Nasvet

Nasveti za pomoč, nasveti za duhovno rast. Ko nam gre vse prav vse narobe se moramo obrnit k Bogu po pomoč. Ko nam gre vse dobro se moramo tudi obrnit k Bogu po pomoč, mogoče nam gre kaj narobe…


Bi želeli še kak nasvet. Zastavite vprašanje in vam bomo poskušali odgovorit.

This entry was posted in Domov. Bookmark the permalink.

6.342 Responses to Nasvet

 1. Miro says:

  Poglabljajmo se v bistvene in temeljne prvine vere Cerkve. Molimo: Pridi, Sveti Duh …

  KAKO SE OBHAJA SKLENITEV ZAKONA?

  Ker sklenitev zakona postavi oba zakonca v javni življenjski stan v Cerkvi, je njeno liturgično obhajanje javno, pred duhovnikom (ali drugo za to pooblaščeno pričo Cerkve) in drugimi pričami.

  KAJ JE ZAKONSKA PRIVOLITEV?

  Zakonska privolitev je volja, ki jo izrazita mož in žena, da se drug drugemu dokončno podarita z namenom, da živita zvesto in rodovitno zavezo ljubezni. Zakon nastane s privolitvijo, ki je zato neobhodno nujno potrebna in nenadomestljiva. Da je zakon veljaven, mora privolitev imeti za predmet resnični zakon, in biti zavestno ter svobodno človeško dejanje, ki ne sloni na sili ali prisili.

  KAJ JE POTREBNO, KADAR EDEN OD ZAKONCEV NI KATOLIČAN?

  Mešani zakoni (zakoni med katoličani in krščenimi nekatoličani) potrebujejo dovoljenje cerkvene oblasti. V primeru različnosti vere (zakoni med katoličanom in nekrščenim) je za veljavnost potreben spregled. V vsakem primeru je bistvenega pomena, da zakonca ne izključujeta prevzema bistvenih namenov in lastnosti zakona in da katoliški zakonec potrdi obveznosti, da ohrani vero ter zagotovi krst in katoliško vzgojo otrok. Te obveznosti morajo biti poznane tudi drugemu zakoncu.

  Kompendij KKC, 343-345

  https://www.vatican.va/archive/compendium_ccc/documents/archive_2005_compendium-ccc_sl.html

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 2. janez says:

  Kaj je Božja volja?
  Kolikokrat se sprašujemo o tem, kaj je Božja volja, jo imamo na ustnicah in rabimo ob vsakem dogodku, ki se zgodi po ali ne po Njegovi volji? Kaj vse prilepimo na Boga in na koliko greha zalepimo etiketo: “taka je Božja volja”? Kam vse lepimo ta naziv – Božja volja!

  Greh, krivica, smrt nikoli niso bili in nikoli ne bodo Božja volja in samo naši načrti in naši projekti kot poskus samouresničitve tudi ne. Boga smo v marsičem začeli dojemati kot “urad za prejem dovolilnice”, da izpolnim svoj načrt, svoje ideje. In ko se te sesujejo, ker so pač človeške in ker kot take zmorejo pripeljati samo do velikega petka, začnemo iskati krivca. Kdo bi bolje ustrezal tej vlogi kot po naši meri skreiran “Bog” in njegova čudna volja?
  Naj bo dovolj te otročje vere, ki ni drugo kot navadna religija, ki v sebi ne nosi niti kančka življenja! On nam je že razodel skrivnost svoje volje, piše Pavel Efežanom.

  V njem ste tudi vi slišali besedo resnice, evangelij vašega odrešenja. Vanj ste tudi verovali in v njem prejeli pečat Svetega Duha, ki je bil obljubljen. V nas je izlil milost z vso modrostjo in razumnostjo. To je torej Božja volja – da ostanemo v Kristusu. Da ostanemo to, kar smo, po njegovi krvi odrešeni in ukoreninjeni v Kristusovo telo. Tam je naše mesto in tam se da živeti samo kot sinovi in hčere. Takšen je bil blagohotni sklep Očetove volje …, s katero nas je obdaril v ljubljenem Sinu.

  Mi se niti ne zavedamo tega, kar smo v krstu prejeli. To novo življenje, ne več kot individualisti, ampak kot osebe, ki živijo občestvo v njem, z njim in po njem, zraščeni, kot mladika na trti, ki prejema isti sok, isto ljubezen, ki je med Očetom in Sinom. To je Sveti Duh. In samo tisti, ki živi v Kristusu, ki živi občestvo Telesa, je lahko poslan. Jezus je dvanajstere najprej poklical k sebi, nato jih je poslal. Po dva in dva. Najprej jih je poklical v občestvo z Njim, jih spremenil iz individualistov v osebe, ki so sposobne daritve. S tem, ko jih je zbral v sebi, jih je naredil tudi brate med seboj, zato jih pošilja po dva in dva.

  Samo naši medosebni odnosi bodo tisti, ki bodo pokazali koliko in kako zares živimo odnos z Očetom. Vedno bo tako! Ker se odrešeni, svobodni in ljubeči odnosi ne morejo roditi nikjer drugje kakor v maternici Odnosa, v maternici Trojice. Zato bomo učenci samo toliko pričevali zanj, kolikor bomo živeli take odnose. Tam notri, med “dva in dva”, se namreč preverja Resnica. Pošilja jih brez vsega, njihov edini temelj mora biti On in ne oni sami ali kak drug nadomestek. Kdor ne živi Odnosa ne more biti poslan, lahko se le “avtopošlje”. Tak pa ne bo nikoli pričeval za Kristusa, ker bo moral nenehno dokazovati sebe in reševati sebe pred drugimi. Taki preroki delajo veliko škodo ne samo Cerkvi ampak celemu človeštvu.

  Izpolnjevati Njegovo voljo je torej ostajati v Njem, poslušni Njemu in izpraznjeni sebe. Kajti On dela drugače, kot bi storili mi. Mi delamo tradicijo, delamo na osebnem naporu in delu, delamo preroke, ki so sinovi prerokov, Gospod pa gre in vzame izza črede, izza smokve. Tam, kjer človek ni pripravljen, kjer je človek ubog in potrebuje Njega. Bog začne delati tam, kjer je “jaz s svojimi lepimi projekti” končno umrl. Tam, samo tam je v človeku prostor za Boga. Samo tam lahko pride do čudovite združitve človeškega in Božjega, samo tam se rodi nekaj, kar je pristno, ker je večno.

  Anja Kastelic

  https://portal.pridi.com/2021/07/08/15-nedelja-med-letom-kaj-je-bozja-volja/

  Sv. Pavel v Prvem pismu Timoteju piše: ‘Bog hoče, da bi se vsi ljudje zveličali in prišli do spoznanja resnice’ (1 Tim 2,4). Brez sence dvoma je to Božja volja: zveličanje človeka, ljudi, vsakega med nami. Bog s svojo ljubeznijo trka na vrata našega srca, da bi nas pritegnil k sebi in nas za roko povedel k zveličanju. Koliko ljubezni je v tem!

  Addendum: p. dr. Viljem Lovše jezuit

  Predlagani svetopisemski odlomki
  5 Mz 30,11-20: Izberi življenje
  1 Kr 3,1-15: Daj mi modrost, da bom ločil pravilno od napačnega
  Mdr 9,1-11: Daj mi modrost, ki sedi ob tvojem prestolu
  Sir 14,20-27: Blagor človeku, ki premišljuje modrost
  Iz 30,15-21: To je pot. Hodi po njej.
  Jer 29,11-14: Načrte polnosti imam zate
  Jer 31,31-34: Svojo postavo bom zapisal v tvoje srce
  Mt 7: O molitvi in razločevanju
  Mr 10,46-52: Da spregledam
  Ef 5,8-21: Razločujte Božjo voljo
  1 Jn 4: Duhove preizkušajte

  P. dr. Viljem Lovše, jezuit DJ

  Pridi k meni Sveti Duh
  Pridi Sveti Duh, ustavi se pri meni.
  Ko sem težak in len,
  mi daj peruti in me dvigni s tal.
  Ko sem prazen, me naposlni s Seboj.
  Ko sem Ubog, mi podari svojih Darov,
  da si jih bom delil z drugimi.
  Ko je v meni temno,
  me napolni s Svojo Lučjo.
  Ko onemim, mi odpri srce in usta,
  da Ti bom prepeval Hvalnice in Žalostinke.
  Pridi Sveti Duh in me prenovi.
  Pridi Sveti Duh in me Vodi ter Poduči,
  kaj hoče Bog od mene.
  Amen

  • janez says:

   »Ne pojde v nebeško kraljestvo vsak, ki mi pravi: “Gospod, Gospod,” ampak kdor izpolnjuje voljo mojega Očeta, ki je v nebesih.«

   Stavek iz Matejevega evangelija je iz sklepa velikega govora na gori. V njem Jezus najprej razglasi blagre, potem povabi svoje poslušalce, naj prepoznavajo ljubečo Božjo bližino, in svetuje, kako naj v skladu s tem ravnajo: v Očetovi volji naj odkrivajo najbližjo pot, da bi dosegli polno občestvo z njim v njegovem kraljestvu.

   A kaj je Božja volja? Kako jo lahko spoznamo?

   Chiara Lubich je z drugimi takole delila, kar je odkrila: »Božja volja je Božji glas, ki nam nenehno govori in nas vabi. Je božanska zlata nit ali bolje zlati votek, ki tke vse naše življenje tu spodaj na zemlji in tam zgoraj. Božja volja je način, kako nam Bog izkazuje svojo ljubezen, ljubezen, ki terja odgovor, da bi lahko v našem življenju izvršil svoja čudovita dela. Božja volja je tisto, kar “moramo biti”, naša prava bit, naše polno uresničenje /…/ Pred vsako Božjo voljo, najsi bo boleča, vesela ali indiferentna, vsak trenutek ponavljajmo: “Zgôdi se.” /…/ Odkrili bomo, da sta ti dve preprosti besedi mogočna spodbuda, sta kakor odskočna deska, da z ljubeznijo, dovršeno in s popolno predanostjo delamo tisto, kar moramo delati /…/ In tako bomo počasi sestavljali čudoviti, enkratni in neponovljivi mozaik našega življenja, ki si ga je Gospod od vekomaj zamislil za vsakega izmed nas: on, Bog, kateremu lahko pripisujemo samo lepe, velike in neizmerne stvari, v katerem ima tudi najmanjši del – na primer dejanje ljubezni – smisel in žari, kakor imajo v brezmejni lepoti narave svoj smisel majhne, pisane cvetlice.«

   Kristjanova postava v najodličnejšem pomenu besede je po Matejevem evangeliju usmiljenje, ki dopolnjuje vsak izraz bogoslužja in ljubezni do Gospoda. Ta beseda nam pomaga, da naš odnos z Bogom, ki je nedvomno oseben in zaupen, s konkretnimi dejanji odpremo za bratsko razsežnost. Spodbuja nas, naj “izidemo” iz sebe, da bi drugim prinašali spravo in upanje.

   Chiara Lubich odlomek

 3. Miro says:

  POSLUŠAJMO BOŽJO BESEDO IN ŽIVIMO V NJENI MOČI

  KO GLEDAM NEBO, DELO TVOJIH PRSTOV,
  LUNO IN ZVEZDE, KI SI JIH UTRDIL:
  KAJ JE ČLOVEK, DA SE GA SPOMINJAŠ,
  SIN ČLOVEKOV, DA GA OBISKUJEŠ?
  GOSPOD, NAŠ GOSPOD,
  KAKO ČUDOVITO JE
  TVOJE IME PO VSEJ ZEMLJI!
  (Ps 8,4-5.10)

 4. janez says:

  ALETEIA: NEKAJ NAČINOV, S KATERIMI LAHKO VSAK DAN SLAVIMO BOGA

  “Vsakega, ki ima ime po meni, sem sebi v slavo ustvaril, upodobil in naredil,” pravi Bog
  Največji dosežek, ki ga lahko dosežemo v življenju, je živeti za Božjo slavo, piše Rick Warren, avtor knjige Življenje z namenom. S tem ko izpolnjujemo svoj namen na zemlji, častimo Boga. Ptice ga slavijo z letanjem in čivkanjem ter prelepim petjem, ki razveseljujejo in polepšajo ure . Celo drobna mravljica in čebela, ki nabira v gozdu in travnikih slavita Boga, ko izpolnjujeta namen, s katerim je bila ustvarjena. Bog je iz Ljubezni ustvaril Človeka in Naravo ter vse Stvarstvo ter Nas Neskončni Ljubi kot naš Oče. Na Vsakem Koraku srečamo smotrnost v Naravi in Stvarstvu. Vse Slavi in Časti Boga Stvarnika, Učenika in Odrešenika. Kaj pa mi? Smo Bogu Hvaležni za vse kar imamo in kar smo in se mu za vse Zahvaljujemo in ga Častimo s Pravičnim Življenjem in Hojo za Kristusom?

  Boga lahko slavimo na naslednjih pet načinov:

  1) Tako, da ga častimo
  Češčenje je naša prva odgovornost do Boga. To najbolje počnemo tako, da pri tem uživamo. Češčenje je veliko več kot le hvalnice, pesmi in prošnje k Bogu. Bog želi, da so spodbude za češčenje ljubezen, hvaležnost in veselje, ne pa občutek dolžnosti. V Bogu moramo uživati, ga ljubiti in se mu dati na razpolago, da nas lahko uporabi za svoje namene. Ko živimo z in za Božjo slavo, ko smo usmiljeni, dobri in pravični, postane vse, kar počnemo, dejanje češčenja.

  2) Tako, da ljubimo druge ljudi
  Slediti Kristusu ni le stvar verovanja, temveč zajema tudi pripadnost in veselje, kako ljubiti Božjo družino. Pavel je rekel: “Sprejemajte drug drugega, kakor je tudi Kristus sprejel vas v Božjo slavo.” Naša odgovornost je, da se naučimo ljubiti druge ljudi tako, kot ljubi Bog.

  3) Tako, da postajamo podobni Kristusu
  Bog želi, da rastemo in postanemo duhovno zreli. Duhovna zrelost pomeni, da v načinu razmišljanja, čustvovanja in ravnanja postajamo podobni Jezusu. Za spreminjanje svojih slabih navad in lastnosti poleg trdne volje potrebujemo tudi močno oporo, ki jo najdemo v molitvi.

  4) Tako, da s svojimi darovi in talenti pomagamo in služimo drugim
  Vsak od nas je prejel edinstvene talente, darove, spretnosti in sposobnosti, kar ni naključje. Bog nam jih ni dal zato, da bi jih uporabljali za sebične namene, temveč da bi koristili drugim. Tako kot so jih drugi dobili, da bi koristili nam. In ko pomagamo drugim in jim služimo, pomagamo sebi in Bog nam bo poplačal našo Usmiljenje in Dobroto.

  5) Tako, da o njem pripovedujemo drugim z zgledom

  Bog želi, da svoje doživljanje njegove ljubezni delimo z drugimi verujočimi in predvsem s tistimi, ki ga še ne poznajo. To ne pomeni, da ga predstavljamo na vsiljiv način in z nestrpnostjo. O njem bo najbolje pričalo vsako majhno dejanje, ki ga bomo storili z ljubeznijo. Če želimo s svojim življenjem slaviti Boga, to od nas zahteva tudi spremembo prioritet, odnosov in urnika. Včasih to pomeni, da bomo morali namesto lažje izbrati težjo pot. Odločiti se moramo, ali bomo živeli za lastne cilje, udobje in zadovoljstvo ali pa bomo s pomočjo Božje slave stremeli k obljubljeni nagradi v nebesih. Pravzaprav je le to življenje, vse drugo pa životarjenje. Bog je Usmiljen in Dober in vse kar se zgodi, se zgodi z Namenom, ne po človeški Volji, ampak po Njegovi Volji. Zato bodimo pravični in usmiljeni, odpuščajmo drugim in prinašajmo ljudem Veselje Evangelija in Božjo Luč Upanja in dajmo tihi zgled drugim. In karkoli boste storili kateremukoli od mojih najmanjših boste storili Meni, je rekel Jezus v Evangeliju, Matej 25,40.

  Medmrežje Aleteia

 5. Miro says:

  K ČEMU NAS V POSTU SPODBUJA SV. JANEZ PAVEL II.? (Aleteia, 24/02/24)

  SV. JANEZ PAVEL II. NAS VSE SPODBUJA, NAJ SPREJMEMO KLIC IN IZZIV POSTNEGA ČASA: PONOTRANJIMO GA Z VSEM SVOJIM BITJEM, NE PA ODPRAVIMO KOT NEKAJ PREZAHTEVNEGA

  Sv. Janez Pavel II. nas vse poziva, naj postni čas vidimo kot priložnost za rast in jo sprejmemo. O tem pozivu je premišljeval med nagovorom na pepelnično sredo leta 1981:

  »Sprejeti poziv postnega časa pomeni sprejeti poziv k posebnemu sodelovanju z Božjo milostjo. Ta klic se izreka z besedami bogoslužja, vendar mora globoko odmevati v srcu in zavesti vsakega izmed nas.«

  Svojo misel nadaljuje z besedami, da “sprejeti klic postnega časa pomeni sprejeti klic k posebnemu sodelovanju s Kristusom: ‘Ker smo njegovi sodelavci, vas tudi prosimo, da Božje milosti ne bi prejeli v prazno! Pravi namreč: Ob času milosti sem te uslišal in na dan rešitve sem ti pomagal’” (2 Kor 6,1-2).

  Postni čas je obdobje, ko sprejmemo Božji klic k spreobrnjenju, ko ovrednotimo svoje življenje in ugotovimo, kje se moramo izboljšati, da bi lahko prejeli številne Božje milosti.

  ŽRTVOVANJE IN BOŽJA LJUBEZEN

  Različne žrtve, ki jih darujemo med postnim časom, naj bodo predvsem usmerjene v Božjo ljubezen in naj posnemajo Njegovo žrtev na križu:

  »Križ se razodeva pred očmi naše duše, torej ljubezni. Oznanjevati post pomeni spominjati se te Ljubezni z vso njeno močjo! Spomnite se križa!

  Sprejeti post pomeni sprejeti razodetje te ljubezni: znajti se v razsežnostih te ljubezni – usmiljenja.«

  Vse v postnem času se vrača h križu, ki je najjasnejše znamenje Božje ljubezni do nas.

  Naj v letošnjem postu sprejmemo duha molitve, posta in miloščine ter ga razumemo kot odgovor na Božjo ljubezen.

  Povzeto po: https://si.aleteia.org/2024/02/24/k-cemu-nas-v-postu-spodbuja-sv-janez-pavel-ii/

  Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil!

  • Miro says:

   PRIPOROČIMO SE PRESVETI DEVICI MARIJI IN
   MOLIMO:

   Pod tvoje varstvo pribežimo,
   o sveta božja Porodnica,
   ne zavrzi naših prošenj
   v naših potrebah,
   temveč reši nas
   vselej vseh nevarnosti,
   o častitljiva in blagoslovljena Devica,
   naša gospa, naša srednica,
   naša besednica!
   S svojim Sinom nas spravi,
   svojemu Sinu nas priporoči,
   svojemu Sinu nas izroči!

   MARIJA, POMOČNICA KRISTJANOV, PROSI ZA NAS!

 6. Miro says:

  Molitev križevega pota naj nam bo, še posebno v postnem času,
  v veliko oporo v hoji z trpečim Gospodom!

  KRIŽEV POT Z OPATOM MAKSIMILIJANOM

  Deveta postaja – SPET

  »Dovolj ti je moja milost. Moč se dopolnjuje v slabotnosti« (2 Kor 12, 9). Spomnimo se tistih, ki obupujejo, vseh, ki ne vidijo smeri in smisla v življenju. Naše bivanje je kot EKG, dokler se krivulje vzpenjajo in spuščajo, je v nas življenje, je upanje in so možnosti. Hudo postane, ko se krivulja spremeni v ravno črto. Takrat nas navadno pokrijejo z rjuho čez glavo in prižgejo svečo. Jezus, Božji Sin se ni bal spet pasti, ker je s tem pokazal, da je vsakomur izmed nas dovoljeno pasti, ni pa nam dovoljeno obležati.

  Jezus, tvoj vnovični padec, tretji po vrsti, mi daje upanje. Pa ne, ker si padal tudi ti, ampak ker vem, da me razumeš. Življenje je nenehno padanje in vstajanje. Kot človek padam, toda s tvojo pomočjo vstajam in grem dalje. Pomagaj mi, da bom močan in bom ob vsakem padcu najprej pomislil, da je nujno takoj vstati. Pomagaj mi, da bom tudi jaz pomagal vstati tistim, ki sami za to nimajo dovolj moči.

  Celoten križev pot na: https://www.sticna.eu/krizev-pot/

  Molimo te, Kristus, in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil!

 7. Miro says:

  Poglabljajmo se v bistvene in temeljne prvine vere Cerkve. Molimo: Pridi, Sveti Duh …

  KAJ UČI STARA ZAVEZA O ZAKONU?

  Bog zlasti s šolo starozavezne postave in prerokov pomaga svojemu ljudstvu, da postopoma zori v spoznanju enosti in nerazvezljivosti zakona. Zakonska zaveza Boga z Izraelom je priprava in predpodoba nove zaveze, katero je Jezus Kristus, Božji Sin, sklenil s svojo nevesto, Cerkvijo.

  KATERO NOVOST JE KRISTUS PODARIL ZAKONU?

  Jezus Kristus ponovno vzpostavlja od Boga hoteni začetni red. Poleg tega daje milost, da bi živeli zakon v novem dostojanstvu zakramenta, namreč kot znamenje njegove zaročniške ljubezni do Cerkve: “Možje, ljubite svoje žene, kakor je Kristus ljubil Cerkev” (Ef 5,25).

  ALI JE ZAKON OBVEZNOST ZA VSE?

  Zakon ni obveznost za vse. Bog posebej pokliče nekatere može in žene, da hodijo za Gospodom Jezusom po poti devištva ali celibata zaradi nebeškega kraljestva. Odpovedo se veliki dobrini zakona, da bi skrbeli za to, kar je Gospodovega, da bi skušali njemu ugajati. Tako postanejo znamenje popolne prednosti, kakršna pripada Kristusovi ljubezni, in gorečega pričakovanja njegove vrnitve v slavi.

  Kompendij KKC, 340-342

  https://www.vatican.va/archive/compendium_ccc/documents/archive_2005_compendium-ccc_sl.html

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 8. Hvala says:

  TUDI APOSTOL PETER JE RAZMIŠLJAL PO ČLOVEŠKU, KO JE REKEL JEZUSU, DA NE SME TRPETI!

  IN KAJ JE JEZUS REKEL? Matej 16,21-23

  Od takrat je Jezus začel svojim učencem kazati, da bo moral iti v Jeruzalem in veliko pretrpeti od starešin, vélikih duhovnikov in pismoukov, da bo moral biti umorjen in biti tretji dan obujen. 22 Peter pa ga je vzel k sebi in ga začel grajati: »Bog ne daj, Gospod! To se ti nikakor ne sme zgoditi!« 23 On pa se je obrnil in rekel Petru: »Poberi se! Za menoj, satan! V spotiko si mi, ker ne misliš na to, kar je Božje, ampak kar je človeško.« Matej 16,21-23

 9. Hvala says:

  Sveti Janez od Križa piše med drugim v knjigi: VZPON NA GORO KARMEL, takole:

  KAKO TRI BOŽJE KREPOSTI DAJEJO POPOLNOST TREM ZMOŽNOSTIM DUŠE, KO V NJIH POVZROČAJO PRAZNINO IN TEMO
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  Potrebno je obrazložiti, pravi sveti Janez od Križa, na kakšen način se vključujejo v duhovno noč, ki je POT K ZDRUŽITVI Z BOGOM tri Božje kreposti: VERA, UPANJE IN LJUBEZEN, USTVARJAJO V DUŠI TEMO IN PRAZNINO, IN SICER VSAKA V ODGOVARJAJOČI ZMOŽNOSTI: VERA V RAZUMU, UPANJE V SPOMINU IN LJUBEZEN V VOLJI.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  Vera, upanje in ljubezen ustvarjajo v duši TEMO IN PRAZNINO, in sicer vsaka v odgovarjajoči zmožnosti: VERA V RAZUMU, UPANJE V SPOMINU IN LJUBEZEN V VOLJI.

  Tri Božje kreposti stoje tem zmožnostim nasproti kot njihovi nadnaravni objekti, po katerih posredovanju se duša po svojih zmožnostih združuje z Bogom.

  Razum se mora izpopolnjevati v temini vere, spomin v praznoti upanja in volja v popolni odpovedi in odrekanju vsakemu nagnenju, če naj duša hiti k Bogu.

  Iz te razlage bo postalo jasno, da mora duša, ki hoče varno hoditi po svoji duhovni poti, potovati SKOZI TEMNO NOČ, OPRTA NA OMENJENE TRI KREPOSTI.

  Prav te jo osvobajajo vseh stvari in jo delajo brezbrižno zanje.

  Duša se v tem življenju NE MORE SKLENITI Z BOGOM S POMOĆJO RAZUMA ALI NAGNJENJ ALI DOMIŠLJIJE ALI KATEREGA KOLI ČUTA, AMPAK RAZUMSKO SAMO S POMOČJO VERE, SPOMINSKO SAMO PO UPANJU IN Z VOLJO SAMO V LJUBEZNI.

  Te tri čednosti ustvarjajo praznoto v duševnih zmožnostih: VERA NAPRAVI RAZUM PRAZEN IN SLEP ZA RAZUMEVANJE, UPANJE IZPRAZNI SPOMIN VSEGA, KAR JE BILO DOSLEJ V NJEM, LJUBEZEN REŠI IN OSVOBODI DUŠO NAGNENJA, KAR JE BILO DOSLEJ V NJEM, LJUBEZEN REŠI IN OSVOBODI DUŠO NAGNENJA IN VESELJA DO VSEGA, KAR NI BOG.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  Vera nam govori o RESNICAH, KI SE JIH Z RAZUMOM NE DA DOJETI.

  Zato govori pismo Hebrejcem o njej takole: “VERA JE TRDNO PREPRIČANJE O TEM, KAR KDO UPA” (Heb 11,1).

  V našem razmišljanju bi to pomenilo, DA JE VERA TRDNO PREPRIČANJE O TEM, KAR ČLOVEK UPA.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  Razum teh stvari ne odkriva, čeprav jih sprejema s trdnjostjo in gotovostjo.

  ČE BI JIH RAZUM ODKRIVAL, PAČ NE BI MOGLI GOVORITI O VERI. VERA JE TISTA, KI POSREDUJE RAZUMU SICER TRDNO, VENDAR NEJASNO, TEMNO SPOZNANJE.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  UPANJE USTVARJA V SPOMINU PRAZNOTO IN TEMO ZA VSE TOSTRANSKO IN ONOSTRANSKO.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  UPAMO NAMREČ VEDNO NA TO, ČESAR NIMAMO. KADAR NEKAJ IMAMO, UPANJA NI VEČ.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  Zato piše Sveti Pavel rimljanom: “UPANJE PA, KI SE VIDI, NI UPANJE. KAJTI KAR KDO VIDI, ČEMU BI TO ŠE UPAL?! (Rim 8,24).
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  TAKO TUDI KREPOST POVZROČA PRAZNOTO, SAJ SE NANAŠA NA DOBRINE, KI JIH NIMAMO, IN NE NA ONE, KI JIH IMAMO V POSESTI.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  PRAV TAKO TUDI LJUBEZEN IZŽENE IZ VOLJE, VSE STVARI, SAJ NAM NALAGA, DA LJUBIMO BOGA BOLJ KOT NJE.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  To pa se zgodi, kadar svoja nagnnjenja odvrnemo od stvari in jih popolnoma usmerimo k Bogu.

  ZATO PRAVI KRISTUS V LUKOVEM EVANGELIJU:” NOBEDEN IZMED VAS, KI SE NE ODPOVE VSEMU, KAR IMA, NE MORE BITI MOJ UČENEC “(Lk 14,33).
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  ZATO VSE TRI BOŽJE KREPOSTI USTVARJAJO V DUŠI TEMO IN ODSOTNOST VSEGA. (Iz knjige : VZPON NA GOTRO KARMEL.

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Ko bomo večkrat brali knjige od Svetega Janeza od Križa, bomo lažje razumeli, DA ČLOVEK MORA SKOZI TEMO IN MORA DOPUSTITI BOGU, DA GA VODI SKOZI TEMO PO SVOJI VOLJI IN TOLIKO ČASA KOT BOG VE, DA JE ZA VSAKEGA ČLOVEKA POTREBNO, GLEDE NA OBSEG LJUBEZNI , KI JO ČLOVEK PRIDOBIVA DO BOGA, ČE ŽELI HODITI PO DUHOVNI POTI DO ZDRUŽITVE Z BOGOM.

  Ne smemo se izogibati PREČIŠČEVANJU DUŠE, KI VODI K ZDRUŽITVI Z BOGOM, kajti to ni izpolnjevanje Božje volje.

  Hoditi v temi, tudi več let, kar določi Jezus, je zelo težko. POVZROČA VELIKO TRPLJENJA, KI GA JE POTREBNO PREŽIVETI Z MILOSTJO OD GOSPODA.

  Vidimo, da je tako res, kajti težko se je ljudem, ki imajo dolgotrajne bolezni popolnoma sprijazniti z VOLJO GOSPODA, Z TRPLJENJEM!

  Težko se nekateri sprijaznijo, KO NE DOBIJO V ŽIVLJENJU TISTEGA, KAR PO SVOJE MISLIJO-PO ČLOVEŠKO, DA MORAJO IMETI!

  Duhovnik je v nedeljo pri mašni pridigi tudi govoril o tem: KAKO JE BOG PRESKUŠAL ABRAHAMA, DA MU DARUJE EDINEGA SINA IZAKA. Samo pomislimo, kako je ABRAHAM TRPEL, SI LAHKO SPLOH PREDSTAVLJAMO NJEGOVO TRPLJENJE, VENDAR JE ŠEL NA GORO, KOT MU JE NAROČIL BOG. VENDAR BOG JE POSLAL SVOJO REŠITEV, KO JE VIDEL, DA SE JE ABRAHAM ODPOVEDAL VSEMU, ZARADI LJUBEZNI DO BOGA.

  Mi razmišljamo po človeško, kot je v pridigi omenil duhovnik. MISLIMO, DA NAM VSE PRIPADA , KAR SO NAŠE ŽELJE: zdravje, denar , hiša, zakon, otroci, služba, odnosi itd…!

  Ker sami ne moremo skozi STISKO-SKOZI TEŽKO TRPLJENJE, MORAMO DOPUSTITI BOGU, DA NAS IZPELJE OB SVOJEM ČASU IZ NJE. TAKO KOT SMO PRIŠLI V NJO!

  Zato je potrebno hoditi v popolni temi tako kot Gospod zahteva, KAJTI S TEM ČISTI DUŠO, ČISTI SPOMIN, ČISTI VSE, KAR NASPROTUJE, DA BI SE ČLOVEK LAHKO POPOLNOMA ODREKEL SVOJI VOLJI IN IZPOLNJEVAL BOŽJO.

  BREZ OČIŠČEVANJA DUŠE -to pa povzroča trpljenje, ČLOVEK NE MORE IZPOLNJEVATI BOŽJE VOLJE, KER BO IZPOLNJEVAL LAHKO SAMO SVOJO VOLJO.

  KO BOG USTVARI NOVO ISKRENO SRCE IN VDIHNE SVOJEGA SVETEGA DUHA-“ROJSTVO OD ZGORAJ,” JE ČLOVEK SPOSOBEN IZPOLNJEVATI BOŽJO VOLJO.

  • Hvala says:

   Izgubiti ugled med ljudmi-sprejem tega stanja , (nekateri tudi to doživijo). Tako se je zgodilo.

   KO MOLIMO K SVETEMU DUHU ZA POMOČ, DA BI NAM POMAGAL, PO ČLOVEŠKO VEDNO PRIČAKUJEMO, DA BO USTREGEL NAŠI ŽELJI, PO NAŠEM MIŠLJENJU IN IZVRŠIL KAR MI MISLIMO IN PROSIMO.

   VENDAR SVETI DUH NE BO VEDNO REAGIRAL IN NAREDIL KOT MI ŽELIMO-NE IZPOLNJUJE VEDNO PO NAŠIH ŽELJAH IN PRIČAKOVANJIH, AMPAK SE MORAMO MI PODREDITI NJEGOVI VOLJI, ČE NAM JE VŠEČ ALI PA TEŽKO.

   Ne smemo kazati tirnice po katerih naj nas pelje Sveti Duh. Ljudje ponavadi ko prosijo Svetega Duha za pomoč, bi morali še dodati zraven svoje želje, (kar sem že večkrat omenila), NAJ SE ZGODI TVOJA VOLJA BOG, OB TVVOJEM ČASU. KAJTI V NASPROTNEM PRIMERU ZAHTEVAMO IZPOLNITEV SVOJE ŽELJE, KI PA MOGOČE NI V SKLADU Z BOŽJO VOLJO, ALI PA ŠE NI ČAS ZA REŠITEV.

 10. Hvala says:

  VSI LJUDJE SMO USTVARJENI OD BOGA KOT UNIKATI-NE KOPIJE, RES JE DA IMA VSAK SVOJO POT, PO KATERI HODI K BOGU,

  VENDAR VSEM PA JE SKUPNO TO, KAR JE JEZUS REKEL:
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  TAKO TOREJ NOBEDEN IZMED VAS, KI SE NE ODPOVE VSEMU, KAR IMA, NE MORE BITI MOJ UČENEC”- Luka 14,33
  ———————————————————————————————————————————————————

  Vsak kristjan, ki želi, da hodi za Jezusom in IZPOLNJUJE NJEGOVO VOLJO, SE MORA ODREČI VSEMU IN POSTAVITI NA PRVO MESTO BOGA, ODPOVEDATI SE MORA SVOJO VOLJI, SAMOVOLJI.

  Kako bi sicer drugače izgledalo: ČE SE ČLOVEK NE ODPOVE SVOJI VOLJI, NE MORE IZPOLNJEVATI BOŽJE VOLJE, KER BI V NASPROTNEM PRIMERU ZAHTEVAL, DA BOG IZPOLNJUJE NJEGOVO VOLJO.

  To pa tudi velikokrat počenjamo kristjani. POČENJAMO TAKRAT, KADAR IŠČEMO BOGA ZATO DA NAM NEKAJ DA, NAS REŠI itd…NE IŠČEMO PA GA ZARADI NJEGA SAMEGA, ZARADI LJUBEZNI DO NJEGA.

  IZPOLNJEVATI BOŽJIH ŽELJA -IZPOLNJEVATI BOŽJE VOLJE NI MOGOČE , ČE SE ČLOVEK NE ODPOVE SVOJI VOLJI, NI MOGOČE!
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja