Nasvet

Nasveti za pomoč, nasveti za duhovno rast. Ko nam gre vse prav vse narobe se moramo obrnit k Bogu po pomoč. Ko nam gre vse dobro se moramo tudi obrnit k Bogu po pomoč, mogoče nam gre kaj narobe…


Bi želeli še kak nasvet. Zastavite vprašanje in vam bomo poskušali odgovorit.

This entry was posted in Domov. Bookmark the permalink.

7.269 Responses to Nasvet

 1. Miro says:

  VZTRAJNO MOLIMO, DA BI MOGLI SPOLNJEVATI BOŽJE ZAPOVEDI, ŠE ZLASTI JEZUSOVO ZAPOVED LJUBEZNI DO BOGA IN BLIŽNJEGA, SPOŠTOVATI PRAV VSAKO ČLOVEŠKO ŽIVLJENJE, OD SPOČETJA DO NARAVNE SMRTI, TER LJUDEM OZNANJATI EVANGELIJ ŽIVLJENJA!

  ŠE IN ŠE MOLIMO:

  O Marija,
  jutranja zarja novega sveta,
  Mati živih, Tebi izročamo zadevo življenja:
  poglej, o Mati na neskončno število otrok,
  ki jim je prepovedano, da se rodijo,
  ubogih, ki težko živijo,
  mož in žena, žrtev nečloveškega nasilja,
  ostarelih in bolnih, ubitih zaradi brezbrižnosti
  ali zaradi dozdevnega usmiljenja.
  Daj, da bodo vsi, ki verujejo v tvojega Sina,
  ljudem našega časa odkrito in z ljubeznijo
  oznanjali evangelij življenja.
  Izprosi jim milost, da ga sprejmejo kot vedno nov dar,
  veselje, da ga hvaležno slavijo v vsem svojem življenju,
  in pogum, da ga izpričujejo z neomajno vztrajnostjo,
  da bodo skupaj z vsemi ljudmi dobre volje
  gradili omiko resnice in ljubezni v hvalo in slavo Boga,
  stvarnika in ljubitelja življenja.

  Molitev papeža Janeza Pavla II. (Evangelij življenja)

  BOŽJE USMILJENJE, KI VEDNO IN POVSOD SPREMLJAŠ VSE LJUDI, ZAUPAMO VATE!

 2. Miro says:

  Naj nas pri branju posameznih odlomkov Kompendija KKC spremlja milostna pomoč Gospoda, ki nam podarja potrebno luč in moč za spolnjevanje Božje volje. Molimo: Pridi, Sveti Duh …

  KAKO GLEDAMO NA OTROKA?

  Otrok je božji dar, najodličnejši dar zakona. Ne obstaja pravica do otrok (“hočem otroka za vsako ceno”). Pač pa ima otrok pravico, da je sad zakonskega dejanja svojih staršev; otrok ima tudi pravico biti spoštovan kot oseba že od prvega trenutka svojega spočetja.

  KAJ MORETA STORITI ZAKONCA, KADAR NIMATA OTROK?

  Če zakoncema, potem ko sta izčrpala vsa zakonita medicinska sredstva, ni bil podarjen otrok, moreta izkazovati svojo velikodušnost tako, da varujeta ali posvojita otroke ali spolnjujeta zahtevna opravila služenja bližnjemu. Na ta način postaneta v bogati meri duhovno rodovitna.

  KATERE SO KRŠITVE DOSTOJANSTVA ZAKONA?

  Takšne kršitve so: prešuštvo, ločitev zakona, mnogoženstvo, krvoskrunstvo (incest), svobodna zveza (konvivenca ali skupno prebivanje, konkubinat ali priležništvo), zakonsko dejanje pred zakonom ali zunaj njega.

  Kompendij KKC, 500-502

  https://www.vatican.va/archive/compendium_ccc/documents/archive_2005_compendium-ccc_sl.html

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 3. Hvala says:

  GOSPOD ME UČI, DA NAJ NE RAZMIŠLJAM KAJ ON DELA, KAJ BO NAREDIL, VSE NAJ MU PREPUSTIM IN ZAUPAM IN VERUJEM V NJEGOVO REŠITEV.
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  Naša vera mora iti SKOZI PREIZKUŠNJO. KAKO REAGIRAMO V ČASU SKUŠNJAVE, ALI POPOLNOMA ZAUPAMO V BOGA IN ČAKAMO NA NJEGOVO REŠITEV, ALI OBUPUJEMO IN ODIDEMO ISKAT SAMI REŠITVE!

 4. Hvala says:

  VPLIV POSVETITVE SE LAHKO TUDI ZMANJŠA ALI CELO IZNIČI, ČE NI VEČ OSEBNEGA SODELOVANJA , Marjan Turnšek, upokojeni mariborski nadškof
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  V reviji DRUŽINA, št. 22 z dne 2. junij 2024, odgovarja nadškof na vprašanje bralca , ki pravi, da je sveta Marija napovedala , da se bo Rusija spreobrnila, zdi se mu pa, da še bolj tone v zlo.

  Celoten odgovor si lahko preberete v navedeni številki.

  Med drugim pravi nadškof Turnšek, da je POSVETITEV VEDNO OSEBNO DEJANJE POGLABLJANJA ŽIVEGA ODNOSA Z BOGOM IN NE DEJANJE Z AVTOMATSKIM UČINKOM. SAMO TA ODNOS LAHKO ZAČENJA PREK ŽIVLJENJA POSVEČENEGA SPREMINJATI ZUNANJE RAZMERE.

  NAJLAŽJE TO RAZUMEMO PRI OSEBNI POSVETITVI; KO “POSVEČAMO” DRUGE ALI NARODE, JE TO LE “ZUNANJA” POMOČ TEM LJUDEM, DA BI LAŽJE NAREDILI KAKŠEN KORAK V SMERI ŽIVLJENJA, KI BI BIL BOLJ BOGU PO VOLJI.

  VSEKAKOR MORAJO TI LJUDJE PRI TEM SVOBODNO SODELOVATI, KAJTI POSVETITEV NIKOGAR NE PRISILI K DRUGAČNEMU RAVNANJU, KAJTI BOG NIČESAR NE DOSEGA S SILO ALI NASILJEM, MARVEČ VSE S SVOBODNO ODLOČITVIJO LJUDI.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
  ZATO NOBENA POSVETITEV, TUDI OSEBNA ALI DRUŽINSKA, NI NEKO DEJANJE, KI BI BILO TRAJNO BREZ OSEBNEGA SODELOVANJA IN TRUDA.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  TAKO SE LAHKO VPLIV POSVETITVE TUDI ZMANJŠA ALI CELO IZNIČI, ČE NI VEČ OSEBNEGA SODELOVANJA.

  OČITNO SE NEKAJ TAKŠNEGA DOGAJA V SEDANJI RUSIJI, A SEVEDA TUDI DRUGOD.

  NE NAZADNE TUDI PRI NAS, SAJ SI DRUGAČE NE BI NEKATERI MED NAMI TAKO GOREČE PRIZADEVALI ZA LEGALIZACIJO UBIJANJA Z EVTANAZIJO ALI SAMOMOROM S POMOČJO IN ZA LEGALIZACIJO KONOPLJE, KLJUB VSAKOLETNI OBNOVITVI POSVETITVE SLOVENIJE MARIJI.
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  ČE BI BILA DOVOLJ LE FORMALNA POSVETITEV PAPEŽA IN IN ŠKOFOV, BI MORAL BITI NA SVETU ŽE PRAVI RAJ- upokojeni nadškof Marjan Turnšek.

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Ja, res je. Velikokrat opozarjam, da BREZ OSEBNEGA ODNOSA Z ŽIVIM BOGOM, SVETO MATERJO , NE MOREMO USPETI IN PRITI IZ STISKE.

  LJUDI JE POTREBNO USMERJATI K PODARITVI ŽIVLJENJA GOSPODU, DA BO ON REŠEVAL, VSE KAR SMO UNIČEVALI S SVOJIMI NEPRAVILNIMI ODLOČITVAMI, GREHI, KER SMO ZLORABLJALI SVOBODO, KI NAM JO JE BOG DAL, NJEMU SE PODREDITI, KER SMO USTVARJENA BITJA.

  Glejte, ne vem, če ni to še razumljivo, je potrebnoi moliti za spoznanje naslednjega:

  ZAKAJ JE TOLIKO STISK NEREŠENIH, ZAKAJ NI ZAUPANJA V BOGA, ZAKAJ ČLOVEK IŠČE SAM REŠITVE PO MODELU-“POMAGAJ SI SAM” itd…?

  GOSPOD NAM DAJE SVOBODO. SAMI SE ODLOČAMO ALI ŽELIMO DA ON REŠUJE STISKE IN PREIZKUŠNJE, KI JIH IMAMO, ALI SAMI?

  KDOR SE JE ODLOČIL, ALI SE BO ODLOČIL, DA BOG PREVZAME ŽIVLJENJE IN PROBLEME V ROKE, MU MORA DOPUSTITI, Z NJIM SODELOVATI, NE SME SAM REŠEVATI, KAJTI TAKO POČETJE JE RES POPOLNO NEZAUPANJE V BOGA IN JE POTREBNO MOLITI , DA BO BOG PODELIL POTREBNE MILOSTI, KOT SO MILOST POTRPLJENJA IN MILOST POPOLNEGA ZAUPANJA V NJEGA.

  O tem vam lahko veliko pišem iz svoje izkušnje. NAJPREJ JE POSLUŠNOST BOGU. BREZ TEGA NE GRE, NI MOGOČE.

  Vendar to je PROCES, TRAJA DOLGO oz. DOKLER BOG VIDI, DA JE ČLOVEK SPOSOBEN STATI NA TRDNIH TLEH, DA JE MOČNO PRISESAN NA TRTO, KI JE JEZUS, DA NE POTREBUJE VEČ HRANE “DOJENČKA”, AMPAK DA JE KREPAK IN MOČAN IN POGUMEN, KOT JE BOG POVEDAL JOZUETU. Ne krepak telesno, ampak MOČAN V DUHU, Z BOŽJO MOČJO.

  O POPOLNI PREDANOSTI PIŠE duhovnik Wilfrid Stinissen, v knjigi: MOJE ŽIVLJENJE JE V TVOJIH ROKAH.

  Takole pravi med drugim: KO NAS BOG SPODBUJA K DEJANJEM, SE PREPUSTIMO. TEDAJ BO AKTIVNOST PREŽETA Z BOGOM.
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  Vzemimo primer pravi Stinissen: NAPISATI MORAŠ POMEMBNO PISMO IN TO ŽELIŠ NAREDITI V POPOLNI PREDANOSTI TAKO, KOT DA SI BOŽJE ORODJE.

  LAHKO SE ZGODI, DA TI MISLI PRIDEJO SAME OD SEBE IN TI NI TREBA RAZMIŠLJATI. REKLI BI, TO TI JE BILO DANO, IMEL SI NAVDIH.

  LAHKO PA SE ZGODI, DA BOG AKTIVIRA TVOJ RAZUM IN TE TAKO VODI, DA SAM MISLIŠ. PREDANOST JE TOREJ V TEM, DA MISLIŠ SAM, A NE DOMIŠLJAVO, TEMVEČ SE PUSTIŠ VODITI BOGU.
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  TAKŠNO RAZMIŠLJANJE JE PREŽETO Z MIROM IN S SPROSTITVIJO. ČELO NI MRAČNO IN NE ŠKRIŠLJEŠ Z ZOBMI.

  V SREDIŠČU TVOJEGA AKTIVNEGA RAZMIŠLJANJA SI TI PASIVEN.:” BOŽJA MILOSTNA VOLJA RAZPOLAGA Z NAMI NA DVA NAČINA, ” BODISI NAS USMERJA, DA NAREIMO TO ALI ONO, BODISI DELUJE NEPOSREDNO V NAS.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
  TODA S ČLOVEKOVE STRANI JE VEDNO ISTO: POPOLNA PREDANOST
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  PREDANOST JE V BISTVU ELEMENT LJUBEZNI.

  ČE PREDANOST VODI V LENOBO, POTEM TO NI ZATO, KER BI BILA PREVEČ RADIKALNA , AMPAK ZATO, KER SMO SE PREDALI SVOJEMU EGOIZMU NAMESTO BOGU. (Wilfrid Stinissen).
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  Stinissen pravi: NIČ NE POČETI SAM OD SEBE NE POMENI, DA ČLOVEK NIČ NE DELA.

  RAVNO NASPROTNO. VENDAR NE DELUJE SAM. “ON, KI ME JE POSLAL, JE Z MENOJ. NI ME PUSTIL SAMEGA, KAJTI JAZ VEDNO DELAM TO, KAR JE VŠEČ NJEMU” Jn 8,29.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  ČLOVEK NE SME DELATI SAM, KOT SAMOSTOJNO BITJE, TEMVEČ KOT PREDAN JEZUSU IN ZATO TAKO KOT ON IN Z NJIM KOT OČETOVO ORODJE, KI GA AKTIVIRA DUH.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  S PREDANOSTJO JE NEZDRUŽLJIVA SAMOVOLJNA IN NASILNA DEJAVNOST.

  ČLOVEŠKA ALI NARAVNA DEJAVNOST, JE SOVRAŽNIK PREDANOSTI. TA DEJAVNOST PREPREČUJE ALI UNIČUJE VSA DELOVANJA MILOSTI IN V DUŠI NADOMEŠČA SPODBUDE SVETEGA DUHA S SPODBUDAMI človeškega duha.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  NOBENEGA DVOMA NI, DA NAGLICA, NE GLEDE NA TO, KOLIKO JE NAMENJENA DOBRIM DELOM, TEMELJI NA SKRIVNI SAMO-DOMIŠLJAVOSTI IN NERAZUMLJIVEM SAMO-PRECENJEVANJU, KI V NAS USTVARJA PREPRIČANJE, DA DELAMO ALI LAHKO NAREDIMO VELIKO STVARI.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  NAMESTO DA SE AKTIVNO POSKUŠAMO SPOMNITI VSEGA, KAR MORAMO NAREDITI, BOMO SVOJ SPOMIN KOT ODPRTO IN PRAZNO SKLEDO IZROČILI BOGU, DA BO LAHKO ON SAM NAPOLNIL LONEC Z VSEM, KAR MORAMO VEDETI, DA BOMO LAHKO IZPOLNILI NJEGOVO VOLJO. KER SE JE SPOMIN PREOBLIKOVAL V BOGU, SE NE MOREJO
  VTISNITI VANJ PODOBE IN SPOZNANJA STVARI.

  ZATO JE DELOVANJE SPOMINA IN OSTALIH ZMOŽNOSTI V TEM STANJU BOŽANSKO, SAJ IMA BOG TE ZMOŽNOSTI V OBLASTI KOT NJIHOV EDINI GOSPODAR, KER SO SE VANJ SPREMENILE. ON JIH PREMIKA IN JIM UKAZUJE PO SVOJEM BOŽANSKEM DUHU IN VOLJI.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  Sveti Pavel pravi: “KDOR PA SE DRUŽI Z GOSPODOM, JE EN DUH (1 Kor 6,17), TAKO SO TUDI VSA DELA DUŠE, KI JE ZDRUŽENA Z BOGOM, IZ BOŽJEGA DUHA IN BOŽANSKA.

  ŠELE PRI POPOLNI ODVISNOSTI OD BOGA SE URESNIČI TO, KAR VSAK DAN MOLIMO:”PRIDI TVOJE KRALJESTVO”.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  DOKLER BOG NE MORE STORITI VSEGA V NAS, NJEGOVO KRALJESTVO ŠE NI PRIŠLO.
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  BOG NE ŽELI LE SAM ODLOČATI, AMPAK TUDI PO MENI STORITI TISTO, ZA KAR SE JE ODLOČIL, DA BO NAREDIL” KOT BREZ MENE” , A VENDAR PO MENI.
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  KADAR DAMO SILE IN MOČ SVOJE DUŠE NA VOLJO BOGU,-EGU-NAŠEMU EGOIZMU ZMANJKA DELA. ZARADI POMANJKANJA DELA POČASI UMIRA.
  ,…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  S KRSTOM SMO SKUPAJ S POSVEČUJOČO MILOSTJO PREJELI KREPOSTI IN DAROVE SVETEGA DUHA, TI DAROVI NAS USPOSABLJAJO, DA SMO NA POSEBEN NAČIN RAZPOLOŽLJIVI IN OBČUTLJIVI ZA VODENJE DUHA.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  STRES JE POGOSTO ZNAK VELIKE PRISOTNOSTI NAŠEGA EGOIZMA.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  BOG NIKOLI NE USTVARJA STRESNEGA STANJA. VSAK ČLOVEK IMA SVOJ RITEM IN ZELO POMEBNO GA JE SPOŠTOVATI.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  KDOR PO NEPOTREBNEM IZVAJA PRITISK NA TA RITEM, SE POČASI ODDALJUJE OD BOGA.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  ČE SMO V NESKLADJU S SAMIM SEBOJ, NE MOREMO BITI V HARMONIJI Z BOGOM.
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  MIR, TIŠINA IN SPROSTITEV NIMAJO LE POZITIVNEGA VPLIVA NA TELO IN DUŠO, TEMVEČ VSE TO PRISPEVA K VEČJI ODPRTOSTI BOGU.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  HKRATI SE V NAS UTELEŠA BOŽJI MIR, MIR, O KATEREM PIŠE SVETI PAVEL, DA MORA “KRALJEVAT” V NAŠIH SRCIH (Kol 3,15). Iz knjige : MOJE ŽIVLJENJE JE V TVOJIH ROKAH.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  Ja, popolnoma res je, da človek, ki sam dirja za rešitvami, živi pod hudim stresom, ker hoče napraviti čedalje več, vendar to ni po BOŽJE.

  JEZUS JE REKEL, DA BREZ NJEGA NE MOREMO STORITI NIČESAR. Potrebno je vsako BOŽJO BESEDO PRENESTI V ŽIVLJENJE.

  Njemu se izročiti in popolnoma sodelovati z Njim. Je pa res, DA NI TAKO ENOSTAVNO kot je napisati enostavno. KER ČE ČLOVEK ŽELI PO SVOBODNI VOLJI, DA SE POPOLNOMA PREDA BOGU IN MU ZAUPA, BO MORAL DOPUSTITI, DA BOG “UNIČI” “SEŽGE ” V ČLOVEKU EGOIZEM, SAMOVOLJO, SAMOVOLJNJE ODLOČITVE BREZ BOGA , MORA DOPUSTITI DA MU BOG PREČISTI SPOMIN, RAZUM , VOLJO itd..

  Saj drugače ne moreš IZPOLNITI BOŽJE VOLJE, samo svpojo voljo lahko izpolnjujemo s svojim egoizmom in samovoljo.

  Velikorat sem že zapisala, pa mislim, da še ni razumljivo. Dokler človek ni prečiščen, bi rad s molitvijo dosegel IZPOLNITEV ŽELJA, potem pa bi živel po svoji volji.

  To ne gre, na tak način ne moremo izpolniti Božje volje na svetu, Božjega načrta, ki ga ima pripravljenjega za vsakega človeka.

  S KOLIČINO MOLITEV NE MOREMO PRISILITI BOGA, DA NAM BO USTREGEL, NA PREVEM MESTU JE LJUBEZEN DO BOGA, OSEBNI ODNOS, POPOLNO SODELOVANJE, ODPRTOST, PREDAJA BOŽJEMU VODSTVU.

  Iz svoje izkušnje vam povem, DA JE NEMOGOČE, DA BOG NE BI USLIŠAL ČLOVEKA, KI VPIJE K NJEMU. VENDAR MU JE POTREBNO POPOLNOMA ZAUPATI IN SE MU PREPUSTITI.

  DVA ŠOFERJA ISTI ČAS NA ISTEM STOLU NE MORETA PELJATI AVTOMOBILA.

  Ali bomo prepustili VOŽNJO BOGU, ali pa bomo vozili sami IN PRISTALI V JARKU.

  Glejte, veste kaj je problem, PROBLEM JE, DA ČLOVEK NIMA ZAUPANJA V BOGA.

  Že od Adama in Eve se vleče nezaupanje v BOGA, NAŠI GREHI IN POSLEDICE GREHOV PREDNIKOV NAM ZATEMNJUJEJO OČI , HUDOBNI DUH ŽELI DA ČLOVEKA PRIDOBI , DA MU ZATEMNI OČI IN UM, DA NE VERJAME BOGU, AMPAK OSTALIM LJUDEM IN SAM SEBI.

  Veste, to je boleče. SVETI DUH HOČE, DA ČLOVEK PRELOMI Z GREHOM, DA MU PODARI “NOVO ŽIVLJENJE”, TUDI POSLEDICE GREHOV PREDNIKOV ODPRAVI IN POSLEDICE NAŠIH GREHOV itd..

  ZATO JE POTREBNA POPOLNA PREDANOST BOGU, KER ČLOVEK SAM NE MORE NIČESAR STORITI! TO JE POVEDAL JEZUS- NIČESAR NE MOREMO BREZ NJEGA.

  • Hvala says:

   JEZUS NAS UČI:

   -TAKOJŠNA POSLUŠNOST NJEMU,

   -NEOMAJNA VZTRAJNOST KLJUB VSEM OVIRAM IN TEŽAVAM VSAK DAN,

   -SATAN BO NENEHNO NASPROTOVAL Z DVOMI, S STRAHOM S KRIVDO, Z ZMEDO, S SLABOSTMI IN TUDI Z
   BOLEZNIMI ,

   -BOJEVATI SE Z BOŽJO BESEDO PROTI SKUŠNJAVAM.

 5. Miro says:

  POSVETITEV JEZUSOVEMU SRCU JE POT PRENOVE CERKVE IN POT, NA KATERI BO SVET ZOPET NAŠEL SVOJE »SRCE« (papež Frančišek)

  Papež prepoznava, da živimo v svetu, ki je »izgubil srce«; ki je izgubil dušo. Lani smo obhajali 350 let, odkar Jezusovo presveto srce pošilja razna znamenja. Leta 1673 je Jezus razkril svoje Srce redovnici in mistikinji sv. Marjeti Mariji Alakok in po njej povabil k češčenju svojega srca. Večkrat je na različne načine dalo to Srce pobude, da naj s sprejemom njegove ljubezni pomagamo svetu spet najti »srce«. Poudaril je, da je posvetitev njegovemu Srcu pot prenove Cerkve in pot, na kateri bo svet zopet našel svoje »srce«. Prav tako Marija, pri vseh njenih prikazovanjih, ki jih je Cerkev priznala, ponavlja isto kakor njen Sin. Ponavlja, da se mora svet spreobrniti: to pomeni moliti, se pokoriti in zadoščevati. To so sporočila iz nebes in Bogu hvala, da smo jim odprli svoja srca in s tem sotlakujemo pot za spreobrnjenje grešnikov. Bodimo hvaležni, da so se naša srca usmerila v to smer, ki je po prepričanju Jezusa in Marije pot k miru, svobodi, sreči, polnosti življenja.

  Odlomek iz homilije nadškofa Turnška na letnem srečanju častilcev Jezusovega in Marijinega srca na Ptujski Gori, 8. junija 2024

  Celoten nagovor nadškofa Turnška na: https://katoliska-cerkev.si/nadskof-turnsek-duhovnost-posvetitve-jezusovemu-in-marijinemu-srcu-je-pot-prenove-cerkve

  PRESVETO SRCE JEZUSOVO, USMILI SE NAS!
  BREZMADEŽNO SRCE MARIJINO, PROSI ZA NAS!

  • Miro says:

   MOLIMO

   LITANIJE SRCA JEZUSOVEGA

   Gospod, usmili se – Gospod, usmili se
   Kristus, usmili se – Kristus, usmili se
   Gospod, usmili se – Gospod, usmili se
   Kristus, sliši nas – Kristus, sliši nas
   Kristus, usliši nas – Kristus, usliši nas

   Bog Oče nebeški – usmili se nas
   Bog Sin, Odrešenik sveta
   Bog Sveti Duh
   Sveta Trojica, en sam Bog

   Srce Jezusovo, Sinu večnega Očeta – usmili se nas
   Srce Jezusovo, v Materi Devici od Svetega Duha upodobljeno
   Srce Jezusovo, z Besedo božjo v osebi zedinjeno
   Srce Jezusovo, neskončno veličastno
   Srce Jezusovo, sveti tempelj božji
   Srce Jezusovo, šotor Najvišjega
   Srce Jezusovo, hiša božja in vrata nebeška
   Srce Jezusovo, žareče ognjišče ljubezni
   Srce Jezusovo, posoda ljubezni in pravice
   Srce Jezusovo, dobrote in ljubezni polno
   Srce Jezusovo, globočina vseh čednosti
   Srce Jezusovo, vse hvale vredno
   Srce Jezusovo, kralj in središče vseh src
   Srce Jezusovo, v katerem biva vsa polnost božanstva
   Srce Jezusovo, nad katerim ima Oče posebno veselje
   Srce Jezusovo, iz čigar polnosti smo vsi prejeli
   Srce Jezusovo, hrepenenje večnih višav
   Srce Jezusovo, potrpežljivo in neskončno usmiljeno
   Srce Jezusovo, bogato za vse, ki te kličejo
   Srce Jezusovo, vir življenja in svetosti
   Srce Jezusovo, sprava za naše grehe
   Srce Jezusovo, z zasramovanjem nasičeno
   Srce Jezusovo, zavoljo naših hudobij potrto
   Srce Jezusovo, do smrti pokorno
   Srce Jezusovo, s sulico prebodeno
   Srce Jezusovo, vir vse tolažbe
   Srce Jezusovo, naše življenje in vstajenje
   Srce Jezusovo, naš mir in naša sprava
   Srce Jezusovo, daritev za grešnike
   Srce Jezusovo, zveličanje v tebe upajočih
   Srce Jezusovo, upanje v tebi umirajočih
   Srce Jezusovo, sladkost vseh svetnikov

   Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, – prizanesi nam, o Gospod
   Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, – usliši nas, o Gospod
   Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, – usmili se nas

   Jezus krotki in iz srca ponižni. Upodobi naše srce po svojem Srcu.

   Molimo. Vsemogočni večni Bog, ozri se na Srce svojega preljubega Sina in
   na čaščenje in zadoščenje, ki ti ga opravlja v imenu grešnikov, in po njem
   potolažen odpusti njim, ki prosijo tvojega usmiljenja, v imenu istega tvojega
   Sina Jezusa Kristusa, ki s teboj živi in kraljuje vekomaj. Amen.

 6. Miro says:

  Naj nas pri branju posameznih odlomkov Kompendija KKC spremlja milostna pomoč Gospoda, ki nam podarja potrebno luč in moč za spolnjevanje Božje volje. Molimo: Pridi, Sveti Duh …

  KATERA SO NENRAVNA SREDSTVA ZA UREJANJE ROJSTEV?

  Notranje nenravno je vsako dejanje, ki bi bodisi v predvidevanju zakonskega dejanja ali v njegovem poteku ali v njegovih naravnih posledicah hotelo služiti kot cilj ali kot sredstvo za preprečitev porajanja življenja. Taka dejanja so na primer neposredna sterilizacija ali kontracepcija.

  ZAKAJ STA UMETNA OSEMENITEV IN OPLODITEV NENRAVNI?

  Nenravni sta zato, ker razdružujeta dejanje roditve od dejanja, s katerim se zakonca podarjata drug drugemu; tako vzpostavljata gospostvo tehnike nad izvorom in namenom človeške osebe. Tehnike heterologne osemenitve in oploditve, pri katerih je vključena tretja oseba zunaj zakonskega para, kršijo poleg tega otrokovo pravico, da izhaja od enega očeta in ene matere, ki ju pozna, ki sta med seboj povezana z zakonom in ki imata izključno pravico, da postaneta oče in mati samo drug prek drugega.

  Kompendij KKC, 498 in 499

  https://www.vatican.va/archive/compendium_ccc/documents/archive_2005_compendium-ccc_sl.html

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 7. Miro says:

  ZDRAVILA SV. TOMAŽA AKVINSKEGA PROTI ŽALOSTI

  SO DNEVI, KO SMO ŽALOSTNI, DNEVI, KO SE KAR NE MOREMO REŠITI KREMPLJEV DEPRESIJE IN TESNOBE, KI NAS TEŽI IN NAM PREPREČUJE SPORAZUMEVANJE Z BLIŽNJIMI. ALI OBSTAJA KAKŠEN TRIK, KI BI NAM POMAGAL PREMAGATI ŽALOST IN NAM POVRNIL NASMEH NA OBRAZ?

  Sveti Tomaž Akvinski predlaga pet zdravil proti žalosti, ki so se izkazala kot presenetljivo učinkovita (Summa Theologiae, I–II, n. 38).

  Zmotno je razmišljanje, da krščanstvo temelji na nasprotju med dušo in telesom, ob čemer naj bi slednje veljalo kot breme ali ovira za duhovno življenje. Pravi pogled na krščanski humanizem je, da je človeška oseba (z dušo in s telesom) v celoti “poduhovljena” v iskanju povezanosti z Bogom.

  “Nikomur se ne zdi čudno, če poiščemo zdravnika, ki bo poskrbel za naše telo kot vodnika v duševno bolezen,” pravi sv. Tomaž More.

  “Telo in duša sta tako tesno povezana, da skupaj tvorita eno osebo, zato je bolezen enega včasih lahko kar bolezen obeh. Zato svetujem vsakomur, ki se sooča s telesno boleznijo, naj najprej opravi sveto spoved in poišče dobrega ‘duhovnega zdravnika’, ki bo ozdravil njegovo dušo. Podobno velja za nekatere duševne bolezni: poleg duhovnega zdravnika bi veljalo obiskati tudi takšnega, ki bo poskrbel za zdravje telesa.”

  Povzeto po: https://si.aleteia.org/2019/01/28/5-zdravil-sv-tomaza-akvinskega-proti-zalosti

  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

  • Miro says:

   ŠE IN ŠE MOLIMO ZA VEČ VESELJA V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU!

   Ljubi Jezus, prosim Te, da iz mojega srca za vedno odstraniš
   vso potrtost in slabo voljo. Naj bom vesel, zadovoljen in srečen,
   ko uživam vse Tvoje milosti. Kajti, o Bog, če mi naklanjaš svojo
   milost, ali naj ne bi bil radosten in zadovoljen? Ali naj ne bi
   izžareval Svetega Duha, ki vpliva na mojo dušo, da jo povzdiguje
   nad vse drobne vsakdanje nevšečnosti, ki nikoli ne bi smele zlomiti
   miru tistih, ki stremijo za tem, da bi služili Tebi? O, naj bodo moji
   mir, potrpežljivost, krotkost in drugi darovi Svetega Duha: naj vodijo
   in tolažijo moje srce ter dvigajo moje prizadevanje visoko nad ta svet,
   k Tebi, moj Gospod, ki si moj začetek in moje zadnje upanje. Amen.

   (molitev, aleteia.si)

   Božje usmiljenje, ti veselje in neizmerna radost vseh svetih, zaupamo vate!

 8. Miro says:

  Naj nas pri branju posameznih odlomkov Kompendija KKC spremlja milostna pomoč Gospoda, ki nam podarja potrebno luč in moč za spolnjevanje Božje volje. Molimo: Pridi, Sveti Duh …

  ZAKAJ ŠESTA ZAPOVED PREPOVEDUJE VSE GREHE ZOPER ČISTOST, ČEPRAV SE ZAPOVED GLASI: “NE PREŠUŠTVUJ”?

  Čeprav v svetopisemskem besedilu dekaloga beremo: “Ne prešuštvuj” (2 Mz 20,14), izročilo Cerkve sledi v celoti vsem nravnim naukom Stare in Nove zaveze in razume šesto božjo zapoved tako, da zaobseže vse grehe zoper čistost.

  KAKŠNA JE NALOGA CIVILNIH OBLASTI DO ČISTOSTI?

  Civilne oblasti, ki so dolžne podpirati spoštovanje dostojanstva osebe, morajo prispevati k ustvarjanju okolja, ugodnega za čistost. Z ustreznimi zakoni morajo preprečevati širjenje nekaterih prej omenjenih hudih prestopkov zoper čistost, da bi obvarovale zlasti mladoletne in slabotnejše.

  KATERE SO DOBRINE ZAKONSKE LJUBEZNI, NA KATERE JE SPOLNOST NARAVNANA?

  Dobrine zakonske ljubezni, ki je za krščene posvečena z zakramentom zakona, so: enost, zvestoba, nerazvezljivost in odprtost za rodovitnost.

  KAKŠEN SMISEL IMA ZAKONSKO DEJANJE?

  Zakonsko dejanje ima dvojni smisel: smisel združitve (medsebojna podaritev zakoncev) in smisel roditve (odprtost za porajanje življenja). Nihče ne sme pretrgati neločljive povezave, ki jo je Bog hotel med dvema smisloma zakonskega dejanja, in izključevati enega ali drugega od njiju.

  KDAJ JE UREJANJE ROJSTEV NRAVNO?

  Urejanje rojstev, ki predstavlja enega od vidikov odgovornega očetovstva in materinstva, je objektivno v skladu z nravnostjo, kadar ga zakonci udejanjajo brez zunanjih ukazov, tudi ne iz sebičnosti, ampak iz resnih nagibov in z metodami, ki se skladajo z objektivnimi merili nravnosti, to je z občasno vzdržnostjo in z zatekanjem k neplodnim obdobjem.

  Kompendij KKC, 493-497

  https://www.vatican.va/archive/compendium_ccc/documents/archive_2005_compendium-ccc_sl.html

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 9. Miro says:

  MOJA MATERINSKA ŽELJA JE, DA BI BILA VAŠA SRCA NAPOLNJENA Z MIROM, DUŠE PA DA BI BILE ČISTE, DA BI V NAVZOČNOSTI MOJEGA SINA MOGLI VIDETI NJEGOV OBRAZ

  Dragi otroci! Moja materinska želja je, da bi bila vaša srca napolnjena z mirom, duše pa da bi bile čiste, da bi v navzočnosti mojega Sina mogli videti Njegov obraz. Ker, otroci moji, kot Mati vem, da ste žejni tolažbe, upanja in zaščite. Vi, otroci moji, zavestno in nezavedno iščete mojega Sina. Tudi jaz sem se, v svojem zemeljskem času, veselila, trpela in potrpežljivo prenašala bolečine, vse dokler jih moj Sin v svoji slavi ni odpravil. In zato pravim svojemu Sinu: Vedno jim pomagaj!

  Vi, otroci moji, z resnično ljubeznijo razsvetljujte temo sebičnosti, ki vedno bolj ovija moje otroke. Bodite velikodušni. Naj bodo vaše roke in srce vedno odprti. Ne bojte se. Prepustite se mojemu Sinu z zaupanjem in upanjem. Glejte Nanj in živite življenje z ljubeznijo. Ljubiti pomeni dajati se, potrpeti, nikoli pa soditi. Ljubiti pomeni živeti besede mojega Sina. Otroci moji, kot Mati vam govorim, samo resnična ljubezen vodi k večni sreči. Hvala vam.

  Sporočilo Kraljice miru po vidkinji Mirjani Dragičević, 18. marec 2017

  https://www.mladifest.com/medjugorje/obvestila/spor2.htm

  Marija, Kraljica miru, prosi za nas!

  • Miro says:

   MOLIMO

   ZDRAVA, MORSKA ZVEZDA

   Zdrava, Morska zvezda,
   ljuba Božja Mati,
   vseh devic Devica
   in Nebeška vrata.

   Ave – te pozdravlja
   Gabriel, nadangel,
   srečno drugo Evo,
   ki nam mir prinašaš.

   Ti jetnike reši,
   slepim vid povrni,
   zlo od nas odvrni,
   z dobrim nas obdari.

   Mater se izkaži,
   tvoje Božje dete
   naj po tebi usliši
   naše srčne želje.

   O, Devica sveta,
   blaga vsa in čista,
   vseh nas grehov reši,
   čistost v nas obnovi.

   Naj kot ti živimo,
   varno pot nam kaži,
   da se s tvojim Sinom
   v raju veselimo.

   Čast Bogu Očetu,
   Kristusu Gospodu
   in enako Duhu
   Svetemu na veke.

   Amen.

 10. Miro says:

  Naj nas pri branju posameznih odlomkov Kompendija KKC spremlja milostna pomoč Gospoda, ki nam podarja potrebno luč in moč za spolnjevanje Božje volje. Molimo: Pridi, Sveti Duh …

  KATERA SREDSTVA POMAGAJO ŽIVETI ČISTOST?

  Na voljo so številna sredstva: božja milost, pomoč zakramentov, molitev, poznavanje samega sebe, prakticiranje askeze, prilagojene različnim položajem, uresničevanje nravnih kreposti, zlasti kreposti zmernosti, ki teži k temu, da bi z razumnostjo prežela strasti.

  NA KAKŠEN NAČIN SO VSI POKLICANI ŽIVETI ČISTOST?

  Vsi so v hoji za Kristusom, ki je vzor vsake čistosti, poklicani, da živijo čisto življenje v skladu s svojim življenjskim stanom: eni živijo v čistosti ali posvečenem celibatu, odličnem načinu, kako sebe lažje predati Bogu z nerazdeljenim srcem; drugi, če so poročeni, živijo zakonsko čistost; če niso poročeni, živijo čistost v vzdržnosti.

  KATERI SO GLAVNI GREHI ZOPER ČISTOST?

  Grehi, ki vsak po naravi svojega predmeta hudo nasprotujejo čistosti, so: prešuštvo, masturbacija (samozadovoljevanje), nečistovanje, pornografija, prostitucija, posilstvo, homoseksualna dejanja. Ti grehi so izraz glavnega greha nečistosti. Če so zagrešeni nad mladoletnimi, so takšna dejanja še hujša, ker so napad na njihovo fizično in nravstveno integriteto (neokrnjenost).

  Kompendij KKC, 490-492

  https://www.vatican.va/archive/compendium_ccc/documents/archive_2005_compendium-ccc_sl.html

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja