Članki za dušo

Tu se dodaja članke, ki so povzeti po drugih internetnih straneh. Prosim, da se navedejo viri kje je bilo povzeto.

This entry was posted in Domov. Bookmark the permalink.

12.883 Responses to Članki za dušo

 1. Miro says:

  BESEDE VEČNEGA ŽIVLJENJA

  IZ SVETEGA EVANGELIJA PO JANEZU (Jn 6,60-69)

  Veliko njegovih učencev, ki so to slišali, je reklo: »Trda je ta beseda. Kdo jo more poslušati?« Ker je Jezus v sebi vedel, da njegovi učenci godrnjajo nad tem, jim je rekel: »To vam je v spotiko? In če boste videli Sina človekovega iti gor, kjer je bil prej? Duh je tisti, ki oživlja, meso nič ne koristi. Besede, ki sem vam jih govoril, so duh in življenje. Toda med vami so nekateri, ki ne verujejo.« Jezus je namreč od začetka vedel, kateri ne verujejo in kdo ga bo izdal. Govoril jim je: »Zaradi tega sem vam rekel: Nihče ne more priti k meni, če mu ni dano od Očeta.« Po tistem je mnogo njegovih učencev odšlo in niso več hodili z njim. Jezus je tedaj rekel dvanajsterim: »Ali hočete tudi vi oditi?« Simon Peter mu je odvrnil: »Gospod, h komu naj gremo? Besede večnega življenja imaš in mi trdno verujemo in vemo, da si ti Sveti, Božji.«

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Jn+6%2C60-69&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!

 2. Miro says:

  POT LUČI

  DEVETA POSTAJA: JEZUS SE PRIKAŽE UČENCEM OB TIBERIJSKEM MORJU (Jn 21,1-14)

  VSTALI GOSPOD, PO ZNAMENJU OBILNEGA RIBOLOVA SI POKAZAL APOSTOLOM
  SVOJO ŽELJO, DA ZBEREJO VSE NARODE V ENO SAMO SVETO LJUDSTVO. KAKOR SI
  VODIL UČENCE DO OBILNEGA RIBOLOVA, VODI TUDI NAS NA POTI EDINOSTI V VERI.

  Vse postaje – Pot luči na:

  https://wp.si.aleteia.org/wp-content/uploads/sites/3/2021/04/POT-LUC%CC%8CI.pdf

 3. Hvala says:

  PET PREDLOGOV ZA VEČJO POTRPEŽLJIVOST

  Gospod, nakloni mi potrpežljivost, in to takoj!«
  Nihče izmed nas ne more zagotovo trditi, da povsem obvlada krepost potrpežljivosti. Včasih mislimo, da smo dosegli pomembno zmago v potrpežljivosti, nato pa nas kar iznenada nekaj preseneti in eksplodiramo! Naša predstava o tem, da smo najpotrpežljivejše bitje na svetu, se kaj hitro razblini!

  Potrpežljivost je tako pomembna, da Jezus, naš zgled v vseh vrlinah, pravi: »S potrpljenjem boste rešili svoje duše.« Neka pobožna duša je obupno molila: »Gospod, nakloni mi potrpežljivost, in to takoj!« Morda tudi sami že več let takole molite!

  Naša potrpežljivost je na preizkušnji ob različnem času in v različnih okoliščinah, ko se nam zdi potrebno in takrat, ko ne mislimo tako. Pešanje zdravja, denarne težave, vedenje družinskih članov, ki bi vznemirilo celo svetopisemskega Joba, vremenske skrajnosti, spodletela in propadla razmerja, in celo Bog. Včasih se zdi, da je Bog izredno daleč, da ne sliši mojih molitev, ali pa ga vsaj na videz sploh ne zanimajo. Vse zgoraj našteto je lahko velika preizkušnja za našo potrpežljivost.

  KAKO DOSEČI POTRPEŽLJIVOST

  Na kakšen način torej lahko dosežemo to izredno pomembno krepost potrpežljivosti, ki je, kot nas spominja Jezus, potrebna za zveličanje naših nesmrtnih duš? Teh pet konkretnih predlogov vam bo morda v pomoč.

  MOLITEV

  Sv. Ignacij vztraja, da moramo moledovati za milost. Sv. Avguštin nas ponižno opominja, da smo pred Bogom vsi siromaki. Bog nam je pripravljen ustreči, če preprosto vztrajamo v svoji prošnji. Ne pozabite vztrajne vdove, ki jo je uslišal neusmiljeni in trdosrčni sodnik, preprosto zato, ker je vztrajno prosila za pomoč. »Prosite in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo!« (Mt 7,7).

  JEZUSOVO ŽIVLJENJE

  Jezus je rekel: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni.« Obstaja pregovor: »Povej mi, s kom se družiš, in povem ti, kdo si.« Če čas darujemo za premišljevanje ob evangeliju ter o Jezusovih besedah, gestah in dejanjih, se nam bo to poznalo. Vse bolj bomo posnemali Jezusa, še posebej v kreposti potrpežljivosti.

  KRISTUSOV PASIJON

  Mnogi svetniki so s srčno vdanostjo prebirali in premišljevali o največji ljubezenski zgodbi na svetu. »Ni je večje ljubezni kakor umreti za svojega bližnjega.« Nenehno premišljevanje o Kristusovem pasijonu, trpljenju, križanju in smrti lahko postane neskončen vir blagoslova in ključ, ki odpira vrata potrpežljivosti tudi v najbolj okamenela srca.

  PREIZKUŠNJE IN PRILOŽNOSTI

  Ko kot sredi viharja pademo v preizkušnje, se skušajmo spomniti nekaterih elementov Kristusovega pasijona, bodisi iz evangelijev ali pa iz del krščanskih piscev, denimo Anne Catherine Emmerick. Preizkušnjo bomo tako ocenjevali z bolj splošnega in nadnaravnega vidika. Preizkušnja, ki me je doletela, je res zelo boleča, toda v primerjavi s tem, kaj je moral prestati naš Gospod in Odrešenik Jezus Kristus, je precej nepomembna. Poleg tega me preizkušnje doletijo kot rezultat moje lastne grešnosti in grešne preteklosti, Jezus pa je trpel najhujše bolečine kljub temu, da je bil poosebljena nedolžnost. Vsak si lahko izbere element Kristusovega pasijona, ki ga najbolj nagovori in si ta prizor predstavlja, ko je njegova potrpežljivost resnično na preizkušnji. Jezusova ljubezen se me lahko dotakne, da bom vdano in potrpežljivo nosil vse najtežje križe! Ali kot pravi sv. Pavel: »Kristusova ljubezen nas priganja.«

  MARIJA, MATI BOLEČIN
  Eden izmed temeljnih elementov v filmu Mela Gibsona Kristusov pasijon je prisotnost Presvete Device Marije skozi celoten film. Marijino trpljenje je bilo takoj za Kristusovim. Film slika Mater Bolečin med potjo na Kalvarijo, ko spremlja Jezusa v njegovi najtežji preizkušnji. Marija je stala ob vznožju križa, junaško potrpežljiva. Marija je bila potrpežljiva vse življenje: med potjo v Betlehem, med begom v Egipt, ko je tri dni iskala svojega izgubljenega sina, ko je izgubila svojega ljubljenega moža svetega Jožefa, in ko je spremljala ljubljenega sina Jezusa, videla, kako so ga križali, in ostala z njim, dokler ni še zadnjič izdihnil in umrl. Ko je naša potrpežljivost na preizkušnji, bi morali usmeriti pogled, razum, srce in dušo v Našo Gospo, ona pa nam bo izprosila neizmerno potrpežljivost.

  Vsakdo izmed nas si vsak dan s trudom prizadeva za potrpežljivost do bližnjih, do samega sebe, do življenjskih okoliščin in včasih celo do Boga. Potrpežljivost je bistvenega pomena za naše življenje, saj celo Jezus pravi: »S potrpljenjem boste rešili svoje duše.« Uporabimo orožje v svojem arzenalu in osvojimo to nepogrešljivo krepost potrpežljivosti. Molimo kot siromaki pred našim največjim dobrotnikom, Bogom. Približajmo se Jezusu, »Najsvetejšemu med svetimi«. Premišljujmo o Kristusovem pasijonu in ko se ponudi priložnost za vajo iz potrpežljivosti, ne pozabimo, kaj vse je Jezus pretrpel za ves svet in tudi zame. In na koncu koncev, naj nam Mati bolečin izprosi ponižno, skromno in potrpežljivo srce!

  https://www.druzina.si/clanek/pet-predlogov-za-vecjo-potrpezljivost

 4. Miro says:

  Bogati evangeljski odlomki v teh dneh nas spodbujajo k razmišljanju o Evharistiji.

  MISEL SVETNIKA O EVHARISTIJI

  »EVHARISTIJA POSTANE ZA NAS NE SAMO HRANA ZA NAŠE DUŠE,
  AMPAK TUDI SPODBUDA LJUBEZNI DO BRATOV, KI POTREBUJEJO
  POMOČ, RAZUMEVANJE IN SOLIDARNOST.« (sv. Pavel VI.)

  Božje usmiljenje, neizmerno v zakramentu evharistije in duhovništva, zaupamo vate!

 5. Hvala says:

  POTRPEŽLJIVOST

  Potrpežljivost je sposobnost, da ostanemo mirni in prenašamo težave, ne da bi se vznemirjali. Je veščina, da se soočimo s preizkušnjami in z dogodki, ki jih ne moremo spremeniti.
  Pomaga nam, da se pogumno in odločno spoprimemo s težavami življenja.
  Mnogi mislijo, da je potrpežljivost znamenje slabičev. Pa ni tako. Nasprotno, je lastnost močnih. Dejstvo je, da s potrpežljivostjo lahko naredimo veliko več kot s silo in jezo.

  https://revija.ognjisce.si/povejmo-z-zgodbo/12392-potrpezljivost

 6. Hvala says:

  Gospod, podari mi več zaupanja pri čakanju na Tvoj odgovor, pomiri moje srce in me blagoslovi z upanjem. Naredi me za svoje orodje, da boš skozi mene lahko izkazoval svojo potrpežljivost drugim in da se bo Tvoja ljubezen razodela svetu. Pomagaj mi, Gospod, da bom tako kot Ti postala ljubeča in potrpežljiva do drugih, do sebe in do življenja.

  Amen.

  https://operando.org/molitev-za-potrpezljivost/

 7. Miro says:

  KAKOR JE BOG NAČRTOVAL

  PRAV DEJSTVO, DA JE BOG POSLAL NA VAŠO POT NEKO DUŠO, JE ZNAMENJE, DA ŽELI
  DA ZANJ IN ZANJO NEKAJ UKRENETE. TO NI SLUČAJ, TO JE BOG NAČRTOVAL. PO VESTI
  SMO NJEJ ALI NJEMU DOLŽNI POMAGATI.

  Misli sv. Matere Terezije, Poslanstvo ljubezni, zbrala Dorothy S. Hunt, izdala Družina 1988

  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

 8. Miro says:

  KDOR JÉ MOJE MESO IN PIJE MOJO KRI, IMA VEČNO ŽIVLJENJE

  IZ SVETEGA EVANGELIJA PO JANEZU (Jn 6,52-59)

  Judje so se tedaj med seboj prepirali in govorili: »Kako nam more ta dati svoje meso jesti?« Jezus jim je tedaj rekel: »Resnično, resnično, povem vam: Če ne jeste mesa Sina človekovega in ne pijete njegove krvi, nimate življenja v sebi. Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ima večno življenje in jaz ga bom obudil poslednji dan. Kajti moje meso je resnična jed in moja kri resnična pijača. Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ostaja v meni in jaz v njem. Kakor je mene poslal živi Oče in jaz živim po Očetu, tako bo tudi tisti, ki mene jé, živel po meni. To je kruh, ki je prišel iz nebes, ne tak, kakršnega so jedli vaši očetje in so pomrli: kdor jé ta kruh, bo živel vekomaj.« To je povedal, ko je učil v shodnici v Kafarnáumu.

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Jn+6%2C52-59&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Božje usmiljenje, neizmerno v zakramentu evharistije in duhovništva, zaupamo vate!

  • Miro says:

   RAZLAGA BOŽJE BESEDE:

   https://portal.pridi.com/2022/05/04/petek-6-maj-kdor-je-moje-meso-in-pije-mojo-kri-ima-vecno-zivljenje/

   Božje usmiljenje, neizmerno v zakramentu evharistije in duhovništva, zaupamo vate!

   • Miro says:

    HRANITI SE S »KRUHOM ŽIVLJENJA« POMENI, VSTOPITI V SKLADNOST Z JEZUSOVIM SRCEM!

    »Evharistija je Jezus sam, ki se ves daje za nas. Hraniti se z Njim in bivati v Njem med evharističnim obhajilom, če to storimo z vero, preoblikuje naše življenje, ga preoblikuje v dar Bogu in dar bratom. Hraniti se s tem ‘Kruhom življenja’ pomeni, vstopiti v skladnost z Jezusovim srcem, prevzeti njegove izbire, njegove misli, njegovo obnašanje. Pomeni vstopiti v prostor ljubezni ter postati oseba miru, odpuščanja, sprave in solidarne podelitve z drugimi. Isto je namreč delal Jezus.«

    Misel iz razmišljanja gospoda Ervina Mozetiča o današnjem evangeljskem odlomku.

 9. Miro says:

  ŠE KAKO JE POTREBNO DEJAVNO SODELOVANJE Z BOŽJO MILOSTJO, TEMELJEČE NA KORENINAH MOČNE VERE IN ZAUPANJA V BOGA!

  Kot smo že večkrat zapisali, Usmiljeni Bog v človekovem življenju deluje na tisoč in tisoč različnih načinov, bodisi neposredno bodisi posredno, po ljudeh, stvareh, dogodkih … Če Bog tako hoče, včasih tudi na čudežen, nam nedoumljiv način. Tokrat si lahko preberete poučno življenjsko zgodbo o tem, kako je Božja previdnost spremljala trpečega mladeniča po drugih ljudeh. Pri tem je potrebno tudi dejavno sodelovanje z Božjo milostjo, temelječe na koreninah močne vere in zaupanja v Boga!

  DAMIJAN JANŽEKOVIČ: »KO ODPUSTIŠ, SI DAŠ MOŽNOST, DA GREŠ V ŽIVLJENJU NAPREJ!« (Radio Ognjišče)

  Mlad in pogumen študent, ki je zapustil dom zaradi fizičnega in psihičnega trpinčenja s strani lastne matere, nam je svojo zgodbo zaupal lani jeseni, kmalu po izidu prve knjige Iz pekla do življenja – izgubljeno otroštvo. Ob strani so mu stali šolska socialna delavka, najboljši prijatelj in njegova družina, s pomočjo katerih se je postavil na lastne noge. Takrat se je začela pot ozdravljenja in odpuščanja. Pogovor z ranljivim in pogumnim mladeničem, ki je pred izdajo druge knjige, je vodila s. Meta Potočnik. V drugi knjigi, ki bo izšla v maju, opisuje svojo bitko z depresijo, ki jo je uspešno premagal. V pogovor so povabili tudi strokovnjakinjo, izredno profesorico za zakonsko in družinsko terapijo na Teološki fakulteti dr. Katarino Kompan Erzar.

  Pogovor na:
  https://radio.ognjisce.si/sl/248/oddaje/34483/damijan-janzekovic-ko-odpustis-si-das-moznost-da-gres-v-zivljenju-naprej.htm

  Božje usmiljenje, ki vedno in povsod spremljaš vse ljudi, zaupamo vate!

 10. Hvala says:

  ČAKANJE NA GOSPODOVO REŠITEV

  Govorili smo že o čakanju na Gospodovo rešitev stiske, zanesti se na Boga in Mu zaupati. Ker je človek slabotno bitje, je to zelo težko v življenju uresničevati.

  BOG JE ABRAHAMU IN SARI OBLJUBIL, DA BOSTA IMELA POTOMCA KLJUB VISOKI STAROSTI. ČAKALA STA IN ČAKALA LETA, NI SE ZGODILO. ABRAHAM IN SARA STA RAZMIŠLJALA PO ČLOVEŠKO, TAKO KOT ŠE DANES LJUDJE RAZMIŠLJAMO, DA MORAMO SAMI NEKAJ DELATI, KER NI REŠITVE OD BOGA. RAZMIŠLJALA STA PO ČLOVEŠKO , DA MORATA SAMA DVA POSEČI V DOGODEK, DA SE BO URESNIČILA BOŽJA OBLJUBA . ZATO JE SARA REKLA ABRAHAMU NAJ IMA OTROKA Z DEKLO. PO TEM PA SO SE ZAČELE VRSTITI TEŽAVE IN PROBLEMI IN STISKE.
  ———————————————————————————————————————————————————

  Žena Sarája Abramu ni rodila otrok; imela pa je egiptovsko deklo, ki ji je bilo ime Hagára. 2 Sarája je rekla Abramu: »Glej, Gospod mi ni dal, da bi rodila. Pojdi k moji dekli! Mogoče bom po njej dobila otroka.« Abram je poslušal Sarájo. 3 Potem ko je preteklo deset let, odkar se je Abram naselil v kánaanski deželi, je Abramova žena Sarája vzela svojo egiptovsko deklo Hagáro in jo dala možu Abramu za ženo. 4 Šel je k Hagári in je spočela. Ko pa je videla, da je spočela, je začela zaničevati gospodarico. 5 Sarája je rekla Abramu: »Ti si kriv, da me žali. Dala sem ti svojo deklo v naročje, ko pa je videla, da je spočela, me je začela zaničevati. Naj Gospod sodi med menoj in teboj!« 6 Abram je rekel Saráji: »Glej, tvoja dekla je v tvoji roki; naredi z njo, kar se ti zdi prav!« Tedaj je začela Sarája z njo tako trdo ravnati, da je Hagára pobegnila od nje (Mz 16,1-6).
  ———————————————————————————————————————————————————

  VSAKA ZGODBA V SVETEM PISMU JE NAPISANA V POUK LJUDEM ZA VSE ČASE, ZA VSE GENERACIJE DO KONCA SVETA. NI PISANO SAMO ZA NEKAJ GENERACIJ IN NEKAJ LJUDI, KI SO ŽIVELI TAKRAT. NE!

  IZ TE ZGODBE SE JE POTREBNO NAUČITI, DA KAR JE BOG OBLJUBIL BO TUDI IZVRŠIL, NE PO ČLOVEŠKEM RAZMIŠLJANJU AMPAK PO SVOJEM -BOŽJEM!

  • Miro says:

   Res je. BOŽJA MILOST vedno prehiteva vsakega človeka. Pri tem pa sta potrebna tudi človekova odprtost in sodelovanje z Gospodovo milostjo. O tem nas apostol Pavel uči na večih mestih v Novi zavezi. Med drugim pravi tudi naslednje:

   »PO BOŽJI MILOSTI PA SEM TO, KAR SEM, IN NJEGOVA MILOST, KI MI JE BILA DANA, NI POSTALA PRAZNA. NASPROTNO, BOLJ KAKOR ONI VSI SEM SE TRUDIL, PA NE JAZ, AMPAK BOŽJA MILOST, KI JE Z MENOJ.« (1 Kor 15,10)

   Bogu hvala za omenjeno Božjo besedo! Slavimo Gospoda iz srca in se mu vedno za vse prisrčno zahvaljujmo. Slava tebi, Gospod Jezus, ki si moje Odrešenje – zdaj in vekomaj. Amen.

 11. Miro says:

  ODPUŠČATI ČLOVEKU, KI S SVOJIM GOVORJENJEM DELA ŠKODO … (Ognjišče)

  Vprašanje: V zadnjih desetletjih veliko slišimo o odpuščanju. Dostikrat se sprašujem, kaj pomeni odpustiti v primeru, ko živiš skupaj s človekom (ljudmi), ki nekatere stvari dela narobe, celo popolnoma narobe, pa tega ne ve, noče vedeti ali verjeti. Zato ne morem(o) upati, da bo kdaj ravnal drugače, s svojim govorjenjem in delom pa povzroča škodo. Pritrditi ali soglašati z njim ne moremo, zato smo z njim stalno v konfliktu. Na primer: nekdo otrokom ali mladim govori, da molitev ni potrebna, da ni treba hoditi k maši, ker so nekateri, ki hodijo k maši, slabši od tistih, ki k maši ne hodijo. V širši družbi pa gre za tiste, ki širijo teorijo spola, ki ni združljiva s katoliško vero, ali pa za tiste, ki vse medvojne protikomuniste enačijo z izdajalci.

  Odgovor dr. Marjana Turnška na:
  https://revija.ognjisce.si/pisma/19282-odpuscati-cloveku-ki-s-svojim-govorjenjem-dela-skodo

  • Miro says:

   ODPUŠČANJE NI ZGOLJ STVAR VOLJE IN RAZUMA, AMPAK TUDI NAJGLOBLJE DUHOVNOSTI; ČLOVEKOVE BOGUPODOBNOSTI – OB NESPOSOBNOSTI ODPUŠČANJA JE POMEMBNO, DA SEBE IN DRUGEGA V MOLITVI PRINAŠAMO PRED/V BOGA

   »Odpuščanje potrebuje tisti, ki mu je treba odpustiti, pa tudi tisti, ki naj odpusti; oba okušata sadove odpuščanja. Odpuščanje ni zgolj stvar volje in razuma, ampak tudi najgloblje duhovnosti; človekove bogupodobnosti. To zavedanje lahko pomaga v družini, da so člani sposobni čim prej povedati svoje prizadetosti, ne kot očitek, ampak kot dejstvo, ki se v notranjosti dogaja, ki boli. Tako se lahko prične proces odpuščanja. Prav je, da se tega učijo že otroci in da tudi odrasli sproti odpuščajo vse manjše stvari – to je dobra ‘vaja’ za težje in usodnejše ‘zamere’. Ob nesposobnosti odpuščanja je pomembno, da sebe in drugega v molitvi prinašamo pred/v Boga. Da Bogu povsem naravnost izpovemo svojo nemoč in nesposobnost odpustiti ter prosimo za milost. Tudi skupna družinska molitev v ta namen je zelo primerna; veliko pa lahko pripomore tudi vsakodnevni pregled dneva. V drži prošnje je treba vztrajati, dokler se ne začne milost odpuščanja pojavljati.«

   Odlomek iz navedenega razmišljanja dr. Marjana Turnška (Ognjišče)

   • Hvala says:

    Pogosto govorimo o odpuščanju, vendar mogoče pa premalo o samem procesu odpuščanja oz. pridobitvi milosti odpuščanja od Gospoda.

    Odpustiti zveni zelo lahko, kako pa izgleda v praksi je pa popolnoma drugače.

    ČLOVEK SE MORA NAJPREJ V SEBI ODLOČITI ALI BO ODPUSTIL ALI NE. To je najprej. potem pa je potrebno začeti delati skupaj z Gospodom na tej izjavi-DA NEKOMU ODPUSTIM.

    Ljudje, ki so od mladosti ranjeni ne bodo prišli do rezultata ODPUSTITI IN NE VEČ SOVRAŽITI ČLOVEKA ČEZ NOČ. TO JE DOLGOTRAJNI PROCES, JEZUS PA DELI MILOST ODPUŠČANJA.

    Nekdo ima lahko v družini zakonca na primer, ki je brez vere, ki ima popolnoma drugačne poglede na življenje, ki ima vse kontra svojemu zakoncu. Rekel mu bo BESEDO ODPUSTI- ISKRENO , V SRCU GA BO PA BOLELO IN ZVIJALO, DA BO OD BOLEČINE MOGOČE TULIL.

    KAJ JE POTREBNO? POTREBNO JE VSAK DAN ŽIVETI PO ZAPOVEDIH GOSPODA IN PREJEMATI ZAKRAMENTE IN NENEHNO PROSITI GOSPODA, DA BO DAL MILOST ODPUŠČANJA.

    ŠELE PO TEM KO BO GOSPOD PODELIL TO MILOST NEKOMU, TA ČLOVEK NE BO IMEL V SRCU VEČ HUDE BOLEČINE ZARADI SITUACIJ, KI SO MU JIH POVZROČILI LJUDJE, GA RANILI, RANE BODO OZDRAVLJENE Z GOSPODOVO MILOSTJO IN ČLOVEK BO SPOSOBEN NARAVNE PRISTNE KOMUNIKACIJE S SOČLOVEKOM, ČEPRAV BOSTA RAZLIČNIH POGLEDOV, RAZLIČNE VERE IN POPOLNOMA DRUGAČNA PO KARAKTERJU.

    Res pogrešam teh globokih opisov -KAJ JE PRAVO ODPUŠČANJE IN KDAJ NASTOPI.

    • Miro says:

     Bogu hvala za utemeljen, poučen odgovor dr. Marjana Turnška o odpuščanju. Res nam je lahko v veliko spodbudo! Zaradi celovitosti pogledov je vsekakor dobro prebrati še več njegovih razlag (glej pisma bralcev in njegove odgovore v Ognjišču).

     Tokrat predlagam, da naredimo še konkreten korak v smeri odpuščanja, z molitvijo!

     MOLITEV: RAD BI ODPUSTIL SEBI IN DRUGIM, KI SO ME PRIZADELI (Operando)

     https://operando.org/molitev-rad-bi-odpustil-sebi-in-drugim-ki-so-me-prizadeli/

     Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

 12. Miro says:

  SVETI OČE: MIR V EVROPI IN NA SVETU IZROČIMO MATERI MARIJI

  PAPEŽ FRANČIŠEK VZTRAJNO POZIVA K MIRU TAKO V EVROPI KOT PO VSEM SVETU. MED SPLOŠNO AVDIENCO V SREDO, 4. MAJA, JE POVABIL, NAJ ŠE POSEBEJ V MESECU MAJU MOLIMO ROŽNI VENEC TER DEVICO MARIJO PROSIMO ZA DAR MIRU.

  https://www.vaticannews.va/sl/papez/news/2022-05/sveti-oce-mir-v-evropi-in-na-svetu-izrocimo-materi-mariji.html

  Marija, Kraljica presvetega rožnega venca, prosi za nas!
  Kraljica miru, prosi za nas!

  • Miro says:

   MOLITEV ZA MIR, KI JE DANES ŠE POSEBEJ AKTUALNA, JE ZAPISAL SVETI PAPEŽ JANEZ PAVEL II.

   Sliši moj glas, Gospod,
   saj je glas žrtev vseh vojn in vsakršnega nasilja
   med posamezniki in narodi.

   Sliši moj glas, saj je glas vseh otrok,
   ki trpijo in bodo trpeli,
   kadar ljudje zaupajo v orožje in vojno.

   Sliši moj glas, ko te prosim,
   da v srca vseh ljudi vdahneš modrost miru,
   moč pravičnosti in veselje prijateljstva.

   Sliši moj glas in daj nam moč,
   da bomo na sovraštvo vedno znali odgovoriti
   z ljubeznijo, na krivico s prizadevanjem za pravico,
   na revščino z delitvijo dobrin.

   Sliši moj glas, o, Gospod, in daj svetu
   svoj večni mir.

   (Vir: Družina)

   Kraljica miru, prosi za nas!

 13. Miro says:

  »BOŽJI SIN PRIHAJA IZ NEBES IN SE SKRIVA V SVETI HOSTIJI ZARADI TEBE IN TVOJEGA ODREŠENJA.«

  Misel p. Martina von Cochena, Razlaga svete mašne daritve: Sedeminsedemdeset milosti, ki jih prejemamo, kadar smo
  zbrano in pobožno pri sveti maši.

  Božje usmiljenje, neizmerno v zakramentu evharistije in duhovništva, zaupamo vate!

 14. Miro says:

  O tem, kako pomembno je odgovorno in dejavno sodelovanje z Božjo milostjo, je razvidno tudi iz pričujočega prispevka. Pri tem nam na misel prihaja Gospodova beseda, ki pravi: »KDOR IMA UŠESA, NAJ POSLUŠA.« (Mt 11,15)

  JEZUS VRATA SVETOSTI

  Kot smo že omenili, je spoznati smisel življenja eden največjih darov, ki jih prejmemo od Jezusa Kristusa. Omenili smo tudi, da je smisel življenja svetost in da po Jezusu prejemamo pomoč, da jo dosežemo. Ta pomoč se imenuje: milost.

  MILOST JE BESEDA, KI JO UPORABLJAMO ZA OPIS TRENUTKA, KO JE NAŠA DUŠA DELEŽNA SODELOVANJA Z BOGOM. VEMO TUDI, DA JE SVETOST KLJUČNA LASTNOST BOGA, KI JO POSREDUJE TUDI DRUGIM BITJEM, ZARADI ČESAR SO DEL NJEGOVEGA STVARSTVA. MILOST JE SODELOVANJE V BOŽJI SVETOSTI, KI NAM JO NAKLONI, KO VREDNO PREJMEMO ZAKRAMENTE

  Da je oseba v stanju milosti, pomeni, da Bog v njej prebiva, da je posvečena. Če Bog biva v osebi, jo preoblikuje. Milost nas prenavlja in preoblikuje. To se izvrši po Svetem Duhu, ko se milost vtisne v našo dušo. Tako se po dejanju Svetega Duha v nas naseli Bog.

  Še več, po zakramentih, še posebej po svetem krstu in evharistiji, se spremenimo v Božje otroke, prejmemo dostojanstvo Božjega otroštva, kar je nedvomno drzna trditev.

  Po drugi strani si upamo reči, v soglasju s Cerkvijo, da vsi ljudje prejemajo luč in milost, ki izhaja iz Jezusa. Njegovi milostni darovi pomagajo vsemu človeštvu vseh časov in vseh ver.

  MILOST SE NE SME RAZUMETI KOT NEKAJ NEOBIČAJNEGA IN NAMENJENEGA LE KRISTJANOM. S KATOLIŠKO CERKVIJO VERUJEMO, DA DELOVANJE SVETEGA DUHA SEŽE DO VSEH LJUDI, NE GLEDE NA RASO IN PREPRIČANJE.

  V okoliščinah vsakdanjega življenja, bolezni, poslovnega neuspeha, finančnih težavah, izgubi bližnjega, nas ob branju evangelija Sveti Duh vabi, da odkrijemo luč in milost, ki nam je na dosegu.

  Kot sad Jezusovega trpljenja, smrti in vstajenja je postalo življenje vseh ljudi in vseh časov, življenje vsakega izmed nas, odprto za delovanje Duha. Sveti Duh nas želi popeljati k svetosti ali po milosti, ki jo prejmemo vsi po Jezusovem trpljenju, smrti in vstajenju ali po zakramentih, ki jih prejemamo kot kristjani.

  JEZUS JE ČLOVEŠKO ŽIVLJENJE ODPRL BOŽJI MILOSTI. ODPRL JE NAŠE ŽIVLJENJE SODELOVANJU Z ŽIVLJENJEM BOGA, SVETOSTI.

  Res je tudi, da smo kot osebe svobodni in da Bog našo svobodo spoštuje, zato je možno, da se za luč in milost, ki nam jo daje Sveti Duh, ne zmenimo. V vsakem primeru, naj jo človek sprejme ali ignorira, obstaja pot, po kateri se Božja svetost udejanja v človeku.

  Treba je po eni strani ločevati: med Kristusovo lučjo in milostjo, ki se razdaja vsem in ki služi, da se nekdo približa k Jezusu, ne glede na vero in na to, če jo ima. Čeprav se ne osvobodijo greha, se pripravljajo na zedinjenje z Jezusom. In po drugi strani med posvečujočo milostjo, ki se prejme pri krstu in drugih zakramentih, ki nas posvečuje, pobožanstvi in naredi sodelujoče v Božji svetosti.

  Luč in milost, ki se podeljuje vsem, ne odrešuje od greha. Rešitev od greha, ki je pogoj za prejem posvečujoče milosti, prihaja, ko Jezusovo trpljenje in smrt svobodno sprejmemo po zakramentih. (Rafael Arias Villalta)

  Povzeto po:
  https://zupnija.trnovo.info/jezus-vrata-svetosti/

  Božje usmiljenje, navzoče v postavitvi in delitvi svetih zakramentov, zaupamo vate!

 15. Miro says:

  JE DOBER BOTER TISTI, KI KUPI DARILO IN JE SIMPATIČEN? TO JE PREMALO (Aleteia)

  NE, NITI SLUČAJNO NI DOVOLJ, DA BOTER LE KUPI DARILO IN JE PRIJAZEN TER SIMPATIČEN

  Nastopa čas birm in v krogih tistih, ki boste prejeli darove Svetega Duha, beseda prav gotovo nanese tudi na botre. Tradicionalno in v materialnem jeziku tega sveta se poimenovanje botra največkrat povezuje z darili. Če je le mogoče, čim bolj bogatimi.

  Najdragocenejše darilo, ki ga lahko boter da birmancu ali krščencu, sta molitev in posvečen čas, poudarja župnik Martin Golob.

  O tem več v njegovem novem vlogu na:
  https://si.aleteia.org/2022/05/06/je-dober-boter-tisti-ki-kupi-darilo-in-je-simpaticen-to-je-premalo/

 16. Miro says:

  NE, VELIKE NOČI ŠE NI KONEC. TU JE 10 STVARI, KI JIH MORATE NAREDITI (Aleteia)

  ČE SE VAM ZDI, DA JE POSTNO ODPOVEDOVANJE TRAJALO PREDOLGO, SE POTRUDITE, DA BO VELIKONOČNO VESELJE TRAJALO ŠE DLJE

  Čudovito je, da nam Cerkev po štiridesetih dneh posta privošči kar petdeset dni za obhajanje velike noči. Prvi teden prazničnega obdobja, velikonočna osmina, je posebej intenziven, saj smo vsak dan deležni veselja vstajenjske nedelje. Ko se osmina konča, pa se praznovanje velikonočnega časa šele zares začne.

  Nasveti, kako vstajenjsko vzdušje ohranjati vseh petdeset dni do binkošti:
  https://si.aleteia.org/2018/04/09/ne-velike-noci-se-ni-konec-tu-je-10-stvari-ki-jih-morate-narediti/

  Božje usmiljenje, ti veselje in neizmerna radost vseh svetih, zaupamo vate!

  • Miro says:

   Molimo še:

   RADUJ SE, KRALJICA NEBEŠKA

   Raduj se, Kraljica nebeška, aleluja,
   zakaj On, ki si ga bila vredna nositi, aleluja,

   je vstal, kakor je rekel, aleluja,
   prosi za nas Boga, aleluja.

   Veseli in raduj se, Devica Marija, aleluja,
   ker je Gospod res vstal, aleluja.

   Molimo. Vsemogočni Bog, z vstajenjem svojega Sina Jezusa Kristusa si razveselil človeštvo. Po priprošnji njegove deviške Matere Marije naj dosežemo veselje večnega življenja. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

 17. Miro says:

  SKRIVNOSTI JEZUSOVEGA JAVNEGA ŽIVLJENJA (KKC)

  Najprej molimo:
  Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
  vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
  Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
  prenovil boš obličje zemlje.

  Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
  razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
  bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
  vselej radi sprejemali njegove spodbude.
  Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

  Katekizem katoliške Cerkve:

  535 Začetek (prim. Lk 3,23) Jezusovega javnega življenja je, ko ga Janez krsti v Jordanu (prim. Apd 1,22). Janez je oznanjal “krst pokore v odpuščanje grehov” (Lk 3,3). Množica grešnikov, cestninarjev in vojakov (prim. Lk 3,10-14), farizejev in saducejev (prim. Mt 3,7) in nečistnic (prim. Mt 21,32) prihaja, da bi se mu dala krstiti. “Tedaj pride Jezus”. Krstnik se obotavlja, Jezus priganja: in prejme krst. Tedaj pride nad Jezusa Sveti Duh v podobi goloba in glas iz nebes razglasi: “Ta je moj ljubljeni Sin” (Mt 3,13-17). To je razglasitev (“epifanija”, “razglašenje”) Jezusa kot Izraelovega Mesije in Božjega Sina.

  536 Jezusov krst je zanj samega sprejem in začetek njegovega poslanstva, ki ga ima kot trpeči služabnik. Pusti se prišteti med grešnike (prim. Iz 53,12); že je “božje jagnje, ki odjemlje greh sveta” (Jn 1,29); že vnaprej sprejema “krst” svoje krvave smrti (prim. Mr 10,38; Lk 12,50). Že prihaja, da “izpolni vso pravico” (Mt 3,15), se pravi, da se v vsej celoti podredi volji svojega Očeta; iz ljubezni sprejme krst smrti za odpuščanje naših grehov (prim. Mt 26,39). Temu sprejetju odgovori glas Očeta, ki ima vse svoje veselje v svojem Sinu (prim. Lk 3,22; Iz 42,1). Duh, katerega ima Jezus v vsej polnosti že vse od svojega spočetja, prihaja, da bi “ostal” na njem (Jn 1,32-33; prim. Iz 11,2) in bi bil tako studenec za celotno človeštvo. Ob Jezusovem krstu “se odpro nebesa” (Mt 3,16), ki jih je bil Adamov greh zaprl; in posvečene so vode s sestopom Jezusa in Duha: predigra novega stvarjenja.

  Več o tem na http://www.marija.si/gradivo/kkc/iii-skrivnosti-jezusovega-javnega-zivljenja/

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 18. Hvala says:

  ČESA SE LAHKO NAUČIMO OD NARAVE?

  Ko boste tako preživljali čas v naravi in okušali popolno Božje stvarstvo, boste sčasoma začeli spoznavati nekatere resnice:

  Narava je odslikava Boga, ki kaže Njegovo ustvarjalnost, natančnost in slavo.
  Narava kaže Božjo moč in avtoriteto.
  Narava je Božji poslanec, ki priča o Njegovem obstoju.
  Narava dokazuje, da Bog skrbi za nas, saj skrbi za vse, kar je v naravi.
  Bog nas po naravi spominja na Njegove obljube in Njegovo neomajno zvestobo.
  https://operando.org/5-prakticnih-nacinov-kako-se-lahko-z-bogom-srecamo-v-naravi/

 19. Hvala says:

  GOSPOD ŽELI, DA ČLOVEK IZROČI NJEMU ŽIVLJENJE IN IMA OSEBNI ODNOS S SVOJIM STVARNIKOM, VSAK DAN JE POTREBEN OSEBNI POGOVOR IN MOLITVE, SODELOVANJE IN POSLUŠANJE itd….

  Zahvaljujte se Gospodu, ker je dober,
  ker na veke traja njegova dobrota.
  2 Zahvaljujte se Bogu bogov,
  ker na veke traja njegova dobrota.
  3 Zahvaljujte se Gospodu gospodov,
  ker na veke traja njegova dobrota;
  4 njemu, ki je sam storil velike čudeže,
  ker na veke traja njegova dobrota;
  5 njemu, ki je z razumnostjo naredil nebesa,
  ker na veke traja njegova dobrota;
  6 njemu, ki je zemljo razprostrl nad vodami,
  ker na veke traja njegova dobrota;
  7 njemu, ki je naredil velike luči,
  ker na veke traja njegova dobrota;
  8 sonce za gospodovanje podnevi,
  ker na veke traja njegova dobrota;
  9 luno in zvezde za gospodovanje ponoči,
  ker na veke traja njegova dobrota;(Psalm 136,1-9)

  Veličina Boga ima za človeka smisel samo, če je hkrati tudi veličina človeka. V luči vere, v luči bogo-človeškosti je popolnost Boga velikonočna, zato je velikonočna tudi popolnost človeka. Če se kdo čuti zlomljenega, umazanega in poraženega, ker se mu je življenje razsulo in se mu cilji niso uresničili, je pomembno samo eno: ali to živimo v Kristusu in ali so naše solze na njegovem licu in naše rane v njegovih!

  Morda nekje neka žena in mati joka, sama, ker se ji je življenje razsulo, ostaja pa ljubeča in dobra … Kdo si upa reči, da ta žena ni popolna v ljubezni ravno tako, kot je bil ob tretji popoldanski uri popoln Kristus, pa čeprav v tistem prizoru nihče ni razbral ljubezni do Očeta in do nas ljudi.

  V veliki noči nas križ prebuja, da ne bi gledali samih sebe s sodbo, da ne bi jokali zaradi krivic in zla, ki smo ga utrpeli, da ne bi gledali z nevoščljivostjo in farizejsko popolnostjo na druge, ampak da bi občutili, kako v nas zori ljubezen Boga-človeka Jezusa Kristusa. https://si.aleteia.org/2021/04/04/kristus-prihaja-da-bi-njegovo-zivljenje-postalo-nase-zivljenje/

  • Miro says:

   GOSPOD, V OBILJU SVOJE DOBROTE ME USLIŠI

   »Jaz pa svojo molitev naslavljam nate, o Gospod,
   v času dobrohotnosti, o Bog.
   V obilju svoje dobrote me usliši,
   v zvestobi svoje rešitve!
   Reši me iz blata, da se ne pogreznem,
   naj se rešim svojih sovražnikov
   in iz globočin vodovja!
   Naj me ne odplavi tok vode,
   naj me ne pogoltne globina,
   naj vodnjak ne zapre svojega žrela nad mano!
   Usliši me, Gospod, zakaj tvoja dobrota je obilna,
   po svojem velikem usmiljenju se obrni k meni!
   Ne skrivaj svojega obličja pred svojim služabnikom,
   zakaj tesno mi je, hitro me usliši!
   Približaj se moji duši, odkupi jo,
   zaradi mojih sovražnikov me reši!«

   https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Ps+69%2C14-19&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

   Božje usmiljenje, upanje tistim, ki obupavajo, zaupamo vate!

 20. Hvala says:

  KAJ PA ČE…….

  Pismo Filipljanom uporablja izraz „ognjene
  puščice hudega“, ki prebadajo naš um; Satan jih
  naperja proti nam, da bi nas strašil z možnostjo: „Kaj
  pa, če …“
  „Kaj pa, če denar ne bo prišel? Kaj pa, če me bodo
  ranili? Kaj pa, če zares zbolim? Kaj pa, če izgubim
  delo? Kaj pa, če celo življenje ostanem sam?“ Pa tudi
  naslednja vprašanja: „Kaj pa, če Boga ne slišim? Kaj
  pa, če izvisim? Kaj pa, če se mi bodo smejali? Kaj pa, če
  me zavržejo?“ Teh vprašanj ni konca. Ali ste prepoznali
  način mišljenja v teh vprašanjih?
  Kaj pa, če je druga oblika vprašanj, ko poskušamo
  vse razjasniti in poiskati vzrok. Ves splet razmišljanj
  v smeri „Kaj pa, če …“ nam daje zelo mračno sliko.

  „Kaj pa, če“ nas popelje v prihodnost, da se bojimo
  stvari, ki se niso zgodile in se verjetno tudi ne bodo,
  razen če v strahu ne ustvarimo pogojev za to.
  „Kaj pa, če“ povzroča zmedo, pa tudi način
  razmišljanja, ki ga začenjamo s „Ko bi le“. Oba načina
  razmišljanja sta takšna, da se ju ne bi smeli oklepati. Oba
  načina razmišljanja opisuje Drugo pismo Korinčanom
  v desetem poglavju, ko pravi, da se moramo izogibati
  dokazovanju, teorijam, iskanju vzrokov (AMP) in
  predstavam.

  Naj vam dam praktičen primer tega, kar mislim.
  Na določeni točki se je pokazalo, da naša duhovna
  služba potrebuje stavbo za tedenska srečanja. Stavbo,
  kjer smo se ponavadi srečevali, so nameravali porušiti
  v roku dveh let, da bi zgradili nakupovalno središče.
  Iskali smo kakšno primerno stavbo, da bi lahko imeli
  pisarne in tedenska srečanja. V stavbi bi poleg tega
  moral biti še prostor za otroke, kapelica in 300 mest
  za parkiranje.
  Mislili si boste, da to pač ni težko najti. Vendar ni
  bilo tako lahko. Iskali smo dve leti. Pregledali smo že
  vse možnosti. Zdelo se je, da smo prišli v slepo ulico.
  Hudič je metal ognjene puščice. „Kaj pa, če bosta
  minili dve leti in še vedno ne boste imeli primernega

  prostora?“ Potem je prišla ognjena puščica, ki je imela
  sporočilo: „Ko bi le kupili primerno stavbo, ko so bila
  na razpolago po tako ugodni ceni. Sedaj ne bi bili v
  takšni situaciji. Kaj pa, če delujete mimo Boga? Ko bi
  le vedeli nekoliko več o teh stvareh, potem bi verjetno
  vedeli, kaj storiti. Kaj pa, če boste preplačali in boste
  potem našli kaj boljšega za nižjo ceno?“
  Velikokrat se zahvalim Bogu, da mi je prizanesel
  z odvisnostjo od iskanja vzrokov, ko se je pojavila
  ta nuja. Če bi to držo zavzela le nekaj let prej, bi
  postala bedna, zmedena in polna strahu.

  Sedaj sem prepričana, da Gospod usmerja naše
  korake (prim. Ps 37,23). Molimo in zaupamo v Božjo
  voljo, zaradi tega nas bo ob pravem času privedel na
  pravo mesto. Ponavadi Bog ni nikoli prehiter, vendar
  ni nikoli prepozen. Bile so različne ponudbe in hoteli
  smo jih uresničiti, pa ni in ni šlo. Kakorkoli že, Bog je
  ob pravem času priskrbel čudovit prostor, ki smo ga
  najeli, in je še naprej skrbel za vsak posamezen korak.

  Ko sedaj gledam nazaj na okoliščine in situacije,
  vidim, zakaj niso bile pravilne. Vendar pa se je v
  nekem času dogajalo, da sem si tako zelo prizadevala
  najti rešitev, a nič ni prav delovalo.

  Nič ne deluje, če poskušamo nekaj ustvariti in
  prehitevamo Božji čas.

  Bog zares ve, kaj dela, saj vse vodi. Sedaj vem, da si
  lahko oddahnem, kajti tudi če ne vem za svojo pot, jo
  nekdo pozna.

  Kaj pa vi? Ali poznate Jezusa? Potem veste za Boga,
  ki je vseveden, vsemogočen in povsod pričujoč. Tisti,
  ki je mogočen, ki vse ve in je istočasno povsod.
  Umirite se! Kaj pa, če tuhtate in tuhtate in mislite, da
  ste vse izračunali, potem vas pa Bog preseneti in naredi
  popolnoma drugače? Potem je ves ta čas bil zastonj.
  Ali še niste zapravili dovolj časa z razmišljanjem,
  tuhtanjem in zmedo?

  Naj vam dam nasvet: Kaj pa, če bi se samo umirili
  in dopustili Bogu, da je zares Bog?

  https://www.exodus.si/files/zakaj-bog-zakaj-joyce-meyer.pdf
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  PRILOŽENO LAHKOP BERETE PRAKTIČNI PRIMER, KI GA JE OPISALA JOYCE PRI NAKUPU STAVBE-PREPRIČANA JE, DA GOSPOD USMERJA NAŠE KORAKE (prim. Ps 37,23). Pravi: MOLIMO IN ZAUPAMO V BOŽJO VOLJO, ZARADI TEGA NAS BO OB PRAVEM ČASU PRIVEDEL NA PRAVO MESTO.

  Tudi sama razmišljam tako in poskušam ravnati tako. Če se človek zaupa Bogu, prosi, bo Bog uravnaval korake na poti, SAJ MU JE ČLOVEK IZROČIL SVOJO POT.

  NAČIN RAZMIŠLJANJA OPISUJE DRUGO PISMO KORINČANOM V DESETEM POGLAVJU , KO PRAVI, DA SE MORAMO IZOGIBATI DOKAZOVANJU, TEORIJAM, ISKANJU VZROKOV IN PREDSTAVAM.

  V praktičnem primeru, ki ga je napisala Joyce je poudarek, da se človek lahko še tako zaletava, išče rešitve, ki se mu zdijo zelo dobre in posluša nasvete, vendar se lahko zgodi da bo BOG TO ZADEVO URESNIČIL, VENDAR NE TISTI ČAS, KI GA ŽELI ČLOVEK, LAHKO BO TRAJALO VEČ LET, LAHKO PA BO POKAZAL POPOLNOMA DRUGAČNO REŠITEV, KI JE LJUDJE NISO IMELI V SVOJI PREDVIDENI REŠITVI. Poudarila bi, da je človeško razmišljanje, da nekdo ni storil vsega za rešitev
  nekega problema lahko zelo napačno in obsojajoče, kajti samo BOG VSE VE IN VODI.

  SAMA SE ŽELIM DRŽATI TEGA NASVETA: DOPUSTITI BOGU, DA JE ZARES BOG!

  Človek je zelo slabotno bitje, zato vse preveč posega v zadeve, ki niso v njegovi pristojnosti, dela zmedo, skrbi, itd….vendar Bog tega ne želi!

  BOG PA VEDNO NE ODGOVARJA NA NEKA VPRAŠANJA, KER NAS PREIZKUŠA V ZAUPANJU!

  Nič ne deluje, če poskušamo nekaj ustvariti in prehitevamo Božji čas.

  • Hvala says:

   JAZ SKRBIM ZATE (Vrtnice JMS)

   Jaz skrbim zate. Zaupaj vame vedno, v vsakem položaju. Z vsem srcem zaupaj vame. Kadar si izčrpana in se ti zdi, da gre vse narobe, lahko še vedno izgovoriš naslednje tri besede: »Jezus, vate zaupam!« Ko delaš tako, prepuščaš nadzor meni in znova prihajaš v moje pribežališče.

   Tvoj dan sem pripravil, še preden si zjutraj vstala iz postelje. Vsak dan je poln priložnosti, ko se lahko učiš mojih poti in se mi bolj približaš. Celo najbolj meglen dan razsvetljujejo znamenja moje navzočnosti, če imaš oči, ki zares vidijo. Išči me kot skrit zaklad. In dal se ti bom najti.

   Pregovori 3,5; Peta Mojzesova knjiga 33,27; Jeremija 29,13

   ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

   Božjega časa res ne smemo niti ne moremo prehitevati. VSE SE IZVRŠI DO SEKUNDE NATANČNO V ČASU, KI GA JE GOSPOD PREDVIDEL ZA REŠITEV!

   Gospod je obljubil, da bo človeka vodil korak po koraku, ČE MU BO ZAUPAL, SE PREPUSTIL IN POSLUŠAL NJEGOV GLAS.

   V vseh življenjskih situacijah, preizkušnjah, v odnosih in zakonu je tako. ČLOVEK NE MORE SPREMINJATI BOŽJE ODLOČITVE , BOŽJA VOLJA NAJ SE ZGODI V VSEH OKOLIŠČINAH ŽIVLJENJA. TAKO JE REKEL TUDI JEZUS.

   Zato sem že večkrat poudarila v primerih, da bo Bog že poslal človeka v potrebno zdravljenje ali svetovanje, KO BO ON DOLOČIL ČAS ZA TO IN BO TUDI POISKAL ČLOVEKA PREKO KATEREGA BO ZDRAVIL .

   ČE SE PREPUSTITE GOSPODOVEMU VODSTVU IN MU ZAUPATE, BOSTE TUDI SAMI DOŽIVELI , KAKO VAS BO NJEGOVA ROKA PELJALA DO DOLOČENIH REŠITEV!

   TUDI V SVETEM PISMU PRAVI BOŽJA BESEDA TAKO:

   Ker mi je vdan, ga hočem osvoboditi,
   branil ga bom, ker spoznava moje ime.
   Kliče me, pa ga uslišim,
   z njim sem, ko je v stiski,
   rešim ga in mu izkažem čast.
   Z dolgostjo dni ga nasitim,
   pokazal mu bom svoje rešenje (Psalm 91-14-16)

   • Hvala says:

    Gospod pozna človekove misli,
    zakaj one so prazne.( Ps 94,11)

    • Hvala says:

     BOG ŽELI, DA SMO ODVISNI OD NJEGA, NE PA DA SE ZANAŠAMO NASE. BOLJ KO STE ODVISNI OD NJEGA, BOLJ BOSTE PRIPRAVLJENI PREPUSTITI NERAZUMLJIVE STVARI NJEMU V ZAVEDANJU, DA JIH ON POZNA, IN KO BO ČAS PRIMEREN, VAM JIH BO TUDI RAZODEL.

     PROSITE SVETGA DUHA, DA VAM DA RAZUMEVANJE, VAS PODUČI IN VAS PRIPELJE DO RAZSVETLJENJA. NATO POČAKAJTE, DA VAM OB SVOJEM ČASU BOG NAKLONI GLOBLJE RAZUMEVANJE. ( Joyce Meyer)

     ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
     Ja, res je.
     Čakati, čakati in še enkrat POTRPEŽLJIVO ČAKATI NA GOSPODOVO REŠITEV, NA NJEGOVA SPOZNANJA IN NAMIGE!. ČLOVEK SE NE SME PO SVOJI ZAMISLI ZALETAVATI IN ISKATI REŠITVE OB SVOJEM ČASU IN NA SVOJ NAČIN! NE BO NIKOLI USPELO!

     • Hvala says:

      Tudi če smo nekomu svetovali molitve za osvoboditev, ga bo Gospod mogoče odpeljal na to pot šele čez več let, KAJTI EDINO GOSPOD VE, KDAJ JE KDO PRIPRAVLJEN ZA POT, PO KATERI GOSPOD ŽELI DA HODI.

 21. Miro says:

  STARŠI SO SE ŽE POSLAVLJALI OD NOVOROJENČKA, KO JE VSE PRESENETIL IN ZAČEL DIHATI (Aleteia)

  NOVOROJENČKA SO ODKLOPILI Z APARATOV, KI SO GA OHRANJALI PRI ŽIVLJENJU. A ČUDEŽNI DEČEK JE PRESENETIL VSE!

  Chelsea Hough je malega Karsona Jaxa rodila v 36. tednu nosečnosti. Porod je potekal brez težav, dečkov utrip je bil močan. Žal pa se je vse spremenilo, ko je prišel na svet.

  Karsonovo srce se je nenadoma ustavilo. Ko so ga položili v materino naročje, mu je srce znova začelo biti. Kmalu zatem se je srčni utrip spet znižal. Zdravniki so odkrili številne zdravstvene težave. Dečka so priklopili na aparate, ki so ga ohranjali pri življenju, in začeli s preiskavami …

  O navdihujoči zgodbi več na:
  https://si.aleteia.org/2022/04/30/starsi-so-se-ze-poslavljali-od-novorojencka-ko-je-vse-presenetil-in-zacel-dihati/

  Božje usmiljenje, ki si nas iz niča poklicalo v življenje, zaupamo vate!

 22. Miro says:

  JEZUS JE LJUDEM DOKAZAL, DA JE BOG Z NJIMI V VSAKDANJIH DOGODKIH
  NJIHOVEGA ŽIVLJENJA

  »NIHČE NE MORE PRITI K MENI,
  ČE GA NE PRITEGNE OČE, KI ME JE POSLAL.
  RESNIČNO, RESNIČNO, POVEM VAM:
  KDOR VERUJE, IMA VEČNO ŽIVLJENJE.
  JAZ SEM KRUH ŽIVLJENJA.«
  (Jn 6,44.47-48)

  Daljši evangeljski odlomek:
  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Jn+6%2C44-51&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Ljudje so se zgrinjali k Jezusu, ker jim je ponujal nekaj več kot zgolj čudežna znamenja iz nebes.
  Ponujal jim je “kruh življenja” – duhovno hrano in bistven oživljajoč odnos z Bogom. Ljudem
  je dokazal, da je Bog z njimi v vsakdanjih dogodkih njihovega življenja. Samo prepoznati morajo
  njegov glas v besedah odpuščanja in priznanja drugih ljudi, čutiti njihov dotik ljubečih rok in
  doživeti dobroto v opravljanju dobrih del.

  Ne pozabi! Bog uporablja prstene posode – svetnike, da razodeva svojo ljubezen in usmiljenje!
  (Duhovna oaza, franciskani.si)

  Božje usmiljenje, neizmerno v zakramentu evharistije in duhovništva, zaupamo vate!

 23. Hvala says:

  ZAVEDANJE O LASTNI NEZADOSTNOSTI JE VELIK BLAGOSLOV, SAJ TE PO NJEJ UČIM, DA Z VSEM SRCEM ZAUPAŠ VAME

  Tudi kadar ti primanjkuje najosnovnejših stvari: časa, moči, denarja, se imej za blagoslovljeno. Tvoja potreba ti omogoča, da se v odvisnosti od mene, ki se ti je ni treba sramovati, opreš name. Če se tvoj dan začne v pomanjkanju, moraš svoje prizadevanje usmeriti v sedanji trenutek. V sedanjem trenutku naj bi pravzaprav vedno živela − v njem te vedno čakam. Zavedanje o lastni nezadostnosti je velik blagoslov, saj te po njej učim, da z vsem srcem zaupaš vame.

  Samozadostnost je mit, ki se hrani z napuhom in začasnimi uspehi. Zdravje in bogastvo lahko v hipu mineta, tako kakor tudi življenje samo. Veseli se svoje nezadostnosti in vedi, da se moja moč popolnoma izkazuje v slabotnosti.

  Jakobovo pismo 1,2; Drugo pismo Korinčanom 12,9

  http://vrtnicejms.net/2021/04/

 24. Miro says:

  SADOVI SVETEGA DUHA (drugi del, Ognjišče)

  MED SADOVI SVETEGA DUHA JE TUDI DOBROTLJIVOST, KI NAS USMERJA K DRUGIM, DA STORIMO KAJ DOBREGA, IZRAŽA PA SE V TELESNIH IN DUHOVNIH DELIH USMILJENJA. DOBROTA JE VRLINA TISTEGA, KI JE ODPRT ZA VSE DOBRO IN SE IZOGIBA SLABEGA!

  V nadaljevanju naše “poti s Svetim Duhom”, se še enkrat spomnimo zelo pomembne resničnosti: Bog nam po Svetem Duhu daje darove, mi pa smo povabljeni, da s temi ‘talenti’ trgujemo – dolžni smo jih odkrivati v sebi, pripraviti prostor zanje, jih sprejeti in jih v sebi udomačiti. Ljubezni, veselju, miru, potrpežljivosti in dobrohotnosti (blagosti) pridružujemo še dobrotljivost, zvestobo, krotkost in samoobvladanje … ter še nekaj misli ‘na pot’.

  Več o tem na:
  https://revija.ognjisce.si/iz-vsebine/veroucne-strani/sveti-duh-kot-ogenj-in-veter/21282-sadovi-svetega-duha-2

  Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni!

 25. Miro says:

  ŽIVETI ZA VSAK DAN POSEBEJ

  MORALI BI ČUTITI VESELJE IN SVOBODO UBOŠTVA IN DELITI VESELJE LJUBEZNI.
  VELIKO NAM JE DANO, VELIKO PORABIMO. ŽIVIMO ZA VSAK DAN POSEBEJ, ZANAŠAJOČ
  SE NA BOŽJO PREVIDNOST. DOŽIVLJAMO VESELJE SVOBODNEGA UBOŠTVA. ŽELIMO
  OBČUTITI RADOST DELITVE … DAJANJE MORA OBRODITI VESELJE …

  Misli sv. Matere Terezije, Poslanstvo ljubezni, zbrala Dorothy S. Hunt, izdala Družina 1988

  Božje usmiljenje, ti veselje in neizmerna radost vseh svetih, zaupamo vate!

 26. Hvala says:

  ZAUPAJ VAME IN NEHAJ SKRBETI

  Zaupaj vame in nehaj skrbeti, saj sem jaz tvoja moč in tvoja pesem. To jutro se morda počutiš negotovo, ko gledaš v težke čase, ki prihajajo, in razmišljaš, ali si dovolj močna, da se boš spoprijela z vsem, kar te čaka. Vendar to ni današnji problem, niti jutrišnji. Zato pusti to v prihodnosti in se vrni domov, v sedanjost – tukaj te čakam. Jaz sem tvoja moč, zato ti lahko dam dovolj moči za vsak izziv, ki je pred teboj. Jaz sem tvoja pesem, zato ti lahko dam radost, ko hodiš ob meni.

  Vedno si prizadevaj vračati svoje misli v sedanji trenutek. Od vsega, kar sem ustvaril, samo ljudje lahko predvidijo prihodnje dogodke. Ta sposobnost je blagoslov, vendar lahko postane prekletstvo, ko se zlorabi. Kadar svoj veličastni razum uporabljaš za to, da zaskrbljeno pogleduješ v prihodnost, vstopaš v tèmo nevere. Ko pa tvoje misli napolni upanje na nebesa, te obda svetloba moje navzočnosti. Čeprav so nebesa del prihodnosti, so tudi v sedanjosti. Če z menoj hodiš v luči, si z eno nogo na zemlji, z drugo pa v nebesih.

  Druga Mojzesova knjiga 15,2; Drugo pismo Korinčanom 10,5; Pismo Hebrejcem 10,23

  http://vrtnicejms.net/2021/09/22/

 27. Miro says:

  GOSPOD NAM GOVORI: »JAZ SEM KRUH ŽIVLJENJA. KDOR PRIDE K MENI, GOTOVO NE BO LAČEN, IN KDOR VAME VERUJE, GOTOVO NIKOLI NE BO ŽEJEN.« ALI SLIŠIMO GOSPODOV GLAS IN SE RAVNAMO PO NJEGOVI BESEDI?

  IZ SVETEGA EVANGELIJA PO JANEZU (Jn 6,35-40)

  Jezus jim je dejal: »Jaz sem kruh življenja. Kdor pride k meni, gotovo ne bo lačen, in kdor vame veruje, gotovo nikoli ne bo žejen. Toda rekel sem vam, da ste me celo videli, in vendar ne verujete. Vse, kar mi da Oče, bo prišlo k meni; in kdor pride k meni, ga nikoli ne bom zavrgel, kajti nisem prišel iz nebes, da bi uresničil svojo voljo, ampak voljo tistega, ki me je poslal. Volja tistega, ki me je poslal, pa je, da ne izgubim nič od tega, kar mi je dal, marveč vse to obudim poslednji dan. Volja mojega Očeta je namreč, da ima vsak, kdor gleda Sina in veruje vanj, večno življenje, in jaz ga bom obudil poslednji dan.«

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Jn+6%2C35-40&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Božje usmiljenje, neizmerno v zakramentu evharistije in duhovništva, zaupamo vate!

 28. Miro says:

  SADOVI SVETEGA DUHA (prvi del, Ognjišče)

  VESELJE JE NAJBOLJ PREPOZNAVNO ZNAMENJE BOŽJEGA KRALJESTVA, KI PRIHAJA. ŽE JEZUSOV PRVI PRIHOD JE SPREMLJALO VELIKO VESELJE: »GLEJTE, OZNANJAM VAM VELIKO VESELJE, KI BO ZA VSE LJUDSTVO« (Lk 2,13).

  Sv. Pavel nam v Pismu Galačanom zelo nazorno pove, kaj so sadovi Duha, in kako se kažejo v življenju tistih, ki hodijo v Svetem Duhu (prim. Gal 5, 22). Bog nam po Svetem Duhu daje darove, mi pa smo povabljeni, da te talente v sebi odkrivamo, jih v sebi udomačimo in koristno uporabimo Sadovi nastanejo, ko darovom dodamo svojo ‘sestavino’; ko jih sprejmemo in jim damo prostor ter z njimi sodelujemo, takrat postanejo v nas sadovi Svetega Duha. Prva med njimi je LJUBEZEN, in zadnjič smo omenili čudoviti Pavlov slavospev ljubezni (1 Kor 13,4-7). Danes pa spregovorimo še o veselju, miru, potrpežljivosti in dobrohotnosti.

  https://revija.ognjisce.si/iz-vsebine/veroucne-strani/sveti-duh-kot-ogenj-in-veter/21292-sadovi-svetega-duha-1

  Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni!

 29. Miro says:

  SKRIVNOSTI JEZUSOVEGA OTROŠTVA IN SKRITEGA ŽIVLJENJA (KKC)

  Najprej molimo:
  Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
  vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
  Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
  prenovil boš obličje zemlje.

  Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
  razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
  bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
  vselej radi sprejemali njegove spodbude.
  Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

  Katekizem katoliške Cerkve:

  522 Prihod Božjega Sina na zemljo je tako neizmeren dogodek, da ga je Bog hotel pripravljati stoletja. Obrede in daritve, predpodobe in simbole “prve zaveze” (Heb 9,15) – vse naravnava h Kristusu; naznanja ga po ustih prerokov, ki sledijo drug drugemu v Izraelu. Z druge strani pa prebuja v srcu poganov zastrto pričakovanje tega prihoda.

  523 Sveti Janez Krstnik je neposredni Gospodov predhodnik (prim. Apd 13,24), poslan, da mu pripravi pot (prim. Mt 3,3). Kot “prerok Najvišjega” (Lk 1,76) presega vse preroke (prim. Lk 7,26), je zadnji izmed njih (prim. Mt 11,13) in začenja evangelij (prim. Apd 1,22; Lk 16,16); Janez Krstnik pozdravlja Kristusov prihod že v telesu svoje matere (prim. Lk 1,41) in njegovo veselje je biti “prijatelj ženina” (Jn 3,29), katerega označi kot “božje jagnje, ki odjemlje greh sveta” (Jn 1,29). Pred Jezusom hodi “z Elijevim duhom in močjo” (Lk 1,17) in pričuje zanj s svojim oznanjevanjem, svojim krstom spreobrnjenja in končno svojim mučeništvom (prim. Mr 6,17-29).

  Več o tem na http://www.marija.si/gradivo/kkc/ii-skrivnosti-otrostva-in-skritega-zivljenja/

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 30. Hvala says:

  KAJ POVZROČA ZMEDO ?

  JEZUS JE REKEL:” POVEJ LJUDEM, DA NAJ NE POSKUŠAJO UGOTOVITI VZROKA ZA VSAKO STVAR-IN NE BODO VEČ ZMEDENI”
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Kaj povzroča zmedo? Ali ste zmedeni? Ali se v vašem življenju dogaja kaj, česar ne razumete? Mogoče je vzrok vaša preteklost? Ne morete razumeti, zakaj je vaše življenje takšno, kakršno je. Mogoče se sprašujete: „Bog, zakaj jaz? Zakaj stvari ne morejo biti takšne ali drugačne? Zakaj so se stvari tako obrnile, kot so se? Tega sploh ne razumem.“ Zavedam se, da mnogi ljudje zelo trpijo prav zaradi zmede. V lastnem življenju sem izkusila zmedo in vem, kako mučna je zmeda za ljudi. Začela sem se spraševati, zakaj so ljudje zmedeni in kako bi to lahko odpravili. Nekoč sem imela srečanje v Kansas Cityju in je prišlo približno 300 obiskovalcev. Vprašala sem jih, koliko izmed njih je zmedenih glede kakšne stvari v svojem življenju. Na moje začudenje sta bila samo dva, ki nista dvignila roke, in eden izmed njiju je bil moj mož. Če sem prav videla, je bilo zmedenih 298 ljudi od 300. To pomeni 99, 3 odstotka. Ko sem začela raziskovati z različnimi skupinami, se je skoraj povsod pokazalo prav to kot glavni problem. Seveda se je odstotek razlikoval, vendar povsod je bil zelo visok. Ko sem premišljevala in prosila Gospoda, naj mi pokaže, kaj povzroča zmedo, sem dojela njegov odgovor: „Povej ljudem, da naj ne poskušajo ugotoviti vzroka za vsako stvar – in ne bodo več zmedeni.“ Sedaj razumem, zakaj ne trpim zaradi zmede. V mojem življenju je še vedno veliko stvari, ki jih ne razumem, vendar sedaj to razumem: Bog me je osvobodil tega, da bi morala vse razjasniti. Drugo pismo Korinčanom 10,5 govori o tem, da nam ni treba v svojem življenju razjasniti vsega, kar nam ni jasno. Ali se ne zdi to preveč preprosto? Vendar se lahko popolnoma izognemo mukam zmede, če se odpovemo skušnjavi in ne poskušamo vsega razložiti ali pojasniti. Če se zares ustavite in začnete razmišljati o vsem tem, potem vidite, da se vse to poraja in izničuje v našem umu.

  Um je bojno polje, kjer zmagujemo ali izgubljamo posamezne bitke s Satanom. „Bog ne povzroča zmede, ampak Satan“ (Prim. 1 Kor 14,33). Hudič nam ponuja različne razlage, ki se ne ravnajo po Božji besedi. Drugo pismo Korinčanom 10,4 –5 nam govori o stvareh, ki se jih bomo morali izogibati, da pridemo do zmage nad našim iskanjem vzrokov. Razširjena razlaga Svetega pisma pravi: Kajti orožje našega bojevanja ni fizično [orožje mesa in krvi], ampak je mogočno pred Bogom, tako da podira in uničuje trdnjave.[V kolikor] zavračamo dokaze, teorije, iskanje vzrokov in vsak ponos ter vzvišeno stvar, ki se dviga proti [pravemu] spoznanju Boga, podvržemo vsako misel in namen poslušnosti Kristusu (Maziljencu in Mesiji)

  Če nas Božja beseda nagovarja, da ne poskušamo vsega ugotoviti, potem jo moramo ubogati. Svoje misli moramo podvreči Jezusu, ko se začnemo spraševati po vzroku. Sveto pismo pravi, da smo v vojni, vendar se vojskujemo in bojujemo na miselni ravni. Satan napada naš um. Glede na prejšnji navedek iz Svetega pisma nas napada s predstavami. Ali ste si kdaj predstavljali stvari, ki niso bile resnične, ali pa ste videli podobe na zaslonu vašega uma, ki niso bile primerne? Teorije imajo različne predloge ali ideje, kako bi rešili svoje težave. Tako tudi razum poskuša z vzročnostjo poiskati odgovor na vprašanja, ki jih poseduje samo Bog.

  https://docplayer.net/24053554-Joyce-meyer-kako-se-osvoboditi-zmede-poslovite-se-od-zmede-in-pozdravite-veselje.html

 31. Miro says:

  POT LUČI

  OSMA POSTAJA: JEZUS UTRDI TOMAŽEVO VERO (Jn 20,24-29)

  Vstali Gospod, potrdil si Tomaževo vero vate kot vstalega Odrešenika. Njegova vera je
  vera Cerkve. Ohrani Cerkev, ki si jo postavil na temelju apostolov, poglobi našo vero v
  tvojo dokončno zmago in pomagaj nam najti moč in upanje v tvoj drugi prihod.

  Vse postaje – Pot luči na:
  https://wp.si.aleteia.org/wp-content/uploads/sites/3/2021/04/POT-LUC%CC%8CI.pdf

 32. Miro says:

  NIKOLI NIKOGAR NE ZAVRNEMO

  Če zares popolnoma pripadamo Bogu, mu moramo biti na razpolago, mu moramo zaupati.
  Nikoli ne smemo biti zaskrbljeni zaradi prihodnosti. Ni razloga, da bi bili. Bog je tam. Ni bilo
  enega samega dneva, da bi koga zavrnile, ker ne bi imele postelje ali česa drugega, pa imamo
  opraviti s tisoči in tisoči ljudmi. Imamo 53.000 gobavcev, in vendar nismo nikoli nikogar
  odslovili, ker mu ne bi imeli kaj dati. Vedno imamo, čeprav nimamo plač, nobenih dohodkov,
  sploh ničesar. Preprosto dobivamo in dajemo. To je tako lep božji dar …

  Misli sv. Matere Terezije, Poslanstvo ljubezni, zbrala Dorothy S. Hunt, izdala Družina 1988

 33. Miro says:

  OBVLADUJETE JEZO ALI TA OBVLADUJE VAS? (Aleteia)

  PO “PRAVOVERNI” SLOVENSKI KRŠČANSKI VZGOJI JE JEZA NEKAJ SLABEGA. NOVEJŠI TOK KRŠČANSTVA POUDARJA, DA JE “SVETA” JEZA POTREBNA

  Mnenja svetnikov o jezi so zelo različna, pa vendar je iz njih mogoče izluščiti univerzalno vodilo za soočanje z njo. Sveti Frančišek Saleški pravi: “Jasno in brez izjeme vam povem: nikar se ne jezite, če je le mogoče. Boljše je, da jezo odločno zavrnete, kot pa da z njo barantate.”

  Z njim se ne strinja sv. Janez Krizostom. “Kdor se ne jezi, kadar ima vzrok za to, stori greh,” pravi. Pritrjuje mu sv. Bernard: “Ne jeziti se, ko je to potrebno, je greh.” In doda še ključno sporočilo: “Ujeziti se bolj, kot je potrebno, pa pomeni grehu dodati drug greh.”

  HITRA JEZA SV. FRANČIŠKA

  Na videz nezdružljiva mnenja pa je le mogoče povezati v skupno načelo, kako ravnati s svojo jezo, če upoštevamo tudi temperament osebe.

  Avtorja Pascal Ide in Luc Adrian v knjigi 7 glavnih grehov navajata, da je bil sv. Frančišek Saleški v mladih letih nagle jeze in nasilen. Močno se je trudil, da je v sebi začel spodbujati tudi krotkost.

  Tako se lahko vsi tisti, ki so vročekrvne narave, zgledujejo po misli sv. Frančiška, jezo raje malo “predihajo” in na stvar, ki jih je razjezila, pogledajo tudi z drugega vidika.

  KLJUČNA BESEDA: SOČUTJE

  Dr. Russell Kolts, ki se je sam več let bojeval z izbruhi jeze in jih pozneje obžaloval, svetuje, da je zdravilo za jezo sočutje – do drugih in predvsem do sebe.

  Sočuten in nekritičen pogled do lastne pomanjkljivosti mu je dal moč, da svoje jeze ne potlači, ampak se z njo sooči. Ne z obsodbo, temveč s sprejemanjem in željo, da se popravi.

  Več o tem na:
  https://si.aleteia.org/2017/11/27/nasvet-za-lazje-soocanje-z-jezo/

 34. Miro says:

  MISEL SVETNIKA

  »KJER JE STRAH GOSPODOV, KI VARUJE NJEGOV DOM, TAM SOVRAŽNIK
  NE NAJDE PROSTORA ZA VSTOP. KJER JE USMILJENJE IN OBZIRNOST,
  TAM NI NE RAZSIPNOSTI NE TRDOSRČNOSTI.« (sv. Frančišek Asiški)

  Sv. Frančišek Asiški, prosi za nas!

 35. Miro says:

  TO, KAR KATOLIŠKA VERA VERUJE O MARIJI, TEMELJI NA TEM, KAR VERUJE O KRISTUSU; TISTO PA, KAR TA VERA UČI O MARIJI, OSVETLJUJE S SVOJE STRANI NJENO VERO O KRISTUSU (KKC)

  Najprej molimo:
  Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
  vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
  Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
  prenovil boš obličje zemlje.

  Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
  razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
  bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
  vselej radi sprejemali njegove spodbude.
  Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

  Katekizem katoliške Cerkve:

  487 To, kar katoliška vera veruje o Mariji, temelji na tem, kar veruje o Kristusu; tisto pa, kar ta vera uči o Mariji, osvetljuje s svoje strani njeno vero o Kristusu.

  Marijina vnaprejšnja določenost

  488 “Bog je poslal svojega Sina” (Gal 4,4), a ko je šlo za to, da bi mu “pripravil telo” (prim. Heb 10,5), je hotel, da bi pri tem svobodno sodelovalo ustvarjeno bitje. V ta namen je Bog pred večnimi časi izbral za mater svojemu Sinu izraelsko hčer, mlado Judinjo iz Nazareta v Galileji, “devico, zaročeno z možem, ki mu je bilo ime Jožef, iz Davidove hiše, in devici je bilo ime Marija” (Lk 1,26-27):

  Oče usmiljenja je hotel, naj v božjih sklepih vnaprej določena mati pred izvršitvijo učlovečenja da
  svojo privolitev, da bi tako žena prispevala tudi k življenju, kakor je prispevala k smrti (C 56; prim. 61)

  Več o tem na http://www.marija.si/gradivo/kkc/ii-rojen-iz-marije-device/

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 36. Hvala says:

  BERITE ZNAKE :

  ZAUPAJTE BOGU

  NEHAJTE SKRBETI

  Predstavljajte si, da se vozite po cesti. To je cesta življenja.
  Sredi ceste je zarisana črta. Včasih je to dvojna črta, ki opozarja: »Če prečkate to črto, boste v težavah; tvegate čelno
  trčenje.«
  Včasih so zarisane prekinjene črte, ki pomenijo: »Lahko
  prečkate označbo in prehitite avto pred seboj, če želite. Če
  prečkate te črte, boste verjetno v redu. Vendar pa lahko zaidete v težave, če ne opazujete prometa in se ne prepričate,
  ali je pot prosta.«
  Ob cestišču so postavljeni prometni znaki, ki obveščajo
  in opozarjajo na padajoče kamenje, prečkanje srnjadi, gradbišče, neutrjeno bankino, enosmerno pot, ovinke, obvoze
  … Če upoštevamo njihova navodila, nam pomagajo varno
  odkrito o zaskrbljenosti 12 voziti. Ne bomo zapeljali preveč levo, kjer bi lahko povzročili trčenje, in ne bomo zapeljali preveč desno, kjer bi lahko
  zgrmeli v jarek.
  Prav tako imamo tudi v življenju postavljene duhovne
  znake. Da bi ostali pod Božjo zaščito, moramo upoštevati
  znake ob poti, ki nas opozarjajo, naj Mu zaupamo, naj ne
  bomo zaskrbljeni, prestrašeni ali tesnobni; naročajo nam,
  naj preložimo Nanj svoje skrbi. Potem pa moramo namesto
  prekomernega tuhtanja v iskanju rešitve usmeriti misli na
  to, kar je »pravično, pošteno, čisto, vzvišeno, ljubeznivo, častno in hvalevredno« (Filipljanom 4,8).
  Če bomo upoštevali znake in se držali oznak cestišča,
  bomo lahko ostali na poti. Zaščiteni bomo in okušali bomo
  polnost čudovitih, sijajnih obljub iz Božje besede.
  Upoštevajte znake!
  Tvoja ušesa bodo slišala za teboj besedo, ki bo
  pravila: »To je pot, po njej hodite!« če boste morali
  iti na desno ali na levo.
  Izaija 30,21

  Berite znake: zaupajte Bogu
  13
  Predstavljajte si, da vozite po cesti življenja in začnete
  zavijati v desno. Opazite, da je cestišče bolj razrito, kot je
  bilo prej, zato postanete pozornejši, kje vozite. In takrat se
  spomnite prometnega znaka, postavljenega pred nekaj kilometri, ki je opozarjal: »Zaupajte Bogu in ne skrbite.«
  Če se odločite voziti tu naprej, se boste še bolj oddaljili od ceste in lahko pristanete v jarku. Potem boste morali
  poklicati avtovleko, da vas potegne ven.
  Tako se dogaja, kadar se odločimo skrbeti, namesto da
  bi zaupali Bogu. Izstopimo izpod Njegove zaščite in sovražniku smo laže dostopni. Ko se to zgodi, neizogibno izgubimo svoj mir.
  Ravne poti
  In za svoje noge napravite trdne, gladke, ravne poti
  [ja, napravite varne, poštene in srečne poti, ki vodijo
  v pravo smer].
  Hebrejcem 12,13a
  Ko se napačno odločite, ko raje skrbite, namesto da bi
  zaupali Bogu, se boste začeli neudobno počutiti in izgubljati
  odkrito o zaskrbljenosti 14 mir. Morda boste celo dobili občutek, da stvari ne gredo v
  pravo smer in da ste nekje zgrešili pot.
  Takoj ko izgubite mir, se ustavite in si recite: »Počakaj
  trenutek. Kaj delam narobe?«
  Včasih na svoji življenjski poti nenadoma ugotovim, da
  globoko v sebi nimam miru. Ko se mi to pripeti, se ustavim
  in rečem: »Gospod, kje sem zašla?« Kadarkoli izgubim mir,
  vem, da je to znak, da sem odtavala izpod zaščitne sence
  Njegovih peruti.
  Običajno je vzrok moja zaskrbljenost. Včasih sem naredila kaj napačnega in se nisem pokesala ali pa sem s kom
  neprimerno ravnala in nisem bila dovzetna za svojo napako.
  V takih trenutkih preprosto prosim: »Gospod, pokaži
  mi, zakaj sem izgubila svoj mir.« Ko enkrat to vem, lahko
  naredim potrebne korake, da popravim napako in spravim
  stvari v red.
  Če vas napadejo skrbi, ko upoštevate, kar vam je Gospod pokazal, predlagam,
  da si glasno preberete Jezusove besede iz Evangelija po Mateju 6,25−32

  Zato vam pravim: »Nehajte biti nenehno vznemirjeni (tesnobni in zaskrbljeni)
  za svoje življenje,
  kaj boste jedli ali kaj boste pili, in za svoje telo, kaj
  boste oblekli. Ali ni življenje več [v kakovosti] kot
  jed in telo [posoda, neprimerljivo izvrstnejša več
  kot obleka?
  Matej 6,25
  Če ste na dieti, bi morda morali začeti z branjem prvega dela tega verza – tistega dela o hrani in pijači. Če ste mi
  podobni, potem je hrana vse, o čemer lahko razmišljate, ko
  ste na dieti!
  Spominjam se, ko sem morala iti na dieto. Ves ljubi dan
  sem razmišljala o tem, kdaj in kaj bom jedla in kako si bom
  to pripravila. V mislih sem tehtala in računala kalorije. Pogosto sem bila zato še bolj lačna, saj je bilo vse, kar sem
  delala, le razmišljanje o hrani!
  V bistvu najbrž ne skrbimo toliko o tem, kaj bomo jedli
  in pili, kot o tem, kaj bomo naredili v določenih okoliščinah: Kaj če se zgodi to? Kaj če se zgodi ono? Večina izmed
  odkrito o zaskrbljenosti 16 nas ima dovolj oblačil, ustrezno hrano, udobno stanovanje
  in trpežen avto. Ko pa se stvari zaostrijo in se soočamo s
  težavami, ki se nam zdijo nerešljive, začne glas v našem umu
  vpiti: »Kaj boš pa zdaj naredil/-a?« In začnemo skrbeti.
  Poglejte ptice
  Poglejte ptice neba! Ne sejejo in ne žanjejo niti ne
  spravljajo v žitnice, in vendar jih vaš nebeški Oče
  hrani. Ali niste vi več vredni kot one?
  Matej 6,26

  Ste že kdaj videli ptico, ki sedi na drevesu in ima živčni
  zlom? Ste že kdaj videli ptico, ki hodi gor in dol in si govori:
  »Oh, zanima me, kje bom dobila naslednjega črva. Potrebujem črve!
  Kaj če je Bog danes nehal delati črve? Ne vem, kaj
  bom storila. Morda bom od stradanja umrla! Kaj pa, če Bog
  še vedno dela črve, a ti letos niso več tako sočni in veliki?
  Joj, kaj pa če Bog ne pošlje dežja in črvi ne bodo pokukali iz
  zemlje? Kaj če ne bom našla bilk, da bi si zgradila gnezdo?«
  Kaj če, kaj če, kaj če!

  Berite znake: zaupajte Bogu

  Jezus je rekel: »Poglejte ptice!« Nimajo živčnega zloma.
  Vsako jutro letajo okrog prepevajoč in uživajo.
  Zanima me, koliko miru bi užili, če bi si vzeli kako uro
  za opazovanje ptic!
  Kaj dosežemo s skrbjo?
  Kdo izmed vas pa more s svojo skrbjo in zaskrbljenostjo za eno mersko enoto (komolec, laket)
  podaljšati svojo postavo ali življenjsko obdobje?
  Matej 6,27
  Seveda, odgovor poznamo: nihče. Zagotovo pa si krajšamo življenje, če še naprej skrbi postajajo naša navada!
  Namesto da skrbimo, bi morali biti bolj podobni pticam neba, ki se popolnoma zanašajo na Gospoda, da jih bo
  nahranil, medtem ko si ves dan prepevajo, kot da ne bi imele
  nobene skrbi na svetu.

  https://tv.joycemeyer.org/slovene/wp-content/uploads/sites/89/2021/07/Slovene-Straight-Talk-On-Worry-Odkrito-o-zaskrbljenosti.pdf

  • Hvala says:

   Priloženo lahko preberete celotno knjižico , ki jo je napisala Joyce Meyer- O ZASKRBLJENOSTI!

   Kako nevarno početje JE SKRBETI, TO POMENI NE ZAUPATI BOGU. KO MOLIMO IN SKRBI ODLOŽIMO GOSPODU, ON SKRBI ZA NAS.

   Hudobni duh neprestano čaka in vsiljuje skrbi, zle slutnje, negativne misli. ČE SE MOČNO NE OKLENEMO JEZUSA IN NE PRENEHAMO SKRBETI ZA JUTRI, SE ZGODI PROPAD, ČLOVEK RESNIČNO PADE V PREPAD KER NI UPOŠTEVAL ZNAKA NA ŽIVLJENJSKI POTI, KI GA JE POSTAVIL BOG-TO JE NE SKRBITE.

 37. Miro says:

  5 NASVETOV, KAKO POSNEMATI MARIJO (Aleteia)

  KAKO SE ZGLEDOVATI PO KRISTUSOVI MATERI?

  Ko naše oko preplavi sončna svetloba, se zjasni. V Marijinih očeh je tako prebivala božja luč, ki je prečistila njenega duha, oplemenitila njene misli, razsvetlila njen um. Brezmadežna se lahko primerja z velikim očesom, ki sije, prežeta z božjo lučjo, ker v njej biva božji Sin.

  To je velika življenjska skrivnost: videti svet skozi Marijine oči. Svoj odnos do Gospe bi morali očistiti pobožnosti in sentimentalnosti ter namesto tega do nje povečati našo osebno ljubezen. Od nje se učimo vere preprostih ljudi in pokorščine junakov.

  O nasvetih, kako posnemati Marijo, več na:
  https://si.aleteia.org/2022/04/24/5-nasvetov-kako-posnemati-marijo/

  Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!

 38. Miro says:

  BOG JE ZVEST SVOJIM OBLJUBAM

  NAŠA ODVISNOST OD BOŽJE PREVIDNOSTI JE ČVRSTA IN ŽIVA VERA, DA NAM BOG
  LAHKO POMAGA IN NAM HOČE POMAGATI. DA NAM LAHKO POMAGA, JE OČITNO,
  KER JE VSEMOGOČEN; DA HOČE POMAGATI, JE ZANESLJIVO, KER JE TAKO OBLJUBIL
  V ŠTEVILNIH ODLOMKIH IZ SVETEGA PISMA IN KER JE NESKONČNO ZVEST SVOJIM
  OBLJUBAM. KRISTUS NAS SPODBUJA, DA ZAUPAMO TEM BESEDAM: »KARKOLI BOSTE
  PROSILI V MOLITVI, VERJEMITE, DA SE VAM BO DALO.«

  Misli sv. Matere Terezije, Poslanstvo ljubezni, zbrala Dorothy S. Hunt, izdala Družina 1988

  Božje usmiljenje, ti veselje in neizmerna radost vseh svetih, zaupamo vate!

 39. Miro says:

  3 KREPOSTI, KI JIH LAHKO PRIDOBIMO Z MOLITVIJO ROŽNEGA VENCA (Aleteia)

  Ameriški duhovnik oče John Proctor v svoji knjigi z naslovom The Rosary Guide for Priests and People (Vodnik po rožnem vencu za duhovnike in vernike) pojasnjuje, kako je rožni venec “obenem tudi pridigar in učitelj. Kot učitelj mu pove, kaj naj verjame; kot pridigar pa mu oznanja, kako naj ravna … Človeka vodi v poznavanje Jezusovega življenja, nato pa k sledenju Njegove poti, udejanjanju Njegovih kreposti, posnemanju Njegovega življenja med ljudmi.”

  O treh krepostih, ki si jih lahko pridobimo z molitvijo rožnega venca, več na:
  https://si.aleteia.org/2020/10/12/3-kreposti-ki-jih-lahko-pridobimo-z-molitvijo-roznega-venca/

  Marija, Kraljica presvetega rožnega venca, prosi za nas!

 40. Miro says:

  SVETI OČE: V MARIJINEM MESECU MAJU POSVETIMO ROŽNI VENEC ZA MIR (Aleteia)

  https://www.vaticannews.va/sl/papez/news/2022-05/sveti-oce-v-marijinem-mesecu-maju-posvetimo-rozni-venec-za-mir.html

  Marija, Kraljica presvetega rožnega venca, prosi za nas!

 41. Miro says:

  Ponovno v razmislek:

  MARIJA NAM NEPRESTANO PONAVLJA: »MOLITE ROŽNI VENEC!« MAMO PA JE TREBA UBOGATI (Aleteia)

  UGLASILI SE BOMO Z UTRIPOM BOŽJEGA SRCA, KI PRINAŠA MIR, KI GA DANES TAKO POTREBUJEMO

  Cerkev nas vedno vabi, da imamo v mislih in na naših ustnicah pomembnejše besede: Oče naš, Jezus, Marija … Oče, Jezus, Marija … To so vzvišene besede, ki jih tolikokrat lahko ponovimo v molitvi rožnega venca in ki v naša življenja prinesejo Božji mir in milo navzočnost Kristusa in njegove Matere.

  Več o tem na: https://si.aleteia.org/2020/10/05/marija-nam-neprestano-ponavlja-molite-rozni-venec-mamo-pa-je-treba-ubogati/

  Marija, Kraljica presvetega rožnega venca, prosi za nas!

 42. Miro says:

  JEZUSOVI UČENCI: »KAJ NAJ STORIMO …«

  TEDAJ SO MU REKLI:
  »KAJ NAJ STORIMO, DA BOMO DELALI BOŽJA DELA?«
  JEZUS JE ODGOVORIL IN JIM DEJAL:
  »BOŽJE DELO JE TO, DA VERUJETE V TISTEGA, KI GA JE ON POSLAL.« (Jn 6,28-29)

  Daljši evangeljski odlomek:
  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Jn+6%2C22-29&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Na začetku Jezusovega govora o kruhu življenja v Kafarnaumu so ljudje razumeli, da morajo delati Božja dela, če hočejo prejeti jed, ki ostane za večno življenje. Jezus jasno pove, da je Božje delo vera v Kristusa, ne človeško delo po meri drugih del, ampak osebna podvrženost Božjemu delu v Kristusu. Sedanji čas glagola verovati nakazuje, da ne gre za osamljeno dejanje vere, temveč za življenje v veri. Tako srečamo na začetku govora o kruhu življenja vero, ki prevladuje v prvem delu govora o evharistiji.

  Gospod, pomnoži nam vero!

  (povzeto po Duhovni oazi, franciskani. si)

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostnih vere, zaupamo vate!

 43. Miro says:

  KAKO BO BOG SKRBEL ŠELE ZA NAS…

  …ČE BOG HRANI KROKARJEVE MLADIČE, KI VPIJEJO K NJEMU, ČE HRANI PTICE,
  KI NE SEJEJO, NE ŽANJEJO, NE ŽANJEJO, NITI NE SPRAVLJAJO V ŽITNICE, ČE TAKO
  LEPO OBLAČI CVETLICE NA POLJU, KAKO BO ŠELE SKRBEL ZA LJUDI, KI JIH JE
  NAREDIL PO SVOJI PODOBI IN JIH SPREJEL ZA SVOJE OTROKE, ČE LE DELUJEMO
  KOT NJEGOVI OTROCI, ČE SE DRŽIMO NJEGOVIH ZAPOVEDI IN MU ZAUPAMO.

  Misli sv. Matere Terezije, Poslanstvo ljubezni, zbrala Dorothy S. Hunt, izdala Družina 1988

  Božje usmiljenje, ti veselje in neizmerna radost vseh svetih, zaupamo vate!

 44. Hvala says:

  PRI POSTU
  —————-
  ne gre za treniranje volje ob odpovedovanju ali kazanju dobrote ob dajanju, saj na tak način post lahko postane moj malik ali past, v katero se ujamem. Zakaj? Malik, ko ne iščem Boga, ampak le, ali mi je uspelo in s tem nevede napihujem svoj ego.

  MOLITEV
  ———–
  me odpira njegovi milosti. Če pa zaradi molitve opustim pomembno domače opravilo ali spregledam družinskega člana, me lahko tudi molitev oddaljuje od življenja v odnosu, torej od Boga, ki je odnos.

  BOG GLEDA NA OSEBO
  ——————————–
  On ne predpisuje, da zmolim pet rožnih vencev na dan. Nekdo jih bo zmolil deset, drugi bo rekel “Oče” ali ga bo vabil “Pridi”, tretji bo izročil svojo stisko z “Zgodi se Tvoja volja”. Bog ne predpisuje, kako naj ga kličemo, z vsakim ima edinstven odnos.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  Post me vabi v odnos z Bogom in da si za ta odnos vzamem čas
  Prvi dan posta sem slišala povabilo k postu kot moji odpovedi nečemu (hrani, pijači, družbenim omrežjem) ali kot darovanju nečesa svojega (časa, talenta, denarja). Moj post naj spremlja molitev na skrivnem, v intimi z Bogom, da oboje lahko objame Božja milost.

  Slišala sem, da je pomembno vse troje, da eno brez drugega ne šteje. Le tako je celota. Vse troje skupaj mi pomaga k poglabljanju odnosa z Bogom in ljudmi.

  Pri postu ne gre za treniranje volje ob odpovedovanju ali kazanju dobrote ob dajanju, saj na tak način post lahko postane moj malik ali past, v katero se ujamem. Zakaj? Malik, ko ne iščem Boga, ampak le, ali mi je uspelo in s tem nevede napihujem svoj ego. Past je, ko ne vidim ve. Stvarnika, ki mi je vse podaril. Kaj sem in kaj imam, česar nisem dobila?

  V postu več časa posvetim molitvi in branju Božje besede. Tako krepim odnos z Bogom, odkrivam, kaj mi govori, h čemu me vabi. Molitev me odpira njegovi milosti. Če pa zaradi molitve opustim pomembno domače opravilo ali spregledam družinskega člana, me lahko tudi molitev oddaljuje od življenja v odnosu, torej od Boga, ki je odnos.

  Bog gleda na osebo
  Že od študentskih let me spremlja spoznanje, da Bog gleda na osebo. Upošteva osebo in njeno naravo. Močna izkušnja je bila, ko sem iz vsega srca prosila, naj mi pošlje znamenje, če želi, da se poročim s fantom, s katerim sem hodila.

  Z njim mi je bilo res lepo, a je bilo zraven veliko preizkušenj. Je to tvoj načrt zame, dragi Oče? Dvajset minut po moji prošnji se je fant peljal mimo cerkve, pred katero sem stala. In kmalu je postal moj mož.

  Čutim, da me Bog vabi, naj ostanem v njegovi ljubezni, ker dobro ve, da brez njega ne morem ničesar storiti. Storim lahko, a ne bo polnosti življenja; hitro lahko zavijem s poti.

  V želji po nekem cilju spregledam druge ali se zataknem v mislih, da mi nekaj pripada. Lahko mislim, da je nekaj dobro za bližnjega, in se nehote obnašam, kot da sem njegov odrešenik. Namesto Boga začnem v ospredje postavljati sebe.

  Bog gleda na osebo. On ne predpisuje, da zmolim pet rožnih vencev na dan. Nekdo jih bo zmolil deset, drugi bo rekel “Oče” ali ga bo vabil “Pridi”, tretji bo izročil svojo stisko z “Zgodi se Tvoja volja”. Bog ne predpisuje, kako naj ga kličemo, z vsakim ima edinstven odnos.

  Bog nagovarja in odgovarja
  On je tam za nas, ves čas čaka. Kot v priliki o usmiljenemu Očetu od daleč gleda na nas in čaka, kdaj se bomo vrnili v njegov objem, potrkali na vrata. Pusti nam svobodo; naša naloga je, da si vzamemo čas.

  V nedeljo sem pri maši zaslišala pesem, ki me je nagovorila: “Daj, Gospod, da tvoj glas me prebudi in sonce odžene vse skrbi, naj ne obupam nikdar, naj ne bojim se svojih sanj, saj vem, da z mano si vse dni.” Popoldne sem pesem še zapela in jo po messengerju poslala nekaj osebam, za katere vem, da potrebujejo veselje in upanje.

  Nisem mogla verjeti, že čez 10 minut mi je odgovoril Jezus Kristus. Bila sem presenečena. Ko sem vklopila razum, sem spoznala, da je prijatelj odprl Fb profil z imenom Jezus Kristus. Dogodek je še ves teden odmeval v meni. Ko sem ga delila z možem, mi je rekel: “Kaj pa, če je bil res Jezus?”

  Poznam Božji dotik, večkrat se me je dotaknil z Besedo, hrepenim po njegovi bližini in želim živeti njegovo besedo. Ampak ko mi piše po Facebooku, me zadane. Vstopa v moje življenje!

  Post ni pot v perfektnost, bistvo ni v odpovedovanju ali dajanju. Glavni namen posta je, da me povabi v odnos z Bogom. In za ta odnos je pomembno, da si vzamem čas. Pa ne samo čas, ampak da se mu v molitvi odprem in sprejmem vse, kar mi podarja. Tudi tisto, kar boli, kar težko sprejemam, saj šele kasneje lahko spoznam, da me je to peljalo naprej, k več življenja.

  Post je zame veliko povabilo k odnosu z Bogom. Povabilo odrekanja ali darovanja, podprtega z molitvijo. In na koncu s svojo milostjo pride On.

  https://si.aleteia.org/2021/03/07/kaj-pa-ce-je-bil-res-jezus/

 45. Miro says:

  KAKO BOGA V MOLITVI PROSITI ZA ČUDEŽ? (Aleteia)

  JEZUS NAM JE DAL GLEDE TEGA NEKAJ ZELO NATANČNIH NAVODIL

  Ko beremo o številnih čudežih, ki se dogajajo v Svetem pismu, je povsem naravno, da si zaželimo, da bi se čudeži dogajali tudi v našem življenju. Morda si želimo čudeža, ker doživljamo nekaj žalostnega, naše želje pa so lahko tudi manj pomembne.

  Oglejmo si nekaj primerov: vi ali vaš znanec ste zboleli za rakom, morda ste izgubili zaposlitev, imate težave v zakonu ali pa so se v težkem položaju znašli vaši otroci. Ne glede na težavo si želimo, da bi jo Bog lahko odpravil.

  Morda se nam zdi, da nas iz zagate lahko reši le čudež, zato želimo zanj v molitvi prositi Boga. Toda kako?

  KAKO LAHKO BOGA V MOLITVI PROSIMO ZA ČUDEŽ?

  Ali nas Bog posluša? Ali obstaja obrazec, po katerem moramo moliti, da se bo Bog odzval na našo prošnjo?

  Angel Gabriel je dejal Devici Mariji: “Bogu namreč ni nič nemogoče.” (Lk 1,37) Če je stvar resnična, dobra in lepa, ni nič zunaj Božjega dosega. Ob tem pa seveda Bog ni “sveti avtomat”, ki bi nam dal vse, za kar ga prosimo

  Od nas pričakuje, da bomo imeli vere vsaj za gorčično zrno (to je najmanjše seme na svetu). Ko so božjastnega dečka prinesli pred Jezusa, je njegov oče potožil, da ga njegovi učenci niso mogli ozdraviti. Jezus je množici pojasnil, zakaj njihove molitve niso bile uspešne.

  IMETI MORAMO VERO V BOGA

  “Resnično, povem vam: če bi imeli vero kakor gorčično zrno, bi rekli tej gori: ‘Prestavi se od tod do tja!’, in se bo prestavila in nič vam ne bo nemogoče.” (Mt 17,20–21)

  Za kakršen koli čudež moramo imeti globoko vero v Boga, kar je samo po sebi dar in ne nekaj, kar bi posameznik lahko pridobil z lastno voljo. Ta dar pa od nas zahteva sodelovanje. Naše srce mora biti popolnoma odprto, da vanj lahko prejmemo dar vere in da v njem ni nobenih ovir.

  PROŠNJA ZA ODPUŠČANJE

  Poleg tega si Bog želi, da najprej prosimo odpuščanja za svoje grehe, preden ga za kar koli prosimo. Katekizem Katoliške cerkve pojasnjuje, da mora vsaka prosilna molitev (v kateri recimo prosimo za čudež) vsebovati tudi prošnjo za odpuščanje.

  Prošnja za odpuščanje je prvi vzgib prosilne molitve (tako kot pravi cestninar: “Bodi milostljiv meni grešniku,” Lk 18,13). Prošnja za odpuščanje je predhodna pravilni in čisti molitvi. Zaupljiva ponižnost nas znova postavi v luč občestva z Očetom in njegovim Sinom Jezusom Kristusom in občestva enih z drugimi: tedaj “dobimo od njega vse, za kar ga prosimo” (1 Jn 3, 22). Prošnja za odpuščanje je predhodna evharističnemu bogoslužju, pa tudi osebni molitvi. (KKC 2631)

  Kesanje je bilo ključni dejavnik Jezusovih ozdravljenj v evangelijih, saj ljudem ni le povrnil telesnega zdravja, temveč jim je pogosto tudi odpuščal grehe. Predvsem pa si Bog želi, da bi z njim znova vzpostavili odnos, in čudež se lahko zgodi le v primeru, če do tega res pride.

  ZGODI SE TVOJA VOLJA!

  Ne smemo pa pozabiti, da bo Bog našo prošnjo za čudež uslišal le, če je takšna njegova volja. Najpomembneje je, da zaupamo Bogu in njegovemu načrtu za naše življenje. Morda ne bomo razumeli, če se ne bo odzval na našo prošnjo za čudež, toda ob primernem času nam bo razodel razloge za svoje ravnanje.

  Povzeto po https://si.aleteia.org/2019/08/30/kako-boga-v-molitvi-prositi-za-cudez/

  Božje umiljenje, neizčrpni vir čudežev, zaupamo vate!

  • Miro says:

   BOŽJA BESEDA NAM GOVORI O SILNI MOČI VERE

   »ČE BI IMELI VERO KAKOR GORČIČNO ZRNO, BI REKLI TEJ MURVI: ›IZRUJ SE S KORENINAMI VRED IN SE PRESADI V MORJE,‹ IN BI VAM BILA POKORNA.« (Lk 17,6)

   Molimo iz srca: Slava tebi, Gospod Jezus, Ti si moje odrešenje! Vse z zaupanjem izročam v Tvoje presvete in usmiljene roke. Ponižno Te prosim, poživi mojo vero Vate in v tvojo odrešenjsko moč. Jezus, naj se po Tvoji milosti v mojem življenju vedno zgodi Tvoja presveta božja volja. Amen.

 46. Miro says:

  PAPEŽ: V ČASU RAZOČARANJA PONOVNO POJDIMO (ZA NJIM), ZAČNIMO ZNOVA IN ODRINIMO NA GLOBOKO

  »Dragi bratje in sestre, blagoslovljeno nedeljo! Evangelij današnjega bogoslužja (Jn 21,1-19) pripoveduje o tretjem Jezusovem prikazanju apostolom.« S temi besedami je papež Frančišek začel nagovor pred opoldansko molitvijo Raduj se, Kraljica nebeška, z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra na današnjo 3. velikonočno nedeljo.

  Celoten nagovor svetega očeta na:
  https://www.vaticannews.va/sl/papez/news/2022-05/papez-v-casu-razocaranja-ponovno-pojdimo-za-njim-ponovno-zac.html

 47. Miro says:

  JEZUSOVO VPRAŠANJE VELJA VSAKOMUR IZMED NAS: »ALI ME LJUBIŠ?«

  IZ SVETEGA EVANGELIJA PO JANEZU (Jn 21,1-19)

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Jn+21%2C1-19&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  JEZUS JE TRETJIČ REKEL SIMONU PETRU:
  »SIMON JANEZOV SIN, ALI ME IMAŠ RAD?«
  PETER SE JE UŽALÓSTIL, KER MU JE TRETJIČ REKEL:
  »ALI ME IMAŠ RAD?«, IN MU JE REKEL:
  »GOSPOD, TI VSE VEŠ, TI VEŠ, DA TE IMAM RAD.«
  (Jn 21,17)

  Jezusovo vprašanje velja vsakomur izmed nas: »Ali me ljubiš?« To vprašanje moramo sprejeti z veseljem, ker Jezus ne dvomi o nas, ampak hoče z ognjem svoje ljubezni požgati človeške slabosti in v srcu zanetiti še močnejšo ljubezen za Božjo stvar. Gospod, ti vse veš, ti veš, da te imam rad! (misel iz Duhovne oaze, franciskani.si)

  Molimo na kratko, iz srca: Jezus, Ti si moj Bog in moje vse. Po tvoji milosti Te hočem ljubiti bolj in bolj. Zato Te ponižno prosim, da okrepiš mojo slabotno ljubezen v odnosu do Tebe in bližnjih. Brez Tebe in tvoje milosti ne morem nič storiti.

 48. Miro says:

  POT LUČI

  SEDMA POSTAJA: JEZUS PODELI SVOJIM UČENCEM MOČ ODPUŠČATI GREHE (Jn 20,19-23)

  GOSPOD, PRIKAZAL SI SE APOSTOLOM IN JIM DAHNIL SVETEGA DUHA. IZLIJ TUDI
  NAD NAS SVOJEGA OZDRAVLJAJOČEGA DUHA, DA BOMO LAHKO NADALJEVALI TVOJE
  POSLANSTVO PRINAŠANJA ODPUŠČANJA NAŠEMU SVETU, KI JE TAKO RANJEN OD
  GREHA.

  Celotno besedilo na https://si.aleteia.org/2021/04/11/krizev-pot-ze-poznamo-kaj-pa-je-pot-luci/

 49. Hvala says:

  V DANAŠNJIH MODERNIH ČASIH je po svetu veliko nezadovoljstva, godrnjanja, nehvaležnosti Bogu. Veliko nezadovoljstvo je opaziti pri ljudeh, ki imajo tako rekoč vse, kar potrebujejo za življenje na zemlji. Nekateri ne cenijo ničesar, ne zdravja, ne materialnih dobrin, pa tudi duhovnih dobrin ne, vedno jih nekaj moti, vedno je nekaj narobe, pa ni to dobro, tega nimamo, ono je bilo boljše itd. Tako početje Gospodu ni po volji. PRI SVETI SPOVEDI JE POTREBNO TAKŠNE GREHE POVEDATI, OBŽALOVATI, SKLENITI, DA SE TEGA NE BO VEČ DELALO IN DELATI POKORO!

  PRIMER NAPISAN NAM V POUK IN VSEM OSTALIM V SVETEM PISMU, KAKO JE GOSPOD BOG KAZNOVAL LJUDSTVO ZARADI GODRNJANJA-NEPOSLUŠNOSTI!

  BOG RAZGLASI KAZEN ZA NEPOSLUŠNI ROD
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  (5 Mz 1,34–40)
  20 Gospod je rekel: »Odpuščam po tvoji besedi. 21 Toda kakor jaz živim in bo vsa zemlja napolnjena z Gospodovim veličastvom, velja: 22 Nobeden izmed mož, ki so videli moje veličastvo in znamenja, ki sem jih delal v Egiptu in v puščavi, pa so me vendar že desetkrat postavili na preizkušnjo in niso poslušali mojega glasu, 23 nikakor ne bo videl dežele, ki sem jo s prisego obljubil dati njihovim očetom. Nobeden izmed teh, ki so me zaničevali, je ne bo videl. 24 Svojega služabnika Kaléba pa bom, zato ker je bil drugega duha in mi je bil popolnoma zvest, popeljal v deželo, v katero je šel, in njegov zarod jo bo dobil v last. 25 Amalečan in Kánaanec prebivata v dolini, zato se jutri obrnite in odpravite v puščavo po poti proti Trstičnemu morju!«
  26 Gospod je govoril Mojzesu in Aronu in rekel: 27 »Kako dolgo bo ta hudobna skupnost še godrnjala čezme? Slišal sem godrnjanje Izraelovih sinov, s katerim so godrnjali čezme. 28 Reci jim: ›Kakor jaz živim, govori Gospod, kakor ste govorili v moja ušesa, tako vam bom storil. 29 V tej puščavi bodo popadala vaša trupla, vsi, kar vas je bilo preštetih po vsem številu, dvajset let stari in starejši, ki ste godrnjali proti meni. 30 Nikakor ne boste prišli v deželo, za katero sem vzdignil roko, da vam bom dal prebivati v njej, razen Jefunéjevega sina Kaléba in Nunovega sina Józueta. 31 Vaše otroke, o katerih ste rekli, da bodo postali plen, pa popeljem tja in spoznali bodo deželo, ki je vi niste marali. 32 In vaša trupla bodo popadala v tej puščavi. 33 Vaši sinovi bodo štirideset let pasli po puščavi in se pokorili za vaše nezvestobe, dokler vsa vaša trupla ne obležijo v puščavi. 34 Kakor je bilo število dni, v katerih ste ogledovali deželo, štirideset, tako se boste štirideset let pokorili za svoje krivde, za vsak dan eno leto – da boste spoznali, kaj pomeni meni nasprotovati. 35 Jaz, Gospod, sem govoril. Resnično, vse to bom storil vsej tej hudobni skupnosti, ki se je povezala proti meni; v tej puščavi bodo shirali in tu pomrli.‹«
  36 Može pa, ki jih je Mojzes poslal ogledovat deželo in ki so po vrnitvi s tem, da so očrnili deželo, zapeljali vso skupnost, da je godrnjala proti njemu, 37 te može, ki so grdo očrnili deželo, je zadela nadloga in so umrli pred Gospodom. 38 Nunov sin Józue in Jefunéjev sin Kaléb pa sta izmed tistih mož, ki so šli ogledovat deželo, ostala pri življenju (4 Mz 14,20-38).

  NEUSPEH PREDRZNE POBUDE
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  (5 Mz 1,41–45)
  39 Mojzes je te besede povedal vsem Izraelovim sinovom in ljudstvo je začelo silno žalovati. 40 Drugo jutro so zgodaj vstali in šli na vrh gore in rekli: »Glej, tu smo, hočemo iti v kraj, o katerem je govoril Gospod; res smo grešili.« 41 Mojzes pa je rekel: »Zakaj vendar hočete delati proti Gospodovemu ukazu? Ne bo se vam posrečilo. 42 Ne hodíte, da vas sovražniki ne pobijejo, kajti Gospoda ni v vaši sredi! 43 Amalečan in Kánaanec sta namreč tam pred vami in padli boste pod mečem. Ker ste se obrnili od Gospoda, Gospod ne bo z vami.«
  44 A so si vseeno predrznili iti na vrh pogorja, čeprav se ne skrinja Gospodove zaveze ne Mojzes nista ganila iz tabora. 45 Tedaj sta prišla Amalečan in Kánaanec, ki sta prebivala na tistem pogorju, in jih premagala in razkropila tja do Horme.

 50. Miro says:

  ZAKAJ JE MAJ MARIJIN MESEC? (Aleteia)

  Na območju današnje Slovenije so prve šmarnice imeli leta 1851 v ljubljanskem semenišču na pobudo četrtstoletnika Jerneja Lenčka. Za šmarnično branje so imeli molitvenik Mesec Marije, ki ga je iz francoščine leta 1842 prevedel bogoslovec Davorin Trstenjak. V knjigi je bilo 31 premišljevanj in na koncu še opis nekaterih Marijinih Božjih poti. Trstenjakov namen je bil navdušiti Slovence za novo pobožnost. Knjižica je bila kmalu razprodana in je bila leta 1856 ponatisnjena.

  Zakaj šmarnice?

  A šmarnice so Slovenci hitro vzeli za svoje in se zbirali ob Mariji, še preden je bilo napisano prvo šmarnično branje. Majska ljudska pobožnost je dobila ime po naslovu šmarnic Janeza Volčiča iz leta 1855. Branje je imelo preprost naslov Šmarnice Marii naši Materi darovane.

  Ime pobožnosti izvira iz imena cvetic, ki maja najlepše cvetijo in so jih prinašali k Mariji, po nekaterih virih pa bi lahko bilo povezano tudi z Marijinima praznikoma, ki so ju ponekod imenovali tudi veliki in mali šmaren.

  Več na https://si.aleteia.org/2018/05/03/zakaj-je-maj-marijin-mesec/

  Marija, Kraljica majnika, prosi za nas!

 51. Miro says:

  OBHAJAMO GOD SV. JOŽEFA DELAVCA

  V KATOLIŠKI CERKVI 1. MAJA OBHAJAMO GOD SV. JOŽEFA DELAVCA, MOŽA DEVICE MARIJE IN JEZUSOVEGA KRUŠNEGA OČETA.

  Sv. Jožef je bil po svetopisemskem izročilu mizar, zato velja za zgled človeka, ki si je z delom služil kruh, vzdrževal družino ter skrbel za vzgojo in rast Jezusa Kristusa.

  https://katoliska-cerkev.si/1-maj-sv-jozef-delavec-2012

  Sv. Jožef, prijatelj Najsvetejšega Srca, prosi za nas Boga!

 52. Miro says:

  VSAK DAN ČUDEŽ

  Vsak dan se zgodi kak čudež. Ni dneva brez kake obzirne božje pozornosti, kakega znamenja
  njegove ljubezni in skrbi, kot je bilo takrat, ko nam je zmanjkalo hrane. Prav tedaj pa so se šole
  v Kalkuti zaprle in ves kruh so prinesli nam, da ljudje ne bi bili lačni. Dva dni so naši ubogi
  imeli kruha, da so se lahko do sitega najedli. Največji čudež je, da Bog lahko deluje po majhnih,
  nepomembnih stvareh, kot smo mi. Uporablja nas, da opravljamo njegovo delo.

  Misli sv. Matere Terezije, Poslanstvo ljubezni, zbrala Dorothy S. Hunt, izdala Družina 1988

  Božje usmiljenje, ti veselje in neizmerna radost vseh svetih, zaupamo vate!

 53. Miro says:

  DUHOVNA MISEL

  »ZELO SKRBITE ZA DUHOVNO ŽIVLJENJE, KI JE VIR NOTRANJE SVOBODE.
  BREZ MOLITVE NI NOTRANJE SVOBODE. OBLIKOVANJE PO KRISTUSU, LASTNO
  DUHOVNIŠKI DUHOVNOSTI, BO ZA VAS POSTALO DRAGOCEN ZAKLAD, ČE BOSTE
  GOJILI MOLITVENO ŽIVLJENJE IN ČE BO VAŠE VSAKDANJE DELO ŠOLA VAŠEGA
  POSVEČENJA.« (papež Frančišek)

 54. Miro says:

  »ČE BOG VIDI VSAKO ČLOVEŠKO STISKO, TUDI NJEGOV SLUŽABNIK NE SME BITI SLEP ZANJO« (sv. Jožef Cotollengo)

  V mestu Torinu, središču italijanske pokrajine Piemont, že skoraj 170 let deluje ustanova, ki se imenuje Hišica božje previdnosti. Na površini 90 kvadratnih kilometrov stojijo številne stavbe, v katerih so bolnišnice, zavetišča, šole, delavnice, igrišča v sredini pa je cerkev, kjer se noč in dan dviga zaupna molitev k Bogu, ki je »vzdrževalec« te ustanove. V njej uživa brezplačno oskrbo nad 10.000 nesrečnih človeških bitij, ki so telesno in duševno prizadeti in jih drugje nočejo sprejeti. Nekaj tisoč zdravih jim s smehljajem na obrazu streže. Povečini so to redovnice, redovniki in redovni bratje, ki jih je ustanovil sv. Jožef Cottolengo. Vedno pa je med njimi nekaj stotin prostovoljcev različnih poklicev, predvsem mladih, ki ostajajo v službi trpečih nekaj tednov, nekaj mesecev ali tudi več let. Vsi delajo vse zastonj. Njihovo vodilo so besede apostola Pavla, ki jih je dal sv. Jožef Cottolengo zapisati nad glavnim vhodom: »Kristusova ljubezen nas sili«. (povzeto po Ognjišču).

  Več o življenju in delu sv. Jožefa Cotollenga na:

  https://revija.ognjisce.si/iz-vsebine/pricevalec-evangelija/516-jozef-cottolengo-1786-1842

 55. Miro says:

  KO DOŽIVLJAMO VIHARJE V ČOLNU ŽIVLJENJA, NE OČITAJMO GOSPODU, DA MU NI MAR ZA NAS, AMPAK GA RAJE VPRAŠAJMO: GOSPOD, ALI SE PRIZADEVAMO ZA NAPAČNO STVAR? KAJ ŽELIŠ DA STORIMO? … IN TUDI KO NE BO ODGOVOROV, MU RECIMO: GOSPOD, VEM, DA ME LJUBIŠ. NAJ SE ZGODI, KAKOR TI HOČEŠ … IN VIHAR BO ŠEL MIMO, DOŽIVLJALI BOMO NJEGOVO MOČ IN VEDELI, DA JE MISLIL RESNO, KO NAM JE ZAGOTOVIL: Z VAMI SEM VSE DNI DO KONCA SVETA

  IZ SVETEGA EVANGELIJA PO JANEZU (Jn 6,16-21)

  Ko se je zvečerilo, so šli njegovi učenci dol k jezeru. Vkrcali so se v čoln in se peljali na drugo stran jezera, v Kafarnáum. Bila je že tema, vendar Jezus še ni prišel k njim. Jezero pa je bilo razburkano, ker je pihal močan veter. Ko so imeli za seboj kakih petindvajset do trideset stadijev vožnje, so videli Jezusa, kako hodi po jezeru in se bliža čolnu. Ustrašili so se, on pa jim je rekel: »Jaz sem. Ne bojte se!« Hoteli so ga vzeti v čoln, a se je čoln takoj znašel pri obrežju, kamor so pluli.

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Jn+6%2C16-21&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  RAZLAGA BOŽJE BESEDE (Ervin Mozetič)

  Premišljujem, kaj je Jezus pričakoval od svojih učencev in kaj pričakuje danes od nas? Na misel mi prihaja Jezusovo zagotovilo – Jaz sem z vami do konca sveta. Bog tudi ko spi, ne spi! Ko človek spi, ali bedi, smo slišali, Bog ne glede na to skrbi za žito. On daje rast in pripravlja žetev. On je vedno buden. In če je Jezus hodil po morju, je še vedno vedel, kje so učenci in kje so meje narave. Učenci pa niso navajeni biti neprestano z Gospodom. Oni bi sicer brez njega vse uredili – saj so vendar ribiči – a v trenutku, ko jih prime obup, bi radi pomoč.

  Jezus si najbrž želi, da bi učenci dojeli skrivnost božjega načrta, skrivnost življenja z Njim. Božji načrt ni človeški, ampak je pogosto popolnoma drugačen. Če se učencem veter zdi grozljiv, v njem vidi Jezus odlično priložnost, da pokaže, da zanje skrbi tudi, ko ni videti. Če se učenci bojijo smrti, bi jih Jezus rad pripravil na globlji pogled na smrt. Če je božja volja, da utonejo v viharju, je tudi to prav. Vse, čisto vse, je v božjih rokah in ni razlogov za obup. Zato je bila radost v tem, da so vzeli Gospoda v čoln. In že je bil čoln na obali.

  Gospodu je mar, kaj je z nami. Težava pa je v tem, da nam ni mar, kaj misli On, ki sta mu vendar pokorna veter in morje.

  Torej preprosto sporočilo današnjega evangelija. Ko doživljamo viharje v čolnu življenja, ne očitajmo Gospodu, da mu ni mar za nas, ampak ga raje vprašajmo: Gospod, ali se prizadevamo za napačno stvar? Kaj želiš da storimo? Je to naš konec? Zakaj je koristen ta brezplodni napor? In tudi ko ne bo odgovorov, mu recimo: Gospod, vem, da me ljubiš. Naj se zgodi, kakor ti hočeš. Brez strahu, da nas bo okregal, mu tudi recimo: Strah me je Gospod, jezi me vse skupaj. A le skušajmo dodati: Vendar ti veš, kaj je zame dobro. Naj se zgodi, kakor ti hočeš.

  In vihar bo šel mimo, doživljali bomo Njegovo moč in vedeli, da je mislil resno, ko nam je zagotovil: Z vami sem vse dni do konca sveta. Gospodu je vedno mar! In naš čoln bo na obali zarje življenja!

  Povzeto po: Pridi in poglej, Ervin Mozetič

  Božje usmiljenje, ki vedno in povsod spremljaš vse ljudi, zaupamo vate!

 56. Miro says:

  POT LUČI

  ŠESTA POSTAJA: JEZUS SE PRIKAŽE UČENCEM PRI ZAPRTIH VRATIH (Lk 24,36-49)

  GOSPOD, ŠE VEDNO TEŽKO VERUJEMO V TVOJE VSTAJENJE IN TUDI V NAŠE VSTAJENJE
  POSLEDNJI DAN. GOSPOD, POMAGAJ NAM V NAŠI NEVERI!

  Celotno besedilo na https://si.aleteia.org/2021/04/11/krizev-pot-ze-poznamo-kaj-pa-je-pot-luci/

  Kristus je vstal, resnično je vstal. Veselimo se in se radujmo, aleluja

 57. Miro says:

  KAKO PAPEŽ FRANČIŠEK POJASNJUJE MOLITEV ZDRAVAMARIJA VRSTICO ZA VRSTICO (Aleteia)

  MED RAZLAGO SE SPOMNI TUDI MATERE, KI JE IMELA NEVERJETEN DAR SVÈTA

  »Spominjam se, kako sem bil nekoč v spovednici v Marijinem svetišču v Lujánu, pred njo pa je čakala dolga vrsta vernikov. Tam je stal tudi mladenič, zelo sodobnega videza, z uhani, tetovažami in podobnimi stvarmi … In prišel mi je povedat, kaj se z njim dogaja. Imel je veliko težavo, zelo zahtevno …«

  Več o tem na:
  https://si.aleteia.org/2018/05/19/kako-papez-francisek-pojasnjuje-molitev-zdravamarija-vrstico-za-vrstico

  Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!

 58. Miro says:

  DELO ZA MIR JE BOŽJE DELO

  UBOGI MORAJO VEDETI, DA JIH LJUBIMO, DA SO ZAŽELENI. ONI SAMI NE MOREJO
  DATI NIČESAR, RAZEN LJUBEZNI. NAŠA SKRB PA JE , DA TO SPOROČILO LJUBEZNI IN
  USMILJENJA RAZŠIRJAMO. SVETU POSKUŠAMO PRINESTI MIR PO NAŠEM DELU.
  TODA DELO JE BOŽJI DAR.

  Misli sv. Matere Terezije, Poslanstvo ljubezni, zbrala Dorothy S. Hunt, izdala Družina 1988

  Božje usmiljenje, ti veselje in neizmerna radost vseh svetih, zaupamo vate!

 59. Miro says:

  SPOČET OD SVETEGA DUHA (KKC)

  Najprej molimo:
  Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
  vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
  Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
  prenovil boš obličje zemlje.

  Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
  razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
  bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
  vselej radi sprejemali njegove spodbude.
  Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

  Katekizem katoliške Cerkve:

  484 Oznanjenje Mariji slovesno odpira “polnost časov” (Gal 4,4), se pravi izpolnitev obljub in priprav. Marija je povabljena, da spočne tistega, v katerem bo prebivala “telesno vsa polnost božanstva” (Kol 2,9). Božji odgovor na njeno vprašanje “kako se bo to zgodilo, ko moža ne spoznam?” (Lk 1,34), je podan v moči Svetega Duha: “Sveti Duh bo prišel nadte” (Lk 1,35).

  Več o tem na http://www.marija.si/gradivo/kkc/i-spocet-od-svetega-duha/

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 60. Miro says:

  POT LUČI

  PETA POSTAJA: JEZUS SE UČENCEM RAZODENE OB LOMLJENJU KRUHA (Lk 24,28-35)

  VSTALI GOSPOD, KO STA TE UČENCA SPOZNALA PO LOMLJENJU KRUHA, STA PRAV TAKO
  PREPOZNALA SEBE. ŠE VEDNO STA BILA UČENCA! TVOJE BESEDE SO JIMA POVRNILE VERO
  VATE. VSELEJ, KO OBHAJAMO EVHARISTIJO, NAS VABIŠ, DA ZNOVA POSTANEMO TVOJI
  UČENCI, KO POSLUŠAMO TVOJO BESEDO IN SE HRANIMO S TVOJIM TELESOM IN KRVJO.

  Celotno besedilo na https://si.aleteia.org/2021/04/11/krizev-pot-ze-poznamo-kaj-pa-je-pot-luci/

  Božje usmiljenje, neizmerno v zakramentu evharistije in duhovništva, zaupamo vate!

 61. Miro says:

  KORENINE VESELJA

  KRISTJAN MORA ZAGOTOVO BITI VESEL. KRISTJANOV OPTIMIZEM TEMELJI NA TEM, DA SE JE PRED NJIM ODPRLA RESNIČNA POT DO OPTIMUMA, IN TA OPTIMUM JE BOG.

  Človeška ljubezen je po eni strani nekaj stvarnega, obenem pa je podoba ali analogija božje ljubezni. Morda je za razumevanje krščanskega veselja treba pomisliti na veselje zaljubljenega človeka, ki ni brez trpljenja, temveč se ravno v trpljenju, v stalni čuječnosti, v skrbnosti človek uresničuje. Če zaljubljenec ljubi in je ljubljen, če daje in prejema, potem je vesel, je radosten in prepeva. Zaradi tega se tudi pri otrocih veselje pojavlja na poseben način: kajti njihovo življenje je nenehno prejemanje, so predmet ljubezni, predvsem s strani staršev, pa tudi s strani skoraj vseh, ki nanje gledajo dobrohotno, ki otrokom hočejo dobro. (uvodni odlomek iz pričujočega razmišljanja)

  O koreninah veselja več na:
  https://opusdei.org/sl-si/article/korenine-veselja/

  Božje usmiljenje, ti veselje in neizmerna radost vseh svetih, zaupamo vate!

 62. Miro says:

  NAJ NAM GOSPOD DA POGUMA, DA BOMO VSAK DAN PRIHAJALI K NJEMU,
  LUČI ŽIVLJENJA

  »Sodba pa je v tem, da je prišla luč na svet
  in so ljudje bolj ljubili temo kakor luč,
  kajti njihova dela so bila hudobna.
  Kdor namreč dela húdo, sovraži luč in ne pride k luči,
  da se ne bi pokazala njegova dela.
  Kdor pa se ravna po resnici, pride k luči,
  da se razkrije, da so njegova dela narejena v Bogu.«
  (Jn 3,19-21)

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Jn+3%2C19-21&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Na velikonočno vigilijo je zagorela vstajenjska sveča. ALELUJA! Vstali Kristus je zasvetil v temo
  greha in smrti. Nekateri želijo še naprej ostati v temi, brez luči, ker jih luč preveč vznemirja ali moti;
  celo sovražijo jo. Naj nam Gospod da poguma, da bomo vsak dan prihajali k Njemu, luči življenja,
  in se pustili razsvetliti z njegovo milostjo. (Duhovna oaza, franciskani.si)

  Kristus je vstal, resnično je vstal. Veselimo se in se radujmo, aleluja!

 63. Miro says:

  RAZLOČEVANJE IN VSAKDANJA DUHOVNOST (jezuiti

  NA JEZUITE SE POSAMEZNIKI VEČKRAT OBRNEJO S PROŠNJO, DA BI JIM POMAGALI NAREDITI POMEMBNEJŠE ODLOČITVE ALI DOSEČI JASNOST V RAZLOČEVANJU NOTRANJIH VZGIBOV.

  Jezuiti izhajajo iz lastne izkušnje molitve in pogovora o njej, ki so jo pridobili med tipičnim oblikovanjem za jezuitsko redovništvo, mnogi jezuiti pa iz duhovnosti opravijo tudi podiplomsko teološko specializacijo. Osebam tako pomagajo z duhovnim spremljanjem, ki izhaja iz krščanske tradicije duhovnega pogovora (tudi spovedovanja) in je danes uveljavljena praksa s svojim sodobnimi etičnimi načeli (več na spletu Ignacijevega doma duhovnosti).

  Posameznik lahko s pomočjo programa molitve in pogovorov vstopi v proces osebnega razločevanja in sprejemanja odločitve. Med ignacijanskimi “pravili za razločevanje duhov” se bo soočil s pojmoma duhovna tolažba in potrtost, preko zavedanja katerih lahko prepozna misli, ki prihajajo od Boga ali od hudega duha. Obstajajo pa tudi priložnostni in duhovni programi, ko na podoben način preko duhovnega pogovora v skupini gojimo skupinsko razločevanje; različica za mlade se imenuje magis krog, je med drugim zapisano na spletni strani jezuitov v Sloveniji.

  Več o razločevanju in vsakdanji duhovnosti na https://jezuiti.si/duhovnost/razlocevanje-in-vsakdanja-duhovnost/

  Vse v večjo Božjo slavo!

 64. Miro says:

  MISEL SVETNICE

  »KADARKOLI BOG POGLEDA NA DLAN SVOJE ROKE, TE VIDI TAM.
  ZAPOMNI SI: VEDNO SI V BOŽJIH ROKAH!« (sv. Mati Terezija)

  Sv. Mati Terezija, prosi za nas!

 65. Miro says:

  MOLITEV ZA VEČ VESELJA V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU

  Ljubi Jezus, prosim Te, da iz mojega srca za vedno odstraniš
  vso potrtost in slabo voljo. Naj bom vesel, zadovoljen in srečen,
  ko uživam vse Tvoje milosti. Kajti, o Bog, če mi naklanjaš svojo
  milost, ali naj ne bi bil radosten in zadovoljen? Ali naj ne bi
  izžareval Svetega Duha, ki vpliva na mojo dušo, da jo povzdiguje
  nad vse drobne vsakdanje nevšečnosti, ki nikoli ne bi smele zlomiti
  miru tistih, ki stremijo za tem, da bi služili Tebi? O, naj bodo moji
  mir, potrpežljivost, krotkost in drugi darovi Svetega Duha: naj vodijo
  in tolažijo moje srce ter dvigajo moje prizadevanje visoko nad ta svet,
  k Tebi, moj Gospod, ki si moj začetek in moje zadnje upanje. Amen.

  (vir: aleteia.si)

 66. Miro says:

  NEPREGLEDNA MNOŽICA MOTORISTOV JE RAZVESELILA ŠESTLETNEGA DEČKA Z RAKOM (Aleteia)

  V NEMČIJI SE JE NA POVABILO DEČKOVIH STARŠEV ODZVALO 20.000 MOTORISTOV

  Julija 2021 je v Nemčiji šestletni deček izvedel za diagnozo: rak. Starši malega borca, ki zelo obožuje motorje, so ga želeli razvedriti, zato so na družbenih omrežjih prosili, ali bi se lahko kakšen motorist zapeljal mimo njihove hiše in tako polepšal dan njihovemu sinu.

  Pričakovali so 20, morda 30 motoristov. Kar pa se je zgodilo, je navdušilo tako malega dečka in njegovo družino kot tudi svetovni splet. Po družbenih omrežjih so zaokrožili posnetki 20.000 motoristov, ki so svoj čas in hobi uporabili v dober namen in razveselili dečka z rakom.

  Za primerjavo, kako velika množica motoristov je to bila, si lahko pogledate fotografije z blagoslova motornih koles v Mirni Peči na velikonočni ponedeljek, ko se je zbralo rekordnih 17.000 motoristov.

  Vir: https://si.aleteia.org/2022/04/25/nepregledna-mnozica-motoristov-je-razveselila-6-letnega-decka-z-rakom/

 67. Miro says:

  DVANAJST NEVERJETNIH DEJSTEV O KATARINI SIENSKI (Aleteia)

  SVETA KATARINA SIENSKA SE JE RODILA V SIENI IN ŽIVELA MED LETOMA 1347 IN 1380.
  JE ENA NAJBOLJ VPLIVNIH ŽENSK V SREDNJEM VEKU IN ENA NAJBOLJ ZNANIH SVETNIC.
  ALI POZNATE DEJSTVA O NJENEM ŽIVLJENJU?

  https://si.aleteia.org/2022/04/29/dvanajst-neverjetnih-dejstev-o-katarini-sienski/

  Sv. Katarina Sienska, prosi za nas!

 68. Miro says:

  NARODI BI MORALI ŠČITITI UBOGE

  DANES NARODI VLAGAJO PREVEČ TRUDA IN DENARJA V OBRAMBO SVOJIH MEJA.
  ZELO MALO VEDO O REVŠČINI IN TRPLJENJU V DEŽELAH, KJER LJUDJE ŽIVIJO V
  BEDI IN POMANJKANJU. ČE BI LE BRANILI TE NEBOGLJENE LJUDI S HRANO, Z
  ZATOČIŠČEM IN OBLEKO, BI BIL SVET PO MOJEM SREČNEJŠI.

  Misli sv. Matere Terezije, Poslanstvo ljubezni, zbrala Dorothy S. Hunt, izdala Družina 1988

  Božje usmiljenje, ti veselje in neizmerna radost vseh svetih, zaupamo vate!

 69. Hvala says:

  MATI TEREZIJA JE BILA VNETA BORKA PROTI SPLAVU. TO DEJANJE JE OZNAČILA KOT ZLOČIN IN NAJVEČJE ZLO NA ZEMLJI
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  KANONIZACIJA MATERE TEREZIJE – BORKA PROTI SPLAVU
  27.08.2016, 16:53

  Mati Terezija je bila vneta borka proti splavu. To dejanje je označila kot zločin in največje zlo na zemlji.

  “Tudi nerojeni otrok mora imeti možnost živeti”, je Mati Terezija izjavila ob prejemu Nobelove nagrade za mir 10. decembra 1979 v Oslu. Splav je bil zanjo ‘največji uničevalec miru’. Če mati lahko umori svojega lastnega otroka, kaj potem ustavi tebe in mene, da bi ubila drug drugega? Edino Bog, ki je življenje ustvaril, ima pravico življenje vzeti. Nihče drug nima te pravice; niti mati, niti oče, niti zdravnik, nobena agencija, nobena konferenca, nobena vlada, je dejala v Oslu in dodala: »Bog je ustvaril svet dovolj velik za vse in hoče, da bi bila ta življenja rojena. Samo naša srca niso dovolj velika, da bi jih marali in sprejeli. Ko bi ves denar, ki ga porabijo za odkrivanje načinov ubijanja ljudi, namesto tega uporabili za to, da bi ljudi nahranili in nastanili in vzgajali – kako lep bi bil svet.«

  “Če je kakšen otrok, ki ga ne marate ali ga ne morete nahraniti ali vzgajati, dajte tega otroka meni. Nobenega otroka ne bom zavrnila. Za dečka ali deklico bom našla dom ljubeče starše. Proti splavu se bojujemo s posinovljenjem. Več tisoč otrok smo zaupali skrbnim družinam. Kako lepo je videti ljubezen in edinost, ki ju otrok prinese družini.”

  Junija 1985 je v Washingtonu dejala: “Vsak nerojeni otrok je narejen po božji podobi. Vse kar je na svetu lepo je torej uničeno s splavom.”

  “Ženska nima pravice odločati o rojstvu svojega otroka, četudi je žrtev posilstva,” je zatrdila leta 1982 v Glasgowu.

  Leta 1977 pa je v Milanu dejala: “Bogati narodi, ki so uradno sprejeli splav, so ubogi, celo zelo ubogi. Taki nimajo več poguma gojiti novo življenje.”

  V Indiji je spodbujala metode naravnega načrtovanja družine za preprečevanje tega zločina in največjega zla na zemlji

  https://radio.ognjisce.si/sl/181/svet/21560/

  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Največje zlo na svetu, ki se širi neposredno od ŽENSKE (matere)

 70. Hvala says:

  TRUPLA

  IN KO RAZMIŠLJAMO O ŽIVLJENJU IN SMRTI-VSAK, KI SI BO DOVOLIL VSAJ MALO NOTRANJEGA MIRU IN SE BO ODKRITO SOOČIL S SVOJIMI MISLIMI, BO PRIŠEL DO SPOZNANJA, DA SE OB MISLI NA UBIJANJE NE RAZVESELI ( govorim o duševno zdravih ljudeh). VSAK, KI SI NA ULTRAZVOKU OGLEDA OTROKA V MATERNICI, VE DA JE TO OTROK IN NE”KAR NEKAJ”, KAR LAHKO KIRURŠKO ODSTRANIM

  DOKLER VSAK ČLOVEK PRI SEBI NE BO INTIMNO PONOTRANJIL IN ŽIVEL SPOŠTOVANJA IN VAROVANJA ČLOVEKOVEGA ŽIVLJENJA OD SPOČETJA DO NARAVNE SMRTI, NE MOREMO VERJETI V ISKRENOST IZREČENIH ŽELJA O TEM, DA SI NIKOLI VEČ NE ŽELIMO VOJNE IN UMOROV. VOJNO IN UMOR ZAKRIVI ČLOVEK
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Narodova katarza

  Zato se bodo tragedije narodov in bolečina posameznika ponavljale. Dokler vsak človek pri sebi ne bo intimno ponotranjil in živel spoštovanja in varovanja človekovega življenja od spočetja do naravne smrti, ne moremo verjeti v iskrenost izrečenih želja o tem, da si nikoli več ne želimo vojne in umorov. Vojno in umor zakrivi človek.

  Hodimo med trupli in po truplih. Nihče noče prevzeti odgovornosti zanje. Ne morilci ljudi, ki jih izkopavamo iz slovenske zemlje, ne morilci nerojenih otrok, za katere niti ne vemo, kam so jih odvrgli. To niso enostavne zadeve. To niso drugorazredne teme. To je naše izhodišče, to je naš razlog, zakaj smo tu, kjer smo, in zakaj se ne moremo spraviti. Zakaj se med sabo sovražimo in nikakor ne moremo s te mrtve točke narediti koraka naprej. Ker se ne soočimo s posledicami svojih dejanj, ker ta narod še ni doživel svoje katarze. Ker še nihče v imenu zmagovalcev ni izrekel besedice: »Oprostite« svojcem žrtev povojnih pomorov. Ker je tudi umetno vzdrževano stanje vseenosti, da bi ne odgovarjali za storjene zločine in da bi se ne bilo treba soočiti s posledicami lastnih odločitev.

  https://www.casnik.si/trupla/

 71. Hvala says:

  POSLEDICE SPLAVA
  :::::::::::::::::::::::::::::::

  Znaki postabortivnega stresa (PAS)

  Čeprav nam družba govori, da splav ni nič posebnega, se v Zavodu ŽIV!M zavedamo, da je lahko splav za mnoge travmatična izkušnja. Ker je splav in postabortivni stres v današnji družbi še vedno tabu tema, mnoge ženske trpijo v tišini.

  Znaki post-abortivnega stresa so:

  krivda
  čustvena otopelost
  težave s spolnostjo
  žalost
  zaprtost vase ali neiskrenost
  zloraba alkohola ali drog
  osamljenost
  občutki panike
  depresija
  napadi joka
  sanje/nočne more
  sram
  anksioznost/živčnost
  motnje spanja
  obžalovanje
  samomorilne misli
  nemoč
  brezup
  jeza
  motnje hranjenja
  glavoboli
  spremenjena razmerja (hladni odnosi)
  občutek manjvrednosti
  škodljivi vedenjski vzorci (kaznovanje samega sebe, škodovanje samemu sebi)
  hladen odnos do otrok ali pretirano popustljiv odnos
  pogoste misli na splav
  Čas je, da splav pustim za seboj – koraki k ozdravitvi

  Če je obžalovanje splava del vašega življenja, potem niste sami. Lahko vam pomagamo. Pokličite 069 621 009 ali pišite na katarina@zavod-zivim.si.

  https://www.zavod-zivim.si/splav-2/splav/po-splavu/

 72. Hvala says:

  ZAKAJ ZNANSTVENIKI, RAZISKOVALCI IN PSIHOLOGI ZANIKAJO POSLEDICE SPLAVA?
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Pred leti, ko sem pisala diplomsko nalogo, v kateri sem raziskovala splav, se spominjam, da sem na področju psiholoških posledic splava naletela na kup literature, ki se je med seboj spodbijala. Mnoge raziskave so dokazovale, da po splavu lahko ženske trpijo za hudimi čustvenimi posledicami, na drugi strani pa so obstajale raziskave z ravno nasprotnimi rezultati. Kako je to mogoče? Odlično razlago zmede v raziskovanju tega področja sem našla v knjigi Prepovedano žalovanje, terapevtke in ustanoviteljice duhovnih vaj Rahelin Vinograd, Therese Burke.

  Posledice splava
  Posledice splava se lahko pri ženskah razvijejo na različne načine in se izrazijo v različnih oblikah. Ženske lahko po splavu občutijo globoko žalost, jezo, krivdo, depresijo, vsiljujejo se jim spomini. Lahko imajo samomorilna nagnjenja, zlorabljajo različne substance, razvijejo motnje hranjenja, spolno neprilagojenost, osebnostne motnje in se zapletajo v različna tvegana vedenja. (Burke, 2019, 375-376) Pogosto razvijejo obrambne mehanizme, ki jih zavestno ne povezujejo s splavom, zato lahko do predelovanja dogodka mine mnogo let. (Burke, 2019, 85-102) Če so po preživeli travmatični izkušnji opaženi odzivi, kot so pretirana vzdraženost, podoživljanje (intruzija) in otopelost (konstrikcija), govorimo o posttravmatski stresni motnji (PTSM). (Burke, 2019, 128-130) Psiholog Vincent Rue, ki jo je opazil pri ženskah z izkušnjo splava, je različico PTSM povezano s splavom imenoval post-abortivni sindorm (PAS). (Burke, 2019, 369)

  Zgodovina post travmatske stresne motnje
  Zgodovina posttravmatske stresne motnje je že od nekdaj zaznamovana z zanikanjem s strani tistih, ki so podpirali družbene strukture, ki so travmo povzročale ali dovoljevale oziroma niso želele karkoli spremeniti. Tako je že, ko je Freud proučeval histerijo, sprva ugotovil, da je povezana s prezgodnjimi spolnimi izkušnjami ali s spolno zlorabo v otroštvu in mladosti. A ker je s tem opozarjal na nekaj družbeno nesprejemljivega, je kasneje svojo misel spremenil in ustvaril psihoanalizo. Kasneje so opazovali posttravmatsko stresno motnjo pri vojakih, ki so se vračali iz vojne. Ugotovitve psihiatrov, ki so se z njimi ukvarjali, niso bile sprejete, saj ni bilo sprejemljivo verjeti, da moškega lahko takšne situacije zlomijo, poleg tega se pod vprašaj postavlja moralnost vojne. Priznati žrtev travmo vključuje družbena in politična vprašanja in prav ta dinamika se pojavlja tudi v raziskovanju posledic splava. (Burke, 2019, 363-367)

  Ko je Vincent Rue 10 let po legalizaciji splava v ZDA definiral post-abortivni sindrom, mu je odvetnik Ameriške psihiatrične zveze (APA) zagrozil s tožbo ob primeru objave svojih ugotovitev, saj APA zanika njen obstoj.

  Kje so motivi psihologov in raziskovalcev, da zanikajo posledice?
  Kot družba smo o splavu bolj vajeni govoriti kot o političnem vprašanju, ne znamo pa o njem govoriti na osebni ravni. (Burke, 2019,46) To je lahko velika ovira pri spoznavanju in sprejemanju posledic »Žalost po splavu v naši družbi ni niti pričakovana, niti dovoljena.«splava. Da ne utišamo žensk, ki trpijo, potrebujemo odprtost, ki je neodvisna od našega prepričanja o splavu. Burke (2019) pravi: »Žalost po splavu v naši družbi ni niti pričakovana, niti dovoljena.« (12)

  Za mnoge, ki verjamejo, da je splav lahko v določeni situaciji rešitev ali za tiste, ki se ukvarjajo s svetovanjem, je zelo težko priznati, da so svetovali nekaj, kar lahko drugemu tudi škoduje. Ko se enkrat nekomu svetovali splav, je težko sprejeti, da to odločitev drugi lahko doživlja kot travmatično. (Burke, 2019, 55)

  Mnogi, ki delujejo na področju splava, so lahko zelo pristranski. Lahko so tudi v poslu prodaje splavov. (Posebno v ZDA, kjer je splav plačljiv.) Ali pa so pokroviteljski in verjamejo, da je splav rešitev, ki vrne žensko v stanje preden je postala noseča in da ji prinese olajšanje. Zato ji lahko ne dovolijo, da svojo notranjo stisko izrazi. Ženska po splavu lahko res občuti nekoliko olajšanja. Ko jo po splavu vprašajo, kako je, na kratko odgovori: »V redu sem.« Nato se nikoli več ne vrne na isti kraj, tudi za to, ker jo spominja na travmatski dogodek. Čeprav lahko razvije hude simptome, za njih ljudje, pri katerih je opravila splav, ne bodo izvedeli, kar le utrjuje njihovo prepričanje, da splav ne prinaša posledic. (Burke, 2019; 21, 16, 22)

  Mnogi, ki podpirajo splav, vidijo v njem tudi orodje socialnega inženiringa. Uporabiti ga skušajo za zmanjševanje socialne pomoči, odstranitev »nesposobnih«, reševanje sveta pred prenaseljenostjo, zato vsak splav vidijo kot korak k »večjemu dobremu«. (Burke, 2019, 21)

  Mnogi strokovni delavci imajo lahko različne politične ali čustvene interese, zakaj podpirajo splav in priznanje, da to lahko ženskam škoduje, lahko vključuje izgubo njihove avtoritete in občutke krivde. (Burke, 2019, 362)

  Kako je mogoče narediti raziskavo, ki posledic ne ugotovi?
  Pravzaprav je raziskavo, ki bi lahko dobro in natančno proučila posledice splava zelo težko narediti, za kar obstaja mnogo razlogov. Poleg tega so interpretacije raziskave lahko politično obarvane z interesi tistega, ki jo dela.

  Prva težava je, da ženske lahko v raziskavah skrivajo svoj splav, pogosto pri longitudinarnih raziskavah mnoge tudi izpadejo iz raziskave. Prav te ženske v resnici predstavljajo skupino, ki lahko doživljajo največjo stisko. Poleg tega se čustveni odzivi na splav lahko skozi čas zelo spreminjajo. Večina žensk ima tudi obdobje, ko stisko in posledice popolnoma zanika. Navadno se posledice pokažejo tudi po več letih. Raziskave seveda tudi ne morejo pokazati zatrtih čustev. Mnoge ženske, ki iščejo pomoč, sprva pridejo na pogovor iz drugih razlogov, a med procesom pridejo na površje občutki bolečine iz izgube zaradi splava. Ženske lahko razvijejo tudi zelo različen spekter psiholoških odzivov, ki jih določena raziskava lahko ne zajame, ali pa tistega, ki postavlja raziskavo, zanimajo konkretne oblike težav, ki ne pokažejo celotne stiske. (Burke, 2019, 375-377)

  Kako naj potem ravnamo?
  Ko se soočamo z literaturo, ki zanika posledice splava in zanika žalovanje po njem, je dobro, da smo kritični in previdni. Še bolj pomembno pa je, kako se vedemo, ko se soočamo z prijateljicami, sorodnicami, ženskami, ki imajo za seboj izkušnjo splava. Pogosto se zgodi, da družba od njih pričakuje, da morajo kmalu iti naprej, da morajo pozabiti in navzven delovati v skladu z splošnim odnosom do splava, da je splav zanje pomenil rešitev. To lahko blokira njihove občutke žalosti in s tem proces žalovanja. (Burke, 2019, 45, 46) Ženskam z izkušnjo splava moramo pustiti čutiti si to, kar čutijo. Zdržati z njim v neizrekljivih trenutkih, pustiti, da gredo lahko v globino ter pustiti odprt in sprejemajoč prostor, da lahko izrazijo to, kar so.

  Vir: Burke, T. (2019). Prepovedano žalovanje. Ljubljana: Založba Dravlje.

  Foto: industrious.info

  https://www.iskreni.net/zakaj-znanstveniki-raziskovalci-in-psihologi-zanikajo-posledice-splava/

 73. Hvala says:

  POSLEDICE SPLAVA
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Preden se odločite za splav, pomislite, kakšne posledice lahko pusti na vas. Te so lahko tako telesne kot duševne. Navajamo nekaj napogostejših posledic.

  RAK NA DOJKAH
  :::::::::::::::::::::::::::::::
  Ženske, ki so imele splav, imajo večjo verjetnost za raka na dojkah kasneje v življenju. V Ameriki se je število raka na dojkah povečalo za 50% odkar je splav postal legalen.

  IZVENMATERNIČNA NOSEČNOST
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Po splavu imate 8 do 20-krat večja verjetnost, da bo prišlo do izvenmaternične nosečnosti. Če je ne odkrijejo dovolj hitro, lahko pride do pretrganja jajcevodov in lahko izkrvavite, če vas takoj ne operirajo. Statistike kažejo 30% večje tveganje za izvenmaternično nosečnosti po enem splavu in 160% večje tveganje po dveh ali več splavih. V Ameriki se je število izvenmaterničnih nosečnosti povečalo za trikrat, odkar je splav legaliziran.

  VPLIV NA PRIHODNJE NOSEČNOSTI
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Če naredite splav:

  imate večjo verjetnost, da boste krvavele v prvih treh mesecih prihodnje nosečnosti.
  imate manjšo verjetnost, da boste imele kasneje normalen porod.
  boste imele več zapletov pri iztisu otroka in posteljice med porodom.
  bo imel vaš naslednji dojenček dvakrat večjo verjetnost, da umre v prvih nekaj mesecih življenja.
  bo lahko imel naslednji dojenček prenizko porodno težo.
  je večja verjetnost, da bo naslednji dojenček nedonošenček.
  Več spontanih splavov
  Ženske, ki so imeli dva ali več splava, imajo dvakrat več spontanih splavov prvem trimesečju in desetkrat več spontanih splavov v drugem trimesečju.

  STERILNOST
  :::::::::::::::::::::
  Po splavu lahko postanete neplodni. To tveganje je 3 do 4-krat večje kot pri ženskah, ki splava niso imele.

  NEUSPEŠEN SPLAV
  :::::::::::::::::::::::::::::::::

  Pogosto se zgodi, da iz maternice ne odstranijo vsega. V tem primeru je potrebno poseg ponoviti, mama pa je ponovno izpostavljena vsem nevarnostim posega.

  Placenta Previa
  Placenta Previa se 6-15-krat pogosteje pojavlja pri ženskah, ki so imele splav. Posteljica tako prekriva maternični vrat in se mora poroditi pred otrokom. To povzroča hudo krvavitev pri materi, medtem ko dojenček skoraj vedno umre, če poroda ne opravijo s carskim rezom.

  POABORTIVNI SINDROM
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Po splavu ženske pogosto po splavu trpijo zaradi različnih duševnih in psiholoških težav. Ti lahko vključujejo ponavljajoče se sanje o splavu, čustveni izbruhi, problemi v odnosih, motnje spanja, občutek krivde, motnje spomina, izbruhi sovraštva, samomorilne misli, depresije in zloraba substanc. Te težave se lahko pojavijo dneve ali leta pozneje.

  KRVAVITEV
  ::::::::::::::::::::::::
  Do 14 % žensk potrebuje transfuzijo krvi zaradi velike izgube krvi.

  OKUŽBE
  :::::::::::::::::::

  Če pride do okužbe, so posledice različne: od blage vročine do celo smrti.

  POŠKODBA MATERNIČNEGA VRATU
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Približno 5% žensk utrpi poškodbe materničnega vratu med posegom. To povzroči skoraj 50% možnost za spontani splav v naslednji nosečnosti, če ta ni pravilno obravnavana. Verjetnost za spontani splav pri ženskah, ki so naredile splav, je kar 30-40%.

  POŠKODOVANA MATERNICA
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Preluknjana maternica skoraj vedno povzroči tudi peritonitis.

  POŠKODBA MEHURJA
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Če je vaša maternica predrta, je lahko predrt tudi sečni mehur. To lahko povzroči tudi peritonitis (vnetje trebušne sluznice), z vsemi bolečinami in nevarnostmi vred ter potrebo po operaciji.

  POŠKODBA ČREVESJA
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Če je vaša maternica predrta, je lahko predrto tudi črevesje. To bo povzročilo slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu, vročino, kri v blatu, peritonitis in v skrajnem primeru, če ni pravočasnega zdravljenja, tudi smrt. Del črevesja bo morda potrebno vzeti ven, in namestiti začasno ali trajno kolostomo.

  https://www.iskreni.net/posledice-splava/

 74. Miro says:

  JEZUS PRIHAJA IZ NEBES – KDOR VERUJE V SINA, BO IMEL VEČNO ŽIVLJENJE – ČE ŽELI KRISTJAN ITI NAPREJ PO POTI KRŠČANSKEGA ŽIVLJENJA, SE MORA PONIŽATI, KAKOR SE JE PONIŽAL JEZUS. TO JE POT PONIŽNOSTI, KI POMENI PRENAŠATI TUDI PONIŽANJA, KAKOR JE TO STORIL ON

  IZ SVETEGA EVANGELIJA PO JANEZU (Jn 3,31-36)

  »Kdor prihaja od zgoraj, je nad vsem; kdor pa je z zemlje, je zemeljski in govori zemeljsko. Kdor prihaja iz nebes, je nad vsem, in pričuje o tem, kar je videl in slišal, vendar nihče ne sprejema njegovega pričevanja. Kdor pa je sprejel njegovo pričevanje, je s pečatom potrdil, da je Bog resničen. Kogar je namreč poslal Bog, govori Božje besede, kajti on ne daje Duha na mero. Oče ljubi Sina in mu je vse dal v roko. Kdor veruje v Sina, ima večno življenje; kdor pa ne veruje v Sina, ne bo videl življenja, ampak ostane nad njim Božja jeza.«

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Jn+3%2C31-36&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  RAZLAGA BOŽJE BESEDE (Ervin Mozetič)

  Jezus v evangeliju pravi, da je Bog zelo ljubil svet. Gre res za zelo konkretno ljubezen, tako konkretno, da je nase vzel našo smrt. Da bi nas rešil, nas je dosegel tam, kjer bi bil naš konec: v smrti, v grobu brez izhoda, kajti oddaljili smo se od Boga, darovalca življenja. To je ponižanje, ki ga je izvršil Božji Sin, s tem ko se je kot služabnik sklonil k nam, da bi vzel nase vse, kar je naše, in nam na stežaj odprl vrata življenja.

  To stvarnost je nam težko sprejeti. Je skrivnost. A znamenje te skrivnosti, te izjemne ponižnosti je v celoti v moči ljubezni. V Jezusovi veliki noči vidimo skupaj smrt in zdravilo za smrt. In to je mogoče zaradi velike ljubezni, s katero nas je Bog vzljubil; zaradi ponižne ljubezni, ki se skloni, zaradi služenja, ki zna vzeti nase stanje služabnika. Jezus tako ni samo odstranil zla, ampak ga je spremenil v dobro; ni spremenil stvari z besedami, ampak z dejanji; ne navidezno, ampak v bistvu; ne površinsko, ampak v korenini. Iz križa je naredil most v življenje. Z njim lahko zmagamo tudi mi, če le izberemo ponižno ljubezen, ki služi, ki ostaja zmagoslavna za večnost. To je ljubezen, ki ne vpije in se ne uveljavlja, ampak zna čakati z zaupanjem in potrpežljivostjo, kajti ‘dobro je čakati v tišini na Gospodovo rešitev’.

  Bog je svet zelo ljubil. Mi ljubimo to, kar potrebujemo in kar želimo. Bog pa ljubi svet do konca, torej nas, takšne kakršni smo. V evharistiji prihaja, da bi nam služil, da bi nam dal življenje, ki rešuje smrti in napolnjuje z upanjem. Prosimo med darovanjem sv. maše zase to, k čemur vabi apostol Pavel: ‘mislite na to, kar je zgoraj, ne na to, kar je na zemlji’ (Kol 3,2); na ljubezen do Boga in bližnjega, bolj kot na lastne potrebe. Da se ne bi vznemirjali zaradi tistega, kar nam manjka tu spodaj, ampak zaradi zaklada tam zgoraj; ne zaradi tistega, kar nam služi, ampak zaradi tistega, kar zares služi. Da bi nam za naše življenje zadostovala Gospodova velika noč, da bi bili svobodni od skrbi za kratkotrajne stvari, ki minejo in izginejo v nič. Da bi nam bil dovolj On, v katerem so življenje, zveličanje, vstajenje in veselje. Tako bomo služabniki v skladu z njegovim srcem; ljubljeni otroci, ki dajejo življenje za svet.

  Torej, tudi mi smo poklicani obnoviti svojo odločitev za služenje. To od nas zahteva Gospod, ki je kot služabnik umil noge svojim najtesnejšim učencem, da bi tako kot on delali tudi mi. Bog je bil prvi, ki nam je služil. Jezus kot služabnik, ki je prišel, da bi služil, in ne da bi se mu služilo, je tudi pastir, ki je pripravljen dati življenje za ovce. Kdor služi in daje, se v očeh sveta zdi kot nekdo, ki izgublja. V resnici pa s tem, ko izgubi življenje, ga najde. Kajti življenje, ki se razlasti, s tem da se izgubi v ljubezni, posnema Kristusa: premaga smrt in dá življenje svetu. Kdor služi, rešuje. Nasprotno pa, kdor ne živi, da bi služil, ne služi življenju.

  Če želi kristjan iti naprej po poti krščanskega življenja, se mora ponižati, kakor se je ponižal Jezus. To je pot ponižnosti, ki pomeni prenašati tudi ponižanja, kakor je to storil On.

  Prosimo Marijo za milost, da bi jokali iz ljubezni, da bi jokali iz hvaležnosti, ker nas je naš Bog tako zelo ljubil, da je poslal svojega Sina, da se je izpraznil in se ponižal ter nas tako rešil.

  Povzeto po: Pridi in poglej, Ervin Mozetič

  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

 75. Miro says:

  5 NASVETOV, KAKO POSNEMATI MARIJO (Aleteia)

  KAKO SE ZGLEDOVATI PO KRISTUSOVI MATERI?

  Ko naše oko preplavi sončna svetloba, se zjasni. V Marijinih očeh je tako prebivala božja luč, ki je prečistila njenega duha, oplemenitila njene misli, razsvetlila njen um. Brezmadežna se lahko primerja z velikim očesom, ki sije, prežeta z božjo lučjo, ker v njej biva božji Sin.

  To je velika življenjska skrivnost: videti svet skozi Marijine oči. Svoj odnos do Gospe bi morali očistiti pobožnosti in sentimentalnosti ter namesto tega do nje povečati našo osebno ljubezen. Od nje se učimo vere preprostih ljudi in pokorščine junakov.

  O nasvetih, kako posnemati Marijo več na:
  https://si.aleteia.org/2022/04/24/5-nasvetov-kako-posnemati-marijo/

  Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!

 76. Miro says:

  BOŽJA BESEDA: »KAJTI NOBEDEN MED NAMI NE ŽIVI ZASE IN NOBEDEN NE
  UMIRA ZASE. ČE NAMREČ ŽIVIMO, ŽIVIMO ZA GOSPODA; IN ČE UMIRAMO,
  UMIRAMO ZA GOSPODA. NAJ TOREJ ŽIVIMO ALI UMIRAMO, SMO GOSPODOVI.«
  (Rim 14,7-8)

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Rim+14%2C7-8&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Molimo: Gospod Jezus, edino Ti si zame trpel, umrl na križu in vstal od mrtvih. Edino Ti si
  resnični Gospodar življenja in smrti. Drugega Odrešenika ni, čeprav se nam “Odrešeniki”
  ponujajo na vsakem koraku. Prosim Te za potrebno milost, katere še zdaleč nisem vreden,
  da bi v že prejetem svetem krstu odkrival skrivnost življenja in smrti, ter živel v Tebi, ki si
  Pot, Resnica in Življenje!

  Božje usmiljenje, navzoče v postavitvi in delitvi svetih zakramentov, zaupamo vate!

 77. Miro says:

  NAJVEČJI UNIČEVALEC MIRU

  SPLAV JE UBIJALEC MIRU NA SVETU … NAJVEČJI UNIČEVALEC MIRU. ČE NAMREČ MATI LAHKO
  UNIČI SVOJEGA LASTNEGA OTROKA, KAJ PREOSTANE DRUGIM, KOT DA LJUDJE DRUG DRUGEGA
  UBIJAJO. NIČESAR NI, KAR BI JIM MOGLO TO PREPREČITI.

  Misli sv. Matere Terezije, Poslanstvo ljubezni, zbrala Dorothy S. Hunt, izdala Družina 1988

  Božje usmiljenje, ti veselje in neizmerna radost vseh svetih, zaupamo vate!

  • Hvala says:

   Ja, vse se začne v družini, vojna in mir!
   JA, VSE SE ZAČNE V DRUŽINI, VOJNA IN MIR!

   NAJVEČJA REVŠČINA JE MED NARODI, KJER JE UZAKONJEN SPLAV!

   JEZUS JE REKEL:

   1 »Jaz sem resnična vinska trta in moj Oče je vinogradnik. 2 Vsako mladiko na meni, ki ne rodi sadu, odstrani; in vsako, ki rodi sad, očiščuje, da rodi še več sadu. 3 Vi ste že čisti zaradi besede, ki sem vam jo povedal. 4 Ostanite v meni in jaz v vas. Kakor mladika ne more sama roditi sadu, če ne ostane na trti, tako tudi vi ne, če ne ostanete v meni. 5 Jaz sem trta, vi mladike. Kdor ostane v meni in jaz v njem, ta rodi obilo sadu, kajti brez mene ne morete storiti ničesar. 6 Če kdo ne ostane v meni, ga vržejo proč kakor mladiko in se posuši. Te mladike poberejo in vržejo v ogenj in zgorijo. 7 Če ostanete v meni in moje besede ostanejo v vas, prosíte, kar koli hočete, in se vam bo zgodilo.(Jn 15).

   Brez Jezusa ne moremo ničesar, ČE KDO NE OSTANE V JEZUSU, SE POSUŠI.

   ČE BI VSE ŽIVLJENJSKE PROBLEME IN STISKE IZROČALI JEZUSU, VKLJUČNO Z NEZAŽELJENO NOSEČNOSTJO IN UPALI NA NJEGO REŠITEV, BI TUDI ŽIVELI V OBILJU KOT OBLJUBLJA JEZUS, KER PA ČLOVEK GREŠI IN MISLI DA SAM NAJBOLJE VE RAZREŠTI PROBLEME, PRIHAJA DO KATASTROFE NA CELI ŽIVLJENSKI ČRTI!.

   • Miro says:

    In še nekaj zelo pomembnega. Ne pozabimo na molitev, ki je močno duhovno sredstvo za ohranitev novo spočetega življenja! Daj, Usmiljeni Gospod, da bi zakonci in starši veliko molili, da se bodo lahko po Božji milosti radostno odprli za sprejem novega življenja.

    MOLITEV ZA MALO BITJECE

    O Bog, naš Oče, novo življenje je spočeto med nama. Hvala za ta Tvoj dar: najini
    srci prekipevata od veselja. Prosiva te: varuj to majhno in krhko stvaritev, ki je še
    vedno polna skrivnosti, da zdrava ugleda luč sveta in novo rojstvo v krstu. O Marija,
    Jezusova Mati, tvojemu materinemu srcu izročam novo življenje, ki se je razcvetelo
    v meni. Tudi ti že ljubiš mojega otroka; bdi zmeraj nad njim.

    (vir: tednik Družina)

    Božje usmiljenje, ki si nas iz niča poklicalo v življenje, zaupamo vate!

 78. Hvala says:

  Namesto da pri drugih iščeš tolažbe, raje sam druge tolaži. Pogosto se boš potem začudil, kaj se ti bo zgodilo: žalostne si potolažil, pa si pomiril svojo dušo. Hotel si dati, a si prejel (Friedrich Wilhelm Keppler).

 79. Hvala says:

  KAKO ŽIVETI BOLEČINO IN TRPLJENJE

  JEZUS UČI, KAKO TRPLJENJE ŽIVETI NA PRAVILEN NAČIN

  OBSTAJAJO PRAVILNI IN NAPAČNI NAČINI, KAKO SE ŽIVI BOLEČINO IN TRPLJENJE
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Blagor žalostnim, kajti potolaženi bodo

  »’Blagor žalostnim, kajti potolaženi bodo’ (Mt 5,4). Jezus s temi besedami govori o stanju človeškega življenja, za katerega ni nihče prikrajšan. Nekdo joče, ker ni zdrav, nekdo joče, ker je sam ali nerazumljen… Razlogi za trpljenje so številni. Jezus je na tem svetu doživel žalost in ponižanje. Nabral je človeške bolečine, jih sprejel v svoje meso, jih eno za drugo živel vse do konca. Poznal je vsako vrsto bridkosti, moralne in fizične: izkusil je lakoto in napor, grenkobo nerazumevanja, bil je izdan in zavržen, bičan in križan.

  A ko pravi ‘blagor žalostnim’, Jezus s tem ne trdi, da je neprijetno in težko življenjsko stanje nekaj veselega. Trpljenje samo po sebi ni vrednota, ampak je stvarnost, ki nas jo Jezus uči živeti na pravilen način. Obstajajo namreč pravilni in napačni načini, kako se živi bolečino in trpljenje. Napačen način je takrat, ko oseba bolečino živi pasivno, se preda lenobi in se vda. Tudi odnos upiranja in zavračanja ni pravilna drža. Jezus nas uči živeti bolečino tako, da sprejmemo realnost življenja z zaupanjem in upanjem, pri tem pa postavimo ljubezen do Boga in bližnjega tudi v trpljenje. Ljubezen spreminja vsako stvar.

  Bolniki – aktivni subjekti odrešenjskega dela in evangelizacije

  Ravno to je učil tudi bl. Luigi Novarese. Bolnike in invalide je učil, kako naj ovrednotijo svoje trpljenje v okviru apostolskega delovanja, ki ga uresničujejo z vero in ljubeznijo do drugih. Vedno je govoril: ‘Bolniki se morajo čutiti avtorji lastnega apostolata. Bolna, invalidna oseba lahko postane podpora in luč za druge trpeče ter tako spremeni okolje, v katerem živi. S to karizmo ste dar za Cerkev. Tako kot Jezusove rane je vaše trpljenje po eni strani pohujšanje za vero, a po drugi je preizkus vere, znamenje, da je Bog ljubezen, da je zvest, usmiljen, tolažeč. Združeni z vstalim Kristusom ste aktivni subjekti odrešenjskega dela in evangelizacije. Bodite blizu trpečim v vaših župnijah kot pričevalci vstajenja. Na ta način namreč bogatite Cerkev in sodelujete v poslanstvu pastirjev, ko molite in darujete svoje trpljenje za njih, za kar se vam zahvaljujem.

  Dragi prijatelji, Marija naj vam pomaga biti pravi ‘delavci križa’ in pravi ‘prostovoljci trpljenja’, da boste živeli križe in bolečine z vero in ljubeznijo, skupaj s Kristusom. Vabim vas, da skupaj molimo k Materi Mariji, ki pozna trpljenje in nam vedno pomaga v težkih trenutkih.« (Papež Frančišek bolnikom, invalidom in članom združenja ‘Tihi delavci svetega križa’ in centra ‘Prostovoljci trpljenja’, v Vatikanu, 17.5.2014)

  http://arhiv.mirenski-grad.si/kako-ziveti-bolecino-trpljenje

 80. Miro says:

  O DUHOVNEM SPREMLJANJU – OB BRATU ALI SESTRI SPREMLJEVALCU POČASI PREPOZNAVAM IN ODKRIVAM BOŽJO GOVORICO IN ZAČENJAM Z NJO SODELOVATI

  Duhovno spremljanje je prebujanje našega osebnostnega jedra za zaupen in intimen pogovor in sodelovanje z Bogom. Ustvarjeni smo po besedi. Ko se pogovarjamo počasi odkrivamo tudi Božjo govorico. On nam govori po vsem kar se dogaja v našem življenju. Stalno in nenehno. Vabi nas v pogovor in spoštljivo sodelovanje pri tem kar sam v ljubezni nenehno ustvarja in podarja.

  Ob bratu ali sestri spremljevalcu počasi prepoznavam in odkrivam Božjo govorico in začenjam z njo sodelovati. Tudi sveto pismo je nastalo na podoben način. Ob bratu in sestri, ki me poslušata in vabita, da zajemam iz Svetega Duha, ki nenehno moli v vsakem izmed nas, odkrivam svoj »peti evangelij«, ki ga Bog živi in piše skupaj z menoj. Skupaj prepoznavava njegovo navzočnost, se jo učiva sprejemati in z Njim sodelovati. Skupaj z Bogom se učiva sprejemati majhne in velike življenjske odločitve in najgloblja hrepenenja, ki jih Bog polaga v nas za podarjanje vsega, kar nam podarja. (odlomek iz predstavitve duhovnega spremljanja)

  O duhovnem spremljevalcu, razločevanju, glavni temi pogovora in pripravi na duhovni pogovor več na:

  https://www.duhovniodmiki.com/duhovno-spremljanje

 81. Miro says:

  KATEHEZA. ZAVEZA MED GENERACIJAMI: MOST, KI ODPIRA PRIHODNOST

  Sveti oče se je med splošno avdienco 27. aprila zaustavil pri odnosu med mlado vdovo Ruto in ostarelo taščo Naomi, o katerem beremo v Svetem pismu. Poudaril je, da v Rutini knjigi najdemo dragocen nauk glede zaveze med generacijami: mladost je sposobna povrniti navdušenje zreli dobi, starost pa lahko ponovno odpre prihodnost ranjeni mladosti. Papež je prav tako povabil k razmisleku o predsodkih glede odnosa med taščami in snahami ter spomnil, da je pomembno, da se mladi in ostareli pogovarjajo.

  SVETOPISEMSKI ODLOMEK: Rut 1,8.16-17

  Naomi je rekla svojima snahama: »Pojdita, vrnita se vsaka v hišo svoje matere!« […] Ruta pa je rekla: »Ne sili me, naj te zapustim in odidem od tebe. Kamor pojdeš ti, pojdem jaz; kjer boš prenočevala ti, bom prenočevala jaz; tvoje ljudstvo bo moje ljudstvo in tvoj Bog bo moj Bog. Kjer boš ti umrla, bom umrla jaz in tam bom pokopana.«

  Kateheza papeža Frančiška na:
  https://www.vaticannews.va/sl/papez/news/2022-04/kateheza-zaveza-med-generacijami-most-ki-odpira-prihodnost.html

 82. Miro says:

  POT LUČI

  ČETRTA POSTAJA: JEZUS SE PRIDRUŽI UČENCEMA NA POTI V EMAVS (Lk 24,13-19.25-27)

  VSTALI GOSPOD, PRIDRUŽIL SI SE UČENCEMA, KO STA V SVOJI ZMEDENOSTI POSKUŠALA
  VSE ZAPUSTITI. POMAGAL SI JIMA SPOZNATI PRAVI POMEN DOGODKOV, KI SO JU TAKO
  RAZŽALOSTILI. NJUNO VABILO »OSTANI Z NAMA!« JE POSTALA NAŠA MOLITEV. POMAGAJ
  MI, DA TE BOM PREPOZNAL V TISTIH, KI HODIJO Z NAMI V TEŽKIH TRENUTKIH ŽIVLJENJA.

  Celotno besedilo na https://si.aleteia.org/2021/04/11/krizev-pot-ze-poznamo-kaj-pa-je-pot-luci/

 83. Miro says:

  BOG JE SVET TAKO LJUBIL – DANAŠNJI EVANGELIJ NAS VABI, DA BI OBNOVILI NAŠO VERO IN ŠE GLOBLJE PRODRLI V NJENO SKRIVNOST – NAJVEČJI GREH JE TA, DA SE ODVRNEMO OD BOGA. HUDIČ NAS HOČE VEDNO ZNOVA PREPRIČATI, DA JE BOG LAŽNIK IN UBIJALEC – VERA PRAVI “DA” BOŽJEMU LJUBEČEMU ODNOSU DO NAS. BOG JE TOLIKO SKRBEL, DA JE POSLAL SVOJEGA SINA, JEZUSA KRISTUSA, DA PLAČA ZA NAŠE GREHE

  IZ SVETEGA EVANGELIJA PO JANEZU (Jn 3,16-21)

  »Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje. Bog namreč svojega Sina ni poslal na svet, da bi svet sodil, ampak da bi se svet po njem rešil. Kdor vanj veruje, se mu ne sodi; kdor pa ne veruje, je že sojen, ker ne veruje v ime edinorojenega Božjega Sina. Sodba pa je v tem, da je prišla luč na svet in so ljudje bolj ljubili temo kakor luč, kajti njihova dela so bila hudobna. Kdor namreč dela húdo, sovraži luč in ne pride k luči, da se ne bi pokazala njegova dela. Kdor pa se ravna po resnici, pride k luči, da se razkrije, da so njegova dela narejena v Bogu.«

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Jn+3%2C16-21&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  RAZLAGA BOŽJE BESEDE (Ervin Mozetič)

  Nikodem je prišel k Jezusu ponoči. On je zagotovo poznal Jezusa, slišal za njegove čudeže, znamenja, morda tudi kje poslušal njegove govore … Vedel je, da vse to ni izmišljeno. Po drugi strani pa vsega, kar Jezus dela ne razume, kot na primer to, da bo v treh dneh zgradil novi tempelj. Tudi mi se velikokrat znajdemo v isti situaciji, ko sicer verujemo v Jezusa, pa se vseeno hkrati sprašujemo: »Zakaj se nam je moglo to zgoditi? Zakaj je brat umrl? Zakaj ta nesreča?…« Velikokrat ne razumemo Božjih poti. Današnji evangelij nas vabi, da bi obnovili našo vero in prodrli še globlje v skrivnost naše vere. »Kdor vanj veruje, se mu ne sodi; kdor pa ne veruje, je že sojen, ker ne veruje v ime edinorojenega Božjega Sina.«

  Največji greh je ta, da se odvrnemo od Boga. Hudič nas hoče vedno znova prepričati, da je Bog lažnik in ubijalec. Izraelci so na poti iz Egipta godrnjali Mojzesu in Aronu: »Zakaj sta vendar pripeljala Gospodovo občestvo v to puščavo, da tu umremo mi in naša živina?« To je največja laž, ki se je začela že v Edenskem vrtu. Tudi mi se velikokrat znajdemo v takih situacijah, ko ne razumemo, zakaj se nam nekaj dogaja. In takrat hitro obsodimo Boga. To pa je največji greh, saj gre za kršitev prve zapovedi »veruj v enega Boga«.

  Ko evangelist Janez pravi, »kakor je Mojzes povzdignil kačo v puščavi, tako mora biti povzdignjen Sin človekov, da bi vsak, ki veruje, imel v njem večno življenje«, govori o tem, da obstaja rešitev … in ta je samo ena: Jezus Kristus. Potrebno je le dvoje: pogled na Jezusa Križanega in čista vera. Samo takrat bomo prav razumeli, da je pravzaprav naš izhod iz služnosti in vsake situacije, pa naj bo še tako težka, samo ena: BOŽJA LJUBEZEN IN USMILJENJE do vsakega človeka.

  Vera pravi DA božjemu ljubečemu odnosu do nas. Bog je toliko skrbel, da je poslal svojega Sina, Jezusa Kristusa, da plača za naše grehe. Resnična vera nima nič skupnega s človeškimi prizadevanji, družbenimi dosežki ali materialnim bogastvom. Resnična vera pravi Bogu: “Jaz sem nemočen grešnik, ki se ne more sam rešiti. Zaupam tvojemu odpuščanju, ki mi ga zastonjsko podarjaš v Jezusu Kristusu.” Ta vera nas osvobaja od končne posledice naših grehov – večne ločitve od Boga. Prav tako nam daje moč za spremembe, ki bodo postale seme za novo življenje.

  Povzeto po: Pridi in poglej, Ervin Mozetič

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

  • Miro says:

   Prosimo Gospoda Jezusa za pomoč, da bi mogli ljubiti in delati v moči žive BOŽJE BESEDE. Ta se nam milostno razodeva po papežu, škofih, duhovnikih, redovnikih, redovnicah in drugih plemenitih služabnikih v Gospodovem vinogradu. Njihova razmišljanja o Božji besedi so blagoslovljena v moči Svetega Duha!

   Bogu hvala za njihove nagovore tako v postnem času, ko je bilo v ospredju razmišljanj Gospodovo trpljenje, kakor tudi v času po Veliki noči, ko nas močno nagovarjajo z veselimi sporočili o Vstalem Zveličarju. Veličastna pot vere, upanja in ljubezni se preko trpljenja in velikega petka vzpenja v slavo Gospodovega vstajenja od mrtvih in s tem povezanega neminljivega veselja in sreče v Bogu. Aleluja!

 84. Miro says:

  MEDTEM KO JE PISALA PISMO NEZNANEMU BODOČEMU MOŽU, JE ON DOŽIVEL SPREOBRNJENJE (Aleteia)

  Zgodbo Wiole in Pawła bi lahko imenovali kar božja ljubezenska zgodba. Spoznala sta se konec leta 2018, do takrat pa sta vsak po svoje prehodila mnoge, nekatere tudi težke, poti.

  Wiola je odraščala v družini, kjer je bil oče alkoholik. Zaradi tega je morala igrati vlogo odgovorne starejše sestre svojim bratom in sestram. Nekoč je imela tega dovolj, našla je novo družbo, dobila fanta, ki je bil prav tako alkoholik. V iskanju “gospoda pravega” je imela še nekaj razmerij.

  Sčasoma je Wiola poglobila svoj odnos z Bogom in ustanovila skupnost “Catholic Singles” (Samski katoličani, op. p.). Na dogodku, ki ga je organizirala, je spoznala svojega izbranca …

  Nadaljevanje te življenjske zgodbe na:
  https://si.aleteia.org/2022/04/25/medtem-ko-je-pisala-pismo-neznanemu-bodocemu-mozu-je-on-dozivel-spreobrnjenje/

  Božje usmiljenje, ki vedno in povsod spremljaš vse ljudi, zaupamo vate!

 85. Miro says:

  MISEL SVETNICE

  »KO SE HRANIMO Z JEZUSOVIM TELESOM IN NJEGOVO KRVJO,
  POSTAJAMO NJEGOVO TELO IN NJEGOVA KRI. VENDAR NAS LAHKO
  NJEGOV DUH OŽIVLJA IN VLADA V NAS SAMO TOLIKO, KOLIKOR
  SMO UDJE NJEGOVEGA TELESA.« (sv. Terezija Benedikta od Križa)

  Božje usmiljenje, neizmerno v zakramentu evharistije in duhovništva zaupamo vate!

 86. Hvala says:

  Neka gospa je napisala takole: NAJSTRAŠNEJŠI PEKEL NISO NITI KRIKI, NITI UDARCI, NITI SOVRAŠTVO, AMPAK POMANJKANJE LJUBEZNI!

  • Miro says:

   Najlepša hvala za spodbudno misel. Že danes lahko nekaj storimo, da bo v mojem/tvojem srcu več ljubezni v odnosu do bližnjega. Čim bolj odprimo svoje srce in dejavno sodelujmo z Božjo milostjo. Najprej molimo za ljubezen, potem pa jo v moči Svetega Duha tudi mi podarimo svojemu bližnjemu, še zlasti najbolj potrebnemu.

   MOLIMO ZA LJUBEZEN

   Moj Gospod,

   prosim te, pošlji Svetega Duha v srca ljudi vsega sveta, in nas navdaj z ljubeznijo.
   Dotakni se nas, ko delamo, spimo, jemo, v vsakem času, ko smo sami ali v družbi.

   Napolni nas s svojo močjo, da bomo živeli in delali samo za dobro. Naj postanemo
   izvrševalci in priče Tvoje ljubezni, kjerkoli pač smo.

   Več o molitvi za ljubezen na: https://operando.org/molitev-za-ljubezen/

 87. Miro says:

  POT LUČI

  TRETJA POSTAJA: JEZUS SE PRIKAŽE MAGDALENI
  (Jn 20,11-18)

  Vstali Gospod, Mariji Magdaleni si naklonil, da je bila prva, ki je srečala Vstalega in si ji naročil,
  naj gre in razširi to novico. Skupaj z Marijo me kličeš po imenu in vabiš, naj razširim veselo novico
  med vsemi, ki jih srečujem v življenju. Pomagaj mi, da bom pogumno oznanjal tvoje vstajenje.

  Vir: https://www.bosco.link/index.php?mid=ym&document_srl=10361&m=0

  Prevedel Filip Veber.

 88. Miro says:

  7 NASVETOV, KAKO ŽIVETI S SVETIM DUHOM (Družina)

  BREZ SVETEGA DUHA NI RESNIČNEGA ODNOSA Z BOGOM

  1. VABITI

  Sveti Duh želi biti gost duše. Vendar se ne vsiljuje. Težko bo vstopil, če bomo menili, da smo sami sebi dovolj, da zmoremo sami in da nam ni do družbe. Prišel bo takrat, ko bo našel odprta vrata – ko bomo priznali luknjo v duši in verovali, da jo Gospod lahko zapolni; ko se bomo zavedali, da nas nič ustvarjenega in tudi nihče ne more do konca osrečiti; ko bomo začutili, da v duhovnem življenju stopicamo na mestu; ko bomo kot skupnost kristjanov, ki želi oznanjati veselo novico, potrebovali njegovih darov …

  Jezus zagotavlja, da prošnjo za Svetega Duha Bog zagotovo usliši: »Če torej vi, ki ste hudobni, znate dajati svojim otrokom dobre darove, koliko bolj bo nebeški Oče dal Svetega Duha tistim, ki ga prosijo« (Lk 11,13).

  2. PRIPRAVITI PROSTOR

  Ko povabimo gosta, poskrbimo za prijetno okolje. Prostore uredimo tako, da je obiskovalcu v njih prijetno in da si bo želel tam čim dlje ostati. Prvi korak je ta, da se zavemo nereda in umazanije v različnih kotičkih življenja. Sveti Duh ne potrebuje naše popolnosti, tega, da bi sami morali vse počistiti – za to bo poskrbel on, ko bomo priznali pomanjkljivosti in se bo v nas vzbudila želja po odpovedi grehu.

  »Resnično vam povem: ničesar dobrega ne poznam v sebi in veliko grehov imam,« pravi menih sv. Silvan Atoški, »toda milost Svetega Duha je izbrisala moje grehe in vem, da vsem, ki se bojujejo zoper greh, Gospod da ne samo odpuščanje, ampak tudi milost Svetega Duha, ki razveseli dušo in jo napolni z globokim in prijetnim mirom.«

  3. SPREJETI VSAKDANJE UMIRANJE SEBI

  Vsako življenje zaznamujejo težavice in resni problemi, bolečine. Preizkušnje Bog dopušča tudi za to, da bi se odpovedovali samozadostnosti, se učili sočutja in bi se bili pripravljeni darovati. V različnih stiskah, odpovedih in umiranju sebi, ki jih prinaša življenje dan za dnem, se skriva klic po izročanju njegovemu delovanju.

  4. ISKATI BOŽJO VOLJO

  Svetega Duha priteguje srce, ki iskreno išče Očetovo voljo – v malih in velikih stvareh, in ji tudi želi biti poslušno. Namesto da odločitve sprejemamo sami in šele potem prosimo Boga za blagoslov, kar ne bo prineslo pravih sadov, najprej sprašujmo Gospoda.

  Ne gre le za razločevanje med dobrim in slabim, ampak med dobrim in boljšim, bolj Božjim. Bolj ko bomo prepustili krmilo in bomo poslušni njegovim navdihom, laže bo Sveti Duh sodeloval z nami; vodil nas bo blago in preprosto, ne da bi to vedno tudi opazili.

  5. MOLITI

  Moliti že pomeni prejemati Svetega Duha. Molitev nam pomaga sestopati v lastno notranjost in se obračati k Očetu ter zadihati z dihom Svetega Duha. Ker sami ne vemo, kako bi molili, nam Duh prihaja na pomoč in posreduje za nas z neizrekljivimi vzdihi (Rim 8,27).

  V različnih trenutkih dneva ohranjajmo ogenj prižgan; prosimo ga za razsvetljenje in pomoč, pa tudi zahvaljujemo se mu. Slavljenje je oblika molitve, v kateri postajamo odprti za veselje Svetega Duha, ga kličemo in prejemamo njegove darove.

  6. LJUBITI

  Sv. Serafim Sarovski, ki je cilj krščanskega življenja videl v »osvojitvi« Svetega Duha, je menil, da so poleg molitve in posta načini »pridobivanja« Duha tudi miloščina ter ljubezen in druga dobra dela v Kristusovem imenu.

  Razumljivo, kajti Sveti Duh je Duh ljubezni. Sv. Avguštin je dejal: »Izprašaj svojo notranjost: če je napolnjena z ljubeznijo, imaš Božjega Duha.«

  7. PUSTITI, DA NAS UPORABI

  Voda, ki ne teče, ampak obstoji, postane neužitna, celo gojišče bakterij. Če milosti, ki jih prejemamo, ne uporabimo za širjenje Božjega kraljestva, oblikovanje občestva in oznanjevanje evangelija, te usahnejo, v nas pa se naseljuje brezdušnost.

  In obrnjeno: bolj ko Božje darove predajamo naprej, bolj smo lahko prepričani, da nam bodo podarjeni vedno novi. Raznovrstne milosti, ki nam jih daje Sveti Duh, obrnimo v dobro drugih in pustimo Gospodu, da nas uporabi.

  Vir: https://www.druzina.si/clanek/7-nasvetov-kako-ziveti-s-svetim-duhom

  • Miro says:

   MOLIMO: GOSPOD, PRIDI

   Moj Bog,
   ki prestoluješ na višavah,
   k tebi dvigam svoje oči.

   Ne iščem te nad oblaki,
   iščem te blizu mene samega.
   Toda ti si Sveti, Mogočni, Veličastni,
   zato dvigam svoje oči,
   zato kličem k tebi iz svoje globine.

   Iz globine, v kateri živim, kličem k tebi,
   v globini pričakujem tvojega Duha,
   ki prihaja k meni iz višav.
   Ne morem te klicati, če mi ti sam ne daš besede.
   Pošlji svojega Duha iz višav,
   da bom veroval, da bom ljubil,
   da bom našel besedo, ki te časti.

   V globinah iščem tebe:
   v vseh neznatnih stvareh, v vsej bedi in stiski,
   ki nas ljudi uklepa v vseh mračnih izkušnjah.
   Ti si Luč, ki sveti od zgoraj,
   življenje, ki prihaja od zgoraj,
   Duh, ki nam govori od zgoraj.

   Pošlji svojega Duha iz višav,
   da ne bom o govoril sam s seboj,
   ko bom molil, temveč s teboj;
   da ne bom prisluškoval samemu sebi,
   ko bom molčal, ampak tebi;
   da bom živel v tebi in ne samo v sebi;
   da boš ti v meni in ne samo nad menoj.

   Ti bližnji Bog, na tej zemlji čakam nate.

   Jorg Zink

 89. Hvala says:

  ČLOVEŠKA UGIBANJA, KAJ DELA BOG, KAJ BO NAREDIL, ZAKAJ NI OZDRAVIL DOLOČENE LJUDI, UGIBANJA IN SVETOVANJA PO ČLOVEŠKI MISELNOSTI itd…..so zelo zelo daleč od Božjega mišljenja in Božjih poti!

  BOG JE REKEL PO PREROKU IZAIJU:

  Izaija 55,8-9

  8 Kajti moje misli niso vaše misli
  in vaše poti niso moje poti, govori Gospod.
  9 Kajti kakor je nebo visoko nad zemljo,
  tako visoko so moje poti nad vašimi potmi
  in moje misli nad vašimi mislimi.

  Karizmatik Emiliano Tardif je napisal v knjigi-JEZUS JE ODREŠENIK primer NENAVADNEGA JEZUSOVEGA OZDRAVLJANJA, ki se je zgodil na Monte Marii, kjer se je vsako nedeljo zbralo več kot petdeset tisoč ljudi k evharističnemu slavju, med katerim je za bolnike molil oče Gilberto Gomez:

  MED ENO NJEGOVIH MAŠ JE PADEL DROG VATIKANSKE ZASTAVE TER UDARIL IN PODRL NA TLA SKLJUČENEGA MOŠKEGA.

  VSEM JE BILO HUDO, KO SO VIDELI DA JE TAKO VELIK IN TEŽAK DROG PADEL PRAV NA BOLNEGA ČLOVEKA.

  NA PRESENEČENJE VSEH SE JE BOLNIK SAM POBRAL. DROG MU JE OZDRAVIL HRBTENICO. ŠE VEDNO HODI NORMALNO.

  BOŽJA POTA SO POLNA LEPIH PRESENEČENJ. VČASIH NAS GOSPOD POZDRAVI S POLJUBOM, VČASIH S KOLOM.

 90. Hvala says:

  NA DAN, KO BOMO SPOZNALI, DA SMO SAMO NOSILCI JEZUSA KRISTUSA, NA TISTI DAN SE BO NAŠA SLUŽBA SPREMENILA: NE BOMO VEČ TOLIKO GOVORILI O JEZUSU, AMPAK MU BOMO DOVOLILI DELOVATI V
  NJEGOVI MOČI (Emiliano Tardif)

  • Hvala says:

   GOSPODU JE POTREBNO DOVOLITI , DA DELUJE V ČLOVEKU, DA USTVARI NOVO SRCE IN VDIHNE SVOJEGA SVETEGA DUHA.

   Človek se zaradi malo vere, ki jo premore, želi sam spreobrniti ali pa svojih dobrih delih namesto, da bi se prepustil GOSPODU V NJEGOVE ROKE IN Z NJIM SODELOVAL, res me ta občutek vseskozi spremlja, PREMALO JE ZAUPANJA V GOSPODOVO BESEDO, PREMALO JE TUDI ZANIMANJA ZA GOSPODOVO BESEDO, KI ZDRAVI ČLOVEKA.
   ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

   Pater Tardif je napisal: BOŽJA BESEDA OČIŠČUJE IN OZDRAVLJA.”VI STE ŽE ČISTI”-JE REKEL JEZUS SVOJIM POSLUŠALCEM-PO BESEDI, KI SEM VAM JO POVEDAL” (Jn 15,3). “ZAKAJ NE ZELIŠČE NE OBLIŽ JIH NISTA OZDRAVILOA, MARVEČ TVOJA BESEDA, GOSPOD, KI VSE OZDRAVLJA” (Mdr 16,12).

   UČENCA, KI STA POTOVALA V EMAVS, STA OZDRAVELA, KO STA PREHODILA ENAJST KILOMETROV.

   Učenca sta bila notranje ranjena zaradi Jezusove smrtne obsodbe. S tem je umrlo tudi njuno upanje, umrle so sanje. Križa nista razumela in čutila sta se prevarana v pričakovanju obnove izraelskega kraljestva.

   ZARADI TE RANJENOSTI NJUNE OČI NISO MOGLE JASNO VIDETI RESNIČNOSTI. UČENCA STA OZDRAVELA, KO STA PREHODILA ENAJST KILOMETROV. NJUNO ZDRAVLJENJE JE TRAJALO VZDOLŽ VSE POTI, ZATO DA BI RAZUMELA, KAKO POTREBUJEMO TUDI NA VSEJ ŽIVLJENSKI POTI GOSPODOVO OZDRAVLJAJOČO BOŽJO BESEDO, KI JE KAKOR SVETILKA.

   EVHARISTIJA-BESEDA IN ŽIVLJENJE-JIMA JE ODPRLA OČI, DA STA MOGLA RAZUMETI SKRIVNOST TRPLJENJA. SAMO RAZUMEVANJE BOLEČINE NAS OZDRAVLJA, NE PA NJENA ODSTRANITEV. ŠELE TAKRAT, KO SE POSTAVIMO PREDENJ, KI JE UMRL NA KRIŽU, A TUDI PREMAGAL SMRT, ZNOVA NAJDEMO UPANJE -IN RANE OZDRAVIJO. DELEŽNI SMO VSTAJENJA IN TAKO ODKRIJEMO NOVO ŽIVLJENJE.

   Učenca sta imela po ozdravljenju novo duševnost, nove oči, ki so gledale na svet drugače.

   Pogosto smo že bili priče podobnemu podobnemu pojavu, namreč, da čustvene rane povzročajo tudi telesne pretrese.

   NAJPOGOSTEJŠI SO: NESPEČNOST, RANE NA ŽELODCU, ŽIVČNE BOLZNI, HROMOST, PREBAVNE TEŽAVE IN CELO SLEPOTA.

   KO PA JE OZDRAVLJENA KORENINA PROBLEMA, IZGINE TUDI TELESNI SIMPTOM.

   JEZUS JE SONCE PRAVIČNOSTI IN LAHKO OZDRAVI RANE, KI SO JIH POVZROČILE KRIVICE V ŽIVLJENJU (Iz knjige- Jezus je Odrešenik; Emiliano Tardif).

 91. Miro says:

  DAROVI SVETEGA DUHA NAM POMAGAJO PRI SPREJEMANJU PRAVIH ŽIVLJENJSKIH ODLOČITEV (Aleteia)

  SVETI DUH NAM POMAGA USMERJATI POGLED IN NAM OMOGOČA, DA STVARI VIDIMO Z BOŽJEGA ZORNEGA KOTA

  Kje nas bo našel “žarek svetlobe” Svetega Duha, ki naj ga vneto iščemo v življenju, kot nas spodbuja binkoštno bogoslužje? Najprej pozabimo na predstave o nekakšnem čudežnem razsvetljenju: “Goreče bom molil k Svetemu Duhu in bom v Svetem pismu, ki ga bom odprl na naključni strani, našel vse odgovore za svoje težave!”

  Drži, da nas Sveti Duh razsvetljuje predvsem z darom vere in razuma, z darovoma, ki ju Gospod namenja vsem svojim otrokom, in smisel tega daru je, da ga ne nadomestimo s čim drugim, temveč da ga pravilno uporabimo: “žarek”, ki ga iščemo, bo vodil naš pogled in nam omogočal, da bomo stvari videli z Božjega zornega kota, v njihovem naravnem in nadnaravnem stanju.

  Primer: ob koncu izobraževanja bo mladenič prosil Svetega Duha, naj ga razsvetli v zvezi z življenjsko usmeritvijo v prihodnosti. Ne prosi ga, naj namesto njega izbere poklic zdravnika ali inženirja, temveč naj ga ponese nazaj v duhu njegovega krsta, da bo njegova odločitev del brezpogojne pripravljenosti za sledenje Kristusu.

  In za to mora Sveti Duh v njem “popraviti, kar je izkrivljenega, ozdraviti, kar je ranjenega, omehčati, kar je otrdelo, in ogreti, kar se je ohladilo”. Toda kako lahko sprejmemo ta ogenj Svetega Duha?

  TRI TOČKE, NA KATERE SE LAHKO OBRNEMO PO POMOČ PRI SPREJEMANJU SVOJIH KRŠČANSKIH ODLOČITEV

  Več o tem na:

  https://si.aleteia.org/2021/06/13/darovi-svetega-duha-nam-pomagajo-pri-sprejemanju-pravih-zivljenjskih-odlocitev/

  MOLIMO:

  Pridi, Sveti Duh

  Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih vernih
  in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
  Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo
  in prenovil boš obličje zemlje.

  Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas razsvetljuje
  in uči. Naj nam pomaga, da bomo v življenju spoznali,
  kaj je prav, in vselej radi sprejemali njegove spodbude.
  Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

 92. Miro says:

  KAKO JE BOŽJI SIN ČLOVEK?

  Priporočimo se Svetemu Duhu s prošnjo, naj nas ob branju in premišljevanju Božje besede in Katekizma katoliške Cerkve uvaja v globoke skrivnosti vere, upanja in ljubezni do Boga in sočloveka.

  Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
  vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
  Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
  prenovil boš obličje zemlje.

  Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
  razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
  bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
  vselej radi sprejemali njegove spodbude.
  Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

  Katekizem katoliške Cerkve:

  470 Ker je v skrivnostnem zedinjenju učlovečenja “v njem človeška narava privzeta, ne pa uničena” (CS 22,2), je bila Cerkev v teku stoletij privedena k izpovedovanju polne stvarnosti Kristusove človeške duše z njenimi dejavnostmi razuma in volje ter njegovega človeškega telesa. Toda vzporedno je morala vsakokrat klicati v spomin, da Kristusova človeška narava pripada kot lastna božji naravi Božjega Sina, ki je to človeško naravo privzel. Vse, kar Kristus je in kar v njej vrši, je odvisno od “enega od svete Trojice”. Božji Sin torej priobčuje svoji človeškosti svoj lasten način osebnostnega bivanja v Trojici. Tako Kristus v svoji duši kakor v svojem telesu človeško izraža božje nravi Trojice (prim. Jn 14,9-10).

  Božji Sin je s človeškimi rokami delal, s človeškim razumom razmišljal, s človeško voljo je deloval, s človeškim srcem je ljubil. Rojen iz device Marije je v resnici postal eden izmed nas, v vsem nam enak razen v grehu (CS 22,2).

  Več o tem na http://www.marija.si/gradivo/kkc/iv-kako-je-bozji-sin-clovek/

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 93. Miro says:

  ČE NIMAMO MIRU…

  …ČE DANES NIMAMO MIRU, JE TO ZATO, KER SMO POZABILI, DA PRIPADAMO
  DRUG DRUGEMU, DA JE TISTI MOŽ, TISTA ŽENA, TISTI OTROK MOJ BRAT ALI
  MOJA SESTRA…

  ČE BI VSAKDO V SVOJEM SOSEDU VIDEL BOŽJO PODOBO, ALI MISLITE, DA BI ŠE
  POTREBOVALI TANKE IN GENERALE?

  Misli sv. Matere Terezije, Poslanstvo ljubezni, zbrala Dorothy S. Hunt, izdala Družina 1988

  Božje usmiljenje, ti veselje in neizmerna radost vseh svetih, zaupamo vate!

 94. Hvala says:

  KATERA JE GLAVNA OVIRA ZA KARIZME? (Iz knjige- Jezus je odrešenik-Emiliano Tardif , Jose H. Prado Flores)
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  P Tardif : MISLIM, DA SE BOJIMO IZGUBITI UGLED. KARIZME SO KRIŽ IN MNOGI GA NISO PRIPRAVLJENI NOSITI. Z UPORABO NEKATERIH KARIZEM NAS IMAJO ZA NORE, DRUGI SE NORČUJEJO IZ NAS IN MNOGI NAS PODCENJUJEJO ALI NAS PREGANJAJO. ČE NISMO PRIPRAVLJENI UMRETI SEBI, SE ODPOVEDATI SVOJIM PRIVILEGIJEM IN UGLEDU, NE MOREMO SPREJETI KARIZEM.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  VELIKO DUHOVNIKOV BI PREJELO ZELO LEPE KARIZME, ČE SE NE BI BALI IZGUBITI SVOJEGA UGLEDA IN NE BI BILI TAKO V SKRBEH ZA SVOJO ODLIČNO PODOBO.

  ČLOVEŠKI OZIR IN STRAH PRED TEM, KAJ BODO REKLI DRUGI, NAS ZAPIRA DELOVANJU DUHA. UMRETI MORAMO SAMI SEBI, DA BI MOGEL DUH ITI SKOZI NAS.

  ČE BI BILI MANJ LJUBOSUMNI NA SVOJ UGLED, BI BILI BOLJ ODPRTI SVETEMU DUHU. STRAH PRED POSMEHOM NAS OVIRA, DA BI SE ODPRLI KARIZMAM DUHA. RES JE, KARIZME NAS PONIŽUJEJO. VODIJO NA KRIŽ.

  Prav zaradi tega se jih mnogi bojijo , drugi jih odklanjajo. Konec je z urami počitka, čas spanja se zmanjšuje. Po drugi strani pa ugled ne raste. PRAV NASPROTNO. Potrti smo, KER SE NORČUJEJO IZ NAS, NAS KRITIZIRAJO IN ZASMEHUJEJO…..

  OPRAVLJANJE KAKRŠNE KOLI KARIZME JE SLUŽENJE SKUPNOSTI IN POTEMTAKEM LJUBEZNI (t.j. izvrševanju ljubezni).
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  Ponovno prilagam za tiste, ki še niste prebrali, ali pa za tiste, ki ste mogoče pozabili-KAJ POMENI UMRETI SAMEMU SEBI?:

  UMRETI V POTRPEŽLJIVOSTI

  Ko trpiš brez pritoževanja. Ko se odpoveš lagodju.

  Ko ne iščeš tolažbe drugih ljudi. Ko umreš svojim potrebam.

  Ko potrpežljivo čakaš, da seme kali počasi. Ko umreš rezultatom.

  UMRETI V PONIŽNOSTI

  Ko daš prostor drugemu. Ko umreš svojemu položaju.

  Ko brez hrupa razdajaš svoje darove. Ko umreš vsakemu priznanju.

  Ko dopustiš, da te obsodijo. Ko umreš dobremu imenu.

  UMRETI V USMILJENJU

  Ko ne razkriješ krivde svojih bratov. Ko se odpoveš tekmovalnosti.

  Ko ne obsojaš, ampak posežeš v globino. Ko umreš pravici.

  Ko odpustiš in greš naprej. Ko umreš vsakemu dokazovanju.

  UMRETI V LJUBEZNI

  Ko ne odgovoriš na žalitve. Ko umreš lastni ceni.

  Ko ne uveljavljaš svojih pravic. Ko se odpoveš svoji moči.

  Ko prepustiš Bogu, da brani tvojo čast. Ko umreš svojemu ponosu.

  UMRETI V VERI

  Ko si tiho, ker On deluje. Ko umreš sebi.

  Ko se odpoveš glasovom sveta, da si lahko v Njegovi bližini.

  UMRETI V UPANJU

  Ko objameš križ, ne da bi vprašal: Zakaj?

  Bog naj nam da pogum, da bi vedno znova tvegali umirati, da bi on lahko zaživel v nas

  http://arhiv.mirenski-grad.si/p05-tihota-sola-trpljenja-umiranja

 95. Miro says:

  PAPEŽ FRANČIŠEK MISIJONARJEM USMILJENJA PREDSTAVIL SVETOPISEMSKI LIK MOABKE RUTE

  Papež Frančišek je v ponedeljek, 25. aprila 2022, sprejel v avdienco okoli štiristo misijonarjev usmiljenja, ki so se te dni zbrali na simpoziju v organizaciji Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije. Iz Slovenije se je srečanja udeležil dr. Jože Plut.

  Papežev govor misijonarjem usmiljenja na:
  https://www.vaticannews.va/sl/papez/news/2022-04/papez-francisek-misijonarjem-usmiljenja-predstavil-svetopisemski.html

  Božje usmiljenje, ki vedno in povsod spremljaš vse ljudi, zaupamo vate!

 96. Miro says:

  BLAGOSLOV IN USMILJENJE NAJ ROSITA NA VSAKEGA ČLOVEKA!

  Ne vem, zakaj nas tako hitro zagrabi nejevolja in godrnjamo “med vrsticami”, če ni vse po meri naših zamisli. Zdravilo? Vsekakor potrpljenje! In še nekaj: Z Božjo pomočjo vedno blagoslavljajmo vse, ki se iz dneva v dan trudijo, da bi nam približali neizmerno bogastvo Božje besede (duhovniki, redovniki, laiki …); tudi v primeru, če nam ni vedno vse pogodu. Molimo za vsakega bližnjega in nasploh za vsakega človeka, s katerim se, tako ali drugače, srečujemo – tudi s pomočjo teh spletnih strani.

  V svetopisemskem duhu molimo že zdaj:

  »GOSPOD NAJ TE BLAGOSLOVI IN TE VARUJE.
  GOSPOD NAJ DA SIJATI SVOJE OBLIČJE NAD TABO IN NAJ TI BO MILOSTLJIV.
  GOSPOD NAJ DVIGNE SVOJE OBLIČJE NADTE IN TI PODELI MIR.«
  (4 Mz 6, 24-26)

  Slavimo Gospoda z deli usmiljenja: Slava tebi, Jezus, zdaj in vekomaj. Amen.

 97. Miro says:

  KAKO SE DVIGATI NAD LOGIKO TEGA SVETA, KAKO BOLJ VZLJUBITI KRIŽ? VEDNO IN POVSOD MORA BITI MERILO EVANGELIJ. V LUČI EVANGELIJA IN JEZUSOVEGA DELOVANJA MORAMO PRESOJATI VSE … – BOG HOČE PO JEZUSU REŠITI VSE LJUDI. REŠENI BODO LE TISTI, KI SE BODO OZRLI NA KRIŽANEGA, KOT SO SE IZRAELCI NA MOJZESOVO KAČO. TA POGLED NA KRIŽANEGA POMAGA TUDI TAKRAT, KO VSE DRUGO ODPOVE!

  IZ SVETEGA EVANGELIJA PO JANEZU (Jn 3,7-15)

  Ne čudi se, da sem ti rekel: Morate se roditi od zgoraj. Veter veje, koder hoče, njegov glas slišiš, pa ne veš, od kod prihaja in kam gre. Tako je z vsakim, ki je rojen iz Duha.« Nikodém je odgovoril in mu rekel: »Kako se more to zgoditi?« Jezus mu je odvrnil: »Ti si učitelj v Izraelu in tega ne veš? Resnično, resnično, povem ti: Govorimo o tem, kar vemo, in pričujemo o tem, kar smo videli, toda našega pričevanja ne sprejemate. Če ne verjamete, kar sem vam govoril o zemeljskih stvareh, kako boste verjeli, če vam bom govoril o nebeških? Nihče ni šel v nebesa, razen tistega, ki je prišel iz nebes, Sina človekovega. In kakor je Mojzes povzdignil kačo v puščavi, tako mora biti povzdignjen Sin človekov, da bi vsak, ki veruje, imel v njem večno življenje.

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Jn+3%2C7-15&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  RAZLAGA BOŽJE BESEDE (Ervin Mozetič)

  Kakor je Mojzes povzdignil kačo….

  Protagonist današnje Božje besede je kača. Le-ta je prekanjena, je zapeljivka, ima sposobnost očarati. Sveto pismo nam pove tudi, da je lažnivka in da je zavistna. Prav zaradi zavisti hudiča – kače – je greh prišel na svet. Njegova sposobnost zapeljevanja nas uniči, da obljubi mnogo stvari, a ko pride ura plačila, plača slabo, je slab plačnik. Spomnimo se, kako se je Pavel jezil na Galačane: ‘Neumni Galačani, kdo vas je zapeljal? Vas, ki ste bili poklicani k svobodi, kdo vas je zapeljal?’ Pokvarila jih je kača.

  To ni nekaj novega, ampak stvar, ki je bila v zavesti izraelskega ljudstva že prisotna. Mojzesu je Gospod naročil, naj napravi bronasto kačo. Kdor jo je pogledal, se je rešil. Gre za podobo, ki pa je tudi prerokba oziroma obljuba, katere ni lahko razumeti. Jezus sam je namreč Nikodemu razložil, da ‘kakor je Mojzes v puščavi povzdignil kačo, tako mora biti povzdignjen Sin človekov, da bi vsak, ki veruje vanj, imel večno življenje’. Bronasta kača je bila torej podoba Jezusa, povzdignjenega na križu.

  Toda zakaj je Gospod uporabil to tako zelo grdo podobo? Preprosto zato, ker je On prišel, da bi vzel nase vse naše grehe. On je tako postal največji grešnik, ne da bi storil en sam greh. Pavel nam pravi, da je ‘On postal greh za nas’. In to predstavlja podoba, da je postal kača. To je grdo, a On je postal greh, da bi rešil nas. Ta Jezusova pot je sporočilo današnjega besednega bogoslužja.

  Vprašujem pa se: Je Jezus res moral biti pribit na križ? Res ni obstajala nobena druga možnost? Jezus zatrjuje, da se je to moralo zgoditi. Vse skupaj se nam zdi kar nemogoče. Ni lahko sprejeti misli, da Bog ni našel nobenega drugega izhoda iz nastale situacije, kot le pot križa. Le malo pred smrtjo prosi Jezus v molitvi na Oljski gori svojega Očeta: »Moj Oče, če je mogoče, naj gre ta kelih mimo mene, vendar ne kakor jaz hočem, ampak kakor ti«.

  V pasijonskih igrah, ki so jih uprizarjali v prejšnjih stoletjih v Škofji Loki in drugod, so bili vključeni tudi prizori, ki so nakazovali nekakšno Jezusovo človeško omahovanje pred tem, kar ga je čakalo: Jezus kot obsojenec nese svoj križ na Kalvarijo. Ko se mora malo odpočiti, se usede kar na križ in tik pred smrtjo premišljuje nekako takole: »Če že mora biti tako zaradi nedoumljivega Božjega sklepa, potem je res pomembno, da grem naprej po tej poti.« Takoj zatem pa se kljub vsemu ponovno vpraša: »Res mora tako biti?« Redovnik, ki ga spremlja na tej poti, mu v Božjem imenu odgovarja: »Da, kar mora biti, mora biti!« Nekdo lahko v tem vidi njegov poraz, drugi kot nekaj silno vzvišenega, tretji pa kot logično nadaljevanje pritrditve: »Naj se zgodi tvoja volja!«

  Brez potrebe se je spraševati ali je bilo res nujno, da je bil Jezus usmrčen na križu. Prav tako ali je to ali ono trpljenje na tem svetu le gola usoda. Marsikaj ne bi bilo potrebno, če bi bili mi drugačni in če bi res storili vse, da se v našem življenju izpolni Božja volja.

  Kako se dvigati nad logiko tega sveta, kako bolj vzljubiti križ?

  Vedno in povsod mora biti merilo Evangelij. V luči Evangelija in Jezusovega delovanja moramo presojati vse. Mi sami nismo nič, Bog je vse in samo on je merilo dobrega.

  Posloviti se moramo od predstav, da je Bog tisti, ki določenih stvari ne počne.

  Sprejeti, da je velika verjetnost, da ne bomo sprejemljivi za druge, če bomo zvesti božji logiki. Jezus je nazadnje izgubil skoraj vse prijatelje. Večina se je obrnila proti njemu. V odločilnih trenutkih se mu je v celoti postavila po robu prav shodnica iz katere je izhajal.

  Sprejeti, da pride vstajenje za velikim petkom, za umiranjem sebi, ne pred tem. Kdaj bo vstajenje, ne vemo, veliki petek pa moram sprejeti tisti dan, ko pride.

  Bog hoče po Jezusu rešiti vse ljudi. Rešeni bodo le tisti, ki se bodo ozrli na križanega, kot so se Izraelci na Mojzesovo kačo. Ta pogled na Križanega pomaga tudi takrat, ko vse drugo odpove. Ob Križanem je vprašanje ali tako res mora biti, pravzaprav odveč in nepotrebno. Bog je zvest in pomaga tudi tedaj, ko nič drugega več ne pomaga!

  Prosimo Marijo za milost, da bi jokali iz ljubezni, da bi jokali iz hvaležnosti, ker nas je naš Bog tako zelo ljubil, da je poslal svojega Sina, da se je izpraznil in se ponižal ter nas tako rešil.

  Povzeto po: Pridi in poglej, Ervin Mozetič

  Božje usmiljenje, ki se na nas izlivaš iz Kristusovih ran, zaupamo vate!

 98. Miro says:

  DUHOVNO SPREMLJANJE

  Ko iščeš svojo pot, ko ne veš kako naprej, ali se želiš bolj intenzivno posvetiti odkrivanju Božjega načrta za tvoje življenje … se lahko oglasiš na CDP, zavrtiš telefon ali napišeš meil, ter zaprosiš za občasen pogovor ali za možnost rednega duhovnega spremljanja.

  O duhovnem spremljanju na CDP več na:

  https://cdp.nadskofija-maribor.si/index.php/razlocevati/duhovno-spremljanje

 99. Miro says:

  MOLITEV DUHOVNEGA SPREMLJEVALCA

  Bog svobode, ki podarjaš življenje,
  hvala Ti za možnost, da sem lahko z ljudmi na ranljiv način,
  kadar delijo svojo krhkost kot tudi svojo nadarjenost, svojo temo kot tudi svetlobo.
  Prosim Te za milost zavedanja svoje krhkosti in teme.
  Podari mi voljnega in pogumnega duha, da se lahko poglobim v svojo ranljivost,
  da bom lahko svobodno z drugimi v njihovi ranjenosti.
  Pomagaj mi videti moja področja teme, da bodo lahko osvetljena,
  raziskovati mojo krhkost, da bo deležna Tvojega zdravilnega dotika,
  da se zavem svojih ovir, da jih bo lahko osvobodil Tvoj ljubeči Duh.
  Ustvari v meni odprt prostor, da bom lahko z nežnostjo in ljubeznijo sprejemal krhkost in ranljivost drugih.
  Pomagaj mi biti prostor počitka, kamor lahko drugi prinesejo svoje boje in veselja.
  Naj najdem dom v Tebi, da ga bodo lahko drugi v meni.
  Hvala Ti, Bog, za rast notranje svobode v meni, ki pomaga drugim srečati se s Tvojo ljubečo navzočnostjo.
  (prirejeno po: Conroy M.)

  Vir: https://www.duhovno-spremljanje.si/2016/molitev-duhovnega-spremljevalca/

 100. Miro says:

  »DUHOVNO SPREMLJANJE NI NITI PSIHOLOŠKA POMOČ NITI PREPROSTO KLEPETANJE Z DUHOVNIM SPREMLJEVALCEM, TEMVEČ SREČANJE TREH, PRI ČEMER IMA SVETI DUH ODLOČILNO VLOGO« (p. Ivan Platovnjak DJ)

  »Duhovno spremljanje je osebna duhovna pomoč kristjanu. Udejanja se znotraj duhovnega pogovora med duhovnim spremljevalcem in spremljancem, ki želi razvijati globlji osebni odnos z Bogom znotraj različnih skupnosti, v katerih želi živeti in delovati v duhu evangelija …

  Duhovno spremljanje ni niti psihološka pomoč niti preprosto klepetanje z duhovnim spremljevalcem, temveč srečanje treh, pri čemer ima Sveti Duh odločilno vlogo. Zato je potrebno pred duhovnim pogovorom moliti, da bi se zavedli te njegove navzočnosti in da bi to srečanje izročili povsem njegovemu vodstvu. Če nimamo te gotovosti, da on deluje po duhovnem spremljanju, potem je pravzaprav čas srečanja zapravljanje časa. Sveti Duh je dar. Zanj mora prositi tako spremljevalec kot spremljanec. Prav po molitvi za navzočnost in vodstvo Svetega Duha v duhovnem pogovoru ter zase in za duhovnega spremljevalca, postaja duhovno spremljanje resnični dar, ki nam je dan za našo človeško in duhovno rast.« (odlomek iz razmišljanja p. Ivana Platovnjaka DJ)

  Več o namenu in vsebini duhovnega spremljanja na:

  https://duhovnoizpopolnjevanje.si/2020/08/11/duhovno-spremljanje/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja