Spoved

SVETA SPOVED

Sveta spoved je zakrament, po katerem nam Bog odpušča grehe. Pri sv. spovedi pride do pomirjenja med Bogom in človekom in človekom s svojim bližnjim. Brez odpuščanja in pomirjenja ne more biti pravega miru.


Jezus je poslal apostole na svet, da oznanjajo evangelij, da zdravijo bolne, izganjajo hudobne duhove in v njegovem imenu odpuščajo grehe. Ustanovil je zakrament spovedi pri kateri se človek – grešnik sreča z neskončnim božjim usmiljenjem. Doživi odpuščanje grehov in začne novo življenje.

Pri spovedi je važno tudi duhovno vodstvo, zato je dobro in koristno, če imamo vedno istega spovednika.

Spomnimo se enega primera, ki se je zgodil v začetku meseca avgusta 1981 v Međugorju, da bomo lažje razumeli greh in spoved.
Med prikazovanjem so vidci rekli, da se lahko vsak od navzočih dotakne Device Marije. Prijemali so navzoče za roke in se z njimi dotikali Gospejinega plašča. Vsak je na drugačen način doživljal ta dotik. Nekateri so občutili pod rokami posebno toploto, drugi pa lahek elektrošok itd. Osebe so se vrstile, dokler vidci niso v nekem trenutku vzkliknili: “Ne dotikajte se več Gospe!” Po koncu videnja so povedali, da so na Marijinem plašču zagledali temne madeže, ki so ostali za prsti nekaterih ljudi. Devica Marija je začela jokati in kasneje objasnila vidcem, da je to znak greha. Vse je poklicala k spovedi. Mnogi so naslednji dan poiskali spovednika.

Za razumet spoved bi dodal še eno razmišljanje. Preden gremo na kako slovesnost se uredimo, okopamo, obleče v lepa oblačila. Tako je z našo dušo moramo jo okopat s spovedjo in jo obleč z dobroto. Bolje kot bomo očistili svojo dušo večje veselje bomo imeli.

Besede Gospoda Jezusa sestri Favstini o spovedi (1602): “Hči, ko prihajaš k sveti spovedi, k izviru mojega usmiljenja, tedaj na tvojo dušo vedno priteče kri in voda, ki je privrela iz mojega Srca, in jo oplemeniti. Vsakokrat, ko prihajaš k sveti spovedi, se vsa potopi z velikim zaupanjem v moje usmiljenje, da bom lahko na tvojo dušo izlil vse obilje milosti. Ko prihajaš k spovedi, vedi, da jaz sam čakam nate v spovednici. Samo skrivam se za duhovnikom, vendar v duši sam delujem. Tu se beda duše srečuje z božjim usmiljenjem. Povej ljudem, da iz tega izvira usmiljenja lahko zajemajo milosti samo s posodo zaupanja. Če bo njihovo zaupanje veliko, moja radodarnost ne bo imela meja. Potoki moje milosti preplavljajo ponižne duše. Ošabni so vedno v uboštvu in bedi, ker se moja milost od njih obrača k ponižnim”

PRIPRAVA NA SVETO SPOVED

Pripraviš se lahko z razmišljanjem o svojem odnosu do Boga, bližnjega in do samega sebe. Potem poišči spovednika in se spovej. Moli, da boš imel moč izvršiti, kar si obljubil, osvoboditi se zla in greha in sodelovati z božjo milostjo. Opravi pokoro in s pomočjo molitve začni popravljati svoje življenje.

Izprašaj svojo vest po božjih zapovedih.

1.VERUJ LE V ENEGA BOGA.
Ali je v tvojem življenju prisotno praznoverje, magija, spiritizem, verovanje v horoskop? Ali častim idole? Ali sem član,- podpornik ali somišljenik kakega tajnega protiverskega združenja (prostozidarske lože oz. Lions kluba ali Rotary kluba ali kluba Rožnega križa, ki so v funkciji prostozidarstva in zarotniki proti Katoliški Cerkvi?)
Se udeležujem satanističnih srečanj, koncertov in prireditev (zlasti trde rokovske glasbe)?

2.NE SKRUNI BOŽJEGA IMENA.
Ali preklinjam? Ali izrekam božje ime iz navade in brez potrebe? Ali dovolj molim? Ali dajem čast Bogu in Mariji?

3.POSVEČUJ GOSPODOV DAN.
Ali sem bil v nedeljah in zapovedanih praznikih redno pri sv. maši? Kaj pa nedeljsko delo? Sem šel k spovedi ter prejel sv. obhajilo vsaj za veliko noč in božič?

4.SPOŠTUJ OČETA IN MATER DA BOŠ DOLGO ŽIVEL IN TI BO DOBRO NA ZEMLJI.
Kakšen odnos imam do staršev? Ali sem jim hvaležen, da so mi podarili življenje? Ali jim v stiskah in starosti pomagam?

5.NE UBIJAJ.
Ali spoštujem svoje življenje in življenja drugih? Ali se uničujem z alkoholom, cigaretami, drogo in drugimi odvistnostmi? Ali sem ubil-a spočeto in še nerojeno življenje(splav – kontracepcija je tudi lahko – morilsko orožje)? Ali sem k temu druge nagovarjal? Ali sem tudi z besedami ubijal sočloveka?

6.NE NEČISTUJ.
Kakšen je odnos do mojega telesa in teles drugih?
Pornografski filmi, samozadovoljevanje itd.

7.NE KRADI
Ali spoštujem tujo lastnino? Ali sem sebičen, škrt?

8. NE PRIČAJ PO KRIVEM.
Ali rad ležem? Ali svoje napake podtikam drugim?
Ali sem resnicoljuben? Ali drugim jemljenm dobro ime?

9.NE ŽELI SVOJEGA BLIŽNJEGA ŽENE.
Ali sem zvest v zakonu? Moje življenje izven zakona?

10. NE ŽELI SVOJEGA BLIŽNJEGA BLAGA.
Ali Sem zadovoljn s tem kar imam? Ali sem nezadovoljen, ker menim, da imam premalo materialnih stvari. Ali sem si prisvojil tujo lastnino ali jo morda uničeval?

Ko boš izprašal svojo vest po Božjih zapovedih, ki jih je Jezus strnil v dve zapovedi: “Ljubiti Boga nadvse in svojega bližnjega kakor samega sebe”, lahko ponižno brez strahu pristopiš k duhovniku. Zaupaj mu vse, skesaj se, poslušaj njegov nasvet in potrudi se, da se tvoje življenje popravi – spremeni na bolje.
Ko pristopiš k duhovniku reci: “Blagoslovite me oče, da se bom lahko dobro spovedal”.
Povej kdaj si bil zadnjič pri spovedi, povej vse svoje grehe in na koncu zmoli kesanje: ” MOJ BOG ŽAL MI JE, DA SEM GREŠIL-A IN ŽALIL-A TEBE, KI SI MOJ NAJBOLJŠI OČE. TRDNO SKLENEM, DA SE BOM POBOLJŠAL-A. POMAGAJ MI S SVOJO MILOSTJO AMEN.

 

This entry was posted in Domov. Bookmark the permalink.

1 Response to Spoved

  1. Mirjam says:

    Vzvišeni Bog, Ljubi Jezus, Presveta Devica Marija, iz srca prosim za uspešno dokončanje naloge. Priporočam se za molitev in podporo. Bog povrni. Hvala.Amen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja