Papež vabi

Papež Frančišek ob začetku svetega kompostelskega leta 2021 vabi, da Izstopimo iz sebe in hodimo z drugimi

V španskem romarskem svetišču Santiago de Compostela se je začelo sveto kompostelsko leto, posvečeno apostolu sv. Jakobu. Papež Frančišek v sporočilu vabi k spreobrnjenju in solidarnosti.

Začelo se je jubilejno kompostelsko leto, »leto milosti in odpuščanja«, kot je izpostavil nadškof v Santiagu de Composteli msgr. Julián Barrio Barrio, kjer je grob svetega apostola Jakoba. Kompostelsko leto 2021, v katerem godovni dan apostola Jakoba pade na nedeljo, poteka na temo »Pojdi iz svoje dežele. Apostol te pričakuje«. »V tem tretjem svetem kompostelskem letu v tretjem tisočletju krščanstva je pogumno pričevanje apostola Jakoba priložnost, da ponovno odkrijemo vitalnost vere in poslanstva, ki smo ju prejeli po krstu,« je nadškof zapisal v pastoralnem pismu ob razglasitvi začetka kompostelskega leta, ko je odprl sveta vrata katedrale v Santiagu de Composteli.

Da bi srečali Boga, druge in sebe
Bližino in naklonjenost »vsem, ki se udeležujejo tega trenutka milosti za vso Cerkev, predvsem pa za Cerkev v Španiji in Evropi«, je v sporočilu zagotovil papež Frančišek. »Po sledeh apostola izpustimo sebe, tiste gotovosti, ki se jih oklepamo, a z jasnim ciljem v mislih, da namreč nismo blodeča bitja, ki se vrtijo okoli samih sebe, ne da bi kamorkoli prišla. Gospodov glas nas kliče in kot romarji ga sprejmimo z držo poslušanja in iskanja ter se podajmo na to potovanje, da bi srečali Boga, druge in sami sebe,« zapiše sveti oče.

Spremlja nas Božje usmiljenje
Cilj je pomemben kakor sama pot proti temu cilju. Gre za pot spreobrnjenja, ko hodimo za Jezusom, ki je Pot, Resnica in Življenje. Papež se sklicuje na apostolsko pismo Misericordia et misera, ki je izšlo 20. novembra 2016, ter izpostavi, da »nas na tej poti spremlja Božje usmiljenje. Četudi stanje slabotnosti zaradi greha ostaja, jo preseže ljubezen, ki nam omogoča, da gledamo v prihodnost z upanjem in da smo pripravljeni svoje življenje postaviti na pravo pot.«

Na poti skupaj z drugimi
A da bi se podali na pot, se je najprej treba ločiti od stvari, ki bremenijo. V življenju ne hodimo sami, zato je treba tovarišem na poti zaupati brez sumničavosti in nezaupljivosti. To nam bo »pomagalo ponovno odkriti bližnjega kot dar, ki nam ga je Bog dal kot spremstvo na tem potovanju«. Gre za to, da »izstopimo iz sebe« in se »pridružimo drugim«, da se čakamo in od blizu podpiramo, skupaj delimo napore in osvojitve. Ob koncu potovanja bomo imeli nahrbtnik prazen, a »srce polno izkušenj, oblikovanih v kontrastu in uglašenosti z življenjem drugih naših bratov in sester, ki prihajajo iz drugačnih življenjskih in kulturnih kontekstov,« zapiše papež, ki prav tako poudari ponovno odkrivanje naše dolžnosti, da smo učenci misijonarji in »vse pozivamo v domovino, proti kateri hodimo«.

Romar sporoča svojo vero s svojim življenjem
Sveti oče romarja opiše kot nekoga, ki sebe izroči v Božje roke ter se zaveda, da je obljubljena dežela že navzoča v Kristusu, ki mu je blizu. Na ta način se »dotakne srca brata, brez izumetničenosti, brez propagande«, temveč z »iztegnjeno roko, ki je pripravljena dajati in sprejemati«. Romar, ki prispe do svetih vrat, opravi tri dejanja, s čimer se spomni povoda za svoje potovanje, nadaljuje papež. Prvo dejanje je, da na glavnem portalu motri miren obraz Jezusa, usmiljenega sodnika, ki nas sprejema v svojo hišo. Zatem je tu objem, ki prihaja s podobe apostola Jakoba, ki nam kaže pot vere. Tretje dejanje je udeležba pri evharistični daritvi, ki nas vabi, da začutimo, kako smo Božje ljudstvo, poklicani biti del slave evangelija.

Nadškof Barrio Barrio: Romanje kot pot preoblikovanja misli in srca
Zaradi pandemije je romarsko svetišče v Santiagu de Composteli leta 2020 samevalo in tudi znana Jakobova romarska pot je bila brez popotnikov. Ta čas so izkoristili za obnovo katedrale, ki je sedaj dobila nov sijaj in se pokazala v obnovljeni lepoti. Prihod vernikov v svetišče je sedaj že dovoljen, seveda pod strogimi varnostnimi ukrepi, medtem ko so zaenkrat prepovedana romanja po Jakobovi poti. »V katedrali, kjer se nahaja grob in ohranja spomin na apostola Jakoba, vidimo, da izročilo ni neka relikvija preteklosti, ampak neizčrpen izvir, ki iz roda v rod daje svežo vodo evangelija,« je zapisal nadškof Julián Barrio Barrio v pastoralnem pismu ob začetku jubilejnega leta.

»Dom apostola Jakoba je dom, ki sprejema romarje, je prepoznan po svoji značilni arhitekturi, ki se je oblikovala skozi živo izročilo in skupen evangelij. Vaše romanje in romanje na sto tisoče takšnih, kot ste vi, pripravlja spreobrnjenje jutrišnjih romarjev,« se je nadškof obrnil na vse, ki bodo v jubilejnem letu prišli v Santiago de Compostelo. »Vaša vera je torej sad izročila in prav tako je novo seme za prihodnje generacije, ki stalno prihajajo v Santiago. Geografski cilj vašega romanja je Jakobova hiša, a vaš namen je svoboda vašega srca, svoboda Božjih otrok, h kateri vas kliče Bog Oče. Spodbujam vas, da imate med romanjem oči vedno uprte v ta cilj, da bo vaše romanje tako postalo pot preoblikovanja misli in srca.«

Vir: Vatican News

This entry was posted in Domov. Bookmark the permalink.

1 Response to Papež vabi

  1. Marta says:

    Hotela sem se včlaniti, pa ne vem, kam vpisati svoje ime in e-naslov. Darovala bom svoje trpljenje in post kakšen dan v tednu (sreda ali petek).
    Ugotavljam, da je dobro vsak dan pogledati to spletno stran, da lahko sproti preberemo prošnje za molitev in izročamo te prošnje našemu Gospodu. To spletno stran sem odkrila ravno v pravem času, da sem lahko prosila za 11-letnega dečka iz ZDA.

    Marta

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja