Na Družinski referendum nas mora priti najmanj 350.000!

Državna volilna komisija je določila rokovnik za izvedbo referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, ki bo 20. decembra. Na današnji dan, ki je v odloku določen za dan razpisa referenduma, rokovnik predvideva tudi objavo števila volilnih upravičencev v državi. Kot je ministrstvo za notranje zadeve že objavilo, je v evidenco volilne pravice na današnji dan vpisanih 1.715.518 volilnih upravičencev, je pojasnil direktor službe Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko.

Potrebnih najmanj 343.104 glasov proti

Od števila volilnih upravičencev je namreč odvisno tudi, koliko glasov je potrebnih za zavrnitev zakona na referendumu. Po veljavni zakonodaji je namreč zakon zavrnjen, če proti njemu glasuje večina. Volivcev, ki so glasovali proti, pa mora biti najmanj petina. Točno številko, koliko glasov proti mora biti za zavrnitev na referendumu, bodo tako vedeli na dan glasovanja, če upoštevajo današnjo številko volilnih upravičencev, pa glasov proti ne bi smelo biti manj kot 343.104, je navedel Vučko.

Glasovanje na referendumu v nedeljo, 20. decembra, bo potekalo od 7. do 19. ure. Predčasno glasovanje pa bo v tistem tednu v torek, sredo in četrtek, prav tako od 7. do 19. ure.

Organizatorji referendumske kampanje morajo najpozneje do 24. novembra DVK-ju sporočiti podatke o organizatorju in odprtju posebnega transakcijskega računa za kampanjo.

Za volivce v tujini

Glasovanje v tujini bo potekalo na 32 diplomatskih predstavništvih in konzulatih. Volivci, ki stalno prebivajo v tujini ali bodo v tujini v času glasovanja začasno, pa morajo DVK o tem, kako bodo glasovali, obvestiti predhodno. Komisija mora tovrstno obvestilo prejeti najpozneje 4. decembra do polnoči, je v izjavi za medije poudaril Vučko.

Okoli 3.200 volišč bo odprtih

Po njegovih besedah je DVK glede volišč v svojem navodilu okrajnim volilnim komisijam priporočil, da določijo ista volišča kot na lanskih predčasnih volitvah v DZ. Kot ocenjuje, bo volišč v državi okoli 3.200. Okrajne volilne komisije morajo v skladu z danes potrjenim rokovnikom volišča določiti do 16. novembra.

Na tokratnem referendumu bo nekaj novosti na voliščih omnia, ki so brez krajevne pristojnosti in na katerih lahko glasujejo volivci zunaj okraja svojega stalnega prebivališča. Po novem bodo lahko v Ljubljani glasovali tudi volivci, ki niso iz Mestne občine Ljubljana, a sodijo v ljubljanski okraj, denimo iz Ribnice, Cerknice in Medvod, je pojasnil Vučko.

http://24kul.si/na-druzinski-referendum-nas-mora-priti-najmanj-350000

This entry was posted in Domov. Bookmark the permalink.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja