Nasvet

Nasveti za pomoč, nasveti za duhovno rast. Ko nam gre vse prav vse narobe se moramo obrnit k Bogu po pomoč. Ko nam gre vse dobro se moramo tudi obrnit k Bogu po pomoč, mogoče nam gre kaj narobe…


Bi želeli še kak nasvet. Zastavite vprašanje in vam bomo poskušali odgovorit.

This entry was posted in Domov. Bookmark the permalink.

4.486 Responses to Nasvet

 1. Miro says:

  PONOVNO SE PRIPOROČIMO SVETEMU DUHU ZA POMOČ IN VODSTVO, KAKO RAVNATI V ZAPLETENIH ŽIVLJENJSKIH SITUACIJAH, KO V DRUŽINI VLADA NASILJE, ALKOHOLIZEM IN PODOBNO.

  VSAK POSAMEZEN PRIMER ZAHTEVA IZJEMNO VELIKO MOLITVE, POTRPLJENJA, RAZMIŠLJANJA IN RAZLOČEVANJA V GOSPODOVI LUČI, PA TUDI ODGOVORNEGA IN POGUMNEGA ODLOČANJA IN RAVNANJA PO PRESVETI BOŽJI VOLJI!

  MOLIMO: PRIDI, SVETI DUH

  Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
  vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
  Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
  prenovil boš obličje zemlje.

  Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
  razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
  bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
  vselej radi sprejemali njegove spodbude.
  Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

  BOŽJE USMILJENJE, KI SI NAM DALO PRESVETO DEVICO MARIJO ZA MATER USMILJENJA, ZAUPAMO VATE!

 2. Miro says:

  ALI PONUDITI POMOČ DRUŽINI, V KATERI VLADA ALKOHOLIZEM?

  NASLEDNJIČ, KO BOMO PRIČA STISKI, PREMISLIMO, PREDEN ZAMAHNEMO Z ROKO, DA TO NI NAŠA SKRB. KDAJ PONUDITI POMOČ IN KDAJ NE?

  O tem v pogovoru z ANDREJO VEROVŠEK, ki je moderatorka na forumu Zasvojenosti in pomoč na Med.Over.Net.

  KDAJ PONUDITI POMOČ IN KDAJ NE?

  Velikokrat se znajdemo v dvomu, ko v svoji bližini opazujemo nekoga, ki bi potreboval pomoč. Nek notranji glas nas kliče, naj pristopimo, medtem ko drugi pravi, da je to osebna zadeva in naj se ne vmešavamo. Sprašujemo se, kaj naj storimo, komu prisluhnemo.

  Na tem mestu je stroka precej enotna. Ko smo priča situacijam, ko gre za fizično, spolno in psihično nasilje, zasvojenosti, duševne stiske, kot so stanja, ki nakazujejo na depresijo, lahko vodijo v samomor, zlorabe in izkoriščanje položaja za doseganje lastnih ciljev in teptanje človekovih pravic in svoboščin, je odgovor na vprašanje, ali priskočiti na pomoč, jasen. Dileme pravzaprav ni.

  V situacijah, ki jih omenjamo, in še nekaterih drugih, je zaščita človekovega dostojanstva, integritete, njegovega zdravja in tudi pravic ljudi v njegovi bližini pred njegovo pravico do zasebnosti in svobodnega obnašanja. Če ponazorimo z dvema primeroma, bo slika bolj jasna.

  Na primer, da na poti proti domu opazimo opotekajočega se pijanega sovaščana. Lahko bi pomislili, da je njegova svobodna volja, če se je napil. Pravimo si tudi: »Bo že nekako prišel do doma.« Poleg tega se spomnimo domačega reka: »Pijanci imajo vedno srečo.«

  V resničnem življenju je lahko mnogo bolj zapleteno. Zamislite si, da se temu človeku na poti nekaj zgodi in se poškoduje? Vi ste ga pred tem videli in bi ga lahko varno pospremili domov. Kako se boste počutili? Večina bi imela občutke slabe vesti in krivde. Težje, kot bi bile posledice, bolj bi jih notranje žrlo. Zato ne pozabite: kar lahko slabega preprečite, poskusite preprečiti.

  KAJ PA, KO SO RAZMERE BOLJ ZAPLETENE?

  Izberimo drugi primer. V sosednji hiši včasih slišite kričanje. Najpogosteje zvečer, ko se oče vrne pijan z dela. Včasih se vpitju pridruži še otroški jok. Kaj storite? Lahko ugasnete luč, zagrnete rolete in greste na drugi konec hiše, da niste priča trpljenju. Lahko drugi sosedi sporočite, kaj ste spet slišali. Lahko pa poskusite družini pomagati.

  KAKO, DA BO ZA VSE SPREJEMLJIVO?

  Več načinov je, izbrati boste morali enega ali več, saj najbolje poznate situacijo. Več možnosti je: ob priložnosti nagovorite mamo oz. ženo iz sosednje hiše. Poveste lahko, da včasih slišite kričanje in da vas skrbi za njeno varnost in varnost otrok. Poveste lahko, da ste pripravljeni prisluhniti, morda tudi pomagati, če vam pove, kaj je težava in kaj bi lahko storili.

  Če se ne odzove in zanika, bodite bolj odločni. Mirno, a odločno povejte, da tu ni samo ona, da so tukaj še otroci in da ste skupaj z njo pripravljeni poiskati strokovno pomoč.

  Druga pot je prek očeta oz. moža, ki naj bi pijan bil agresiven in vpil nad ženo in otroki. Tudi njega lahko nagovorite in poveste, čemu ste bili priča in če mu lahko kako pomagate. Izkažite razumevanje s tem, da se strinjate, da je situacija danes nezavidljiva, da so težave velike, pa vendar, da so zdaj časi, ko moramo stopiti skupaj in si pomagati. Z neposrednim vprašanjem ga boste razorožili in se mu približali. V tem primeru bo laže, če ga bo nagovoril moški iz vaše družine.

  Če je situacija nerodna in ne zmorete naravnost vprašati, lahko povprašate po ovinkih, kaj je bilo včeraj v njihovi hiši, da se je nekaj slišalo in da vas je zaskrbelo.

  ČE NEKDO NIMA DOVOLJ POGUMA ZA SOOČENJE, PA BI VSEENO RAD POMAGAL, KAKO LAHKO TO STORI?

  Če sta en ali drug način v nasprotju z vašim prepričanjem, se ne želite izpostavljati ali se morda celo bojite reakcije, se pozanimajte na telefonu za pomoč ljudem v stiskah ali na forumu Zasvojenost in pomoč na Med.Over.Net, kako lahko še pristopite.

  V vsakem primeru ste dolžni, kadar so v taki situaciji prisotni mladoletni otroci, o njihovi ogroženosti poročati na ustrezno ustanovo. V tem primeru sta to policija ali center za socialno delo. Moje priporočilo bi bil center za socialno delo kot prvi korak, saj boste tam lahko s strokovno delavko preverili resnično ogroženost otrok.

  Pred očmi imejte zavedanje in misel, da s tem pomagate otrokom, ki vam bodo nekega dne hvaležni, in da se s tem ne vmešavate v nekaj, kar ni vaša skrb, pač pa skrbite za našo skupnost.

  Skrb za bližnje se nam v polnosti vrača. Zato naslednjič, ko bomo priča stiski, večkrat premislimo, preden zamahnemo z roko, da to ni naša skrb. Ni vseeno, v kakšnem okolju živimo in kakšno dediščino prenašamo na svoje otroke.

  Povzeto po: https://www.druzina.si/clanek/ali-ponuditi-pomoc-druzini-v-kateri-vlada-alkoholizem

 3. Miro says:

  »VSTAL JE«. ALELUJA!

  VESELITE SE VSTALEGA KRISTUSA. DOBRI BOG JE DAL SAMEGA SEBE ZA NAS, DA BI PRINESEL
  RADOST PRAV V NAŠE DUŠE. V BETLEHEMU JE ANGEL REKEL »VESELJE«. V SVOJEM ŽIVLJENJU
  JE HOTEL KRISTUS DELITI SVOJE VESELJE Z APOSTOLI, »DA BI BILO MOJE VESELJE V VAS«.
  VESELJE JE BILO GESLO PRVIH KRISTJANOV. KOLIKOKRAT JE SV. PAVEL PONOVIL: »VESELITE
  SE VEDNO V GOSPODU, ZOPET VAM PRAVIM, VESELITE!« (Flp 4,4).

  Misel sv. Matere Terezije

 4. Miro says:

  ZAKRAMENT USMILJENJA

  EVHARISTIJA – ZAHVALA, kakor večkrat slišimo razlago, je vir in višek krščanskega življenja; je Zakrament Božjega usmiljenja, poleg svete spovedi. Je središče in moč Cerkve. »Sonce mojega življenja«, kot je zapisal Alojzij Grozde.

  To je najvišja oblika molitve; najplemenitejše dejanje Božje ljubezni. Neprecenljivi dar Njegove žive navzočnosti med nami. Sv. evharistija je nenehno ponavljajoča se in ponavzočujoča Kristusova daritev na križu. Spomin zadnje večerje, ko je pri lomljenju kruha Gospod Jezus vnaprej izrekel besede skrivnostnega božjega žrtvovanja, ki se dogaja pri vsaki sv. mašni daritvi: »To je moje Telo, ki se daje za vas!« In prav tako: »To je moja kri, nove in večne zaveze, ki se za vas in za mnoge preliva v odpuščanje grehov! To delajte v moj spomin!«

  Kakšna skrivnost, veličina in iznajdljivost Božje ljubezni! Kakšen dar človeštvu! Ali se sploh zavedamo, kako velik je ta Zakrament nad zakramenti! Ga dovolj spoštujemo in častimo?

  P. Pij je dejal: »Ko bi ljudje poznali vrednost sv. maše, bi morali priti vsak dan orožniki, da bi skrbeli za red pri cerkvenih vratih, zaradi množice ljudi!«

  O EVHARISTIJI, ZAKRAMENTU USMILJENJA, več v Prenovi, članek na strani 14.

  https://drive.google.com/file/d/1CVKnCaFbqqOukH7PoFbVOELx2tLEFAah/view

  Božje usmiljenje, neizmerno v zakramentu evharistije in duhovništva, zaupamo vate!

 5. Hvala says:

  JEZUS JE REKEL:

  Apostolska dela 1,4.8

  4 Ko je bil z njimi pri jedi, jim je naročil, naj ne odhajajo iz Jeruzalema, temveč naj počakajo na Očetovo obljubo, »o kateri ste slišali od mene;
  8 Toda prejeli boste moč, ko bo Sveti Duh prišel nad vas, in boste moje priče v Jeruzalemu in po vsej Judeji in Samariji ter do skrajnih mej sveta.«

  Kakor je Jezus pred začetkom svojega javnega delovanja prejel »moč Svetega Duha« (prim. Lk 4,1.14), tako jo morajo prejeti tudi apostoli. Sveti Duh bo neposredno navdihoval njihovo delovanje med pogani; prim. 8,15.17.29.40; 10,19.44–47; 11,12.15; 13,2.4; 15,8; 16,6–7; 19,1–7; 20,22–23; 21,11. SVETO PISMO.

  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  DANES LAHKO PRIČUJE-DUHOVNIK CIRIL ČUŠ

  OČE GA JE TEPEL IN MU 14-KRAT PREBIL GLAVO, A CIRIL JE ZMOGEL VSE ODPUSTITI

  DUHOVNIK V ŽETALAH CIRIL ČUŠ HODI TUDI PO TUJINI IN PRIČUJE, KAKO JE JEZUS POSEGEL V ŽIVLJENJE NJEGA IN NJEGOVE DRUŽINE.

  NJEGOVA ŽIVLJENJSKA ZGODBA SE LAHKO RAZŠIRI PO CELEM SVETU, JAVNO JE OBJAVLJENA, JEZUS JE REKEL: PREJELI BOSTE MOČ , KO BO PRIŠEL SVETI DUH NAD VAS IN BOSTE MOJE PRIČE

  Skozi težko trpljenje-oče je bil alkoholik , ki je poskušal Cirila celo ubiti, tudi Ciril je razmišljal da bi očeta ubil ; VENDAR BOŽJA LJUBEZEN JE MOČNEJŠA OD VSAKEGA ZLA. MILOST ODPUŠČANJA DELA ČUDEŽE.
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  POGLEJMO PRIČEVANJE DUHOVNIKA CIRILA

  Na nedeljo Božjega usmiljenja predstavljamo pretresljivo življenjsko zgodbo, ki je dokaz, da ima odpuščanje neverjetno moč
  Duhovnik Ciril Čuš, župnik v obmejni župniji Žetale, prihaja iz tradicionalne katoliške družine, ima še dva brata in dve sestri, prvorojenka pa je umrla že v otroških letih. Živeli so zelo skromno. Delali so na kmetiji in živeli ob kruhu, mleku, vodi.

  Padec in začetek alkoholizma
  Oče je začel delati kot zidar, a je padel z višine 5 metrov in bil mesec dni v komi. Padec je močno vplival nanj.

  Takrat so se začele težave z alkoholom, postal je zelo agresiven. Med sedmim in desetim letom je Cirilu 14-krat prebil glavo s topim predmetom. “Pri 10 letih sem moral v najhujši vročini nositi kapo, da drugi niso videli ran na glavi,” se spominja.

  Ko je bil oče trezen, je bil čudovit človek, svoje otroke je veliko naučil. Ko pa se je napil, je bilo bolje, da nikogar ni bilo v bližini.

  Ciril je moral večkrat zbežati skozi okno, prespati na skednju. Strah ga je bilo iti spat, ker je imel nočne more. Težko se je učil, šolo je komaj zdeloval.

  Kam bi pobegnil?
  “Pri 10 letih sem izgubil smisel življenja, želel sem narediti samomor, vendar me je nekaj zadržalo.”
  Pri 12 letih ni več dobil denarja za osnovno šolo, zato je začel delati na državnem posestvu – nabiral je jagode, višnje, jabolka, gobe, kostanj. Pri 14 letih je želel pobegniti od doma, ker ni več videl smisla življenja, a ni imel kam iti. “Velikokrat sem bil tepen, karkoli sem naredil, ni bilo v redu, vedno me je bilo strah očeta.”

  Po srednji šoli se je zaposlil in se preselil v neko staro hišo v Račah. “Moji prijatelji so bile takrat podgane in miši. Ampak od ponedeljka do petka sem imel mir, doma pa je bil pekel.” Imel je čas in zašel je tudi v knjižnico. Tam se je v njegovih rokah znašlo Sveto pismo, začel ga je prebirati. “Božja beseda me je iz dneva v dan bolj pritegnila.”

  Zavrženost
  Ciril v cerkev ni več zahajal. “Bil sem zelo zaprt, žalosten, izogibal sem se ljudi. Čutil sem zavrženost, nesprejetost, to me je spremljalo in me zaznamovalo.”

  Iz radovednosti je šel v Medžugorje, a se ga to ni posebej dotaknilo, opravil pa je dobro spoved. Ko se je vrnil, je čutil mir, a zgodilo se ni nič posebnega.

  Dragoceno spoznanje
  Neke nedelje ga je obiskal sopotnik iz Medžugorja. Peljal ga je na molitveno skupino Prenove v Duhu. “Vsi so tam z dvignjenimi rokami slavili Boga. Zdelo se mi je, da so na drogah, da niso normalni. Tega res nisem bil navajen.” Odločil se je, da nikoli več ne stopi v cerkev, saj so bili ti ljudje “čisto nenormalni”.

  A prijatelj ga je peljal znova in ker je bilo zunaj mrzlo, mu ni preostalo drugega, kot da vstopi v cerkev. Takrat pa je tam pričevala neka žena, ki jo je mož pretepal in jo varal, a mu je popolnoma odpustila.

  “Takrat sem prvič v življenju spoznal svojo največjo težavo – to je neodpuščanje svojemu očetu. Celo tako jezen sem bil, da sem razmišljal o tem, kako bi očeta ubil.”

  Prvi rožni venec
  To pričevanje se ga je tako globoko dotaknilo, da se je vsak teden vračal na duhovno skupino. Ko so zanj molili, je jokal kot otrok, njegove rane pa so se začele ozdravljati. Duhovnik mu je za to, da bi zmogel odpustiti, predlagal molitev. Vsak dan je za očeta zmolil rožni venec. V tem času je oče sicer odšel na zdravljenje, a ni šlo nič na bolje. Postajal je še bolj agresiven.

  Sveta obljuba
  “Želel sem si, da bi Bog nekaj naredil v mojem življenju. V tem sem videl edino rešilno bilko za svoje življenje.” Rožni venec je molil pred križem, na kolenih. Opisuje, da je bilo zelo težko in je vztrajal le zaradi obljube Bogu, da bo molil, dokler ne bo odpustil.

  “Ta obljuba je bila zame sveta. Bal sem se, da bi jo kdaj prekršil. Milijonkrat mi je bilo zelo težko. Nobene spremembe nisem videl. Brez smisla se mi je zdelo. Molitve nisem maral, raje bi šel gledat televizijo ali v diskoteko.” A vse to je bil odmik od njegovih težav, je pozneje ugotovil.

  Dva rožna venca
  Po letu in pol molitve je spoznal, da ni dovolj, da le moli, ampak da mora očetu povedati, da mu odpušča. “Boril sem se s sabo, prepiral sem se z Bogom, da ne morem odpustiti. A po enem mesecu je prišla milost, da sem stopil do očeta in mu dal roko.”

  Kljub temu spremembe ni bilo, ni bilo obojestranskega odpuščanja. Zato se je Ciril znašel v duhovni krizi. A od takrat ni molil le enega, ampak dva rožna venca na dan.

  Premagal strah
  Tretje leto molitve je spoznal, da mora očetu povedati tudi, da ga ima rad. Temu se je najprej upiral, nato pa je prosil Gospoda, da ozdravi njegovo srce vsakega pomanjkanja ljubezni do očeta. “Moja vera je tako rasla. Nisem imel ne poguma ne milosti, da bi takoj stopil do očeta. V moji glavi se je neprestano odvijalo, kako je oče grdo ravnal z mano.”

  A prišla je milost in znova je stopil do očeta. Povedal mu je, da je bil jezen nanj. Opravičil se mu je za vse. Dejal mu je tudi, da je on njegov edini oče in da ga ima rad.

  Najhujša preizkušnja
  “Takrat pa se je zgodilo najhujše trpljenje v mojem življenju. Oče je vzel nož in rekel: ‘Ubijem te kot svinjo!’ Pobegnil sem v sobo, oče pa je odšel v garažo po motorno žago, da me ubije. Prvič v življenju sem se postavil pred križ na steni in se začel zahvaljevati Gospodu: Jezus, hvala, da si mi dal takega očeta, da je alkoholik, hvala, da sem ničvreden.” Ušel je skozi okno.
  Trije rožni venci
  Od takrat ga očetova beseda ni več prizadela. Odpuščanja pa še vedno ni bilo. Začel je moliti tri rožne vence na dan. Oče je šel četrtič na zdravljenje, a je po nekaj urah pobegnil. Spet je hotel s sekiro nad družino.

  Pri molitvi, ko je že devet mesecev molil po tri rožne vence, so znova prišle misli: Tvoja ljubezen ni bila v dejanju. “Takrat sem vedel, da moram svojega očeta objeti.” V tistem času je oče popil liter žganja na dan, včasih se sploh ni več vračal domov. Drugič je imel cirozo jeter, bljuval je kri, psihiatri so rekli, da se mora sam odločiti, zdravniki pa, da ima morda še mesec dni življenja.

  Moč odpuščanja
  “Prosil sem, da bi mu odpustil, preden umre. Nekega dne sem po molitvi šel očetu naproti, ko se je vračal iz gozda. Vedno me je bilo strah, takrat pa sem čutil mir. Dal sem mu roko, pogledal sem ga v oči, povedal sem mu, da mu odpuščam, da mi je žal za vse, da ga imam rad. Prijel sem ga za glavo, ga naslonil na svoje prsi. Prvič v življenju sem ga objel.”
  Od tistega trenutka je oče prenehal piti, mir se je vrnil v družino. “Odprle so se mu oči in hotel je vse popraviti. Otroci smo prvič videli, kako se oče in mama objameta – jokali smo od sreče. Tudi otrokom je povedal, da nas ima rad.” Živel je še 16 let.

  Po odpuščanju mir in veselje
  “Ko sem odpustil, sem bil srečen, vesel. To živo srečanje z Gospodom je močnejše od vsakega sovraštva, prekletstva, trpljenja, od vsake najtežje stiske,” je prepričan Ciril. Tudi moliti ni prenehal.

  Državni prvak v kikboksu
  V srednji šoli je začel trenirati karate. Postal je državni prvak v kikboksu in trener kungfuja. Vse to je počel, ker ga je oče zaničeval in se je želel dokazati, po drugi strani pa zato, da bi se lahko branil. “To je pravzaprav iskanje samega sebe. Iskanje priznanja, da nekaj si. Vedno sem bil zavržen. Besedo zavržen sem 34 let nosil v sebi.”

  “Bil sem odvisnik od borilnih veščin. Postal sem državni prvak, sprejeli so me. V diskoteki sem delal kot redar. Hodil sem v šolo za telesnega stražarja. Napuh je bil v meni.”

  “Če me danes kdo zavrže, je to njegova težava. To ni več moja težava.”

  Duhovništvo? To ni zame.
  Cirilova pot pa je šla še dlje. Čeprav si je vedno želel veliko družino in jo je z dekletom, ki ga je več let imel, tudi načrtoval, je začutil, da to ni njegova pot. A tudi pot duhovništva se mu je zdela popolnoma neprimerna, saj je srednjo šolo le s težavo dokončal.

  Ko ga je Gospod klical, se je upiral in od Njega zahteval konkretna znamenja, da ga res kliče na pot duhovništva. Prejel jih je in se odločil.

  A še med študijem je velikokrat doživljal stiske, ker se mu je zdelo, da ne zmore. Ni se čutil sposobnega, da bi postal duhovnik. Toda klic je bil močnejši od vseh teh borb.

  Danes lahko pričuje
  Danes ve, da je moral iti po tej poti trpljenja, da bi lahko razumel ljudi, ki so na takih preizkušnjah. Njim lahko pričuje s svojim življenjem. Veliko tudi potuje po vsem svetu in pričuje o svoji izkušnji odpuščanja.

  “Če ne odpustimo, naredimo zapornico Božjemu blagoslovu, da Bog v nas ne more delovati. Odpuščanje pomeni, da se odnos do drugega znova vzpostavi. To pa je velik Božji dar.”
  “A vsak ima svojo pot. Jezus bo dal milost, ko bo videl, da je to potrebno. Včasih traja dolgo. Če bi meni Jezus dal milost po dveh tednih, bi morda postal isti stari človek. Po treh letih pa me je molitev veselila. Ko je prišlo odpuščanje, nisem nehal moliti,” še pravi žetalski župnik.

  https://si.aleteia.org/2018/04/08/oce-ga-je-tepel-in-mu-14-krat-prebil-glavo-a-ciril-je-zmogel-vse-odpustiti/

 6. Miro says:

  Vsak človek je poklican k SODELOVANJU Z BOŽJO MILOSTJO, ki nam prinaša globoko notranjo srečo in ljubezen do Boga in bližnjega. Ker pa je USMILJENI BOG človeku podaril svobodno voljo, se lahko vsak človek odloči tako, kakor sam želi. Na žalost tudi MIMO BOŽJE VOLJE, kar pa ga v življenju ne more osrečiti v njegovi notranjosti.

  V ZVEZI Z BOŽJO MILOSTJO VAM V RAZMIŠLJANJE POSREDUJEM NASLEDNJI PRISPEVEK S. TINE DAJČER – KRATKO, JEDRNATO, BISTVENO IN POUČNO ZA ŽIVLJENJE.

  SODELOVATI Z MILOSTJO

  Evangeljski odlomek 4. adventne nedelje (Lk 1,26-38) nas popelje v srečanje Marije z nadangelom Gabrielom. Natančneje, v prizor Marijinega oznanjenja, ki so ga umetniki skozi stoletja tolikokrat želeli ujeti na svoja platna, freske, v skulpture.

  Ob premišljevanju tega svetopisemskega odlomka se pogosto ustavim ob besedah: »Pozdravljena, obdarjena z milostjo, Gospod je s teboj.« (Lk 1,28)

  Marija, ki je znala angelove besede ohraniti v svojem srcu, me uči umolkniti pred skrivnostjo učlovečenja in me hkrati vabi, da bi tudi moje srce postajalo odprto za Božjo besedo, razpoložljivo za sodelovanje z milostjo. To pomeni, da jo najprej prepoznam in sprejmem. Da ji dovolim, da vstopi v hišo mojega srca in ga z ljubeznijo preoblikuje. Milost vstopa nežno in tiho in vendar tolikim našim odnosom daje okus, barvo, toplino.

  Angel Gabriel Mariji spregovori tudi o Elizabeti: »Glej, tudi tvoja sorodnica Elizabeta je spočela sina v starosti; in to je šesti mesec njej, ki so jo imenovali nerodovitno. Bogu namreč ni nič nemogoče.« (Lk 1,36-37)

  Kolikokrat se nam morda zazdi, da nekaj, kar smo sejali, ni obrodilo sadu. Ali pa je srce postalo mlačno zaradi nepotrpežljivosti nad Gospodovim prihodom in občutkom nerodovitnosti. Bomo novorojenemu Detetu, našemu Odrešeniku, na letošnjo božično noč dovolili, da vstopi v naše jasli? Ga preprosto sprejeli in se Mu pustili presenetiti?

  Božja ljubezen, ki se sklanja k človeku, je lepa, nežna, ustvarjala, iznajdljiva in zastonjska. Naj nam Gospod pomaga, da jo bomo sprejeli in skupaj z Marijo z obnovljenim zaupanjem molili: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgodi se mi po tvoji Besedi!« Lk 1,38)

  Povzeto po: https://solske-sestre.si/sodelovati-z-milostjo/

  Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni!

 7. Miro says:

  MILOST JE VIR ZA DELO POSVEČENJA; OZDRAVLJA IN POVZDIGUJE ČLOVEŠKO NARAVO TER
  NAS NAREDI ZMOŽNE ŽIVETI KOT BOŽJI OTROCI.

  O MILOSTI IN KREPOSTIH obširneje na:

  https://opusdei.org/sl-si/article/tema-28-milost-in-kreposti/

  BOŽJE USMILJENJE, KI NAS NAPOLNJUJEŠ Z MILOSTJO, ZAUPAMO VATE!

 8. Miro says:

  PRIČEVANJE ENE OD UDELEŽENK DUHOVNIH VAJ V VIPAVSKEM KRIŽU

  Z duhovnim spremljevalcem sva pregledala in predelala stavek za stavkom, poglavje za poglavjem in meni so se počasi začele odpirati oči, kako je treba brati Sveto pismo. Biti moraš predvsem ponižnega duha, se zavedati, da je to božja beseda, za razumevanje pa iskreno poklicati na pomoč svetega Duha. Izkušnja je bila čudovita, enkratna. Sledil je trden sklep, da bom odslej redno brala Sveto pismo, vsaj občasno, kadar bo utegnil, pa mi bo pri tem pomagal spremljevalec.

  Vrhunec duhovnih vaj pa je bila zadnji večer adoracija pred Najsvetejšim. Česa takega še nisem doživela. Na oltarju je bi Jezus, pred oltarjem na tleh pa kadilnica z žarečim ogljem. Vsak je dobil v roke nekaj kadila in posamično smo ga kleče polagali na oglje. Med tem obredom me je prevzel močan občutek kot da sem jaz sama to kadilo, ki se sicer izničim v ognju, pri tem pa se kot dim in vonj dvigam proti Jezusu, ga objemam, poljubljam in častim. Občutek je bil nepopisen, ganljiv in zelo mističen.

  Povzeto po: https://www.duhovno-spremljanje.si/2020/utrinek-iz-duhovnih-vaj/

  BOŽJE USMILJENJE, NAVZOČE V POSTAVITVI IN DELITVI SVETIH ZAKRAMENTOV, ZAUPAMO VATE!

 9. Miro says:

  »BREZ LJUBEZNI ZUNANJE DELO NIČ NE KORISTI; VSE PA, KAR IZ LJUBEZNI STORIMO,
  ČE JE TUDI NEZNATNO IN PREZIRLJIVO, RODI OBILEN SAD. BOG NAMREČ BOLJ GLEDA
  NA TO, IZ KAKEGA NAMENA KDO KAJ DELA, KAKOR NA TO, KAJ DELA.«

  (Tomaž Kempčan, Hoja za Kristusom)

  Božje usmiljenje, ki si nas poklicalo k sveti veri, zaupamo vate!

  • Miro says:

   MOLIMO:

   Gospod, napravi me za orodje miru:
   da bom ljubil – kjer me sovražijo,
   da bom odpuščal – kjer me žalijo,
   da bom družil – kjer je prepir,
   da bom govoril resnico – kjer je zmota,
   da bom prinašal vero – kjer me muči dvom,
   da bom vzbudil upanje – kjer trpinči obup,
   da bom tvojo luč prižgal – kjer vlada tema,
   da bom ustvarjal veselje – kjer domuje skrb.

   Gospod, naj gledam na to:
   ne da me bodo razumeli – ampak da bom jaz druge razumel,
   ne da bom ljubljen – ampak da bom ljubil,
   ne da me bodo tolažili – ampak da bom jaz druge tolažil.

   Kajti:
   kdor daje – ta prejema,
   kdor sebe pozabi – sebe najde,
   kdor odpušča – se mu bo odpustilo,
   kdor tu umre – se zbudi v večnem življenju.

   Gospod, naredi me za orodje svojega miru,
   da bom tja, kjer je sovraštvo, prinašal ljubezen;
   kjer vlada krivica, duha odpuščanja;
   kjer vlada nesloga, slogo;
   kjer vladajo zmote, resnico;
   kjer je dvom, zaupanje;
   kjer je obup, upanje;
   kjer je tema, svetlobo;
   kjer je žalost, veseljeGospod, naj si manj prizadevam,
   da bi bil potolažen, kot da tolažim;
   da bi me razumeli, kot da razumem;
   da bi me ljubili, kot da ljubim.

   Kajti ko dajemo, prejemamo;
   ko odpuščamo, nam je odpuščeno;
   in ko umiramo, dosežemo prerojenje;
   s smrtjo se rodimo za večno življenje v Kristusu,
   našem Gospodu.
   Amen.

   Molitev sv. Frančiška Asiškega

   BOŽJE USMILJENJE, KI NAS NAPOLNJUJEŠ Z MILOSTJO, ZAUPAMO VATE!

 10. Hvala says:

  VEROVATI MORAMO V GOSPODA, V NJEGOVO MOČ Z VSO MOČJO, DUŠO IN TELESOM. BOG NAM JE DAL OBLAST

  Luka 10,19

  GLEJTE, DAL SEM VAM OBLAST STOPATI NA KAČE IN ŠKORPIJONE TER NA VSAKRŠNO SOVRAŽNIKOVO MOČ. IN NIČ VAM NE BO ŠKODOVALO.

 11. Hvala says:

  SVETA MARIJA NE ODREČE POMOČI!

  MARIJA, KI RAZVEZUJE VOZLE, knjižica za molitve. MARIJA LAHKO RAZVEŽE VOZLE IN V TEJ KNJIŽICI JE SVETOVANO ZA KATERE VOZLE NAJ PROSIMO MARIJO, DA JIH BO RAZVEZALA.

  MARIJA RAZVEZUJE VOZLE: To so življenjska področja, NA KATERE SE NANAŠA GLAVNINA PRIČEVANJ. Tudi v tej knjižici so objavljena pričevanja.

  MARIJA RAZVEZUJE VOZLE: nerazumevanje, medgeneracijski spor, ločitev, splav, neprostovoljna samskost, neodpuščanje, bolezni, duševna ali telesna prizadetost, depresija, napačni občutek krivde, poklicne napetosti, stres, brezposelnost,

  neodplačljivi dolgovi, socialna izključenost ,

  odvisnosti-MAMILA, ALKOHOL, HOROSKOPI, VRAŽEVERJE, IGRE, PORNOGRAFIJE, SATANISTIČNE PRAKSE, ŠTUDIJ, POVRNITEV ZAUPANJA V BOGA.

  Podoba Marije, ki razvezuje vozle, je na potovanju po Nemčiji leta 1984 prevzela Jorgeja Maria Bergoglia takratnega nadškofa, Buenes Airesa, današnjega papeža Frančiška.

  Več kopij slike je odnesel seboj v Argentino, kjer je podoba Matere, ki nam pomaga pri reševanju vsakdanjih težav, PREBUDILA MOČNO LJUDSKO ČEŠČENJE.

  SVETA MATI IN JEZUS IMATA ZA NAS NAČRT. GOSPOD IN MARIJA POZNATA VSAKEGA ČLOVEKA, ZATO TUDI JEZUS VE, KAM BO ODVISNIKA POSLAL, ALI PA SE GA BO DIREKTNO DOTAKNIL IN OZDRAVIL. VSAK ČLOVEK IMA SVOJE TELO- UNIKATNO IN PSIHO. NE SMEMO BOGA OMEJEVATI, BOG OBVARUJ!

  PROSIMO IN MOLIMO, NAJ SE JIH GOSPOD IN MARIJA DOTAKNETA S SVOJIM USMILJENJEM, NA SVOJ NAČIN OB NJIHOVEM ČASU.

  MI MORAMO BITI Z GOSPODOVO VOLJO ZEDINJENI, LE TAKO BOMO LAHKO IZPOLNJEVALI NJEGOVO VOLJO. BOG ZAHTEVA POSLUŠNOST. Jezus je povedal Favstini da deli milosti, velike milosti POSLUŠNIM LJUDEM.

  JEZUS IMA NAČRT OD VEKOMAJ ZA VSAKEGA POSAMEZNIKA, KO ŠE NI BILO LJUDI NA SVETU.

  Zato je najbolj potrebno da PROSIMO ZA ODVISNIKE, MOLIMO ZA TISTE, KI PROSIJO MOLITVENO POMOČ DA BO GOSPOD OB SVOJEM ČASU POSEGEL NA SVOJ NAČIN V NJIHOVA ŽIVLJENJA.

  • Hvala says:

   MOJZES IN ARON NISTA PRIŠLA V OBLJUBLJENO DEŽELO.

   POGLEJMO ZAKAJ?

   BOG JE REKEL: 4 Mojzes 20,12

   Gospod pa je rekel Mojzesu in Aronu: »Ker nista verovala vame, da bi me kot svetega izpričala pred očmi Izraelovih sinov, ne bosta pripeljala tega občestva v deželo, ki jim jo dajem.«

   VERUJMO IN ZAUPAJMO V BOGA!

 12. Miro says:

  KAKO DOSEČI SPRAVO, ČE STE SE HUDO SPOREKLI V DRUŽINI?

  NASVET PAPEŽA FRANČIŠKA: V zakonskem življenju prihaja do prerekanja, včasih celo “letijo krožniki”, vendar vam dam nasvet: nikdar naj se dan ne konča, brez da bi se pomirila med seboj. Dobro poslušajte: Sta se sprla mož in žena? Otroci in starši? Ste se hudo sporekli? To ni dobro, vendar to ni ključni problem. Problem je v tem, da to občutje ostane navzoče še naslednji dan. Zatorej, če ste se sprli, naj se nikdar dan ne konča, brez da bi se spravili v družini. Kako pa naj dosežem spravo? Naj pokleknem? Ne! Le drobna gesta, nekaj majhnega in že se vrne družinska harmonija. Dovolj je kakšna nežnost, brez besed. Ampak nikoli naj se ne konča dan brez sprave. Je to jasno? Ni lahko, ampak to je treba storiti. Tako bo življenje lepše.

  Odlomek iz kateheze papeža Frančiška, 13. maj 2015

 13. Miro says:

  »KDO IMA HUJŠE BOJE, KAKOR KDOR SI PRIZADEVA PREMAGATI SAMEGA SEBE?
  IN TO BI MORALO BITI NAŠE OPRAVILO: PREMAGOVATI SAMI SEBE, DOBIVATI DAN
  ZA DNEM VEČJO OBLAST NAD SEBOJ IN VEDNO NAPREDOVATI V DOBREM.«

  (Tomaž Kempčan, Hoja za Kristusom)

  Božje usmiljenje, ki si nas poklicalo k sveti veri, zaupamo vate!

  • Hvala says:

   Ja, res -PREMAGATI SAMEGA SEBE.

   GOSPOD NAM LAHKO POŠLJE ČLOVEKA, KI NAS BO PIKAL KOT JEŽ Z BODICAMI, DA BOMO PREIZKUŠENI V VERI. PREIZKUŠENOST VERE SE KALI V OGNJU.

   To je vaja. Tako kot praktično vadimo vonjo z avtomobilom, tako LAHKO PREIZKUSIMO NAŠO POTRPEŽLJIVOST, S KATERO SE PRIDOBI ZMAGA.

   Glejte, neka oeba mi je POŠILJALA BODICE-OPRAVLJANJA, OGOVARJANJA, NASPROTOVANJA itd…ČE JE ČLOVEK ZAČETNIK V BOJU, POTEM HITRO PADE.

   Prizadele so me “bodice”te osebe, začutila sem v sebi-VRELIŠČE. JEZA JE NARAŠČALA V MENI, VENDAR NISEM ŠE SPROŽILA KONTRA PLAZU NEPRIMERNEGA GOVORJENJA, KAJTI ŽE SEM SE ZAVEDALA, DA JEZIK POVZORČA SMRT ALI ŽIVLJENJE, POSLEDICE SO TEŽKE TUDI ZA POTOMCE. ODLOČILA SEM SE, DA BOM SPOŠTOVALA BOŽJO ZAPOVED.

   V PRSIH ME JE TIŠČALO, JEZA JE NARAŠČALA. OBRNILA SEM SE NA JEZUSA IN MARIJO:

   V mislih in v srcu sem takole molila : LJUBI JEZUS IN MARIJA, KAJ BI VIDVA STORILA NA MOJEM MESTU, POMAGAJ MI MARIJA IN JEZUS, VESTA DA NI V MOČI ČLOVEKA, DA OBDRŽI JEZIK, PROSIM POMAGAJTA MI!

   V TISTEM TRENUTKU SEM SE ODLOČILA IN POVEDALA JEZUSU IN MARIJI, DA NE ŽELIM GREŠITI, AMPAK PROSIM ZA MILOST IN ČLOVEKU ODPUŠČAM.

   V TEM SEM ZASLIŠALA-NE VRAČAJ HUDEGA S HUDIM.

   Še naprej sem prosila , ker je v meni vrelo in v tistih trenutkih ME JE JEZA POPUSTILA, NOBENE UŽALJENOSTI TUDI NISEM VEČ ZAZNALA, BILA SEM POPOLNOMA MIRNA, VESELA, DA BI POSKAKOVALA, KAJTI NISEM NAPRAVILA GREHA Z USTI, NISEM VRAČALA HUDEGA S HUDIM, IN GOSPOD ME JE REŠIL! ČLOVEKA SEM GLEDALA S POPOLNOMA DRUGAČNIMI OČMI, KOT NAJVEČJEGA DOBROTNIKA.

   GOSPODOVA MILOST JE REŠITEV V PRAVEM TRENUTKU!

 14. Miro says:

  VSE NAŠE MOLITVE VKLJUČUJMO V OBHAJANJE NAJSVETEJŠE DARITVE. BREZ ODREŠENIKA JEZUSA KRISTUSA, KI SE DARUJE ZA NAS IN NAŠE ODREŠENJE NA SVETEM OLTARJU, SE NAŠE MOLITVE NE MOREJO DVIGNITI K NAŠEMU NEBEŠKEMU OČETU! VEDNO PA SE PRIPOROČIMO TUDI PRESVETI DEVICI MARIJI. PO MARIJI K JEZUSU!

  JEZUSOVO SRCE JE ENA SAMA LJUBEZEN. KRI IN VODA, KI STA PRITEKLI IZ ODPRTE STRANI, STA ZNAMENJE, DA NAS JE JEZUS LJUBIL DO KONCA.

  Božje usmiljenje, neizmerno v zakramentu evharistije in duhovništva, zaupamo vate!

 15. Miro says:

  ŽIVETI PREROŠKO

  Velikokrat kot kristjani slišimo, da je potrebno živeti preroško, uporabiti karizmo prerokovanja, ki je dar Svetega Duha. Jezus je prišel, da bi ozdravil bolne, izgnal hude duhove in oznanil, da je prišlo Božje kraljestvo. V moči tega Jezusovega poslanstva, ki ga imamo tudi mi sami, je potrebno v svetu ponovno dokazati Božjo (pre) moč nad zli duhovi, in to z ozdravljanji v Imenu Jezusa Kristusa, z izganjanji demonov in s prerokovanji, kaj bo Bog (še) storil v zgodovini človeka in sveta.

  Iz prispevka Andreja Justinka, Prenova, september 2020

  Več o tem razmišljanju na strani 12:
  https://drive.google.com/file/d/1dhd425Bpp_UIuLjJ-07ps1QfHfe8sFSl/view

  Slava tebi, Jezus, ti si naše Odrešenje!

 16. Miro says:

  Ker je reševanje nesporazumov izredno pomembno, je priporočljivo, da se ponovno poglobimo v to problematiko. Ni nič narobe, če se k tej temi večkrat vračamo. Pomembno je, da v molitvi odpiramo srce in se z Božjo pomočjo prek postopnih korakov dvigamo na »zeleno vejo«.

  KAKO REŠEVATI NESPORAZUME? SV. IGNACIJ IMA ODLIČNO STRATEGIJO (Aleteia)

  JEZUITSKI DUHOVNIK PREDLAGA SEDEM DRŽ, KI SO NAM LAHKO V POMOČ PRI KATEREM KOLI SPORU

  Pa naj gre za fanta, sestro ali najboljšo prijateljico, vedno obstajajo možnosti, da se nekoč z nekom glede nečesa ne bomo strinjali. Kateri so najboljši načini za plodovit pogovor, če sta oba sogovornika trdno ukoreninjena v svojih, nasprotujočih si prepričanjih?

  Sv. Ignacij ima nekaj nasvetov za razločevanje, ki so zelo uspešni pri reševanju sporov, in so učinkoviti, pa naj se pogovarjamo o podnebnih spremembah, šolanju svojih otrok ali jedilniku nocojšnje večerje.

  Preden se naučite pravilno razločevati, pa morate poskrbeti, da bo vaša glava resnično na pravem mestu.

  Ameriški jezuit Warren Sazama sv. Ignaciju pripisuje sedem drž za pristno razločevanje:

  1. odprtost,
  2. velikodušnost,
  3. pogum,
  4. notranja svoboda,
  5. premišljevanje v molitvi in izpraševanje vesti,
  6. pravilno postavljene prednosti ter
  7. razločevanje med sredstvi in ciljem.

  Če teh drž ne premoremo, ne bomo znali uspešno razločevati. Kako torej te drže uporabimo pri nesporazumih?

  Več o tem na: https://si.aleteia.org/2021/01/11/kako-resevati-nesporazume-sv-ignacij-ima-odlicno-strategijo/

  Božje usmiljenje, ki vedno in povsod spremljaš vse ljudi, zaupamo vate!

 17. Miro says:

  LJUDJE SE VEČKRAT SPRAŠUJEMO, KAKO PRISTOPITI DO ŽRTVE, ZA KATERO VEMO, DA JE DELEŽNA NASILJA V DRUŽINI.

  Ob tem DR. CHRISTIAN GOSTEČNIK izpostavlja, da žrtve nasilja pogosto niso sposobne priznati, da se nad njimi izvaja nasilje. Še več, žrtev za nasilje obtožuje sebe in čuti ponižanje.

  Posledično je do žrtve nasilja tudi težko pristopiti, toda najmanj, kar lahko storimo, je, da žrtvi damo vedeti, da smo ji na voljo, da nam lahko zaupa in da smo ji pripravljeni pomagati. (odlomek iz članka: Zakaj se žrtev nasilja vrača v nasilen odnos in kako ji pomagati?)

  O problematiki nasilja v družini več na:
  https://www.iskreni.net/zakaj-se-zrtev-nasilja-vraca-v-nasilen-odnos-in-kako-ji-pomagati/

  • Miro says:

   MOLITEV SV. MATERE TEREZIJE

   Nebeški Oče,
   s Sveto nazareško Družino
   si nam dal življenjski zgled.
   Pomagaj nam, ljubeči Oče,
   da bo naša družina postala novi Nazaret,
   kjer bodo vladali ljubezen, mir in radost.
   Naj bo globoko razmišljujoča,
   vdana evharistiji
   in poživljena z radostjo.
   Pomagaj nam, da bomo v družinski molitvi
   ostali povezani v veselju in žalosti.
   Nauči nas, da bomo videli Jezusa v članih svoje družine,
   posebej takrat, ko nam bodo povzročali največ skrbi.
   Naj Jezusovo evharistično srce
   naredi naša srca ponižna, kot je Njegovo,
   in nam pomaga, da bomo na svet način
   še naprej opravljali družinske dolžnosti.
   Naj se ljubimo med seboj,
   vsak dan bolj,
   kakor Bog ljubi vsakega izmed nas,
   in naj si odpuščamo napake,
   kot Ti odpuščaš naše dolge.
   Pomagaj nam, ljubeči Oče,
   da bomo sprejemali vse, kar nam daješ,
   in dajali vse, kar nam boš vzel,
   z velikim nasmehom na obrazu.

   Brezmadežno Marijino Srce,
   začetek našega veselja, prosi za nas.
   Sv. Jožef, prosi za nas.
   Sveti angeli varuhi,
   bodite vedno z nami,
   varujte in vodite nas.
   Amen.

 18. Miro says:

  PRENOVA V DUHU – KARIZMATIČNA PRENOVA KATOLIŠKE CERKVE

  PRIDI, GOSPOD JEZUS! Z MOČJO SVOJEGA DUHA PRENOVI OBLIČJE ZEMLJE! Raz 22,20)

  Prenova v Duhu ali Karizmatična prenova je najprej in predvsem Božji dar. Ne gre za kakšno izrazito specifično duhovnost, temveč le za resno razumljeno, mišljeno in živeto katoliško krščanstvo, katerega bistveni del je tudi dar Svetega Duha.

  Zakaj karizmatična?

  Uresničenje Jezusove in Očetove obljube o Tolažniku (Jn 16,7) oziroma moči z višave (Lk 24,49) je na binkoštni praznik in pozneje v prvih krščanskih občinah rodilo sadove, ki jih imenujemo karizme – darove Svetega Duha. Karizme v Cerkvi obstajajo tudi danes. Vsako krščansko občestvo v Cerkvi je lahko veselo in hvaležno, če mu Sveti Duh nakloni svoje darove, ki si jih je treba želeti in zanje moliti.

  Karizmatična izkušnja prve Cerkve, zapisana v Svetem pismu, je gotovo temelj vsakega govora o karizmah v Cerkvi danes. Začetek govora o karizmah je Jezusova obljuba apostolom, da bodo prejeli moč z višave (Lk 24,49) – to je Svetega Duha – kar se uresniči v Apd 2,1–13, kjer beremo o darovih Duha.

  Karizmatičnost je v resnici bistveni element krščanstva, vključen v prenovo vere in Cerkve. Ni se nam treba bati, da bi karizme ali karizmatična molitvena občestva “porušila” obstoječi Cerkveni red in vodila v zmedo, saj Sveti Duh ne ruši tistega, kar je sam sezidal.

  Več o Prenovi v duhu na:
  https://www.marijino-oznanjenje.si/index.php/content/display/75/20/20

  Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni!

  • Hvala says:

   GOSPODU SE ZAHVALJUJEM Z VSEM SRCEM, KER ME JE PRIPELJAL V PRENOVO V DUHU. ON JE VEDEL ZAKAJ IN JE IMEL OD NEKDAJ NAČRT ZAME, TAKO KOT IMA ZA VSAKEGA ČLOVEKA. DOKAZ, DA GOSPOD ZA VSAKEGA ČLOVEKA SKRBI PO SVOJEM NAČRTU, JE MED DRUGIM TUDI TA, DA NISEM VEDELA O PRENOVI NIČESAR!

   HVALA NEBEŠKI MATERI, KI J MOLILA IN MOLI ZA MENE IN VSE MOJE!

   • Miro says:

    Čudovita zahvala! Jezusu in Mariji prisrčna zahvala za vse, kar nam podarjata po Prenovi v duhu. Tudi sam sem bil po tej poti deležen že številnih milosti.

    BOŽJE USMILJENJE, KI SI NAM DALO PRESVETO DEVICO MARIJO ZA MATER USMILJENJA, ZAUPAMO VATE!

 19. Miro says:

  DUHOVNO SPREMLJANJE NI ODKRITJE 21. STOLETJA, AMPAK KORENINI V SKUPNOSTI JEZUSA IN NJEGOVIH UČENCEV. ŠE VEČ, SEGA V SAMO UČLOVEČENJE, KO BOG ČLOVEKU V JEZUSU KRISTUSU DARUJE SAMEGA SEBE IN VTISNE SVETU NEIZBRISNI PEČAT LJUBEZNI!

  Hrepenenje sv. Frančiška Asiškega, da bi hodil po Kristusovih stopinjah, je tudi danes živo navzoče v mnogih, ki želijo v vsakdanu najti Njega – Pot, Resnico in Življenje. Frančiškovo nenehno iskanje Boga v vsem, kar ga je obdajalo in v vseh, ki jih je srečeval in s katerimi je živel, nam je v navdih pri razbiranju govorice Boga, ki nas vsakega posebej kliče po imenu in vztrajno ponavlja, da smo dragoceni v Njegovih očeh.

  Duhovno spremljanje ni odkritje 21. stoletja, ampak korenini v skupnosti Jezusa in njegovih učencev. Še več, sega v samo učlovečenje, ko Bog človeku v Jezusu Kristusu daruje samega sebe in vtisne svetu neizbrisni pečat ljubezni. Od trenutka učlovečenja naprej nam ostaja gotovost, da nismo sami. Bog vstopa v naše življenje po različnih znamenjih, dogodkih, težavah in radostih življenja in po osebah.

  Več o duhovnem spremljanju na: https://www.duhovno-spremljanje.si/spremljanje/

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!
  Sv. Frančišek Asiški, prosi za nas!

 20. Hvala says:

  JEZUS NE DOPUSTI DA BI ČLOVEK OSTAL V “PREPADU” KAMOR JE PADEL.

  V NAJNIŽJO GLOBEL GRE ISKAT SVOJO “IZGUBLJENO OVCO”. POBRAL JO BO, OČISTIL, OBVEZAL RANE, DAL HRANO DA BO POSTALA KREPKA, DAL JI BO ZDRAVILO!

  • Miro says:

   MOLIMO:

   Moj Oče,

   Občudujem način, kako me ljubiš, od nezrelosti do zrelosti,
   od zlomljenosti do celovitosti.

   Ne obtožuješ me za moje napake, ne omalovažuješ me zaradi
   mojih šibkosti. Objameš me, ko sem na dnu in me ojačaš.

   Obvezuješ moje rane, da se lahko zacelijo. Mojemu srcu daješ
   počitek, da lahko spet bije močneje.

   Z menoj si!

   Ti si Najvišji, Eden in Edini. Moj Stvarnik. Naredi čudež v meni
   in preko mene.

   Ozdravi mojo dušo in me naredi celovitega.

   Pomagaj mi, da svoje življenje živim tako, kot si želiš Ti. Naj Te
   drugi iščejo še bolj goreče, ko bodo videli, kakšna dela delaš po
   meni.

   Vse to v Jezusovem imenu. Amen.

   (Molitev za ozdravljenje moje duše, Operando)

   https://operando.org/molitev-za-ozdravljenje-moje-duse/

 21. Hvala says:

  NAJVEČ ZLA, GREHA, POVZROČIMO Z JEZIKOM!

  Pregovori 18,21

  SMRT IN ŽIVLJENJE STA V OBLASTI JEZIKA,
  KDOR GA UPORABLJA, BO JEDEL NJEGOV SAD

  Dnevnik Favstine Kowalske veliko govori o tem,. Joyce Meyer opozarja. ČE OPRAVLJAMO ALI OBREKUJEMO ČLOVEKA, POMENI, DA SE IMAMO ZA BOLJŠEGA OD NJEGA. Z JEZIKOM SE PREKLINJA, SE DELA GORJE ČLOVEKU. Z JEZIKOM SE SEJE SMRT ALI ŽIVLJENJE.

  JEZUS JE REKEL:

  Rimljanom 12,19.21

  Ne maščujte se na svojo roko, ljubi, ampak dajte prostor Božji jezi, saj je pisano: Moje je maščevanje, jaz bom povrnil, pravi Gospod.

  Ne daj se premagati hudemu, temveč premagaj húdo z dobrim.

  PUSTITI BOGU JEZO, ON BO POVRNIL ČLOVEKU. NE DELAJMO NA SVOJO PEST.

  JEZUS JE REKEL:

  Rimljanom 3,13

  ODPRT GROB JE NJIH GRLO, S SVOJIMI JEZIKI GOVORE ZVIJAČNO; KAČJI STRUP JE POD NJIHOVIMI USTNICAMI.

  Na vsako misel, besedo in dejanje moramo paziti. Sama sem opazila, kako počasi raste človek, kar si je zadal za nalogo, VENDAR GRE. Z BOŽJO MILOSTJO GRE. ČLOVEK NAPREDUJE PO KAPLJICAH, VENDAR IZ KAPLJIC NASTANE OCEAN.

  OD NAŠIH MISLI IN BESED JE ODVISNA ZMAGA V ŽIVLJENJU. ALI SPREJEMO ŽIVLJENJE ALI SMRT!

  • Miro says:

   MOLIMO: BOŽJE USMILJENJE, KI NAS REŠUJEŠ BEDE GREHA, ZAUPAMO VATE!

   • Miro says:

    Res je, na vsako misel, besedo in dejanje moramo paziti. Kako je z nepremišljenimi besedami, je zapisal že Paul Roth. Na to se je dobro večkrat spomniti, da bi ljudje bolj pazili na svoje besede in več molili, kot nam svetuje naša nebeška MATI MARIJA (glej sporočila Kraljice miru iz Medjugorja).

    PROŠNJA ZA PRAVO BESEDO

    Tudi dan, ki se zdajle začenja,
    potrebuje besede pozdrava in zahvale;
    potrebuje besede odločitve in odklonitve,
    potrebuje besede preudarka.
    Daj mi prave besede.

    Živimo in mislimo, se odločamo in molimo,
    kaznujemo in ljubimo v besedah in z besedami.
    Te so lahko močnejše,
    bolj prodorne in nevarne kot pa dejanja.
    Daj mi besede ljubezni.

    Besede lahko povezujejo,
    lahko zdravijo in tolažijo,
    lahko pa tudi sejejo razdor,
    sekajo rane in ubijajo.
    Lahko učijo in pojasnjujejo,
    lahko lažejo in zapeljujejo.
    Daj mi besede resnice.

    Ko sem govoril, je beseda izrečena
    in tako nad njo nimam nobene moči več.
    Zdaj živi svoje lastno življenje,
    ki pomaga ali uničuje;
    ne morem je več prijeti,
    zvezati ali poklicati nazaj.
    Daj mi besede življenja, da mi nocojšnji večer
    ne bo treba obžalovati nobene besede.

    (Paul Roth)

 22. Miro says:

  MOLIMO S SV. FAVSTINO K MATERI BOŽJI:

  O dobra Mati božja, naj posnemam tvoje življenje.
  Ti si mi svetla zarja, vsa prevzeta tonem v tebi.
  Mati in brezmadežna Devica, po tebi mi odseva žarek Boga.
  Učiš me, kako naj ljubim Boga sredi stisk.
  Ti si moje varstvo in ščit pred sovražnikom.
  (Dn 1232).

  Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo
  za Mater usmiljenja, zaupamo vate!

 23. Hvala says:

  NAJVEČJI V NEBEŠKEM KRAJESTU

  Matej 18,1-5

  1 Tisti čas so učenci stopili k Jezusu in dejali: »Kdo je torej največji v nebeškem kraljestvu?« 2 Tedaj je poklical k sebi otroka, ga postavil mednje 3 in rekel: »Resnično, povem vam: Če se ne spreobrnete in ne postanete kakor otroci, nikakor ne pridete v nebeško kraljestvo! 4 Kdor se torej poniža kot ta otrok, bo največji v nebeškem kraljestvu, 5 in kdor sprejme enega takega otroka v mojem imenu, mene sprejme.«

  Favstina Kowalska je PISALA O BOŽJEM USMILJENJE , KAR JI JE JEZUS POVEDAL, JO UČIL, JI SVETOVAL itd..

  VELIKA SVETNICA JE, KER SE JE PREPUSTILA JEZUSOVI VOLJI, NJEGOVEM UČENJU. BILA JE ZELO POSLUŠNA.

  V Dnevniku je večkrat omenila, da določene stvari, zadeve itd..ni razumela. VENDAR NI BILO POTREBNO DA BI JIH RAZUMELA, KER JE JEZUS REKEL NAJ ZAUPA IN DELA VSE PO NJEGOVEM NAVODILU IN POTRPI IN STROGO UPOŠTEVA POKORŠČINO.

  • Hvala says:

   Popravek- pravilno glasi: NAJVEČJI V NEBEŠKEM KRALJESTVU

   • Miro says:

    Sv. Favstini se priporočimo za pomoč, da se bomo prestolu BOŽJEGA USMILJENJA bližali po Mariji, Materi usmiljenja, da bomo v življenju resnično živeli v pokorščini Bogu in tako spolnjevali Božjo voljo.

    BOŽJE USMILJENJE, KI SI NAM DALO PRESVETO DEVICO MARIJO ZA MATER USMILJENJA, ZAUPAMO VATE!

    Sv. Favstina Kowalska, prosi za nas!

 24. Miro says:

  BODITE ODSEV BOŽJE LJUBEZNI IN PRIČUJTE O VSTALEM JEZUSU S SVOJIM
  ŽIVLJENJEM

  Dragi otroci! Naj bo ta čas za vas spodbuda za osebno spreobrnjenje. Otročiči, v samoti
  prosite Svetega Duha, da vas okrepi v veri in zaupanju v Boga, da boste vredni pričevalci
  ljubezni, s katero vas Bog obdarja po moji navzočnosti. Otročiči, ne dopustite, da bi vam
  preizkušnje otrdile srce in da bi bila molitev kakor puščava. Bodite odsev Božje ljubezni
  in pričujte o vstalem Jezusu s svojim življenjem. Jaz sem z vami in vas vse ljubim s svojo
  materinsko ljubeznijo. Hvala vam, ker ste se odzvali mojemu klicu.

  Sporočilo Kraljice miru po vidkinji Mariji Pavlović, 25. april 2020

  https://www.mladifest.com/medjugorje/obvestila/spor2.htm

  Marija, Kraljica miru, prosi za nas!

 25. Hvala says:

  JEZUS KLIČE NA POT VSAKEGA ČLOVEKA, NA POT, KI JE UNIKATNA. VSAK ČLOVEK IMA SVOJE DOŽIVETJE, SVOJE SREČANJE Z JEZUSOM. LAHKO SE ODZOVE ALI PA NE ODZOVE NA NJEGOV DOTIK.

  IN TAKO TUDI VSAK LAHKO PRIČUJE, KAKO SE JE SOOČIL Z JEZUSOM. VSAK IMA SVOJO POT, POSEBNO POT. SVETI PAVEL JE IMEL BURNO DOŽIVETJE KO SE JE SREČAL Z BOGOM. IN GA JE TUDI OPISAL.

 26. Miro says:

  V dneh pred NEDELJO BOŽJEGA USMILJENJA, ki jo letos praznujemo 16. aprila, veliko razmišljamo o BOŽJEM USMILJENJU do nas grešnikov in o tem, kako naj bomo sami usmiljeni do bližnjih.

  KAKO NAJ BOMO V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU ZARES USMILJENI?(Aleteia)

  USMILJENJE NI ZGOLJ ODPUŠČANJE. JE TUDI STRPNOST, DOBROTLJIVOST, SOČUTJE … DELA USMILJENJA SO IZRAZ LJUBEZNI, V KATERI ODSEVA BOŽJA LJUBEZEN

  Nedelja Božjega usmiljenja nas vabi, da globlje odkrijemo, do katere mere se Gospodu – “ki je usmiljen in milostljiv Bog, počasen v jezi in bogat v dobroti in zvestobi (2 Mz 34,6) – v svoji bedi zasmili grešnik. Ne zavrne teh, ki ga kličejo in jih prosi le eno: da bi bili preprosti in drzni kakor majhni otroci, da bi se mu vrgli v naročje ter se nenehno vračali k njegovi ljubezni.

  Bolj kot zaznavamo Gospodovo željo, da bi vsakega človeka napolnil s svojim usmiljenjem, bolj smo poklicani, da o njem pričujemo.

  USMILJENJA NE MOREMO PREJETI, ČE SAMI NISMO USMILJENI

  Najhuje ni grešiti, najhuje je dvomiti o usmiljenju. Da bi se o tem prepričali, je dovolj, če primerjamo Judežev obup s Petrovimi solzami potem, ko sta Jezusa oba izdala. Prvi se je obesil, drugi je postal velik svetnik, ki ga vsi dobro poznamo.

  Ne moremo sprejeti usmiljenja, če sami nismo usmiljeni. “Odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo,” rečemo v očenašu. “Bodite usmiljeni, kakor je usmiljen tudi vaš Oče!” (Lk 6,36), poudarja Jezus v priliki o neusmiljenem dolžniku (Mt 18,23-35), ki je trdega srca, kakršni smo mi vsi, ko nočemo odpustiti svojim bratom, medtem ko Bog nam odpušča.

  USMILJENJE JE ZVESTA DOBROTA IN SOČUTJE

  Usmiljenje nas razoroži. Namesto, da bi v nas vzbudilo obsodbo ali da bi v naša usta položilo besedo zavračanja, odpre naše srce, da začutimo stisko svojih bratov. “Bogu lahko darujemo le skozi veličastvo”, je rekla Martha Robin. Usmiljenje lahko izrazimo le tako, da ga vsakodnevno živimo tam, kjer smo.

  Usmiljenje ni le odpuščanje, je tudi zvesta dobrota, sočutje, ki človeka gleda v globini njegove biti, v vsakršni stiski: greha, lakote, žeje, osamljenosti, obupa, odvzema prostosti, telesne bolečine, družbenega propada.
  Nedvoumno Jezus govori o usmiljenju, ko omenja poslednjo sodbo: “Kajti lačen sem bil, žejen sem bil, tujec sem bil, bolan, v ječi …” (prim. Mt 25,31-46). “Poučevati, svetovati, tolažiti, opogumljati so dela duhovnega usmiljenja, kakor so takšna dela odpuščati in potrpežljivo prenašati. Dela telesnega usmiljenja so posebno naslednja: nasičevati lačne, poskrbeti za streho tistim, ki so brez stanovanja, oblačiti razcapane, obiskovati bolnike in jetnike, pokopavati mrtve (KKC, § 2447).

  USMILJENJE ŽIVIMO LE TAKRAT, KADAR SE Z DRUGIM ZDRUŽIMO V NJEGOVI BEDI

  Dela usmiljenja niso “dobra dela” v strogem pomenu besede. Vsi smo nagnjeni k temu, da bližnjemu pomagamo z vidika naše kreposti, predanosti, družbenega položaja, našega gmotnega stanja. Vendar v tem primeru ne gre za usmiljenje. Usmiljenje živimo le, če se bližnjemu pridružimo v njegovi bedi, kar za slehernega izmed nas pomeni, da sprejmemo lastno bedo.

  Samo ko se prepoznamo uboge in grešne pred Bogom ter se predenj postavimo kot ubogi, smo sposobni od Boga sprejeti usmiljeno ljubezen, s katero lahko nato ljubim svoje brate. Ne gre za neko “duhovno uboštvo”, pri katerem bi zanikali lastne sposobnosti in bogastvo: gre za to, da se zavedam, da si nisem ničesar zaslužil, da mi je bilo vse darovano zastonj ter da sem v svojem bistvu “malček”, ki vse dolguje svojemu Očetu.

  To se še posebno odraža pri vzgoji. Usmiljenje naj bi dajalo, če tako rečemo, ton krščanski vzgoji. Usmiljenje, zaradi katerega smo strpni, na razpolago, da poslušamo in potolažimo, da smo sposobni isto stvar tudi petdesetkrat pojasniti, da do neskončnosti ponavljamo iste naloge, da odpremo srce in roke ter sprejmemo izgubljenega sina in odpustimo “sedemdesetkrat sedemkrat”.

  To je usmiljenje, po katerem sebe sprejemamo od Boga takšne, kakršni smo, ter nas naše omejitve ne jezijo. Naša avtoriteta do otrok bo tako še večja, ker ne bo temeljila na naših močeh, temveč v Bogu. Tako bomo z njimi znali še bolj potrpeti, ker se bomo vedno znova z vsemi našimi slabostmi in napakami zaupali njegovemu neskončnemu usmiljenju.

  https://si.aleteia.org/2021/04/11/kako-naj-bomo-v-vsakdanjem-zivljenju-zares-usmiljeni/

  BOŽJE USMILJENJE, KI IZVIRAŠ IZ PRESVETEGA SRCA JEZUSOVEGA, ZAUPAMO VATE!

 27. Miro says:

  Naj k pravilnemu razumevanju prispevkov s področja krščanske duhovnosti pripomore naslednje razmišljanje, povzeto iz knjige OSNOVE KRŠČANSKE DUHOVNOSTI, ki jo je napisal češki jezuit in univerzitetni profesor Tomáš Špidlík.

  ZMOTE V RAZUMEVANJU DUHOVNEGA ŽIVLJENJA

  Zmota ni isto kot laž, napačnost, potvorba, prevara. Često poudarja zelo resničen, nemalokrat pozabljen vidik, vendar tako pretirano, da postane trditev enostranska in privede v drugo skrajnost. Popolno duhovno življenje pa je harmonično sodelovanje vseh sestavin naše osebnosti: telesa, duše, duha, družbene in zgodovinske razsežnosti; vse mora biti na svojem mestu in v pravi meri. Enostransko poudarjanje ene ali druge sestavine vodi v zmotne težnje, ki jih moremo razdeliti v naslednje miselne tokove:

  1. MATERIALIZEM
  2. PSIHOLOGIZEM
  3. PRETIRANI SPIRITUALIZEM
  4. ENOSTRANSKI KRŠČANSKI SOCIOLOGIZEM

  O teh miselnih tokovih podrobneje v nadaljevanju.

  • Miro says:

   1. MATERIALIZEM

   Je očitno nasproten krščanskemu duhu. Vendar se je Cerkev morala že na začetku distancirati tudi od izključujočega ”spiritualizma” platonikov in pretiranih idealistov. Materija ni zlo, je delo dobrega Stvarnika. Telo ni bilo ”dodano” duši šele po grehu, ampak pripada našemu ”jazu”. Prav tako pa ni mogoče sprejeti nasprotne skrajnosti, teorije, ki uči, da duhovna dejavnost duše ni nič drugega kot rezultat materialnih pogojev. Takšnim trditvam so v preteklosti avtorji odločno nasprotovali, zdele so se jim nevredne svobodnega človeka. Včasih pa so tudi oni pretiravali v zatrjevanju o neodvisnosti duha od telesa in od okolja. Glede tega je treba pritrditi nekaterim popravkom modernih študij, vendar le do te mere, da ne zanikamo prvenstva duše in prednostnega daru človeške svobode.

   Iz knjige OSNOVE KRŠČANSKE DUHOVNOSTI, odlomek iz razmišljanja o zmotah v razumevanju duhovnega življenja, avtor Tomáš Špidlík.

   Se nadaljuje.

   • Miro says:

    2. PSIHOLOGIZEM

    Božje življenje sicer ima svoj »sedež« v duši, vendar v ničemer ne ovira njenih značilnosti, zakonitosti in funkcij. Psihologija je v zadnjih časih znatno napredovala. Pokazalo se je, da more razložiti nekatere pojave, za katere se je v preteklosti zdelo, da so nadnaravni, neposredni učinek Svetega Duha. Krščanska asketika je hvaležna psihologiji za njen prispevek pri spoznavanju človeka. Z druge strani pa je radikalno nasprotna težnjam, ki hočejo s psihologijo vse razložiti in skrčiti delovanje Svetega Duha na skupek funkcij duše in človekovih sposobnosti. Zmota psihologizma ima različne odtenke. Razdelimo jih v tri kategorije:

    a) RACIONALIZEM, INTELEKTUALIZEM

    Človek je razumno bitje. Vse hoče razumeti, išče razloge za to, kar je moč dokazati, dvomi, kjer mu ni vse jasno. Takšna je njegova narava. Tudi kristjan mora rabiti razum, ga gojiti in razvijati s poukom in osebnim razmišljanjem. Razumna mora biti tudi naša vera. Teologija išče poti do boljšega in jasnejšega umevanja. Kdor rabi razum na verskem področju, nikakor ne dela napačno.

    Um spoznava stvarnost. Sholastična filozofija uči, da je v bistvu vsa stvarnost dosegljiva razumevanju človeškega uma (Ens est intelligibile). Vendar ne smemo pozabiti, da človeški um ni božji um in da je omejen, torej nepopoln. Racionalizem to pozablja in priznava za stvarnost samo to, kar razume. Podoben je otroku, za katerega je ves svet to, kar zaobseže s svojim pogledom. Od Boga razodetih verskih resnic, ki se človeškemu razumu ne zde jasne, racionalisti ali ne sprejemajo ali pa jih izkrivljajo.

    Na drugačen in včasih še nevarnejši način podlegajo racionalizmu krščanski intelektualci. Jezusovo sporočilo je sv. Pavel dojel kot tako neizmerno, da je kakor v ekstazi zapisal: ”O globočina bogastva in modrosti in vednosti v Bogu! Kako nedoumljivi so njegovi sklepi in neizsledna njegova pota” (Rim 11,33). Kaj delajo teologi, moralisti in misleci teh 2000 let? Skušajo prevesti sporočilo evangelija v doktrinalna in moralna načela, v poučevanje.

    Dogaja se, da imajo nekateri tudi krščanstvo za neke vrste velik program, sistem resnic ali teorijo za spremenitev sveta. Celo nasprotniki priznavajo, da je krščanski nauk ”zelo soliden sistem”, ki je v stoletjih prepričal že mnoga ljudstva.

    In vendar Kristusovo sporočilo v svojem bistvu ni samo nauk; slednji je samo njegov del, polnost pa je življenje v Kristusu, v Svetem Duhu. Solovjev se ni obotavljal v gnusu imenovati L.N. Tolstoja Antikrista, zaradi njegovega napačnega pojmovanja krščanstva, češ da evangelij ni nič drugega kakor zbirka odličnih nasvetov za moralno življenje.

    V tem primeru bi upravičeno mogli podvomiti, ali je to sporočilo zares čisto novo. Različne zapovedi evangelija najdemo tudi drugod. Celo sam Jezusov prihod na svet (in v tem Solovjev sledi cerkvenim očetom) bi bil odveč. Zadostovalo bi razodetje evangeljskih predpisov brez Odrešenikove smrti in vstajenja.

    Tej nevarnosti racionalistične enostranosti so izpostavljeni danes mnogi, ki se preveč ubadajo s soočanjem krščanstva z drugimi svetovnimi nazori. Že sv. Irenej je opozoril, da Kristus s svojim učenjem ni prinesel vseh novosti. Marsikaj od tega, kar beremo v evangeliju, so oznanjali že preroki. In vendar je Kristus prinesel ”vso novost” s tem, da je ”dal samega sebe”, ko se je rodil, umrl in vstal od mrtvih, dal življenje za nas, da bi tudi mi imeli večno življenje (prim. Jn 10,28).

    b) VOLUNTARIZEM

    Človeška volja je velika moč, sposobna neverjetnih reči. Tudi odrešenja ne dosežemo brez nje. ”Bog te je ustvaril brez tebe – piše sv. Avguštin – vendar te odrešiti brez tebe ne more.” Po drugi strani ne smemo pretiravati, kakor da bi bila že dobra volja dovolj (pelagijanska zmota) ali da bi morali ocenjevati in vrednotiti krščansko popolnost zgolj po učinkovitosti, še zlasti zunanji.

    Proti koncu prejšnjega stoletja so nekateri trdili, da v modernem času t.i. pasivne kreposti niso več primerne in da bi jih morale nadomestiti t.i. aktivne kreposti. Človek našega časa naj bi se ne osredotočal toliko na ponižnost, meditacijo, adoracijo, odpovedovanje, ampak naj bi zbral vse sile, da naredi kaj konkretnega za Cerkev, za socialno pravičnost, za človekove pravice. Ti programi, porojeni iz dobrih namenov, vsebujejo velik del resnice. Če pa jih prepustimo njihovi enostranski težnji, se kmalu pokaže, kako v marsičem nasprotujejo Kristusovemu življenju in evangeljskemu nauku.

    Poleg voluntarizma govorimo tudi o moralizmu. Ljudje z močno voljo očitno bolje ohranjajo moralne zakone in cerkvene zapovedi: so bolj zvesti v izpolnjevanju svojih dolžnosti. Toda ali moremo biti gotovi, da so zato boljši in bolj sveti kot drugi? Brez dvoma izpolnjevanje zapovedi posvečuje. Toda dejstvo, da je Jezus večkrat nasprotoval farizejstvu, dokazuje, da je zunanje izvrševanje predpisov lahko tudi maska, ki zakriva resne pomanjkljivosti notranjih vrednot.

    c) SENTIMENTALIZEM

    Navzočnost Svetega Duha očiščuje vse naše zmožnosti, tudi naša čustva. Uho glasbenika, ki napreduje v svoji umetnosti, postaja vse občutljivejše za harmonijo zvokov in tok melodije. Napredek v duhovnem življenju prebudi čut za to, kar sv. Pavel imenuje ”od zgoraj” (Kol 3,1), za svet božjega in pobožnost. Rodi se notranje veselje, tolažba, mir, ki ga svet ne more dati. Takšni pa so, po besedah apostola, ”sadovi Duha” (Gal 5,22).

    Duhovni avtorji so se vedno vpraševali, ali so ta stanja nujno potrebna ali ne, in ko pride do njih, ali so nezmotno znamenje navzočnosti Svetega Duha. Kako soditi o stanju človeka, ki teh stanj ne pozna, ali celo nasprotno, ki se čuti potrtega, polnega protislovij, v skušnjavah, čuti odpor do vsega? Tudi sedanja teologija obravnava ta težavni problem: kako se človek ”zaveda” božje milosti?

    Gotovo je, da se moramo ogibati zmot, ki jih je Cerkev že obsodila, recimo mesalianizma (4. stol.). Ta je
    učil, da imamo božjo milost le, če jo čutimo, skušnjava in nemir pa da sta že znak greha. Tudi iz časa reformacije imamo pomembne izjave cerkvenega učiteljstva.

    ”Čutiti se opravičenega” ni zadosten znak, da smo zares ”opravičeni”. Proti Baiusu so poudarili, da ”poželjivost ima v grehu svoj izvor, sama po sebi pa še ni greh.” Duhovni avtorji analizirajo stanja tolažbe in potrtosti in ugotavljajo, kako se ta stanja pogosto menjujejo.

    Življenja milosti torej ni mogoče meriti po prijetnih ali neugodnih čustvih. Z druge strani pa verjamemo, da navzočnost Svetega Duha praviloma prinaša človeku mir in notranje zadovoljstvo. To dokazujejo tisti, ki izpričujejo, da so v duhovnem življenju našli tolikšno veselje in blaženost, kakršnih svet ne more dati. Vsak kristjan sprejema takšne darove s hvaležnostjo. Ogiba pa se temu, da bi načrtno gojil sladkobne sentimentalne pobožnosti, ki iščejo predvsem takšna stanja navdušenja in zanesenosti ter jih umetno podžigajo.

    3. PRETIRANI SPIRITUALIZEM

    Verujemo, da je Jezus Kristus pravi Bog, da se je učlovečil, bil rojen in je živel kot človek, umrl in posvetil vsak trenutek človekovega življenja ter vse njegove vrednote. Duhovno življenje je življenje v Svetem Duhu. On ”poduhovlja” vso človekovo osebnost. Na ta način dobi smisel vse, kar pretirani spiritualizem prezira: normalno vsakdanje življenje s svojimi skrbmi in interesi. Če bi bil svet popolnoma nasproten Bogu, potem bi bil zares nič, ki bi ne zaslužil nobene pozornosti. Toda svet v Bogu in z Bogom v resnici že sestavlja začetek nebeškega Jeruzalema, h kateremu stremi dialektika celotne zgodovine.

    Pretirani spiritualizem se izraža na razne načine. Nekateri ljudje precenjujejo čudeže, pričakujejo izredne posege od Boga, s svoje strani pa ne uporabljajo dovolj niti rednih sredstev, ki so nam na voljo, da bi delali dobro. Gotovo je dobro misliti na nebeško blaženost. Vendar ne smemo pozabiti, da bo slednja plačilo za dela ljubezni, storjena tukaj na zemlji. Nič ni svetejšega od molitve, le-to pa mora spremljati delo, kakor to simbolizirata Marija in Marta, sestri iz evangelija (Lk 10,38sl). Pravilno je načelo: reši dušo, ostalo ni pomembno. Vendar se z druge strani ne moremo odvezati od dolžnosti sočutne solidarnosti z revnimi in potrebnimi, ne moremo opravičevati napačne strpnosti z družbenimi krivicami in zatiranji vseh vrst.

    T.i. KVIETIZEM (latinsko: quies = mir) želi, da bi božja milost prežela in umirila človekovo srce. Vendar pozablja, da je Bog ”čista dejavnost”; zato tudi božje življenje v srcu ljudi človeške dejavnosti nikdar ne duši, temveč jo nenehno spodbuja. Duhovna izkustva ne smejo voditi k neke vrste duhovni pijanosti, pasivnosti in lenobi.

    4. ENOSTRANSKI KRŠČANSKI SOCIOLOGIZEM

    Ljubezen do Boga se uresničuje preko ljubezni do bližnjega. V skladu z zahtevami našega časa je tudi dela ljubezni potrebno organizirati. Cerkev kot neokrnjeno Kristusovo telo se ne more odtegniti javnemu, političnemu in kulturnemu življenju. Prav tako pa v navdušenju za družbeno dejavnost ne bi smela pozabiti Jezusovih besed: ”Moje kraljestvo ni od tega sveta” (Jn 18,36). Evangelij je mnogo več kot zgolj socialni in družbeni program.

    Iz knjige OSNOVE KRŠČANSKE DUHOVNOSTI, Zmote v razumevanju duhovnega življenja, avtor Tomáš Špidlík.

    Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 28. Hvala says:

  GLEJTE, SPOŠTOVANI:

  JEZUS, KI JE DAL ZA NAS STRAŠNO TRPLJENJE IN ŽIVLJENJE , ZA VSAKEGA POSEBEJ, NE SAMO ZA ENEGA ALI IZBRANE, ZA VSAKEGA ČLOVEKA, KI SE JE KDAJKOLI RODIL IN SE BO, KAKO MU NE BOMO ZAUPALI, DA NAM BO POMAGAL IN POMAGA VSAK DAN?

  NI MOGOČE IN NE MORE BITI MOGOČE, DA BI JEZUS KOMU ODREKEL POMOČ.

  SAMO IZROČITE MU VSE PROBLEME IN STISKE IN GA POSLUŠANJTE. BODIMO POTRPEŽLJIVI.

  ZAKAJ TA MISELNOST V LJUDEH? ZAKAJ NI ZAUPANJA DO KONCA V NJEGOVO REŠITEV?

  GLEJTE, HUDOBEC HOČE UNIČITI ČLOVEKA, ZATO Z VSO MOČJO NAPADA UM. ŽRTEV PADE POD SATANA PREKO UMA.

  ZASTRUPLJA ČLOVEŠKI UM, DA NEKATERI PODLEGAJO . NE RAZMIŠLJAJMO TAKO IN NE DELAJMO PREPIROV. SATAN NETI PREPIRE, SAMO DA BI ČLOVEKA POPOLNOMA UNIČIL. LOČITVE, VOJNE, NESPORAZUMI, PRETEPI, PREPIRI, UMORI, SAMOMORI, SO POSLEDICA NAPADENEGA UMA OD HUDOBCA.

  KAKO NE BO NAŠ JEZUS, KI JE KROTAK IN PONIŽEN POMAGAL VSAKEMU, ČE PA JE REKEL, DA JE Z NAMI DO KONCA SVETA?

  NE PUSTIMO SE ZASLETITI! TECIMO V JEZUSOVO NAROČJE, ON BO OBVEZAL IN OZDRAVIL RANE, DVIGNIL BO ČLOVEKA, KI JE PADEL, DAL MU BO NAZAJ DOSTOJANSTVO . ON ŽELI DA IMAMO ŽIVLJENJE V IZOBILJU NA VSEH PODROČJIH, SAJ JE ZATO ŠEL NA KRIŽ.

  JEZUS JE PRAVI BOG IN PRAVI ČLOVEK IN JE SAMA LJUBEZEN. TO JE LJUBEZEN , KI JE EDINA, PRAVA LJUBEZEN!

 29. Miro says:

  VARUJTE SE LAŽNIH PREROKOV,
  KI PRIHAJAJO K VAM V OVČJIH OBLAČILIH,
  ZNOTRAJ PA SO GRABEŽLJIVI VOLKOVI.
  PO NJIHOVIH SADOVIH JIH BOSTE SPOZNALI.
  (Mt 7,15-16a)

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Mt+7%2C15-16a&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  V vsaki laži ali zmoti je delček resnice. Ta “delček” je ovčji kožuh, ki se volk z njim odene.
  Včasih zavestno, dostikrat v dobri veri. Tak volk dobi videz ovce. Jezus pravi, da ga prepoznamo
  po sadovih. Kjer je čut za skupnost, za pogovor in sodelovanje, za spoštovanje drugače mislečih,
  kjer je navzoča ljubezen, tudi do sovražnikov, tam se volka ni bati.

  Misel iz Duhovne oaze (franciskani.si)

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!
  Brezmadežno Srce Marijino, prosi za nas!
  Sv. Jožef, prijatelj Najsvetejšega Srca, prosi za nas!

 30. Miro says:

  KO MI JE GOSPOD NALOŽIL SKRB ZA BRATE, MI NI NIHČE POKAZAL, KAJ MORAM STORITI.
  TODA SAM NAJVIŠJI MI JE RAZODEL, DA MORAM ŽIVETI PO VZORU SVETEGA EVANGELIJA.

  Misel sv. Frančiška

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!
  Sv. Frančišek Asiški, prosi za nas!

  • Hvala says:

   ČUDOVITI NASVET!

   • Miro says:

    RES JE. MOLIMO PA ŠE K SVETEMU DUHU, DA
    NAS BO VODIL IN USMERJAL, KAKO ŽIVETI PO
    VZORU SVETEGA EVANGELIJA.

    MOLIMO: PRIDI, SVETI DUH

    Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
    vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
    Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
    prenovil boš obličje zemlje.

    Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
    razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
    bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
    vselej radi sprejemali njegove spodbude.
    Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

    Marija, Pomočnica kristjanov, prosi za nas!

 31. Hvala says:

  KAKO ODPUŠČANJE IN POTRPEŽLJIVOST LAHKO POMAGATA TVOJEMU ZAKONU (Joyce Meyer)

  NE MORETE RESNIČNO LJUBITI, ČE NISTE PRIPRAVLJENI BITI PRIZADETI. TO JE NEMOGOČE

  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Usmilil se me je zato, da bi Kristus Jezus najprej na meni [največjemu grešniku] pokazal in prikazal vso svojo popolno preizkušenost in potrpežljivost … (1 Timoteju 1,16)

  Zakonski odnosi niso tako dobri, kot bi lahko bili, kadar se nekdo oklepa zamer in prizadetosti, ki mu jih je povzročil sozakonec. Vem, da se je težko popolnoma odpreti, potem ko ste bili ranjeni, ampak nihče ne more obljubiti, da ljubezen ne bo nikoli povzročila bolečine. Pravzaprav ne morete resnično ljubiti, če niste pripravljeni biti prizadeti. To je nemogoče.

  Resnična ljubezen izkazuje milost in odpuščanje. Ljubezen vedno ponudi drugo priložnost. Ljubezen je pripravljena zaupati znova in znova; pričakuje, da bo naslednjič sozakonec naredil, kar je prav, in verjame v najboljše v njem.

  Ugotovila sem, da so morda poleg velike ranjenosti v zakonu tudi drobne, majhne stvari, s katerimi se dnevno srečujete. Vseeno se morate odločiti, da spustite vsako nadležnost, ki vas vznemirja. Potem molite in se oprite na Boga za milost in moč, da res odpustite.

  Če se borite z neodpuščanjem v zakonu, prosite Boga, da vam razkrije vzrok zagrenjenosti in zamerljivosti. Lahko da boste presenečeni nad tem, kar vam bo odkril. Ampak ko zagledate resnico, se odločite, da spustite zamero. Odločite se, da odpustite sozakoncu, bodite potrpežljivi in ravnajte z njim/njo z Božjo osupljivo, neverjetno, brezpogojno ljubeznijo.

  Kratka molitev

  Bog, želim si, da je moj zakon najboljši. Pomagaj mi, da se otresem vsakega področja neodpuščanja in da potrpežljivo ljubim svojega sozakonca tako, kot Ti želiš.

  https://tv.joycemeyer.org/slovene/devotional/kako-odpuscanje-potrpezljivost/
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Večkrat govoorimo o ZAKONSKIH PROBLEMIH, STISKAH V ZAKONU itd…

  VENDAR NEKATERI LJUDJE NAJPREJ POMISLIJO NA LOČITVE, NA ODHOD.

  Joyce Meyer je dokaz, kako SE OBDRŽI ZAKON IN KAKO BOG DELUJE V ZAKONU.

  Sama je povedala, vse grešnosti svoje je prizanal in jih uporablja za učenje ljudi po svetu. BOGA JE POVABILA TUDI V ZAKONSKO POSTELJO, NE GRE BREZ NJEGA! Odnos v zakonu-gradi se leta in desetlja, pravzaprav celo življenje.

  Joyce Meyer JE DOKAZALA, PA NE SAMO ONA,TUDI VSI OSTALI LJUDJE PO SVETU, KI SO PREPUSTILI VODSTVO ŽIVLJENJA BOGU, KAKO JE PRI BOGU VSE MOGOČE, PRI BOGU NI NIČ NEMOGOČE.

  S vztrajnim trudom skupaj z BOGOM, ČLOVEK PREJEMA POSTOPOMA MILOSTI-DA LAHKO NEKOČ ZAKONCA POPOLNOMA PRENOVLJENA OD BOGA , ŽIVITA LJUBEZEN, KOT SI JO JE ZAMISLIL NAŠ STVARNIK.

  Večkrat sem že povedala in bom še ponivila. ČLOVEK SE MORA Z BOGOM TRUDITI, DA BI PRIDOBIL POTRPEŽLJIVOST.

  POTRPEŽLJIVOSTI JE PREMALO. V POTRPEŽLJIVOSTI JE ZMAGA V ŽIVLJENJU. To je povedala tudi Favstina Kowalska. Čeprav Favstina ni bila poročena, PA JE IMELA POT, PO KATERI JO JE PELJAL JEZUS IN JE BILA POT TRNOV ZA PRIDOBITEV POTRPEŽLJIVOSTI.

  Ne vem , kako si nekateri ljudje predstavljajo ZMAGO, KAKO NA KAKŠEN NAČIN BI JO RADI DOSEGLI? Razumeti je treba, kot je v prejšnih člankih navedeno, da je zemlja pod prekletstvom. POTREBNO JE POTRPETI. SAJ NA SVETU NE BOMO BREZ PREIZKUŠENJ, STISK IN VSAKDANJIH PROBLEMOV, USKLAJEVANJ itd…

  Brez milosti-POTRPEŽLJIVOSTI- NI MOGOČE USTVARJATI PRISTNIH , ZDRAVIH ODNOSOV NIKJER V DRUŽBI, NE SAMO V ZAKONU!

  • Miro says:

   MOLIMO, DA BI MOGLI ODPUŠČATI SEBI IN BLIŽNJIM!

   MOLITEV: RAD BI ODPUSTIL SEBI IN DRUGIM, KI SO ME PRIZADELI (Operando)

   Moj oče,

   Slavim te in častim te. Z vsem mojim srcem in z vso mojo dušo.

   Zaradi tebe, Gospod, lahko ljubim in čutim ljubezen. Zaradi tebe lahko uživam to življenje v vsem, kar mi ponuja.

   Ti si tisti, ki vodiš moje korake, hodiš pred menoj, ko mi kažeš pot, in za menoj, ko popravljaš moje napake.

   Ti veš, kako šibek sem včasih, kako sopiham, ko se vzpenjam skupaj s teboj. Vidiš v moje srce in poznaš moja hrepenenja.

   Včasih te odrinem, ker mislim, da te ne potrebujem več in da bo pot brez Tebe lažja. Takrat stopiš ob stran in pustiš, da kakšen korak naredim sam…le toliko, da spoznam, kako zelo izgubljen sem brez Tebe.

   Ampak ko sem sam, delam napake, vrtim se okrog svoje osi, prizadanem sebe in druge in dopustim da tudi drugi ranijo mene.

   In šele ko sem zagrenjen in malodušen, se spomnim, da sem se odločil hoditi brez Tebe. Takrat pritečem nazaj, poln jeze, zamer in neodpuščanja.

   Dobro vem, moj Gospod, da svoje srce lahko umijem le pri Tebi. Zato te danes prosim za milost in dar odpuščanja.

   Rad bi odpustil samemu sebi za vse, s čimer sem prizadel druge ljudi. Vem, da si do mene mnogo bolj milosten in prizanesljiv, kot sem sam do sebe. Daj, da bom na sebe zmogel gledati s Tvojimi očmi.

   In Bog, prosim te, da bi zmogel odpustiti vsem ljudem, ki so me ranili in prizadeli. Tudi na vse te ljudi bi rad gledal s Tvojimi očmi.

   Ti poznaš njihova srca, poznaš njihovo življenje, veš od kod prihajajo in veš zakaj ravnajo tako kot ravnajo. Tako kot si milostljv do mene, tako milostljiv si tudi do njih. Rad bi ti bil podoben v tem!

   Odpuščam (ime) _______________ za __________________ in se osvobajam grenkobe, jeze, zamere in malodušja, ki ga čutim do njega (nje). S tem osvobajam sebe in osvobajam njega (njo). Nakloni mu mir, ljubezen in usmiljenje, kot si vse to naklonil meni.

   Hvala ti za ta dar, Gospod, hvala! Amen.

   https://operando.org/molitev-rad-bi-odpustil-sebi-in-drugim-ki-so-me-prizadeli/

 32. Miro says:

  5 TRENUTKOV, V KATERIH SE LAHKO ŠE POSEBEJ OBRNETE NA MARIJO (Aleteia)

  MARIJA JE DOŽIVELA VELIKO OKOLIŠČIN, V KATERIH SE LAHKO ZNAJDEMO TUDI MI, ZATO JE NAŠA ODLIČNA PRIPROŠNJICA

  Zagotovo je naša nebeška mati Marija na zemlji storila veliko nadzemeljskih stvari, toda evangeliji poročajo le o nekaterih izmed njih, da bi nam dali namige o tem, kakšno je bilo njeno življenje.

  Na poroki v Kani jo na primer dojemamo kot vsemogočno priprošnjico, ki je Jezusa spomnila na to, da nimajo vina. Na križu je videla srce svojega sina, prebodeno s sulico, in prva združila svojo bolečino s trpljenjem našega Gospoda ter nam tako odprla nebeška vrata.

  O trenutkih, v katerih se lahko še posebej obrnemo na Marijo, več na:
  https://si.aleteia.org/2021/08/16/5-trenutkov-v-katerih-se-lahko-se-posebej-obrnete-na-marijo/

  Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!

  • Miro says:

   MOLIMO: POZDRAVLJENA, KRALJICA

   Pozdravljena, Kraljica, mati usmiljenja,
   življenje, veselje in upanje naše, pozdravljena!
   K tebi vpijemo izgnani Evini otroci,
   k tebi zdihujemo, žalostni in objokani v tej solzni dolini.
   Obrni torej, naša pomočnica, svoje milostljive oči v nas
   in pokaži nam po tem izgnanstvu Jezusa, blagoslovljeni sad svojega telesa.
   O milostljiva, o dobrotljiva, o sladka Devica Marija!

   Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja,
   zaupamo vate!

 33. Hvala says:

  SKRB JE PRIKRITA SEBIČNOST

  OČE BOG, HVALA, KER SI MI POKAZAL, DA JE SKRB GREH- (Joyce Meyer)

  SKRB NE IZHAJA IZ VERE
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  … Karkoli ne izvira in ne izhaja iz vere, je greh [karkoli je storjeno brez prepričanja, da Bog to odobrava, je grešno]. (Rimljanom 14,23)

  Prepogosto ljudje podležejo skrbi, ne da bi se zavedali, kako uničujoča je. Ko poiščemo korenino tegá, je skrb greh. Skrb zagotovo ne izhaja iz vere. Pismo Rimljanom 14,23 navaja, da karkoli ne izvira (izhaja) iz vere, je greh.

  Skrb največkrat temelji predvsem na enem grehu: sebičnosti. Kadar smo zaskrbljeni, nas običajno zanimajo naše sebične želje, ki ne bodo zadovoljene. Bolj kot so vaše želje sebične, bolj morate skrbeti in bolj zapleteno postane vaše življenje.

  Bog želi, da se preprosto usmerimo na služenje Njemu.

  Božja volja je, da živimo brez skrbi, tesnobe ali boleče zaskrbljenosti. On želi, da Mu svobodno služimo, ne da bi bili razdvojeni in bi nas vleklo v različne smeri (gl. 1 Korinčanom 7,34). Ne smemo dovoliti skrbem tega sveta, da nas preusmerijo od Njegovega namena za naše življenje.

  Molite, naj vam Bog pomaga prepoznati in se znebiti sebičnih želja. Tako boste lahko živeli preprosto in pomagalo vam bo premagovati skrbi. Potem se boste lahko z vsem srcem posvetili Božjemu čudovitemu namenu za vas.

  Kratka molitev

  Oče Bog, hvala, ker si mi pokazal, da je skrb greh. Pomagaj mi, da se znebim sebičnosti in brezbožnih želja; tako se bom lahko preprosto posvetil Tvojemu namenu zame.

  https://tv.joycemeyer.org/slovene/devotional/skrb-je-prikrita-sebicnost/

  • Miro says:

   MOJA DUŠA POVELIČUJE GOSPODA (MAGNIFICAT)

   Moja duša poveličuje Gospoda,
   moje srce se raduje v Bogu, mojem Zveličarju.
   Ozrl se je na nizkost svoje dekle,
   glej, odslej me bodo blagrovali vsi rodovi.
   Velike reči mi je storil Vsemogočni,
   njegovo ime je sveto.
   Iz roda v rod skazuje svoje usmiljenje vsem,
   ki mu zvesto služijo.
   Dvignil je svojo močno roko,
   razkropil je vse, ki so napuhnjenih misli.
   Mogočne je vrgel s prestola
   in povišal je nizke.
   Lačne je napolnil z dobrotami
   in bogate je odpustil prazne.
   Sprejel je svoje izvoljeno ljudstvo,
   kakor je obljubil našim očetom.
   Spomnil se je svoje dobrote
   do Abrahama in vseh njegovih potomcev.
   Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu,
   kakor je bilo v začetku,
   tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen. (prim. Lk 1,46-55)

   Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja,
   zaupamo vate!

 34. Miro says:

  MATI MARIJA NAM KLIČE: NE DOVOLITE, DA VAS ZAVIJE TEMA. IZ GLOBINE SRCA
  ZAHREPENITE PO MOJEM SINU. NJEGOVO IME PREŽENE TUDI NAJVEČJO TEMO!

  Dragi otroci! Že dolgo vam dajem svoje materinsko srce in ponujam svojega Sina. Vi me
  zavračate. Dovoljujete, da vas greh vse bolj prevzema. Dovoljujete, da vam vlada in jemlje
  moč presoje. Ubogi moji otroci, ozrite se okoli sebe in poglejte znamenja časa. Kaj mislite,
  da zmorete brez Božjega blagoslova? Ne dovolite, da vas zavije tema. Iz globine srca
  zahrepenite po mojem Sinu. Njegovo ime prežene tudi največjo temo. Jaz bom z vami,
  samo pokličite me: “Tukaj smo Mati, vodi nas!” Hvala vam!

  Sporočilo Kraljice miru po vidkinji Mirjani Dragičević, 2. maj 2009

  https://www.mladifest.com/medjugorje/obvestila/spor2.htm

  Marija, Kraljica miru, prosi za nas!

  • Miro says:

   MOLIMO: POZDRAVLJENA, KRALJICA

   Pozdravljena, Kraljica, mati usmiljenja,
   življenje, veselje in upanje naše, pozdravljena!
   K tebi vpijemo izgnani Evini otroci,
   k tebi zdihujemo, žalostni in objokani v tej solzni dolini.
   Obrni torej, naša pomočnica, svoje milostljive oči v nas
   in pokaži nam po tem izgnanstvu Jezusa, blagoslovljeni sad svojega telesa.
   O milostljiva, o dobrotljiva, o sladka Devica Marija!

 35. Miro says:

  KAKO MOLITI? SEDEM NASVETOV JANEZA PAVLA II. (Aleteia)

  SE TEŽKO SPRAVITE K MOLITVI? PREBERITE SEDEM PREPROSTIH IN NAVDIHUJOČIH NASVETOV JANEZA PAVLA II.

  Naša srca so ustvarjena za ljubezen in zahvaljevanje, vendar je nad nami včasih nekakšen debel zastor, ki nam to otežuje. Ni živega duhovnega življenja brez redne in potrpežljive molitve. Dobra novica je, da lahko poiščemo navdih pri velikih Božjih pričevalcih, pri svetnikih, ki so se naučili moliti skozi preizkušnje in trpljenje. Njihova edinstvena modrost nas lahko vodi, nas spodbuja in nas uči moliti.

  SVETI JANEZ PAVEL II., VELIKI MOLIVEC

  Kdor je bil navzoč pri maši s svetim Janezom Pavlom II., se spomni, kako je ta dobil novo razsežnost in se v premišljevanju globoko spremenil. Molil je večkrat na dan in vneto prosil za svet ter se vse bolj približeval Bogu.

  Molitev mu je pomagala premagati težke življenjske preizkušnje, že od mladosti dalje v deželi, ki so jo zasedli nacisti, v letih bojev s poljsko Cerkvijo in vse do konca njegovega papeževanja. Sveti Janez Pavel II. je o molitvi veliko pisal, med svojimi nagovori je zanjo pogosto dajal nasvete, še posebej mladim. Sledi nekaj odlomkov, ki vam bodo vlili pogum za molitev.

  Nasveti Janeza Pavla II. o molitvi na:
  https://si.aleteia.org/2018/07/07/kako-moliti-sedem-nasvetov-janeza-pavla-ii/

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!
  Marija, Kraljica miru, prosi za nas!

 36. Hvala says:

  BABILONSKI STOLP NAŠEGA ČASA

  »Babilonski stolp« je starozavezna zgodba o uporu proti Bogu, o človeški oholosti, ki se hoče dotakniti neba, o gradnji nečesa brez Boga.

  Tudi naša doba je doba upora, in babilonski stolp tega časa je Znanost naše dobe, In tudi moderni človek gradi svet brez Boga. Zaradi vsega skupaj grozi, da se bo tudi sodobni babilonski stolp nekoč podrl. Pravzaprav se že podira.

  Zakaj je tak način delovanja človeka v svetu, dolgoročno gledano, obsojen na neuspeh? V teh svojih zadnjih člankih sem večkrat omenja Duha – v svetu in v človeku. Ker uspeh naših delovanj ključno zavisi ne od naših osebnih naporov, ampak od dogajanja sveta, smer temu dogajanju pa daje Duh. In ker človek ni zgolj telo, je tudi duh, in duh je tisti, ki generira njegove misli. Brez Duha se v duši pojavita lakota in tema, brez Duha duša ne more biti izgrajena, in s tem je človek tudi mentalno ne- izgrajen, ruševinam v duši sledijo ruševine v medčloveških odnosih, in človek ni zmožen mirnega sožitja in konstruktivnega (so)delovanja. Zakaj starozavezni ljudje niso zmogli dokončati svojega stolpa? Piše, da »jim je Bog zmešal jezike«. Niso se več razumeli, sprli so se in se raztepli po svetu.

  Tudi nam duh racionalizma daje vedeti, da smo samozadostni, da vse lahko naredimo, dosežemo s svojo lastno močjo. Gradimo babilonski stolp. Živimo v enostranski podobi sveta, zgrajeni od Znanosti, v kateri pa ni metafizičnih realnosti, ne računamo z Duhom in dušo. Kaj pa Cerkev, ki priznava duhovni svet? Celo tam se gradnja novega sveta navadno pojmuje kot »delo za boljši svet«, kjer naj bi bili prijazni drug z drugim, nadalje je tu pomembna dobrodelnost, karitativnost, sociala, zato so se kristjani dolžni ukvarjati tudi s politiko – ker se te stvari (in sploh delo za skupno dobro) uresničujejo tudi sistemsko, preko vzvodov politične moči in oblasti. Da, vendar mora človek zadovoljiti sebe in urediti svojo dušo, svojo notranjost – sicer ne bo zmogel delati za druge in »za boljši svet«. Nova civilizacija se lahko začenja le na področju duše. Zato sem v teh prispevkih pisal o poti do tega cilja: o poti do dobrega stanja v naši notranjosti.

  https://demokracija.si/prejeli-smo/prejeli-smo-babilonski-stolp-nasega-cas/

 37. Hvala says:

  SVETO PISMO

  Koliko lepote je v tebi!
  Kako čudovito me Bog nagovori po tebi:
  v psalmih, prerokih, apostolih.
  V tebi najdem čudovite niti Božjih misli,
  ki jih vtkem v svoje življenje,
  in glej, kako lepa preproga nastaja!
  Kot da Bog od vekomaj misli le name
  in te je, Pismo, napisal le zame…
  Kadar sem v stiski,
  v tebi najdem moč in tolažbo;
  kadar sem srečna, zahrepenim
  po Božji besedi kot nevesta po ženinu.
  V tebi je toliko sonca, življenja,
  upanja, modrosti, ljubezni,
  da lahko vsakdo v tebi najde
  dovolj hrane za svojo dušo
  in svoje srce
  in mu ni treba iskati
  praznega modrovanja
  učiteljev in gurujev z Vzhoda.
  Vsak, ki prebira tebe,
  začuti mir, srečo, veselje,
  saj nam po tebi govori Bog,
  naš Oče.
  Iz tebe so umetniki črpali
  navdihe za svoja dela.
  Že skoro dva tisoč let
  neštetim rodovom
  odkrivaš smisel življenja
  in pravo pot.
  Zato te imenujemo
  Knjiga vseh knjig,
  vseh časov in vseh ljudi.

  (Suzana Belcijan)

  https://www.fejstbog.si/index.php/100-odlomkov-iz-svetega-pisma/345-5-babilonski-stolp-1-mz-11-1-9

 38. Hvala says:

  MILOST DIALOGA

  BABILONSKI STOLP IN BINKOŠTNI DOGODEK

  Gospod Jezus,

  hvalimo te in slavimo za lepi dar, ki se mu pravi dialog.

  Je najdražji »otrok« Boga, ker je kakor tisti izmenični tok,

  ki neprestano utripa v osrčju Svete Trojice.

  Dialog razveže vozle, prežene nezaupanje,

  odpre vrata, ublaži spore,

  povzdigne osebo,

  je vez edinosti in »mati« bratstva.

  Jezus Kristus, jedro evangeljske skupnosti,

  daj nam razumeti, da je za naše nerazumevanje

  skoraj vedno krivo pomanjkanje dialoga.

  Daj nam razumeti, da dialog ni ne razpravljanje ne soočenje idej,

  temveč iskanje resnice med dvema ali več osebami.

  Daj nam razumeti, da potrebujemo drug drugega in se dopolnjujemo,

  ker imamo kaj dati in kaj prejeti;

  ker lahko vidim, česar drugi ne morejo,

  in oni morejo videti, česar jaz ne vidim.

  Gospod Jezus, ko se pojavi napetost, mi daj skromnost,

  da ne bom za vsako ceno vsiljeval svoje resnice

  in napadal resnico svojega brata;

  da bom znal v pravem trenutku molčati, da bom znal čakati,

  da bo drugi do konca razložil svojo resnico.

  Daj mi modrost, da bom razumel,

  kako nobeno človeško bitje ne more doumeti vse resnice

  in kako ni zmote ali napačnega mnenja,

  ki ne bi vsebovalo nekaj resnice.

  Daj mi zdravo pamet, naj uvidim možnost,

  da sem se morda zmotil glede kakšnega vidika resnice,

  da me bo tako obogatila resnica drugega.

  Daj mi naposled velikodušnost, da bom priznal,

  kako tudi drugi pošteno iščejo resnico;

  in da bom brez predsodkov in dobrohotno gledal na mnenja drugih.

  Gospod Jezus, daj nam milost dialoga. Amen.

  OPOMBE K ODLOMKU 1 Mz 11,1-9

  vrstice 1–9 Kakor je v 6,1–4 pojasnjena kratkost človeškega življenja, imamo tu odgovor na vprašanje, zakaj ljudje govorimo različne jezike.

  vrstica 2 v šinárski deželi tj. v južnem delu Mezopotamije, kjer so v zgodovini živeli Sumerci in za njimi Babilonci.

  vrstica 3 Pisec pripoveduje, kako Babilonci zidajo z opeko in bitumnom. Postavljali so zigurate, stopničaste zgradbe s svetišči na vrhu. Verjeli so, da najvišji bog Anu prebiva na najvišjem nebu. Besedilo verjetno namiguje na ta svetišča.

  vrstica 4 mesto in stolp spadata skupaj, saj je bil stolp važen sestavni del mestnih obrambnih naprav; v tej zvezi torej ni mišljen zigurat. – naredimo si ime gl. op. k 6,4. Vrstica namiguje na človekovo težnjo, da bi zagotovil enotnost človeštva z versko-političnim imperializmom; za zgled ima Babilon (prim. v. 9).

  vrstica 7 Bog lahko prepreči človekove načrte, ne da bi ga moral zato uničiti; prim. 3,22; 6,3.

  vrstica 9 Babél tj. Bab-ilani ›vrata bogov‹; pisec to ime povezuje s hebr. balál ›zmešati, zbegati, spraviti v nered‹; s tem posredno obsoja namere Babilonije, ki je hotela zavladati vsemu svetu. – zmešal jezike: v Apd 2 je skrita misel, da so krščanske Binkošti začetek zmage nad to razdeljenostjo ljudi.

  RAZLAGA ODLOMKA 1Mz 11,1-9

  ZAKAJ OBSTAJA MNOGO JEZIKOV IN NARODOV?

  Besedilo (jahvistovo) je izraz nasprotja med dvema stanjema in iskanja razloga za končno stanje. Izhodišče prvega dela (vrstice 1-4) je ugotovitev, da so vsi ljudje na zemlji govorili isti jezik in očitno še niso bili razkropljeni po celem planetu. Njihov namen, da bodo zgradili stolp, ki bo segal do neba, in postali zaradi tega znameniti, je očitno protibožji, zato izzove Boga in njegovo ukrepanje: Bog je spoznal, da bi namen ljudi privedel tako daleč, da bi potem počeli, kar koli bi jim prišlo na misel, zato jim je zmešal jezik.

  Izhodišče pripovedi je sedanjost, namreč mnoštvo jezikov. Pisec se sprašuje po razlogih in sklepa, da je do tega moralo priti, ker je človeštvo zlorabilo svojo organiziranost in povezanost, ki sta bili posledica enega samega jezika. Besedilo je torej etiološka pripoved (išče odgovore na današnje stanje v preteklosti), ki se opira na tri stara izročila: o gradnji stolpa, o zmešanju jezika in o razkropitvi po vsej zemlji.

  Glavno teološko vprašanje je, v čem je krivda ljudi in kakšen smisel ima odziv Boga.

  Kot kaže odlomek, zlasti vrstica 4, je na ljudi naredila velik vtis visoka starobabilonska kultura, zlasti visoka gradnja ziguratov. Gradnja mest in stolpov priča o človekovi ustvarjalnosti in trdoživosti. Načelno pomeni celo možnost povezovanja ljudi v skupnost. Sveto pismo vsekakor pozitivno vrednoti človekovo prizadevanje, kadar je le to usmerjeno v dobro.

  Avtor (jahvist) pa sliši predvsem drugo plat zvona. V človeški kulturi vidi človekovo hotenje, da s svojim delom dokaže lastno modrost in moč. Tako povezovanje ljudi v velikih podvigih v resnici nima humanitarnih motivov; namesto, da bi se ustvarjalo bratstvo med ljudmi, pripelje do zasužnjevanja. Za zunanjim bliščem se mnogokrat skrivajo kali najbolj temnih človeških nagonov. Tako lahko tudi gradnja stolpa z vrhom do neba pomeni človekovo protibožje početje. Cilj gradnje je, da si človeštvo ustvari »ime«. Ta cilj spominja na besedila, ki govorijo, kako si je Bog pridobil ime z odrešenjskimi deli (prim. Iz 63,12.14; Jer 32,20; Dan 9,15; Neh 9,10…) in o človeku, ki dela podobno s svojimi deli (prim. 2 Sam 8,13). Ko gre za Boga je ime nesporno. Ko pa gre za človeka, je vse odvisno od njegovega namena. Človek lahko z imenom, ki si ga je ustvaril, časti Božje ime ali pa povzdiguje samega sebe.

  Očitno ima avtor pred očmi človekovo nepravilno prizadevanje za samo potrditev. Čeprav govori o človeštvu ima v mislih predvsem zgodovino in kulturo Babilona. Babilon je za Izraelce namreč pojem sile, ki je zasužnjevala druge narode in se povzdigovala nad vse, celo nad bogove. Zato simbolizira tudi pojav, ki izziva jezo absolutnega Boga.

  Očitno je, da v primeru zidave stolpa namen ljudi nasprotuje Božjim merilom. V vrsticah 5-9 imamo klasičen primer Božje sodbe: Bog vidi položaj in tehta razloge za takšno početje; odloči se za poseg v dogajanje in izvede sodbo.

  Na tem mestu je pomembno primerjati Božjo ugotovitev: »Zdaj jih ne bo nič več zadržalo; kar koli bodo hoteli, bodo naredili«, iz vrstice 6, z izrekom Joba (Job 42,2): »Zdaj vem, da vse premoreš in ni ovire za noben tvoj sklep«. Primerjava med 1 Mz 11,6 in Job 42,2 kaže, da je enaka misel izražena zelo podobno, vendar s to razliko, da je pri Jobu subjekt Bog, v primeru babilonskega stolpa pa človek. Job se pokloni svojemu Bogu in se mu ves izroči, ko spozna njegovo vsemogočnost. Človek prazgodovine pa poskuša prekoračiti vse meje. Avtor odlomka pripisuje to predrznost povezanosti ljudi v en narod in obstoju enega jezika. Zato mora biti kazen v tem, da Bog zmeša jezik in ljudi razkropi po vsej zemlji.

  Božja kazen pa nikakor ni neusmiljena. V Božjem posegu v dogajanje je mogoče videti predvsem varstvo človeka pred samim sabo. Bog brzda človekovo drznost s pozitivnim ciljem. Pokazati hoče, da obstaja en sam Bog, ljudje pa so mnogi. Zato mnoštvo in razkropljenost po vsej zemlji ne pomenita le kazni, ampak kasneje v zgodovini odrešenja tudi priložnost, da izvoljenci iz enega naroda ponesejo blagoslov nad vsa ljudstva sveta.

  BABILONSKI STOLP IN BINKOŠTNI DOGODEK

  Binkoštni dogodek – Prihod Sv. Duha spet omogoči, da se ljudje med seboj v globini razumejo, da vsi razumejo en jezik – jezik ljubezni, jezik dajanja življenja za drugega, izbire drugega pred seboj. Zaradi Sv. Duha v ljudeh je spet mogoče razumevanje, sožitje, skupnost bratov in sester; mogoče je življenje Cerkve.

  KATEKIZEM KATOLIŠKE CERKVE

  57 Ta hkrati kozmični, socialni in religiozni red mnoštva narodov (prim. Apd 17,26-27), ki ga je božja previdnost zaupala varstvu angelov (prim. 5 Mz 4,19; 32,8), ima za svoj namen omejiti napuh padlega človeštva, ki bi si, enodušno v hudobiji (prim. Mdr 10,5), samo hotelo zgraditi svojo edinost po načinu Babilona (prim. 1 Mz 11,4-6). Toda zaradi greha (prim. Rim 1,18-25) to začasno ojkonomijo nenehno ogrožata s pogansko pokvarjenostjo tako mnogoboštvo kakor malikovanje naroda in njegovega poglavarja.

  Babilonski stolp in kralj Nebukadnezar II.
  Babilonski stolp opisuje Biblija, ki pravi, da so Babilonci hoteli zgraditi stolp, ki bi segal do nebes. Bog jih je za njihovo nečimrnost kaznoval tako, da so začeli govoriti različne jezike. Nezmožni sporazumevanja so opustili gradnjo.

  Skupina raziskovalcev je odkrila sliko, ki je morda najstarejša predstavitev biblijskega Babilonskega stolpa. Vrezana je v črn kamen, ki imenovan stela z babilonskim stolpom, ki je datiran v leta 604-562 pred Kristusom. Kamniti spomenik prikazuje stolp in kralja Nebukadnezarja II., ki je vladal Babilonu pred približno 2500 leti.

  Nebukadnezar II. je najbolj znan po rušenju Salomonovega templja leta 568 pred Kristusom, odgovoren pa je tudi za izgnanstvo Judov vBabilon, kar opisuje tudi Sveto Pismo. Bil je prvi babilonski kralj, ki je vladal tudi Egiptu, znan pa je tudi po gradnji legendarnih visečih vrtov, enem izmed sedmih čudes sveta, in mnogih templjev po vsej Babiloniji. Sam sebe je imenoval »veliki obnovitelj in graditelj svetih krajev«. Njegovo delo je tudi rekonstrukcija Etemenakija, templja zigurata, posvečenega bogu Marduku, ki je bil visok 7 nadstropij in visok skoraj 90 metrov. Nekateri poznavalci Svetega Pisma verjamejo, da je prav ta tempelj babilonski stop, omenjen v Bibliji.

  V epigrafu je stoječa podoba Nebukadnezarja II., ki je upodobljen s kraljevskim pokrivalom, v levi roki drži žezlo, v desni pa zvitek z načrti za obnovitev stolpa (ali pa temeljni žebelj). Gre za četrto sliko, ki zagotovo predstavlja Nebukadnezarja II. Prikazan je tudi babilonski stolp, jasno je razvidnih 7 nadstropij in tempelj na vrhu. Viden je tudi načrt templja, ki prikazuje tako zunanje zidove kot notranjo razporeditev sob.

  Napis jasno razkriva stolp kot »veliki zigurat iz Babilona«.

  VZPOREDNA MESTA (Reference)

  1 Mdr 10,5 Apd 2,1–11 Raz 7,9–10

  4 Sir 40,19

  9 Jer 51,53 Jn 11,52

  https://www.fejstbog.si/index.php/100-odlomkov-iz-svetega-pisma/345-5-babilonski-stolp-1-mz-11-1-9

 39. Hvala says:

  SKOZI TRANSHUMANIZEM IZGUBLJAMO SEBE-DRUŽINA

  Čar novih tehnologij in transhumanizem. Založba Družina, 2022.
  Ravno, ko sem prižgala računalnik, da bi napisala recenzijo knjige Čar novih tehnologij in transhumanizem, me je v iskalniku pozdravil napis, ki ga še nisem videla. Vabil me je z besedami: »Nadgradite se« in obljubljal, da bom po tej nadgraditvi prejemala ugodnosti. Zakaj je ta zapis neobičajen? Presenetilo me je, da me podjetje ni pozvalo k temu, naj nadgradim svojo verzijo informacijskega sistema ali kakšnega drugega softvera v najnovejšo, ampak naj nadgradim sebe.

  Kdo ima nadzor: človek ali tehnologija?

  Zanimivo bi bilo slišati, kaj bi o tem povedal avtor knjige Čar novih tehnologij in transhumanizem Tanguy Marie Pouliquen, redni profesor etike na Katoliškem inštitutu v Toulousu in vodja katedre za družbeno etiko. Verjetno bi vzkliknil: »O tem vam govorim! Zbudite se. Čuječnost!« Skozi 115 vprašanj in odgovorov razlaga pojav tehnokratske kulturne evolucije in predlaga etična merila, osnovana na krščanskem humanizmu, da bodo tehnologije v celoti ostale v službi človeka. Boji se namreč, in k temu nemara res drvimo, da bi roka ne vodila več stroja, temveč obratno: stroj bi vodil roko in tako zasužnjil človeka.

  Ex machina brez Boga
  Ta misel je bila že večkrat upodobljena v filmih, v katerih so se stroji obrnili proti svojemu »stvarniku« in povzročili razdejanje. Eden izmed takšnih je film Ex machina, v katerem umetna inteligenca nadvlada in uniči človeka. Zmagoslavno gre v svet, človek pa ostane zaprt, obupan, brez upanja na rešitev. Že naslov nosi sporočilo: iz izvirnega izreka je bila izbrisana beseda Deus, ki pomeni Bog. Če Boga izbrišemo iz svojega življenja, nam ostane le tehnologija, v moč katere trdno verjamemo, se ji zaupamo, vanjo polagamo vse svoje upe in cilje, pri tem pa elegantno pozabljamo, kako hitro se lahko obrne proti nam.

  Počasi nas začne voditi tako, da začnemo izgubljati sebe, svoj pravi jaz. Številni so že psihološko odvisni od tehnoloških naprav in čutijo nelagodje, ko jih ne morejo uporabljati. Tehnologija nas je očarala in to počne vedno znova. Človeštvu je dala mnogo dobrega, npr. napredek v medicini, hitro širjenje informacij, industrijo, vozila …, vendar pa je postala tudi sredstvo za nadzor in žal tudi za uničenje človeka. Vse bolj namreč tehnološki napredek ne dela za celotno človeštvo, temveč za dobičke korporacij in upravljanje z življenjem posameznika. Tehnologija nas vodi v moralno nazadovanje človeštva.

  Tehnološki transhumanizem hoče spremeniti človeka

  »Človek mora ponovno vlagati v svojo lastno človeškost, da bi lahko obdržal … nadzor nad tehniko,« meni Pouliquen in vabi, naj, namesto da povečujemo zunanje, nečloveške moči, okrepimo svojo lastno moč, znova vlagamo v najgloblje želje po navzočnosti Boga. »Nikar ne bodimo naivni glede transhumanističnega valjarja. Zato že danes razmišljajmo o fascinantnih močeh novih tehnologij, da ne bomo jutri trpeli pod njihovim jarmom.« Tehnološki transhumanizem hoče spremeniti človeka, saj ne zaupa v njegovo biološko moč. Povečati mu želi zmogljivost možganov in ga nadgraditi, kot vsake toliko časa, po navodilih tehnoloških korporacij, nadgradimo svoje informacijske sisteme. »Ali bodo pojutrišnjem sploh še vsi celostno človeški?« se sprašuje Pouliquen in odgovarja: »To je odvisno tudi od nas!«

  Knjiga Čar novih tehnologij in transhumanizem želi opozoriti na nazadovanje moralne drže zaradi tehnoloških pridobitev in vabi k čuječnosti, aktivnosti in ohranjanju človeškosti v svetu transhumanizma.

  https://www.druzina.si/clanek/skozi-transhumanizem-izgubljamo-sebe

  Preberi tudi

  Babilonski stolp našega časa?

 40. Miro says:

  KLIC KRALJICE MIRU: MOLITE, MOLITE, MOLITE!

  DRAGI OTROCI! Z VELIKIM VESELJEM VAS TUDI DANES ŽELIM ZNOVA POKLICATI:
  MOLITE, MOLITE, MOLITE! NAJ VAM BO TA ČAS, ČAS OSEBNE MOLITVE. PREKO DNEVA
  POIŠČITE PROSTOR, KJER BOSTE V ZBRANOSTI VESELO MOLILI. JAZ VAS LJUBIM IN
  VSE BLAGOSLAVLJAM. HVALA VAM, KER STE SE ODZVALI MOJEMU KLICU!

  Sporočilo Kraljice miru po vidkinji Mariji Pavlović Lunetti, 25. avgust 2010

  https://www.mladifest.com/medjugorje/obvestila/spor2.htm

  Marija, Kraljica miru, prosi za nas!

  • Miro says:

   MOLIMO: O GOSPA MOJA

   O Gospa moja,
   o Mati moja,
   tebi se vsega darujem;
   in da se ti vdanega skažem,
   ti danes posvetim:
   svoje oči, svoja ušesa,
   svoja usta in svoje srce,
   sebe popolnoma vsega.
   Ker sem torej tvoj,
   o dobra Mati,
   varuj me,
   brani me kakor svojo last
   in posest. Amen.

   Presveta Devica Marija, prosi za nas!

 41. Miro says:

  RAZLOČEVANJE IN VSAKDANJA DUHOVNOST – POSAMEZNIK LAHKO S POMOČJO PROGRAMA MOLITVE IN POGOVOROV VSTOPI V PROCES OSEBNEGA RAZLOČEVANJA IN SPREJEMANJA ODLOČITVE

  NA JEZUITE SE POSAMEZNIKI VEČKRAT OBRNEJO S PROŠNJO, DA BI JIM POMAGALI NAREDITI POMEMBNEJŠE ODLOČITVE ALI DOSEČI JASNOST V RAZLOČEVANJU NOTRANJIH VZGIBOV.

  Jezuiti izhajajo iz lastne izkušnje molitve in pogovora o njej, ki so jo pridobili med tipičnim oblikovanjem za jezuitsko redovništvo, mnogi jezuiti pa iz duhovnosti opravijo tudi podiplomsko teološko specializacijo. Osebam tako pomagajo z duhovnim spremljanjem, ki izhaja iz krščanske tradicije duhovnega pogovora (tudi spovedovanja) in je danes uveljavljena praksa s svojim sodobnimi etičnimi načeli (več na spletu Ignacijevega doma duhovnosti).

  Posameznik lahko s pomočjo programa molitve in pogovorov vstopi v proces osebnega razločevanja in sprejemanja odločitve. Med ignacijanskimi “pravili za razločevanje duhov” se bo soočil s pojmoma duhovna tolažba in potrtost, preko zavedanja katerih lahko prepozna misli, ki prihajajo od Boga ali od hudega duha. Obstajajo pa tudi priložnostni in duhovni programi, ko na podoben način preko duhovnega pogovora v skupini gojimo skupinsko razločevanje; različica za mlade se imenuje magis krog.

  Več o razločevanju in vsakdanji duhovnosti na:
  https://jezuiti.si/duhovnost/razlocevanje-in-vsakdanja-duhovnost/

  Božje usmiljenje, ki vedno in povsod spremljaš vse ljudi, zaupamo vate!

 42. Miro says:

  NE BRIGAJ SE PREVEČ ZA STVARI, KI POVZROČAJO MRZLIČNOST, NAPETOST IN
  UTRUJENOST. SAMO ENO JE POTREBNO: DVIGNITI DUHA IN LJUBITI BOGA.

  Misel sv. patra Pija

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!

  • Miro says:

   BOGU hvala za kratke in jedrnate misli svetnikov, začinjene s soljo Božje modrosti. Poleg Božje besede nas Gospod tudi po svetnikih vabi k spolnjevanju Božje volje. Svetniki govorijo in nam svetujejo tisto, kar tudi sami živijo v moči Svetega Duha!

 43. Hvala says:

  ZMAGA-OSVOBODITEV ZVEZANOSTI

  Kadar čutim, da mi nekaj leži kot NEPOJASNJENO, PROSIM GOSPODA, DA MI POKAŽE.

  Velikokrat se srečujemo s tem, kako nam NAŠ RAZUM UKAZUJE IN SE SPRAŠUJEMO: ALI DOVOLJ MOLIMO, DELAMO DOVOLJ DOBRIH DEL, KAJ NAJ DELAMO, STALNO NEKI PRITISKI OD LJUDI itd…..

  In Gospod mi je pokazal preko Yoyce Meyer v oddaji o strahu.

  Ne počnimo tega. Vedno neka skrb, tudi pritiski od drugih ali dovolj moliš in delaš ali ne delaš dobra dela, ali dovolj bereš Božjo Besedo?

  Vse tako početje potrebuje OSVOBODITEV, GOSPOD NAJ NAS OSVOBODI VSAKE STRAHU IN SKRBI.

  BODIMO SVOBODNI, pravi Yoyce, nehajmo seštevati.

  Ja res je, ALI NI BOG PRISTOJEN ZA NAŠE VODENJE IN ALI NE DOLOČA ON, KAJ BOMO DELALI, KAM BOMO ŠLI, KAKO IN KOLIKO MOLITI itd..?

  Zakaj se res obremenjumo z zadevami, KI SO V PRISTOJNOSTI BOGA. Če človek potrebuje DUHOVNEGA VODITELJA, GA BO ŽE PRESKRBEL BOG OB SVOJEM ČASU. ON VE, KAKO BO ČLOVEKA VODIL. KER GA POZNA PREDEN JE PRIŠEL V MATERINO NAROČJE. IN JE ŽE PREJ VSAKEGA IZBRAL ZA DOLOČENO NALOGO NA SVETU.

  Bog poskrbi za vsakega človeka na svoj način. NE POTREBUJE NAŠE KALKULACIJE IN SEŠTEVKOV DOBRIH DEL IN MOLITEV.

  Hudobni duh nesprestano priganja in prišepetava človeku da tudi sprašuje: KAJ NAJ NAREDIM?, SEM DOVOLJ NAREDIL?
  itd…STRAH NA STRAH.

  Rimljanom 8,15

  Saj niste prejeli duha suženjstva, da bi spet zapadli v strah, ampak ste prejeli duha posinovljenja, v katerem kličemo: »Aba, Oče!«
  Rimljanom 8,15

  VELIKOKRAT LJUDJE SPRAŠUJEJO KAJ NAJ STORIMO, DA BOMO DELALI BOŽJA DELA?

  KO SO UČENCI VPRAŠALI JEZUSA -KAJ NAJ STORIMO, DA BOMO DELALI BOŽJA DELA JE JEZUS REKEL:

  Janez 6,28-29

  Tedaj so mu rekli: »Kaj naj storimo, da bomo delali Božja dela?« 29 Jezus je odgovoril in jim dejal: »Božje delo je to, da verujete v tistega, ki ga je on poslal.«
  Janez 6,28-29

  JA, BOŽJE DELO JE, DA VERUJEMO ! Nič drugega ni potrebno. BOG POSKRBI ZA VSE!

  BOGA RES VELIKOKRAT SPRAŠUJEMO KAJ NAJ DELAMO! ČE BOG NE DAJE TRENUTNO NOBENE NALOGE , NI POTREBNO DA SI JO IZMIŠLJUJEMO. VERA JE TUDI POKORŠČINA BOGU!

  Yoyce pravi da nobenemu ne bo povedala koliko moli, če jo vpraša, ker ne ve in zakaj bi se primerjala z nekom drugim.

  Res je, vsak je UNIKAT USTVARJEN OD BOGA.

  Ljudje smo navajeni da vse v življenju poteka po nekih določilih. BOG PA ŽELI DA GREMO V OCEAN …

  ČE MI ZARES VERUJEMO IN ŽELIMO STORITI KAR NAM BOG NAROČA, POTEM HOČEMO STORITI KAR NAM ON NAROČA, NE KAR SI MI IZMIŠLJUJEMO.

  RES JE POTREBNA POKORŠČINA V PRAVEM POMENU BESEDE. NE SMEMO SE BATI ALI SMO DOVOLJ DOBRI ALI NE, STALNO V STRAHU DA NE BOMO GREŠILI itd….

  KO SPREJMEMO SVOJE SLABOSTI, BOMO OSVOBOJENI.

  Rimljanom 11,30-32

  Kakor ste bili namreč vi nekoč Bogu neposlušni, zdaj pa ste zaradi njihove neposlušnosti dosegli usmiljenje, 31 tako so zdaj tudi ti zaradi usmiljenja, ki ste ga bili deležni, postali neposlušni, da bi tudi oni prišli do usmiljenja. 32 Bog je namreč vse vklenil v neposlušnost, da bi vsem izkazal usmiljenje. Rimljanom 11,30-32

  • Hvala says:

   VSAK, KI VERUJE V BOGA IN MU ŽELI BITI POKOREN BO REKEL: “TUKAJ SEM GOSPOD, ZGODI SE MI PO TVOJI VOLJI”. TAKO JE TUDI REKLA NAŠA MATI MARIJA. VEDNO JE ČAKALA NA GOSPODOVO BESEDO IN SE NIKOLI NI PUSTILA UJETI V PASTI HUDOBNEGA DUHA.

   GOSPOD JE TISTI, KI ZA VSE SKRBI, ZA NAJMANJŠO MALENKOST, KER ON EDINI POZNA ČLOVEKA.

   Velikokrat sem slišala, kako so se nekateri pritoževali v času covida zaradi pomanjkanja obiskov, stikov itd..

   Vendar je potrebno dati pod našim soncem prostor in mišljenje tudi tistim, KI NA DRUGAČEN NAČIN POSKRBIJO ZA SVOJCE, KI JIH IMAJO RADI, IMAJO SVOJE MIŠLJENJE, KI TUDI VODI V DOBRO SMER, KI DRUGAČE RAZMIŠLJAJO IN IMAJO RADI SAMOTO IN KI V NAJHUJŠI STISKI NE “JAMRAJO”.

   • Hvala says:

    BOG JE REKEL- Galačanom 1,10

    Koga si namreč skušam dobiti na svojo stran, ljudi ali Boga? Si mar prizadevam, da bi ugajal ljudem? Ko bi še hotel ugajati ljudem, ne bi bil Kristusov služabnik.

    • Hvala says:

     Janez 12,42-43

     Vendar jih je bilo tudi med voditelji mnogo, ki so začeli verovati vanj, toda zaradi farizejev tega niso priznavali, da jih ne bi izobčili iz shodnice. 43 Bolj so namreč ljubili človeško slavo kakor Božjo slavo.

     • Miro says:

      Hvala za objavljeni prispevek. Za celovit pogled na BOŽJO MILOST in sodelovanje človeka z BOGOM pri uresničevanju BOŽJE VOLJE se skrbno poglobimo še v razlago KKC. Med drugim tudi v naslednja odlomka:

      2000 Posvečujoča milost je trajen dar, nadnaravna dispozicija, ki izpopolnjuje dušo samo tako, da jo naredi sposobno živeti z Bogom, delati po njegovi ljubezni. Razlikujemo habitualno milost, trajno dispozicijo (voljnost), da bi živeli in delali v skladu z božjim klicem, in pa dejanske milosti, se pravi božje posege bodisi na začetku spreobrnjenja bodisi v potekanju posvečenja.

      2001 Človekova priprava na sprejem milosti je že delo milosti. Potrebna je, da vzbudi in podpira naše sodelovanje za opravičenje po veri in za posvečenje po ljubezni. Bog dovrši v nas to, kar je začel, kajti on “prične, ko stori, da po njegovem delovanju mi hočemo, in dovrši tako, da sodeluje z našimi že spreobrnjenimi hotenji” sv. Avguštin, grat. 17):

      Seveda delamo tudi sami, vendar delamo le skupaj z Bogom, ki dela. Njegovo usmiljenje je namreč šlo pred nami, da bi bili ozdravljeni, kajti to usmiljenje gre še vedno za nami, da bi, ko smo bili enkrat ozdravljeni, bili oživljeni. Pred nami gre, da bi bili poklicani, in za nami gre, da bi bili poveličani. Pred nami gre, da bi živeli bogoljubno, in za nami gre, da bi za vedno živeli z Bogom, kajti brez njega ne moremo ničesar storiti (sv. Avguštin, nat. et grat. 31).

      Več o tem na: https://marija.si/gradivo/kkc/ii-milost/

      MOLIMO K SVETEMU DUHU:

      Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
      vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
      Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
      prenovil boš obličje zemlje.

      Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
      razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
      bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
      vselej radi sprejemali njegove spodbude.
      Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

      BOŽJE USMILJENJE, KI SI NAM DALO PRESVETO DEVICO MARIJO ZA MATER USMILJENJA, ZAUPAMO VATE!

 44. Miro says:

  “IZ VSAKE PREIZKUŠNJE DO ZDAJ SEM PRIŠEL VEN BOLJŠI”

  “Z BOŽJO POMOČJO PREK PREIZKUŠENJ”

  Duhovnika salezijanca Petra Pučnika poznamo kot priljubljenega vzgojitelja mladih, družinskega terapevta, iskanega spovednika ter glasbenika. V preteklih treh letih so se nanj zgrnile številne zdravstvene težave in mnogi so molili zanj in za njegovo zdravje.

  Po mišji mrzlici, raku na bezgavkah in dveh možganskih kapeh je Peter spet dejaven v Marijanišču v Veržeju. Čeprav na telesu čuti nekaj posledic prestanih bolezni, ohranja vedrino, predvsem pa vero v Boga. V pričevanju je spregovoril o tem, kako se je soočal s preizkušnjami, ki so prihajale ena za drugo, in kako je v tem času ohranjal svoj odnos z Bogom.

  O pričevanju salezijanca Petra Pučnika več na:
  https://si.aleteia.org/2023/04/09/iz-vsake-preizkusnje-do-zdaj-sem-prisel-ven-boljsi/

  Božje usmiljenje, studenec bolnim in trpečim, zaupamo vate!

 45. Miro says:

  “VERA JE BILA TISTA, KI ME JE DRŽALA POKONCI. ČE TEGA NE BI IMELA, BI SE ŽE VEČKRAT SESULA”

  “VELIKOKRAT SI MISLIMO, KAJ VSE ZMOREMO, AMPAK PRIDE TRENUTEK, KO VIDIŠ, DA SI POPOLNOMA NEMOČEN. IN TAKRAT POMAGA SAMO BOŽJA MILOST”

  Je mama šestim že skoraj odraslim otrokom, a gotovo jo najbolj zaposlujeta Matej in Amadej, ki imata potrjeno mitohondrijsko miopatijo in sta odvisna od njene pomoči. Kljub temu je vedno nasmejana in neomajno prepričana v Božjo ljubezen in bližino. Da sta lahko tudi doma deležna obhajila, je postala izredna delilka obhajila, saj velikokrat mašo spremljata le doma po televiziji.

  Erika Ipavec s svojo družino že 15 let živi na Colu nad Ajdovščino in ves svoj čas posveča invalidnima sinovoma. Izredno je tudi opazovati, kako zelo so povezani med sabo, saj Erika že skoraj sluti, kaj je narobe ali kaj kateri od njiju potrebuje.

  Več o njeni močni veri in poučnih življenjskih izkušnjah v pogovoru na:

  https://si.aleteia.org/2023/04/09/vera-je-bila-tista-ki-me-je-drzala-pokonci-ce-tega-ne-bi-imela-bi-se-ze-veckrat-sesula/

 46. Hvala says:

  PRENOVA V DUHU

  Prirejamo seminarje življenja v Duhu na katerih se s predavanji in poglobljeno vodeno osebno molitvijo pripravimo na IZROČITEV SVOJEGA ŽIVLJENJA JEZUSU KRISTUSU.

  KAJ JE IZLITJE SVETEGA DUHA? To ni nov zakrament, vseeno pa je velik dar, milost. JE OSEBNO SREČANJE Z ŽIVIM BOGOM.

  »Molitev za »KRST V SVETEM DUHU« ali izlitje Svetega Duha je MOLITEV OSEBNE IZROČITVE SVOJEGA ŽIVLJENJA JEZUSU KRISTUSU. Pogosto ta dogodek spremlja gosolalija ali govorjenje v jezikih.«

 47. Miro says:

  7 KORAKOV, KI NAM LAHKO POMAGAJO RASTI V SVETOSTI (Aleteia)

  KRISTUSOV PASIJON NAM PONUJA VZOREC ZA RAST V SVETOSTI IN IZZIVE, KI JIH TA PRINAŠA. PILAT, KI VSTOPA IN IZSTOPA IZ PRETORIJA, SIMBOLNO PREDSTAVLJA OMAHOVANJE IN NEODLOČNOST, KI JU POGOSTO OBČUTIMO V SEBI V ODNOSU DO JEZUSA

  Vsak veliki petek smo blagoslovljeni, da lahko poslušamo pripoved o trpljenju iz evangelija po Janezu. Kristusov pasijon nam ponuja vzorec za rast v svetosti in izzive, ki jih ta prinaša.

  O korakih, ki nam lahko pomagajo rasti v svetosti, več na:
  https://si.aleteia.org/2023/04/07/7-korakov-ki-nam-lahko-pomagajo-rasti-v-svetosti/

 48. Hvala says:

  VELIKI PETEK, KRIŽ OZKE POTI V ŽIVLJENJE

  TRPLJENJE NAŠEGA GOSPODA JEZUSA KRISTUSA

  KRISTJANI SMO V ODNOSU DO TRPLJENJA IN KRIŽA ŽAL ZELO PODOBNI NEVERNIM

  KRIŽ ZLORABLJENJE DOBROTE, KRIŽ RAZPETOSTI, KRIŽ PREPUŠČANJA IN POTI, KRIŽ NEKORISTI IN PREROŠTVA, KRIŽ OPREDELITVE IN ODLOČITVE, KRIŽ UMIRANJA, KRIŽ TIHOTE IN MOLKA

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Tisti čas je Jezus s svojimi učenci odšel čez potok Cédron; tam je bil vrt, v katerega so šli on in njegovi učenci. Tudi Juda, ki ga je izdal, je vedel za ta kraj, kajti Jezus se je tam večkrat sešel s svojimi učenci. Juda je torej vzel četo in služabnike vélikih duhovnikov in farizejev ter jih privedel tja z baklami, svetilkami in orožjem. Tedaj je Jezus, ki je vedel, kaj vse bo prišlo nadenj, šel ven in jim dejal: »Koga iščete?« Odgovorili so mu: »Jezusa Nazaréčana.« Rekel jim je: »Jaz sem.« Z njimi je stal tudi njegov izdajalec Juda. Ko jim je rekel ›Jaz sem,‹ so stopili nazaj in padli na tla. (Jn 18,1-19,42)

  Križ ozke poti v življenje

  Ne vem zakaj, vendar se zdi, da kristjani nikakor ne sprejmemo logike križa. A kot smo razmišljali včeraj, je prav križ temelj evharistije in duhovništva. Je izvir vsega. Ni evharistije in ni duhovništva brez velikega petka. A kristjani smo v odnosu do trpljenja in križa žal zelo na podobni nevernim. Mogoče križ sprejemamo šele takrat, ko je resnično težak, ko gre za preizkušnjo v življenju, za hudo bolezen, izgubo najdražjih ipd. Takrat se zdi, da nam je razumljivo, da je križ del življenja in da ga je potrebno sprejeti. Vendar Jezus govori o križu, kot nečem, kar vsak dan naložimo na svoja ramena in nosimo za njim. Zakaj? Zato ker sta v življenju le dve poti: ozka in strma v življenje, ter široka in položna v pogubo. Iti v življenje je torej mogoče le s sprejemanjem križa. Zato nam tudi Jezus sam daje zgled, ko pred križem ne zbeži. Pomislimo, koliko lažje bi lahko živel, če bi ne naložil nase križev, o katerih smo razmišljali ves postni čas.

  Poglejmo križe kot so nam jih ponujali evangeliji postnih nedelj:

  Križ zlorabljene dobrote
  Jezus ozdravi gobavega (Mr 1,40-45), gobavi pa ga niti ne posluša, niti se mu ne pride zahvalit. Kdor hoče delati dobro, bo nujno doživljal tudi izigranost – križ zlorabljene dobrote.

  Križ razpetosti
  Jezus gre v puščavo, biva med zvermi, se posti, hudič ga skuša, angeli mu strežejo (Mr 1,12-15). Duhovno življenje je neprestan spopad med hudičem in Bogom, med zvermi in angeli. Ni se mogoče izogniti razpetosti, potrebno jo je nositi – križ razpetosti.

  Križ prepuščanja in poti
  Ko se Jezus na gori spremeni, bi apostol Peter postavil tri šotore (Mr 9,2-10). Ostal bi tam in nikoli ne sestopil z gore. Jezus pa nas vabi na pot, da svoje življenje izročamo v njegove roke in hkrati vztrajno hodimo po poti svetosti.

  Križ nekoristi in preroštva
  Jezus graja farizeje in pismouke, da so iz hiše njegovega Očeta naredili tržnico. Splete bič in razžene menjalce in prodajalce (Jn 2,13-25). S tem si zapravi kakršno koli priložnost, da bi bil priljubljen. Napoveduje svojo smrt in postavitev novega templja, česar pa ne more dokazati prej, preden ne umrje. Tako nosi križ nekoristi in preroštva. Vsak, kdor hoče biti njegov učenec, mora nositi takšen križ, kajti zvestoba evangeliju je pogosto zelo ‘nekoristna’. Križ preroštva pa je v pogledu v prihodnost, v katero kristjan zre, ne more pa je dokazati.

  Križ opredelitve in odločitve
  Nikodem pride k Jezusu (Jn 3,14-21). Težko mu je, ker se mora odločiti in tvega izločenost iz duhovniške vrste. A opredeliti in odločiti se je potrebno, če hoče slediti Resnici. Tudi ti moraš sprejeti križ opredelitve in odločitve, če hočeš iti za Jezusom.

  Križ umiranja
  Jezus govori o nujnosti umiranja sebi, če hoče izpolniti Očetovo voljo (Jn 12,20-33). Umreti sebi je tako temeljno za kristjana, kakor je umiranja bistveno za zrno, če hoče obroditi sad.

  Križ tihote in molka
  Jezus pred Pilatom molči (Mr 14,1-15,47). Dovolj je govoril, sedaj mu preostane samo še križ tihote in molka. Tihote, ko je potrebno zreti skrivnost Očetove volje. Molka, ko ni mogoče ničesar dopovedati, je potrebno molčati. To je ponižnost – ko celo Beseda umolkne. Križ tihote mora nositi tisti, ki hoče biti zvest svojemu Učitelju.

  Ko pogledamo na Jezusa na križu, nam mora biti jasno: Končal je na križu, ker je hotel priti v življenje. Še več, končal je na križu, ker želi, da bi v življenje stopali tudi mi. Brez križa ta pot ni mogoča. Polno življenje zahteva vsakdanji napor, prizadevanje za dobro. Kakor nam je jasno, da se brez muje še čevelj ne obuje, nam mora postati jasno, da brez sprejemanja vsakdanjih križev, ne moremo hoditi po ozki poti v življenje.

  Naj nam bo torej veliki petek povabilo, da se ne otepamo križev, ki jih zahteva ljubezen. Napor življenja naj nam ne bo odveč. Brez duhovnega napora, brez križa ni pravega življenja, ne moremo biti Jezusovi učenci.

  https://mirenski-grad.si/sl/evangelij-in-pridiga/21-veliki-petek-kriz-ozke-poti-v-zivljenje/

 49. Hvala says:

  KRIŽ MOLKA IN TIHOTE JE JEZUS NOSIL VSE ŽIVLJENJE

  • Hvala says:

   KRIŽ MOLKA IN TIHOTE

   TO STA NUJNA DVA KRIŽA, ČE HOČEMO HODITI ZA JEZUSOM

   Kako težka križa, a vendar nujna, če hočemo stopiti za Jezusom. Kako radi molk zamenjamo s praznim govorjenjem. Pa ne le to, ukvarjamo se z drugimi, ko bi morali iskati predvsem tisto, kar od nas pričakuje Oče.

   ZANAŠA NAS V ZGRAŽANJE , OBSOJANJE itd…JEZUS PA OSTAJA V MOLKU SAM S SEBOJ.

 50. Miro says:

  KAKO V TRPLJENJU VIDETI ZMAGO?

  KRIŽ JE IZHODIŠČE NAJGLOBJE KOMUNIKACIJE, ŠE ZDALEČ NE SAMO SIMBOL TRPLJENJA. JE NAJBOLJ ODPRT SIMBOL, KI SI GA DELIMO TAKO V VESELJU KOT ŽALOSTI, JE MISEL DR. STANKA GERJOLJA.

  VELIKI PETEK, ALI PA VSAKA ŽIVLJENJSKA ZGODBA, KI NAM NI PO VOLJI, JE POMENSKA. LAHKO JO ZANIKAMO, LAHKO PA JO SPREJMEMO IN IZ NJE SKUŠAMO POTEGNITI ČIM VEČ. UITI JI NE MOREMO, ZANIKATI JE TUDI NE MOREMO, ZATO JE VAŽNO, KAKO SE SOOČAMO S TRPLJENJEM, PA PRAVI DR. JOŽE PLUT.

  O poučnem razmišljanju obeh sogovornikov več na:
  https://radio.ognjisce.si/sl/261/oddaje/36273/kako-v-trpljenju-videti-zmago.htm

  Molimo te, Kristus, in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil!

  • Hvala says:

   ČUDOVITI STAVEK Dr PLUTA: Ko vidimo hudo trpljenje drugega je včasih bolje biti ob njem le tiho in zanj samo moliti.

   Kako resnično, kako uporabno, čakala sem na ta stavek.

   MOLI IN PUSTI ČLOVEKA Z JEZUSOM. ON GA BO NAJBOLJE POTOLAŽIL V HUDEM TRPLJENJU. MENI JE TA STAVEK NA KOŽO PISAN IN NAJBOLJ PRIMEREN ZA MOJO PSIHO. MIR IN MOLITEV NEKOGA. TO JE VSE. JEZUS BO ŽE UKREPAL, KO BO ČAS, BODIMO BREZ SRBI.

   • Hvala says:

    Dr. Plut:

    Veliki petek, rečejo mnogi, je bil potreben v njihovem življenju, da so dozoreli in se v celoti naslonili na Boga ter začeli živeti v polnosti.

    KAKO RESNIČNE IN TOLAŽILNE SO TE BESEDE. Ga. Kristina, berite jih tudi vi. ČAKAJTE NA BOŽJI ODGOVOR. ON VAS PRIPRAVLJA NA REŠITVE, V TEM ČASU PA SE POPOLNOMA NASLONITE NAJ. TO ŽELI.

    Joyce Meyer je v eni od oddaj dejala, DA BOG VČASIH DOLGO DOPUŠČA STANJE TRPLJENJA, SAMO DA BI BILI NA NJEGA POPOLNOMA PRIKLJENJENI, DA SE NE BI ODDALJILI.

    VIDITE, JEZUS ODGOVARJA NA NAŠE PROBLEME. PRAVE BESEDE OB PRAVEM ČASU!

 51. Miro says:

  “HUDIČ JE OČE LAŽI. TUDI DANES ŽELI VSAKOGAR OD NAS VPLESTI V SVOJO IGRO IN MU UNIČITI ŽIVLJENJE”

  “NA VELIKI PETEK JE NAVIDEZNO ZMAGAL HUDIČ, TODA NA VELIKO NOČ SE MU JE VSE ZRUŠILO.” TAKO TUDI ZA DANAŠNJE ČASE UPANJE VLIVA EKSORCIST MARIBORSKE NADŠKOFIJE MARIJAN VETERNIK

  Verjetno se tudi vi večkrat sprašujete: “Pa kam gre ta svet?!” Toliko slabega, sovraštva, razdorov, manipulacij, zlorab, razbitih družin, bolezni, … Res moramo doživljati vse to?

  Pred vami je intervju z eksorcistom Marijanom Veternikom, ki nekoliko pojasni vzroke tega dogajanja in tudi ponuja rešitve. Naj dnevi teme – kot sta veliki petek in velika sobota – ne bodo čisto temni. Velika noč daje upanje.

  Več o tem v pogovoru na:
  https://si.aleteia.org/2023/04/08/hudic-je-oce-lazi-tudi-danes-zeli-vsakogar-od-nas-vplesti-v-svojo-igro-in-mu-uniciti-zivljenje/

  Božje usmiljenje, ki nas varuješ peklenskega ognja, zaupamo vate!

  • Miro says:

   MOLIMO K SVETEMU NADANGELU MIHAELU:

   Sveti nadangel Mihael,
   brani nas v boju,
   bodi nam v pomoč zoper zlobnost
   in zalezovanje hudobnega duha.
   Ukroti naj ga vsemogočni Bog,
   ponižno zato prosimo.
   In ti vodnik nebeške vojske,
   satana in druge hudobne duhove,
   ki hodijo po svetu v pogubo duš,
   z Božjo pomočjo v pekel pahni.
   Amen.

   Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!
   Brezmadežno Srce Marijino, prosi za nas!
   Sv. nadangel Mihael, prosi za nas!

 52. Hvala says:

  ĆEDALJE BOLJ POGOSTO RAZMIŠLJAM O PREMAJNI HVALEŽNOSTI JEZUSU ZA VSE DAROVE, KI JIH PREJEMAMO VSAK DAN.

  ŠE KAR NAPREJ SE ODVIJA NEZADOVOLJSTVO LJUDI-GODRNJANJE V NAŠI LEPI DEŽELI. NAMESTO DA BI SE VSAKO JUTRO BOGU ZAHVALJEVALI DA ŽIVIMO V MIRU, DA NI PRI NAS VOJNA, DA IMAMO ZA JESTI IN DA SMO POD STREHO, STRESAMO GODRNJANJE KAR NAPREJ. GODRNJANJE IN NEZADOVOLJSTVO!

  KAKO JE TO MOŽNO? KAJ, ČE SE ZGODI DA BOMO KDAJ ČUTILI LAKOTO, KI JO NEKATERI NA SVETU GLOBOKO ČUTIJO?

  KAJ PRAVI JEZUS NA TO? VERJETNO PRETAKA BRIDKE SOLZE! JEZUS JE JOKAL TUDI NAD JERUZALEMOM!

  • Hvala says:

   TUDI NEMOTENO LAHKO OBISKUJEMO SVETE MAŠE, PREJEMAMO ZAKRAMENTE. NEKATERI NA SVETU PA DAJO ŽIVLJENJE ZARADI OBISKA SVETE MAŠE.

   RES BI BILO DOBRO DA BI SE ZAMISLILI KAJ POČNEMO!

   POSLUŠAJMO PRIČEVANJA BEGUNCEV!

 53. Miro says:

  MISEL SVETNICE

  KDOR PRIPADA KRISTUSU, TA MORA PREŽIVLJATI CELOTNO KRISTUSOVO ŽIVLJENJE;
  NEKOČ SE MORA ODPRAVITI NA KRIŽEV POT, NASPROTI GETSEMANIJU IN GOLGOTI.

  Sv. Terezija Benedikta od Križa (Edith Stein)

  Molimo te, Kristus, in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil!

  • Hvala says:

   Ja, res je. VZETI MORAMO KRIŽ IN ODITI NA OLJSKO GORO, NA POT TRPLJENJA. TO PA JE TUDI POT-UMIRANJA SAMEMU SEBI.

   • Miro says:

    KRIŽ IN TRPLJENJE

    Jezus je vstopil v vsak tvoj križ. Vzel ga je nase, da te osvobodi. Križ je prostor tvojega srečanja z Jezusom. Križ postane zate blagoslov namesto nesmisla trpljenja. V tem se rojeva sposobnost, da kljub križu vzklikaš od veselja. Križ postane vir veselja, zmage in svetlobe namesto joka, strahu in tesnobe. Križ in trpljenje postaneta smiselna, ker je vanju vstopil Jezus Kristus. Trpljenje moreš sprejeti samo zato, ker v njem najdeš Jezusa Kristusa, ki trpljenje lahko premaga, ali pa ti da moč, da ga potrpežljivo prenašaš. Sprejemanje križa je zmaga nad križem. Sprejemanje trpljenja, bolečin, smrti, bolezni in greha je pot osvobajanja od trpljenja, bolezni in zla. To je zmagoslavna hoja.

    (Molitvenik združenja Marije Pomočnice)

    Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil!

    • Miro says:

     MODROST KRIŽA, KI JO JE JEZUS RAZODEL S SVOJIM BRIDKIM TRPLJENJEM NA KRIŽU, JE SV. TEREZIJA BENEDIKTA OD KRIŽA IZPRIČALA Z ŽRTVOVANJEM SVOJEGA ŽIVLJENJA V TISTE NAMENE, V KATERE SE ZA ODREŠENJE NAS GREŠNIKOV DARUJE GOSPOD JEZUS KRISTUS.

     MOLIMO TE, KRISTUS, IN TE HVALIMO, KER SI S SVOJIM KRIŽEM SVET ODREŠIL!

 54. Hvala says:

  UPAJ V GOSPODA, BODI KREPAK IN MOČAN

  Psalmi 27,14

  Upaj v Gospoda,
  bodi močan, tvoje srce naj se opogumi,
  upaj v Gospoda.

  Jozue 1,6.9.18

  Bodi krepak in odločen, kajti ti boš razdelil temu ljudstvu v dedno last deželo, ki sem jo s prisego obljubil njegovim očetom, da jim jo dam.

  9 Ali ti nisem ukazal, krepak in odločen bodi? Ne boj se in se ne plaši; kjer koli boš hodil, bo s teboj Gospod, tvoj Bog.«
  18 Kdor koli se bo upiral tvojim ustom ali ne bo poslušal tvojih besed v vsem, kar nam ukažeš, mora umreti. Samo krepak bodi in odločen!«

  BOG JE NAROČIL JOZUETU, NAJ BO KREPAK IN ODLOČEN PRI OSVAJANJU OBLJEBLJENE DEŽELE.

  V reviji-PRENOVA V DUHU, za april 2023, je tudi članek:

  ZAKAJ JE V OBLJUBLJENO DEŽELO VSTOPIL JOZUE, NE MOJZES? (KAJ ČLOVEKU PREPREČUJE, DA BI POSTAL VODITELJ?)
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  Mojzes je na poti v Obljubljeno deželo pred svojim ljudstvom človeško gledano deloval kot avtoritativen in hkrati preroški vodja.

  Bil je orodje v oblikovanju izraelskega naroda, bolj ponižen kot katerekoli drug človek (3 Mz 12,3), zato “ni več vstal prerok v Izraelu, enak Mojzesu, ki ga je Gospod poznal iz obličja v obličje” (5 Mz 34,10).

  Vendar je imel Mojzes tudi padce: ZARADI SVOJIH DVOMOV NI VEDNO IZKAZAL GOSPODU SVETOSTI NITI GA NI VEDNO KOT SVETEGA IZPRIČAL PRED IZRAELOVIMI SINOVI. POSLEDICA JE BILA, DA NI VSTOPIL V OBLJUBLJENO DEŽELO (4 Mz 20,1-13).

  Jozue je bil Mojzesov služabnik in pomočnik in je po njegovi smrti prevzel vodstvo Izraelcev. Jozue je bil praktične narave in je deloval politično modro. PRAKTIČNO IN POLITIČNO JE USTANOVIL DRŽAVO IZRAEL. Doživel je 110 let.

  MOJZES IN JOZUE, OBA STA IMELA ISTI CILJ.

  Tudi kristjani imamo isti cilj, OBLJUBLJENO NEBEŠKO KRALJESTVO. OBENEM PA SMO SI RAZLIČNI: Z RAZLIČNIM ZAUPANJEM V GOSPODA. TODA KAKO SE PRETVORITI V VOJSKO ZA GOSPODA?

  MOJZES JE BIL VODITELJ, KI JE GLEDAL V PRETEKLOST, JOZUE PA JE BIL VODITELJ, KI JE REŠEVAL SEDANJOST.

  KAKŠNO SEDANJOST PA MORAMO REŠEVATI MI? PRVI CILJ JE MIR; MIR V SRCU IN V SVETU. Molimo za Božji mir v svojem srcu, hkrati pa tudi za fizično preživetje naših narodov (otrok, nas, staršev…) katerim moramo želeti dobro.

  DRUGI CILJ JE OŽIVITEV EVROPE K POČLOVEČENJU. POZNATI MORAMO PROBLEME IN KLJUČNE REŠITVE. POTREBUJEMO PRAVE LJUDI. NI DOVOLJ DA TO SAMO VEMO.

  TRETJI CILJ JE PRENOVA CERKVE. TO POMENI PREOBRAZBO K JEZUSU KRISTUSU, K NJEGOVEMU SVETEMU DUHU, K SPREJEMANJI JEZUSA KRISTUSA ZA SVOJEGA BRATA, VODITELJA IN ODREŠENIKA.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  JEZUS JE NAŠ USMERJEVALEC, DELOVATI MORAMO, KOT BI DELOVAL ON. DELOVATI MORAMO V ENOTNOSTI, V SODELOVANJU. NAUČITI SE MORAMO, KAKO UPORABLJATI PREROŠKE IN PRAKTIČNE KARUZME, KI NAM JIH DAJE SVETI DUH.

  JOZUE JE VSTOPIL V OBLJUBLJENO DEŽELO, MOJZES NI IMEL DOVOLJ VERE, PO NEKATERIH HIPOTEZAH GA JE BOG KAZNOVAL ZA GREHE LJUDSTVA, PO DRUGIH PA JE BIL PRESTAR. MOJZES JE IMEL RANJENO SRCE ; BIL JE VODITELJ ZA KRIZNE ČASE, BOG PA JE POTREBOVAL JOZUETA Z NOVIM SRCEM IN MENTALITETO ZMAGOVALCA. POTREBOVAL JE VODITELJA, KI RAZBIRA ZNAMENJA ČASOV, PRAKTIČNEG IN NOVEGA ČLOVEKA.

  NAŠA CILJA STA ENOTNOST IN ZMAGOVITOST.

  ALI SEM MOJZES ALI JOZUE? (Prenova-april 2023)

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Ja, res je, vedno ponavljam: NAŠ VZOR MORA BITI JEZUS. NE SAMO VZOR, POTREBNO JE POPOLNOMA NJEMU ZAUPATI, IMETI VERO.

  Ob razmišljanju in gledanju današnjih “predstav ljudstva”, me včasih presune pri srcu. KDO BO ČLOVEKA PREOBRAZIL IN MU NAREDIL NOVO SRCE IN MU VDAHNIL SVETEGA DUHA? TO JE JEZUS, PRAVI BOG IN PRAVI ČLOVEK.

  ON JE POVEDAL, DA JE POTREBNO “NOVO ROJSTVO” ČLOVEKA.

  Kot sem že večkrat povedala-čutim močno- kako JE NEZAUPANJE V BOGA PRISOTNO TAM, KJER BI ČLOVEK PRIČAKOVAL DA BO PREJEL VZGLED ZAUPANJA V BOGA. To se izraža v vseh službah.

  Pav čutiti je, KAKO ŽELI ČLOVEK KOVATI NAČRTE IN VSE IZPELJATI DA SE BO IZTEKLO PO NJEGOVO. POZABI PA NA VODSTVO SVETEGA DUHA.

  POZABI TUDI TO, DA SE BO POD VODSTVOM SVETEGA DUHA POTREBNO ODPOVEDATI SAMOVOLJNIM ODLOČITVAM.

 55. Miro says:

  Z Božjo pomočjo se poglabljajmo v globoke skrivnosti velikega petka!

  VELIKI PETEK – SPOMIN NA JEZUSOVO TRPLJENJE IN SMRT NA KRIŽU

  Veliki petek je edini dan v cerkvenem letu, ko ni maše. Pri bogoslužju ob 15. uri, ko obhajamo spomin na Jezusovo smrt na križu, molimo križev pot. Opravilo velikega petka ima tri dele. V prvem je opravilo Božje besede, med katerim beremo pasijon ali poročilo o Jezusovem trpljenju iz Janezovega evangelija ter med drugim prosimo za sodobno družbo in njene voditelje, za drugače verujoče in neverujoče, za cerkvene potrebe kot tudi za odnose z judovsko skupnostjo. V drugem delu častimo križ v znamenje hvaležnosti in spoštovanja, v tretjem pa je obhajilni obred.

  Duhovnik že posvečene hostije, ki jih je prinesel iz ječe, kamor jih je odnesel na veliki četrtek, po koncu obreda odnese na novo mesto, tokrat v “Božji grob”.

  https://si.aleteia.org/daily-prayer/petek-30-marec/

  Molimo te, Kristus, in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil!

  • Miro says:

   VELIKI PETEK

   ”GLEJTE LES KRIŽA, NA KATEREM JE ZVELIČANJE SVETA VISELO!”

   MED ČEŠČENJEM KRIŽA SE MOLIJO ALI POJEJO T. I. OČITANJA. GRE ZA POSEBEN SPEV, KJER BOG SPRAŠUJE IZRAELSKO LJUDSTVO, KAJ JIM JE STORIL, DA SO GA OBSODILI IN PRIBILI NA KRIŽ.

   LJUDSTVO MOJE, KAJ SEM TI STORIL, ALI S ČIM SEM TE UŽALIL?
   ODGOVORI MI!

   Ker sem te izpeljal iz egiptovske dežele,
   si svojemu Odrešeniku pripravilo križ.
   Jaz sem zaradi tebe udaril Egipčane in njihove prvorojence,
   ti si pa mene dalo bičati.
   Jaz sem te izpeljal iz Egipta in potopil faraona v Rdečem morju,
   ti si pa mene izročilo velikim duhovnikom.
   Jaz sem pred teboj odprl morje,
   ti pa si s sulico odprlo mojo stran.
   Jaz sem hodil pred teboj v oblačnem stebru,
   ti si pa mene gnalo pred Pilatov sodni stol.
   Jaz sem te v puščavi hranil z mano,
   ti si pa mene s pestmi in biči bilo.
   Jaz sem te napajal z rešilno vodo iz skale,
   ti si pa mene napojilo z žolčem in kisom.
   Jaz sem zaradi tebe udaril kananejske kralje,
   ti si pa mene s trstom po glavi bilo.
   Jaz sem dal tebi kraljevsko žezlo,
   ti si pa meni dalo trnovo krono na glavo.
   Jaz sem tebe povišal s silno močjo,
   ti si pa mene obesilo na les križa.

   Celoten prispevek na: https://si.aleteia.org/2021/04/02/glejte-les-kriza-na-katerem-je-zvelicanje-sveta-viselo/

   Molimo te, Kristus, in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil!

 56. Miro says:

  DUHOVNO SPREMLJANJE

  ZAKAJ DUHOVNI POGOVOR?

  Smisel duhovnega pogovora je rast v duhovnem življenju. Gre za to, da spremljanec postane bolj dovzeten za Boga in bolj odgovoren za svoje življenje in življenje drugih. Kot že rečeno, človek je družbeno bitje. Nujno potrebuje drugega. Ko smo majhni, potrebujemo starše. Ko odraščamo, potrebujemo tudi učitelje in vzgojitelje. Potrebujemo pa tudi ljudi, ki so malo bolj vešči v duhovnem življenju in so nam lahko v pomoč. En sam človek ne more in ne vidi vsega. V svojih pogledih je omejen in velikokrat zaprt v neke svoje ideje in predstave. Zato nujno potrebuje drugega, ki mu prinese nov, bolj celosten pogled na njegovo življenje. Na ta način ima človek večjo možnost, da najde Božjo voljo in jo uresniči.

  O duhovnem spremljanju več na: https://cdp.nadskofija-maribor.si/index.php/razlocevati/duhovno-spremljanje

  Božje usmiljenje, ki vedno in povsod spremljaš vse ljudi, zaupamo vate!

 57. Miro says:

  “BOGU SE VSAK DAN ZAHVALIM ZA ŽENO, HČERKO IN ZA TO, DA MI GRE ODLIČNO” (Aleteia)

  “VES ČAS SE TRUDIM, DA SO MOJE PREDNOSTI VEČJE OD MOJIH POMANJKLJIVOSTI”

  “Rekel sem ji, da razumem, če ne bo hotela biti več z mano. Vendar je ostala vse do danes,” se spominja Artur Wachowicz, ki ustvarja vsebine na poljskem kanalu Z zornega kota tetraplegika (Punkt widzenia tetrusa). Preberite iskren pogovor o ljubezni, upanju in resničnem življenju.

  https://si.aleteia.org/2022/02/01/ves-cas-se-trudim-da-so-moje-prednosti-vecje-od-mojih-pomanjkljivosti/

 58. Miro says:

  POGOJI, POD KATERIMI SE MORAMO IZROČITI BOGU, SO NASLEDNJI: DA ODSLEJ
  BOG URESNIČUJE SVOJO VOLJO NAD NAMI IN UNIČI NAŠO VOLJO, KAKOR SAM ŽELI.
  O KAKO SREČNI SO TISTI, KI JIH BOG VODI PO SVOJI VOLJI IN JIH UTRJUJE BODISI
  Z BRIDKOSTJO ALI S TOLAŽBO.

  Misel sv. patra Pija

  Božje usmiljenje v spreobrnjenju grešnikov, zaupamo vate!

  • Miro says:

   MOLIMO K SVETEMU DUHU:

   Sveti Duh,
   pridi v moje srce,
   pritegni ga k sebi s svojo močjo,
   o moj, Bog, in daj mi ljubezen
   s sinovskim strahom.

   Obvaruj me,
   o neizrekljiva ljubezen,
   pred vsako zlo mislijo,
   ogrej me, vžgi v meni
   svojo drago ljubezen
   in vsaka bolečina
   se mi bo zdela lahka.

   Oče, dobri Gospod,
   pomagaj mi
   pri vsem mojem delu.

   Jezus, ljubezen,
   Jezus, ljubezen.
   Amen.

   (molitev sv. Katarine Sienske)

 59. Miro says:

  5 MEST, PREK KATERIH VAM HUDIČ NAJLAŽJE OTEŽI ŽIVLJENJE (Aleteia)

  KAKO SE HUDIČ NAJLAŽJE PRIKRADE V VAŠE ŽIVLJENJE IN KAKO MU TO PREPREČITI

  Hudič je pretkan in pravi mojster laži. Vse bi storil, da bi nam preprečil srečno življenje. V vsakdanjem hitenju in hrupu včasih niti ne zaznamo njegovega delovanja, potem pa nenadoma ugotovimo, da nekaj v našem življenju “ne štima” več.

  Eksorcist mariborske nadškofije Marijan Veternik nam je pojasnil, kako se hudič najlažje prikrade v naše življenje. Na podlagi svojega znanja in eksorcističnih izkušenj je naštel pet najbolj pogostih vstopnih mest:

  1. Družinsko deblo
  2. Notranje rane
  3. Naši grehi
  4. Satanistične prakse
  5. Oddaljenost od Jezusa

  Kako se obvarovati, da nam hudič ne bo mogel škodovati?

  Več o tem na: https://si.aleteia.org/2023/04/05/5-mest-prek-katerih-vam-hudic-najlazje-otezi-zivljenje/

  Božje usmiljenje, ki nas varuješ peklenskega ognja, zaupamo vate!

 60. Hvala says:

  KDO IMA KRISTUSOV UM?

  KDOR V MESU TRPI, IMA KRISTUSOV UM, NEHA Z GREHOM….ŽIVI ZA BOŽJO VOLJO

  Ker je Kristus trpel v mesu, se tudi vi oborožite z istim mišljenjem: kdor v mesu trpi, neha z grehom, 2 tako da v času, ki mu ostane v mesu, ne živi več za človeška poželenja, ampak za Božjo voljo. 1Peter 4,1-2).

  POMISLITE NA VSE, KAR JE JEZUS PRESTAL IN KAKO JE ON PRENESEL TRPLJENJE V SVOJEM MESU, IN TO VAM BO POMAGALO PRESTATI STISKE.

  RAJE BOM POTRPEŽLJIVO TRPEL, KOT DA NE UGODIM BOGU.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  KAJTI, ČE TRPIM, MEDTEM KO IMAM KRISTUSOV UM, NE BOM VEČ ŽIVEL LE ZATO, DA USTREŽEM SEBI, NITI NE BOM POČEL TEGA, KAR JE LAHKO, BEŽAL PA OD VSEGA KAR JE TEŽKO.

  NAMESTO TEGA MI BO USPELO ŽIVETI ZATO, KAR BOG ŽELI IN NE PO LASTNIH ČUSTVIH IN MESENIH MISLIH
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  OBSTAJA TRPLJENJE V MESU, KI GA MORAMO PRESTATI, DA BI IZPOLNILI BOŽJO VOLJO.
  ——————————————————————————————————————————————————-

  V VAŠEM ŽIVLJENJU MORDA OBSTAJA OSEBA, S KATERO ZELO TEŽKO SHAJATE, VENDAR VESTE, DA BOG ŽELI, DA SE TE OSEBE DRŽITE IN NE BEŽITE STRAN OD NJE.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  VAŠE MESO TRPI, KER VAM V BLIŽINI TE OSEBE NI LAHKO, VENDAR SE LAHKO PRIPRAVITE TAKO, DA O SITUACIJI RAZMIŠLJATE PRAV. (JOyce Meyer_Bitka v umu).

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Ja, res je tako. DOLOČENO TRPLJENJE V ŽIVLJENJU JE POTREBNO PREŽIVETI, NE BEŽATI OD OSEBE, KI TI DELA GORJE, KAJTI ČE SE ČLOVEK ODSTRANI, NE IZPOLNJUJE BOŽJE VOLJE.

  TUDI JEZUS NI BEŽAL OD TRPLJENJA IN GA BRCAL. ON JE NAŠ VZOR. VSAK SE NAJ SOOČI S SVOJO STISKO, JO PREDLOŽI JEZUSU IN GRE SKUPAJ Z NJIM V BITKO. ČLOVEK NE MORE BITI PONIŽEN, ČE NI TRPEL PONIŽANJA.

  Tudi favstina KLowalska je pisala o tem v svojem Dnevniku. Ko je molila, je neka sestra zraven nje hrkala in zelo jo je mikalo ,DA BI SE UMAKNILA OD NJE. JEZUS JI JE DAL VEDETI, NAJ TEGA NE DELA, KAJTI POTEM BI TUDI IZGUBILA MILOSTI, KI JIH JE JEZUS ŽELEL PODELITI.

 61. Hvala says:

  PREOBRAŽAJTE SE Z OBNOVO SVOJEGA UMA- Joyce Meyer

  In nikar se ne prilagajajte temu svetu, ampak se tako preobražajte z obnovo svojega uma, da boste lahko razpoznavali, kaj hoče Bog, kaj je dobro, njemu všečno in popolno. (Rimljanom 12,2).

  V tem odlomku apostol PAVEL PRAVI, DA DOBRO IN POPOLNO VOLJO BOGA LAHKO VIDIMO, ČE ŽELIMO-ČE PRENOVIMO SVOJ UM. PRENOVIMO UM V BOŽJI NAČIN RAZMIŠLJANJA.

  S TEM POSTOPKOM NOVEGA RAZMIŠLJANJA BOMO SPREMENJENI ALI PREOBLIKOVANI V TO, KAR BOG ZA NAS NAČRTUJE.
  ———————————————————————————————————————————————————

  JEZUS JE OMOGOČIL TO PREOBRAZBO S SVOJO SMRTJO IN VSTAJENJEM. S POSTOPKOM PRENOVE UMA TO POSTANE RESNIČNOST V NAŠEM ŽIVLJENJU.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  Pravilno razmišljanje nima nobene zveze z ODREŠENJEM. ODREŠENJE TEMELJI IZKLJUČNO NA JEZUSOVI KRVI, NJEGOVI SMRTI NA KRIŽU IN NA NJEGOVEM VSTAJENJU.

  VELIKO LJUDI BO V NEBESIH, KER SO RESNIČNO SPREJELI JEZUSA KOT SVOJEGA ODREŠENIKA. VENDAR MNOGI MED NJIMI NIKOLI NISO OKUSILI SVOJE ZMAGE ALI UŽIVALI V DOBREM NAČRTU, KI GA JE BOG IMEL ZA NJIHOVO ŽIVLJENJE, KER SVOJEGA UMA NISO PRENOVILI V SKLADU Z NJEGOVO BESEDO.

  Mnoga leta sem bila ena od teh ljudi, pravi Joyce Meyer. Bila sem PONOVNO ROJENA. ŠLA BOM V NEBESA. HODILA SEM V CERKEV IN SLEDILA NEKI VERSKI PRAKSI, VENDAR V ŽIVLJENJU NISEM DOSEGLA ZMAGE. Razlog je tičal v tem, da sem mislila na napačne stvari.

  SVETO PISMO PODAJA DOKAJ PODROBNA NAVODILA, O ČEM NAJ RAZMIŠLJAMO.

  Sicer pa, bratje, vse, kar je resnično, kar je vzvišeno, kar je pravično, kar je čisto, kar je ljubeznivo, kar je častno, kar je količkaj krepostno in hvalevredno, vse to imejte v mislih.Filipljanom 4,8.

  NAŠE MISLI VPLIVAJO NA NAŠ ODNOS IN RAZPOLOŽENJE.

  VSE KAR NAM POVE GOSPOD, JE ZA NAŠE DOBRO.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  KO JE NEKDO POLN SLABIH MISLI, JE NESREČEN.
  KO JE NEKDO NESREČEN, OBIČAJNO TUDI DRUGIM GRENI ŽIVLJENJE.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  Redno bi morali pogledati vase in se vprašati:” O ČEM SEM RAZMIŠLJAL?”

  RAZMIŠLJANJE O TEM, KAJ MISLITE JE ZELO DRAGOCENO. Satan namreč običajno zavaja tako, DA LJUDJE MISLIJO, DA JE VIR NJIHOVE NESREČE ALI TEŽAV NEKAJ DRUGEGA KOT TISTO, KAR V RESNICI JE.

  SATAN HOČE, DA MISLIJO, DA SO NESREČNI ZARADI TEGA, KAR SE DOGAJA OKROG NJIH (njihove okoliščine), V RESNICI PA SO NESREČNI ZARADI TEGA, KAR SE DOGAJA ZNOTRAJ NJIH (njihove misli).
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  Mnogo let, pravi Joyce, sem resnično verjela, da sem nesrečna zaradi tega, KAR SO POČELI ALI NISO POČELI DRUGI. Za svojo nesrečo sem obtoćevala moža in otroke, pravi Joyce. Mislila sem, da bi bila srečna, ČE BI BILI DRUGAČNI, ČE BI BILI BOLJ POZORNI NA MOJE POTREBE, ČE BI DOMA VEČ POMAGALI. DOLGA LETA SEM SE IZGOVARJALA.

  KONČNO SEM SE SPOPRIJELA Z RESNICO; NI TREBA DA ME KATERAKOLI OD TEH STVARI ONESREČUJE, ČE SE LE ODLOČIM ZA PRAVILEN ODNOS.

  MOJE MISLI, pravi Joyce SO BILE TISTO, ZARADI ČESAR SEM BILA NESREČNA. (Iz knjige Bitka v umu).

  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Ja, res je. Obtožujemo druge, da so krivi za našo nesrečo, stiske, žalost itd… Kar naprej neprestano “jamranje, ” -ta ni tega naredil, oni me ne posluša, tretji je vse naredil narobe-seveda- gledano s človeškimi očmi , itd. vsak dan je nekdo kriv za nekaj, ČLOVEK SE VRTI V LABIRINTU ŽALOSTI, IZ KATEREGA NE VIDI IZHODA. OBTIČAL JE V “JEČI” ŽALOSTI.

  IN VENDAR IZŠEL BO KOT ZMAGOVALEC, ČE SE BO BOJEVAL SKUPAJ Z JEZUSOM , Z BOŽJO POMOČJO BO UM PRENOVLJEN IN BO TRDNJAVA , KI OVIRA UM-PODRTA, Z JEZUSOVO KRVJO.

  PRENAVLJATI UM-SO TEŽKE BITKE. ZA PREOBRAZBO V UMU JE POTREBNO VELIKO MOLITI.

  MOLITE TAKOLE: PO MOČI TVOJE KRVI JEZUS, SE UPIRAM DUHOVOM, KI OVIRAJO MOJ UM. PROSIM POMAGAJ MI. ZAHVALJUJEM SE TI.

  Vedno pa povejmo -RESNICO LJUDEM, TAKO KOT JE TO DELAL JEZUS. Vendar zaradi Resnice so ga zaničevali, sovražili.

  JEZUS JE REKEL:

  SVET VAS BO SOVRAŽIL:

  Janez 15,18-16,3

  18 »Če vas svet sovraži, vedite, da je mene sovražil pred vami. 19 Če bi bili od sveta, bi svet ljubil, kar je njegovo; ker pa niste od sveta, ampak sem vas jaz odbral od sveta, vas svet sovraži. 20 Spominjajte se besede, ki sem vam jo rekel: ›Služabnik ni večji kot njegov gospodar.‹ Če so preganjali mene, bodo preganjali tudi vas; če so se držali moje besede, se bodo tudi vaše. 21 Vse to vam bodo delali zaradi mojega imena, ker ne poznajo tistega, ki me je poslal. 22 Ko bi ne prišel in bi jim ne govoril, bi ne imeli greha, zdaj pa za svoj greh nimajo opravičila. 23 Kdor sovraži mene, sovraži tudi mojega Očeta. 24 Ko bi ne storil del med njimi, ki jih ni storil nihče drug, bi ne imeli greha; zdaj pa so jih videli, a kljub temu sovražijo mene in mojega Očeta. 25 Vendar naj se tako izpolni beseda, ki je zapisana v njihovi Postavi: Sovražili so me brez vzroka.

  26 Ko pa pride Tolažnik, ki vam ga bom poslal od Očeta, Duh resnice, ki izhaja od Očeta, bo on pričeval o meni; 27 in tudi vi pričujete, ker ste od začetka z menoj.

 62. Miro says:

  ZAKAJ OBSTAJA TRPLJENJE? (Aleteia)

  ZNATI TRPETI POMENI ZNATI ŽIVETI

  JEZUS NAM JE POKAZAL POMEN TRPLJENJA. NIHČE NI TRPEL KOT ON IN NIHČE SE NI ZNAL TAKO KOT ON S TRPLJENJEM SOOČITI IN MU DATI PRESEŽEN POMEN.

  Nekega dne je francoski pisatelj nizozemskega rodu Karl Huysmans med pištolo in križem izbral razpelo. Dejstvo, da je Jezus trpel kot nihče doslej, četudi je bil Bog in svet, kaže na to, da trpljenje ni kazen.

  BOG NE ŽELI, DA TRPIMO

  Dokaz za to, da Bog noče trpljenja in ga nikomur ne pošilja za kazen, ter močno znamenje, da je Božje kraljestvo že med nami, so bila Jezusova ozdravljenja, čudeži in izganjanje hudega duha, se pravi zmage nad zlom in nad trpljenjem.

  Nekateri se sprašujejo, kako Bog dopušča toliko nesreče.

  Katoliški odgovor na vprašanje trpljenja sta jasno podala sveti Avguštin (umrl leta 430) in sveti Tomaž Akvinski (umrl leta 1274): “Obstoj zla ni posledica pomanjkanja moči ali dobrote Boga, ampak ravno nasprotno. Bog dopušča zlo, ker je dovolj vsemogočen, da iz zla naredi dobro.” (STh I, c. 22, a. 2, ad 2)

  “Njim, ki ljubijo Boga, vse pripomore k dobremu.” (Rim 8,28)

  STVARI LAHKO DOJEMAMO KOT DOBRE IN SLABE

  Bog, ki je popoln, ne more povzročati zla, bolj je njegova stvaritev tista, ki se lahko zmoti, saj ni popolna kot njen Stvarnik.

  Po drugi strani je zlo lahko tudi v slabi rabi stvari. Nož je dober v rokah kuharja in slab v rokah morilca …

  Človeško trpljenje je predvsem sad greha. Sveti Pavel je rekel, da je “plačilo za greh namreč smrt”. (Rim 6,23)

  Naše napake povzročajo trpljenje tudi pri naših potomcih. Sinovi sicer ne dedujejo grehov staršev, vendar lahko trpijo zaradi njihovih posledic.

  SMISEL TRPLJENJA

  Papež Janez Pavel II. je 11. februarja 1984 v apostolskem pismu o trpljenju zapisal: “Smisel trpljenja je tako globok, da presega človeka samega. Človekovo trpljenje je tista točka njegovega življenja, v kateri ga skrivnostna ‘usoda’ vabi, da se dvigne nad samega sebe. Zdi se, da je trpljenje del presežnosti človeka.” (Salvifici Doloris, št. 2)

  Gospod je človeka naredil svobodnega, pametnega, občutljivega, dal mu je voljo in spomin zato, da bi postal “velik”, vreden in plemenit. Bog dopušča, da človek reče ne, sicer bi to pomenilo, da ni svoboden in bi bil samo robot, lutka ali stvar na daljinsko upravljanje. Bog pa tega ne želi.

  Bog ni pokroviteljski, ampak je oče in zato ne pokriva napak svojih sinov. Takšen je zakon pravičnosti; kdor se zmoti, mora prevzeti odgovornost za svoje napake. “Bog ni naredil smrti, on se ne veseli propada živega.” (Mdr 1,13)

  https://si.aleteia.org/2019/02/04/zakaj-obstaja-trpljenje/

  Molimo te, Kristus, in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil!

 63. Miro says:

  ALI IMA BOŽJI SLUŽABNIK GOSPODOVEGA DUHA, JE MOGOČE SPOZNATI PO TEM:
  ČE BOG PO NJEM IZVRŠUJE KAJ DOBREGA, A SE ZARADI TEGA NE POVZDIGUJE.

  Misel sv. Frančiška Asiškega

  Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni!

 64. Miro says:

  ZAKAJ BI SE MORALI MANJ PRITOŽEVATI (ALETEIA)

  KAKO ODPRAVITI GRDO NAVADO, KI LAHKO UNIČI ZAKON IN DRUŽINO

  Mnogi ljudje menijo, da je njihova pravica nenehno opozarjati na stvari, ki jim niso všeč in ki se jim ne zdijo prav. Morda so pritožbe lahko koristne v komerciali, vendar ne prinašajo nič dobrega v družinskem okolju.

  Poznam pare, ki menijo, da se imajo pravico svoji ženi ali možu pritoževati čisto o vsem, kar se konča z jezo in celo nespoštljivostjo.

  Če želite oceniti svoje navade, prosite svoje ljubljene, naj pripravijo “števec” pritožb, ki jih izustite čez dan. Večja je številka, večja je verjetnost, da morate ozavestiti lastne nadležnosti, tudi če čutite, da imate do pritoževanja pravico.

  Poskusite svojo navado omejiti na pritoževanje v trgovinah in restavracijah. Tudi če vam družina in prijatelji tega ne povedo, vaše pritoževanje verjetno ni dobro sprejeto, saj nikomur ne koristi in zgolj povzroča nelagodje.

  SPREJETI MORAMO SVOBODO DRUGIH

  Spoštovanje temelji na tem, da pustimo drugim, da so takšni, kot so. Seveda v življenju srečamo dejanja in odločitve, ki nas motijo. Od tam izvira skušnjava, da bi posredovali z grajo in pritožbami in s tem poskusili popraviti ali vplivati na vedenje drugih.

  Pri vzgoji in pri poučevanju otrok moramo seveda popravljati njihove napake in spodrsljaje (in pri tem paziti, da jih z našimi vzgojnimi metodami ne prizadenemo ali užalimo!). Toda ko govorimo o odraslih in še posebej o odnosu znotraj zakona, nenehne zahteve, očitki in graje sčasoma uničijo odnos.

  Ljubeče sprejemanje drugačnega načina življenja drugih je dokaz dobronamernosti in spoštovanja. Izvajanje tega pristopa nam bo pomagalo premagati skušnjavo, da bi se pritoževali nad njihovimi navadami.

  PRITOŽEVANJE BOGU

  Ko se stvari v življenju ne odvijajo tako, kot si želimo, še posebej ob izgubi ljubljene osebe ali ob razočaranju zaradi nesreče, bolezni, dolga ali odpustitve iz službe, se zlahka začnemo pritoževati tudi Bogu, češ, zakaj je kaj takšnega dopustil. Nekateri se nanj jezijo leta!

  Če se želite nehati pritoževati, se morate naučiti sprejemati stvari takšne, kot so, ker je Božja volja popolna in karkoli se zgodi, ne glede na to, ali to razumemo ali ne, se izpolni tisto, kar Bog želi, da se zgodi. Zato nima smisla zahtevati ali grajati Božjega načrta.

  POSKUSIMO SE MANJ PRITOŽEVATI

  Napetosti v naših vsakodnevnih odnosih je mogoče močno zmanjšati, če smo bolj pozorni na svoja dejanja in stališča, namesto da oprezamo, kaj drugi počnejo ali celo kaj bi morali. Poskusimo se zato nehati pritoževati in nadlegovati svoje bližnje z nadzorovanjem njihovega življenja.

  Bolje je, da se v trenutku, ko se nameravamo pritoževati, obvladamo. Spoštujmo način bivanja drugih in jih ljubimo in sprejemajmo takšne, kakršni so.

  Povzeto po: https://si.aleteia.org/2023/04/03/zakaj-bi-se-morali-manj-pritozevati/

 65. Hvala says:

  V POSTNEM ČASU SE POGLOBIMO V GREŠNOST, KI JO LAHKO PREMAGAMO SAMO Z BOŽJO MILOSTJO.

  VELIKOKRAT SMO ŽE GOVORILI O ZAČETKU VOJNE; VOJNA SE ZAČNE V OSNOVNI CELICI DRUŽBE-V DRUŽINI, NE NA FRONTI.

  Veliko je po svetu ločitev, tudi v naši deželi- odhodov enega zakonca ali enega partnerja iz celice, v kateri so rojeni otroci.

  Razmislimo: Zakonec ali partner , ki ima globoko mržnjo; sovraštvo do svojega zakonca ali partnerja, odide z jezo v srcu, živet drugam. In ta jeza v srcu še narašča, ne manjša se, gre dalje v svet.

  Pomislimo na otroke. Vsak OTROK IMA RAD OBA STARŠA, KI STA MU DALA ŽIVLJENJE. IN KO MATI ALI OČE ODIDE Z JEZO IN PUSTI OTROKA PRI ENEM ZAKONCU ALI PARTNERJU, KAKO LAHKO LJUBI OTROKA, KI NOSI KRI OBEH STARŠEV, TUDI TISTEGA KI GA SOVRAŽI?

  Kako je močoče imeti rad otroka, (celovito), če pa sovražiš TISTEGA, KATEREGA KRI SE PRETAKA V OTROKU. OTROKU PA IZJAVLJAŠ DA GA IMAŠ RAD.

  V vsakem otroku se pretaka kri matere in očeta.

  NAJPREJ JE ODPUŠČANJE, SPRAVA Z LJUDMI IN BOGOM IN ČE PO SVOJI PRESOJI IZJAVLJAŠ DA NE MOREŠ ŽIVET Z NEKOM, SE RAZIDI NA LEP NAČIN.

  Vendar vse so človeške presoje. PRI BOGU PA JE VSE MOGOČE, NIČ NI NEMOGOČE. ČE SE ČLOVEK ODLOČI, DA BO Z NEKOM ŽIVEL, ČEPRAV PRAVI DA IZVAJA NASILJE, GOSPOD JE MIRODAJEN ZA OZDRAVLJENJE.

  ČE SI PRED TEM ZATISKAMO OČI, POTEM NE PRIZNAVAMO MOČI NAŠEMU JEZUSU, TEMVEČ PRIZNAVAMO SAMO SVOJO ČLOVEŠKO MOČ IN GLEDE NA TO TUDI ČLOVEŠKE IZIDE.

  NE VERJAMEM, DA BOG NE BI POMAGAL IN POSEGEL V OSNOVNO CELICO DRUŽBE, ČE MU ČLOVEK IZROČI TA PROBLEM IN STISKO.

  ČE ZAKONEC GROZI S SMRTJO , SE ODMAKNI, VENDAR NE S SOVRAŠTVOM V SRCU.

  NI MOGOČE DA BI SE ZGODILO DA BOG NE BI POMAGAL! KAKŠNO ZAUPANJE IMAMO V BOGA? KAJ SO IZJAVLJALI PREROKI V SVETEM PISMU O BOŽJI POMOČI? KDOR V BOGA ZAUPA, NE BO OSRAMOČEN!

  KAJ POMENI DVOMITI V BOŽJO POMOČ IN MOČ? KAKO JE MOGOČE MISLITI DA BOG NE BO POMAGAL? ALI NI JEZUS NAROČIL SVETI FAVSTINI NAJ ZAPIŠE VSE, KAR JI JE NAROČIL O NJEGOVEM USMILJENJU?

  SPOROČILO BOŽJEGA USMILJENJA SESTRI FAVSTINI :

  Sem sama ljubezen in usmiljenje. Dn 1273
  Čeprav bi bil človek največji grešnik, ga ne morem kaznovati, če se sklicuje na moje usmiljenje, marveč mu v svojem nepoj­mljivem in brezdanjem usmiljenju odpuščam. Dn 1146

  KRISTUSOVE BESEDE SESTRI FAVSTINI KOWALSKI 1905 – 1938
  Blažena 1993, sveta 2000

  »Obljubljam, da se človek, ki bo častil to podobo, ne bo pogubil. Obljubljam mu že tu na zemlji zmago nad sovražniki, zlasti pa ob smrtni uri. Sam ga bom branil kakor svojo čast. (Dn 48) Ta dva pramena žarkov pomenita kri in vo­do. Ta dva pramena žarkov sta privrela iz globin mojega usmiljen­ja takrat, ko je sulica prebodla moje umirajoče Srce na križu.« (Dn 299)

  »Moja hči, vsemu svetu oznanjaj moje nepojmljivo usmiljenje. Želim, da bi bil praznik usmiljenja pribežališče in zavetje vsem, posebej ubogim grešnikom. Na ta dan so odprte globine mojega usmilje­nja. … Kdor pristopi k spovedi in k svetemu obhajilu, pre­jme popolno odpuščanje krivde in kazni. … Naj se nihče ne boji približati se mi, čeprav bi bili njegovi grehi rdeči kakor škrlat. … Želim, da bi bilo slovesno praznovanje prvo nedeljo po veliki noči.« (Dn 699)

  »Tiste, ki širijo češčenje mojega usmiljenja, bom varoval vse življenje kakor ljubeča mati svojega otročička, ob smrtni uri pa jim ne bom sodnik, temveč usmiljeni Odrešenik. V tej poslednji uri človek nima ničesar v svojo obrambo, razen mojega usmiljenja; srečen, kdor se je v življenju potapljal v studenec usmiljenja, ker ga pravi­čnost ne bo dosegla.« (Dn 1075)

  »Preden pridem kot pravični sodnik, na široko odpiram vrata svojega usmiljenja. Kdor noče priti skozi vrata usmiljenja, ta mora skozi vrata moje pravičnosti.« (Dn 1146)

  »Tiste, ki bodo molili ta rožni venec, bo objelo moje usmiljenje v življenju, zlasti pa ob smrtni uri.« (Dn 754)

  »Človeštvo ne bo našlo miru, dokler se z zaupanjem ne obrne k mojemu usmiljenju. … (Dn 300) Povej obolelemu človeštvu, naj se oklene mojega usmiljenega Srca, in napolnil ga bom z mirom.« (Dn 1074)

  Poglejmo še enkrat KAJ JE PRILJUBLJENI ŠKOF SVETOVAL ŽENSKI, KI JE REKLA DA JE NJEN ZAKON NEZNOSEN
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  NJEN ZAKON SE JE ZDEL NEZNOSEN. KAJ JI JE SVETOVAL PRILJUBLJENI NADŠKOF?

  NE JEMLJI LJUBEZNI, LJUBEZEN DAHNJENA V SRCE DRUGE OSEBE, MORA OSTATI TAM. VZETA NAZAJ POSTANE STRUP, JE POVEDAL NADŠKOF.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  Nadškof si je drznil povedati celo več – TAKA LJUBEZEN NE REŠUJE SAMO NAŠIH DRUŽIN, AMPAK VSE SVET.

  DA BI PA DRUGO OSEBO LAHKO LJUBILI ZARADI BOGA, MORAMO VANJ RES VEROVATI.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  Ljubezen brez vzajemnosti ni razlog, da bi nehali ljubiti moža ali ženo

  “Vsega, kar dajemo, ne moremo vzeti nazaj,” je rekel nadškof Fulton Sheen o položaju, v katerem se je znašla neka ženska.

  Vredno je živeti
  Ameriški duhovnik in poznejši nadškof Fulton Sheen je v letih 1951–1957 in 1961–1968 vsak teden vodil slavno televizijsko oddajo Life is Worth Living (Življenje je vredno živeti, op. p.).

  Gostitelj oddaje, oblečen “po duhovniško”, je preprosto stal in pripovedoval ter občasno za boljšo predstavo kaj narisal na tablo, pa je vseeno pred televizijske ekrane privabljal milijone.

  Homer proti vesternom
  V eni od oddaj je Sheen pripovedoval, kako mu je pred leti pisala neka gospa. Bila je Nemka in je med drugo svetovno vojno spoznala ameriškega vojaka. Poročila sta se in z njim se je preselila v ZDA.

  Tam je na svojo veliko nesrečo kmalu ugotovila, kako malo imata skupnega. Bila je izobražena (pri sedemnajstih je že brala Homerja), njegov intelektualni doseg pa je bilo branje vesternov. Najslabše je bilo, da je mož večino časa posedal v barih in pil in se ni zanimal za delo. Vse breme preživetja je padlo nanjo. “Razmišljala sem o ločitvi,” je priznala.

  Nadškofu Sheenu ni pisala, da bi ga prosila za nasvet v zvezi z ločitvijo. Odločila se je, da ostane zvesta v zakonu. “Ne bo pa šlo brez vere. Pomagajte mi jo najti,” je pisala. Nadškof ji je svetoval, Bog pa ji je dal vero. Mož se je spremenil in postal oficir. Na svet so prišli otroci.

  Butelj in čarovnica

  Kaj naj naredi ženska, katere mož se po poroki izkaže kot “butelj”? Ali moški, ki se je nevede poročil s “čarovnico”? Danes vemo veliko več o zdravljenju alkoholizma kot v petdesetih letih 20. stoletja in imamo na dosegu roke zakonske terapije, a problem ostaja – občasno se življenje s človekom, ki smo mu nekoč obljubili ljubezen in zvestobo, izkaže neznosno.

  Če je nasilen ali počne kaj, kar ogroža naše življenje ali zdravje, je treba reševati sebe in otroke. Kaj pa storiti, če je življenje z njim “le” neznosno?

  Ne jemlji ljubezni

  “Vztrajati!” pravi nadškof Fulton Sheen. Če bi imel mož angino, bi ga žena zapustila? Če je bolan moralno, ga prav tako ne more zapustiti. Ljubezen brez vzajemnosti ni razlog, da bi nehali ljubiti.

  “Vsega, kar dajemo, ne moremo dobivati nazaj. Če poskusimo v pljuča vdihniti zrak, ki smo ga pravkar izdihnili, nam ne bo posebej dobro uspelo. Podobno je z ljubeznijo. Ljubezen, dahnjena v srce druge osebe, mora ostati tam. Vzeta nazaj postane strup,” je povedal.

  Da, zgodi se, da je zakon mučeništvo. Če tak položaj živimo kot izsiljeno odpoved svojemu jazu in prijetnosti, gremo skozi pekel. Vse se popolnoma obrne, ko jo začnemo razumevati kot od Boga dopuščeno za naše dobro.

  Žrtev

  V taki drži je spoštovanje do sozakonca, ki je dobro samo v sebi – ne glede na to, ali zasluži za vzdrževanje doma in ali se primerno obnaša. Takrat druge osebe ne razumemo kot pogoj za našo srečo, ampak kot pogoj za naše zveličanje.

  Dogaja se, da je predanost žene v času krize pogoj za ozdravljenje moža. Tam, kjer naravna ljubezen nič ne doseže, lahko žrtev, ki jo naredimo z ljubeznijo, naredi čudež. V nekaterih primerih lahko pomaga samo žrtev. Nadškof si je drznil povedati celo več – taka ljubezen ne rešuje samo naših družin, ampak ves svet.

  Da pa bi drugo osebo lahko ljubili zaradi Boga, moramo Vanj res verovati.

 66. Miro says:

  ODGOVOROV O SEBI NE BOMO NAŠLI V KNJIGAH, NE PRI DRUGIH LJUDEH. TO NE POMENI, NAJ NE BEREMO KNJIG IN POSLUŠAMO DRUGIH LJUDI. NASPROTNO. ČIM VEČ KNJIG PREBERIMO IN SE ČIM BOLJ IZOBRAŽUJMO. TODA, VSE KAR ZVEMO, SO LE DOBRE SMERNICE ZA POMOČ, DA SAMI RAZMIŠLJAMO – IZKUSTVO SV. IGNACIJA LOJOLSKEGA: BOG SE ŽELI RAZODETI VSAKEMU ČLOVEKU!

  Resnica ni nekje zunaj nas, v nekem učbeniku, nima je neki drug človek, ampak jo lahko najdem le v sebi. Do sebe moram priti sam. Tagore pravi, da je najdaljša pot do sebe. Leo Buscaglia pa, da „vse, kar potrebujete, počiva v vas samih.“ Sveto pismo pravi, da je postava prav blizu tebe, ne nekje zunaj na kamnitih tablah, na koncu sveta,… ampak v tvojem srcu. Srce je kraj srečanja, dialoga, razodevanja. Ko se povežemo z resničnostjo, se počutimo dobro. Obraz sije, sijejo oči. Oko je okno duše. Srce je stična točka med Bogom in človekom.

  Sv. Ignacij Lojolski je na podlagi osebne izkušnje napisal priročnik za osebno duhovno pot, knjižico Duhovne vaje. Okusil je, da se Bog želi razodeti vsakemu človeku. Bog išče človeka, ker bi se rad podaril, dal, komuniciral, izročil. Bog nam govori po mislih, čustvih, podobah, simbolih, dogodkih, ljudeh. Naša najbolj pomembna referenčna točka ostaja naš Stvarnik, On, ki je ustvaril nebo in zemljo. Njemu lahko zaupamo. On nas je ustvaril tudi mene in nas postavil v današnji čas, da naredimo nekaj lepega in izvirnega, nekaj za rast Božjega kraljestva, kraljestva miru, nenasilja, spoštovanja, pravičnosti in ljubezni.

  Odlomek iz predavanja p. Silva Šinkovca, Notranji dialog: duhovno razločevanje

  Celotno predavanje objavljeno na: http://silvo-sinkovec.rkc.si/index.php/content/display/610

  Slava tebi, Jezus, ti si Pot, Resnica in Življenje!

  • Miro says:

   S TO MOLITVIJO PROSIMO BOGA ZA DUHOVNO VODSTVO,
   DA BOMO SLEDILI NJEGOVI VOLJI:

   O Bog, ti si naš Stvarnik. Dober si
   in tvoje usmiljenje je brezmejno.
   Tebe hvali vse stvarstvo.
   O Bog, dal si nam notranje zapovedi,
   po katerih moramo živeti. Izpolnjevati tvojo voljo
   je naša naloga. Če stopamo po tvoji poti,
   je naše srce umirjeno. Tebi izrekamo vso hvalo.

   Vodi nas po vseh poteh, po katerih stopamo
   na tej zemlji. Odreši nas vsega hudega,
   kar naša srca vodi stran
   od tvoje volje. Ne daj, da bi kdajkoli skrenili
   s tvoje poti.

   O Bog, sodnik vsega človeštva, pomagaj nam,
   da bomo med tvojimi izbranimi tudi
   poslednji dan.

   O Bog, Stvarnik miru in pravičnosti,
   nakloni nam resnično radost in pristno ljubezen
   ter trajno solidarnost med narodi.
   Podari nam svoje večne darove. Amen.

   Molitev sv. Janeza Pavla II. za razločevanje Božje volje

   https://si.aleteia.org/2021/07/22/molitev-janeza-pavla-ii-za-razlocevanje-bozje-volje/

 67. Miro says:

  BOŽJA BESEDA O GOVORJENJU IN MOLČANJU

  NE BODI PREHITER S SVOJIMI USTI, TVOJE SRCE NAJ SE NE PRENAGLI,
  KADAR HOČEŠ IZREČI BESEDO PRED BOGOM. BOG JE NAMREČ V NEBESIH,
  TI PA SI NA ZEMLJI, ZATO NAJ BO TVOJIH BESED MALO. (Prd 5,1)

  Več sorodnih svetopisemskih izrekov na:
  https://www.biblija.net/biblija.cgi?set=2&id13=1&l=sl&z=3&zf=850&t=5#O+govorjenju+in+mol%E8anju

  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

  • Miro says:

   V MOLITVI SE PRIPOROČIMO SVETEMU DUHU S PROŠNJO, NAJ NAM
   POMAGA PRI RAZLOČEVANJU, KDAJ GOVORITI IN KDAJ MOLČATI.

   MOLIMO: PRIDI, SVETI DUH

   Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
   vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
   Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
   prenovil boš obličje zemlje.

   Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
   razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
   bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
   vselej radi sprejemali njegove spodbude.
   Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

   MARIJA, KRALJICA PRESVETEGA ROŽNEGA VENCA, PROSI ZA NAS!

 68. Miro says:

  BODI OBZIREN DO LJUDI, RAVNAJ Z NJIMI NEŽNO, KAJTI LJUDJE SO KRHKI.
  PONUDI JIM KRUHA SVOJE DOBROTE. BODI JIM PRIBEŽALIŠČE, PRISTAN, OAZA.

  Misel Phila Bosmansa

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!

 69. Miro says:

  DUHOVNO SPREMLJANJE VKLJUČUJE CELOTNEGA ČLOVEKA. SPREMLJEVALEC SPREMLJANCA SPREJEMA NA VSEH PODROČJIH, O VSEM GA LAHKO POSLUŠA

  Pojem duhovno in spremljanje lahko napačno razumemo. Ne gre za nekaj duhovnega, ki nima stika z realnostjo življenja in ne gre za spremljanje, ki odvzema odgovornost. Gre za to, da človek v realnosti zaživi duhovno dimenzijo in da jo živi odgovorno in samostojno.

  Duhovno spremljanje vključuje celotnega človeka. Spremljevalec spremljanca sprejema na vseh področjih, o vsem ga lahko posluša. Naj bo na duhovnem, čustvenem ali telesnem področju, naj bo stiska, bolezen, greh, uspeh ali delovanje milosti Božje prek molitve, posta ali dobrih del. Prav v vsem ga sprejema. Ni teme, ki ji ne bi smel prisluhniti. Ne bilo bi pa prav, da bi se duhovno spremljanje razvilo v terapijo ali prijateljski pogovor o kakem hobiju, ali tolaženje in tarnanje. Spremljevalec mora jasno vedeti, kam želi spremljanca voditi. Vodi ga k Bogu, v odnos z njim, v molitev, post in dobra dela in še kaj tipično duhovnega. Duhovni spremljevalec, se ukvarja s pomočjo osebam neposredno v odnosu do Boga.

  O spovedovanju in duhovnem spremljanju več na:
  https://www.kapucini.si/poslanstvo/spovedovanje-in-duhovno-spremstvo/

  Božje usmiljenje, ki vedno in povsod spremljaš vse ljudi, zaupamo vate!

 70. Miro says:

  BOLJŠI JE PONIŽEN KMETIČ, KI BOGU SLUŽI, KAKOR PA PREVZETEN MODRIJAN

  Vsak človek po naravi hrepeni po znanju; toda kaj ti pomaga znanje brez božjega strahu? Zares,
  boljši je ponižen kmetič, ki Bogu služi, kakor pa prevzeten modrijan, ki meri pota neba, a samega
  sebe zanemarja. Kdor samega sebe dobro pozna, sam sebe malo ceni in ni človeške hvale vesel.
  Ko bi vse vedel, kar je na svetu, pa bi ljubezni ne imel, kaj bi mi pomagalo pred Bogom, ki me bo
  sodil ne po znanju, ampak po dejanju.

  Tomaž Kempčan, Hoja za Kristusom

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!

 71. Miro says:

  PREMAGAJTE NEZADOVOLJSTVO S TEMI ŠTIRIMI NASVETI (Aleteia)

  ČE SE BOGU NE IZROČIMO POPOLNOMA, SE BOMO VEDNO PRITOŽEVALI IN SANJALI O TEM, DA BI IMELI VEČ

  Avtorica prispevka: Sandra Estrada

  Nezadovoljstvo. V življenju pride do trenutka, ko nas nič več notranje ne zadovolji in napolni. Pred dnevi sem ugotovila, da živim vsakdan s slabo voljo, kot da bi se dolgočasila ob vseh in vsem. Odkrila sem, da ta simptom v meni pomeni, da v mojem življenju nekaj ni v redu. Se je to kdaj zgodilo tudi vam?

  Preizkušala sem različne stvari: več spanja, manj spanja, več telovadbe, manj dela … Včasih se zgodi, da nimamo prave ideje, kaj narediti, da se naše življenje izboljša.

  Odločila sem se, da prosim za pomoč, in se obrnila na terapevta. Povedala sem mu, kaj se mi dogaja, in sklenila s stavkom, ki me je presenetil:

  “Hvala Bogu, nisem slabo … ampak tudi v redu nisem. Čutim, da me nič ne napolni, kot da umiram od nezadovoljstva.”

  “In kaj lahko storite, da spremenite to situacijo?” me je vprašal terapevt.

  “Ne vem, rada bi več potovala ali pa bi šla na misijon, poskusila drugačen način življenja …,” sem odgovorila.

  “Sandra, začnite z malenkostmi, ki jih morate rešiti danes: vidim, da imate veliko nedokončanih stvari in veliko sanj. Vse to vas vznemirja. Zadovoljstvo ne pade z neba, gradimo ga z majhnimi vsakodnevnimi koraki.”

  “Ampak kako drugi to počnejo? To namreč ni preprosto.”

  “Samo naredite. Ne razmišljajte o tem, ali se počutite slabo, preden nekaj storite. Samo naredite. Eno stvar naenkrat.”

  Po tem srečanju sem si vzela čas, da prebavim in ponotranjim, kar sem se naučila, in začnem delati na občutku praznine in nezadovoljstva, ki me je nenadoma presenetil. Spoznala sem naslednje:

  BOG NOČE, DA BI SE POČUTILI SLABO

  Bog želi, da bi nam bilo dobro, da uživamo življenje. Mi pa živimo kot najstarejši sin iz prilike o izgubljenem sinu, ki živi v udobju, a ni srečen, ker se ne zaveda zaklada, ki ga ima. Če Boga ne poznamo in ne razumemo, da je vse njegov dar, bomo živeli v pritoževanju in vedno sanjali, da bi imeli nekaj več.

  O nasvetih, kako premagati nezadovoljstvo, več na:
  https://si.aleteia.org/2022/04/16/premagajte-nezadovoljstvo-s-temi-stirimi-nasveti/

 72. Hvala says:

  Biblična šola Evangelii gaudium želi biti odgovor na spodbude papeža Frančiška, da bi živeli svojo vero v vsakdanjih korakih usmiljenja in ljubezni ter da bi ponovno odkrili Sveto pismo kot knjigo življenja, kot živo Besedo, ki je namenjena nam in lahko spreminja naše življenje. Sveto pismo je učbenik življenja, ki nam pomaga bolj polno živeti življenje, ki nam je podarjeno.

  V apostolski spodbudi Evangelii gaudium – Veselje evangelija predstavi Frančišek Sveto pismo kot temeljni vir prenove osebnega življenja vernika in življenja vse Cerkve ter spodbuja k njenemu vsakodnevnemu branju. Preko branja Svetega pisma nas Gospodov Duh postavlja v občestvo ljubljenih, poklicanih in svetih (Rim 1,7), ki jim je dano poslanstvo za ta današnji svet: razodeti Boga in njegovo življenje. ZAVOD BIBLIČNO GIBANJE

 73. Hvala says:

  Pridigar 7,14

  OB DNEVU SREČE BODI DOBRE VOLJE, OB HUDEM DNEVU PA POMISLI: TUDI TO, KAKOR ONO, JE NAREDIL BOG,
  TAKO DA ČLOVEK NIKAKOR NE MORE DOGNATI, KAJ GA ČAKA.

 74. Hvala says:

  ČLOVEK, KI MU JE GOSPOD PODELIL MODROST , BO SPREJEL BOŽJI NAČRT; BO SPREJEL TRPLJENJE

 75. Hvala says:

  MODROST NE BO VSTOPILA V DUŠO, KI SNUJE HUDOBIJO,
  NE BO PREBIVALA V TELESU, KI GA JE ZASUŽNJIL GREH

  Modrost 1,1-7

  ČLOVEKOVA USODA V BOŽJIH OČEH
  Povabilo k iskrenemu iskanju Boga

  1 Ljubite pravičnost, vi, ki vladate svetu,
  dobro mislite o Gospodu,
  iščite ga s preprostostjo srca,
  2 zakaj on se da najti takim, ki ga ne preizkušajo,
  razodeva se takim, ki vanj zaupajo.
  3 Pretkano umovanje namreč ločuje od Boga,
  preizkušanje njegove moči se neumnim maščuje.
  4 Modrost ne bo stopila v dušo, ki snuje hudobijo,
  ne bo prebivala v telesu, ki ga je zasužnjil greh.
  5 Sveti duh vzgoje bo namreč bežal pred zvijačnostjo,
  umaknil se bo nespametnemu umovanju
  in prizadelo ga bo, če bo nastopila krivičnost.

  6 Modrost je duh, ki človeka ljubi,
  toda bogokletnika ne bo oprostila krivde za njegove besede.
  Bog je namreč priča njegovim skrivnim mislim,
  resničen opazovalec njegovega srca
  in poslušalec jezika.
  7 Da, Gospodov duh prežema ves svet,
  in ker povezuje vse stvarstvo, ujame vsak glas.

  • Hvala says:

   MODROST NI ZAPUSTILA JOŽEFA, KO SO GA PRODALI, Z NJIM JE ŠLA V JEČO

   Jožef

   Modrost 10,13-14

   13 Ko so pravičnega prodali, ga ni zapustila,
   ampak rešila iz greha.
   14 Z njim je šla dol v ječo
   in v verigah ga ni zapustila,
   dokler mu ni prinesla kraljevskega žezla
   in oblasti nad njegovimi gospodovalci.
   S tem je postavila na laž njegove obrekovalce,
   njemu pa podelila večno slavo.

 76. Hvala says:

  RAZMIŠLJAJMO O SITUACIJAH IN GLEDE NA TO, NAM KAŽE ŠE JESTI ŠUNKO ZA VELIKO NOČ ALI SAMO HREN!

 77. Hvala says:

  SESTRA FAVSTINA KOWALSKA JE REKLA: KAJ SMO SAMI?- MANJ KOT NIČ

  1655 + O Kristus, če bi človek naenkrat spoznal, kaj bo v vsem svojem življenju pretrpel, bi
  ob tem pogledu umrl od groze; ne bi nagnil bridkega keliha k ustom; toda, ker mu je dano
  trpljenje po kapljicah, ga izpije do dna. O Kristus, če bi ti sam ne podpiral človeka, kaj zmore
  on sam? Smo močni, vendar s tvojo močjo; smo sveti, toda po tvoji svetosti, Kaj smo sami? –
  Manj kot nič…( Dn 1655).

 78. Miro says:

  DUHOVNO SPREMLJANJE

  DUHOVNO SPREMLJANJE JE V PRVI VRSTI NAMENJENO POGLABLJANJU DUHOVNIH IZKUSTEV IN RASTI ODNOSA Z BOGOM. GRE ZA IZKUSTVO BOGA, KI GA POSAMEZNIK DOŽIVLJA V MOLITVI.

  Prav molitev predstavlja osrednji del razodevanja Boga, na katerem temelji tudi pogovor med spremljevalcem in spremljanim, čeprav moramo poudariti, da sodijo k duhovnemu spremljanju tudi drugi vidiki posameznikovega življenja. Človek je odnosno bitje, zato potrebuje ob sebi človeka, ob katerem preverja, kdo je, kam gre, kaj dela. Drug drugemu pomagamo k osebnostni rasti, prav tako tudi na duhovnem področju. Duhovno spremljanje je eden bistvenih pripomočkov na poti razločevanja poklicanosti.

  http://samuel.rkc.si/?page_id=231

  Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni!

 79. Miro says:

  BOG JO JE OZDRAVIL DEPRESIJE IN RAN NASILNEGA RAZMERJA: “ON JE ODGOVOR NA ČLOVEŠKE DRAME (Aleteia)

  “BOG ME JE OZDRAVIL IN ME POVABIL, DA POMAGAM DRUGIM ŽENSKAM, KI DOŽIVLJAJO NASILJE,” PRAVI POLJAKINJA KLAUDIA DOMAŃSKA

  Ko je imela 16 let, se je preselila v London, kjer je končala gimnazijo in študij prava. Po selitvi na Nizozemsko je spoznala fanta in doživela nasilno razmerje, zaradi katerega je izgubila samozavest in samospoštovanje ter padla v depresijo … dokler se nekega dne na njeni poti ni pojavil Bog, ki jo je ozdravil in ji dal moč, da je pustila preteklost za seboj.

  Danes Klaudia Domańska vodi podkast, s katerim želi ustvariti prostor za ženske, ki imajo težave v odnosih. Pričuje tudi s svojo zgodbo in trdi, da je le z Bogom mogoče odkriti svojo pravo identiteto in najti notranjo svobodo.

  Več o njenem poučnem pričevanju na: https://si.aleteia.org/2023/03/01/bog-jo-je-ozdravil-depresije-in-ran-nasilnega-razmerja-on-je-odgovor-na-cloveske-drame/

  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

  • Hvala says:

   Ja, zgodba je lepa, ČEPRAV JE PREVLADOVALO NASILJE.

   LEPA PRAVIM ZARADI TEGA, KER BO LAHKO NA MILIJONE ŽENSK PODUČILA , KER IMAJO TEŽAVE V ODNOSIH.

   Osebno razmišljam takole. Če bi ta punca po enem mesecu ali dveh spakirala in odšla od nasilnega človeka, se pravi da ne bi spoznavala nasilje in TRPELA 3 LETA, razmišljam, kako bi jo potem BOG UPORABIL S SVOJIM NAČRTOM ZA VZGOJO DRUGIH ŽENSK. BOG DOPUŠČA DOLOČENE SITUACIJE, ČEPRAV NAM NISO VŠEČ, KER ON VE DA JE TO DOBRO. KONEC NJENE SITUACIJE PA JE GOSPOD NAREDIL TISTI DAN, KO JE POSLAL PRIJATELJICO K NJEN, DA JI JE SVETOVALA.

   Ona je morala SPOZNATI NASILJE DO KONCA. ČLOVEK NE MORE BITI V POMOČ DRUGEMU, ČE NI ŠEL SKOZI “OGENJ”. Če ne znaš brati, ne moreš druge ljudi učiti branja.

   BOG TAKO PREKO LJUDI RAZVIJA SVOJ NAČRT ZA KORIST VSEH. LEPO JE TO IN TAKO JE DOBRO, KER ČE NE BI BILO DOBRO, NE BI BOG DOPUSTIL TEGA DOGODKA V NJENEM ŽIVLJENJU. BOGU HVALA ZA VSE, KAR DELA ZA VSAKEGA POSEBEJ.

 80. Miro says:

  PAPEŽ FRANČIŠEK: ODPUŠČANJE DATI IN PREJETI

  Dveh stvari ne moremo ločiti: dano odpuščanje in prejeto odpuščanje. A mnogo oseb ima težave in ne zmore odpustiti. Velikokrat je doživeto hudo tako veliko, da se odpuščanje zdi kakor plezanje na zelo visoko goro, kakor ogromen napor. To dejstvo vzajemnosti usmiljenja kaže, da moramo spremeniti perspektivo, kar pa sami ne moremo narediti in zato moramo prositi za Božjo milost. Če namreč peti blagor obljublja, da bomo našli usmiljenje, in če v Očenašu prosimo odpuščanje dolgov, to pomeni, da smo mi v bistvu dolžniki in nam je potrebno doseči usmiljenje! Vsi smo dolžniki. Do Boga, ki je zelo velikodušen, in do bratov. Vsak vé, da ni oče ali mati, kot bi moral biti, ne mož ali žena, brat ali sestra, kot bi moral biti. Vsi smo nezadostni v življenju in potrebujemo usmiljenje. Vemo, da smo tudi mi delali hudo, vedno manjka kaj dobrega, ki bi ga morali storiti.

  Odlomek iz kateheze papeža Frančiška, 18. marec 2020

  Celotna kateheza na: http://arhiv.mirenski-grad.si/blagor-usmiljenim-kajti-usmiljenje-bodo-dosegli

  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

 81. Miro says:

  BOŽJA BESEDA NAS KLIČE K SPREOBRNJENJU!

  PRIBLIŽAJTE SE BOGU IN SE VAM BO PRIBLIŽAL. UMIJTE SI ROKE, GREŠNIKI,
  IN OČISTITE SI SRCA, VI, KI STE V DUŠI RAZDVOJENI. (Jak 4,8)

  Več sorodnih svetopisemskih izrekov na:
  https://www.biblija.net/biblija.cgi?set=2&id13=1&l=sl&z=4&zf=1247&t=5#Klic+k+spreobrnjenju

  Božje usmiljenje, ki nas rešuješ bede greha, zaupamo vate!

  • Miro says:

   MOLIMO ZA MODROST, TAKO KOT
   JE MOLIL MODRI KRALJ SALOMON:

   Bog očetov in Gospod usmiljenja,
   ki si vse naredil s svojo besedo,
   ki si s svojo modrostjo izoblikoval človeka,
   da bi gospodaril nad stvarmi, ki si jih ti ustvaril,
   da bi svet upravljal s svetostjo in pravičnostjo
   in sodil iz svoje poštene duše,
   daj mi modrost, ki zraven tebe sedi na prestolu,
   in ne črtaj me iz števila svojih otrok.
   Zakaj tvoj služabnik sem, sin tvoje služabnice,
   slaboten človek sem, moje življenje je kratko,
   in premalo se spoznam na sodbo in postave.
   Zakaj tudi če bi kdo med človeškimi otroki bil popoln,
   pa bi mu manjkala tvoja modrost, ne bo nič veljal.
   Zraven tebe je modrost, ki ve za tvoja dela,
   in je bila zraven, ko si ustvarjal svet;
   ve, kaj ugaja tvojim očem
   in kaj je po tvojih zapovedih prav.
   Pošlji jo iz svetih nebes,
   od prestola svojega veličastva jo pošlji,
   da bo pri meni, da se bo z mano trudila,
   da bom spoznal, kaj tebi ugaja.
   Ona namreč ve in razume vse,
   modro me bo vodila v mojih dejanjih
   in me varovala v svoji slavi.
   Tedaj ti bodo moja dela po volji.
   (Mdr 9:1-6.9-12a)

 82. Miro says:

  Eno je minljiva človekova modrost, močno omejena v času in prostoru, povsem nekaj drugega pa
  vse presegajoča, nedoumljiva, večna Božja modrost. Priporočimo se Svetemu Duhu, da bomo moč
  za pristno duhovno življenje vsak dan črpali iz neizčrpnega vodnjaka Božje besede.

  PRIBLIŽAJTE SE BOGU IN SE VAM BO PRIBLIŽAL. UMIJTE SI ROKE, GREŠNIKI, IN OČISTITE
  SI SRCA, VI, KI STE V DUŠI RAZDVOJENI. (Jak 4,8)

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?set=2&id13=1&l=sl&z=4&zf=1247&t=5#Klic+k+spreobrnjenju

  Več sorodnih svetopisemskih izrekov na:
  https://www.biblija.net/biblija.cgi?set=2&id13=1&l=sl&z=4&zf=1323&t=5#Novi+%E8lovek

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!

 83. Miro says:

  Eno je minljiva človekova modrost, močno omejena v času in prostoru, povsem nekaj drugega
  pa vse presegajoča, nedoumljiva, večna Božja modrost. Priporočimo se Svetemu Duhu, da bomo
  moč za pristno duhovno življenje vsak dan črpali iz neizčrpnega vodnjaka Božje besede.

  POSTRGAJTE STARI KVAS, DA BOSTE NOVO TESTO, KER STE NEKVAŠENI. KRISTUS,

  NAŠE PASHALNO JAGNJE, JE BIL NAMREČ ŽRTVOVAN. (1 Kor 5,7)

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?set=2&id13=1&l=sl&z=4&zf=1323&t=5#Novi+%E8lovek

  Več sorodnih svetopisemskih izrekov na:
  https://www.biblija.net/biblija.cgi?set=2&id13=1&l=sl&z=4&zf=1323&t=5#Novi+%E8lovek

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!

 84. Miro says:

  DLJE OD PRAVIL

  Piše: p. Milan Bizant

  ČE SRCE OSTANE PRI STAREM, SICER Z VOLJO MORDA REGULIRAMO ZLO, A S TEM ZLO ŠE NI ODPRAVLJENO

  Neka redovnica mi je pripovedovala: “V kapeli pri skupni molitvi sva redno sedeli skupaj s sestro, ki je običajno med molitvijo zaspala. Zgražala sem se in jo obsojala, kako vendar more kar zaspati; včasih sem se tudi zbala za njeno vero. Zato sem jo z roko učinkovito prebujala in še s pogledom sem ji pokazala, naj tega ne počne.

  A ni nič pomagalo. Tudi to ne, ko sem ji kdaj zunaj kapele ostro povedala. Celo na predstojnico sem se obrnila. A nobenega napredka. Potem pa, ko sem o tem premišljevala v molitvi, sem dobila Jezusov odgovor: ‘Če se ona ne more spremeniti, se ti spremeni.’ Razumela sem: naj jo sprejmem takšno, kot ona je. In od tedaj je v mojem srcu mir in ljubezen do sestre; ji tudi privoščim, ko zakinka.”

  Več o tem na: https://si.aleteia.org/2023/02/18/dlje-od-pravil/

  Božje usmiljenje, ki izviraš iz Presvetega Srca Jezusovega, zaupamo vate!

 85. Hvala says:

  ČLOVEK MORA VZDRŽAVI V STISKI, V PREIZKUŠNJI VERE. KAJTI, ČE BEŽI PRED TRPLJENJEM, KAKO BO PRESTAL PREIZKUŠNJO VERE, KAKO BO PREJEL VENEC ZMAGE?

  BOG JE VZFAJAL IZRAELCE V PUŠČAVI 40 LET. Poniževal jih je, hranil z mano, jih stradal, vendar kaj je rekel BOG:

  BOG JE IZRAELA VZGAJAL V PUŠČAVI- 5 Mojzes 8, 1-5

  1 Vestno izpolnjujte vso zapoved, ki ti jo danes dajem, da boste živeli, se namnožili in prišli in vzeli v last deželo, za katero je Gospod prisegel vašim očetom. 2 Spominjaj se vse poti, po kateri te je Gospod, tvoj Bog, teh štirideset let vodil po puščavi, da bi te ponižal in preizkusil in tako spoznal, kaj je v tvojem srcu, ali boš izpolnjeval njegove zapovedi ali ne. 3 Poniževal te je in te stradal, pa te hranil z mano, ki je nisi poznal in je niso poznali tvoji očetje; pokazati ti je hotel, da človek ne živi samo od kruha, kajti človek živi od vsega, kar prihaja iz Gospodovih ust. 4 V teh štiridesetih letih tvoj plašč ni razpadel na tebi in noga ti ni otekla. 5 Spoznaj v svojem srcu, da te Gospod, tvoj Bog, vzgaja, kakor mož vzgaja svojega sina!

  BOG JE REKEL IZRAELU, DA V ŠTIRIDESETIH LETIH NJIHOV PLAŠČ NI RAZPADEL IN NOGA JIM NI OTEKLA….

  ZATO JE POTREBNO ZAUPATI BOGU, KER ON NE ZAPUSTI ČLOVEKA. VEDNO ZA VSE POSKRBI. POTREBNO PA JE SPREJETI NJEGOV NAČRT, KI JE EDINI PRAVI NAČRT IN VEČNI.

 86. Hvala says:

  ČE DAJEŠ DRUGEMU V STISKI, BOŠ NEKOČ PREJEL NAZAJ!

  Nekje sem brala: Bil je reven deček, ki je imel mamo bolno, bolela jo je glava itd…. Ker ni imela zdravila, je fantek odšek nedaleč stran k gostilničarju in ukradel tablete za mamo. Pri tem so ga zasačili. Nekdo je vpil na njega, ga hotel odvesti, potem so poklicali lastnika gostilne. Temu se je deček zsmilil, rekel mu je, naj odnese mami tablete , zraven pa je še naročil naj mu dajo juho za domov.

  Leta so tekla. Deček je rastel. Gostilničar je zbolel, bilo je tako hudo, da je hčerka nameravala gostilno prodati, da bi očeta rešila, da bi plačala operacijo. Hodila je v bolnišnico ga obiskovat in vsak dan je jokala za mizo. Ni vedela kaj storiti.

  Nekega dne, ko je zopet prišla k očetu na obisk, je na mizi zagledala listek z napisom: OPERACIJA JE PLAČANA S KROŽNIKOM JUHE.

  Deček, ki je nesel bolni materi tablete in juho, je bil kirurg v bolnišnici, POMAGAL JE, OPRAVIL OPERACIJO V ZAHVALO, KER MU JE TA MOŽ PRED TRIDESETIMI LETI DAL KROŽNIK JUHE.

  • Hvala says:

   TUDI ČE SI SAM V STISKI, DAJAJ DRUGEMU. BOG IMA VSE ZAPISANO, VSE DAROVE, VSE JE ZAPISANO , JE ZAPISAL PRINCE DEREK.

   To izjavo lahko preberete v knjigi: BOŽJI NAČRT ZA TVOJ DENAR. PREBRALI BOSTE LAHKO, KAJ SO DAROVALI ……

   Svetovni karizmatiki opisujejo, kako so bili brez denarja, KAKO JE BOG REŠIL VSAKO SITUACIJO, KAJ VSE SO PREJELI itd..

   BOG VSE VIDI. PRI BOGU NI NIČ IZGUBLJENO, NIČ POZABLJENO, NIČ ZAKRITO. ! NIKOLI NE ODKLONI POMOČI TISTEMU, KI TE PROSI ,…..O TEM GOVORI SVETO PISMO V SIRAHOVI KNJIGI itd…

   • Hvala says:

    ČE ŽELITE POMAGATI ČLOVEKU, VAM NI POTREBNO DA VI IŠČETE LJUDI, KI JIM ŽELITE POMAGATI.

    BOG VAM JIH BO POSLAL NA POT, PO SVOJI IZBIRI IN NAČRTU, DA BOSTE LAHKO POMAGALI.

    BOG SKRBI, NE MI LJUDJE! GOSPODU IZROČITE ŽELJO IN ON VAM BO POSLAL IN POŠILJAL LJUDI, KI JIM BOSTE LAHKO POMAGALI NA ŽIVLJENJSKI POTI.

 87. Hvala says:

  RAZMIŠLJANJE …..

  Veliko govorimo o postu: vzdržanje od hrane, 40 dni brez alokohola, odtegnitev raznih slaščic itd.

  Kaj bo po preteku 40 dni. Se bo začelo obdobje, da bomo nadoknadili vse za nazaj. Nekdo, ki ni poskusil 40 dni alkohola, ali bo nanadnokadil za nazaj, ali pa bo še naprej se vzdržal alkohola? KAKO SI ZAMIŠLJAMO OBDOBJE PO VELIKI NOČI IN OSTALIH PRAZNIKIH.

  Če želimo nadoknaditi vse odtegnjeno, KAJ BO BOG REKEL NA TO? Iz napačnih razlogov se postit,i BOG NE ODOBRAVA.

  Napačni razlogi bi bili napr. postiti se, da bi naredili vtis na druge, da bi se dokazovali pravične, da bi se poskušali odkupiti za namerno storjeno grešno dejanje, ali da bi izpolnjevali formalnost itd..

  KRISTJANI ČASTIMO BOGA Z VESELJEM, NE Z KISLIMI OBRAZI.

  Matej 9,14-15

  4 Tedaj so stopili k njemu Janezovi učenci in rekli: »Zakaj se mi in farizeji toliko postimo, tvoji učenci pa se ne postijo?« 15 Jezus jim je dejal: »Ali morejo svatje žalovati, dokler je ženin med njimi? Prišli pa bodo dnevi, ko jim bo ženin vzet, in takrat se bodo postili.

  V SVETEM PISMU 1. KORINČANOM JE SVETOVANO, NAJ KRISTJANI, KI SO LAČNI, DOMA JEDO, PREDEN OBHAJAJO SLOVESNOST V SPOMIN NA JEZUSOVO SMRT:

  1 Korinčanom 11,33-34

  Zato, bratje moji, kadar se shajate k jedi, počakajte drug drugega. 34 Če je kdo lačen, naj jé doma, da se ne boste shajali v obsodbo. Drugo bom uredil, ko pridem.

  BOG JE REKEL PO PREROKU IZAIJU KAJ JE PRAVI POST:

  Izaija 58

  PRAVI POST

  1 Kliči na vse grlo, ne zadržuj se,
  povzdiguj svoj glas kakor rog!
  Oznanjaj mojemu ljudstvu njegove prestopke,
  hiši Jakobovi njene grehe!
  2 Iščejo me namreč dan za dnem
  in želijo spoznati moje poti,
  kakor narod, ki ravna pravično
  in ne zapušča sodbe svojega Boga.
  Od mene terjajo pravične sodbe,
  želijo si Božje bližine:
  3 »Zakaj se postimo, ti pa tega ne vidiš,
  pokorimo svojo dušo, ti pa tega ne veš?«
  Glejte, na dan svojega posta opravljate svoj posel
  in priganjate vse svoje delavce.
  4 Glejte, postite se tako, da se pravdate in prepirate,
  da se bijete z zlobno pestjo.
  Ne postite se, kakor je treba na dan,
  ko naj bi se slišal vaš glas na višavi.
  5 Mar je takšen post, ki sem ga izbral,
  dan, ko človek pokori svojo dušo?
  Da pripogibaš svojo glavo kakor loček
  in ležiš na raševniku in pepelu?
  Mar boš to razglašal za post
  in za dan, ki je Gospodu po volji?

  6 Mar ni to post, kakršnega sem izbral:
  da odpneš krivične spone
  in razvežeš vezi jarma,
  da odpustiš na svobodo zatirane
  in zlomiš vsak jarem?
  7 Mar ni v tem, da daješ lačnemu svoj kruh
  in pripelješ uboge brezdomce v hišo,
  kadar vidiš nagega, da ga oblečeš,
  in se ne potuhneš pred svojim rojakom?
  8 Tedaj napoči kakor zarja tvoja luč
  in tvoje zdravje se bo hitro razcvetelo.
  Pred teboj bo hodila tvoja pravičnost
  in Gospodovo veličastvo te bo zbiralo.
  9 Tedaj boš klical in Gospod bo odgovoril,
  stokal boš in bo rekel: »Tukaj sem!«

  Če odpraviš jarem iz svoje srede,
  kazanje s prstom in varljivo govorjenje,
  10 če daješ lačnemu, kar imaš sam rad,
  in sitiš revežu grlo,
  bo vzšla v temi tvoja luč
  in tvoja temina bo kakor poldan.
  11 Gospod te bo vedno vodil
  in ti sitil dušo v suhih krajih,
  okrepil ti bo kosti
  in postal boš kakor namakan vrt,
  kakor vodni vrelec,
  ki mu voda ne usahne.
  12 Pozidal boš prastare razvaline,
  vzpostavil boš temelje prejšnjih rodov.
  Dobil boš ime Zazidalec razpok,
  Obnovitelj ulic za prebivanje.
  Posvečevanje sobote
  13 Če zadržiš svojo nogo na soboto,
  da ne delaš po svoji volji na moj sveti dan,
  če imenuješ soboto užitek
  in Gospodov sveti dan častitljiv,
  če ga častiš, namesto da bi šel po svojih poteh,
  namesto da bi iskal svojo voljo in govoril prazne besede,
  14 tedaj se boš veselil pred Gospodom,
  dal ti bom, da boš jezdil čez višine dežele,
  dal ti bom, da boš užival dediščino svojega očeta Jakoba,
  kajti Gospodova usta so govorila.

  Želih povedati naslednje: KDO IMA BOGA RAD IN GA JE POSTAVIL NA PRVO MESTO, VSE OSTALO PA NA DRUGO MESTO, BO VSAK DAN V LETU GLEDAL NA TO, DA NE BO ŽALIL BOGA. TRUDIL SE BO Z POMOČJO BOGA-TO JE Z BOŽJO MILOSTJO BO USPEL.

  ZAKAJ BI MORALI GLEDATI SAMO NA PRAZNIKE, VSE OSTALE DNEVE BI PA ZANEMARJALI BOŽJO BESEDO?

  BOG JE LJUBEZEN in človek, ki želi ljubiti človeka tako kot Bog ljubi nas, MORA POSTAVITI BOGA NA PRVO MESTO IN MU DOVOLITI, DA UNIČI NJEGOV EGOIZEM, SAMOVOLJO, TO JE GLEDANJE S ČLOVEŠKIMI OČMI. KO BO ČLOVEK DOPUSTIL, DA GA BOG OČISTI VSEH GREHOV, BO DUŠA ČISTA IN BOG BO LAHKO VSTOPIL V ČLOVEKA S SVOJO LJUBEZNIJO IN GA NAPOLNIL, Z LJUBEZNIJO, S SVETIM DUHOM, Z MIROM!

  IN ČLOVEK NAPOLNJEN Z BOŽJO LJUBEZNIJO, BO LAHKO SOČLOVEKA LJUBIL Z BOŽJO LJUBEZNIJO.

  Kakšna je človeška ljubezen? NEKAJ ČASA TRAJA ZALJUBLJENOST, POTEM NAJ BI TO PREŠLO V LJUBEZEN IN TA NAŠA KLAVRNA ČLOVEŠKA LJUBEZEN, KI JE BREZ BOGA, SE HITO LAHKO KONČA , KO PRIDEJO PROBLEMI IN STISKE. TUDI LJUBEZEN DO PRIJATELJEV, SORODNIKOV itd…SE LAHKO HITRO KONČA PRI NEKATERIH, KO PRIDE STISKA, PROBLEM.

  Takrat pa nekateri spakirajo kovčke in odidejo, ali pa se konča bolj tragično. TAKŠNA JE ČLOVEŠKA LJUBEZEN BREZ BOGA.

  Ali je mogoče človek s človeško ljubeznijo SPOSOBEN DATI ŽIVLJENJE ZA NEKOGA, TAKO KOT JE TO NAREDIL SVETI MAKSIMILJAN KOLBE, KI JE V JUNAŠKI LJUBEZNI DO BLJIŽNEGA, PO JEZUSOVEM ZGLEDU DAROVAL SVOJE ŽIVLJENJE ZA ENEGA OD SOTRPINOV V AUSCHWITZU?

  Naj mi kdo napiše, če je možno!

  Maksimiljan Kolbe je zapisal: “KDOR JE UTONIL V MORALNI NESNAGI, GA STRAŠI ŽE SAMA MISEL NA VERO. NE BO ZAMUDIL NOBENE PRILOŽNOSTI, DA IZJAVLJA, KAKO NE VERUJE V BOGA. IN PRI TEM BO DELAL, KOT DA JE JASNO DOKAZANO, DA NI BOGA. ZANJ JE BOG PREPROSTO NEPRIJETEN.”

  Razmišljam ob praznovanjih rojstnih dnevov. Koliko ljudi se tisti dan trudi, prinašajo darila , zavita v zlate penjtle. KO PA TISTI DAN MINE-DAN ROJSTVA, PA JE PONAVADI VSE POSTAREM.

  Nekateri se ne spomnejo človeka do drugega rojstnega dneva. Mogoče niti starejših ljudi v domovih ne vprašajo: EJ, KAKO SI? Tri besede so mogoče odveč.

  Zakaj bi moralo samo en dan V LETU BITI VESELJE? NJA VO VSAK DAN LEP, PRIJETEN. SAJ NI TREBA ZAPRAVLJATI DENARJA ZA DARILA. ČLOVEK S PRAVO LJUBEZNIJO SE BO SPOMNIL ČLOVEKA VSAK DAN, NE SAMO NA NJEGOV ROJSTNI DAN.

  Sicer pa je NAJLEPŠE DARILO, KI TI GA ČLOVEK LAHKO POKLONI, ČE TI REČE: “BOM ZMOLIL ZA TVOJ ROJSTNI DAN EN ROŽNI VENEC BOŽJEGA USMILJENJA.!” MOLITEV NI NIKOLI ZGUBLJENA, ODIDE K BOGU, ZAPISANA ZA VSE ČASE!

  ALI PA REČE:” BOM DAL ZA SVETO MAŠO ZATE!”

  SVETE MAŠE NIKOLI NE MOREŠ PLAČATI Z DENARJEM, KER JE TO DAR, TO JE JEZUSOVA DARITEV ZA NAS. JEZUSOVA DARITEV ZA NAS NI PLAČLJIVA!

  Za Svete maše damo samo prispevek!

  • Hvala says:

   LJUBEZEN NI SEBIČNA.

   Nekje sem prebrala: V NAJHUJŠIH ČASIH SVOJEGA ŽIVLJENJA BOSTE SPOZNALI PRAVI OBRAZ LJUDI, KI PRAVIJO, DA JIM JE MAR ZA VAS!!!
   …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  • Hvala says:

   SICER PA PRI BOGU JE VSE MOGOČE, PRI BOGU NI NIČ NEMOGOČE IN JE MOGOČE TUDI S ČLOVEŠKO LJUBEZNIJO DATI ŽIVLJENJE ZA NEKOGA! PRI BOGU NI OVIRE!

   JEZUS JE REKEL DESNEMU RAZBOJNIKU: “DANES BOŠ Z MENOJ V RAJU”!

   In on mu je rekel: »Resnično, povem ti: Danes boš z menoj v raju.«Luka 23,43

 88. Miro says:

  S KRIŽA JE PRIVRELO ODPUŠČANJE, PONOVNO SE JE RODILO BRATSTVO … JEZUSOVE ROKE, RAZPETE NA KRIŽU, ZAZNAMUJEJO PREOBRAT, SAJ BOG NA NIKOGAR NE KAŽE S PRSTOM, AMPAK VSAKEGA OBJEMA

  Dragi bratje in sestre, na Kalvariji se je zgodil velik dvoboj med Bogom, ki je prišel, da bi nas rešil, in človekom, ki želi rešiti samega sebe; med vero v Boga in kultom »jaza«; med človekom, ki obtožuje, in med Bogom, ki opravičuje. In prišla je zmaga Boga, njegovo usmiljenje se je spustilo na svet. S križa je privrelo odpuščanje, ponovno se je rodilo bratstvo: »Po križu postajamo bratje.« (Benedikt XVI., Besede ob koncu križevega pota, 21. marec 2008). Jezusove roke, razpete na križu, zaznamujejo preobrat, saj Bog na nikogar ne kaže s prstom, ampak vsakega objema. Samo ljubezen ugasne sovraštvo, samo ljubezen do konca premaga krivico. Samo ljubezen daje prostor drugemu. Samo ljubezen je pot k polnemu občestvu med nami.

  Prosimo križanega Boga za milost, da bi bili bolj povezani, bolj bratski. In ko smo skušani, da bi sledili logikam sveta, se spomnimo Jezusovih besed: »Kdor hoče rešiti svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene in zaradi evangelija, ga bo rešil.« (Mr 8,35) To, kar je v očeh človeka izguba, je za nas rešenje. Učimo se od Gospoda, ki nas je rešil tako, da je sam sebe izpraznil (prim. Flp 2,7), da je postal drugi: iz Boga človek, iz duha meso, iz kralja služabnik. Tudi nas vabi, da bi »postali drugi«, da bi šli drugim naproti. Bolj ko bomo navezani na Gospoda, bolj bomo odprti in »univerzalni«, ker bomo čutili, da smo odgovorni za druge. In drugi bo pot za to, da bi rešili same sebe: vsak drugi človek, vsako človeško bitje, ne glede na njegovo zgodovino in njegovo vero. Začenši pri ubogih, pri tistih, ki so najbolj podobni Jezusu. Veliki carigrajski škof sv. Janez Zlatousti je zapisal, da »če ne bi bilo ubogih, bi bilo naše zveličanje v veliki meri ogroženo« (O Drugem pismu Korinčanom, XVII, 2).

  Iz razmišljanja papeža Frančiška, 20. oktober 2020

  Celotno razmišljanje na: http://arhiv.mirenski-grad.si/po-krizu-postajamo-bratje

  Molimo te, Kristus in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil!

 89. Miro says:

  OKO SE NE NASITI Z GLEDANJEM IN UHO NE NAPOLNI S POSLUŠANJEM

  SPOMINJAJ SE RAD PREGOVORA: DA SE “OKO NE NASITI Z GLEDANJEM IN UHO
  NE NAPOLNI S POSLUŠANJEM” (Prid 1,8). ZATO SE TRUDI, DA ODTRGAŠ SVOJE SRCE
  OD LJUBEZNI DO VIDNIH STVARI IN SE OBRNEŠ K NEVIDNIM REČEM. ZAKAJ KDOR
  SE VDAJA POČUTNOSTI, SI OMADEŽUJE VEST IN MILOST BOŽJO IZGUBI.

  Tomaž Kempčan, Hoja za Kristusom

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!

 90. Miro says:

  NAM PREJEM OBHAJILA LAHKO POMAGA PREPREČITI PRIHODNJE GREHE?

  SV. TOMAŽ AKVINSKI POJASNJUJE, DA NAS PREJEM EVHARISTIJE LAHKO DUHOVNO OKREPI, ČE SMO LE ODPRTI ZA BOŽJO MILOST.

  ČE PREJEMAMO EVHARISTIJO V STANJU GREHA, ZAPRTI PRED BOŽJO MILOSTJO, BOMO V BLIŽNJI PRIHODNOSTI VERJETNO ŠE NAPREJ GREŠILI. ČE PA SMO ODPRTI IN Z VSEM SRCEM SPREJMEMO BOŽJO MILOST, NAM BO BOG POMAGAL V STISKI IN NAS OBVAROVAL PRED PRIHODNJIMI SKUŠNJAVAMI.

  Redno prejemanje evharistije prinaša številne duhovne koristi in ena od njih je krepitev naše duše, da se lažje upremo skušnjavi prihodnjih grehov.

  Več o tem na: https://si.aleteia.org/2023/03/06/nam-prejem-obhajila-lahko-pomaga-prepreciti-prihodnje-grehe/

  Božje usmiljenje, neizmerno v zakramentu evharistije in duhovništva, zaupamo vate!

 91. Miro says:

  Posredujem vam izvrstno meditacijo, ki nas, če se ji posvetimo z vsem srcem, lahko močno nagovori. V njej lahko ob srečanju z Jezusom sprejmemo to, kar doživljamo: svoje občutke, misli, hrepenenja, spomine. Sprejmem vse, kar se porodi, kot je zapisal Operando.

  MEDITACIJA: JEZUS, SREČAL SEM TE NA POTI V JERUZALEM

  Piše: Operando

  Dragi Jezus,

  opazujem Te, medtem ko na svojem osličku jezdiš med množico. Pred teboj se riše obris Jeruzalema. Izpolnjujejo se besede preroka Zaharije:

  “SILNO SE RADUJ, HČI SIONSKA, VZKLIKAJ, HČI JERUZALEMSKA! GLEJ, TVOJ KRALJ PRIHAJA K TEBI, PRAVIČEN JE IN ZMAGOVIT, KROTAK JE IN JEZDI NA OSLIČKU, NA ŽREBETU OSLICE.” (Zah 9, 9)

  Gledam tvoje gibe, ko pozdravljaš svoje ljudstvo. Preprost si, s tvojega obraza sije nasmeh in tvoje oči izžarevajo blagost. Svojo pozornost deliš na vse strani.

  Prihajaš med svoje ljudi, v prestolnico svojega ljudstva. Vsakega izmed njih, bi lahko poklical po imenu. Vsakega izmed te nepregledne množice, ki vrvi, da bi te pozdravila in videla, poznaš v srži njegove biti.

  Ljubiš jih in oni so vzljubili Tebe.

  Kako te ne bi? Človek, ki se je s svojim delovanjem dotaknil tolikih usod: posameznikov in družin.

  Številne ljudi si rešil pred družbenimi stigmami judovske družbe, izkazal spoštovanje ženskam, ozdravljal posameznike in jim pomagal, da so bili spet sprejeti v svoje družine in zmožni zaživeti polnost življenja.

  Storil si toliko čudežev, ki jih prej ni storil nihče. Z ljubeznijo in pozornostjo si izkazal ljudem spoštovanje in bližino, po kateri so hrepeneli vse od otroštva.

  V njih si vzdramil in okrepil željo po pravičnosti, po ljubezni, po svobodi, po celovitosti, ki si jo z drobnimi semeni besed in s svojimi dejanji zasejal med njih.

  V njih si okrepil upanje, da se je približal čas odrešenja. Nekaj, na kar so čakali dolga stoletja že njihovi predniki, zdaj, zdaj, pa bi se to lahko izpolnilo pred njihovimi očmi.

  Vsa ta nepregledna množica Ti izkazuje čast in slavo. Tisti pred tabo in tisti za tabo vzklikajo:

  “HOZANA DAVIDOVEMU SINU! BLAGOSLOVLJEN, KI PRIHAJA V GOSPODOVEM IMENU! HOZANA NA VIŠAVAH!” (Mt 21, 9)

  Eni mahajo s palmovimi listi, drugi s cvetjem. Tukaj so vsi, ki te spremljajo na poti v Jeruzalem že od Galileje in tisti, ki so se teh množici pridružili po naključju. Tu so otroci, najstniki, odrasli v zrelih letih in malo mlajši. Tudi tvoji učenci so tukaj, pa tudi zveste žene.

  Stojim ob robu te množice, ki s svojim valovanjem in glasovi pljuska ob mene, in gledam Tebe, Jezus, ki se počasi pomikaš mimo mene.

  Tukaj sem pred Teboj, moj kralj. Takšen kot sem. Iskren. Z vso svojo resničnostjo in preteklostjo.

  Kakšne misli in občutki se mi porajajo ob pogledu nate? Sva se že kdaj prej srečala? Ti tudi sam maham v pozdrav?

  Tvoj pogled sreča mojega. Zazreš se vame in me s svojo toplino objameš.

  Le nekaj trenutkov traja to najino srečanje, potem nadaljuješ svojo pot proti Jeruzalemu, ki je posuta s cvetjem in vejami palm.

  (Sprejmem to, kar doživljam: svoje občutke, misli, hrepenenja, spomine. Sprejmem vse, kar se porodi.)

  Odhajaš, da bi lahko izravnal tudi mojo pot, me odrešil skrbi, krivde, sramu, ki jih pestujem v svojem srcu. Želiš me ozdraviti bolezni, ki otežuje moj vsakdan in ujetosti, ki me ovirajo, da bi zaživel svobodno.

  Jezus, prosim Te, daj mi moč, da bom zmogel odgovoriti na tvoje povabilo, da ti sledim na tvoji poti. Daj, da bom v prihodnjem tednu zate pripravil poseben prostor in čas. Vabiš me, da Te bolje spoznam preko vseh postankov, ki jih boš prehodil vse od zadnje večerje, Oljske gore do Kalvarije, vse do božjega groba.

  Prehodil jo boš tudi zame.

  Odgrni mi skrivnost svojega odrešenja, da mi bo postala bolj ljuba.

  Daj, da bi lahko sprejel vse, kar si storil zame pred dvema tisočletjema in se mi razodel v mojem vsakdanu. Daj, da bi spet lahko našel mir, svobodo in neusahljivo moč tvoje ljubezni. Amen.

  Povzeto po: https://operando.org/meditacija-jezus-srecal-sem-te-ob-poti-v-jeruzalem/

 92. Miro says:

  SPODBUDNI SVETOPISEMSKI CITATI ZA SPOMLADANSKO ČIŠČENJE (Aleteia)

  DA BO ŠLA “ČISTKA” LAŽJE OD ROK

  Pomladni čas pred veliko nočjo je čas, ko se kristjani na različne načine skušamo notranje očistiti. S postom, odpovedjo in dobrimi deli krepimo duha in skušamo storiti kaj dobrega zase in za svoje bližnje ter okolico. Pred veliko nočjo se tudi odpravimo k sveti spovedi, ki je zunanje znamenje naše želje po tem, da bi se spovedali in očistili naših grehov, saj nas v zakramentu spovedi Bog opere krivde in nam podeli odpuščanje.

  Pa vendar se v spomladanskem času ne le na duhovni, temveč tudi na zelo konkretni ravni lotimo čiščenja. Začenja se delo na vrtu, marsikdo ima pred veliko nočjo tudi navado, da opravi temeljito “čistko” svojega doma. Pospravljanje, pregledovanje podstrešja, kleti in garaže, pomivanje oken, morebitna popravila stvari, ki so se pokvarile, pa pospravljanje in čiščenje zalog v kuhinji ali shrambi, prevetritev garderobnih omar, selekcija igrač in otroških stvari …

  Da nam bo duhovno in fizično opravilo čiščenja lažje šlo, smo poiskali nekaj citatov iz Svetega pisma, ki nas pri tem lahko podpirajo in navdihujejo.

  Več o tem na: https://si.aleteia.org/2023/04/01/spodbudni-svetopisemski-citati-za-spomladansko-ciscenje/

 93. Miro says:

  Ponižno prosimo Svetega Duha, naj nas uvaja v globoke skrivnosti Božje besede. Pridi, Sveti Duh …

  MENI PA BOG NE DAJ, DA BI SE HVALIL, RAZEN S KRIŽEM NAŠEGA GOSPODA JEZUSA KRISTUSA,
  PO KATEREM JE BIL SVET KRIŽAN ZAME, JAZ PA SVETU. (Gal 6,14)

  Več sorodnih svetopisemskih izrekov na:
  https://www.biblija.net/biblija.cgi?set=2&id13=1&l=sl&z=4&zf=1674&t=5#Naloga+pri%E8evalca

  Molimo te, Kristus, in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil!

 94. Miro says:

  MARIJINA NAVZOČNOST JE VEDNO MOLITEV

  Marija spremlja z molitvijo vse Jezusovo življenje, vse do smrti in vstajenja; in na koncu še naprej spremlja prve korake nastajajoče Cerkve (prim. Apd 1,14). Marija moli za učence, ki so šli skozi pohujšanje križa. Moli s Petrom, ki je padel v strah in jokal zaradi očitka vesti. Marija je tam, z učenci, sredi mož in žena, ki jih je njen Sin poklical, da oblikujejo njegovo skupnost. Marija ni nek duhovnik med njimi, ne. Je Jezusova Mati, ki z njimi moli, v skupnosti, kot ena iz skupnosti. Moli z njimi in moli za njih. In ponovno njena molitev predhaja prihodnost, ki se bo izpolnila: po delovanju Svetega Duha je postala Božja Mati in po delovanju Svetega Duha postane Mati Cerkve. Torej s tem, ko moli z nastajajočo Cerkvijo, postane Mati Cerkve, spremlja učence pri prvih korakih Cerkve. V molitvi, ko čaka Svetega Duha in zatem pri prvih korakih. V tišini, vedno v tišini. Marijina molitev je tiha. Evangelij nam pripoveduje o samo eni Marijini molitvi – v Kani, ko svojega Sina prosi za tiste uboge ljudi, ki bi se skoraj osmešili na gostiji. Predstavljajmo si, da imamo gostijo, ki se konča z mlekom, ker ni več vina. Ona pa moli in prosi ter pusti Sinu, da reši problem. Njena navzočnost je vedno molitev. Njena navzočnost med učenci pri zadnji večerji, ko čakajo Svetega Duha, je molitev. Tako Marija rodi Cerkev, je Mati Cerkve. Katekizem pojasni: »V veri svoje ponižne služabnice najde Bog – torej Sveti Duh – za svoj dar sprejetost, na katero je čakal od začetka časov« (KKC, 2617).

  Iz kateheze papeža Frančiška o Marijini molitvi: Molitev pomiri nemir in odpira srce za Boga, 18. november 2020

  http://arhiv.mirenski-grad.si/kateheza-devica-marija-molitvena-zena

  Marija, Kraljica presvetega rožnega venca, prosi za nas!

 95. Hvala says:

  Dražen Bušić pravi takole: LJUDJE BREZ VERE GOVORIJO O NEUSPEŠNEM ČLOVEKU ALI DRUŽINAH TAKOLE:”NISO IMELI SREČE!”

  Verniki pa vedo, da je za uspeh potrebno mnogo več od slučaja in da se SREČA VSAK DAN GRADI NA TEMELJIH BOŽJE BESEDE, KI PRAVI:

  5 Mojzes 30,19

  NEBO IN ZEMLJO KLIČEM DANES ZA PRIČO PROTI VAM: PREDLOŽIL SEM TI ŽIVLJENJE IN SMRT, BLAGOSLOV IN PREKLETSTVO. IZBERI TOREJŽIVLJENJE, DA BOŠ ŽIVEL TI IN TVOJ ZAROD.

  Na koncu se še enkrat spomnimo , kaj je Jezus za nas storil na križu : KRISTUS NAS JE ODKUPIL OD PREKLETSTVA POSTAVE TAKO, DA JE ZA NAS POSTAL PREKLETSTVO.”( Gal, 3,13).

  Zato ni treba, da bi mi trpeli POMANJKANJE KATEREGA KOLI BLAGOSLOVA.!

  Nekateri “duhovni” ljudje se tudi po več letih verskega izkustva mučijo s težkimi mislimi o tem, ali obstaja še kakšno prekletstvo nad njihovim življenjem, KI ŠE NI IZNIČENO. To ni potrebno, ker TUDI ČE OBSTAJA, MORE SVETI DUH TO ODKRITI V MOLITVI IN IZNIČITI.

  Treba je samo ljubiti GOSPODA Z VSEM SRCEM IN VEDETI, da smo kot kristjani :

  Efežanom 3,10-12

  Tako naj bi se zdaj po Cerkvi oznanila vladarstvom in oblastem v nebeških področjih mnogovrstna Božja modrost, 11 in sicer po večnem načrtu, ki ga je Bog izpeljal v Kristusu Jezusu, našem Gospodu. 12 V njem imamo srčnost in dostop v popolnem zaupanju po veri vanj.

  DA, BOŽJI OTROCI IMAJO PRAVICO DO BLAGOSLOVOV, KI SO ZANJE ŽE DAVNO PREJ PRIPRAVLJENI.

  ZELO POMEMBNO JE RAZMIŠLJATI O BLAGOSLOVIH IN KLICU, KI GA IMA BOG ZA NAS.

  ABRAHAM JE BIL VELIK V BOŽJIH OČEH, KER SE JE V POSLUŠNOSTI ODZVAL KLICU.

  POSLUŠNOST BOGU JE POMEMBNA.
  —————————————————————————————————————————————————–

  ZATO JE TUDI MARIJA V KANI GALILEJSKI REKLA:” KARKOLI VAM POREČE, STORITE!.” (Jn 2,5).

  ČE ŽELITE PREJETI VSE BLAGOSLOVE MORATE BITI POSLUŠNI BOGU.

  Medtem obstaja tudi drug pomemben razlog, zakaj je Abraham moral iti dalje. OKOLJE V KATEREM JE ŽIVEL , NI BILO DOBRO ZA ŽIVLJENJE V VERI. Ljudje so se klanjali hišnim lesenim bogovom -malikom in jim prinašali človeške žrtve.

  NA TEM KRAJU, KJER STA VLADALA MALIKOVALSTVO IN OKULTIZEM, GA BOG NI MOGEL BLAGOSLOVITI V VSEM.

  Sina Izaka je dobil v starosti, A ŠELE V NOVEM KRAJU. DO TEDAJ STA BILA S SARO NEPLODNA.

  IZAK JE BIL KRONA VSEH BLAGOSLOVOV, KI STA JIH PREJELA.

  NA NEKATERIH MESTIH SO SILE ZLA TAKO MOČNE, DA JE NAJBOLJE ZAMENJATI ŽIVLJENJSKI PROSTOR.
  ——————————————————————————————————————————————————–

  ZARADI TEGA ŠE DANES NEKATERE DRUŽINE NE MOREJO PREJETI POPOLNEGA BLAGOSLOVA.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  V OZRAČJU SOVRAŠTVA, DRUŽINSKIH PREPIROV, PREKLINJANJA IN MALIKOVALSTVA RES NI MOGOČE NAPREDOVATI.
  ———————————————————————————————————————————————————

  VČASIH VEČ DRUŽIN ŽIVI V ENI HIŠI, NA MAJHNEM PROSTORU. Tu res more biti dobesedno vsega dovolj! Za nekatere med njimi bi bilo bolje, če bi začasno živeli kot PODNAJEMNIKI KOT PA V TAKEM OKOLJU.
  ———————————————————————————————————————————————————

  MORDA SE BO ZGODILO, DA BO BOG HOTEL OD VAS KORAK, KI SE VAM BO ZDEL PRETEŽAK, npr. DA ZAMENJATE ZAPOSLITEV ALI STANOVANJE.

  ———————————————————————————————————————————————————

  TODA VEDITE DA BO TO PRINESLO V VAŠE ŽIVLJENJE MIR IN BLAGOSLOV.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  OBSTAJAJO KORAKI, KI JIH NIHČE DRUG NE MORE NAREDITI NAMESTO VAS. ZAKAJ OKLEVATI? VSTOPIMO ŽE SEDAJ V “VEČNI NAČRT, KI GA JE BOG IZPELJAL V KRISTUSU JEZUSU, NAŠEM GOSPODU.” To je vesela novica, ki sem jo hotel skozi to knjigo podeliti z vami! (Iz knjige: Kako prejeti popoln Božji blagoslov za Zakon in družino? ).

  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Ja, res je, človek mora biti POSLUŠEN BOGU!

  Kako bomo dosegli, da bomo POSLUŠNI BOGU. ŽIVLJENJE JE POTREBNO IZROČITI JEZUSU, DA ON VODI IN PELJE ČLOVEKA PO POTI SVOJEGA NAČRTA, KI GA IMA ZA VSAKEGA OD NAS.

  ČE HOČEŠ BITI POSLUŠEN BOGU, JE POTREBNO VSAK DAN BRATI IN PONAVLJATI BOŽJO BESEDO IN PO NJEJ ŽIVETI.

  Kajti, če ne beremo BOŽJE BESEDE in si je NE VTISKAMO V SRCE, NE MOREMO VEDETI KAJ BOG ZAPOVEDUJE IN MU NE MOREMO BITI POSLUŠNI. VSE KAR BOG ZAPOVEDUJE, SVETUJE, SPOROČA, VSE JE POTREBNO SPREJETI IN IZVRŠITI.

  NEPOSLUŠNOST IZZOVE PREKLETSTVO. NEPOSLUŠNOST JE DELANJE GREHOV IN NE OČIŠČENJE LE TEH V SPOVEDNICI! ČE NE POZNAŠ BOŽJE BESEDE, KAKO BOŠ POSLUŠEN BOGU?

  Prekletstva prednikov nastanejo TUDI ZARADI NEIZPOVEDANIH IN NEOBŽALOVANIH GREHOV PREDNIKOV.

  SREČA SE GRADI NA TEMELJIH BOŽJE BESEDE!

  • Hvala says:

   MED NAMI IN NAŠIMI PREDNIKI OBSTAJA MOČNA VEZ. O TEM SVETO PISMO GOVORI NA VEČ MESTIH(Dražen Bušić)

   2 Mojzes 34,6-7

   In Gospod je šel mimo njega in klical:
   »Gospod, Gospod,
   usmiljen in milostljiv Bog,
   počasen v jezi
   in bogat v dobroti in zvestobi,
   7 ki ohranja dobroto tisočem,
   odpušča krivdo, upornost in greh,
   toda nikakor ne oprosti krivde,
   ampak obiskuje krivdo očetov
   na sinovih
   in na sinov sinovih,
   na tretjih in na četrtih.«

   NAJPOGOSTEJŠA PODOBNOST Z NAŠIMI PREDNIKI JE V ZUNANJOSTI IN ZNAČAJU. POLEG TEGA MOREMO OD PREDNIKOV PODEDOVATI DAROVE IN TALENTE PA TUDI BOLEZNI IN ODVISNOSTI. TUDI KORENINE RAZNIH ŽIVLJENJSKIH PROBLEMOV LAHKO NAJDEMO V DRUŽINSKEM DEBLU.

   GRE ZA DUHOVNI PRENOS BLAGOSLOVA IN PREKLETSTVA SKOZI GENERACIJE.
   ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

   Kaj nam o tem govori Sveto pismo? Poglejmo besedila:

   OBLJUBA BLAGOSLOVA SKOZI GENERACIJE
   ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

   Psalmi 112,1-3

   BLAGOSLOV PRAVIČNIH
   112
   1 Aleluja!

   Blagor možu, ki se boji Gospoda,
   z njegovimi zapovedmi ima veliko veselje.
   2 Mogočen bo v deželi njegov zarod,
   rod iskrenih bo blagoslovljen.
   3 Premoženje in bogastvo sta v njegovi hiši,
   njegova pravičnost ostaja na veke. (Ps 112,1-3)
   ———————————————————————————————————————————————

   OBLJUBA PREKLETSTVA SKOZI GENERACIJE

   Sirah 41,8-11

   8 Gorje vam, brezbožni ljudje,
   ki ste zapustili postavo Najvišjega Boga!
   9 Če se boste rodili, se boste rodili v prekletstvo,
   če boste umrli, vas bo doletelo prekletstvo.
   10 Vse, kar je iz prsti, se bo vrnilo v prst,
   brezbožni pa iz prekletstva v pogubo.
   Dobro ime
   11 Ljudje se pritožujejo nad svojimi telesi,
   toda ime grešnikov, ki ni dobro, bo popolnoma izbrisano.

   • Hvala says:

    Ja, DUHOVNA DEDIŠČINA PO PREDNIKIH JE ALI BLAGOSLOV ALI PREKLETSTVO.

    Dražen Bušić svetuje celo preselitev družine . V stalnih prepirih, sovraštvu, itd…ni življenja.
    Zato je navedel celo primer Abrahama iz Svetega pisma. Okolje, v katerem je Abraham živel ni bilo dobro, grešno je bilo, malikovali so ljudje …Šele po tem, ko je odšel iz svoje dežele , mu je Bog podaril v visoki starosti sina Izaka. Abraham je bil v vsem blagoslovljen od Boga. Tudi v premoženju, bil je silno bogat.

    Tudi svetopisemski Job, ki je imel življensko preizkušnjo, je vse izgubil, otroke, hlapce, hišo, tudi zdravje. Žena mu je rekla naj Boga prekolne in umre:

    Job 2,9-10

    TEDAJ MU JE REKLA NJEGOVA ŽENA:” ALI SE BOŠ OKLEPAL SVOJE POPOLNOSTI? BOGA PREKOLNI IN UMRI!” ON PA JI JE REKEL: “GOVORIŠ, KAKOR BREZBOŽNA ŽENSKA! TUDI DOBRO SMO PREJEMALI OD BOGA, ZAKAJ BI HUDEGA NE SPREJELI? ” PRI VSEM TEM JOB NI GREŠIL S SVOJIMI USTNICAMI.

    KO JE BOG OBRNIL JOBOVO USODO, JE DVAKRATNO POVRNIL JOBO VSE, KAR JE IMEL PREJ:

    BOG NAGRADI JOBA- Job 42,10-16

    10 In Gospod je obrnil Jobovo usodo, ko je prosil za svoje prijatelje. In Gospod je dvakratno povrnil Jobu vse, kar je imel prej. 11 Tedaj so prišli k njemu vsi njegovi bratje, vse njegove sestre in vsi njegovi znanci ter so jedli z njim v njegovi hiši. Izrazili so mu sožalje in ga potolažili za vse húdo, ki ga je Gospod poslal nadenj. Dali so mu tudi vsak po en cekin in po en zlat uhan. 12 Gospod pa je poslej Joba blagoslavljal še bolj ko prej. Imel je štirinajst tisoč ovac in šest tisoč kamel, tisoč parov volov in tisoč oslic. 13 Imel je sedem sinov in tri hčere. 14 Prvi je dal ime Golobica, drugi Dišavka in tretji Lepotica. 15 V vsej deželi ni bilo tako lepih žensk, kakor so bile Jobove hčere. Njihov oče jim je dal dediščino med njihovimi brati. 16 Job je potem živel še sto štirideset let in videl svoje sinove in svoje vnuke do četrtega rodu.

    BOG VEDNO REŠUJE SVOJE LJUDSTVO. OBRNIMO SE NAJ IN VZTRAJAMO Z NJIH V STISKAH-V TEŽKIH ČASIH IN LEPIH. JEZUS JE NA KRIŽU UMRL, DA BI MI IMELI ŽIVLJENJE V IZOBILJU, NA VSEH PODROĆJIH.

    BOG BO REŠIL SVOJE LJUDSTVO -Izaija 40

    1 Tolažite, tolažite moje ljudstvo,
    govori vaš Bog.
    2 Govorite hčeri jeruzalemski na srce
    in ji kličite,
    da je njena tlaka dokončana,
    da je njena krivda poravnana,
    ker je prejela iz Gospodove roke
    dvojno kazen za vse svoje grehe.

    VSE, KAR SE DOGAJA NA ZEMLJI IMA SVOJ ČAS: JE ČAS ŽALOSTI, JEČAS VESELJA …………..

    Pridigar 3,1-8

    Vse ima svojo uro, vsako veselje ima svoj čas pod nebom:

    2 Je čas rojevanja in čas umiranja,
    čas sajenja in čas ruvanja nasada.
    3 Je čas pobijanja in čas zdravljenja,
    čas podiranja in čas zidanja.
    4 Je čas jokanja in čas smejanja,
    čas žalovanja in čas plesanja.
    5 Je čas zametavanja biserov in čas zbiranja biserov,
    čas objemanja in čas odtegovanja objemanju.
    6 Je čas pridobivanja in čas zapravljanja,
    čas hranjenja in čas zametavanja.
    7 Je čas paranja in čas šivanja,
    čas molčanja in čas govorjenja.
    8 Je čas ljubezni in čas sovraštva,
    čas vojne in čas miru

 96. Hvala says:

  SVETNICA FAVSTINA KOWALSKA JE REKLA:

  SPREJMEM VSE, KAR SE MI ZGODI, KER VEM, DA MI VSE TO PONUJA LJUBEČA BOŽJA VOLJA, KI ISKRENO ŽELI MOJO SREČO!

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Ja, res je; VSE SPREJETI OD BOGA Z DOBRO VOLJO, TO JE RES MILOST ZAUPANJA!

  Brez vsakega godrnjanja nad težavami življenja in jezo na ljudi, kaj so krivi in kaj niso krivi. ČE TO POČNEMO SE DEJANSKO CELE DNEVE JEZIMO NA BOGA.

  ON DOPUŠČA VSE DOGODKE, VSE NAŠE STANJE! KDO PA JE VIŠJI OD NJEGA?

  Joyce Meyer v predavanjih z naslovom: NE OSTANITE V PASTI VAŠE PRETEKLOSTI TUDI PRAVI:

  MOGOČE TE BOG VODI TAKO, DA SE VRATA ZAPRO, VRATA ZAPRE, KER VE ZAKAJ,

  MOGOČE BI BILO VAŠE RAZMERJE TAKŠNO, DA BI ŠČASOMA POVZROČILO ŠKODO TEBI. Joyce pravi, DA VSAK DAN MOLI TAKOLE: “BOG POVEŽI ME S KOMER KOLI, ČE ŽELIŠ DA SEM POVEZANA S KAKO OSEBO ME POVEŽI. NAM NI TREBA SKRBETI. SKRBI BOG. ČE BOG NE VODI MOJIH KORAKOV pravi Joyce, BOM KONČALA V TEŽAVAH.

  NE ZAPRAVLJAJTE SVOJEGA ŽIVLJENJA DA SE POSKUŠATE POVEZATI Z LJUDMI, ZA KATERE MISLITE DA SO POMEMBNI IN DA BI VAS NAPRAVILI POMEMBNE. ČE STE OPRAVILI POTREBNE PRIPRAVE ZA ŠOLO, PA STE BILI ZAVRNJENI, VAS BOG MORDA ŽELI OBRANITI PRED SITUACIJO, KI BI VAS RANILA.

  ČE STE V PROMETNI GNEČI IN SE VAM MUDI IN STE ČISTO IZ SEBE, KER NISTE TAM KJER BI MORALI BITI, VAS MORDA BOG OBVARUJE PRED PROMETNO NESREČO, KI BI VAS STALA ŽIVLJENJE itd…Joyce MeYer.

  Ja, res je, včasih pa kdo iz avtomobila trobi, se jezi, celo prekljinja, DEJANSKO PA SE BI ZA VSAKO ZAMUDO MORAL ZAHVALITI BOGU, LAHKO DA BI BIL MRTEV V NESREČI, ČE NE BI BOG PRPREČIL Z ZAMUDO.

  Ja, vsa jeza na ljudi, nasprotovanje, načrtovanje po človeško JE ZARADI TEGA, KER ČLOVEK DRŽI VOLAN ŽIVLJENJA V SVOJIH ČLOVEŠKIH ROKAH. KER CELE DNEVE PLANIRA, TEKA SEM TER TJA, NI ČUDNO, DA GA ZVEČER VSAKA NAJMANJŠ STVAR PRIZADENE.

  ČLOVEK, KI ZAUPA V BOGA, MU IZROČI SVOJE ŽIVLJENJE, BOG MU KAŽE POT, BOG POSKRBI ZA NJEGOVE FINANCE IN DEDIŠČINO, ZA OTROKE, SKRATKA NA VSEH PODROČJIH JEZUS ŽELI, DA ČLOVEK ŽIVI V IZOBILJU.

  ZAVEDATI SE JE POTREBNO NEKAJ. KO VAS VODI SVETI DUH, JE POTREBNO SPREJETI SPREJETI VSE SITUACIJE, TUDI TEŽKE, KAJTI SVETI DUH NE MORE VODITI ČLOVEKA, KI DELUJE S SVOJO VOLJO, EGOIZMOM itd… POTREBNO BO DOPUSTITI, DA NAŠA ČLOVEŠKA VOLJA IN SAMOVOLJA UMRE NA KRIŽU.

  Če se ne sprijaznite s situacijo, ki jo imate doma, POMENI, DA VAŠA VOLJA IN SAMOVOLJA ŠE NISTA UMRLI NA KRIŽU. Še vedno želite, da se v vaših življenjih odvija vse po vašem načrtu in zamisli. SVETI DUH ŽELI PONIŽNOST, DA BO LAHKO ZAČEL S PREVZGOJO ČLOVEKA. TO BO BOLELO. DOLOČENO OBDOBJE PREOBRAZBE JE POTREBNO PRETRPETI, jaz bi rekla temu _”OPERACIJA SVETEGA DUHA. ” POTREBNO JE BOGU DOVOLITI DA NAM NAREDI NOVO ISKRENO SRCE, PREOBRAZI UM, DA BOMO GLEDALI Z BOŽJIMI OČMI IN POTEM NAM VDAHNE SVOJEGA SVETEGA DUHA, V OČIŠČENO-“NOVO” MESENO SRCW, KI BO NASTALO IZ KAMNITEGA SRCA. TO DELA BOG.

  BOGU JE POTREBNO IZROČITI ŽIVLJENJE Z ZAVEDANJEM DA BOMO DELALI TAKO KOT BO NAROČIL, MU ODDATI VSE GREHE IN KRIVDE ZARADI GREHOV, DA BO IZBRISAL RDEČE GREHE, KRIVDO IN VSE RANE OZDRAVIL, KI SO NASTALE ZARADI GREHOV.

  BOG ZA VSE POSKRBI, NI SE TREBA S ČLOVEŠKO MOČJO ZAGANJATI, KI VODI V VELIKE TEŽAVE IN PROPAD.

  Kdor izjavlja, da ne more tega in onega storiti- NIMA ŠE VERE. KAJTI SAMO S ČLOVEŠKO MOČJO RES NE MOREMO NIČESAR NAREDITI.

  Filipljanom 4,13

  Potrebno je čez dan ponavljati: VSE ZMOREM V NJEM, KI MI DAJE MOČ.

 97. Miro says:

  POVABITE SVETNIKA, NAJ Z VAMI MOLI ROŽNI VENEC (Aleteia)

  ČE IMATE TEŽAVE Z MOLITVIJO ROŽNEGA VENCA, POVABITE SVETNIKA, NAJ MOLI Z VAMI

  Molitev rožnega venca se nam pogosto zdi precej težavna, saj nas številne obveznosti vztrajno odvračajo od nje. Pa ne le to: mnogim od nas se lahko rožni venec zdi celo dolgočasen in bi s svojim časom dosti raje počeli kaj drugega. Eden od načinov, kako obogatiti čas molitve rožnega venca, je skupna molitev s svetnikom v nebesih.

  To je lahko svetnik, ki je bil za takega že razglašen, ali pa nekdo, za kogar trdno verjamemo, da je v nebesih. Kot pojasnjuje Katekizem Katoliške cerkve, svetniki ostajajo mogočni priprošnjiki.

  Priprošnja svetnikov. “Ker so namreč nebeščani tesneje zedinjeni s Kristusom, zato celotno Cerkev krepkeje utrjujejo v svetosti … Ne nehajo … prositi za nas pri Očetu, darujoč zasluženja, ki so jih pridobili na zemlji po edinem sredniku med Bogom in ljudmi, Kristusu Jezusu … Njihova bratska skrbnost je v zelo veliko oporo naši slabosti.“ (KKC 956)

  Svetniki se nam bodo z veseljem pridružili pri molitvi rožnega venca s svojega mesta v nebesih. Čeprav jih ne bomo mogli videti in verjetno ne bomo čutili njihove navzočnosti, bomo morda presenečeni nad nevidno milostjo, ki jo bomo prejeli s takšnim početjem.

  Ko boste torej naslednjič molili rožni venec, premislite o tem, da bi k molitvi povabili svetnika!

  Povzeto po: https://si.aleteia.org/2023/02/18/povabite-svetnika-naj-z-vami-moli-rozni-venec/

  Marija, Kraljica presvetega rožnega venca, prosi za nas!

  • Miro says:

   NJENA TESNOBA SE JE ŠE POVEČEVALA – VSE DO DNEVA, KO JE NAPOSLED VENDARLE ODGOVORILA NA KLIC V SRCU IN ZAČELA MOLITI ROŽNI VENEC!

   »Vsak dan sem bila bolj zaskrbljena, bolj tesnobna, bolj boječa, bolj negotova – in vse bolj sem čutila, da sem izgubljala malo več sebe. Vse do dneva, ko sem v svojem srcu začela čutiti klic k molitvi rožnega venca – še posebej v trenutkih, ko sem se tako počutila.

   Nekaj dni sem se upirala, a potem, ko se je tesnoba povečevala in čisto nič ni pomagalo, sem končno posvetila pozornost klicu v svojem srcu in molila. Nič drugega kot to! Samo pomislite: rožni venec, težka in dolga molitev mi je pomagala. Kdo bi si mislil?«

   Odlomek iz pričevanja katoliške psihologinje, ki je v rožnem vencu našla način, kako se soočiti s tesnobo

   Več o tem v Aleteinem članku: Kako je rožni venec pomiril mojo tesnobo

   https://si.aleteia.org/2020/10/01/kako-je-rozni-venec-pomiril-mojo-tesnobo/

   Marija, Kraljica presvetega rožnega venca, prosi za nas!

   • Miro says:

    Zelo na mestu je tudi uredniška pripomba (Aleteia): Poudarjamo, da je v hujših primerih tesnobe poleg molitve treba poiskati tudi strokovno pomoč, kot je to storila avtorica.

    K temu še dodajmo: VSEMOGOČNI BOG vedno deluje tako, kakor ON hoče: neposredno ali posredno, preko drugih ljudi ali brez njih; preko raznih dogodkov v človekovem življenju, in sicer takoj, v krajšem ali daljšem času … In še na tisoče in tisoče različnih načinov, ki jih človek nikakor ne more doumeti. V vsakem primeru se vse odvija v moči SVETEGA DUHA, pri čemer ima veliko vlogo prav vztrajna molitev rožnega venca!

    Marija, Kraljica presvetega rožnega venca, prosi za nas!

 98. Miro says:

  USMILJENJA NE MOREMO PREJETI, ČE SAMI NISMO USMILJENI

  Najhuje ni grešiti, najhuje je dvomiti o usmiljenju. Da bi se o tem prepričali, je dovolj, če primerjamo Judežev obup s Petrovimi solzami potem, ko sta Jezusa oba izdala. Prvi se je obesil, drugi je postal velik svetnik, ki ga vsi dobro poznamo.

  Ne moremo sprejeti usmiljenja, če sami nismo usmiljeni. “ODPUSTI NAM NAŠE DOLGE, KAKOR TUDI MI ODPUŠČAMO,” rečemo v očenašu.

  “BODITE USMILJENI, KAKOR JE USMILJEN TUDI VAŠ OČE!” (Lk 6,36), poudarja Jezus v priliki o neusmiljenem dolžniku (Mt 18,23-35), ki je trdega srca, kakršni smo mi vsi, ko nočemo odpustiti svojim bratom, medtem ko Bog nam odpušča.

  Odlomek iz članka: Kako naj bomo v vsakdanjem življenju zares usmiljeni?

  Več o tem na: https://si.aleteia.org/2021/04/11/kako-naj-bomo-v-vsakdanjem-zivljenju-zares-usmiljeni/

  Božje usmiljenje, ki nas rešuješ bede greha, zaupamo vate!

  • Miro says:

   PROSIMO GOSPODA ZA MILOST, DA BOMO V ODNOSU DO BLIŽNJEGA ČIM BOLJ USMILJENI – SV. FAVSTINA NAS UČI, KAKO MOLITI, DA BOMO BLIŽNJEMU IZKAZOVALI USMILJENJE (Dnevnik svete Favstine Kowalske, št. 163).

   Vsa se želim spremeniti v tvoje usmiljenje, da bi bila živi odsev tebe, o Gospod. Naj ta največja božja lastnost, to je brezmejno božje usmiljenje, skozi moje srce in mojo dušo dospe k bližnjim.

   Pomagaj mi, Gospod, da bi bile moje oči usmiljene, da bi nikoli ne sumničila in ne sodila po zunanjosti, ampak iskala to, kar je v dušah mojih bližnjih lepo, in jim pomagala.

   Pomagaj mi, Gospod, da bi bil moj sluh usmiljen, da bi se sklanjala k bližnjim v potrebah, da bi moja ušesa ne bila brezbrižna ob bolečini in vzdihljajih bližnjih.

   Pomagaj mi, Gospod, da bi bil moj jezik usmiljen, da bi o svojih bližnjih nikoli ne govorila zaničljivo, pač pa da bi imela za vsakega besedo tolažbe in odpuščanja.

   Pomagaj mi, Gospod, da bi bile moje roke usmiljene in polne dobrih del, da bi svojim bližnjim znale delati le dobro in bi nase sprejemala težja in napornejša opravila.

   Pomagaj mi, da bi moje noge bile usmiljene, da bi svojim bližnjim vedno hitele na pomoč, ne oziraje se na svojo onemoglost in utrujenost. Služenje bližnjim je moj pravi počitek.

   Pomagaj mi, Gospod, da bi bilo moje srce usmiljeno, da bi čutila vse trpljenje bližnjih in da nikomur ne odrečem svojega srca.

   Iskreno se bom srečevala tudi s tistimi, za katere vem, da bodo zlorabljali mojo dobroto, toda sama se bom zaprla v Srce usmiljenega Jezusa.

   O svojem trpljenju bom molčala.

   Moj Gospod, naj se tvoje usmiljenje odpočije v meni.

   Moj Jezus, spremeni me v sebe, kajti ti zmoreš vse.

   Molitev za ženske in moške na: http://www.kapitelj.com/molitev_za_milost_izkazovanja_usmiljenja_v_odnosu_do_bliznjih.html

 99. Hvala says:

  NE DARUJTE BOGU DENARJA, ČE NISTE DAROVALI SEBE (Price Derek)

  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Kdo pravi, da Biblija ne govori veliko O DENARJU?

  Pavel piše Korinčanom o makedonskih cerkvah in govori, KAKO SE JE SVETI DUH DOTAKNIL MAKEDONCEV, DA SO BILI VELIKODUŠNI V DAJANJU. POTEM PA JE IZ TEGA NAPRAVIL NAUK.

  V 2. Korinčanom 8,2-5 beremo:

  2 Kljub veliki preizkušnji v stiski je njihovo prekipevajoče veselje in njihovo skrajno uboštvo preraslo v bogastvo njihove radodarnosti. 3 Po svojih močeh in – to lahko pričujem – celo čez svoje moči so nas iz lastnega nagiba 4 vneto prosili za uslugo, da bi smeli sodelovati pri služenju svetim. 5 In to ne tako, kakor smo pričakovali, ampak so najprej sebe podarili Gospodu in po Božji volji nam.

  KAJ JE PRVA STVAR, KI JO MORAMO PODARITI GOSPODU?

  Ne naš denar, ampak SEBE . Tako se mora začeti pri vsakem od nas. začeti morate pri sebi. Ne morete kupiti dobrega odnosa z BOGOM. SAJ BOG LAHKO DOBRO SHAJA BREZ VAŠEGA DENARJA.

  BOG HOČE, DA DAJETE ZARADI VAŠE KORISTI, A ON IMA PRI TEM DOLOČEN VRSTNI RED. NAJPREJ HOČE VAS. POTEM PA BO IZ TEGA , KO STE DAROVALI SEBE, PO NJEGOVI MILOSTI ZAČELO NARAVNO DELOVATI TAKŠNO DAJANJE, KOT GA OPISUJE NOVA ZAVEZA.

  V Rimljanih 12,1-2 vidimo to isto zakonitost:

  NOVO ŽIVLJENJE V KRISTUSU:

  1 Ker je torej Bog tako usmiljen, vas rotim, bratje: darujte svoja telesa v živo, sveto in Bogu všečno žrtev; to je vaše smiselno bogoslužje. 2 In nikar se ne prilagajajte temu svetu, ampak se tako preobražajte z obnovo svojega uma, da boste lahko razpoznavali, kaj hoče Bog, kaj je dobro, njemu všečno in popolno.

  KLJUČ DO TEGA, DA BI NAŠLI BOŽJO VOLJO, KAR VKLJUČUJE BOŽJO VOLJO ZA VAŠ DENAR, JE TO, DA DARUJETE SEBE KOT ŽIVO ŽRTEV.

  TO POMENI, DA SE POPOLNOMA IN BREZ OMEJITEV DAMO NA RAZPOLAGO BOGU ZA BOŽJO SLUŽBO.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  KO TO STORITE, SVETI DUH PRENOVI VAŠ UM IN ZAČNETE DRUGAČE RAZMIŠLJATI.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  Ko začnete drugače razmišljati, LAHKO NAJDETE BOŽJO VOLJO V TREH ZAPOREDNIH STOPNJAH:DOBRA, NJEMU VŠEČNA IN POPOLNA.

  KO BOSTE NAŠLI BOŽJO VOLJO, BI MORALI ZAČETI UGOTAVLJATI, DA JE BOŽJI NAČRT ZA VAŠ DENAR ŽE VKLJUČEN V NJEGOVO VOLJO. (Iz knjige Božji načrt za tvoj denar
  )

 100. Miro says:

  BOŽJA BESEDA O LJUBEZNIVOSTI

  VAŠE GOVORJENJE NAJ BO ZMERAJ LJUBEZNIVO, ZAČINJENO S SOLJO, DA BOSTE VEDELI,
  KAKO MORATE ODGOVARJATI KOMUR KOLI. (Kol 4,6)

  Več sorodnih svetopisemskih izrekov na:
  https://www.biblija.net/biblija.cgi?set=2&id13=1&l=sl&z=4&zf=1494&t=5#Ljubeznivost

  Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni!

  • Miro says:

   POSLUŠAJMO BOŽJO BESEDO IN SE PO NJEJ RAVNAJMO

   NOBENA UMAZANA BESEDA NAJ NE PRIDE IZ VAŠIH UST, MARVEČ LE DOBRA,
   DA BI BILA OB POTREBI V IZGRAJEVANJE, DA BI PODELILA MILOST TISTIM, KI
   POSLUŠAJO. (Ef 4,29)

   https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Ef+4%2C29&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

   Ponovno v razmislek:

   PROŠNJA ZA PRAVO BESEDO

   Tudi dan, ki se zdajle začenja,
   potrebuje besede pozdrava in zahvale;
   potrebuje besede odločitve in odklonitve,
   potrebuje besede preudarka.
   Daj mi prave besede.

   Živimo in mislimo, se odločamo in molimo,
   kaznujemo in ljubimo v besedah in z besedami.
   Te so lahko močnejše,
   bolj prodorne in nevarne kot pa dejanja.
   Daj mi besede ljubezni.

   Besede lahko povezujejo,
   lahko zdravijo in tolažijo,
   lahko pa tudi sejejo razdor,
   sekajo rane in ubijajo.
   Lahko učijo in pojasnjujejo,
   lahko lažejo in zapeljujejo.
   Daj mi besede resnice.

   Ko sem govoril, je beseda izrečena
   in tako nad njo nimam nobene moči več.
   Zdaj živi svoje lastno življenje,
   ki pomaga ali uničuje;
   ne morem je več prijeti,
   zvezati ali poklicati nazaj.
   Daj mi besede življenja, da mi nocojšnji večer
   ne bo treba obžalovati nobene besede.

   (Paul Roth)

   Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja