Nasvet

Nasveti za pomoč, nasveti za duhovno rast. Ko nam gre vse prav vse narobe se moramo obrnit k Bogu po pomoč. Ko nam gre vse dobro se moramo tudi obrnit k Bogu po pomoč, mogoče nam gre kaj narobe…


Bi želeli še kak nasvet. Zastavite vprašanje in vam bomo poskušali odgovorit.

This entry was posted in Domov. Bookmark the permalink.

6.722 Responses to Nasvet

 1. Miro says:

  KAKO UGOTOVITI, KAJ JE BOŽJA VOLJA? (Aleteia)

  PREPROSTI NASVETI MATERE ANGELICE O TEM, KAKO SLIŠATI BOŽJI KLIC

  Razločevanje Božje volje je lahko zahteven proces. Ni preprosto prepoznati, k čemu nas Bog kliče, in pogosto imamo premalo zaupanja za sprejemanje trdnih odločitev.

  Dobra novica pa je ta, da so se mnogi, ki so pred nami hodili pot vere, podobno spraševali v zvezi z Božjo voljo. Zapustili so nam bogate besede modrosti, ki nam na naši poti lahko pomagajo in nas opogumljajo.

  Več o tem na: https://frontity.si.aleteia.org/2019/03/01/prakticni-nasveti-da-bi-spoznali-kaj-je-bozja-volja/

  MOLIMO: O PRESVETA BOŽJA VOLJA, LJUBIM TE NADVSE (sv. Angela Merici)

 2. Miro says:

  KAKO ODPRAVITI SAMOPOMILOVANJE?

  ČE SE ODREČEMO SAMOPOMILOVANJU, NAJDEMO ŽIVLJENJSKO VESELJE

  “Beseda o križu je namreč tistim, ki so na poti pogubljenja, norost, nam, ki smo na poti rešitve, pa je Božja moč” (1 Kor 1,18). Občutek samopomilovanja načenja našo velikodušnost, škodi naši volji, krha odnose z drugimi.

  ZLO SE ZAČNE KOTITI V SRCU

  Naša notranja dejanja pripravljajo pot našim zunanjim dejanjem: naša notranjost narekuje pravila našemu vedenju. Jezus nas precej neusmiljeno, včasih celo grobo opozarja, da moramo biti pozorni na svoj notranji svet: v človekovem srcu se namreč začne kotiti vsako zlo. Izkušnje to potrjujejo: če nismo previdni, hitro izgubimo nadzor nad svojimi dejanji; vse naše nizkotnosti se porajajo v naših mislih in prav misli moramo neusmiljeno nadzorovati.

  Naše samopomilovanje se mora spoprijeti s stvarnostjo številnih bolnikov, ki se, pribiti na svoj križ, še znajo nasmehniti, potrpeti, opogumljati druge in je zato mogoče, da bodo nekoč ravno oni naša obsodba.

  O pametni vaji proti samopomilovanju, ki je sestavljena iz treh korakov, več na:

  https://si.aleteia.org/2022/01/30/odpravite-samopomilovanje-v-le-treh-korakih/

  • Hvala says:

   Ja, zlo se začne v srcu . Ko sem včasih v preteklosti poslušala razlago pridige v cerkvi , oz Božjo Besedo ki pravi:

   Niste se še do krvi uprli v boju zoper greh. 5 Pozabili ste na spodbudo, ki vam govori kakor sinovom:

   Moj sin, ne zaničuj Gospodove vzgoje
   in ne omaguj, kadar te kara.
   6 Kogar namreč Gospod ljubi, tega vzgaja,
   in tepe vsakega sina, ki ga sprejema (Heb 12, 4-6).

   nisem razumela, kako se upreti do krvi? Vendar življenjske situacije privedejo človeka , da vsako Božjo Besedo vsrka, hoče živeti kot Jezus zapoveduje.

   KAKO TO DOSEČI? KAKO SE UPIRATI GREHU? Vedno je pisanja na dolgo in široko, obrazložitve, ampak potrebno JE KONKRETNO POVEDATI:

   ČE IMAŠ PROBLEM , DA SI V DRUŽBI, KI OPRAVLJA IN OGOVARJA LJUDI, UPRI SE GREHU TAKO, DA ZAPUSTIŠ DRUŽBO IN ODIDEŠ, ČE IMAŠ PROBLEM Z GLEDANJEM PORNOGRAFIJE ZMEČI REVIJE IN OSTALE STVARI VSTRAN, NEKDO JE SVETOVAL NEKOMU DA CELO VRŽE RAČUNALNIK; IN NE VEČ IMETI TEGA GRADIVA NA DOSEGU ROK, KER TE BO PELJALO V GREH, ČE IMAŠ PROBLEM S SAMOPOMILOVANJEM POMISLI NAJPREJ NA JEZUSA KOLIKO JE ZATE PRETRPEL IN NA DRUGE LJUDI, VENDAR TE MISLI JE POTREBNO PRENESTI V SRCE-TO JE NAJTEŽJI DEL V ŽIVLJENJU. KO IMAŠ PROBLEM POŽREŠNOSTI, POJDI STRAN OD HRANE, BOJUJ SE. VENDAR NIKOLI SE NE BOJUJ SAM, VEDNO VSE DELAJ Z JEZUSOM IN MU IZROČAJ.

   ČE IMAŠ PROBLEM, DA BI V CERKVI LISTAL PO MOBITELU, PUSTI GA NEKJE DA GA NE BOŠ VIDEL, BORI SE PROTI SKUŠNJAVI, KI TE ZAPELJUJE, DA BI GA GLEDAL itd….itd….

   Kako se boš sam rešil grehov, zla, ki je na pohodu? KDO TI BO POMAGAL!

   Sam ne moreš ničesar, NAJPREJ POVEJ JEZUSU, DA ŽELIŠ, DA TE OSVOBODI VSAKEGA GREHA, KER SI SUŽENJ GREHA, POTEM PA ODIDI SKUPAJ Z NJIM NA BOJNO POLJE.

   To ni enostavno, samo napisati je enostavno. Kajti kdor se ne upira grehu, zapada globlje. Vse priložnosti in poti, ki vodijo v greh je potrebno ČRTATI. KAKO SE BOŠ BOJEVAL? NAUČITI SE JE POTREBNO BOŽJIH BESED NA PAMET ALI JIH PREBEREŠ IN SE UPRETI DO KRVI. Tudi Jezus se je hudobcu uprl Z BOŽJO BESEDO.

   Tako početje postopno vodi v zmago.

   Vse zmorem v njem, ki mi daje moč (Fil 4.13).

   • Miro says:

    MOLIMO K SVETEMU DUHU ZA RAZLOČEVANJE IN PRAVILNO RAZUMEVANJE OBRAVNAVANE TEME O SAMOPOMILOVANJU. SVETI DUH, PRIDI V MOJE SRCE!

    Sveti Duh,
    pridi v moje srce,
    pritegni ga k sebi s svojo močjo,
    o moj, Bog, in daj mi ljubezen
    s sinovskim strahom.
    Obvaruj me,
    o neizrekljiva ljubezen,
    pred vsako zlo mislijo,
    ogrej me, vžgi v meni
    svojo drago ljubezen
    in vsaka bolečina
    se mi bo zdela lahka.
    Oče, dobri Gospod,
    pomagaj mi
    pri vsem mojem delu.
    Jezus, ljubezen,
    Jezus, ljubezen.
    Amen.

    Molitev sv. Katarine Sienske

 3. Hvala says:

  Res imamo vsi pomanjkljivosti in napake, vendar včasih iz muhe res delamo slona, ukvarjamo se z nepomembnimi stvarmi, bistvo pa izpuščamo.

  Veliko je v današnjem času godrnjanja tudi v Cerkvi, vendar smo vsi ljudje zato smo tudi vsi grešniki. NAD KOM POTEM GODRNJAMO?

  Godrnjanje oz, pripombe, da ni dovolj duhovnikov in tako dalje, vendar neki duhovnik je lepo povedal. BOG DAJE TOLIKO DUHOVNIKOV, KOLIKO JIH LJUDJE POTREBUJEJO IN ZANJE MOLIJO. ČE JIH LJUDJE NE POTREBUJEJO, JIH BOG TUDI NE BO DAL. ON VSE UREJA V SKLADJU IN JE POPOLNOST IN MODROST V CELOTI.

 4. Miro says:

  KAKO SHAJATI Z NEKOM, KI KAR NE PRENEHA GOVORITI?

  Potrebni sta potrpežljivost in prijaznost – ter smisel za humor.

  https://si.aleteia.org/2019/03/07/7-nasvetov-za-lazje-shajanje-z-nekom-ki-kar-ne-preneha-govoriti/

  • Miro says:

   In še ključna misel iz tega prispevka, ki si jo velja zapomniti:

   »VSI IMAMO POMANJKLJIVOSTI IN MORAMO BITI DRUG Z DRUGIM POTRPEŽLJIVI IN LJUBEČI. DA VIDIMO OSEBO, KI JO JE BOG LJUBEČE USTVARIL, MORAMO POGLEDATI ONKRAJ NAPAK.«

 5. Miro says:

  MOJI NAJSTNIKI SE ODVRAČAJO OD VERE – KAJ LAHKO STORIM?

  NAJPREJ ZAUPAJTE V SVOJO VZGOJO IN V VSE, KAR STE JIH DOSLEJ NAUČILI … (Aleteia)

  Starši se včasih prestrašimo, ko opazimo, da se naši otroci v določeni starosti (pogosto v začetku najstniških let) začnejo odvračati od Boga in vere, v kateri so bili vzgojeni. V veliki zaskrbljenosti nas bo morda zamikalo, da bi jih “prisilili” – namesto povabili, kar je dosti bolj učinkovito – k obisku svete maše, udeležbi na duhovnih vajah ali skupni molitvi.

  O tem, kaj lahko starši storimo za vero svojih najstnikov, več na:
  https://si.aleteia.org/2019/06/09/moji-najstniki-se-odvracajo-od-vere-kaj-lahko-storim/

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 6. Miro says:

  RAZOČARANI V MOLITVI? UPOŠTEVAJTE NASVET SV. AVGUŠTINA

  Bog naše molitve včasih usliši tako, kot si želimo, in nas odreši trpljenja, za kar smo v molitvi prosili. Toda to se ne zgodi vedno, zaradi česar smo lahko pozneje razočarani. Sv. Avguštin pojasnjuje, da Bog takšne stvari dopušča z razlogom.

  https://si.aleteia.org/2021/11/21/razocarani-v-molitvi-upostevajte-nasvet-sv-avgustina/

 7. Kristina says:

  Celotna hiša v kateri živim bi potrebovala osvoboditev, jaz veliko blagoslavlja z blagoslovljeno vodo, prižigam blagoslovljeno sveco, tudi molim, kličem Jezusovo Kri naj se izlije na to hišo, kjer ni lepih besed, odnosov, samo fasada navzven, notri pa trohnoba. Možu sem rekla ko sva se poročila da ji šla zase v eno sobo am pak ni želel. To je sedaj preteklost in hvala Bogu za njo. Želim rešiti vsaj svoje otroke, vnuke de že ne morem sebe, prekiniti to negativnost, grde besede, bolezen, vnuka imata pljučnico in pri 5 in 6 letu že pumpice za astmo, pumpice sta imela že koja otroka, jaz, mož, dedek in njegove sestre in brati so bili astmatiki. To so težke in resne razmere.
  SV. Faustina Kowalska prosi za nas

  • Miro says:

   Spoštovana ga. Kristina,

   Hvala za vaše zaupanje pri iskanju ustrezne rešitve po Božji volji v vaši hudi življenjski situaciji. Kot je razvidno iz vaših dosedanjih zapisov in je bilo z moje strani že večkrat jasno poudarjeno, težave, v katerih se nahajate, zelo kličejo po temeljitem duhovnem pogovoru na »štiri oči«, duhovnem spremljanju, strokovni pomoči. V molitvi prosimo Gospoda Jezusa za potrebno luč in moč, da bi se mogli odpreti Njegovi odrešenjski pomoči. Ta se k nam milostno sklanja na ogromno različnih načinov – neposrednih in posrednih. Bog je pri svojih odločitvah in delovanju absolutno svoboden; komur On hoče, kakor On hoče, kjer On hoče, kadar On hoče … Še zlasti nam pomaga po materi Cerkvi, duhovnikih, svetih zakramentih, kot so sv. spoved, sv. evharistija, itd., po duhovnih spremljevalcih. Pomaga nam tudi po zdravnikih, psihoterapevtih …, skratka po ljudeh, ki nam jih na življenjsko pot pošilja Božja previdnost. Na široko odprimo srca za sprejem Gospodovih milosti po naši nebeški Materi Mariji! Molimo:

   SPOMNI SE, O PREMILA DEVICA MARIJA

   Spomni se, o premila Devica Marija, da še nikdar ni bilo slišati,
   da bi bila ti koga zapustila,
   ki je pod tvoje varstvo pribežal,
   tebe pomoči prosil in se tvoji priprošnji priporočal.
   S tem zaupanjem hitimo k tebi, o devic Devica in Mati,
   k tebi prihajamo in pred teboj zdihujoči grešniki klečimo (stojimo).
   Nikar ne zavrzi, o Mati Besede, naših besed,
   temveč milostno nas poslušaj in usliši. Amen.

   Naj vas Sveti Duh razsvetli pri pravilni odločitvi in potrebnih korakih po Božji volji, na mogočno Marijino priprošnjo!

   • Miro says:

    O DUHOVNEM SPREMLJANJU VEČ NA: https://ignacijevdom.si/duhovno-spremljanje/

    MOLIMO: PRIDI, SVETI DUH

    Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
    vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
    Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
    prenovil boš obličje zemlje.

    Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
    razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
    bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
    vselej radi sprejemali njegove spodbude.
    Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

  • Hvala says:

   Spoštovana ga. Kristina!

   Glede na vso situacijo, ki jo imate in na vse povedano že večkrat NAJ POTEGNEM JEDRO, BISTVO, SRČIKO REŠITVE.

   TO JE, DA DOVOLITE GOSPODU, DA VAS ON PREOBLIKUJE, ON VODI, VAM DAJE NASVETE, SKRATKA PREDAJTE SE MU. PUSTITE NAJ NAPRAVI IZ VAS KAR ŽELI, KER POTEM , KO VAS BO ON PRENOVIL-TO POMENI DA SE “BOSTE NA NOVO RODILA” NAREDIL VAM BO NOVO SRCE IN SVOJEGA SVETEGA DUHA VAM BO DAL , POTEM BOSTE ZAČELA GLEDATI Z NJEGOVIMI OČMI, MISLILA BOSTE KOT RAZMIŠLJA JEZUS, GOSPOD BO NAREDIL NOVO STVARITEV IN BOSTE POSTALA LUČ, KI BO SVETILA. TO DELA JEZUS. IN DAL VAM BO REŠITEV ZA SITUACIJO, KI JE PRI VAS DOMA.

   Če se s tem strinjate Gospodu povejte, da želite, DA VAM DA NOVO SRCE IN VDAHNE SVOJEGA SVETEGA DUHA, DA VAS NAREDI POPOLNOMA NA NOVO, IN NAJ VAS POTEGNE IZ STISKE. TO NAREDITE, ČE ŽELITE, POTEM PA POČAKAJTE IN BOSTE VIDELA, KAKO BO JEZUS ZAČEL TO IZVAJATI.

   To je vse, KAR JE BISTVO-JEDRO ZA ŽIVLJENJE NA ZEMLJI IN VEČNO ZVELIČANJE VAM IN VAŠIM IN GOSPODU V VEČNO SLAVO.

   Če se boste odločila, zapišite datum in z velikimi črkami IZJAVO GOSPODU in On BO PRIČEL DELATI, POKAZAL VAM BO SVOJO REŠITEV IN JO TUDI NAPRAVIL.

   SE MORDA BOJITE, SE BOJITE PREDRTEGA USMILJENEGA SRCA IN PREBODENIH ROK? NIKAR SE NE BOJTE.

   Zakaj ne dovolite, da vam da novo življenje? Da vam in vaši družini naredi rešitev, mislite, da je nesposoben, da morate sami iskati, razmišljati, oditi v akcijo! NE, PUSTITE MU, O TEM LAHKO NAPIŠEM SAMA CELO KNJIGO.

   JEZUS BO NAREDIL TAKOLE:

   Dam vam novo srce in novega duha denem v vašo notranjost. Odstranim kamnito srce iz vašega telesa in vam dam meseno srce. 27 Svojega duha denem v vašo notranjost in storim, da se boste ravnali po mojih zakonih, se držali mojih odlokov in jih izpolnjevali.

   PREMISLITE O JEZUSOVI REŠITVI!

   • Miro says:

    Spoštovana ga. Kristina,

    Ponovno predlagam, da veliko molite/molimo k Svetemu Duhu, da bi se v vaši težavni življenjski situaciji pravilno odločili glede potrebnega duhovnega spremljanja – v skladu z Božjo voljo. O tem smo objavili že vrsto odličnih prispevkov, in sicer izpod peres duhovnikov, ki se ukvarjajo s tem področjem. Odločitev je seveda vaša. Bog vas obilno blagoslovi pri premagovanju težav v vaši družini!

    MOLITEV K SVETEMU DUHU

    Pridi v mene, Sveti Duh,
    Duh modrosti:
    podari mi notranje oči in ušesa,
    da me ne bodo vezala
    na materialne stvari,
    ampak vedno iskala duhovno realnost.
    Pridi v mene, Sveti Duh,
    Duh ljubezni: dolivaj vedno več
    prave ljubezni v moje srce.
    Pridi v mene, Sveti Duh,
    Duh resnice: dovoli mi,
    da dosežem spoznanje resnice
    v vsej njeni polnosti.
    Pridi v mene, Sveti Duh,
    živa voda, ki priteka iz gore
    za večno življenje:
    daj mi milost, da pridem k tebi
    občudovat obraz Očeta
    v življenje in radost brez konca.
    Amen.

    (molitev sv. Avguština)

    • Kristina says:

     Hvala za tople besede. Občasno grem k g. Razinger ju a zmeraj nisem v situaciji, ker moram lagat kam grem. Grem pa večkrat v cerkev čez teden da pozdravim Jezusa, ker tudi k maši ne morem vsak dan ker mi vsi prigovarja jo lož, sin, tast, tašča, svakinja, nečakinje, sam pri zupniku si. Ne vejo, razen mož da sem prejela skapulir in ga nosim ponoči in podnevi. Ponoči slabo spim molim Rožni venec Božjega Usmiljenja in ponavljam Slavo, Očetu IN Sinu in svetemu Duhu, kličem svetega Duha da razsvetli moje misli, moje besede in dejanja. Imam priložnost da vsak teden grem na cescenje Resnjega telesa vsaj pol ure da se dotikam Njegovega roba. A neko zlo mi ne dovoli, vsakih toliko časa padem v obup. Klicala sam za molitev za osvoboditev pa so rekli da imajo guzvo, drugič pa da je vroče, verjetno se ni prišel čas.
     SV. Faustina Kowalska prosi za nas

     • Miro says:

      Ga. Kristina, priporočam vam, da si vzamete čas in premišljujete o tehtnih besedah, ki jih je sv. Favstina zapisala v svojem Dnevniku o spovedi in spovednikih (glej št. 112) ter o treh stvareh, namenjene tistemu, ki odločno hrepeni po svetosti in ki želi tudi sadov oziroma koristi od spovedi (glej št. 113).

      http://www.sticna.com/Dnevnik_Svete_Favstine_Kowalske.pdf

      Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!
      Sv. Favstina Kowalska, prosi za nas!

 8. Kristina says:

  Kako prenašati to, da ti tast govori da smo norci, nesposobni, svojim otrokom, mojemu možu, meni snahi za nič nismo nič preskrbeli. In mora biti vse po njegovo. Moj mož čez v 54letu mora ubogat očeta, ki ga celo življenje zmerja in o njem zanicevalno govori. Jaz žena to poslušam. Nočem odgovorjat Jezusa se poklicala naj on sodi. Tudi moj oče je govoril da iz brata ne bo nič in je res danes alkoholik in psihični bolnik. Zmeraj so ga primerjali z mano ker sem se dobro učila on pa je že 1.razred ponavljal. In tudi moj sin se je slabo učil I tudi sama sem govorila da naj se zgleduje po hčerki ki je magistrirala. Sin ima samo poklicno vendar zna delati, ampak odnos z očetom mojim možem ni nikakršen, tako kot že njegov odnos z očetom, samo da si ne dovoli da mož manipulira z jim kot to dela tast, ki manipulira z vsemi, vse kora imeti pid nadzori od nas v hiši sosedov, sorodnikov,..

  To so zelo hude zadeve in biti dober, ostati zvest Bogu v vsem tem ni lahko.
  SV. Jozef prosi za nas

 9. Miro says:

  KAKO PRENAŠATI NAPAKE DRUGIH (Aleteia)

  KRATKI NAPOTKI, KAKO (DOSTOJANSTVENO) PRENAŠATI SLABOSTI BLIŽNJIH

  Za Svetim pismom je Hoja za Kristusom po besedah založnikov ”brez pretiravanja eno izmed najbolj branih religijskih del, kar jih je bilo kdajkoli napisanih”. Knjigo je v 15. stoletju napisal nemški duhovnik Tomaž Kempčan in od prvega izida naprej ”je bila knjiga na voljo v skoraj dva tisoč izdajah in prevodih”.

  Delo je močno vplivalo na življenje številnih svetnikov, kot so sv. Ignacij Lojolski, sv. Terezija Deteta Jezusa in sv. Tomaž More.

  Šest navedkov iz Hoje za Kristusom naj vam pomaga, da boste lažje prenašali napake bližnjih.

  Več o tem na https://si.aleteia.org/2018/03/28/kako-prenasati-napake-drugih/

 10. Miro says:

  KAKO NAJTI NOTRANJI MIR

  POMANJKANJE MIRU IZVIRA IZ POMANJKANJA ZAUPANJA V BOGA

  V Božjem okolju, reviji o duhovnosti sredi življenja, so nanizali nekaj nasvetov, ki nam lahko pomagajo, da bomo kljub težkim časom ostali mirni in z optimizmom zrli v prihodnost.

  https://si.aleteia.org/2021/04/05/6-nasvetov-kako-najti-notranji-mir/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja