Nasvet

Nasveti za pomoč, nasveti za duhovno rast. Ko nam gre vse prav vse narobe se moramo obrnit k Bogu po pomoč. Ko nam gre vse dobro se moramo tudi obrnit k Bogu po pomoč, mogoče nam gre kaj narobe…


Bi želeli še kak nasvet. Zastavite vprašanje in vam bomo poskušali odgovorit.

This entry was posted in Domov. Bookmark the permalink.

6.342 Responses to Nasvet

 1. Miro says:

  VI STE ŽARKI LUČI MOJEGA SINA – ŽIVI EVANGELIJ, ZAME PA STE MILI APOSTOLI LJUBEZNI

  Dragi otroci, vi, ki si prizadevate vsak dan svojega življenja podariti mojemu Sinu, vi, ki skušate živeti z Njim, vi, ki molite in se žrtvujete, vi ste upanje v tem nemirnem svetu. Vi ste žarki luči mojega Sina – živi evangelij, zame pa ste mili apostoli ljubezni. Moj Sin je z vami. On je s tistimi, ki mislijo Nanj, ki molijo. A On prav tako potrpežljivo čaka na tiste, ki ga ne poznajo. Zato vi, apostoli moje ljubezni, s srcem molite in z deli kažite ljubezen mojega Sina. To je edino upanje za vas, to pa je tudi edina pot k večnemu življenju. Jaz kot mati, jaz sem tu, z vami. Vaše molitve, namenjene meni, so najlepše rože ljubezni zame. Ne morem ne biti tam, kjer čutim vonj rož. Je upanje. Hvala vam.

  Sporočilo Kraljice miru po vidkinji Mirjana Dragičević, 2. februar 2017
  http://www.medjugorje.si/medzugorje-sporocila-1984-2022.html

  Marija, Kraljica miru, prosi za nas!

  • Miro says:

   MOLIMO

   K MARIJI V PREIZKUŠNJI

   O, Marija,
   na naši poti vedno siješ
   kot znamenje odrešenja in upanja.
   Zdravje bolnikov, zaupamo se tebi,
   ki si pod križem sodoživljala
   Jezusovo bolečino in ostala trdna v veri.
   Ti, zdravje tvojega ljudstva,
   veš, kaj potrebujemo.
   Prepričani smo, da boš poskrbela
   tako kot v Kani Galilejski,
   da se bosta po tem času preizkušnje
   lahko vrnila veselje in praznovanje.
   Pomagaj nam, Mati Božje ljubezni,
   da bomo živeli po Božji volji
   in delali to, kar nam bo rekel Jezus,
   ki je nase vzel vse naše trpljenje
   in si je naložil naše bolečine,
   da bi nas po križu
   popeljal k slavi vstajenja. Amen.

   (prirejeno po molitvi papeža Frančiška,
   Družina)

 2. Miro says:

  KRIŽEV POT Z OPATOM MAKSIMILIJANOM

  Sedma postaja – VZTRAJNOST

  »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj« (Mt 16,24). Spomnimo se pri tej postaji tistih, ki jim primanjkuje poguma in moči, da bi premagali odvisnosti, osebne pomanjkljivosti, grešnost in se vedno znova vračajo v stare navade in vedenje. Življenje brez vztrajnosti je življenje, ki računa z naravnimi talenti, pri tem pa pozabi, da so nekateri, tudi najbolj nadarjeni ljudje na svetu, neuspešni zato, ker odnehajo, ko postane težko.

  Jezus, tako kot si na križevem potu padel ti, tako neprestano padam tudi jaz in mnogi moji bratje in sestre ravno tako. Tvoj Oče mi je podaril talente, v šoli sem se marsikaj naučil, s svojim delom sem si nekaj ustvaril, pa vendar … ne gre. Padam. Omahujem. Obupujem. Zbegan sem. Vem, vztrajnost je tista, ki zmore iz človeka potegniti največ. Ti si vztrajal in zato si zmogel vstati in iti naprej. Pomagaj mi vztrajati.

  Celoten križev pot na: https://www.sticna.eu/krizev-pot/

  Molimo te, Kristus, in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil!

 3. Miro says:

  TRIJE NASVETI SV. BENEDIKTA ZA VSE, KI V POGOVORU RADI PREKINJAJO DRUGE (Aleteia, 12/07/23)

  SE VAM ZDI, DA MED POGOVOROM S PRIJATELJEM ZGOLJ ČAKATE NA PRIROČEN TRENUTEK, DA NAČNETE NOVO TEMO PO VAŠEM OKUSU?

  Omenjena navada je lahko še posebej obremenjujoča tedaj, ko se pogovarjamo z neznanci ali debatiramo o kakšnem spornem vprašanju. Kaj torej storiti, da bomo bolj pozorni na mnenja in skrbi naših sogovornikov?

  Več o tem na: https://si.aleteia.org/2023/07/12/3-nasveti-sv-benedikta-za-vse-ki-v-pogovoru-radi-prekinjajo-druge/

 4. Miro says:

  OD KRIMINALA DO JEZUSA, ZAHVALJUJOČ REDOVNICAM IN EVHARISTIJI (Aleteia, 23/02/24)

  RODRIGUE TANDU JE BIL OD SVOJEGA 16. LETA PRESTOPNIK IN PREPRODAJALEC MAMIL, V ROMARSKEM SREDIŠČU PARAY-LE-MONIAL PA JE PRED NAJSVETEJŠIM DOŽIVEL NENADNO SPREOBRNJENJE

  Življenje Rodrigueja Tanduja je daleč od običajnega. Rodil se je v Demokratični republiki Kongo in pri šestih letih prispel v Francijo. Po prezgodnji materini smrti sta se z očetom naselila v Bondyju, s kriminalom prežetem predmestju Pariza.

  V otroštvu je Rodrigue mirno obiskoval osnovno šolo. V srednji šoli pa so se razmere zapletle in najstnik je padel v spiralo nasilja.

  Zaradi pogostih in nasilnih spopadov z mladimi iz stanovanjskega naselja nasproti šole so Rodrigue in njegovi prijatelji izostajali od pouka. Ker niso več hodili v šolo, so dneve preživljali na ulicah Bondyja. Kmalu so postali prestopniki, organizirali so vlome, začeli kaditi konopljo in preprodajati mamila, za kar so jih najeli starejši preprodajalci. Rodrigue je tako živel do svojega 21. leta.

  PRESENETLJIVO SREČANJE V BONDYJU

  Nekega večera, okoli 22. ure, se je Rodrigue pripravljal na odhod v nočni klub, potem ko je pobral svoj dnevni izkupiček. Nenadoma je s prijatelji zagledal …

  Več o tem na: https://si.aleteia.org/2024/02/23/od-kriminala-do-jezusa-zahvaljujoc-redovnicam-in-evharistiji/

  Božje usmiljenje, ki nas rešuješ bede greha, zaupamo vate!

 5. Miro says:

  KRIŽEV POT Z OPATOM MAKSIMILIJANOM

  Šesta postaja – POZORNOST

  »Resnično, povem vam: Kar koli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili« (Mt 25,40). Ne pozabimo pri tej postaji vseh, ki delajo v najtežjih oblikah dobrodelnosti. Tistih, ki pomagajo žrtvam aidsa, zapornikom, beguncem, obolelim s koronavirusom … Ne pozabimo, da v svojih srcih nosimo Jezusovo podobo in podobo drug drugega. Jezus je hvaležen vsem Veronikam, ki v našem svetu brišejo iznakažene obraze svojim bratom in sestram, vsem, ki pomagajo bližnjim iz ruševin, ki jih pušča življenje.

  Jezus, v svojih besedah si bil zelo jasen. Kar storim bližnjim, storim tebi, in česar jim ne storim, tebi ne storim. Tebe imam rad. Vsaj mislim tako. Veš, kaj vse bi naredil zate. Toda, tvoja podoba, z obrazov bratov in sester, zre vame na vsakem koraku mojega življenja. Ti si Emanuel, Bog z nami. Pomagaj mi, da bom v svoje srce vklesal podobo svojih bližnjih. Vseh, prav vseh. Ne bo lahko, ampak s tvojo pomočjo … bo morda šlo.

  Celoten križev pot na: https://www.sticna.eu/krizev-pot/

  Molimo te, Kristus, in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil!

 6. Miro says:

  Poglabljajmo se v bistvene in temeljne prvine vere Cerkve. Molimo: Pridi, Sveti Duh …

  KATERI SO UČINKI ZAKRAMENTA SVETEGA REDA?

  Ta zakrament podarja posebno izlitje Svetega Duha, ki posvečenega – v skladu z vsakokratno stopnjo zakramenta – upodobi po Kristusu v njegovi trojni službi duhovnika, preroka in kralja. Zakrament svetega reda podeli neizbrisno duhovno znamenje ali pečat. Zato ga ni mogoče ponoviti niti ne podeliti za omejen čas.

  S KAKŠNO OBLASTJO SE IZVRŠUJE SLUŽBENO DUHOVNIŠTVO?

  Posvečeni duhovniki govorijo in delujejo pri izvrševanju svoje svete službe ne v svoji avtoriteti in tudi ne po naročilu ali pooblastilu skupnosti, marveč v osebi Kristusa, Glave, in v imenu Cerkve. Zato se službeno duhovništvo razlikuje bistveno in ne le po stopnji od skupnega duhovništva vernikov, katerim v služenje ga je Kristus postavil.

  Kompendij KKC, 335-336

  https://www.vatican.va/archive/compendium_ccc/documents/archive_2005_compendium-ccc_sl.html

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

  • Miro says:

   MOLIMO

   Molitev za duhovnike

   Jezus, večni, Veliki duhovnik,
   ohrani svoje duhovnike
   v zavetju svojega presvetega Srca,
   da jim nihče ne bo mogel škodovati.

   Ohrani neomadeževane
   njihove maziljene roke,
   ki se vsak dan dotikajo
   tvojega presvetega Telesa.

   Ohrani čiste njihove ustnice,
   ki jih je pordečila tvoja dragocena kri.
   Ohrani čisto in sveto njihovo srce,
   ki je zapečateno z vzvišenim znamenjem
   tvojega slavnega duhovništva.

   Naj rastejo v ljubezni in zvestobi do tebe!
   Obvaruj jih vsega posvetnega!

   Daj jim skupaj z oblastjo
   spreminjati kruh in vino
   tudi moč spreminjati srca.

   Blagoslovi njihovo delo z obilnimi sadovi
   in podeli jim nekoč krono večnega življenja.
   Amen.

 7. janez says:

  Ne sodimo, da ne bomo sojeni

  Papež Frančišek: »Kdor sodi svojega brata, je na napačni poti in bo na koncu tudi sam sojen na enak način. Edini sodnik je Bog. Tisti, ki se mu sodi, pa lahko vedno računa na obrambo Jezusa in Svetega Duha.

  Kdor si nasilno prisvoji neko mesto ali neko vlogo, ki mu ne pripada, je obenem poraženec, kajti na koncu bo žrtev lastnega pomanjkanja usmiljenja. Tako se bo zgodilo z osebo, ki sodi svojega brata. V današnjem evangeliju Jezus pravi, da naj najprej vzamemo bruno iz svojega očesa in šele nato iver iz očesa svojega brata. Oseba, ki sodi, se moti, kajti pomeša vloge in se postavi na mesto Boga, ki je edini sodnik.

  Jezusovo očitanje hinavstva, ki ga večkrat usmeri na pismouke, je namenjeno vsakemu med nami. Tudi zato, ker mi sodimo nemudoma, Bog pa si za sojenje vzame čas. Zato se tisti, ki sodi, moti preprosto zato, ker zavzame mesto, ki ni njegovo. In ne samo to, da se moti, ampak je tudi zbegan. Tako zelo je obseden s tem, da bi sodil neko osebo, da mu ta iver ne dá spati. Drugemu hoče vzeti iver iz očesa, a ne zaveda se, da ima v svojem očesu bruno. Zbegan je. Misli, da je njegovo bruno tista iver. Zamešal je realnost. Domišlja si stvari. Kdor sodi, bo poražen, slabo bo končal, kajti z isto mero se bo sodilo tudi njemu. Sodnik, ki pomeša mesto, ker se postavi na mesto Boga, je nadut, samozadosten, stavi na poraz. In kaj je poraz? To, da boš sojen z isto mero, s kakršno si sodil.

  Edini, ki sodi, je Bog in tisti, ki jim Bog dá oblast, da sodijo. Jezus je zgled, ki mu je treba slediti, predvsem kar se tiče tistih, ki se ne morejo vzdržati izrekanja sodb o drugih. Jezus pred Očetom nikoli ne obsoja. Ravno nasprotno: brani! Je prvi zagovornik. Poslal nam je tudi drugega zagovornika, to je Sveti Duh. Jezus je torej naš branilec. Tisti, ki obtožuje pa je hudobec, satan. Jezus bo res sodil, ob koncu sveta, a do takrat posreduje, brani. Kdor torej sodi, posnema vladarja tega sveta, ki nenehno hodi za osebami in jih obtožuje pred Očetom.

  Naj nam Gospod podeli milost, da bomo posnemali Jezusa – posrednika, branitelja, zagovornika, našega in od drugih; da ne bomo posnemali drugega, ki nas bo na koncu uničil. Če želimo hoditi po Jezusovi poti, moramo, bolj kot tožitelji, biti branitelji drugih pred Očetom. Takrat, ko vidim pri drugem nekaj slabega, pojdimo moliti zanj in ga braniti pred Očetom, kot to dela Jezus. Moliti zanj, ne pa soditi! Kajti če boš sodil, boš tudi ti sojen, ko boš storil kaj slabega. Dobro si to zapomnimo! Pomagalo nam bo v vsakdanjem življenju, ko bomo hoteli soditi druge ali o njih slabo govoriti, kar je tudi ena oblika sojenja.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 23.6.2014)

  Papež Frančišek: Ne soditi drugega, ampak ga po Jezusovem zgledu zagovarjati pred Očetom

 8. Miro says:

  MARTINOVO SPOROČILO UPANJA IZ TABORIŠČA ZLA (Aleteia, 23.2.2024)

  ŠE NIKOLI PREJ NISEM POSNEL VLOGA V TABORIŠČU

  Župnik Martin Golob: »Te dni sem bil z župljani Grosupljega, Police in Lipoglava na romanju na Poljskem. Obiskali smo tudi zloglasno taborišče Auschwitz, kraj zla, smrti, trpljenja, obupa, joka. Ob vsakem koraku po taborišču me je kar zmrazilo. Kje je tukaj Bog, da dopušča take stvari? Tako se marsikdo sprašuje. Ne le v zgodovini. Tudi danes …«

  Več o tem v Martinovem novem vlogu na:

  https://si.aleteia.org/2024/02/23/martinovo-sporocilo-upanja-iz-taborisca-zla/

 9. Miro says:

  PROSITE SVETEGA DUHA, DA BO MOJ SIN ODTISNJEN V VAS

  Dragi otroci! Po neizmerni Božji ljubezni prihajam med vas in vas vztrajno vabim v naročje svojega Sina. Z Materinskim srcem vas prosim, otroci moji, in tudi opominjam, naj vam bo na prvem mestu skrb za tiste, ki niso spoznali mojega Sina. Ne dovolite, da bi Ga tisti, ki gledajo vas in vaše življenje, ne želeli spoznati! Prosite Svetega Duha, da bo moj Sin odtisnjen v vas. Prosite, da bi mogli biti apostoli božanske luči, v tem času teme in brezupa. To je čas vaše preizkušnje. Z rožnim vencem v roki in z ljubeznijo v srcu pojdite z menoj. Jaz vas vodim k vstajenju v mojemu Sinu. Molite za tiste, ki jih je izbral moj Sin, da bodo mogli vedno živeti po Njem in v Njem – Najvišjem Duhovniku. Hvala vam!

  Sporočilo Kraljice miru po vidkinji Mirjani Dragičević, 2. marec 2012

  http://www.medjugorje.si/medzugorje-sporocila-1984-2022.html

  Marija, Kraljica miru, prosi za nas!

  • Miro says:

   MOLIMO

   PRIDI, SVETI DUH

   Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
   vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
   Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
   prenovil boš obličje zemlje.

   Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
   razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
   bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
   vselej radi sprejemali njegove spodbude.
   Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

 10. janez says:

  SPREOBRNENJE
  Papež Frančišek: Spreobrnjenje je milost Boga. Začni hoditi, saj je On, ki te je premaknil

  Kaj pomeni beseda spreobrnjenje? V Svetem pismu to predvsem pomeni spremeniti smer ali usmeritev, kar tudi pomeni spremeniti način mišljenja. V moralnem in duhovnem življenju spreobrniti se, pomeni obrniti se od zla k dobremu, od greha k Božji ljubezni. To je to, kar je učil Krstnik, ki je v judejski puščavi »oznanjal krst spreobrnjenja v odpuščanje grehov« (v. 4). Prejeti krst je bilo zunanje in vidno znamenje spreobrnjenja tistih, ki so poslušali njegovo pridiganje in so se odločili delati pokoro. Ta krst se je zgodil s potopitvijo v Jordan, v vodo, a je bil povsem nekoristen, bil je le znak, in je bil nekoristen, če ni bilo razpoložljivosti za kesanje in spremenitev življenja.

  Spreobrnjenje pa vsebuje tudi bolečino nad storjenimi grehi, željo, da se jih reši in sklep, da se jih zavedno izključi iz lastnega življenja. Za izključitev greha pa je potrebno zavrniti vse tisto, kar je z njim povezano. Stvari, ki so povezane z grehom je torej potrebno zavrniti: posvetno miselnost, pretirano cenjenje udobnosti, pretirano cenjenje užitkov, blagostanja, bogastva. Zgled te ločitve je ponovno iz evangelija lik Janeza Krstnika, ki je bil strog mož in se je odpovedal odvečnemu ter je iskal bistveno. Poglejte to je prvi vidik spreobrnjenja: ločitev od greha in posvetnosti. Začeti torej pot ločitve od teh stvari.

  Drugi vidik spreobrnjenja je namen poti, to je iskanje Boga in njegovega kraljestva. Ločitev od posvetnih stvari in iskanje Boga ter njegovega kraljestva. Zapustitev udobnosti in posvetnega mišljenja nista sama sebi namen, ni askeza samo, da se dela pokora, kristjan ni fakir. Je nekaj drugega. Ločitev ni sama sebi namen, ampak je usmerjena za dosego nečesa višjega, to je Božjega kraljestva, občestva z Bogom, prijateljstva z Bogom, dobri odnosi z ljudmi. Toda to ni lahko, saj so številne vezi, ki nas držijo v bližini greha, ne ni lahko… Skušnjava vedno vleče navzdol, vleče dol in vezi nas držijo v bližini greha. To so: nestanovitnost, malodušnost, zlohotnost, škodljivo okolje, slabi zgledi. Včasih je privlačnost, ki jo čutimo do Gospoda prešibka in se skoraj zdi, da Bog molči. Oddaljene in nerealne se nam zdijo njegove obljube tolažbe, kot na primer podoba pozornega in skrbnega pastirja, ki danes odmeva v Izaijevem berilu (prim. Iz 40,1.11). Tako si je skušan reči, da se je nemogoče resnično spreobrniti. Kolikokrat smo začutili to malodušnost? »Ne, ne bom zmogel. Začenjam, potem se vrnem nazaj in to je grdo.« Mogoče je, mogoče je. In ko pride ta misel, ki te napravi malodušnega, ne ostani tam, kajti to je »živi pesek«. Ta »živi pesek« je ravno povprečnost bivanja. To je povprečnost. Kaj se stori v takšnih primerih, ko kdo hoče, a čuti, da ne more? Predvsem se je potrebno spomniti, da je spreobrnjenje Milost dana od Boga. Nihče se ne more spreobrniti z lastnimi močmi. Je milost, ki ti jo da Gospod, zato jo je potrebno z vso močjo izprositi od Boga. Prositi Boga, da nas on spreobrne, da se lahko spreobrnemo do tolikšne mere, s kakšno se odpremo Božji lepoti, dobroti in nežnosti. Da se spreobrnemo in poboljšamo in odpremo Božji Milosti. Da z Bogom sodelujemo! Pomislite na nežnost Boga. Bog ni grozen oče, zloben oče, ne. Bog ni kontrolor ali policaj , ki kaznuje. Ljubi nas. Odpušča nam sedemdesetkrat sedemkrat. Nežen je, zelo nas ima Očetovsko rad kot dobri Pastir, ki išče zadnjo ovco svoje črede, dokler je ne najde. Ljubezen je. Usmiljenje je. Dobrota je. Spreobrnjenje je Milost Boga. Začni hoditi, saj je On, ki te je premaknil, da si začel hoditi in videl boš, kako bo On prišel. Moli, hodi in vedno boš naredil korak naprej. In Vedi, da nikoli Nismo Sami, ker je Bog Vedno z Nami! Brez Boga nič ne moremo storiti. Zaupajmo in Verujmo v Boga ter ga prosimo Usmiljenja in Milosti, da bomo z Njegovo Pomočjo postajali vedno boljši ljudje in kristjani. In z vsem kar smo in premoremo bili Bogu v Veselje!

  Sveta Marija, Nebeška in Naša Mati, naj nam pomaga ločiti se za vedno od greha in posvetnosti ter se odpreti Bogu, njegovi Besedi, njegovi Milostni Ljubezni, ki prenavlja in rešuje.

  Papež Frančišek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja