Članki za dušo

Tu se dodaja članke, ki so povzeti po drugih internetnih straneh. Prosim, da se navedejo viri kje je bilo povzeto.

This entry was posted in Domov. Bookmark the permalink.

13.976 Responses to Članki za dušo

 1. Miro says:

  VELIKA BOLEČINA SVETEGA OČETA ZARADI POBOJEV V UKRAJINI IN GAZI

  Po napadih na otroško bolnišnico v Kijevu in šolo v Gazi, v katerih je bilo ubitih in ranjenih več deset civilistov, je papež Frančišek v sporočilu, ki ga je objavil Tiskovni urad Svetega sedeža, izrazil »globoko pretresenost« zaradi naraščajočega nasilja ter upanje na »konkretne poti, ki bodo končale trenutne spopade«.

  Več na: https://www.vaticannews.va/sl/papez/news/2024-07/velika-bolecina-svetega-oceta-zaradi-pobojev-v-ukrajini-in-gazi.html

  MARIJA, KRALJICA MIRU, PROSI ZA NAS!

  • Miro says:

   MOLIMO ZA MIR V SVETU

   O Brezmadežna Devica, Mati Božja in Mati človeštva,
   navdihuje nas gotovost, da so tvoje oči,
   ki so jokale nad zemljo, obarvano z Jezusovo krvjo,
   še vedno obrnjene proti svetu, ki ga trpinčijo vojne in preganjanja,
   zatiranje pravičnih in šibkih.
   Iz senc te solzne doline
   v tvoji nebeški pomoči iščemo nežno usmiljenje,
   tolažbo za svoja boleča srca in pomoč v preizkušnjah Cerkve in domovine.
   Končno verjamemo, da si v slavi, kjer kraljuješ,
   oblečena s soncem in kronana z zvezdami,
   po Jezusu veselje in radost vseh angelov in svetnikov,
   in s te zemlje, po kateri stopamo kot romarji,
   potolaženi z vero v vstajenje,
   se oziramo k tebi, ki si naše življenje, naša sladkost, naše upanje;
   pritegni nas k sebi s sladkostjo svojega glasu,
   da nam boš nekega dne, po našem izgnanstvu, lahko pokazala Jezusa,
   blagoslovljen sad svojega telesa. O milostljiva, o ljubezniva, o sladka Devica Marija. Amen.

   Molitev za konec nasilja, Aleteia

   MARIJA, KRALJICA MIRU, PROSI ZA NAS!

 2. Miro says:

  JAZ SEM PRAVA VINSKA TRTA IN MOJ OČE JE VINOGRADNIK. VSAKO MLADIKO NA MENI, KATERA NE RODI SADU, ODSTRANI; IN VSAKO, KATERA RODI SAD, OTREBI, DA RODI ŠE VEČ SADU

  IZ SVETEGA EVANGELIJA PO JANEZU (Jn 15,1-8)

  Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Jaz sem prava vinska trta in moj Oče je vinogradnik. Vsako mladiko na meni, katera ne rodi sadu, odstrani; in vsako, katera rodi sad, otrebi, da rodi še več sadu. Vi ste že čisti zaradi besed, ki sem vam jih govoril. Ostanite v meni in jaz v vas. Kakor mladika sama od sebe ne more roditi sadu, če ne ostane na trti, tako tudi vi ne, če ne ostanete v meni.

  Jaz sem trta, vi mladike. Kdor ostane v meni in jaz v njem, ta rodi obilo sadu; kajti brez mene ne morete ničesar storiti. Če kdo ne ostane v meni, se vrže ven kakor mladika, in usahne; in jih poberejo, vržejo v ogenj in zgorijo. Če ostanete v meni in moje besede ostanejo v vas, prosite, kar koli hočete, in se vam bo zgodilo. V tem je poveličanje mojega Očeta, da obrodite obilo sadu in postanete moji učenci.

  RAZLAGA BOŽJE BESEDE

  JAZ SEM TRTA IN MOJ ….

  Jezus se enači z vinsko trto, a to trto obdeluje vinogradnik. To pa je nebeški Oče. Morda nas kar malo prestraši to, da tisto mladiko, ki ne obrodi sadu, odstrani. To nas spomni na dogodek s smokvinim drevesom, na katerem Jezus ni našel sadu. Ko so učenci spet naleteli na to drevo, je bilo že posušeno. To je prispodoba vase zaprtega in nehvaležnega ljudstva, ki ne obrodi nobenega sadu.

  Kako obroditi sad? Tako da ostanemo “v Njem”. Brez Jezusa ne moremo storiti ničesar. Kaj to pomeni? Brez Njega nimamo pravega blagoslova, naše delo je jalovo. Zato moramo vsak dan klicati Božji blagoslov. Vsakodnevna molitev tako prinaša blagoslov našemu delu.

  Samo če smo povezani z Jezusom kot mladika s trto, potem lahko obrodimo sad, ker od Jezusa črpamo potreben blagoslov za rast. Če nismo povezani z Njim, smo obsojeni na propad – vrženi smo v smeti, v ogenj kot nekoristne mladike.

  Kaj nam Jezus s tem sporoča? Predvsem to, da bi bili vedno z Njim. Da bi ga postavili v središče svojega življenja. Če je Jezus na prvem mestu v mojem življenju, je vse na pravem mestu. Tako kot mladika svoj sok za dozorevanje sadu črpa iz trte, tako mi svojo življenjsko moč črpamo iz Jezusa. S tem njegova Cerkev iz majhnega gorčičnega zrna postaja mogočno drevo. Poskusimo narediti to vajo. Recimo vsak dan nekajkrat: “Jezus, želim, da si na prvem mestu v mojem življenju. Zato te slavim in častim kot edinega Odrešenika in Gospoda. Proslavi se v mojem življenju.”

  Na koncu tega odlomka nam Jezus daje posebno obljubo: prosite in se vam bo zgodilo. Tudi uslišane prošnje so dejansko sadovi naše vere in življenja s Kristusom. In v teh sadovih je poveličan tudi nebeški Oče. Prav je, da o vseh teh izpolnjenih prošnjah pričujemo ljudem okoli nas. Pričevanje je dejansko največji sad našega življenja s Kristusom, saj prav pričevanja nagovarjajo nove ljudi za življenje z Njim. S tem smo deležni še večjih milosti in sadov. Če smo pravi Jezusovi učenci, potem obrodimo obilo sadu in pridobivamo nove in nove učence za Božje kraljestvo.

  Povzeto po: Pridi in poglej, Ervin Mozetič

  https://portal.pridi.com/2024/07/10/cetrek-11-julij-jaz-sem-trta-in-moj/

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!
  Brezmadežno Srce Marijino, prosi za nas!
  Sv. Jožef, prijatelj Najsvetejšega Srca, prosi za nas!

 3. Miro says:

  SVETI OČE: UMETNA INTELIGENCA IN MIR IZREDNO POMEMBNI TEMI

  V HIROŠIMI NA JAPONSKEM SE JE ZAKLJUČILO DVODNEVNO SREČANJE O ETIKI UMETNE INTELIGENCE IN MIRU. SVETI OČE IZPOSTAVLJA, DA JE V UPRAVLJANJE UMETNE INTELIGENCE TREBA VKLJUČITI KULTURNO BOGASTVO NARODOV IN VERSTEV.

  Več o tem na: https://www.vaticannews.va/sl/papez/news/2024-07/sveti-oce-umetna-inteligenca-in-mir-izredno-pomembni-temi.html

  MARIJA, KRALJICA MIRU, PROSI ZA NAS!

 4. Miro says:

  JEZUS POKLIČE DVANAJST UČENCEV

  IZ SVETEGA EVANGELIJA PO MATEJU (Mt 10,1-7)

  Tisti čas je Jezus poklical svojih dvanajst učencev ter jim dal oblast izganjati hude duhove in ozdravljati vsaktere bolezni in vsaktere slabosti.

  Imena dvanajsterih apostolov so pa ta: prvi Simon, ki se imenuje Peter, in njegov brat Andrej; Jakob, Zebedejev sin, in njegov brat Janez; Filip in Bartolomej; Tomaž in cestninar Matej; Jakob, Alfejev sin, in Tadej; Simon Gorečnik in Juda Iškarijot, ki ga je tudi izdal.

  Teh dvanajst je Jezus poslal in jim naročil: »Na pot k nevernikom ne hodite in v samarijska mesta ne stopajte, marveč pojdite k izgubljenim ovcam Izraelove hiše. Grede oznanjajte: ›Približalo se je nebeško kraljestvo.‹«

  RAZLAGA BOŽJE BESEDE

  IMENA POSLANIH

  Beseda »učenec« se nanaša na ›tistega, ki se uči‹ ali ›tistega, ki hodi za nekom‹. Beseda »apostol« pomeni ›tistega, ki je poslan‹. Ko je bil Jezus na zemlji, so njegovih dvanajst privržencev imenovali učenci. Dvanajst učencev je hodilo za Jezusom Kristusom, se učilo od njega in on jih je usposabljal. Po svojem vstajenju in vnebohodu je Jezus poslal svoje učence, naj bodo njegove priče. Takrat so jih imenovali apostoli. Toda celo ko je bil Jezus še na zemlji, so večkrat pomensko zamenljivo uporabljali izraza »učenci« in »apostoli«.

  Dvanajsteri [učenci/apostoli] so bili navadni možje, ki jih je Bog uporabil na nenavaden način. Med dvanajsterimi so bili ribiči, cestninar in revolucionar. Evangeliji zapisujejo nenehne spodrsljaje, borbe in dvome dvanajstih mož, ki so hodili za Jezusom Kristusom. Potem ko so bili priče Jezusovemu vstajenju in vnebohodu, je Sveti Duh spremenil učence/apostole v mogočne Božje može, ki so postavili svet na glavo (Apostolska dela 17,6). Kaj je povzročilo spremembo? Dvanajst apostolov/učencev je bilo napolnjenih s Svetim Duhom (Apostolska dela 1,8), družili so se z Jezusom. Naj bo enako rečeno za nas!

  Si predstavljate, kako bi se to slišalo danes? Da bi škof ob posvečenju novomašnikov le te poslal po župnijah, naj izganjajo in ozdravljajo vsako bolezen in vsako slabost. Najprej bi se najbrž vprašali, kaj se gre: Kdo pa je med nami obseden? Da so med nami tudi bolni, to je že res, ampak kaj govori o slabostih. Torej zataknilo bi se najbrž že pri namenu, s katerim bi škof pošiljal novomašnike: V Cerkvi nismo obsedeni in slabotni. Za bolne pa je tako ali tako zdravnik, ne duhovnik.

  Kljub temu še vedno verjamem, da smo duhovniki koristni in potrebni. Gotovo ima Bog tehten razlog, da nam ne daje posebnih milosti, da bi resnično izganjali in ozdravljali. Pomisli sem na bolj preproste stvari.

  Gotovo smo v dobi obilja, ko nas od dobrih sklepov in namenov vedno znova potegne ta ali ona navezanost. Vse bi imeli zase, hitro se zavrtimo okrog sebe in svojega ugodja. Vera pa je neprestana hoja za Jezusom. On nas vedno vabi na pot.

  Verjamem, da Jezus tudi danes še posebej nas duhovnike pošilja najprej v domačo stajo izganjat in ozdravljat različne bolezni in slabosti. V glavnem nismo obdarjeni s posebnimi darovi, drobnega dela pa je veliko. Če si bomo priznavali svoje stiske in iskali rešitve, bomo lahko z Njim skupaj na poti odrešenja. Potem bomo lahko doživljali tudi njegove besede: ›Nebeško kraljestvo se je približalo.‹

  Povzeto po: Pridi in poglej, Ervin Mozetič

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!
  Brezmadežno Srce Marijino, prosi za nas!
  Sv. Jožef, prijatelj Najsvetejšega Srca, prosi za nas!

 5. Miro says:

  ŠKOF JAMNIK O GLAVNIH OVIRAH NA POTI V ZARES DEMOKRATIČNO SLOVENSKO DRUŽBO

  ZDRUŽENJE ZA VREDNOTE SLOVENSKE OSAMOSVOJITVE (VSO) JE OB 33. OBLETNICI KONCA OBOROŽENIH SPOPADOV IN ZMAGE V VOJNI ZA SAMOSTOJNO SLOVENIJO IZPELJALO MAŠO IN SLOVESNOST OB SPOMINSKI PLOŠČI.

  Ponedeljkovo večerno sveto mašo v ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja je vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, v prelomnem obdobju tudi tajnik ljubljanskega nadškofa dr. Alojzija Šuštarja.

  Ob spominu na vojno za Slovenijo je škof Jamnik izpostavil osebna prizadevanja papeža Janeza Pavla II. in nadškofa dr. Alojzija Šuštarja za mir. Šuštar je dan po slovesni razglasitvi Slovenije papežu poslal telegram s prošnjo za očetovsko besedo, s katero naj »potolaži in opogumi«.

  O nagovoru škofa msgr. dr. Antona Jamnika več na: https://katoliska-cerkev.si/skof-jamnik-o-glavnih-ovirah-na-poti-v-zares-demokraticno-slovensko-druzbo

  Marija, Kraljica miru, prosi za nas!

 6. Miro says:

  Radio Ognjišče o obisku papeža Frančiška v Trstu (nedelja, 7. julij 2024)

  NAŠI ŠKOFJE PO MAŠI V TRSTU: BILO JE BRATSKO SREČANJE MED CERKVAMI (Radio Ognjišče, 8. julij 2024)

  ŠE VEDNO ODMEVA VČERAJŠNJI PAPEŽEV OBISK TRSTA. SLOVESNEGA SOMAŠEVANJA NA GLAVNEM TRGU OB MORJU SE JE UDELEŽILO TUDI SEDEM SLOVENSKIH ŠKOFOV.

  Včeraj smo že lahko prisluhnili škofoma Petru Štumpfu in Maksimilijanu Matjažu, danes pa smo poklicali še škofa Andreja Sajeta in Antona Jamnika.

  Več o tem na: https://radio.ognjisce.si/sl/275/novice/38381/nasi-skofje-po-masi-v-trstu-bilo-je-bratsko-srecanje-med-cerkvami.htm

 7. Miro says:

  ŽETEV JE VELIKA, DELAVCEV PA MALO

  IZ SVETEGA EVANGELIJA PO MATEJU (Mt 9,32-38)

  Tisti čas so k Jezusu privedli nemega človeka, ki je bil obseden. Ko je bil hudi duh izgnan, je mutec spregovoril. Množice so se začudile: »Nikoli se ni videlo kaj takega v Izraelu.« Farizeji pa so govorili: »S poglavarjem hudih duhov izganja hude duhove.«

  Jezus je hodil po vseh mestih in vaseh: učil je v njih shodnicah, oznanjal blagovest kraljestva in ozdravljal vse bolezni in vse slabosti.

  Ko pa je videl množice, so se mu zasmilile, ker so bile izmučene in razkropljene kakor ovce, ki nimajo pastirja. Tedaj je rekel svojim učencem: »Žetev je velika, delavcev pa malo. Prosite torej Gospoda žetve, naj pošlje delavcev na svojo žetev.«

  RAZLAGA BOŽJE BESEDE

  Žetev je velika, delavcev pa malo. Prosite Gospoda žetve, naj pošlje delavcev na svojo žetev«. Tako pravi Jezus. To velja še bolj danes, ko se le redki odločijo za pot za Jezusom, da bi poklicno oznanjali njegov evangelij, njegovo odrešenje.

  Jezus kliče vse kristjane. Vsi smo poklicani, da bi bili misijonarji z besedo in življenjem. Nekatere pa Jezus kliče še posebej, da bi kot duhovniki, redovniki, redovnice ali misijonarji poklicno oznanjali evangelij in se posvetili delu za božje kraljestvo.

  Jezus kliče na različne načine, različni so tudi odgovori. Nekateri odgovorijo velikodušno in takoj, nekateri oklevajoče in po mnogih borbah v sebi, nekateri morda tega klica sploh ne slišijo ali ga preslišijo ali pa odgovorijo negativno.

  Jezus pa kliče vztrajno, vendar ne na silo. Kliče mlade fante in dekleta, da bi šli na pot za njim. Svet tudi danes potrebuje oznanjevalce in pričevalce, ker potrebuje Boga. Mnogim se danes zdi da se dá živeti brez vere in brez Boga. Ravno vtem je tragika današnjega časa, ko si človek predstavlja, da ne potrebuje Boga, da lahko živi brez vere. Toda če Boga izrinemo iz življenja ali ga postavimo na stranski tir, bo življenje brez trdnega temelja.

  Papež Janez-Pavel II. je ob svojem prvem obisku v Sloveniji leta 1996 v ljubljanski stolnici postavil vprašanje: Ali je danes duhovnik še potreben? In odgovarja: Je potreben, še kako je potreben, ker svet tudi danes potrebuje Boga, morda bolj, kot kdajkoli v zgodovini. Je potreben, da bo oznanjal božje odrešenje, da bo oznanjal, da nas ima Bog rad. Da bi oznanjal,da življenje ima smisel, da se splača biti dober in pošten. Je potreben, da bo oznanjal, da so božje zapovedi tudi danes še vedno veljavne in aktualne.

  To naj bi oznanjali duhovniki, ki pa jih je danes vsako leto manj. Letos je samo sedem novomašnikov v Sloveniji. To je alarm za vse nas. Kar težko si predstavljamo, kako bo čez deset, petnajst in več let.

  Različni so vzroki, da se mladi ne odločajo za duhovne poklice. Jezus pravi, naj molimo, da bo Bog poslal delavcev na svojo žetev. Molimo torej za nove duhovniške, redovniške in misijonske poklice. Molimo tudi za vztrajnost in stanovitnost poklicanih. Molimo tudi zase in drug za drugega, da bi vero in krščanska vrednote ohranili, iz njih živeli in jih posredovali tudi novim rodovom.

  Danes je težko biti kristjan in še težje biti duhovnik v tem razkristjanjenem svetu. Pred časom je bila v časopisu Družina izražena misel, da morajo današnji duhovniki biti svetniki. Seveda je to lahko reči, težko pa je to uresničevati ob vseh krizah in pretresih v svetu in v Cerkvi. Ljudje so do duhovnika zahtevni. In prav je tako. Pozabljajo pa, da je tudi duhovnik samo človek. Tudi duhovnik ima svoje slabosti in napake. Tudi duhovnik je grešnik. Zato pa, da molite za nas duhovnike, da bi vztrajali na poti za Jezusom in uspešno oznanjali božje odrešenje.

  Povzeto po: Pridi in poglej, Ervin Mozetič

  https://portal.pridi.com/2024/07/08/torek-9-julij-zetev-je-velika-delavcev-pa-malo/

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!
  Brezmadežno Srce Marijino, prosi za nas!
  Sv. Jožef, prijatelj Najsvetejšega Srca, prosi za nas!

 8. Miro says:

  Naj nas pri branju posameznih odlomkov Kompendija KKC spremlja milostna pomoč Gospoda, ki nam podarja potrebno luč in moč za spolnjevanje Božje volje. Molimo: Pridi, Sveti Duh …

  DEVETA ZAPOVED: NE ŽELI SVOJEGA BLIŽNJEGA ŽENE

  KAJ ZAHTEVA DEVETA ZAPOVED?

  Deveta zapoved ukazuje, da premagujemo mesena poželenja v mislih in željah. Boj zoper meseno poželenje gre prek očiščevanja srca in kreposti zmernosti.

  KAJ PREPOVEDUJE DEVETA ZAPOVED?

  Deveta zapoved prepoveduje gojiti misli in želje glede dejanj, ki jih prepoveduje šesta zapoved.

  Kompendij KKC, 527 in 528

  https://www.vatican.va/archive/compendium_ccc/documents/archive_2005_compendium-ccc_sl.html

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 9. Miro says:

  JEZUS OBUDI DEKLICO IN OZDRAVI KRVOTOČNO ŽENO

  IZ SVETEGA EVANGELIJA PO MATEJU (Mt 9,18-26)

  Ko je Jezus govoril, glej, pristopi neki načelnik, pade predenj in pravi: »Moja hči je pravkar umrla. Toda pridi, položi roko nanjo in bo živela.« Jezus vstane ter gre z njim in učenci ga spremljajo.

  In glej, žena, ki je na krvotoku trpela dvanajst let, je pristopila od zadaj in se dotaknila roba njegove obleke. Mislila si je namreč: »Ako se dotaknem le njegove obleke, bom ozdravela.« Jezus se obrne, jo pogleda in reče: »Zaupaj, hči, tvoja vera te je ozdravila.« In žena je bila zdrava od tiste ure.

  Ko je tedaj Jezus prišel v načelnikovo hišo in videl piskače in razburjeno množico, je rekel: »Umaknite se, deklica namreč ni umrla, ampak spi.« Pa so se mu posmehovali. Ko pa je bila množica odpravljena, je vstopil, deklico prijel za roko in je vstala. In glas o tem je šel po vsej tisti deželi.

  RAZLAGA BOŽJE BESEDE

  Današnje ozdravljenje in obujenje iz evangelija vsebujeta dva nivoja branja. Najprej čisto fizični nivo: Jezus se skloni nad človeško trpljenje in ozdravi telo. Nato je duhovni: Jezus je prišel ozdravit človekovo srce ter podarit zveličanje, za kar zahteva vero Vanj. V prvem dogodku, je Jezus ob novici, da je hči umrla, rekel predstojniku shodnice: samo veruj’, ga vzel s seboj tja, kjer je bila deklica in vzkliknil: ‘Deklica, rečem ti, vstani’ (v. 41). Deklica je tako vstala in hodila. Sveti Hieronim razlaga te besede tako, da v njih poudari Jezusovo zveličavno moč: ‘Deklica, zame vstani: ne po svoji zaslugi, temveč po moji milosti. Vstani torej zame:.

  Drugi dogodek žene, ki jo je prizadela krvavitev, ponovno pokaže na to, da je Jezus prišel osvobodit človeško bitje v njegovi celoti, saj se čudež dogodi v dveh stopnjah. Naprej je fizično ozdravljenje, a tesno povezano z globljim ozdravljenjem, ki podari Božjo milost tistemu, ki se Mu v veri odpre. Jezus je rekel ženi: Hči, tvoja vera te je rešila.

  Ti pripovedi nas vabita, naj prerastemo čisto materialistični pogled na življenje. Boga namreč prosimo za številne rešitve težav, konkretnih potreb, kar je seveda prav, toda to, kar moramo vztrajno prositi, je vedno bolj čvrsta vera, da bi Gospod prenovil naše življenje ter trdno zaupanje v njegovo ljubezen, v njegovo previdnost, ki nas nikoli ne zapusti.

  Ob Jezusu, pozornem na človeško trpljenje, pomislimo tudi na vse tiste, ki pomagajo bolnikom nositi njihov križ, posebej na zdravnike, zdravstvene delavce ter tiste, ki skrbijo za versko oskrbo po bolnišnicah. Ti so ‘zaloge ljubezni’, saj prinašajo trpečim vedrino in upanje.

  Jezusovem vstajenje je drugačno od vstajenja deklice. Če bi šlo pri Jezusovem vstajenju samo za čudež oživljenega trupla, se nas to navsezadnje ne bi tikalo. Jezusovo vstajenje tedaj ne bi bilo pomembnejše, kakor je ponovna oživitev klinično mrtvih z umetnostjo zdravnikov. Na svetu kot takšnem in na našem bivanju se ne bi nič spremenilo. Čudež ponovno oživljenega trupla bi pomenil, da je bilo Jezusovo vstajenje isto kakor obuditev mladeniča iz Naima, Jairove hčere ali Lazarja. Po bolj ali manj kratkem obdobju so se ti vrnili v svoje dotedanje življenje, da bi nato nekoč pozneje dokončno umrli.

  Pri Jezusovem vstajenju ge za vero. Ves evangelij je napisan v luči te vere. Jezus je vstal, premagal je smrt in zaradi te njegove zmage bomo vstali tudi mi. Jezus je Gospod in ima oblast nad zlom in nad smrtjo ter nas hoče pripeljati v Očetovo hišo, kjer kraljuje življenje. Tam se bomo vsi srečali, se bomo srečali v Očetovi hiši, v življenju, ki nam ga bo dal Jezus.

  Povzeto po: Pridi in poglej, Ervin Mozetič

  https://portal.pridi.com/2024/07/07/ponedeljek-8-julij-jezus-obudi-deklico-in-ozdravi-krvotocno-zeno/

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!
  Brezmadežno Srce Marijino, prosi za nas!
  Sv. Jožef, prijatelj Najsvetejšega Srca, prosi za nas!

 10. Miro says:

  PAPEŽ FRANČIŠEK MED SVETO MAŠO V TRSTU: POTREBUJEMO SPOTIKO VERE

  SVETI OČE FRANČIŠEK JE MED SVOJIM APOSTOLSKIM OBISKOM TRSTA V NEDELJO, 7. JULIJA 2024, NA TRGU ENOTNOSTI ITALIJE VODIL SOMAŠEVANJE, MED KATERIM JE IMEL HOMILIJO, V KATERI JE POZVAL, NAJ NE POZABIMO, DA SE BOG SKRIVA V TEMNIH KOTIH ŽIVLJENJA IN NAŠIH MEST.

  Pred sveto mašo pa se je papež srečal z gospo Mario, staro 111 let, bivajočo v Trstu, s katero sta izmenjala kratek pozdrav. Papež ji je podaril rožni venec in jo blagoslovil.

  PAPEŽ FRANČIŠEK:

  Da bi Bog obudil upanje v strtih srcih in nudil podporo na naporni poti, je sredi svojega ljudstva vedno obujal preroke. In vendar, kakor nam pripoveduje današnje prvo berilo, ko nam govori o Ezekielovih dogodivščinah, so ti pogosto naleteli na uporno ljudstvo, »ljudi trmastega obraza in predrznega srca« (Ezk 2,4), ki so jih zavrnili.

  Tudi Jezus doživi isto izkustvo kakor preroki. Vrne se v Nazaret, svoj domači kraj, sredi ljudi, med katerimi je odraščal, in vendar ga ne priznajo, še celo zavrnejo ga: »Med svoje je prišel, a njegovi ga niso sprejeli« (Jn 1,11). Evangelij nam pove, da je bil Jezus zanje razlog za spotikanje, a se beseda »spotika« tu ne nanaša na nekaj nedostojnega ali nespodobnega, kakor se izražamo dandanes; »spotika« pomeni »kamen spotike«, to je ovira, prepreka, nekaj, kar te zaustavi in ti onemogoči, da bi šel dalje. Vprašajmo se: kaj je ovira, ki onemogoča, da bi verovali v Jezusa?

  Ko poslušamo izjave njegovih rojakov, vidimo, da se ustavljajo zgolj pri njegovi zemeljski zgodovini, pri njegovem družinskem izvoru in si zato ne znajo razložiti, kako more od sina tesarja Jožefa, to je od navadnega človeka, izhajati tolikšna modrost in celo sposobnost, da dela čudeže. Spotika je torej Jezusova človeškost. Ovira, ki tem ljudem preprečuje, da bi v Jezusu prepoznali Božjo navzočnost, je dejstvo, da je človek, da je preprosto sin tesarja Jožefa. Kako bi se mogel Bog, vsemogočni, razodeti v krhkosti mesa nekega človeka? Kako bi mogel Bog, vsemogočni in mogočni, ki je ustvaril svet in osvobodil svoje ljudstvo iz sužnosti, postati tako slaboten, da bi prišel v mesu, in se tako ponižati, da bi učencem umival noge? To je spotika.

  Iz uvodnega dela nagovora svetega očeta

  Celoten nagovor na: https://www.vaticannews.va/sl/papez/news/2024-07/papez-francisek-med-sveto-maso-v-trstu-potrebujemo-spotiko-vere.html

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja