Pepelnica in post

Pepelnična sreda in post

“Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš!”

1 Mz 3,19
V potu svojega obraza boš jedel kruh, dokler se ne povrneš v zemljo, kajti iz nje si bil vzet. Zares, prah si in v prah se povrneš.

Po letu 1091 je Cerkev postavila začetek postnega časa na pepelnično sredo. Protiutež temu je tudi nastal pust. Prej pusta niso poznali. Podobno je poznano že prej in v stari zavezi zasledimo, da so se ljudje oblekli v raševino in se potresli z pepelom:

1 Mz 37,34
In Jakob je pretrgal svoja oblačila, si ogrnil ledja z raševino in dolge dneve žaloval za sinom.

Joz 7,6
Józue je tedaj raztrgal svoja oblačila. Padel je z obrazom na zemljo in tako ostal pred GOSPODOVO skrinjo do večera, on in Izraelovi starešine; in potresali so si pepel na glave.

Pepeljenje se opravlja v obliki križa, križ pa je znamenje premagane smrti (Jezusova smrt na križu). Pepeljenje nas spominja, da smo zapisani smrti, spokornost pa je prvi korak na poti k vstajenju. S pepelnico se začenja postni čas, v katerem moramo odmreti grehu in se pripraviti, da s Kristusom vstanemo k novemu življenju. Postni čas pa traja od pepelnične srede 40 dni do Velike noči.

POSTNA POSTAVA

Pepelnična sreda in veliki petek sta dneva posta in zdržka mesa. Vsi, ki so dopolnili osemnajsto leto in še niso stari šestdeset let, so se dolžni postiti.

Strogi post je na pepelnično sredo in na veliki petek. Ta dva dneva se le enkrat na dan najemo do sitega in se zdržimo mesnih jedi.

Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Na vse druge petke v letu, razen na praznike, je mogoč zdržek mesa nadomestiti s kakšnim drugim dobrim delom (spodaj našteta). V postnem času je priporočljivo, da katero od spodaj naštetih stvari dodamo zdržku mesa:
molitev: npr. udeležba pri sv. maši; osebna ali družinska molitev; obisk cerkve ali kapele; branje Svetega pisma; molitev križevega pota ipd.
post: poleg zdržka mesa so še druge možnosti: vzdržek od sladkarij in poobedkov; zdržek od kave ali kajenja; zdržek od televizije, računalnika in namesto tega več časa posvetiti stikom z bližnjimi; omejitev v hrani in pijaci, z namenom, da prihranjeno namenimo revnim, ipd.
pomoč drugim: npr. posebna skrb za koga v bližini, ki je ostarel, bolan, osamljen, reven ipd.
Postni čas je čas pokore. V tem obdobju za nas verne velja spodbuda k poglobljeni molitvi in ljubezni do bližnjega; k zatajevanju samega sebe.

This entry was posted in Domov. Bookmark the permalink.

2 Responses to Pepelnica in post

 1. Jurij says:

  Pozdravljeni!
  Rad imam vašo stran, dosti krat jo uporabljam. Čestitke.
  Dovolite le pripombo. Papež je letos lavretanskim litanijam Matere Božje dodal tri vzklike. Mogoče jih dodate.
  Naj vam bo Božič v srcu Lepote!
  br. Jurij

 2. D. says:

  Jutri praznujem rojstni dan. Odločila sem se, da ga bom praznovala s svojim najboljšim prijateljem, tolažnikom in zaupnikom. Praznovala ga bom z mojim ljubljenim Jezusom. Šla bom k maši, da ga srečam pri evharistiji, molila več kot druge dneve. Upam, da mi bo uspelo.V letošnjem letu sem doživela tri zelo težke preizkušnje v življenju. Noge so mi bile, tako rekoč, odrezane od velike bolečine. In v vseh teh težavah nisem dobila tolažbe od svojih zemeljskih prijateljev , dobila pa sem jo od Njega,ki mi je ves čas stal ob strani, me tolažil in me tudi nosil na svoji rami, ko koraka nisem mogla več narediti.In glej, vse moje trpljenje, ki sem ga doživela je obrnil v dobro mene in moje družine.Za vse sem mu neizmerno hvaležna, vsak dan se mu zahvaljujem za vse, kar sem doživela in za milost, da mi je stal ob strani, me tolažil in svetoval, ko nisem vedela, kako naprej. Kljub zahvali čutim, da mu ne morem povrniti za vse, kar mi je storil.Jezus ljubljeni moj, hvala, hvala, hvala.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja