ, KADAR GA IMAJO ZA NIČVREDNEGA
  TER GA OMALOVAŽUJEJO IN PREZIRAJO. ČLOVEK NAMREČ TOLIKO VELJA, KOLIKOR
  VELJA PRED BOGOM IN NIČ VEČ. (sv. Frančišek Asiški)

  Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!
  Sv. Frančišek Asiški, prosi za nas!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja