Članki za dušo

Tu se dodaja članke, ki so povzeti po drugih internetnih straneh. Prosim, da se navedejo viri kje je bilo povzeto.

This entry was posted in Domov. Bookmark the permalink.

2.248 Responses to Članki za dušo

 1. Hvala says:

  ČUT ZA PRAVIČNOST

  – v priliki o delavcih v vinogradu Jezus pokaže na gospodarja, ki pri plačilu izenači tiste, ki so delali le eno uro s tistimi, ki so se trudili cel dan: dobili so vsak po en denar – zadnji so enaki prvim, čemur sledi nezadovoljstvo, protesti.

  Se mar pri tem tudi v nas ne zbudi, kot samozavestno rečemo, “čut za pravičnost”! Ena sama ura dela – cel dan truda, vse je izenačeno. Tako ne gre! Toda, ali nismo podobni bratu izgubljenega sina, ki ne more razumeti očetovega veselja, dobrote, velikodušnosti. Morda bi se pa kdaj vprašali:

  – kako reagiramo, ko zagledamo v cerkvi nekoga, ki ga leta ni bilo blizu, ki je bil ustrahovan, kaj pravimo ob cerkvenem pogrebu nekoga, ki je imel hude stvari na vesti, ali smo nejevoljni, ker je zaslišal Boga šele okoli enajste ure;

  – ali se zmoremo veseliti, privoščimo, da zmaguje dobro, ali pa morda to zavračamo: ves čas smo si prizadevali, se izpostavljali, trpeli, prenašali težo dneva in vročino, oni pa se izmikali trudu, tveganju, pogumnemu pričevanju?

  – apostol bi tudi nas spomnil: glejte nase, da boste živeli vredno evangelija.

  Tudi nam Gospod odgovarja tako kot evangeljskemu protestniku: prijatelj, ne delam ti krivice, tudi zadnjemu hočem dati kakor tebi, ali je tvoje oko hudobno, ker sem jaz dober:

  – protestnika bi lahko vprašal: ko si ti delal, si vedel, da boš dobil plačo – pa morda veš, kako je brezposelnega mučilo vprašanje, kaj bo otrokom dal jesti;

  – nas bi lahko vprašal: ali mar veš, kaj vse je pretrpel oni, ki se je vrnil k Bogu, kakšen nemir ga je spremljal, pekoča vest, težke noči brez spanca.

  Ob Besedi skušajmo razumeti, da ima Bog v svojem ravnanju iz ljubezni prav, skušajmo posnemati njegovo širino, ki vse objema, vse odpušča.(kapucini)

 2. Hvala says:

  KRŠČANSKA SVOBODA JE V POSLUŠNOSTI BOŽJI BESEDI (papež Frančišek)

  RAZLOČEVATI IN BITI POSLUŠEN

  UPOR, NEPOSLUŠNOST BOŽJI BESEDI JE GREH VRAŽEVERJA, VZTRAJANJE PRI TEM, DA DELAM TO, KAR HOČEM , IN NE TO, KAR HOČE BOG, PA JE GREH MALIKOVALSTVA.
  ———————————————————————————————————————————————————SEM POSLUŠEN BOŽJI BESEDI ALI PA VEDNO DELAM TISTO, KAR JAZ MISLIM, DA JE BOŽJA BESEDA. BOŽJA BESEDA JE ŽIVA IN UČINKOVITA, RAZLOČUJE ČUSTVA IN MISLI SRCA. A, DA BI JO LAHKO ZARES SPREJELI, MORAMO IMETI DRŽO POSLUŠNOSTI. (Mirenski grad)

  http://www.mirenski-grad.si/razlocevati-biti-poslusen

 3. Hvala says:

  ČUSTVENE RANE JE POTREBNO POZDRAVITI, SPLOH PA PRED POROKO (Aleteia)

  https://si.aleteia.org/2018/12/09/prosim-pred-poroko-pozdravi-svoje-rane/

 4. Miro says:

  MOLITEV ROŽNEGA VENCA JE MOČNO DUHOVNO SREDSTVO – KO DARUJEMO BOGU OČETU NJEGOVEGA »PRELJUBEGA SINA«, SE SKLICUJEMO NA NAJMOČNEJŠI RAZLOG, DA BI BILI USLIŠANI!

  Molitev rožnega venca Božjega usmiljenja je Gospod Jezus sestri Favstini narekoval v Vilnu l.1935. V naslednjih prikazovanjih je razodel njeno vrednost in učinkovitost ter pojasnil z njo povezano obljubo.

  V tej molitvi darujemo Bogu Očetu »telo in kri, dušo in božanstvo« Jezusa Kristusa; združujemo se z njegovo daritvijo na križu za odrešenje sveta.

  Ko darujemo Bogu Očetu njegovega »preljubega Sina«, se sklicujemo na najmočnejši razlog, da bi bili uslišani. Prosimo, naj se usmili »nas in vsega sveta«.

  Beseda »nas« se nanaša na molivca rožnega venca in na tiste, za katere želi ali se čuti dolžnega moliti. »Ves svet« – to je vse človeštvo, ki živi na zemlji, in duše, ki trpijo v vicah.

  Ko molimo z besedami rožnega venca, izvršujemo dejanje ljubezni do bližnjega, ki je – skupaj z zaupanjem – nujni pogoj za prejem milosti.

  »Po molitvi tega rožnega venca,« je obljubil Jezus, »sem pripravljen dati vse, za kar me bodo prosili,« (Dn 1541) in je dodal: »če je to, za kar prosiš, skladno z mojo voljo« (Dn 1731).

  Posebne obljube se nanašajo na zadnjo uro: milost srečne in spokojne smrti. Tisti, ki sami z zaupanjem in vztrajnostjo molijo ta rožni venec, si lahko izprosijo srečno in spokojno smrt ne le zase, marveč tudi za umirajoče, pri katerih bodo tako molili. »Duhovniki,« je povedal Jezus, »ga bodo priporočali grešnikom kot zadnjo možnost rešitve; tudi najbolj trdovraten grešnik, ki bo samo enkrat zmolil ta rožni venec, prejme milost iz mojega neskončnega usmiljenja« (Dn 687).

  Vsaj enkrat, vendar v razpoloženju, ki je skladno z vsebino molitve, predvsem pa v veri, zaupanju in ponižno oziroma z iskrenim in globokim obžalovanjem svojih grehov.

  (delno povzeto po spletni strani: kapitelj.com)

  ROŽNI VENEC BOŽJEGA USMILJENJA

  Na običajni rožni venec molimo:

  Na prvih treh jagodah:
  Oče naš; Zdrava, Marija; Vera.

  Pri vseh petih desetkah molimo.

  a) Pri velikih jagodah:
  Večni Oče, darujem Ti telo in kri, dušo in božanstvo tvojega preljubega Sina, našega Gospoda Jezusa Kristusa, v spravo za naše grehe in za grehe vsega sveta.

  b) Pri malih jagodah (desetkrat):
  Po njegovem prebridkem trpljenju, usmili se nas in vsega sveta.

  Na koncu dodamo (trikrat):
  Sveti Bog, sveti Močni, sveti Nesmrtni, usmili se nas in vsega sveta.

  Božje usmiljenje, studenec bolnim in trpečim, zaupamo vate!

 5. Janez says:

  Prava Duhovnost ali prilika po jezuitu De Mellu
  Učitelja so nekoč vprašali učenci: »Kaj je duhovnost ?« Rekel jim je: »Duhovnost je tisto, kar človeka privede do notranje spreobrnitve.« Toda če uporabimo ustaljene načine, ki so nam jih izročili stari učitelji, ali to ni duhovnost?« »Če v tebi ne opravi svoje naloge preobrazbe in spreobrnitve, potem ni duhovnost. Rekel je tudi: »Odeja ni odeja, če ne greje. Ptič ni ptič, če nima pesmi in je ne poje v gozdu. Jed ni užitna jed, če ne nasiti lačnih ljudi. In Ljubezen ni prava Ljubezen, če ne pomaga vzljubiti in vzradostiti ljudi.« Učenci so vprašali učitelja: »Torej se duhovnost sčasoma spreminja?« Učitelj jim je odgovoril: » Ljudje se spreminjajo, prav tako narava in naše okolje in s tem tudi človeške potrebe. Zato nekaj, kar je nekoč bila duhovnost, zdaj ni več. Kar imajo običajno za duhovnost, je lahko samo skupek preteklih načinov, ki so delovali nekoč«.

  Povzetek: pouk modrosti je, da je treba plašč ukrojiti tako, da bo prav človeku. Ne pa ukrojiti človeka tako, da bo prav plašču. Ni Človek na svetu zaradi Biblije, ampak je Biblija zaradi Človeka. In tudi Jezus je rekel učencem v Palestini: »Ni človek ustvarjen zaradi sobote, ampak je sobota ustvarjena zaradi človeka«. De Mello nadalje povzema tudi: »Ko molimo in prosimo k Očetu, nam Bog gleda v srce, ne pa na molitvene obrazce, ki jih izgovarjamo. Včasih opazujemo stare ženice, ki so v Cerkvi in brez konca in kraja molijo molitve in rožne vence. Nepoučeni obiskovalec cerkve bi se vprašal včasih, kako bi le moglo njihovo neurejeno mrmranje biti molitev k Bogu, ki ga časti in prosi? A vsakič, ko se zazreš v njihove tople in zaupne oči, ki so zatopljene v molitev k Bogu in v njihove zamaknjene, gor povzdignjene obraze k Jezusu, v srcu vem, da so bliže Bogu kot marsikateri Učenjaki in Modri Guruji filozofije in religije«. Preprosto si ganjen nad preprosto in iskreno Vero v Boga ženic, ki molijo s srcem v Cerkvi.

  Jezuit Anthony de Mello: Ptičja Pesem, Zrno modrosti iz svetovnih verstev, Župnija Ljubljana Dravlje, 1987. Anthony de Mello, znan tudi kot Tony de Mello, je jezuitski duhovnik, rojen v Bombaju v Indiji leta 1931. Znan je po svojem prelomnem in trpežnem delu, ki združuje zahodno in vzhodno duhovnost. Umrl je leta 1987 v New Yorku in velja za enega najpomembnejših duhovnih filozofov 20. stoletja. DeMello je s svojimi še vedno najbolje prodajanimi knjigami in posnetimi predavanji predstavil metodo samoizpraševanja, ki jo je opisal kot praktično duhovnost, pri kateri preprosta praksa zavedanja vodi v raven osebne preobrazbe, ki se lahko odpre v kraljestvo razsvetljenja. Raje slišim in berem spodbudne besede Božje Dobrote in Usmiljenja, ki me navdihujejo in spodbujajo ter me vabijo, da živim kot nas Uči Jezus. In dajem zgled ter molim Boga za Vodstvo in Pomoč da grem po Poti Odrešenja k Njemu, ker delam dobro in služim drugim v ponižni skromnosti!

 6. Janez says:

  Dejavna ljubezen razni drugi prelepi duhovni citati
  – Pravo merilo srca se imenuje ljubezen. Če je srce polno nezaupanja in samoljubja, razum ne bo nikoli našel poti do miru (Phil Bosmans).
  – Človekovo srce – drobcena pika na našem planetu. Vendar se tu rojeva ljubezen (Phil Bosmans).
  – Kupna moč sreče se imenuje ljubezen. (Phil Bosmans)
  – Bog je blizu tam, kjer ljudje pokažemo bližnjemu svojo ljubezen. (J. H. Pestalozzi)
  – Vera v dejanju je ljubezen in ljubezen v dejanju je služenje. Vero je treba udejanjati v ljubezni, da bo živela. (mati Terezija)
  – Ljubezen, to je velika reč, zares veliko dobro: sama dela lahko, kar je težko… Ljubezen nosi bremena, ne da bi jih občutila, in kar je grenko, dela sladko in prijetno. (Hoja za Kristusom)
  – Prava ljubezen je vesela, mladostna, čista; njen nasmeh je odkrit in jasnega pogleda… Prava ljubezen je darežljiva, ima velike načrte, okoli sebe želi videti veliko sreče, obogatiti more življenje. (Jean Guitton)
  – Ljubezen je med krepostmi to, kar je sonce med zvezdami: daje jim sijaj in lepoto. (sv. Frančišek Asiški)
  – Ljubezen se mora uveljaviti bolj v dejanjih kakor pa v besedah. Ljubezen je v medsebojnem dajanju, da namreč, kdor ljubi, tistemu, ki ga ljubi, daje in podeljuje, kar ima in premore; z druge strani pa prav tako ljubljeni tistemu, ki ljubi. (sv. Ignacij Lojolski)
  – Čim bolj peša v ljudeh ljubezen in dobrota, tem bolj se skušajo zavarovati z denarjem in njegovo močjo (Anton Trstenjak).
  – Ljubezen daje vse. Lepše je dajati z vsem srcem, z vsem razumom, kot pa napol in še nejevoljno. Ljudje smo ustvarjeni za popolnost (Jean Guitton).
  – Ko bomo umrli, bomo opravljali izpit iz ljubezni. Če ga bomo naredili, bomo lahko večno živeli v ljubezni (Michel Quoist)
  – Slepo je oko, ki vidi povsod le napake in grehe: sonce namreč nikoli ne vidi noči (Muhammad Iqbal
  – Ljubezen ne deli le z lačnimi jed in z nagim obleko, ponuja tudi razumevanje, čas in podporo, odpira vrata iz zatohlosti, ponuja roko sprave, odganja strahove, prižiga zvezde v temino. (Betka Vrbovšek)
  – Ne v strahu in trepetu, temveč z ljubeznijo in dobroto in z velikim razumevanjem moramo vzgajati in se zavedati: dobrota je sonce, ki daje rast. (Anton Trstenjak)

  Danes ne potrebujemo le nenehne prepovedi, zapovedi in druge podobne zadeve, potrebujemo več Usmiljenja, Dobrote, Strpnosti, Sočutja in Dobrote med ljudmi Dobre Volje, kajti takrat bomo izvrševali Božjo Voljo! Prinašajmo več svewtlobe, Toplote, Ljubezni in Sočutja med ljudi, ki so žejni Božje Besede, ki potrebujejo več stimulansa za Pravično življenje in izkazovanje Ljubezni. Bog ni nadzornik, amoak Ljubezen, ki nas neizmerno ljubi tudi takrat, ko grešimo in ga žalimo.

 7. Janez says:

  Čudovito je biti preprosto človek in preprosto živeti.
  Zazreti se v nebo in videti sonce, opazovati cvetje in zvezde ponoči.
  Gledati otroke, se igrati in smejati z njimi.
  Delati, kar te veseli.
  Sanjati. Pustiti domišljiji prosto pot.
  Biti zadovoljen.
  Tedaj postane življenje praznik. –
  Phil Bosmans, belgijski duhovnik in pesnik

  Bodi sočuten!
  Stori vse, da bi razumel ljudi in jim pomagal. Poglobi se v njihovo trpljenje, v njihovo zapuščenost. Sestopi z griča svoje samozadostnosti v dolino, k ljudem, ki so sami in trpe, ki pogrešajo zaščito in zavetje. Ne bodi trdosrčen in neizprosen v svojih sodbah.
  Bodi blag in skušaj razumeti neizrekljivo hrepenenje človeka po sreči, ki se včasih kaže v norih poželenjih.
  Tedaj boš tudi sam srečen. Takrat boš tudi ti v svoji samoti in šibkosti doživel čudovite trenutke, ki te bodo dvignili iz utečenih kolesnic vsakdanjosti. Tvoje srce bo zmoglo sprejeti in objeti vse ljudi …
  Phil Bosmans, belgijski duhovnik in pesnik

  Odpri svoje srce veselju.
  Kdor hoče razveseljevati ljudi,
  mora veselje imeti v sebi.
  Kdor želi v svet prinesti toplino,
  mora v sebi nositi vero in ogenj.
  Kdor hoče pomagati ljudem,
  mora imeti srce, polno ljubezni.
  Kdor hoče na zemlji ustvariti mir,
  mora najprej najti mir v svojem srcu.
  Phil Bosmans, belgijski duhovnik in pesnik

 8. Miro says:

  JEZUSOVO VSTAJENJE JE NAJVIŠJA RESNICA NAŠE VERE V KRISTUSA IN SKUPAJ S KRIŽEM PREDSTAVLJA BISTVENI DEL VELIKONOČNE SKRIVNOSTI!

  Priporočimo se Svetemu Duhu in pod njegovim vodstvom premišljujmo o bistvenih in temeljnih prvinah vere Cerkve, ki jih na zelo pregleden način, v obliki kratkih vprašanj in odgovorov, podaja Kompendij Katekizma katoliške Cerkve.

  Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
  vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
  Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
  prenovil boš obličje zemlje.

  Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
  razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
  bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
  vselej radi sprejemali njegove spodbude.
  Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

  Kaj je “predpekel”, v katerega gre Jezus?

  “Predpekel” – za razliko od pekla pogubljenja – je sestavljal stanje vseh tistih, pravičnih in hudobnih, ki so umrli pred Kristusom. V svoji duši, zedinjeni z njegovo božjo osebo, je Jezus dosegel v predpeklu pravične, ki so pričakovali svojega Odrešenika, da bi končno prišli do gledanja Boga. Potem ko je Jezus s svojo smrtjo premagal smrt in hudiča, “ki je imel smrtonosno oblast” (Heb 2,14), je osvobodil pravične, ki so pričakovali Odrešenika, in jim odprl nebeška vrata.

  Katero mesto zavzema Kristusovo vstajenje v naši veri?

  Jezusovo vstajenje je najvišja resnica naše vere v Kristusa in skupaj s križem predstavlja bistveni del velikonočne skrivnosti.

  Katera “znamenja” izpričujejo Jezusovo vstajenje?

  Poleg odločilno pomembnega znamenja praznega groba Jezusovo vstajenje izpričujejo žene, ki so Jezusa prve srečale in ga oznanile apostolom. Jezus se je nato “prikazal Petru in dvanajsterim. Nato se je prikazal več kot petsto bratom hkrati” (1 Kor 15,5-6) in še drugim. Apostoli si niso mogli izmisliti vstajenja, ker se jim je to zdelo nemogoče: Jezus jih je namreč celo grajal zaradi njihove nevere.

  Zakaj je vstajenje hkrati presežen dogodek?

  Čeprav je vstajenje, kolikor je to vstop Kristusove človeške narave v božjo slavo, zgodovinski dogodek, ugotovljiv in izpričan z znamenji in pričevanji, kot skrivnost vere presega in prerašča zgodovino. Zato se vstali Kristus ni pokazal svetu, temveč svojim učencem, katere je določil za svoje priče pred ljudstvom.

  Kakšno je Jezusovo vstalo telo?

  Kristusovo vstajenje ni bilo vrnitev v zemeljsko življenje. Njegovo vstalo telo je telo, ki je bilo križano in nosi znamenja njegovega trpljenja, a je odslej deležno božjega življenja z lastnostmi poveličanega telesa. Zaradi tega je vstali Jezus popolnoma svoboden, da se prikaže svojim učencem kakor in kjer hoče in pod različnimi podobami.

  Na kakšen način je vstajenje delo svete Trojice?

  Kristusovo vstajenje je presežno delo Boga. Tri božje osebe delujejo skupaj v skladu s tem, kar jim je lastno: Oče razodeva svojo moč; Sin “spet prejme” življenje, ki ga je svobodno daroval (Jn 10,17), ko združi svojo dušo in svoje telo, katero Sveti Duh oživlja in poveličuje.

  Kakšna sta smisel in odrešenjski pomen vstajenja?

  Vstajenje je vrhunec učlovečenja. Vstajenje potrjuje Kristusovo božjo naravo kakor tudi vse kar je sam storil in učil, ter uresničuje vse božje obljube v naš blagor. Poleg tega je Vstali, zmagovalec nad grehom in smrtjo, počelo našega opravičenja in našega vstajenja: že sedaj nam daje milost posinovljenja, ki je stvarna deležnost pri njegovem življenju edinorojenega Sina; nato bo ob koncu časov obudil naše telo.

  (vir: Kompendij KKC, 125-131)

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 9. Hvala says:

  OPLODITEV Z BIOMEDICINSKO POMOČJO ( NADALJEVANJE- prepis iz knjige KAKO PREJETI POPOLN BOŽJI BLAGOSLOV ZA ZAKON IN DRUŽINO? _Dražen Bušić)

  OPLODITEV Z BIOMEDICINSKO POMOČJO NI ŽELENI BLAGOSLOV ZA NEPLODNE ZAKONSKE PARE. NE MORE “NEKAJ” BITI BLAGOSLOV ZA NEKOGA , ČE TO “ISTO ” VZAME ŽIVLJENJE NEKOMU DRUGEMU.
  ———————————————————————————————————————————————————
  ZATO SE POJAVLJAJO OBČUTKI KRIVDE PRI STARŠIH IN OMENJENA SINDROMA MANJKAJOČEGA DVOJČKA IN PREŽIVELEGA PRI ROJENIH OTROCIH.

  ALI JE VREDNO VSE ŽIVLJENJE ZAVESTNO TRPETI ZARADI ŽIVLJENJ, KI SO BILA ŽRTVOVANA?
  —————————————————————————————————————————————————-
  RESNO JE TREBA PREMISLITI, ALI SO VES VLOŽENI ČAS, DENAR IN TRUD VREDNI NAVEDENEGA TRPLJENJA.?
  ————————————————————————————————————————————————
  ČE K TEMU DODAMO ŠE VSE TVEGANJE, KI SPREMLJA NOSEČNOST, TVEGANJE ZA BOLEZNI PRI OTROCIH, SPOČETIH S TO METODO, BO TEŽKO VERJETNO, DA SE BO ODLOČITEV NAGNILA NA STRAN OPLODITVE Z BIOMEDICINSKO POMOČJO.
  ——————————————————————————————————————————————————–
  KAJ REČI O OTROCIH, KI SO NA TA NAČIN PRIŠLI NA SVET?
  ——————————————————————————————————————————————————-
  TREBA JE POUDARITI, DA SO POPOLNI LJUDJE IN DA SO BOŽJI OTROCI.
  ——————————————————————————————————————————————————-
  MNOGI MED NJIMI SO KVALITETNE OSEBE IN SO V VESELJE SVOJIM STARŠEM. VENDAR JE TAKO METODO ZARADI VSEH PRITOŽB TREBA PRENEHATI UPORABLJATI.
  ——————————————————————————————————————————————————–
  DOBRO BI BILO, DA STARŠI, KI SO NA TA NAČIN DOBILI OTROKA, MOLIJO ZA OZDRAVLJENJE RAN OTROKOVEGA SRCA IN DUŠE, KI SO NASTALE ZARADI NENARAVNIH RAZMER ZA SPOČETJE IN NEGOTOVOSTI, KI SO SPREMLJALE NADALJEVANJE NJIHOVEGA ŽIVLJENJA IN RAZVOJA.
  ———————————————————————————————————————————————————
  ——————————————————————————————————————————————————–
  VSE TO OSTANE ZAPISANO V DUHU OSEBE IN ČAKA NA OZDRAVLJENJE PO MOLITVI STARŠEV.
  ——————————————————————————————————————————————————–
  OTROCI, KI NISO PREŽIVELI, IN TISTI, KI SO ZAMRZNJENI , ČAKAJO NA SPREOBRNJENJE SVOJIH STARŠEV K BOGU IN NA NJIHOVO OPRAVIČILO, KER JIM NISO DALI PRILOŽNOSTI ZA ŽIVLJENJE.
  ———————————————————————————————————————————————————
  ——————————————————————————————————————————————————–
  ČE NJIHOVI STARŠI ŽELIJO , DA SE JIM POVRNE DUŠNI MIR, MORAJO PROSITI ODPUŠČANJA BOGA ALI SVOJE NEROJENE OTROKE.
  ——————————————————————————————————————————————————–
  ——————————————————————————————————————————————————–
  PREMIŠLJUJEM O TEM, KAKO MORA BITI OBTEŽENA VEST OSEB, KI SE GREJEJO POLEG RADIATORJA, NJIHOVI OTROCI PA ZAMRZNJENI NA – 196 STOPINJ C ČAKAJO NA SVOJO ŽIVLJENSKO PRILOŽNOST.
  ——————————————————————————————————————————————————
  ——————————————————————————————————————————————————
  TI ZARODKI SE PRAVZAPRAV V VEČINI DRŽAV ZAVRŽEJO, KO NJIHOVI STARŠI ODSTOPIJO OD NADALJNJIH OPLODITEV Z BIOMEDICINSKO POMOČJO!
  ——————————————————————————————————————————————————-
  ——————————————————————————————————————————————————-
  ABSURD TOVRSTNE OPLODITVE JE V TEM, DA ŽENSKE, KI DOBIJO OTROKA NA TA NAČIN, ŠE NAPREJ OSTANEJO NEPLODNE.

  OBSTAJA BLAGOSLOV, KI GA JE BOG NAMENIL NEPLODNIM ZAKONSKIM PAROM. : BLAGOSLOV BREZ EPRUVETE. ! TA BLAGOSLOV PRIHAJA SKOZI DUHOVNI PRISTOP IN TEHNOLOGIJO NaPro.

  KAJ LAHKO PARI NAREDIJO ZA SVOJO PLODNOST? PRIPOROČA SE SPREMEMBA PREHRANJEVALNIH IN DRUGIH ŽIVLJENSKIH NAVAD, KOT SO PRENEHANJE KAJENJA IN UŽIVANJE ALKOHOLA.
  TREBA SE JE SPROSTITI IN BITI POTRPEŽLJIV. ĆE JE MOGOČE JE DOBRO ZAMENJATI PODNEBJE.
  ZARADI RAZNIH DUHOVNIH IN PSIHOLOŠKIH VPLIVOV SO NEKATERA OKOLJA NEPRIMERNA ZA SPOČETJE OTROKA.

  BOG IMA ZA VSE SVOJ ČAS. ZATO JE TREBA BITI POTRPEŽLJIV IN VZTRAJEN. ČE DALJ ČASA NE PRIDE DO SPOČETJA ALI PO MOLITVI IN PO DRUGIH KORAKIH OZDRAVLJENJA, JE TREBA VZTRAJATI.

  KDO VE, MORDA BOG PRIPRAVLJA VELIKO IN POMEMBNO OSEBO, S KATERO IMA POSEBNE NAČRTE, PA SO POTREBNE DALJŠE PRIPRAVE. ?!
  ——————————————————————————————————————————————————-
  KADAR DO NOSEČNOSTI NE PRIDE, ČEPRAV SE JE VSE NAREDILO ZA TO, NE POZABIMO, DA STA SPREJETJE IN SLUŽENJE PRAV TAKO LAHKO VIR MNOGIH BLAGOSLOVOV.
  ———————————————————————————————————————————————-
  POGOST JE PRIMER, DA STA ZAKONCA PO POSVOJITVI DOBILA TUDI SVOJEGA OTROKA. BOG JU JE BLAGOSLOVIL ZARADI HEROJSKEGA DEJANJA POSVOJITVE OTROKA.
  ——————————————————————————————————————————————————

  MOLIM, DA BI VSI PARI, KI NE MOREJO IMETI OTROK, POSTALI STARŠI. NAJ SE NA MNOŽICI PRIMEROV URESNIČIJO BESEDE KRALJA DAVIDA:

  TVJA ŽENA BO KAKOR RODOVITNA TRTA
  SREDI TVOJE HIŠE;
  TVOJI OTROCI BODO KAKOR OLJČNE MLADIKE
  OKROG TVOJE MIZE.
  GLEJ, TAKO BO BLAGOSLOVLJEN MOŽ,
  KI SE BOJI GOSPODA. (Ps 128,3-4)

  Dražen Bušić

 10. Hvala says:

  OPLODITEV Z BIOMEDICINSKO POMOČJO (Prepis iz knjige- KAKO PREJETI POPOLN BOŽJI BLAGOSLOV ZA ZAKON IN DRUŽINO- Dražen Bušić)

  SODOBNA MEDICINA UPORABLJA VEČ RAZLIČNIH TEHNIK OPLODITVE V RAZPONU OD NAJBOLJ PREPROSTE-UMETNE OPLODITVE DO NAJBOLJ ZNANE- IN VITRO FERTILIZACIJE-IVF (zunajtelesne oploditve oz. oploditve z biomedicinsko pomočjo).

  INSEMINACIJA (UMETNA OPLODITEV ) JE VNOS SEMENA NARAVNOST V MATERNICO ALI JAJCEVOD. INSEMINACIJA JE NAJBOLJ PREPROSTA IN NAJCENEJŠA, A TUDI NAJMANJ USPEŠNA METODA OPLODITVE Z BIOMEDICINSKO POMOČJO , SAJ JE USPEŠNOST DO 20-ODSTOTNA.

  IN VITRO FERTILIZACIJA – IVF (ZUNAJTELESNA OPLODITEV OZ. OPLODITEV Z BIOMEDICINSKO POMOČJO) JE NAJPOGOSTEJŠA TEHNIKA MEDICINSKE POMOČI ZA ŠIROK SPEKTER VZROKOV NEPLODNOSTI. JAJČECA SE OPLODIJO Z MOŠKIM SEMENOM V VEČINI PRIMEROV V TAKO IMENOVANI PETRIJEVI POSODICI ALI VČASIH V EPRUVETI . TAKO OPLOJENA JAJČECA POSTANEJO ČLOVEŠKI ZARODKI , KI SE VSADIJO V MATERNICO. ZARADI BOLJŠEGA USPEHA VSADIJO VEČ ZARODKOV, ZATO SE LAHKO ZGODI NOSEČNOST Z VEČ PLODOVI. ZATO NI NENAVADNO, DA SE ROJEVAJO DVOJČKI, TROJČKI, PETERČKI…USPEH TE METODE 20- DO 25- ODSTOTEN ZNOTRAJ ENEGA CIKLUSA S TREMI POSKUSI.

  HOMOLOGNA ALI HETEROLOGNA OPLODITEV
  HOMOLOGNA OPLODITEV (TOREJ OPLODITEV S PARTNERJEVIM SEMENOM) JE POGOSTEJŠA, VSE BOLJ PA SE UPORABLJA TUDI HETEROLOGNA- OB POMOČI TRETJE OSEBE.

  EKSPERIMENTI IN ZLORABE
  VEČINA ZAKONOV DRŽAV EU DOVOLJUJE ZAMRZNITEV OPLOJENIH JAJČEC. KADAR NISO VEČ POTREBNI ZA OPLODITEV, SE ZARODKI (beri: LJUDJE) ZAVRŽEJO! VEČINA TEH ZARODKOV NE BO DOBILA PRILOŽNOSTI ZA ŽIVLJENJE , KER SO SI STARŠI PREMISLILI. (itd….).

  RESNICA O TVEGANJU PRI OPLODITVI Z BIOMEDICINSKO POMOČJO

  PO KONČANI KONFERENCI EVROPSKEGA DRUŠTVA ZA HUMANO REPRODUKCIJO IN EMBRIOLOGIJO, KI JE BILA NA DUNAJU V LETU 2002 , JE BILO OBJAVLJENO PRIPOROČILO, V KATEREM ZDRAVNIKI OPOZARJAJO PARE NA MNOGA DEJSTVA V ZVEZI Z OPLODITVIJO Z BIOMEDICINSKO POMOČJO. UGOTAVLJAJO: ”

  OTROCI, SPOČETI ZUNAJ TELESA, PREDSTAVLJAJO SKUPINO Z VISOKIM TVEGANJEM ZA SMRT PRED ROJSTVOM, OB ALI KMALU PO NJEM. PORODNE TEŽE SO MAJHNE , VELOKO OTROK JE PREZGODAJ ROJENIH. KOT TAKI IMAJO VEČJO POTREBO PO TERAPIJII V REHABILITACIJSKIH CENTRIH. ŠTUDIJE NAVAJAJO, DA JE PRI OTROCIH, SPOČETIH ZUNAJ MATERINEGA TELESA, POVEČANO TVEGANJE ZA RAZVOJ NEVROLOŠKIH MOTENJ, POSEBNO ŠE CEREBRALNE PARALIZE. TVEGANJE, DA SE SPOČET OITROK RODI PRIZADET , JE 11- ODSTOTNO V PRIMERJAVI S PETODSTOTNIM TVEGANJEM PRI NARAVNEM SPOČETJU. TUDI V NOSEČNOSTI SO POGOSTE KOMPLIKACIJE, KI VELIKOKRAT VODIJO V PREZGODNJI POROD.

  V ZDA SO DELALI ŠTUDIJO , S KATERO JE UGOTOVLJENO, DA SO NEKATERE NAPAKE PRI OTROCIH, SPOČETIH ZUNAJ TELESA, BISTVENO POGOSTEJŠE. TO SO: SRČNE NAPAKE , ZAJČJA USTNICA, ATREZIJA GRLA ALI REKTUMA. TI PROBLEMI NASTAJAJO NA SOMATSKI, TJ. TELESNI RAVNI. K TEMU JE TREBA DODATI ŠE REZULTATE RAZISKAV, KI PROUČUJEJO DRUGI DVE RAVNI. : PSIHIČNO IN DUHOVNO. PSIHOLOŠKA IN PSIHIATRIČNA KLINIČNA PRAKSA STA POTRDILI OBSTOJ SINDROMA MANJKAJOČEGA DVOJČKA IN SINDROMA PREŽIVELEGA.

  GOVOR JE O PSIHOPATOLOGIJI, DO KATERE PRIDE V ČASU SPOČETJA, KI SE DOGAJA V EPRUVETI, NE PA V MATERNICI, POTEM ZARADI ZAMRZNITVE ZARODKA NA – 196 STOPINJ C, ODMIRANJA TER UNIČEVANJA ODVEČNIH ZARODKOV. SINDROM MANJKAJOČEGA DVOJČKA SE MANIFESTIRA KOT PODZAVESTNO OBTOŽEVANJE IN GLOBOKO VSAJENA KRIVDA ZA SMRT PREOSTALIH ZARODKOV.

  DVA RESNA ZNANSTVENA UGOVORA PROTI OPLODITVAM Z BIOMEDICINSKO POMOČJO (OBP) .

  1. MAJHEN ODSTOTEK USPEŠNOSTI.

  2 TA PRISTOP NE ZDRAVI NEPLODNOSTI. OSEBE, KI SE PODVRŽEJO OPLODITVI Z BIOMEDICINSKO POMOČJO IN TAKO DOBIJO OTROKA, PRAVZAPRAV OSTANEJO NEPLODNE.

  ZAKAJ CERKEV NASPROTUJE OPLODITVI Z BIOMEDICINSKO POMOČJO?
  ———————————————————————————————-

  1 ZATO, KER SO EKSPERIMENTI NA ČLOVEŠKIH BITJIH, ZA KATERE SE VNAPREJ VE, DA SE JIM NE MORE Z GOTOVOSTJO OMOGOČITI ŽIVLJENJE, NEDOPUSTNI.
  ——————————————————————————————————————————————————
  PRI OPLODITVI Z BIOMEDICINSKO POMOČJO VEČINA ZARODKOV PROPADE ZARADI NEPOPOLNOSTI METODE IN ZARADI NEZAINTERESIRANOSTI ZA NEIZKORIŠČENE ZARODKE, KI SO OSTALI PO POSTOPKU.

  V 51. POGLAVJU DOKUMENTA II. VATIKANSKEGA KONCILA GAUDIUM ET SPES PIŠE, DA SE ŽIVLJENJE ZAČNE S SPOČETJEM IN DA GA JE TREBA OHRANJATI ZELO SKRBNO.
  —————————————————————————————————————————————————–
  DANES SE S TO TRDITVIJO STRINJAJO BIOLOGI, VEČINA ZDRAVNIKOV, CELO POBUDNIKI PRAVICE DO ABORTUSA. NO, SEDAJ SE ŠPEKULIRA S TEM, OD KDAJ NAJ BI SE ZARODKU /PLODU PRIZNALA PRAVNA ZAŠČITA. NEKATERI PREDLAGAJO OD DRUGEGA MESECA NOSEČNOSTI, KER TEDAJ ZAČNE MOŽGANSKA AKTIVNOST. TO RAZLAGAJO S TEM, DA SE ŽIVLJENJE PRENEHA , KO PRENEHAJO DELOVATI MOŽGANI, IN NASPROTNO ZAČNE, KO SE PRIČNE MOŽGANSKA AKTIVNOST. NEKATERI PRAVIJO, DA SE V ZAČETKU NE MORE GOVORITI O ČLOVEKU, TEMVEČ SAMO O VSEBINI INFORMACIJ KOT O NEKEM NAČRTU BODOČE OSEBE.

  VSE TE TEORIJE STREMIJO ZA TEM, DA SI IZBORIJO PRAVICO DO ABORTUSA IN UPORABE RAZLIČNIH TEHNIK OPLODITVE Z BIOMEDICINSKO POMOČJO.

  2. ZATO, KER NASPROTUJEJO DOSTOJANSTVU ZAKONSKEGA DEJANJA
  ——————————————————————————————————
  3. ZATO, KER GRE PRI HETEROLOGNI OPLODITVI ZA NAKAZANO TRANSFORMACIJO DRUŽINE IN ČLOVEŠKE REPRODUKCIJE, KI V PRIMERU NADOMESTNEGA MATERINSTVA ZELO VERJETNO PRIVEDE DO NENORMALNIH GENETSKIH KOMBINACIJ.
  ——————————————————————————————————————————————————-

 11. Miro says:

  MISEL SV. PATRA PIJA O MOLITVI – PRIPOROČIMO SE MU ZA PRAVEGA DUHA MOLITVE IN ZA MOČ V SPOLNJEVANJU BOŽJE VOLJE!

  »V molitvi se postaviš v Božjo navzočnost iz dveh poglavitnih razlogov: prvi, da izkažeš Bogu čast in spoštovanje, ki mu ga moramo izkazovati; drugi, da se z njim pogovarjaš in slišiš njegov glas po njegovih navdihih in notranjih razsvetljenjih« (sv. pater Pij iz Pietrelcine).

  Z zaupanjem prosimo sv. patra Pija, naj nam pomaga s svojo priprošnjo, da se bomo v molitvi, v duhu ponižnosti, bolj zavedali, kdo je Gospod, s katerim se pogovarjamo; da bomo poslušali Njegov glas in spolnjevali Njegovo voljo, ki se kaže v desetih Božjih zapovedih in v Jezusovi novi zapovedi ljubezni: »Ljubite se med seboj, kakor sem vas jaz ljubil«.

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!
  Sv. pater Pij, prosi za nas!

 12. Hvala says:

  PRAVI IN LAŽNI PRIJATELJI (4. del Sir 37, 1-6)

  VSAK PRIJATELJ BO REKEL: “TUDI JAZ ZNAM BITI PRIJATELJ , ”
  PA JE PRIJATELJ SAMO PO BESEDI.
  ALI NI NA SMRT ŽALOSTNO,
  ČE SE TOVARIŠ ALI PRIJATELJ SPREVRŽE V SOVRAŽNIKA?
  O HUDOBNO NAGNENJE! IZ ČESA SI
  BILO OBLIKOVANO,
  DA SVET PREKRIVAŠ S PREVARO?
  KAKŠEN TOVARIŠ SE VELESI, DOKLER
  SE PRIATELJU DOBRO GODI,
  ŽV ČASU STISKE PA SE BO POPSTAVIL
  PROTI NJEMU.
  KAKŠEN TOVARIŠ DELI S PRIJATELJEM
  TRUD ZARADI TREBUHA,
  PRED BITKO PA BO POBRAL ŠČIT .
  NIKAR V SVOJI DUŠI NE POZABI NA
  PRIJATELJA,
  NE POZABI NANJ, ČE SI PREMOŽEN.

  Pravi prijatelji so tisti, ki ne opravljajo, ne ogovarjajo drug drugega, ki stoji s prijateljem v lepem in težkem času, ne mislijo hudo, ne iščejo svoje, se ne veselijo krivice, veselijo se resnice, skratka so po moje to, kar je zapisal Sveti Pavel o ljubezni:
  LJUBEZEN JE POTRPEŽLJIVA, DOBROTLJIVA JE LJUBEZEN, NI NEVOŠČLJIVA, LJUBEZEN SE NE PONAŠA, SE NE NAPIHUJE, NI BREZOBZIRNA, NE IŠČE SVOJEGA, NE DA SE RAZDRAŽITI, NE MISLI HUDEGA. NE VESELI SE KRIVICE, VESELI PA SE RESNICE. VSE PRENAŠA , VSE VERUJE, VSE UPA, VSE PRESTANE (1 Kor 13, 4-7).

 13. Miro says:

  DEVICA MARIJA JE V FATIMI NAROČALA: »VSAK DAN MOLITE ROŽNI VENEC!« PO MARIJINI ZAMISLI SPADA MOLITEV ROŽNEGA VENCA K NAJVAŽNEJŠIM ZDRAVILOM ZA DANAŠNJI SVET!

  V razmislek priporočam odličen prispevek z naslovom »Zakaj je molitev rožnega venca tako dragocena v Božjih očeh in v očeh svetniko« (p. Anton).

  Po zapisu v omenjenem članku je molitev rožnega venca zato tako dragocena, ker v njej razmišljamo o Jezusovem in Marijinem življenju od Jezusovega učlovečenja v Devici Mariji do njenega kronanja v nebesih. Marijino življenje je najtesneje povezano z Jezusovim, saj je njegova mati. Brez Matere ni Sina, takšna je Božja volja. Jezusove skrivnosti so zato v veliki meri tudi Marijine skrivnosti. Marija nas vodi k Jezusu. Kar v molitvi premišljamo, to vpliva na nas. Po tem se tudi laže ravnamo.

  Rožni venec zato ni samo ustna, temveč je tudi in predvsem premišljevalna molitev. Spominjanje Jezusovega in v zvezi z njim Marijinega življenja je za naše duhovno življenje nujno potrebno. Pri vseh štirih delih rožnega venca pridejo na vrsto glavne skrivnosti naše vere. To so življenjske skrivnosti, ki oblikujejo našo vero in življenje. Premišljevanje teh skrivnosti, ki je podprto z molitvijo očenaša, deset zdravamarij in Slava Očetu, je najboljše sredstvo proti posvetnosti, grešnosti in neveri.

  Več v nadaljevanju na:
  http://jezusovomarijinosrce.blogspot.com/2017/11/zakaj-je-molitev-roznega-venca-tako.html

  Marija, Kraljica presvetega rožnega venca, prosi za nas!

 14. Miro says:

  JEZUS JE NAŠ ZDRAVNIK S SVOJIM BIVANJEM Z NAMI, GREŠNIKI; NJEGOVA BLIŽINA JE ZDRAVILO – HODITI ZA JEZUSOM JE SMISEL NOVEGA ŽIVLJENJA!

  BOŽJA BESEDA: Ko je Jezus šel od tam, je zagledal moža, imenovanega Matej, ki je sedèl pri mitnici, in mu je rekel: »Hôdi za menoj!« In ta je vstal in šel za njim. Medtem ko je bil v hiši pri mizi, je prišlo precéj cestninarjev in grešnikov. Jedli so z Jezusom in njegovimi učenci. Farizeji so to opazili in govorili njegovim učencem: »Zakaj vaš učitelj jé s cestninarji in grešniki?« On pa je to slišal in rekel: »Ne potrebujejo zdravnika zdravi, ampak bolni. Pojdite in se poučite, kaj pomenijo besede: Usmiljenja hočem in ne žrtve. Nisem namreč prišel klicat pravičnih, ampak grešnike.« (Mt 9,9-13)

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Mt+9%2C9-13&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  »Hôdi za menoj!« Tako Jezus reče Mateju in tudi nam. Gospod kliče vse in ne obeduje samo s spreobrnjenimi grešniki, kot je Matej, ampak tudi z drugimi. Tudi Matej ni bil poklican, ker se je spreobrnil, ampak se je spreobrnil, ker je bil poklican. Jezus je naš zdravnik prav s svojim bivanjem med nami, grešniki; njegova bližina je zdravilo …Hoditi za njim je smisel novega življenja: pomeni biti sin. To je dar, ki ga Jezus daje vsakemu bratu (iz razmišljanja p. Silvana Faustija, Skupnost bere Matejev evangelij).

  Gospod kliče tudi nas, vsakega osebno, naj hodimo za Njim. Ponižno ga prosimo za spreobrnjenje v srcu: Spreobrni me, o Gospod, in spreobrnjen bom (prim. Jer 31,18). V tej globoki želji Božjemu usmiljenju priporočimo vse, ki se priporočajo v molitev v rubriki »Prosim za molitev«. Molimo po namenih v zapisih pod: andreja, Zarja, Jasna, Simon, janez, Helena, Hvala, Kristina, Sija, Janez, Tanja, Slavica, Katja, Maja, Sofija, Kras, Lea, Alenka, MamiM, Eni, KP, Jana, Irena, Sasa, M, marjana, Blanka … Zgodi se presveta Božja volja!

  Z velikim zaupanjem se vedno obračajmo na Devico Marijo, Srednico vseh milosti!

  SPOMNI SE, O PREMILA DEVICA MARIJA

  Spomni se, o premila Devica Marija, da še nikdar ni
  bilo slišati, da bi bila ti koga zapustila, ki je pod tvoje varstvo
  pribežal, tebe pomoči prosil in se tvoji priprošnji priporočal.
  S tem zaupanjem hitimo k tebi, o devic Devica in Mati, k tebi
  prihajamo in pred teboj zdihujoči grešniki klečimo (stojimo).
  Nikar ne zavrzi, o Mati Besede, naših besed, temveč milostno
  nas poslušaj in usliši. Amen.

  Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!

 15. Janez says:

  DOMA IMAMO NAJSTNIKA ! KAJ NAJ STARŠI STORIMO?
  Težko je biti najstnik. Biti krščanski najstnik pa je za družino, še težje, pravijo strokovnjaki. Ko hodijo najstniki skozi burna leta, nosijo bremena, neznane občutke, skušnjave, želje in strahove. Kot najstniki se podajajo na nove poti, iščejo smisel, raziskujejo svoje telo, gredo skozi pritiske okolice. Kot kristjani imajo še večji izziv: da v svetu, ki gre s tokom, plavajo proti. Potrebujejo vašo pomoč. Natančneje, potrebujejo vašo molitev. Potrebujejo nekoga, ki se bo boril zanje, se z njimi pogovarjal, jih poslušal, jih razumel, jim odgovoril na njihova vprašanja, jih bodril in spodbujal, verjel vanje in jim stal vedno in takoj ob strani. Pa tudi izvajal vztrajne in ljubeče in iskrene molitve in prošnje k Bogu za pomoč in ureditev zadev. Ter dajal dober zgled in ljubečo oporo vedno in takoj.

  1. Molite, da bi se vaš najstnik rešil
  Najgloblji krik vašega srca naj bo, da Gospod vašega najstnika odreši. Molite za pristno in popolno transformacijo srca. Da bi vaš odraščajoči otrok prešel otroško vero in bi svoje življenje obrnil k Bogu ter mu predal svoje življenje. Da bi v hvaležnosti občutil Božjo moč in ljubezen.
  2. Molite, da bi vaš otrok, ki odrašča, poslušal Božjo besedo
  Molite, da bi Gospod govoril vašemu najstniku skozi svojo Besedo in ga blagoslovil z vztrajanjem ob njej. Molite, da bi presojal vsako vprašanje, odločitev in željo skozi luč Božje besede in z veseljem sledili njenemu svetovanju.
  3. Molite, da bi znal razločevati
  Molite, da bi spoznal resnico in se upiral lažnemu poučevanju. Da bo v težkih trenutkih znal razločevati in slediti pravim nasvetom. Molite, da ga bodo vodili dobri učitelji in ljudje, ki ga bodo peljali po poteh Gospodovega načrta zanj.
  4. Molite, da bi se znal upreti skušnjavam in slabim zgledom in skušnjavam
  Molite, da se ne bo predajal kulturi današnjega sveta ali uničevalni sili pritiska vrstnikov, vendar bo trdno nasprotoval skušnjavam, s katerimi se sooča – s spolnimi, družbenimi, digitalnimi skušnjavami. Molite, da bi ga Sveti Duh vodil v pravičnosti. Molite, da bi najstnik z veseljem sprejel odgovornost in obdržal pravo smer.
  5. Molite, da mu Gospod da dobre prijatelje, vrstnike in druge ljudi dobre volje
  Molite, da mu Bog podari lepa prijateljstva, ki ga bodo spodbujala k osebni rasti in k življenju po evangeliju. Molite, da bodo preživeli čas s tistimi, ki mu bodo krepili vero in stali ob strani v težkih preskušnjah. Da bo srečeval dobrosrčne in poštene ljudi, ki ga bodo spodbujali k pravičnemu in poštenemu delu in življenju ter učenju.
  6. Molite, da bo gradil zdrave odnose doma in izven doma
  Molite, da bo gradil lepe in trdne odnose ter imel socialno mrežo dobrih znancev in prijateljev. Da bo znal odpustiti in se opravičiti. Da bo vedel, da je služenje bližnjemu in strpna pomoč ter pogovor z ljudmi nekaj lepega. Da bo opazil stisko in sočloveka in bil dober človek in dober kristjan. Molite, da bi ga Božji duh navdihoval in vodil v vseh njegovih odnosih, posebej pri iskanju življenjske poklicanosti.
  7. Molite za zaščito pred zlom in skušnjavami
  Molite k njegovemu angelu varuhu in nadangelu Mihaelu za zaščito pred zlom. Molite, da se vsi ti angeli borili ob njegovi rami in ga zaščitijo pred slabimi odločitvami. Molite, da bo svojo identiteto gradil v Gospodu in v veselju sledil Božjemu načrtu zanj.
  8.Molite zanj, da bo deležen krščanske vzgoje in družbe pri veroučnih skupinah, skavtih, duhovnih vajah, raznih krščanskih druženjih in da se ne bo odtujil krščanskemu nauku. Prosite Boga za pomoč in navdih ter vodstvo, kako naj ravnamo da bo prav.

  Najstniki, ko odraščajo in prebolevajo razne stiske in krize odraščanja najbolj potrebujejo našo potrpežljivost, ljubezen, mir, zaupanje, da mu stojimo vedno ob strani in svoj prostor. Seveda pa morajo vedeti, da jim boste vedno stali ob strani, takrat, ko in če vas bodo potrebovali. Če že od otroštva naprej skrbite za povezanost med vami in vašim najstnikom, se vam bo ta lažje odprl, ko bo starejši. Imate čustveno banko dobrih odnosov. Ne pozabite pa, da je treba v vsakem obdobju za to povezanost v odnosu in za otroka moliti Boga in biti vedno pozitiven za svojega otroka; nikoli pa ne dvomiti. Čeprav je vsak odraščajoči mladostnik edinstven, v resnici vsi iščejo svojo istovetnost kot posamezniki in si prizadevajo za čim večjo samostojnost. Iščejo pa tudi zglede, ki bi jim lahko sledili. In ravno to želim izpostaviti, kajti v tem leži ključ do razvoja njihove duhovnosti. Vera je sredstvo za razvoj trajne vezi med posameznikom in Sveto Trojico. Čeprav so mladostniki pogosto prepričani, da lahko vse storijo sami in ne potrebujejo nikogaršnje pomoči, obenem občutijo potrebo po povezanosti z “Nekom”, ki jih je ustvaril. Ker mladostniško obdobje zaznamuje intenzivno iskanje, lahko to izkoristimo in jim pokažemo, da je tudi Bog pomemben “zgled”, ki mu lahko sledijo.
  Božjo ljubezen in vero moramo najstnikom predstaviti kot nekaj resnično privlačnega. Naj naša dejanja govorijo o Bogu tudi takrat, ko ne izgovarjamo njegovega imena. Naj naši otroci spoznajo ljubečega, usmiljenega in pravičnega Boga – in ne, kar se zgodi tako pogosto, strogega Boga, ki zgolj kaznuje. Z zgledom, iskrenim verskim življenjem in dobroto ter ljubeznijo. Pomembna je harmonija med staršema v zakonu. Starši: potrudimo se in razvežimo Božje roke, da bo Bog lahko deloval svobodno in po svoji volji. Ne pokvarimo Mu načrta, ki ga ima za naše otroke. Ne bojmo se. Ne pozabimo, najprej in predvsem so to Božji otroci in če nam jih je Bog zaupal, ko so se rodili v ljubezni očeta in matere, je to storil zato, ker imamo od Boga dano sposobnost, da jih vodimo in njihove duše usmerjamo proti Nebesom. Tudi mi se lahko marsikaj naučimo od naših otrok!

  Uporabljeni lastni razmisleki in razni strokovni prispevki.

 16. Janez says:

  Misli o prijateljstvu med ljudmi in o kolegialnosti med sodelavci
  Mati Tereza pravi: »Prava ljubezen do bljižnjih je v tebi šele takrat, ko Te prizadene trpljenje drugih.«

  Knjiga pregovorov pravi:
  »Vsaka bol se da pregnati,
  vsaka rana ozdravi.
  Le eno srce moraš najti,
  da vsako bol s Teboj deli«.

  Arabski pregovor nas pouči:
  »Pojdi eno miljo, da obiščeš bolnika.
  Pojdi dve milji, da spraviš dva nasprotnika.
  Pojdi tri milje, da srečaš svojega prijatelja!«

  Knjiga modrosti nas poučuje:
  Pravi prijatelj je največje bogastvo,
  in če imaš dobrega prijatelja, ne potrebuješ ogledala.
  Prijatelj je človek, pred katerim smeš biti to, kar si.

  Prijatelja čutita veselje in naklonjenost ter odgovornost drug za drugega, kajti vse življenje smo odgovorni za tistega, ki smo ga spoznali in ki nam je poklonil svoje iskreno prijateljstvo. (Exupery v knjigi: Mali princ).

  Dar neba našega Boga
  Nekateri ljudje ne vedo, da so dar neba našega Očeta.
  Nekateri ljudje ne vedo, kako lepo je, da so in tvorno živijo v ljubezni.
  Nekateri ljudje ne vedo, kako dobro je, da jih lahko srečamo in se obogatimo.
  Nekateri ljudje ne vedo, kako tolažilen je že njihov nasmeh in tihi zgled, ki ga črpa od Njega.
  Nekateri ljudje ne vedo, kako ubogi bi bili brez njih.
  A vedeli bi, če bi jim to povedali: Ti ali jaz.
  Morda pa to niti ni potrebno, saj je to Božja Volja.

  Epikur: »Od vsega, kar ti modrost nakloni za popolnoma srečno življenje, je največ vredno, da imaš prijatelja.«

  »Prijatelj je tisti, ki nam pusti svobodo.« Debbie Alicen.

  »Prijatelji ne živijo samo v harmoniji, kot pravijo nekateri, temveč tudi v melodiji.« Henry David Thoreau.

  »Prijateljstvo poveča srečo in zmanjša bridkost, s tem da podvoji naše veselje in prepolovi žalost.« Joseph Adisson.

  »V samoti, v bolezni, v zadregi – že samo to, da veš, da imaš prijatelja, ti pomaga, da vzdržiš, četudi ti prijatelj ne more pomagati. Dovolj je že, da obstaja.« Pam Brown.

  »Prijateljstvo osrečuje kot sončni žarek; očaruje kot dobra zgodba; navdihuje kot pogumen voditelj; povezuje kot zlata veriga; Vodi kot nebeški privid.« Newell D. Hillis.

  »Prijatelj je človek, ki ve o tebi vse, ki te dobro pozna in te ima rad takšnega kot si, kljub vsem pomanjkljivostim, brez izjem.« Elbert Hubbard.

  »Prijateljstvo je balzam dragoceni; smehljaj med mrkimi obrazi; luč; samota, radost in v zavetje ključ.« Percy ByssheShelley.

  »Nagrada za prijateljstvo je prijateljstvo samo. Kdor upa na kaj drugega, ne razume, kaj je pravo prijateljstvo.« Ailred iz Rievaulxa.

  »Idealno prijateljstvo je prijateljstvo med dobrimi ljudmi in ljudmi z enakimi vrlinami. Živeti dobro življenje v dobro prijateljev, pa je vrhunec prijateljstva« Aristotel.

  »Brez ljudi se da preživeti, potrebuješ pa prijatelja.« Kitajski pregovor.

  »Prijateljstvo je kot drevo, ki ti daje zavetje.« Samuel Taylor Coleridge.

  »Če hočemo imeti prijatelja, moramo biti komu prijatelj.« (Ralph Waldo Emerson).

  »Prijatelji so tisti, ki tvorijo vaš svet.« Wiliam James.

  »Največ , kar lahko storim za svojega prijatelja, je to, da sem mu prijatelj.«Henry David Thoreau.

  »Če človek na poti skozi življenje ne spoznava novih ljudi, se kaj kmalu znajde zapuščen. Človek mora svoja prijateljstva nenehno vzdrževati.« Samuel Johnson.

  »Prijatelj je darilo, ki si ga podarimo, je drugi del nas, naša zrcalna slika.«

  »Prijatelj je človek, ki ga dobro poznamo in do katerega gojimo naklonjenost in pristna čustva. Ne samo, da nas prijateljstvo zavezuje, začenja se pravzaprav pri nas. Privlačna sila prijateljstva se poraja iz posameznikovih dejanj. Kaj naredi prijatelj? Kako se obnaša? Kaj prijatelj pričakuje od prijatelja? Odgovori se vrtijo okrog ene same besede – ljubezen, ki je brezpogojna in ki ničesar ne terja nazaj, kar je iskreno darovala drugemu. Prijatelj ima rad! Kadar se plete prijateljstvo med dvema človekoma, gre za dvosmerno cesto, na kateri so možni tudi obvozi, kadar pride do nesoglasja. Človeški odnosi so le redko ves čas gladki. Prijatelje druži skupni interes, pa tudi strpnost, razumevanje, iskrena dobrota in topla čustva. Prijatelji si želijo miru, koeksistence, dopolnjevanja in skupnega razvoja ter dobro počutje v družbi. Prijatelj te ne prehiti, ampak hodi s teboj z ramo ob rami. Prijatelj te v nesreči ne zapusti ampak ti stoji ob strani in ti nesebično pomaga. Prijateljstvo pa se začenja tako, da se naučimo biti svoj najboljši prijatelj. Kako to storimo? Tako, da spoznamo svoj pravi jaz in nato z vsem srcem, dušo in telesom ostanemo to, kar smo. Ko spoznamo svoj pravi jaz in v sebi odkrijemo še drage čudovite darove, se bomo lažje imeli radi. Ko spoznamo svojo pravo duhovno identiteto, bomo pričeli verjeti, da smo modri, ljubeči in trdni. Pa ne samo to, ponižno se bomo zavedli, da smo res takšni. Takrat pa ni več težko biti komu prijatelj. Ljubezen ima vedno moč. Ljubezen se razdaja, daje in sprejema najlepše ter najdragocenejše, kar smo in kar premoremo. Kadar smo trdni v prijateljstvu do sebe, ko napolnimo kamrico svojega srca z mirom, ljubečo energijo in dobroto ter strpnostjo, tedaj smo sposobni nuditi dar prijateljstva tudi drugim«.

  Molitev za prijateljstvo:
  Ljubezen ni nekaj zlitega, kjer bi se brez meja izgubili drug v drugega.
  Ljubljeni ostaja to, kar je, in pusti drugemu, da tudi on ali ona ostaja to, kar je.
  Ljubljeni potrebujejo med seboj dovolj prostora,
  da se ljubezen lahko razcveti,
  in prostor, kjer lahko domuje njihova skrivnost.
  Gospod, pomagaj nam, da se bomo zavedali, da je v našem prijateljstvu in ljubezni prisotna tvoja ljubezen,
  da bomo izgubili strah, da bi se naše prijateljstvo in ljubezen lahko izgubila.
  Če se naša ljubezen hrani iz Tvoje ljubezni,
  potem se ne oklepamo trdno drugega,
  potem mu pustimo svobodo in hvaležno uživamo ljubezen,
  ki priteka od Tebe k nam.
  (Pater Anselm Grün, 2010)

  ČE BI VSI OBJELI SVET IN POSTALI KAKOR BOŽJI OTROCI
  Z roko v roki sta se dva iskrena prijatelja podala na pot.
  Tako je bilo lažje, brez problemov ino zmot.
  Skupaj sta hodila, skupaj sta držala in se branila, skupaj sta upala in vztrajala na dolgi poti.
  V temni noči zaspala in skupaj zvezde odkrila.
  Njuna bližina sta bila radost, smeh in toplina.
  Res zanju niso bili pomembni kupi denarja.
  Bili so pa premnogi lepi trenutki prijateljstva ter jutranja zarja,
  ko sta povsod kot romarja hodila in ljudem pomagala, služila.
  Našla sta povsod le hrepenenje, da mali ljudje želijo le živeti,
  a kdove zakaj zaradi vojn in nasilja mora mnogo ljudi na svetu umreti?
  Kdo ve zakaj veliko ljudi in otrok mora lačnih zaspati?
  Moramo res vsi tako brezupno in žalostno brez rešitve in nade končati?
  Če pa skupaj vsi enotno roke bi sklenili …
  Če vsi skupaj enotno skupaj bi stopili …
  Če vsi skupaj ne glede na starost, raso, barvo ali izgled, objeli bi ves svet …
  Če bi ga z radostjo in dobroto prekrili …
  Svet ne bi bil od lakote in vojn preklet.
  Ljudje pa bi srečo in radost odkrili.
  Končan bi bil prepir.
  In na zemlji zavladala bi Božja ljubezen, sočutje, strpnost in mir.

  Janez AKA Dichter Hansi

 17. Janez says:

  Iz življenja lahko naredim več tako, da spremenim dosedanje ravnanje in odločitve
  Iz življenja lahko naredim več tako, da spremenim dosedanje ravnanje in odločitve

  Življenje je darilo, ki smo ga prejeli od Stvarnika ob rojstvu, na katerega nismo mogli dati in tudi nismo dali pristanka.
  Na svet smo prišli iz Ljubezni Staršev, da bomo kaj lepega in dobrega naredili zase in za druge, po čemer se nas bodo spominjali potomci. In Bog je Ljubezen.

  Prenova in ponovno rojstvo v življenju je mogoče, če to hočem,
  če zapustim dosedanja pota tavanja in brezuspešnega iskanja v materialnih bogastvih in nesreči bližnjih,
  prav tako, če ne iščem svojega smisla življenja v nesmislih in kratkotrajnih užitkih,
  saj tam dolgoročno ni sreče in zadovljstva, je le mamon brez Boga;
  če se potrudim ponovno premisliti in poiskati smisel in smoter v tem kar počnem in kar bi odslej rad počel,
  če poleg sebe vidim tudi stisko in potrebe bližnjega, ki rabi lepo besedo in pomoč,
  če se neham smiliti samemu sebi in odrinem v nove širjave na široko in globoko,
  ko uzrem sebe in druge v popolnoma novi luči in perspektivi,
  ko postanejo veliki problemi, ki me tarejo nenadoma nepomembni,
  saj so mi drugi pomagali odpreti oči, da spregledam in se zamislim ter marsikaj spremenim pri sebi.
  Ne potrebuješ razlagati in spreminjati drugih, prav je, da spremeniš predvsem sebe.
  Vsakdo vidi realnost na svoj način in ni objektivnih resnic mogočnežev in modrijanov.
  Vsakdo naj Moli Boga na svoj način, da bo ostal dober človek, strpen, ljubeč in da bo odpuščal krivice ter gradil naprej dobro na zemlji.

  Res je, da ko pomagaš drugim, s tem pomagaš tudi sebi.
  Egoizem ni rešitev, ampak poglabljanje problemov in stisk, saj imajo eni preveč, drugi pa premalo.
  Zastonj si prejel, zastonj dajaj naprej in povečalo se bo Tvoje notranje in zunanje bogastvo, kar Ti prinaša mir, strpnost in notranje zadovoljstvo in srečo. V Njem najdeš Mir in Srečo, ki si si jo zaslužil z dobrimi deli in ljubeznijo., ki jo je blagoslovil Bog.

  In prenovil bom svoje življenje in se bom ponovno rodil, saj verujem, da je vsak dan lahko nov začetek, zame in za druge s katerimi sobivam in da bo Gospod blagoslovil vse nas, ki hodimo po Njegovi Poti Evangelija k Njemu.

  Janez AKA Dichter Hansi

  Gospod reci le Besedo in ozdravljeni bomo vsi Tvoji Otroci vseh zablod in šli bomo k Tebi, ki si naš ljubeči Oče. Prosim pridi in nam pomagaj!

  Herr, sprich nur das Wort, und alle deine Kinder werden von allem Unheil geheilt, und wir werden zu dir gehen, der unser liebender Vater ist.

 18. Miro says:

  GOSPODOVA RADOST JE DELOVATI V ČLOVEŠKI DUŠI, JO NAPOLNJEVATI Z NJEGOVIM USMILJENJEM IN JO OPRAVIČITI!

  Besede življenja, ki jih je Jezus zaupal sv. Favstini Kowalski, veliki glasnici Božjega usmiljenja, namenjene pa so tudi nam:

  »Kako zelo hrepenim po zveličanju duš. Moja najljubša zaupnica, zapiši, da želim svoje Božje življenje prelivati v človeške duše in jih posvetiti, da bi hotele sprejeti mojo milost. Največji grešniki bi dosegli veliko svetost, če bi le zaupali mojemu usmiljenju. Moja notranjost je prenapolnjena z usmiljenjem in to se razliva na vse stvarstvo. Moja radost je delovati v človeški duši, jo napolnjevati s svojim usmiljenjem in jo opravičiti. Moje kraljestvo na zemlji je moje življenje v človekovi duši. Napiši, moja zaupnica, da sem jaz sam neposredni voditelj duš, posredno pa jih vodim po duhovniku in vsako vodim do svetosti, po poti, ki jo poznam samo jaz« (Dnevnik sv. Favstine Kowalske, 1784).

  Več o tem na http://www.sticna.com/Dnevnik_Svete_Favstine_Kowalske.pdf

  Božje usmiljenje, studenec bolnim in trpečim, zaupamo vate!
  Božje usmiljenje, tolažba in blagor vsem, ki so skesanega srca, zaupamo vate!
  Božje usmiljenje, ki vedno in povsod spremljaš vse ljudi, zaupamo vate!

 19. Hvala says:

  V ČEM JE PROBLEM POSTOPKA OPLODITVE Z BIOMEDICINSKO POMOČJO? Aleteia)

  https://si.aleteia.org/2019/11/26/to-so-zelo-dobre-alternative-umetni-oploditvi/

 20. Hvala says:

  PRAVA IN NAPAČNA BREZKRBNOST

  GRŠKI DUHOVNI PISATELJI GOVORIJO O AMERIMNIA. TO JE NOTRANJA OSVOBOJENOST OD VSEH “NEKORISTNIH IN KORISTNIH” SKRBI. (Sv . Janez Klimak). ZNANO JE, DA NOTRANJE SKRBI TEŽIJO ČLOVEKA BOLJ KAKOR ZUNANJE TEŽAVE.

  SVETI FRANČIŠEK SALEŠKI JE ZAPISAL GOSPE ŠANTALSKI: “LJUDJE TOLIKO RAZMIŠLJAJO O SEBI, SVOJIH POSLIH IN NJIH POMENIH, DA SO VEDNO BOLJ VZNEMIRJENI IN NEVEDO VEČ, KJ SPLOH HOČEJO. NEUSPEHI NAS POTLAČIJO, USPEHI NAS DVIGAJO; KRITIKA NAM JEMLJE VOLJO DO DELA; ; PRAZNA HVALA PODŽIGA V NAS IRACIONALNO VEDENJE IN NAS PRIVEDE DO TEGA, DA STORIMO KAKŠNO NEUMNOST. HOTE ALI NEHOTE SMO POD VTISOM OBČUTKOV, KI NE USTREZAJO RESNIČNOSTI.

  ČESTO PADEMO V SUŽENJSTVO NEVARNO LASKAVEGA IMENA: ZAVESTNO TEŽENJE K CILJU. PIKOLOVSKO SE DRŽATI VSEH NAJMANJŠIH PODROBNOSTI PREDHODNO OBLIKOVANEGA PROGRAMA ZA PRIHODNOST IMAMO ZA VPRAŠANJE ČASTI IN ZNAČAJNOSTI. TO DAJE VTIS PLEMENITOSTI DUŠE, MORDA CELO SVETOSTI. TUDI SV. IGNACIJ V DUHOVNIH VAJAH PRIPOROČA, NAJ NAREDIMO TAKŠEN PROGRAM.
  TODA OPOMBA NA ZAČETKU ISTEGA POGLAVJA VSE POJASNI: DUHOVNE VAJE OPRAVLJAMO Z NAMENOM, DA BI ” Z VSEMI MOČMI ISKALI IN NAŠLI BOŽJO VOLJO.”
  ———————————————————————————————————————————————————
  NAČRTI IN PROGRAMI ZA PRIHODNOST IMAJO SMISEL SAMO V TEJ POVEZAVI IN V TAKŠNEM RAZPOLOŽENJU DUHA. DRUGAČE POSTANEJO PROGRAMI TIRANI, KI ZAVAJAJO STRAN OD REALNOSTI IN VODIJO V FANATIZEM.
  ——————————————————————————————————————————————————–

  NE SMEMO SE TOREJ ČUDITI, ČE SO NEKATERI SVETNIKI IMELI ZA SKUŠNJAVO NE SAMO PROGRAME , AMPAK ŽE KAR SLEHERNO MISEL NA PRIHODNOST.
  SV. TEODIZIJ IZ KIJEVA JE UKAZAL VREČI V REKO KRUHKE, KI SO JIH PRINESLI NA SAMOSTANSKO MIZO, SAMO ZARADI TEGA, KER JIH JE KUHAR SHRANIL OD PREJŠNJEGA DNE. HOTEL JE, DA BI NJEGOVI MENIHI VSAK DAN ZAUPALI V DAR BOŽJE PREVIDNOSTI, NE DA BI DUHOVNO GOTOVOST IN UPANJE STAVILI V ZALOGE.
  ——————————————————————————————————————————————————-

  PODOBNA MISEL JE VODILA K USTANOVITVI t. i. BERAŠKIH REDOV. PRI TEM GRE ZA OBČUDOVANJE VREDNO VERO. TODA OKOLIŠČINE SO POVSOD PRISILILE REDOVNIKE, DA SO OMILILI STROGOST SVOJIH SVETIH USTANOVITELJEV.
  NEVARNOSTI SAMOPREVARE TUDI V TAKŠNI PRAKSI NE MANJKA.

  PRIMERA LAHKO TO POJASNI. NEDVOMNO JE DOBRO, ČE VOZNIK AVTOMOBILA NI VES PRESTRAŠEN IN VZNEMIRJEN OB MISLI NA MOŽNO NESREČO IN NEVARNOSTI , KI PREŽIJO NA CESTI, TER BREZ SKRBI SEDA ZA VOLAN. VENDAR TO VELJA SAMO POD POGOJEM, ČE PREJ POSKRBI, DA JE AVTO BREZ OKVARE IN ČE NATO UPOŠTEVA PROMETNE ZNAKE TER VOZI PREVIDNO. PODOBNO DRŽO JE ZAHTEVAL SV. FRANČIŠEK SALEŠKI V ODNOSU DO TELESA. “VEM, DA BOG ZAHTEVA, NAJ ME NE SKRBI PREVEČ NITI BOLEZEN NITI ZDRAVJE; VEM PA TUDI, DA JE IZRECNA BOŽJA VOLJ, DA POKLIČEM ZDRAVNIKA IN VZAMEM ZDRAVILA TAKRAT, KO JE TO POTREBNO.”

  S PSIHOLOŠKEGA VIDIKA STA SKRB IN PRETIRANA SKRB DVE ZELO RAZLIČNI STVARI. PREDSTOJNIKI , STARŠI IN VSI, KI JIM JE NALOŽENA KAKŠNA ODGOVORNOST, “SKRBIJO” ZA DOLOČENE “ZADEVE”. BOSSUET PIŠE, DA VDANOST V BOŽJO VOLJO HARMONIČNO USOZVOČI DVOJE GLASOV. PRVI PRAVI:”VERUJ, DA BOG ZA VSE SKRBI. ” DRUGI DODAJA , DA JE TREBA DELATI, BITI MARLJIV IN NE SKUŠATI GOSPODA.
  NAPAČNO ZAUPANJE V BOŽJO PREVIDNOST V MOLITVI PRIPELJE V KVIETIZEM, LENO PRIČAKOVANJE “NAVDIHOV” IN POBOŽNIH ČUSTEV; V PRAKTIČNEM ŽIVLJENJU TAKŠNA DRŽA MRTVI POBUDE ZA NAPREDEK V DOBREM.

  ZATO JE CERKEV OBSODILA TRDITEV MOLINOSA : “KDOR JE PREPUSTIL SVOJO SVOBODNO VOLJO BOGU, MU NI TREBA BITI VEČ V SKRBEH, NE ZA PEKEL, NE ZA NEBESA; NITI MU NI TREBA ŽELETI NITI LASTNE POPOLNOSTI, KREPOSTI, SVETOSTI IN CELO SVOJEGA ODREŠENJA NE.”

  ISTI AVTOR TUDI TRDI, DA BOGA SPLOH NIČESAR NE SMEMO PROSITI, ČEŠ, DA JE TO IZRAZ ČLOVEKOVE SVOJEVOLJNOSTI. KVIETISTI, KAKOR LACOMBE, SO PRETIRAVALI, GOVOREČ, DA SE TUDI NI POTREBNO PREVEČ UPIRATI SKUŠNJAVI, KER DA TUDI TE PRIHAJAJO OD BOGA. PO NJIH MNENJU NAJ BI SE ČLOVEK VDAL CELO V VEČNO KAZEN ( IN PRIVOLIL VANJO), KAR JE SEVEDA POPOLN NESMISEL. TO BI PO SV. TOMAŽU AKVINSKEM POMENILO ODLOČITI SE ZA GREH IN TOREJ ZAVRNITI BOŽJO VOLJO.

  LEP JE VZKLIK:”PUSTIMO GOSPODU DELOVATI.” DA BI SE PO TEM RAVNALI V PRAVEM TRENUTKU, JE DOBRO IMETI PRED OČMI MISEL P. SURINA V NJEGOVEM DUHOVNEM KATEKIZMU:” DOBRO JE PUSTITI GOSPODU BOGU DELOVATI, KADAR JE ON SAM NA DELU. VENDAR NI PRAV PREPUSTITI VSE GOSPODU, KADAR HOČE, DA NEKAJ NAREDIMO TUDI MI.”KAJTI TO JE BOŽJA VOLJA, VAŠE POSVEČENJE.” ( 1 Tes 4,3), ( Tomaš Špidlik-Osnove krščanske duhovnosti).

 21. Miro says:

  SVETI DUH JE NEIZČRPEN VRELEC BOŽJEGA ŽIVLJENJA V NAS – KRISTJAN MISLI IN DELUJE V SKLADU S SVETIM DUHOM – DRAGOCENI DAR SVETEGA DUHA: SMO LJUBLJENI OTROCI BOGA OČETA – PUSTIMO SE VODITI PO POTI LJUBEZNI!

  To so bistveni poudarki, ki jih je v eni od katehez leta 2013 izpostavil papež Frančišek. Te misli in spodbude so še dandanes zelo aktualne in so močan vir navdiha za delovanje v moči Svetega Duha. O tem je dobro ponovno razmišljati in seveda v skladu s tem tudi živeti.

  »Sveti Duh nas uči, da gledamo s Kristusovimi očmi, da živimo življenje, kot ga je živel Kristus, da razumemo življenje, kot ga je razumel Kristus. Zato živa voda, ki je Sveti Duh, odžeja naše življenje: govori nam, da nas Bog ljubi kot otroke, da lahko ljubimo Boga kot njegovi otroci in da z njegovo milostjo lahko živimo kot Božji otroci, kot Jezus,« je med drugim poudaril papež Frančišek.

  Katehezo je sklenil s povabilom, naj se pustimo voditi Svetemu Duhu: »Pustimo, da nam spregovori na srce in nam pove, da je Bog ljubezen, da nas vedno čaka, da je Oče, ki nas ljubi kot pravi očka. Zares nas ljubi. Poslušajmo Svetega Duha in nadaljujmo to pot ljubezni, usmiljenja in odpuščanja.«

  Več o tem na:
  https://www.nadskofija-ljubljana.si/papez-francisek-sveti-duh-je-neizcrpen-vrelec-bozjega-zivljenja-v-nas

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 22. Miro says:

  MILOSTI NI MOGOČE ZASLUŽITI, TEMVEČ JO BOG SVOBODNO DAJE!

  BOŽJA BESEDA: »Nebeško kraljestvo je namreč podobno hišnemu gospodarju, ki je šel zgodaj zjutraj najet delavce za svoj vinograd. Z delavci se je pogodil za en denarij na dan in jih je poslal v svoj vinograd. Okrog tretje ure je šel ven in videl druge na trgu postajati brez dela. Tudi tem je rekel: ›Pojdite tudi vi v vinograd, in kar je prav, vam bom dal.‹ In so šli. Okrog šeste in okrog devete ure je spet šel ven in storil prav tako. In ko je šel ven okrog enajste ure, je našel druge, ki so tam postajali, in jim je rekel: ›Kaj postajate tukaj ves dan brez dela?‹ ›Ker nas nihče ni najel,‹ so mu dejali. Tedaj jim je rekel: ›Pojdite tudi vi v vinograd!‹ Pod noč pa je gospodar vinograda rekel svojemu oskrbniku: ›Pokliči delavce in jim plačaj. Začni pri zadnjih in končaj pri prvih.‹ Pristopili so torej tisti, ki so prišli okrog enajste ure, in dobili vsak po en denarij. Ko so prišli prvi, so mislili, da bodo dobili več, vendar so tudi oni dobili vsak po en denarij. In ko so to prejeli, so godrnjali nad hišnim gospodarjem, češ: ›Ti zadnji so delali eno uro in si jih izenačil z nami, ki smo prenašali težo dneva in vročino.‹ Odgovoril je enemu izmed njih: ›Prijatelj, ne delam ti krivice. Ali se nisi pogodil z menoj za en denarij? Vzemi, kar je tvojega, in pojdi! Hočem pa tudi temu zadnjemu dati kakor tebi. Ali ne smem storiti s svojim, kar hočem? Ali je tvoje oko hudobno, ker sem jaz dober?‹ Tako bodo zadnji prvi in prvi zadnji.« (Mt 20, 1-16)

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Mt+20%2C1-16&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Iz Komentarja cerkvenih očetov: Neznani pisec pravi, da je »vinograd kraj za gojenje kreposti, kot so ljubeznivost, čistost, potrpežljivost in številne druge odlike.« Sveti Janez Krizostom pa o delavcih, ki so bili ob različnih urah poklicani na delo, torej »ob zori, ob devetih, opoldne, ob treh in ob petih popoldne, so tisti, ki so se pridružili Cerkvi v različnih starostnih obdobjih in živeli v pravičnosti.« Sv. Ciril Aleksandrijski razloži besedo ‘dan’, »s katero Jezus označi celotno obdobje, med katerim poudari različne trenutke od Adamovega prestopka, pravičnih pri njihovem pobožnem delu, da bi potem jim povrnil dolžno plačilo glede na njihova dejanja.« To bolj podrobno razloži Neznani pisec: »Bog je šel ob zori ven in je poklical Adama in tiste, ki so bili z njim, ob deveti uri je poklical Noeta in tiste, ki so bili z njim, ob poldne je poklical Abrahama, popoldne ob treh Mojzesa in Davida. Ob petih pa je poklical pogane.« Sveti Ciril Aleksandrijski pravi: »Po pravici da Gospod vsakemu njemu pripadajoči ‘denarij’, torej milost Svetega Duha.« Gregor Veliki zato pravi: »Nihče se ne sme pritoževati nad velikodušnostjo Boga, da je dovolil tistim, ki so manj delali, vstopiti v nebeško kraljestvo (povzeto po spletni strani: hozana.si).

  Bog ne daje milosti tako kot se daje dnevna ali mesečna plača, temveč jo daje svobodno, kadar hoče in komur hoče (Razloženi evangeliji, France Rozman). Priporočimo se Svetemu Duhu, da bi se v življenju dokopali do spoznanja, da milosti ni mogoče zaslužiti, temveč jo Bog svobodno daje. V tem duhu ponižno molimo za vse trpeče osebe, posebej za osebe, ki se priporočajo v molitev v rubriki: »Prosim za molitev«.

  MOLITEV ZA ŽIVLJENJE USMILJENJA
  (sv. Favstina Kowalska)

  V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.

  Ves se želim spremeniti v tvoje usmiljenje, da bi bil živi odsev tebe,
  o Gospod. Naj ta največja božja lastnost, to je brezmejno božje usmiljenje,
  skozi moje srce in mojo dušo dospe k bližnjim.

  Pomagaj mi, Gospod, da bi bile moje oči usmiljene, da bi nikoli ne sumničil
  in ne sodil po zunanjosti, ampak iskal to, kar je v dušah mojih bližnjih lepo,
  in jim pomagal.

  Pomagaj mi, Gospod, da bi bil moj sluh usmiljen, da bi se sklanjal k bližnjim
  v potrebah, da bi moja ušesa ne bila brezbrižna ob bolečini in vzdihljajih
  bližnjih.

  Pomagaj mi, Gospod, da bi bil moj jezik usmiljen, da bi o svojih bližnjih
  nikoli ne govoril zaničljivo, pač pa da bi imel za vsakega besedo tolažbe in
  odpuščanja.

  Pomagaj mi, Gospod, da bi bile moje roke usmiljene in polne dobrih del,
  da bi svojim bližnjim znale delati le dobro in bi nase sprejemal težja in
  napornejša opravila.

  Pomagaj mi, da bi moje noge bile usmiljene, da bi svojim bližnjim vedno
  hitele na pomoč, ne oziraje se na svojo onemoglost in utrujenost. Služenje
  bližnjim je moj pravi počitek.

  Pomagaj mi, Gospod, da bi bilo moje srce usmiljeno, da bi čutil vse
  trpljenje bližnjih in da nikomur ne odrečem svojega srca.

  Iskreno se bom srečeval tudi s tistimi, za katere vem, da bodo zlorabljali
  mojo dobroto, toda sam se bom zaprl v Srce usmiljenega Jezusa.

  O svojem trpljenju bom molčal.

  Moj Gospod, naj se tvoje usmiljenje odpočije v meni.

  Moj Jezus, spremeni me v sebe, kajti ti zmoreš vse.

  Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu, kakor je bilo v začetku, tako zdaj in
  vselej in vekomaj. Amen!

  Božje usmiljenje, neizmerno v zakramentu evharistije in duhovništva, zaupamo vate!
  Božje usmiljenje, studenec bolnim in trpečim, zaupamo vate!
  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

 23. Miro says:

  MOLIMO, DA BI LAHKO BOLJE RAZUMELI POMEN MARIJINIH BESED: »ZGODI SE MI PO TVOJI BESEDI!«

  Sv. Maksimiljan Kolbe nam kot izjemen Marijin častilec in uresničevalec Božje volje gotovo ne govori iz nekega duhovnega lagodja, ampak nas pričevanjsko nagovarja s svojim trpečim življenjem, trdno zasidranem v Križanem, za kar je daroval tudi svoje življenje.

  »Veliko moramo moliti, da bi lahko bolje razumeli pomen besed, ki jih je Brezmadežna izgovorila v uri oznanjenja: »Glej, dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi!« Naj se zgodi, kar hoče Bog. V teh besedah je zajeta vsa blaženost, toda tudi naša naloga tukaj na zemlji« (sv. Maksimiljan Kolbe).

  Molimo, da bi mogli s pomočjo Svetega Duha bolje umevati pomen Marijine ponižnosti in njenih besed ter živeti v skladu z Božjo voljo!

  O Marija, brez madeža izvirnega greha spočeta, prosi za nas, ki se k tebi zatekamo!

 24. Janez says:

  BITI SKUPAJ Z JEZUSOM V NJEGOVEM POČITKU IN MIRU WKG Schweiz Deddo
  Kako izgleda vaša trenutna življenjska situacija? Ali nosite obremenitve v življenju, ki vas obremenjujejo? Ste porabili svojo energijo in šli do skrajne meje, ki si jo lahko privoščite in zmorete? Vaše življenje, kot ga doživljate zdaj, je preobremenjeno in čeprav si hrepenite po globljem počitku, ne morete najti Božjega Miru in nobene sprostitve. Jezus vas kliče, da pridete k njemu: “Pridite k meni, vsi, ki ste težki in obremenjeni. Želim vas osvežiti. Vzemite moj jarem na vas in se učite od mene; ker sem krotkega in ponižnega srca; našli boste mir za svoje duše. Kajti moj jarem je nežen in moje breme je lahkotno »(Mt 11,28-30). Kaj nas Jezus zapoveduje s svojim pozivom? Imenuje tri stvari: “Pridite k meni in vzemite moj jarem na vas in se učite od mene”. Pridite in jaz vas bom poživil.

  Pridi k meni
  Jezus nas vabi, da se približamo in živimo v njegovi navzočnosti. Odpre nam vrata, da bi lahko z njim postali tesnejši odnos. Veseli smo, da smo z njim in da ostanemo z njim. Vabi nas, da z njim gojimo več druženja in ga spoznamo bolj intenzivno – tako, da ga z veseljem spoznamo in mu zaupamo, kdo je.

  Vzemite moj jarem nase pravi Jezus
  Jezus govori občinstvu ne samo, da pride k njemu, ampak tudi, da vzame njegov jarem. Zavedajte se, da Jezus ne govori samo o svojem “jarmu”, ampak izjavlja, da je njegov jarem, kakor bi bil, “njegovo breme”. Jarm je bil lesen oprtnik, ki je bil pritrjen na vrat dveh živali, predvsem volov, tako da sta lahko skupaj zbrala tovor. Jezus jasno razlikuje med bremeni, ki jih že nosimo, in tistimi, ki nam jih je dolžan nositi. Jarm nas povezuje z njim in vključuje nov tesen odnos. Ta odnos je del tega, da lahko hodimo v občestvu z njim. Jezus nas ni poklical k veliki skupini. Želi živeti v osebnem dvosmernem odnosu z nami, ki je blizu in vseprisoten, da bi lahko rekel, da smo z njim povezani kot z jarmom! Prevzemanje Jezusovega jarma pomeni živeti vse svoje življenje v skladu z njim. Jezus nas pokliče v intimno, dosledno, dinamično razmerje, v katerem raste naše razumevanje Njega. Rastemo v tem odnosu s tistim, s katerim smo povezani v jarem. Ko vzamemo naš jarem, ne poskušamo zaslužiti njegovega usmiljenja, ampak rduhovno rastemo, da ga sprejmemo od njega.

  Učite se od mene
  Da nas je Jezus našel pod jarmom, ne pomeni le sodelovati v njegovem delu, ampak tudi z odnosom z njim, da bi se učil od njega. Tukaj je podoba učenca, ki je povezan z Jezusom, katerega pogled se v celoti osredotoči na njega, namesto da bi samo hodil ob boku in gledal pred njim. Morali bi hoditi z Jezusom in od njega vedno prejeti svojo perspektivo in navodila. Poudarek ni toliko na obremenitvi, ampak na tisti, na katero smo povezani. Življenje z njim pomeni, da se vedno več o njem uči in resnično prepozna, kdo v resnici je.

  Nežen in lahek je jarem pravi Jezus
  Jarem, ki nam ga Jezus ponuja, je nežen in prijeten. Drugje v Novi zavezi se uporablja za opis Božje vrste in dobronamernih dejanj. “Okusil si, da je Gospod prijazen” (1, Peter 2,3). Luka opisuje Boga: “On je prijazen do nehvaležnih in zlobnih” (Lk 6,35). Jezusovo breme ali jarem je tudi “lahko”. To je morda najbolj čudna beseda, ki jo uporabljamo tukaj. Ali ni obremenitev opredeljena kot težka? Če je lahka, kako je lahko breme? Njegovo breme ni enostavno, nežno in lahkotno, ker je manj obremenjeno od našega, ampak zato, ker nas skrbi naše sodelovanje v njegovem ljubečem odnosu, ki je v občestvu z Očetom.

  Najdi mir
  S tem deljenjem tega jarma in učenjem od njega, kar nam je povedal Jezus, nam daje počitek. Za poudarek, Jezus dvakrat ponovi to misel, in drugič reče, da najdemo počitek “za naše duše”. Koncept počitka v Svetem pismu presega zgolj prekinitev našega dela. Povezuje se z hebrejsko idejo Shalom – Shalom je Božji namen, da ima njegov narod blaginjo in dobro počutje ter da pozna dobroto Boga in njegove poti. Razmislite: kaj Jezus želi dati tistim, ki jih je sam poklical? Zdravilni počitek za njihove duše, osvežitev, celostno počutje. Lahko zaključimo, da nas druge obremenitve, ki jih nosimo s seboj, ko ne pridemo k Jezusu, naredijo resnično utrujene in ne puščajo miru. Biti z njim in se učiti od njega je naš sobotni počitek, ki sega v globino, kdo smo.

  Krotkost in ponižnost
  Kako to, da mu Jezusova krotkost in ponižnost omogočata, da nam da počitek za dušo? Kaj je Jezus posebej pomemben? Pravi, da je njegov odnos do Očeta odnos pravega dajanja in sprejemanja. “Vse mi je dal moj oče in nihče ne pozna sina razen očeta; in nihče ne pozna Očeta kot samo Sina, ki ga Sin želi razodeti »(Mt 11,27). Jezus je vse prejel od Očeta, ker mu jih je Oče dal. Odnos z Očetom opisuje kot odnos medsebojnega, osebnega in intimnega poznavanja. Ta odnos je edinstven – nihče razen Očeta, ki pozna Sina na ta način, in ni nikogar razen Sina, ki tako Očeta pozna Očeta. Njihova intimna in večna bližina pomeni medsebojno poznavanje. Kako Jezusov opis sebe, kot krotkega in iskrenega, visi z opisom odnosa, ki ga ima s svojim očetom? Jezus je “prejemnik”, ki prejme od tistega, ki ga dobro pozna. Ne samo, da navzven odklanja Očetovo voljo, ampak da velikodušno, kar mu je bilo prosto dano. Jezus je vesel, da živi v miru, ki izhaja iz delitve razumnega, ljubečega in dajanja odnosa z Očetom.

  Jezusovo občestvo
  Jezus je dinamičen in nenehno povezan z Očetom pod jarmom in ta vez obstaja že stoletja. On in Oče sta ena v pravem odnosu do dajanja in sprejemanja. V Janezovem evangeliju pravi, da dela in govori samo to, kar vidi, sliši in spolnjuje ukaze Svojega Očeta. Jezus je ponižen in ponižen, ker je povezan z Očetom v svoji ljubezni. Jezus pravi, da so edini, ki poznajo Očeta, tisti, ki jih je nameraval razkriti. Kliče vse, ki so spoznali, da so naporni in obremenjeni. Klic je namenjen vsem ljudem, ki so naporni in obremenjeni, resnično vpliva na vse. Jezus išče ljudi, ki so pripravljeni sprejeti nekaj.

  Delitev bremena
  Jezus nas kliče na “borzo prenašanja bremen tovora”. Jezusova zapoved, ki naj bi prišla, da bi sprejela in se učila od, pomeni zapoved, da se sprostimo vseh težkih bremen, s katerimi smo prišli k Njemu. Odrečemo se jarmu in mu ga damo. Jezus nam ne ponuja svojega bremena in jarma, da bi dodal svoje obstoječe bremena in jarem. Ne daje nasvetov o tem, kako lahko učinkoviteje ali učinkovito prenašamo svoje tovore, da bi jih naredili lažje. Ne daje nam ramenskih blazinic, tako da nas trakovi naših tovorov potiskajo manj strmo. Ko nas Jezus pokliče v edinstven odnos z njim, nas izzove, da Mu predamo vso težino bremena, kolikor pač tehta. Ko poskušamo vse prenašati sami, pozabimo, kdo je Bog in ne gledamo več na Jezusa. Ne poslušamo ga več in pozabljamo, da ga poznamo. Breme, ki ga ne odlagamo na Jezusa, je v nasprotju s tem, kar nam je Jezus dejansko daroval.

  Ostani v meni in jaz v tebi pravi Jezus učencem
  Jezus je svojim učencem zapovedal, naj ostanejo v njem, ker so njegova trta in trta. “Ostani v meni in jaz v tebi.” Kako trta ne more roditi sadja samega sebe, če ne ostane na trti, tako ne boste obstali, če ne boste ostali z menoj. Jaz sem trta, vi stemladike na tej trti. Kdor ostane v meni in jaz v njem, prinese veliko sadu; ker brez mene ne morete storiti ničesar »(Joh 15,4-5). Jezus vas kliče, da vsak dan ponovno zaslužite to čudovito, življenje dano z jarmom. Jezus si prizadeva, da bi nam omogočil, da živimo vedno bolj v njegovi duši – miru, ne samo, ko se zavedamo, da jih potrebujemo. Da bi delil svoje jarme, nam bo pokazal več o tem, kaj še vedno nosimo, ki resnično ustvarja utrujenost in nas ohranja, da živimo v njegovem počitku. Mislimo, da bi lahko kasneje prevzeli njegov jarem, potem ko smo obvladali razmere in umirili stvari. Potem, ko so v redu, ko je bolj praktično živeti in delovati v položaju, v katerem iz njega dobimo vsakodnevni počitek.

  Jezus veliki duhovnik in Odrešenik
  Ko predate vse svoje breme bolezni, skrbi in težav Jezusu, zapomnite si, da je On Gospod, naš veliki duhovnik in naš Odrešenik. Kot naš veliki veliki duhovnik že pozna vsa bremena in jih je vzel na sebe in prevzame naše. On je prevzel naša težavna in zavožena življenja na raznih krivih in grešnih stranpoteh Življenja, vse naše probleme, borbe, grehe, strahove, napore, iskanja itd. In je naredil vse, da nas ozdravi od znotraj v naših dušah. Lahko mu zaupaš. Ni vam treba skrbeti za predajo težav: stara bremena, nove borbe, majhna, navidezno nepomembna bremena ali tista, ki se zdijo zelo velika. Pripravljen je in vedno zvest – povezan si z njim in on z Očetom, vse pa je povezano v Svetem Duhu. Ta proces rasti, da se navadite na popolno vez z Jezusom – odvrnitev od vas k njemu, novo življenje v njegovem počitku – se nadaljuje in krepi vaše celotno življenje. Nobenega sedanjega ali preteklega boja in nobene skrbi ni nujnejše, kot vam je to všeč. Zakaj te kliče Jezus k sebi? Da sami delimo in uživamo po Njem v svojem življenju, v svojem počitku brez raznih bremen in da nam podari Božji Mir. Tega se morate zavedati, ko nosite napačne obremenitve in jih nosite s seboj. Obstaja samo eno breme, ki ste ga pozvani nositi in to je Jezus Odrešenik in Učenik. In On nam hoče pomagati on nas Odrešiti.

  Avtor Cathy Deddo, medmrežje Weltweite Kirche Gottes Schweiz

  MOLITEV ZA VSE, KI SO NAM BLIZU
  Jezus, Marijin sin, ko si umiral na križu, si še poskrbel za svojo Mater Marijo.
  Tako Ti hočemo tudi mi po Tvojem zgledu slediti in Moliti za vse, ki so nam dragi in blizu.
  Prosimo Te za Milost, da ne bi tega nikoli pozabili.
  Vodi nas vse k Luči Svcoje Resnice in nas v Njej ohrani.
  Prosimo podari nam poseben Dar Stanovitnosti.
  S tem namenom molimo za starše, očeta in mater,
  za brate in sestre, sorodnike in prijatelje,
  za učitelje in učence,
  za stanovske tovariše in predstojnike,
  za sosede in znance,
  za tiste ki nam izkazujejo Dobrote in Usluge,
  kakor tudi za tiste, ki nam nasprotujejo in nam hočejo slabo.
  Prosimo Te tudi za obrekovalce in preganjalce, bodi jim blizu s svojim Usmiljenjem.
  Prosimo Te gospod za vse Žive in Rajne,
  ki so se poslovili od nas.
  Sprejmi jih k Sebi, da bodo pri Tebi Živeli v Večni Sreči. Amen

  Molitev po kardinalu in svetniku Johnu Henryju Newmanu.

 25. Janez says:

  Zgodba o spreobrnitvi naravnanosti mlade neveste do Indijancev v kalifornijski puščavi
  Mlada nevesta je med vojno sledila soprogu v vojaško taborišče na rob kalifornijske puščave. Na vsak način je hotela biti z njim, čeprav ji je mož odsvetoval, saj so bile življenjske razmere milo rečeno primitivne. Edino razpoložljivo bivališče je bila napol podrta koliba blizu indijanske vasi. Podnevi je bilo neznosno vroče, 46 ̊ C v senci, poleg tega je še bril veter, ki je nosil pesek in prah. Dnevi so bili dolgi in pusti. Njeni edini sosedje so bili Indijanci, ki pa niso govorili angleško. Ko je njen mož prejel ukaz za dvotedenske manevre v puščavi, so jo osamljenost in neznosne življenjske razmere zlomile. Pisala je mami in priznala, da ne zdrži več in da se bo vrnila domov. Že kmalu je prejela materin odgovor, ki je vključeval tudi naslednji vrstici: Dva moža sta gledala iz ječe, eden videl (gledal) je blato, drugi zvezde blesteče. Ko je znova in znova prebirala ti dve vrstici, se je začela sramovati. Dejansko si ni želela zapustiti moža. Prav – se je odločila – pa bom poiskala zvezde. Odločila se je, da se bo spoprijateljila z Indijanci in jih prosila, naj jo naučijo tkati in lončariti. Spoznala je njih, njihovo kulturo in zgodovino. Ko je začela proučevati puščavo, je odkrila njene čudovite zaklade in bogastva. Sčasoma je postala taka izvedenka in strokovnjakinja za puščavo in življenju Indijancev, da je o tem napisala knjigo. Kdo pa,smo mi, da bi postrani in zviška gledali na Indijance ali ljudi, ki so različni od nas? Vsi smo Božji Otroci enega Boga Stvarnika, ki ljubi enako vse Ljudi brez razlik in izjem.

  Kaj se je pri tem spremenilo? Niti puščava niti Indijanci, temveč mlada nevesta sama in njena naravnanost ter odnos z Indijanci v puščavi. S spremembo svoje prvotne negativne naravnanosti je nesrečne okoliščine spreobrnila in spremenila v čudovito izkušnjo sama.

  Nauk: Ne moremo se vrniti v preteklost in začeti znova, vendar pa lahko začnemo sedaj in pridemo do čisto novega konca, kjer smo pravzaprav s spreobrnitvijo nas samih del rešitve in ne del problema. Tudi mi lahko z Božjo Pomočjo in svojo spreobrnitvijo spremenimo svojo naravnanost tako, da manj grešimo in s tem manj žalimo Boga in z Molitvijo k Bogu ter branjem Božje Besede v Bibliji in Evangeliju prosimo Boga za Odpuščanje, Vodstvo in Poduk, kaj naj delamo in naredimo, da bomo sledili Božjemu Nauku in spolnjevali Božjo Voljo ter bili dobri Ljudje in Dobri Kristrjani Bogu v Čast in Slavo Vekomaj. Amen. Janez


  Zgodba o psičku
  Neki lastnik trgovine je na vrata obesil napis MALI PSIČKI NA PRODAJ! Ta napis je mamil otroke. K prodajalcu pristopi deček in ga vpraša: »Koliko stanejo ti psički?« Lastnik reče: »Med 30 in 50 €.« Deček potegne iz žepa kovance in pravi: »Imam le 2,5€. Jih smem pogledati?« Lastnik se nasmeje in zažvižga. Iz pasje hišice priteče psička in njenih pet mladih psičkov, eden od njih pa je ostal zadaj. Deček takoj opazi psička, ki je zaostajal, pa vpraša: »Kaj pa je temu psičku?« »Ta je drugačen od ostalih, s poškodovano tačko se je že rodil, tako da vse svoje življenje ne bo zmogel tekati tako kot drugi psički.« Nato deček takoj zaprosi: »Prav tega kužka bi želel kupiti.« »Ampak fantič, ta kuža je poškodovan, tega ne moreš kupiti. Če pa želiš ravno tega, ti ga podarim.«

  Deček razočaran pogleda prodajalca v oči in reče: »Ne želim, da mi ga podarite, želim ga kupiti. Zdaj vam dam 2,5€ in vsak mesec 50 centov, dokler ga ne izplačam.« Nato prodajalec odgovori: »Ta kuža ne stane nič, saj ne zmore ne teči ne skakati, kot to počnejo mali psički.« Nato deček pogleda v tla, dvigne levo hlačnico, pokaže svojo protezi in pravi: »Tudi jaz ne zmorem tekati in skakati tako kot drugi otroci, zato bi rad prav tega poškodovanega psička, ker ga bom le jaz lahko razumel.« Prodajalec se zamisli in s solznimi očmi reče: »Dragi deček, želim si, da bi vsi moji psički dobili tako dobrega gospodarja kot si ti.«

  V življenju je pomembno, da te nekdo ceni in sprejema takšnega, kot si. Prav tako je pomembna Dobrota in Sočutje med Ljudmi. Dobri prijatelji so kot zvezde; ne vidiš jih vedno, a veš, da so vedno tukaj med nami. Brez Njih bi bilo naše Življenje Težje in z manj Upanja. Tudi Naš Bog je Vedno pri Nas in v Nas, čeprav ga dostikrat ne Vidimo in ne Opazimo v Soljudeh in v Naravi, ki nas obkroža. On je naš Odrešenik, Brat, Prijatelj, Učenik, On je Alfa in Omega Stvarstva ki nas brezpogojno Ljubi in nam Odpušča, če le Verjemo Vanj in ga prosimo za Vodstvo in Odpuščanje. On je Naše Vse, ki nam daje Vodstvo, Ljubezen, Upanje in Moč, da ne zaidemo, ampak da gremo po Poti Odrešenja k Njemu tako, da Ljubimo in spolnjujemo Božjo Voljo. Bogu Čast in Slava Vekomaj. Amen. Janez

 26. Janez says:

  POSLEDNJI BODO PRVI IN PRVI POSLEDNJI Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 20,1-16)

  Povabilo Gospoda se za vse ljudi vseskozi nadaljuje. Danes stopa na poti in vabi v svoj vinograd zastonjske ljubezni, vabi v nenehno občestvo z Njim, kjer je vse, kar je Njegovo, tudi naše. Bog odhaja na ulice in išče človeka, da bi ga ponovno poklical v Odnos s seboj. Išče ga zgodaj zjutraj, ob devetih, ob poldne, ob treh in ob petih popoldne. Simbolno to pomeni vedno! Bog od prvega padca naprej ni nehal klicati in iskati človeka, ki poseda na trgih in ulicah, izgubljen in brez Očeta. Človek od greha naprej ne ve več, kaj pomeni biti sin, ne ve, kaj pomeni “biti najet” oziroma poklican. Klic je tisti milostni trenutek, ki se zgodi, ko Gospod vstopi v življenje posameznika in ga povabi v odnos širšega občestva. Konkretno in neizbrisno se je to zgodilo pri krstu, ker se pa radi izgubljamo in odhajamo v staro, Bog sam ne odneha prihajati na naše poti in v naše misli, četudi so te daleč od Njegovih in klicati nazaj v lepoto novega. Delavci v vinogradu simbolno predstavljajo ljudi, ki so že vstopili v Kristusovo Telo. In vendar ne pomeni, da so tisti, ki so “znotraj” tudi zares spoznali Očeta. Zakaj bi sicer godrnjali?

  Ti delavci, ki jih gospodar v priliki prve najame, imajo držo starejšega sina iz druge Jezusove prilike. So v tem, kar je Očetovega in vendar ne prepoznajo Očeta. Zanje ostaja gospodar, oni pa tisti, ki si morajo ljubezen prislužiti in se izkazati. V taki logiki je še kako pomemben vsak denarij, še bolj pa je pomembno ali je so-služabnik prejel več kakor jaz. Misel starega človeka, ki je daleč pod mislijo Boga, kakor beremo v prvem berilu. In Oče vnovič na zadnjih in izgubljenih, ki so najdlje posedali brez Očeta, pokaže, da je logika Ljubezni drugačna. On namreč hodi in kliče. In kdorkoli vstopi, vstopi v njegovo polnost, kjer si ni potrebno kupovati, ampak le sprejeti držo obdarovanih sinov in hčera.

  Ponovno nekaj, kar sodobnega človeka vznemirja, saj v tem ni štetja, ampak le veselje nad lastno obdarovanostjo, posledično pa tudi nad obdarovanostjo tistega, ki ga ta Ljubezen najde. Četudi šele ob “koncu dneva”. Kjer Nekdo daje, ni več prvega in zadnjega, ampak je samo obdarovani. Še več, prvi je ravno tisti, ki uspe dati sebe nazaj, na zadnje mesto in tako pripravi prostor milosti, ki je ne gre prehitevati ali celo ukazovati. Prvo in zadnje mesto v Božji misli tako vedno sovpadata. Pavel pravi: “Življenje je zame Kristus.” Ko človek to okusi, se preprosto hoče manjšati, da bi On rastel (prim. Jn 3,30). Nenazadnje pa je tudi pomembno izpostaviti dejstvo, da Gospod spoštuje čas čakanja in iskanja. Tisto celodnevno posedanje v odsotnosti Očeta, tisto dolgo in mučno čakanje, ko človek ne ve, kam spada in kje je njegovo mesto, Gospod ovrednoti tako zelo, da ga izenači s tistimi, ki so cel dan smeli delati v Njegovem vinogradu. Obojni so namreč prenašali težo dneva in vročino, tisti “zadnji” morda težjo kakor “najdeni”.

  Zato bodo poslednji prvi in prvi poslednji. Vsakemu od nas je potrebno nenehno spreobračanje iz logike naših misli in naših poti posameznika, ki rešuje sebe, v logiko Boga, njegovih misli in poti, ki vedno rešujejo drugega in zato vključujejo daritev sebe. Tu pa odpade štetje in kupovanje naklonjenosti, ostane pa polnost veselja nad Očetovim zagotovilom ljubezni: “Otrok, ti si vedno pri meni in vse, kar je moje, je tvoje.”(Lk 15, 31). Če se tega zavemo, se lahko tudi mi, skupaj z Očetom v polnosti veselimo vsega, kar milost dela v življenju drugega: “Poveseliti in vzradostiti pa se je bilo treba, ker je bil ta, tvoj brat, mrtev in je oživel, ker je bil izgubljen in je najden” (Lk 15, 31).

  Na Tvojo Besedo, avtorica prispevka iz knjige je Anja Kastelic

 27. Hvala says:

  DAR RAZLOČEVANJA

  DELA HUDOBNEGA DUHA

  Tista, ki nas vlečejo, da bi pad-
  li v neurejenost. To je vse, kar pov-
  zroča nemir, nered, zaskrbljenost,

  žalost, razburjenje, obup, kar izha-
  ja iz napuha, napačne ponižnosti,

  iz trdega in zaprtega srca, zagrenje-
  ne gorečnosti, hinavščine, domiš-
  ljavosti, slabih namenov, trdovrat-
  nosti, obsojanja … Skratka, pod

  vplivom hudega duha je človek, ki
  govori stvari v nesoglasju z vero, še

  posebej tisti, ki govori slabo o Kri-
  stusu in ne priznava, da je Jezus

  Bog. Pod vplivom hudobnega du-
  ha deluje tudi tisti, ki ne spoštuje

  zakonite oblasti in ne izpolnjuje
  svojih državljanskih dolžnosti.

  Prav zaradi pomanjkanja daru
  razločevanja si je človek začel
  domišljati, da je sam sebi cilj, sam
  sebi dovolj, edini oblikovalec in
  ustvarjalec svoje lastne zgodovine.

  Zato se lahko tudi v Cerkvi pojavi-
  jo lažni preroki, samooklicani ka-
  rizmatiki, “verni” vedeževalci, “po-
  božni” zdravilci, promotorji “kato-
  liške” joge in še česa.

  https://drive.google.com/file/d/0B5LIn–wC0PdSlRGSzNuWFhUcVk/view

  • Miro says:

   BOŽJA BESEDA O TEM, KAKO SPOZNAVAMO BOŽJEGA DUHA – DUHA RESNICE!

   »Ljubi, ne zaupajte vsakemu duhu, ampak duhove preizkušajte, ali so od Boga, kajti veliko lažnih prerokov je prišlo v svet. Božjega duha spoznavate po tem: vsak duh, ki prizna, da je Jezus Kristus prišel v mesu, je od Boga; noben duh, ki Jezusa ne priznava, pa ni od Boga. To je duh antikrista, o katerem ste slišali, da pride, zdaj pa že je v svetu. Otroci, vi ste od Boga in ste jih premagali, ker je tisti, ki je v vas, večji od onega v svetu. Oni so od sveta. Zato govorijo iz sveta in svet jih posluša. Mi pa smo od Boga in vsak, kdor pozna Boga, nas posluša. Kdor pa ni od Boga, nas ne posluša. Po tem spoznavamo duha resnice in duha blodnje« (1 Jn 4, 1-6).

   O PRIDI, STVARNIK, SVETI DUH!

   O pridi, Stvarnik, Sveti Duh,
   obišči nas, ki tvoji smo,
   napolni s svojo milostjo
   srce po tebi ustvarjeno.

   Ime je tvoje Tolažnik
   in dar Boga najvišjega,
   ljubezen, ogenj, živi vir,
   posvečevalec vseh stvari.

   Razsvetli z lučjo nam razum,
   ljubezen v naša srca vlij,
   v telesni bedi nas krepčaj,
   v slabosti vsaki moč nam daj.

   Odženi proč sovražnika
   in daj nam stanoviten mir,
   pred nami hodi, vodi nas
   in zla nas varuj vsakega.

   Po tebi naj spoznavamo
   Očeta in Sina božjega,
   In v tebe trdno verujemo,
   ki izhajaš večno iz obeh. Amen.

 28. Miro says:

  GOSPOD, DAJ MI POZORNO SRCE, KI BO SLIŠALO TVOJO BESEDO IN JO OHRANILO, DA BO PRINESLA SADOVE!

  BOŽJA BESEDA: Ko se je zbirala velika množica in so ljudje iz raznih mest prihajali k njemu, je spregovoril v priliki: »Sejalec je šel sejat svoje seme. Ko je sejal, je nekaj semena padlo ob pot. Pohodili so ga in ptice neba so ga pozobale. Drugo je padlo na skalo, in ko je pognalo, se je posušilo, ker ni imelo vlage. Drugo je padlo med trnje, in trnje, ki je zrastlo z njim, ga je zadušilo. In spet drugo je padlo v dobro zemljo in pognalo ter obrodilo stoteren sad.« Ko je to povedal, je zaklical: »Kdor ima ušesa za poslušanje, naj posluša!«

  Namen prilik

  Njegovi učenci so ga spraševali, kaj pomeni ta prilika. Rekel jim je: »Vam je dano spoznati skrivnosti Božjega kraljestva, drugim pa je to dano v prilikah, da gledajo, pa ne vidijo, in poslušajo, pa ne doumejo.«

  Razlaga prilike o sejalcu

  »Prilika pa pomeni tole: Seme je Božja beseda. Ob poti so tisti, ki poslušajo, nato pa pride hudič in jim vzame besedo iz njihovih src, da ne bi verovali in ne bi bili rešeni. Na skali so tisti, ki z veseljem sprejmejo besedo, ko jo slišijo, vendar ti nimajo korenine: nekaj časa verujejo, v trenutku preizkušnje pa odpadejo. Seme, ki je padlo med trnje, so tisti, ki slišijo, vendar se zaradi skrbi, bogastva in naslad življenja na svoji poti zadušijo, tako da ne obrodijo sadov. Seme v dobri zemlji pa so tisti, ki z lepim in dobrim srcem besedo slišijo in jo ohranijo ter v stanovitnosti obrodijo sad« (Lk 8, 4-15).

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Lk+8%2C4-15&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Seme, ki pade na cesto, med kamenje in med trnje, je zadušeno. Tisto, ki pade v dobro zemljo, obrodi bogat sad. Življenje Jezusovega učenca mora koreniniti v Božji besedi, čeprav ga želi hudobni duh odvrniti od tega. Boril se bom proti oviram, ki onemogočajo sprejetje Božje besede. Gospod, daj mi pozorno srce, ki bo slišalo tvojo besedo in jo ohranilo, da bo prinesla sadove (Luč Besede rodi življenje, Primož Krečič).

  Poslušajmo Gospodovo besedo in jo v življenju zvesto uresničujmo, da bo obrodila bogate sadove za nas in naše bližnje! Z vero in zaupanjem prosimo Gospoda Jezusa in Devico Marijo za uslišanje trpečih sester in bratov v prošnjah, navedenih v rubriki »Prosim za molitev« – Jasna, Simon, janez, Helena, Kristina, Sija, Tanja, Slavica, Katja, Maja, Sofija, Kras, Lea, Alenka, Hvala, MamiM, Eni, KP, Jana, Irena, andreja, Sasa, M, marjana, Blanka … Vztrajno molimo sveti rožni venec in rožni venec Božjega usmiljenja; naj se zgodi presveta Božja volja na Marijino priprošnjo!

  K TEBI KLIČEM, TI POMAGAJ, MATI!

  Čuj, Marija, prošnje vroče, o, ne pusti me iz rok;
  mati mila mi ostani sredi križev in nadlog.
  Če zapro se mi vsa srca, tvoje se mi ne zapre,
  k tebi kličem, ti pomagaj, mati, saj premoreš vse!
  Vem, da ti ne boš pustila, da se tvoj otrok izgubi,
  Mati, ti me boš rešila, tvoja roka me drži.
  Ti me čuvaj, ti me brani, vedno mi ob strani stoj,
  milo sodbo mi izprosi, reši me, otrok sem tvoj!
  Amen.

  Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!
  Božje usmiljenje, studenec bolnim in trpečim, zaupamo vate!
  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

 29. Miro says:

  MARIJA, NAŠA GOSPA, JE ZAČETEK NAŠEGA VESELJA!

  Sv. Mati Terezija je izjemno cenila vlogo naše nebeške Matere Marije. Takole se glasi ena od njenih čudovitih misli: »Marija, naša Gospa, je začetek našega veselja. To je njena vloga, ki jo zvesto izpolnjuje. Ali se res zavedamo, zakaj jo tako zelo ljubimo? Zato, ker je neomadeževano ogledalo Božje ljubezni.«

  Molimo za pravo spoznanje o Mariji kot začetku našega veselja in se nenehno radujmo njene pomoči v mnogih dušnih in telesnih stiskah!

  Marija, začetek našega veselja, prosi za nas!
  Sv. Mati Terezija, prosi za nas!

 30. Miro says:

  DA BI ROŽNI VENEC LAHKO MOLILI ČIM BOLJ ZBRANO IN Z LJUBEZNIJO, DEVICI MARIJI ŽE PREJ NAMENIMO NEKAJ LJUBEČIH BESED!

  Rožni venec je sicer čudovita molitev, toda včasih nas kljub temu zamika, da bi jo zmolili čim hitreje, ali pa med molitvijo mislimo na tisoč drugih stvari. Takšnim nagnjenjem se lahko upremo, če se za trenutek ustavimo in Preblaženi Devici namenimo nekaj ljubečih besed. Molitev lahko sestavimo sproti, lahko pa si izberemo že vnaprej pripravljeno besedilo, kot je v naslednjih primerih.

  Ljuba Mati Marija, glej me, tvoj otrok sem, v molitvi ob tvojih nogah. Sprejmi ta sveti rožni venec, ki ti ga darujem, kot si prosila v Fatimi, v dokaz svoje nežne ljubezni, ki jo občutim do tebe, in po namenu presvetega Jezusovega Srca, v zadoščenje za grehe, storjene proti tvojemu Brezmadežnemu Srcu, in za posebno prošnjo, s katero se nate obračam med to rožnovensko devetdnevnico: (tukaj navedite svojo prošnjo).

  Prosim te, Mati, posreduj mojo prošnjo svojemu nebeškemu Sinu. Če boš ti prosila zame, moja prošnja ne bo zavrnjena. Vem, draga Mati, da si želiš, naj glede svoje prošnje sprejmem Božjo voljo. Če to, za kar prosim, ne bo izpolnjeno, moli, da bi prejel tisto, kar bo bolj koristilo moji duši.

  Izročam ti ta duhovni šopek vrtnic, ker te ljubim. Popolnoma zaupam vate, saj imajo tvoje molitve pred Bogom največjo moč. V večjo Božjo slavo in v slavo Jezusa, tvojega ljubega Sina, usliši in izpolni mojo molitev. Preljubo Srce Marijino, bodi moje odrešenje.

  (povzeto po spletni strani Aleteia)

  Marija, Kraljica presvetega rožnega venca, prosi za nas!

 31. Miro says:

  JEZUS DAJE »SVOJE ŽIVLJENJE V ODKUPNINO ZA MNOGE« (Mr 10,45) IN TAKO SPRAVI Z BOGOM VSE ČLOVEŠTVO!

  Priporočimo se Svetemu Duhu in pod njegovim vodstvom premišljujmo o bistvenih in temeljnih prvinah vere Cerkve, ki jih na zelo pregleden način, v obliki kratkih vprašanj in odgovorov, podaja Kompendij Katekizma katoliške Cerkve.

  Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
  vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
  Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
  prenovil boš obličje zemlje.

  Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
  razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
  bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
  vselej radi sprejemali njegove spodbude.
  Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

  S katerimi obdolžitvami je bil Jezus obsojen?

  Nekateri voditelji Izraela so obdolžili Jezusa, da deluje zoper postavo, zoper jeruzalemski tempelj in zlasti zoper vero v enega samega Boga, ker se je razglašal za Božjega Sina. Zato so ga izročili Pilatu, da bi ga obsodil na smrt.

  Kakšen odnos je imel Jezus do Izraelove postave?

  Jezus ni odpravil postave, ki jo je Bog dal Mojzesu na Sinaju, ampak jo je dopolnil s tem, da ji je podelil dokončno razlago. Je božji Zakonodajalec, ki v celoti spolnjuje to postavo. Jezus je nadalje zvesti služabnik, ki s svojo spravno in zadostilno smrtjo naklanja edino daritev, ki je sposobna odvzeti vse “pregrehe ljudi v prejšnji zavezi” (Heb 9,15).

  Kakšno je bilo Jezusovo ravnanje do jeruzalemskega templja?

  Jezus je bil obdolžen sovražnosti do templja. Vendar ga je spoštoval kot “hišo svojega Očeta” (Jn 2,16) in je tam podal pomemben del svojega nauka. A napovedal je tudi njegovo porušenje v odnosu do svoje smrti. Samega sebe predstavil kot dokončno prebivališče Boga med ljudmi.

  Ali je Jezus nasprotoval Izraelovi veri v enega Boga in odrešenika?

  Jezus ni nikoli nasprotoval veri v enega Boga, tudi tedaj ne, ko je izvrševal najodličnejše božje delo, ki je dopolnjevalo mesijanske obljube in ga razodevalo enakega Bogu: odpuščanje grehov. Jezusova zahteva, da verujejo vanj in se spreobrnejo, omogoča razumeti tragično nerazumevanje velikega zbora, ki je prišel do sodbe, da Jezus zasluži smrt kot bogokletnik.

  Kdo je odgovoren za Jezusovo smrt?

  Jezusovega trpljenja in smrti ni mogoče pripisovati niti vsem tedaj živečim Judom brez razlike niti drugim Judom, ki so potem prišli v čas in prostor. Vsak posamezni grešnik, se pravi vsak človek, je tako rekoč povzročitelj in orodje vseh muk, ki jih je pretrpel Odrešenik. Za krivce tega strašnega hudodelstva moramo imeti tiste, predvsem če so kristjani, ki spet in spet padajo v grehe in se naslajajo v zablodah in grehih.

  Zakaj Kristusova smrt spada v odrešenjski božji načrt?

  Da bi vse ljudi, zapisane smrti zaradi greha, spravil s seboj, se je Bog iz ljubezni odločil poslati svojega Sina, da bi se izročil smrti za grešnike. Jezus je umrl, “kakor je v Pismih”. Njegova smrt je bila napovedana v Stari zavezi, zlasti kot daritev trpečega služabnika.

  Na kakšen način je Kristus samega sebe daroval Očetu?

  Vse Kristusovo življenje je svobodna daritev Očetu, da bi izpolnil njegov načrt odrešenja. Jezus daje “svoje življenje v odkupnino za mnoge” (Mr 10,45) in tako spravi z Bogom vse človeštvo. Njegovo trpljenje in njegova smrt razodevata, kako je njegova človeška narava svobodno in popolno orodje božje ljubezni, ki hoče zveličanje vseh ljudi.

  Kako se Jezusa daritev izraža pri zadnji večerji?

  Pri zadnji večerji z dvanajsterimi apostoli na večer pred svojim trpljenjem Jezus vnaprej izvrši, se pravi izrazi in uresniči prostovoljno daritev samega sebe: “To je moje telo, ki se daje za vas”, “to je moja kri, ki … se preliva” (Lk 22,19-20). S tem Jezus hkrati postavi evharistijo kot “spomin” (1 Kor 11,25) svoje daritve in svoje apostole za duhovnike nove zaveze.

  Kaj se dogaja v smrtnem boju na Oljski gori?

  Kljub grozi, ki jo smrt povzroči v povsem sveti človeški naravi “začetnika življenja” (Apd 3,15), se človeška volja Božjega Sina podreja Očetovi volji: da bi nas odrešil, Jezus sprejme to, da na svojem telesu nosi naše grehe in postane “pokoren do smrti” (Flp 2,8).

  Kateri so učinki Kristusove daritve na križu?

  Jezus je svobodno daroval svoje življenje v spravno daritev, se pravi, da je popravil naše krivde in zadostil zanje s popolno pokorščino svoje ljubezni vse do smrti. Ta “ljubezen do konca” (Jn 13,1) Božjega Sina spravi z Očetom vse človeštvo. Kristusova velikonočna daritev torej na edinstven, popoln in dokončen način odkupi vse ljudi in jim odpre občestvo z Bogom.

  Zakaj Jezus kliče svoje učence, naj vzamejo nase svoj križ?

  Ko Jezus kliče svoje učence, naj “vzamejo svoj križ in hodijo za njim” (Mt 16,24), hoče pridružiti svoji odrešilni daritvi prav tiste, ki so prvi deležni njenih dobrot.

  V kakšnem stanju je bilo Kristusovo telo v grobu?

  Kristus je resnično umrl in bil resnično pokopan. Toda božja moč je obvarovala njegovo telo trohnjenja.

  (vir: Kompendij KKC, 113-124)

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 32. Janez says:

  MOJ BOG JE UBOG IN DOBER
  Moj Bog je ubog in pravi:« Učite se od mene, ki sem ubog«.
  Kako to? Moj Kristus – Bog je bil skromen in ponižen.
  Delal je z lastnimi rokami.
  Ob koncu svojega Življenja pa ni imel niti stalnega bivališča:
  »Lisice imajo brloge in ptice pod nebom gnezda,
  Sin Človekov pa nima, kamor bi Glavo naslonil«.
  Zato pa je Moj Bog Svoboden.
  Moj Bog na Zemlji ni ljubil tega, kar nas veže in vklepa v razne spone:
  moč, čast, bogastvo, denar, kariero, napredovanje, oblast.
  Ljubil je tisto, kar bi nas delalo proste in svobodne:
  dobroto, pravičnost, usmiljenje, sproščenost, mir, Ljubezen.
  Moj Bog je ljubil Svojega Očeta.
  Ubog kot je bil je moj Bog ljubil in ljubi vse, kar je:
  majhno, preprosto, ponižno, čisto, pristno, pozabljeno in skromno.
  Bogastvo človeka namreč kot črno mazivo – zamaže.
  Uboštvo je kot milo – čisti/očiščuje.
  Bistra voda izvira, čista in skromna voda je Moj Bog.
  V Njegovih očeh je Luč, vsa Luč Sveta.
  In Sonce Božje Dobrote je Bogastvo Ubogih, ki ne rabijo več. Imajo vsega dovolj.
  Dan je Bogastvo pridnih, ki živijo od Dela svojih rok, da zaslužijo za preživetje sebe in družin.
  Po napornem delavniku se popoldne ali zvečer trudni vrnejo domov in zaspijo spanje pravičnega.
  Noč je samo za bogatine, da uživajo, ker jim ni treba delati čez dan; zanje delajo drugi.
  Moj Bog je Luč in Sonce in Dan, ker je Ubog.
  Ubog je in težaven za razumeti ta moj Bog, moj Sveti Bog Dobrote in Ljubezni za bogate;
  moj Bog brez bogastva in zlata, moj skromni, delavni, dobri in svobodni Bog,
  za vse tiste, ki hlepijo po bogastvu in vsemu zlatu, ki se sveti,
  ki jih vklepa in zasužnji v spone, da so nesvobodni in podložni Mamonu.
  Gre za bogatega človeka, ki gre brezčutno mimo čudežev Boga, mimo rastočih rož in zelene trave in živijo svoje z materializmom prežeto življenje in mu za nič razen za bogastvo ni mar.
  Mnogi ljudje danes čutijo skušnjavo in potrebo,
  da bi Boga in Njegovo Mater Marijo prikazovali v svetiščih polne okraskov in pozlatitve,
  čeprav sta na zemlji živela skromno in pravično po Božji Volji;
  da bi bili bogataši in dostojanstveniki ter njihovi služabniki bili bogato oblečeni in odeti v drago blago;
  da bi Bogataši živeli v razkošju, imeli bogat bančni račun in imeli moč nad drugimi ljudmi ter vladali.
  Moj Bog vsega tega ne potrebuje, čeprav je Bogat in Vsemogočen ter Dober in Vse Premore.
  Toda to ni moj Bog. Moj Bog je Ubog, Dober in Svoboden.
  On se ne spreminja, kajti moj Bog je Ubog, Dober, Skromen in Ponižen. Je Bog in prijatelj Ubogih in Skromnih ter Ponižnih in Delavnih Ljudi, ki živijo v pravi Božji Pravičnosti in Dobroti.
  Moj Bog je Bog tistih, ki so svobodni,
  tistih ki ga znajo ljubiti vsega do konca.
  Moj Bog je Bog tistih, ki znajo odkriti v Uboštvu, Skromnosti in Ponižnosti
  edino možno bogastvo, ki je: BOŽJO LUČ DOBROTE, KI LJUBI BREZ MEJ VSE LJUDI.

  Nekoliko dopolnjena in razširjena Molitev avtorja Juan Arias iz Knjižice Moje Veselje se Dviga k Tebi. Že objavljeno.

  V življenju ni odločilno imeti prav, temveč biti Dober in Usmiljen, izvrševati Božjo Voljo in pravično živeti, pošiljati drugim blagodejno blagoslov, da bo Bog uslišal vse naše Molitve in Prošnje. Ali ni nekaj veličastnega in skrivnostno lepega, ko si kristjani drug drugemu pošiljamo pozdrave Ljubezni, Pomoč in Dobroto, s katero se med seboj pvezujemo v krščansko Občestvo? Sejali smo Dobroto, želi bomo Dobroto in imeli bomo Božji Mir ter našli Srečo, ker nas bo Bog blagoslovil in uslišal, saj smo naredli kar je prav v Božjih Očeh.

 33. Janez says:

  Molitev za Božjo pomoč, ker Bog lahko neomejeno deluje v nas
  Ta molitev je predvsem Vera v Boga in prošnja Bogu za Njegovo pomoč in usmiljenje. Spoznati pa moramo obenem tudi Božjo Voljo in ne Omejevati Boga tako, da v nas neomejeno deluje tako, da bo lahko delal čudeže v našem življenju.
  Molitev umiri in spodbudi človekovo nemirno in žalostno srce ter ga odpre Bogu. V molitvi zaslutimo in začutimo Dobrega Boga, tako, da se pripravimo in naravnamo Nanj, na Njegov pogled, na Njegovo Pomoč in delovanje. V molitvi zaznamo Njegov obraz in Njegov pogled in se presvetlimo v topli sončni svetlobi njegove milosti, ko izhlapijo vse naše skrbi in negativne energije iz mene, ker On deluje preko mene, ker je Vsemogočen in večji kot vsi problemi. Tako na meni odseva Milostna Božja Dobrota, to je tisto, kar gledam in kar vidim v sebi, čeprav vsega ne razumem s svojo človeško pametjo. Bog počasi skozi mojo molitev in prošnje pronica v moje telo, dušo in duha ter gre čedalje globlje v mene. Jaz se kot Človek manjšam, On pa zavzema vedno večje mesto v mojem življenju in me blagoslavlja ter začne delovati. V moje srce vsak dan vedno bolj vstopa Odrešenik in izstopajo moje skrbi in problemi, ki me pestijo in zaradi česar trpim. Verjeti moramo da: »On je vsemogočen in je večji kot vsi naši problemi ». On najprej ozdravi vse tisto, kar je v nas potrebno ozdravljenja: skrbi, bojazni, probleme z zdravjem, težave v zakonskih odnosih, težave z otroci, finančne probleme zaradi dolgov, skrbi zaradi brezposelnosti, nezaceljene stare rane, zdavnaj zakopane boleče spomine in drugo. On mi na mojo prošnjo Milostno prinese mir v Duši in me potolaži brez Besed. Odstrani tisto, kar je v meni nepotrebno in odvečno, vse tisto, kar me blokira in zapira pred odnosi z Ljudmi in zavira Bogu Svetemu Duhu, da bi vstopil v naša življenja in deloval v nas brez omejitev ter deloval v nas. Tako bi z vstopom Boga v nas obenem postajali vedno bolj odprti za Boga in za druge ljudi oziroma za bližnjega in bi bili pripravljeni na srečanje z Bogom. V našem srcu pa bi bilo tudi vedno več miru, zadovoljstva, radosti in upanja ter Njegove Milosti. Miru in upanja tudi za tiste, ki ga nimajo več, za vse tiste, ki so se začeli izgubljati v brezizhodnih situacijah, ki se vrtijo v krogu brez izhoda in so nemirni in potrti in iščejo pomoč in tolažbo. Gospod v moje srce po molitvi in prošnji za pomoč polaga ljubezen in usmiljenje do mene in drugih trpečih, žalostnih ubogih: »Pridite in jaz vas bom poživil«. Daje mi moč, vztrajnost in iznajdljivost, da lahko poiščem poti do samega sebe, do bližnjega ter do Boga, ki mi želi pomagati, ko sem ga k sebi povabil in ko ga ne omejujem na noben način.

  Molitev pa je lahko tudi dar bližnjemu človeku, ki rabi našo molitev in pomoč. Ko vidim nekoga v stiski, ga v duhu lahko prinesem pred Boga. Tako kot so to fizično storili možje v evangeliju: »Prav tedaj so možje prinesli na postelji človeka, ki je bil hrom. Skušali so ga prinesti noter in položiti predenj. Ker pa zaradi množice niso našli poti, kjer bi ga nesli noter, so se z njim povzpeli na streho in ga skoz opeko spustili s posteljo vred ravno pred Jezusa« (Lk 5, 18-19). Po molitvi dobivam tudi novo moč, da odpuščam drugim in ko gojim zamere zaradi žalitev ter krivic drugih. Ko trpim, ko sem ranjen, ko me je nekdo ali neka situacija prizadela, takrat po molitvi v moje srce vstopi Bog s svojim odpuščanjem in On odpušča v meni, jaz pa odpuščam sebi in drugim. In to je začetek moje spreobrnitve ter začetek ozdravljenja od stisk, zamer in trpljenja.

  Ko se prepustimo Njegovi volji, nas On postavi na točno tisto mesto v svojem stvarstvu, ki nam je najbolj prav in kjer lahko najbolj ljubimo in pomagamo drugim. Vsak v svojem položaju, stanju, glede na svoje moči ter zmožnosti in na način, na katerega Stvarnikova podoba v njem lahko najlepše odseva ter ga obsije z Dobroto in Pomaga z Usmiljenjem. Ne glede na to, kakšna je naša situacija, ko vanjo povabimo Boga brez vseh Omejitev, On vstopi s svežimi silami Ljubezni in Dobrote, prinese v nas Novo Upanje in pozitivno deluje v nas in nam pomaga tudi zato, ker smo ga povabili, se na Gospodov prihod in vstop v nas ustrezno pripravili in ga po Njegovi Milosti tudi dočakali. Dopustimo Bogu, da v nas neomejeno deluje tako, da bo delal čudeže v našem življenju, saj je Bog veliko večji kot vsi problemi, ki nas pestijo. In kdor ima vero v Boga, kdor bo stanovitno verjel Bogu in potrpel v preizkušnjah, bo deležen uslišanja in čudežev, zakaj vse človeško pride in vse mine.

  Vir: Izpiski Morris Cerullo Ne omejuj Boga, razni članki Aleteia na medmrežju, druga verska literatura in lastni prispevek misli.

  In hanc opinionem praecipue orationis est Dei et oratio ad Deum pro eo adjuvari et misericordiae. Et non esse simul, nec voluntatem Dei et limit Deus infinitus est nobis in opera, et mirabilia in animabus nostris, opus possint.

  Ta molitev je predvsem Vera v Boga in prošnja Bogu za Njegovo pomoč in usmiljenje. Spoznati pa moramo obenem tudi Božjo Voljo in ne Omejevati Boga tako, da v nas neomejeno deluje tako, da bo lahko delal čudeže v našem življenju.

  Molitve naj bodo predvsem zahvala Bogu za vse, Vera v Boga in prošnja Bogu za Njegovo pomoč in usmiljenje. Spoznati pa moramo obenem tudi Božjo Voljo in ne Omejevati Boga tako, da v nas neomejeno deluje tako, da bo lahko delal čudeže v našem življenju, saj Verujemo v Jezusa.

  Praesertim orationis sit omnibus gratias agens Deo, credendi in Deum et orat Deum pro eo adjuvari et misericordiae. Et non esse simul, nec voluntatem Dei et limit Deus infinitus est nobis in opera, et mirabilia in animabus nostris opus esse potest, quod in Iesu.

 34. Janez says:

  Človek je največji takrat, ko kleči. Najlepši takrat, ko moli.
  Najmočnejši, ko odpušča. In najbolj podoben Bogu, ko ljubi.

  MOLITVE MATERE TEREZIJE
  Jezus, v tišini svojega srca Te častim.
  Kdo je Jezus zame?
  Jezus je – Bog, Božji sin
  Druga oseba Svete Trojice, Marijin sin.
  Beseda, ki je meso postala
  Jezus je – Beseda, ki jo govorim.
  Luč, ki jo prižgem.
  Življenje, ki ga živim.
  Ljubezen, s katero ljubim.
  Veselje, ki ga delim.
  Mir, ki ga dajem.
  Moč, ki jo uporabljam,
  lačni, ki jih nasičujem
  nagi, ki jih oblačim,
  brezdomci, ki jih sprejemam,
  bolni, ki jih oskrbujem,
  otroci, ki jih učim,
  osamljeni, ki jih tolažim,
  nepriljubljeni, ki jih sprejemam,
  duševno bolni, s katerimi prijateljujem.
  Jezus je – nemočni – ki jim pomagam
  klošar – ki ga sprejmem,
  gobavec – ki ga umijem,
  pijanec – ki ga vodim.
  Kruh življenja – ki ga zaužijem.
  Daritev – ki jo ponujam.
  Križ – ki ga nosim,
  bolečina – ki jo prenašam,
  molitev – ki jo molim,
  osamljenost – ki sem je deležna,
  bolezen – ki jo sprejemam,
  Jezus je – moj Bog,
  moj Gospod, moj ženin, moje vse.
  Moje vse v vsem, moj dragoceni, moj edini
  Jezus je Ta, ki Ga ljubim –
  komur pripadam in od kogar me nič ne bo ločilo –
  On je moj – jaz sem Njegova.
  Amen. 

  Zaradi svobodne odločitve, moj Bog, in zaradi ljubezni do Tebe – želim ostati in izpolniti vso Tvojo sveto voljo glede mojega življenja. – Ne bom potočila niti ene solze – Čeprav bi trpela več kot zdaj – še zmeraj hočem izpolnjevati Tvojo sveto voljo. To je temna noč rojstva Družbe – moj Bog, daj mi poguma – da bom v tem trenutku stanovitno sledila Tvojemu klicu. Ko pomivaš, pometaš – počenjaš karkoli – povej Jezusu, »Ljubim Te, Jezus. Karkoli bom počel danes, je namenjeno Zate, vsaka misel, vsaka beseda, vsako dejanje.« Ohrani veselje, ljubezen do Jezusa v svojem srcu in Mu pogosto reci podnevi in ponoči: »Jezus v mojem srcu, verjamem v Tvojo nežno ljubezen do mene. Ljubim Te.« Amen.

  Tišina Jezusova srca, spregovori mi, okrepi me. Marija, moja mati, daj mi svoje srce tako lepo, tako čisto, tako brezmadežno, tako polno ljubezni in ponižnosti, da bom lahko sprejela Jezusa v kruhu življenja in Mu služila v tožni preobleki ubogih. Amen.

  Gospod, ohrani jih zveste drug drugemu – v Tvoji ljubezni. Naj jih nič in nihče ne loči od Tvoje ljubezni in od medsebojne ljubezni – Naj bodo otroci – Tvoje darilo vsaki družini – vez ljubezni, edinosti, veselja in miru. Amen.

  Slava Bogu Očetu, ki me je ustvaril – ker me je ljubil.
  Slava Jezusu Kristusu, ki je umrl zame – ker me je ljubil.
  Slava Svetemu Duhu, ki živi v meni – ker me ljubi.

  1) Veselje Jezusovega srca, napolni moje srce.
  2) Usmiljenje Jezusovega srca, dotakni se mojega srca.
  3) Ljubezen Jezusovega srca, vžgi moje srce.
  4) Mir Jezusovega srca, okrepi moje srce.
  5) Ponižnost Jezusovega srca, naredi moje srce skromno.
  6) Svetost Jezusovega srca, posveti moje srce.
  7) Čistost Jezusovega srca, očisti moje srce.
  Amen.

  MOLITVE SVETE MATERE TEREZIJE

 35. Miro says:

  GOSPODOVI UČENCI V SVETI EVHARISTIJI ŽE VNAPREJ OKUŠAJO VEČNO GOSTIJO!

  Priporočimo se Svetemu Duhu in se pod Njegovim vodstvom skušajmo poglobiti v naslednje misli o Evharistiji:

  Evharistija je spomin trpljenja,
  ki ga je naš Gospod Jezus Kristus
  pretrpel za ljudi, ki so v svojih dušah
  očiščeni vsake sprevrženosti.
  (Justin)

  Medtem ko učenci jedo
  sodbo Božjega usmiljenja,
  vnaprej okušajo večno gostijo,
  kjer Bog daje samega sebe
  v večno jed odrešenim,
  ne več pod zemeljskimi znamenji,
  ampak v polnosti razodete slave.
  (Karl Rahner)

  Ali ste kdaj pomislili na to,
  da sta bila Kristusova kri in telo
  oblikovana z Marijino krvjo
  in njenim mlekom?
  (Maria Valtorta)

  Iz knjige: Kruh, ki daje življenje; misli o evharistiji, zbral Wilhelm Mühs.

  Božje usmiljenje, neizmerno v zakramentu evharistije in duhovništva, zaupamo vate!

 36. Hvala says:

  -MOČ MOLITVE!
  – ZAKAJ JE POMEMBNA MOLITEV ZA DRUGE?
  – ZAKAJ JE POMEMBNA MOLITEV NAD POSAMEZNIKOM?
  – POLAGANJE ROK

  https://drive.google.com/file/d/1vGSNX1CFsaRw7iC3ZBscRJkZykQkXmUY/view

 37. Hvala says:

  PREKLETSTVA IN OSVOBODITEV (nadaljevanje- Priloga)

  KAJ JE PRAVZAPRAV PREKLETSTVO?

  https://drive.google.com/file/d/113QqN5qWPTSzm2hHvfSnzodV352FWtUj/view

 38. Hvala says:

  PREKLETSTVA IN OSVOBODITEV (nadaljevanje)-Priloga

  BREZ POMOČI ODREŠENIKA SE NE MOREMO REŠITI ZLA. Z NEZVESTOBO BOGU SE PODVRŽEMO PREKLETSTVU.

  ZNAMENJA, SIMPTOMI PREKLETSTVA :

  – DUŠEVNA ALI EMOTIVNA ZLOMLJENOST OSEBE (mentalne motnje, čustvene motnje, živčni zlom, – če je prišla bolezen
  nenadoma ali pa se ponavlja iz generacije v generacijo),
  – KRONIČNE BOLEZNI,
  -BOLEZNI PODEDOVANE OD PREDNIKOV,
  – NEPRESTANO PONAVLJANJE BOLEZNI SRCA V RODBINI,
  – EPILEPSIJA, ARTRITIS, ASTMA, ALKOHOLIZEM,
  – PROBLEMI ŽENA- Z ŽENSKIMI ORGANI, Z MENSTRUACIJO, NEPLODNOST, SPONTANI SPLAVI,
  – RAZDORI V ZAKONU,
  – SPRTOST MED BRATI IN SESTRAMI,
  -NEPRESTANI SPORI, PREPIRI,
  -STALNO POMANJKANJE DENARJA,
  – NEUSPEŠNOST, POGOSTI PORAZI, NEUSPEHI,
  – ČE SE V DRUŽINI NEPRESTANO DOGAJAJO NESREČE, HUDE PREIZKUŠNJE,
  – SAMOMORI,
  – ČE NEKDO NI UMRL NARAVNE SMRTI

  https://drive.google.com/file/d/1KUkT_duv_pvghEaHQ_6L5JAQdvoZE7z0/view

 39. Miro says:

  SV. JOŽEF KUPERTINSKI SE JE VČASIH MED SVETO MAŠO VZDIGNIL S TAL IN KROŽIL V ZRAKU (LEVITACIJA)!

  »Tvoji duhovniki naj oblečejo pravičnost, tvoji zvesti naj vriskajo« (Ps 132,9).

  Med duhovniki po Srcu Jezusovem je tudi današnji godovnjak, sv. Jožef Kupertinski. Med sv. mašo je včasih doživljal zamaknjenje in lebdenje v zraku (levitacija), od Boga pa je prejel še nekatere druge nenavadne darove. Bolnike je ozdravljal mnogih bolezni in naredil veliko drugih čudežev.

  Priporočimo se sv. Jožefu Kupertinskemu, da bi na njegovo priprošnjo v sveti Evharistiji odkrivali neizmerna bogastva Božjega usmiljenja ter tudi molili in delali v moči svete maše!

  Več o življenju in delu tega svetnika na:
  http://svetniki.org/sveti-jozef-kupertinski-duhovnik

  Božje usmiljenje, neizmerno v zakramentu svete evharistije in duhovništva, zaupamo vate!
  Sv. Jožef Kupertinski, prosi za nas!

 40. Hvala says:

  KRŠČANSKO ŽIVLJENJE BREZ SKUŠNJAV NI KRŠČANSKO

  Po drugi strani pa je nenavadno, da se ta odlomek iz Markovega evangelija, ki govori o Jezusu, množici, navdušenju, o Gospodovi ljubezni, konča z besedami o nečistih duhovih. Ko so ti videli Jezusa, so vpili: ‘Ti si Božji sin!’

  To je resnica: to je resničnost, ki jo čuti vsakdo izmed nas, ko se približa Jezusu. Nečisti duhovi si prizadevajo to preprečiti in zato se vojskujejo z nami. Če kdo pravi, da je katoličan, redno hodi k maši in da, zahvaljujoč Bogu, nima nikoli teh skušnjav, mu odgovarjam, naj moli, saj je na napačni poti. Krščansko življenje brez skušnjav ni krščansko: je ideološko, je gnostično, toda ni krščansko. Kadar Oče ljudi pritegne k Jezusu, je zraven še nekdo, ki priteguje na nasproten način in se znotraj tebe vojskuje! Zato Pavel o krščanskem življenju govori kakor o boju: o vsakodnevnem boju. Boj!

  To je boj, da bi zmagali in uničili imperij hudiča, imperij zla. Jezus je prišel zaradi tega, da bi uničil hudiča, da bi uničil njegov vpliv na naša srca. Medtem ko Oče ljudi priteguje k Jezusu, si duh zla vedno prizadeva porušiti. Krščansko življenje je ta boj: ali se preko Očeta pustiš pritegniti k Jezusu ali pa raje ostaneš pri miru. Če hočeš iti naprej, se moraš boriti; čutiti srce, ki se bori, da bi Jezus zmagal.

  V svojem srcu čutim ta boj?
  Poglejmo, kako je z našim srcem: Čutim v svojem srcu ta boj med udobjem in služenjem drugim, med zabavanjem in molitvijo ali češčenjem Očeta, med eno in drugo stvarjo? Čutim boj med željo, da bi delal dobro, in nečim, kar me zaustavlja? Verjamem, da moje življenje gane Jezusovo srce? Če ne verjamem tega, moram veliko moliti, da bi verjel, da bi mi bila dana ta milost. Vsakdo med nami naj pogleda, kakšna je situacija v njegovem srcu. In prosimo Gospoda, da bi bili kristjani, ki znajo razločevati, kaj se dogaja v srcu, in prav izbrati pot, po kateri nas Oče pritegne k Jezusu.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 19.1.2017)

  Sveti oče: Krščansko življenje brez skušnjav ni krščansko

 41. Miro says:

  JEZUSA POLEG UČENCEV SPREMLJAJO TUDI NEKATERE OZDRAVLJENE ŽENE IN MU POMAGAJO – PROSIMO JEZUSA ZA DAR POZORNOSTI, DA BOMO POMAGALI LJUDEM!

  BOŽJA BESEDA: Jezus je hodil od mesta do mesta in od vasi do vasi, oznanjal in razglašal evangelij o Božjem kraljestvu. Z njim so bili dvanajsteri in nekaj žená, ki jih je ozdravil zlih duhov in bolezni: Marija, imenovana Magdalena, iz katere je odšlo sedem demonov, Ivana, žena Herodovega oskrbnika Husa, Suzana in veliko drugih, ki so jim stregle iz svojega premoženja (Lk 8,1-3).

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Lk+8%2C1-3&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Jezus je na vrhuncu svoje dejavnosti. Učenci so ob njem. Spremljajo ga tudi nekatere žene, ki jih je ozdravil in mu od takrat pomagajo. Skupaj z ženami se bom zavedal, da Jezus povsod prinaša osvoboditev od greha in zla, da nastajajo ob njem novi odnosi osvobajanja in služenja. Gospod, reši me vsega, kar me ovira v tvoji službi. Prosim te za dar pozornosti, da bom pomagal ljudem (Luč Besede rodi življenje, Primož Krečič).

  V molitvi svetega rožnega venca (v petek običajno premišljujemo skrivnosti žalostnega dela) in rožnega venca Božjega usmiljenja z zaupanjem kličimo žarke Božjega usmiljenja na vse trpeče sestre in brate, potrebne božje pomoči. Molimo tudi za vse obiskovalce na tej spletni strani, posebej za osebe, ki se v molitev priporočajo v rubriki »Prosim za molitev«, v prošnjah – Jasna, Simon, janez, Helena, Kristina, Sija, Tanja, Slavica, Katja, Maja, Sofija, Kras, Lea, Alenka, Hvala, MamiM, Eni, KP, Jana, Irena, andreja, Sasa, M, marjana, Blanka, Dr, Žametna vrtnica … in drugi prosilci milosti na tej spletni strani. Zgodi se presveta Božja volja!

  Prisluhnimo besedam življenja, ki jih je Jezus zaupal sv. Favstini: »Odprl sem svoje Srce kot živi izvir usmiljenja. Naj vsi iz njega zajemajo življenje, naj se približujejo z velikim zaupanjem temu morju usmiljenja. Grešniki bodo dosegli opravičenje, opravičeni pa potrditev v dobrem. Kdor je zaupal v moje usmiljenje, tistemu bom ob smrtni uri dušo napolnil s svojim Božjim mirom« (Dnevnik sv. Favstine Kowalske, iz odlomka št. 1520).

  Božje usmiljenje, ki izviraš iz Presvetega Srca Jezusovega, zaupamo vate!
  Preblažena Devica Marija, prosi za nas!
  Sv. Favstina, prosi za nas!

 42. Hvala says:

  ČUDEŽ – DOKUMENTARNI FIM O ČUDEŽU NA BREZJAH (ozdravela mala Tončka )

  https://vimeo.com/120514443

 43. Miro says:

  KO SE JE HUDO BOLNA DESETLETNA TEREZIJA OBRNILA K MARIJINEMU KIPU, JE KIP V HIPU OŽIVEL IN ZASIJAL V ČUDEŽNI LEPOTI … NAJPOMEMBNEJŠA SO OZDRAVLJENJA NA DUŠI!

  Ko je bilo Mali Tereziji deset let, je hudo zbolela. Zdravila niso nič pomagala. Devet dni so za njeno ozdravljenje darovali maše v Marijinem svetišču. Med devetdnevnico Terezija ni več prepoznala svojih sester. Začele so moliti pred Marijinim kipom. Takrat se je tudi Terezija okrenila k temu kipu. Zdravje se ji je proti pričakovanju vrnilo. Terezija je pozneje pripovedovala, da jo je ozdravil nasmeh božje Matere:

  »V hipu je kip oživel, zasijal v čudežni lepoti. Obličje Device je bilo sama dobrota. Najbolj pa me je očaral njen smehljaj. V trenutku se je razblinil ves moj strah, vsa moja groza. Le dve vroči solzi sta mi pritekli iz oči. Zavest se mi je vrnila. Močni žarek Zvezde danice je zbudil malo cvetko in jo napolnil z novo močjo.«

  Ta domači Marijin kip, pred katerim je ozdravela, so ji dali v bolniško sobo v njeni poslednji bolezni. Pred smrtjo se je še enkrat ozrla na ta kip. Njen poslednji nasmeh je veljal Devici Mariji.

  Sv. Leonard Portomavriški je nevarno zbolel na pljučih. Krvavitve iz pljuč so bile čedalje pogostnejše. Zaobljubil se je božji Materi, da se bo, če bo ozdravel, do konca življenja posvetil reševanju grešnikov z ljudskimi misijoni. V nekaj dneh je popolnoma ozdravel in kljub napornemu delu in ostri pokori do smrti ni nikoli resno zbolel.

  Tako bi lahko našteli veliko primerov, v katerih se je Devica Marija izkazala kot zdravje bolnikov. V Lurdu, Fatimi, na Brezjah in v mnogih drugih romarskih krajih se še danes dogajajo ozdravljenja, kar pričajo odložene bergle in številne zahvalne podobe. Najštevilnejša in najpomembnejša pa so ozdravljenja na duši. Bolniki potolaženi in močnejši odhajajo na svoje domove ter z večjo vdanostjo prenašajo križ svoje bolezni. V pesmi prosimo: »Marija, Mati božja, prelepa si Gospa; ozdravi nam telesa, daj zdravja dušnega.«

  (iz knjižice Nauči nas moliti 4, p. Anton Nadrah)

  Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!

 44. Miro says:

  ČLOVEK NE BO DOSEGEL SVETOSTI, ČE NE BO BRZDAL SVOJEGA JEZIKA!

  Sv. Favstina Kowalska, velika glasnica Božjega usmiljenja: »Ponižanje je vsakdanja hrana. Razumem, da nevesta sprejema vse, kar zadeva njenega ženina; torej me mora ogrniti tudi oblačilo njegovih sramotenj. Veliko trpim. Prizadevam si molčati, ker ne zaupam jeziku, ki je pripravljen v takšnih trenutkih govoriti o sebi; a prav on mi mora služiti, da slavim Boga za tako številne dobrote in darove, ki so mi bili naklonjeni. Ko prejemam Jezusa v svetem obhajilu, ga goreče prosim, naj ozdravi moj jezik, da bi z njim ne žalila ne Boga ne bližnjih. Želim, da bi moj jezik neprestano slavil Boga. Velike so napake jezika. Človek ne bo dosegel svetosti, če ne bo brzdal svojega jezika« (Dnevnik sv. Favstine Kowalske, 92).

  Več o tem na: http://www.sticna.com/Dnevnik_Svete_Favstine_Kowalske.pdf

  Božje usmiljenje, ki se na nas izlivaš iz Kristusovih ran, zaupamo vate!
  Sv. Favstina Kowalska, prosi za nas!

 45. Janez says:

  Nekatere misli Matere Terezije
  Ljubi, kolikor moreš. Ljubi tako močno, da boli. Če boli, je to dober znak.
  Naj verjamemo v karkoli, če želimo resnično ljubiti,
  se moramo naučiti odpuščati in prinašati veselje in dobroto med ljudi.
  Ne moremo delati velikih stvari. Le male z veliko ljubezni.
  Ker Verjamemo v Jezusa in ker ljubimo Boga in Ljudi.
  Naša stalna naloga je spodbujati kristjane in nekristjane, da opravljajo dela ljubezni.
  Vsako delo ljubezni, opravljeno z vsem srcem, približuje ljudi k Bogu.
  Če ljudi sodiš, nimaš časa, da bi jih ljubil.
  Revolucija ljubezni se začne z nasmehom.
  Nasmej se vsaj petkrat na dan, in to tistim, ki se jim nisi želel nasmehniti.
  To stori, da ustvarjaš mir in budiš upanje med ljudmi.
  Ne dajajte le odvečnega, dajte svoje srce.
  Upam, da imaš dovolj sreče, da te naredi nežnega,
  dovolj preizkušenj, da te okrepijo, dovolj bolečine,
  da ostaneš človeški, dovolj upanja, da si srečen.
  In ko pomagaš drugim pomagaš sebi.

  Mati Terezija je v Indiji, ko je pomagala bolnim in revnim, s svojim življenjem in delom pričevala o neskončni ljubezni do človeštva. Pozornost vsega sveta je pritegnilo zlasti njeno neutrudljivo delo za najrevnejše, bolne in najranljivejše. Za mnoge ostaja skrivnost, kako ji je to uspevalo, kje je našla moč za brezmejno razdajanje. Na številna vprašanja je vedno odgovarjala s ponižnostjo in modrostjo, velikima darovoma Svetega Duha, ki ga je vedno vabila, da jo je razsvetljeval. Ko je dobila Nobelovo Nagrado se je je razveselila: »Hvala Bogu, koliko denarja in koliko revežem bom odslej lahko še pomagala«! Z aktivnim krščanskim življenjem, ko je pomagala ubogim in bolnim je sledila Jezusovemu nauku. In nikoli ni zbolela, ko je poimagal bolnim in uboigim ter siromašnim ljudem v Kalkuti, kar je Dar Božje Milosti in Božjega Usmiljenja. Zelo je ljubila Boga in zato je v molitvi in po Božji Volji dobila Moč in Ljubezen, da je spolnjevala Jezusovo naročilo: ” Pojdi in pomagaj revežem in ubogim v Indiji”.

  • Miro says:

   In kako je sv. Mati Terezija vse to zmogla? V čem je njena skrivnost, da se je v silno junaški ljubezni tako zvesto ravnala po presveti Božji volji? Prav v moči svete Evharistije, v kateri nas Kristusova ljubezen vedno v vsem prehiteva in nam podarja vse potrebne milosti za dejavno ljubezen do bližnjega, posebej do trpečih ljudi v hudi stiski.

   Priporočimo se sv. Materi Tereziji za moč, da jo bomo lahko posnemali v evharističnem življenju in v dejavni ljubezni do bližnjega!

   Božje usmiljenje, neizmerno v zakramentu evharistije in duhovništva, zaupamo vate!
   Sv. Mati Terezija, prosi za nas!

 46. Miro says:

  SV. MATI TEREZIJA: »NAŠA DNEVNA MOLITEV JE SVETA MAŠA, KJER SE DARUJEMO Z RAZPETIM KRISTUSOM IN RAZDAJAMO NAJUBOŽNEJŠIM MED UBOGIMI.«

  In nadaljuje: »Naše življenje je povezano z Jezusom v evharistiji. Vera in ljubezen, ki izhajata iz evharistije, nas usposabljata, da vidimo njega v žalostni preobleki ubogih. In v tem je ena sama Jezusova ljubezen, kot je ena sama oseba v ubogem – Jezus.

  … Če resnično ljubimo uboge, mora biti naš prvi stik z Jezusom v svetem zakramentu. Potem bo lahko nositi ubogim našo ljubezen do Jezusa. Ali živim iz maše ves dan?

  Več o mislih sv. Matere Terezije na:
  http://www.mirenski-grad.si/taxonomy/term/44/0&page=5

  Božje usmiljenje, studenec bolnim in trpečim, zaupamo vate!
  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!
  Sv. Mati Terezija, prosi za nas!

 47. Hvala says:

  LJUBITI LASTNO BEDO IN BEDO DRUGEGA

  Da bi (si) mogli odpuščati, si lahko pomagamo z naslednjim razmišljanjem: najprej odkrijem, da je Bog
  usmiljena Ljubezen in odpuščanje in me brezpogojno ljubi. Pred to razodeto ljubeznijo lahko brez
  strahu priznam svoj greh, sprejmem zakrament odpuščanja, sprejmem božje odpuščanje in si
  odpustim. Terezija Deteta Jezusa je rekla svoji sestri: »Nežno moraš ljubiti svojo bedo.« Priti moram
  torej do naslednjega spoznanja: Če me Bog ljubi z usmiljeno ljubeznijo in mi odpušča, moram tudi sam
  sebe ljubiti in si odpuščati. Iz milosti, ki mi jo podarja Bog, lahko ljubim druge z isto božjo ljubeznijo,
  kar pomeni, da jih ljubim z njihovimi omejitvami, bedo in napakami.
  Spoznanje in izkušnja zastonjske usmiljene Očetove ljubezni in njegovega odpuščanja je temelj
  ljubezni do sebe in odpuščanja samemu sebi. Prava ljubezen do sebe in odpuščanje pa sta temelj
  bratske ljubezni in odpuščanja drugim. Sveti Bernard pravi, da »se usmiljenje do drugega začne v
  izkušnji lastne bede«. Šele ko se zavedam lastnih šibkosti, jih lahko razumem pri drugih. Ko tako
  odkrivam, da mi Bog odpušča vso mojo umazanijo in upornost, lahko vse to odpustim drugim.
  Poklican sem, da sem s sabo usmiljen, saj me tudi Bog ljubi in mi odpušča. Če ne maram sebe,
  pravzaprav zanikam brezpogojno ljubezen, ki mi jo podarja Bog. Božje odpuščanje in usmiljenje v
  meni spodbudita usmiljeno ljubezen do sebe in mi hkrati pomagata, da postanem usmiljen do drugih,
  ki so deležni iste človeške ranljivosti.
  Poziv Terezije Deteta Jezusa k »nežni ljubezni do svoje bede« zame pomeni vabilo k odpuščanju in
  nežni ljubezni do bede drugih. Da pa lahko postanem usmiljen kristjan, moram najprej usmiljenje
  izkusiti Mirenski grad).

 48. Janez says:

  Čudovite Indijanske modrosti so polne duhovnosti in morale
  1. Vstani s Soncem in pomoli k Stvarniku. Moli sam. Moli pogosto. Veliki Duh bo poslušal že ko boš govoril.
  2. Bodi toleranten do tistih, ki so se zgubili na poti. Nevednost, jeza, ljubosumje in pohlep izhajajo iz izgubljenih duš. Prosi za njih, da najdejo vodstvo.
  3. Išči sebe skozi sebe. Ne dovoli, da drugi upravljajo s tvojo potjo. To je tvoja pot, res le tvoja. Ostali lahko gredo s teboj, vendar nihče ne more naprej namesto tebe.
  4. Z gosti v hiši ravnaj z veliko obzirnostjo. Postrezi jim najboljšo hrano, ponudi jim najboljše ležišče, z njimi bodi spoštljiv in pravičen.
  5. Ne jemlji, kar ni tvoje, bodisi od človeka, skupnosti, divjine bodisi nekogaršnje kulture. Ni zasluženo in dano. Ni tvoje.
  6. Spoštuj vse, kar je na Zemlji, tako ljudi kot rastline in živali.
  7. Spoštuj mnenja drugih, njihove želje in besede. Nikdar ne prekinjaj govora drugih, ne očitaj, niti z mimiko ne oponašaj izrečenega. Vsaki osebi dovoli pravico do osebnega izražanja.
  8. Nikdar ne govori slabo o drugih. Negativna energija, ki jo s tem oddajaš v vesolje, se ti bo vrnila večkratno.
  9. Vsi ljudje delajo napake. Vse napake so lahko oproščene.
  10. Negativne misli povzročajo bolezni uma, telesa in duha. Vadi optimizem.
  11. Narava ni naša, je del nas. Narava je del naše svetovne družine.
  12. Otroci so seme bodočnosti. Sadi ljubezen v njihova srca in jih zalivaj z modrostjo in z učenjem vsega življenja. Ko rastejo, jim daj prostor, da rastejo.
  13. Izogibaj se zadajanja ran srcem drugih. Strup te bolečine se bo vrnil k tebi.
  14. Vedno bodi iskren. Iskrenost je izpit dediščine in doslednosti znotraj tega univerzuma.
  15. Sebe ohranjaj v ravnovesju. Svoj umski Jaz, Duhovni Jaz, Emocionalni Jaz in Telesni Jaz. Vsi morajo biti enako močni, čisti in zdravi. Krepi telo, da se okrepi um. Rasti bogato v duhovnosti, da si pozdraviš čustvene rane.
  16. Prinašaj zavestne odločitve, kot npr. kaj bom in kakšen bom, kako bom deloval in nosil svoja dejanja. Bodi odgovoren za svoja dejanja.
  17. Spoštuj zasebnost in osebni prostor drugega. Ne posegaj v tuje lastništvo, še posebno pa ne posegaj v svete in duhovne relikvije. To je prepovedano.
  18. Prvenstveno bodi iskren do samega sebe. Ne moreš biti pozoren in hkrati pomagati drugim, če nisi pozoren do samega sebe in najprej ne pomagaš sebi.
  19. Spoštuj druge verske opredelitve. Ne sili drugih, da verjamejo v tvojo.
  20. Deli svojo dobro srečo. Deli in sodeluj v dajanju milosti.

  Duhovnost Indijancev kaže, da so iskreno in goreče verovali Stvarniku, ki so ga imenovali Veliki Duh. Nobene agresivnosti, noberne napadalnosti, egoizma, temveč polno miru in strpnosti ter dobrote. Kakšne lepe misli in modrosti Indijancev in kako enostavne so, vendar kako težko jih je uresničiti. Smo samo ljudje, ki vsi izhajamo iz Enega Vira. Zato je prav, da smo kljub razlikam strpni, enostavni, skromni, delavni in hvaležni Bogu za vse,kar smo prejeli. Naš misijonar Friderik Baraga je v Severni Ameriki šel in oznanjal Evangelij med Indijanci. Odšel je iz domovine in zavzeto širil Evangelij med Indoijanci, ki so Jezusove Nauke sprejemali. Kot so mi rekli verniki na obiusku v ameriškem Utahu nam ljudem Bog govori v različnih jezikih ali God talks to us in different languages. Zato bodimo dobri, razumevajoči in strpni do drugačnosti, saj smo vsi Božji Otroci iz Enega Vira, ki nas je Ustvaril sebi v Čast in Slavo Vekomaj. .

 49. Miro says:

  NE PREJEMAJ JEZUSA, DA BI GA UPORABIL, KAKOR SAM RAZUMEŠ, AMPAK RAJE PUSTI, DA TE ON SPREJME, DA BO NAREDIL IZ TEBE IN V TEBI, KAR ON HOČE!

  Bolj smo preprostega evangeljskega duha, bolj se lahko z božjo pomočjo poglabljamo v skrivnosti evharistije, seveda le do neke mere, saj gre za neizmerno globoke studence Božje ljubezni in usmiljenja. V kolikor pa smo bolj zapletenega duha, zapletenega od človeške modrosti in sebičnosti, nam bodo misli o evharistiji bolj težko umljive, če že ne kar povsem nedostopne. Priporočimo se Svetemu Duhu, da bomo evharistične skrivnosti umevali v Njegovi luči in tudi živeli v moči Božje ljubezni in usmiljenja.

  Ne prejemaj Jezusa, da bi ga uporabil,
  kakor sam razumeš, ampak raje pusti,
  da te on sprejme, da bo naredil iz tebe
  in v tebi, kar hoče.
  (Gaetano de Vio)

  Evharistija pomeni družbeno ljubezen,
  jo goji in podpira.
  (Pavel VI.)

  Evharistijo oblikuje Kristusov križ,
  ki na svoji zakramentalni poti skozi stoletja
  prav do Kristusovega prihoda
  zbira in zedinja v sebi življenje,
  delo in žrtvovanje verujočih.
  (Serafino Zardoni)

  Sveta evharistija je pretekli,
  sedanji in prihodnji Jezus.
  (Peter Julijan Eymard)

  Iz knjige: Kruh, ki daje življenje; misli o evharistiji, zbral Wilhelm Mühs.

  Božje usmiljenje, neizmerno v zakramentu evharistije in duhovništva, zaupamo vate!

  • Hvala says:

   Ja, res je, prepustimo Gospodu, da On odloča v vsem o nas, da nas Sveti Duh vodi v molitvi, kajti Jezus JE EDINI, KI POZNA NAŠE TELO, DUŠO IN DUHA V CELOTI. In On tudi zdravi. EVHARISTIJA JE VSE, SAJ JE V NJEJ GOSPODOVO TELO IN KRI!

   Zahvaljujemo se ti Gospod!

 50. Hvala says:

  KDO VODI TVOJE ŽIVLJENJE ?
  —————————————
  KAKO SE OBIČAJNO ZAČNE NAŠE DELO?
  VSE SI PRIPRAVIMO, VSE DOMISLIMO, ODPRAVIMO VSE OVIRE IN POTEM SEČE JE VSE V NAJLEPŠEM REDU, LOTIMO DELA.

  KO PRIDEJO OVIRE, POGOSTO POPUSTIMO, REČEMO, DA JE NEMOGOČE VZTRAJATI, DA SE STVARI NE DA SPREMENITI. ČE NE VEMO ALI SMO STVARI KOS ALI NE, SE NAJVEČKRAT NITI NE LOTIMO.
  ——————————————————————————————————————————————————–
  JEZUS SE STVARI LOTEVA DRUGAČE.
  PREDEN ZAČNE Z JAVNIM DELOVANJEM GRE V PUŠČAVO. TO NI NIČ POSEBNEGA SPODBUDNEGA: LAKOTA, VROČINA IN MRAZ, SKUŠNJAVE.

  JEZUS NIMA NOBENE GOTOVOSTI, DA BO VSEMU KOS. KAJ JE NJEGOVA GOTOVOST. ?
  BOG SAM, OČE, KI MU JE TO POSLANSTVO DAL , BO POSKRBEL, DA GA BO LAHKO TUDI IZPOLNIL. NE VE, KAKO , NE S ČIM. NIMA SODELAVCEV, NIMA POSLUŠALCEV, VSE JE V ZRAKU. ZA NAMEČEK JE TISTI, KI JE OZNANJAL PRED NJIM,
  t. j. JANEZ KRSTNIK , KONČAL ŽE V JEČI, KMALU ZATEM PA BO OBGLAVLJEN.
  ——————————————————————————————————————————————————–

  ZAKAJ SE MI LOTEVAMO STVARI DRUGAČE KOT JEZUS JE RAZUMLJIVO: STVARI MORAMO IMETI POD NADZOROM, VEDETI MORAMO, KOLIKO BO STALO IN KAKŠEN BO REZULTAT.
  ——————————————————————————————————————————————————-
  JEZU PA KOT DA JE VRŽEN V SVET, DA MU PRINESE VESELO NOVICO. KAKO BO SVOJE POSLANSTVO IZPOLNIL VE SAMO OČE.
  —————————————————————————————————————————————————–
  JEZUS S TEM UTEMELJUJE, DA JE V HOJI ZA NJIM NAJPOMEMBNEJŠE IZROČITI VSE NJEMU V ROKE.
  —————————————————————————————————————————————————–
  ——————————————————————————————————————————————————
  V PUŠČAVI, V SAMOTI, MED ZVERMI IN ANGELI, NE VODI IGRE ČLOVEK SAM AMPAK BOG.
  ——————————————————————————————————————————————————-
  IZROČITI SE, ODPOVEDATI SE GOTOVOSTI, SVOJIM PREDSTAVAM IN LASTNI MOČI, TO NAS USPOSABLJA ZA POT SPREOBRNJENJA, ZA POT V BOŽJE KRALJESTVO(Mirenski grad).
  ——————————————————————————————————————————————————
  Odpovedati se gotovosti v življenju, svojim predstavam, samovoljnim odločitvam, to je res težko. To ponavadi človek naredi, seveda , če se odloči za Boga, takrat ko pride v življenju v stisko, preizkušnjo, ki mu jo Gospod pošlje in sam ne VIDI NOBENEGA IZHODA. ČE PREPUSTI ŽIVLJENJE BOGU, GA VODI ON, SAM BOG, TAKO KOT JE VODIL JEZUSA.

  V dokaj udobnem življenju, ki ga ima posameznik, je to zelo, zelo težko, ampak, ker je pri Bogu vse mogoče in pri Bogu ni nič nemogoče, je to tudi mogoče.

  Ponavadi ljudje beremo Božjo Besedo, potem pa rečemo BOGU: ZAUPAM TI GOSPOD; POMAGAJ MI. Ampak to ni to. Ni dovolj, da rečemo, Božjo Besedo je potrebno SPREJETI IN PO NJEJ TUDI TAKO ŽIVETI. Če samo rečemo z našo besedo-ZAUPAM TI BOG, potem pa še naprej mi vodimo svoja življenja, delamo kalkulacije, se ne odpovemu udobju, preračunavamo, to pomeni, da Bogu govorimo s svojimi usti, da mu zaupamo, z dejanji pa delamo drugače. USPEHA oz. REŠITVE STANJA NE MORE BITI, DOKLER NAŠE MISLI IN DEJANJA NISO USKLAJENA Z BOŽJIMI. Če samo govorimo . O BOG, KAKO TI ZAUPAM, PROSIM USLIŠI ME, potem pa delamo po svojem načrtu, to ni ZAUPANJE V BOGA. BOG želi, da mu do potankosti vse prepustimo, da bo bo On vodil življenje. Človek, ki je prepustil svoje življenje Gospodu, se Mu bo najprej za vse zahvaljeval, Ga slavil in vsako jutro Gospoda vprašal, kaj želi, da danes storim , naredim, kako naredim to in ono itd. Bodite brez skrbi, Gospod daje Navodila, pa ne s kakšnim posebnim znakom, ali nekaj izrednim, ampak nas preprosto usmerja tam kamor je potrebno, tudi na telefon in urejanje zadev. To je res čudovito, kam vse pelje Sveti Duh in navdihuje človeka.
  Sveti Duh daje tudi izredno moč. Človek začne opravljati vsakodnevna opravila z lahkoto, svežino, elanom res z Božjo pomočjo.

  JEZUS JE REKEL:” KDOR VERUJE VAME, BO DELA, KI JIH JAZ OPRAVLJAM, TUDI SAM OPRAVLJAL , IN ŠE VEČJA KOT TA BO OPRAVLJAL, KER GREM JAZ K OČETU (Jn 14, 12).

  Ko pride človek v “puščavo”, ni kruha in vode trenutno, pretijo nevarnosti, ne vidi nobene rešitve in se z vso močjo oklene Gospoda, ga bo Gospod ob svojem času potegnil iz stiske , kajti On je rekel: KDOR ZAUPA VAME NE BO OSRAMOČEN.
  Samo potrpežjivo je potrebno hoditi z Gospodom in vzdržati. To je PONIŽNOST IN POSLUŠNOST-V BESEDI IN DEJANJU.

  http://www.mirenski-grad.si/p01-kdo-vodi-tvoje-zivljenje

  • Hvala says:

   Pripis!

   Če človek želi predati nadzor nad svojim življenjem Gospodu, je potrebno prositi in moliti za to milost. MILOST, DA BO GOSPOD OSVOBODIL NADZOROVANJE NAD ŽIVLJENJEM .

 51. Miro says:

  MOLIMO OB IZVIRIH BOŽJE BESEDE: »VELIČASTVO IN SIJAJ STA PRED NJIM, MOČ IN VESELJE STA V NJEGOVEM BIVALIŠČU« (1 Krn 16,27).

  Slavimo Gospoda in se mu zahvaljujmo: Slava tebi, Jezus, Ti si neizmerno veličastvo Božje ljubezni in neminljivega veselja! Hvala, ker nas Tvoja beseda vedno napolnjuje z upanjem in veseljem. Pomagaj nam Gospod, da pred Teboj ne bomo otročji, ampak polni otroškega duha ponižnosti, iskrenosti in vdanosti v tisto, kar si za nas predvidel v skladu s Tvojim odrešenjskim načrtom. K tebi se zatekamo s prošnjo za pomoč, »da se bomo veselili s tistimi, ki se veselijo, in jokali s tistimi, ki jočejo« (prim. Rim 12,15).

  Gospod Jezus, pridi na pomoč po Presveti Devici Mariji!

 52. Miro says:

  »DUŠE, NE BOJTE SE BOGA, AMPAK MU ZAUPAJTE, KER JE DOBER IN JE NJEGOVO USMILJENJE VEČNO!«

  Sv. Favstina Kowalska, velika glasnica Božjega usmiljenja: »O Jezus, kako pomilujem grešnike. Jezus, podari jim kesanje in obžalovanje, spomni se svojega bridkega trpljenja! Poznam tvoje neskončno usmiljenje, ne morem sprejeti tega, da bi se pogubila duša, za katero si toliko trpel. Jezus, daj mi duše grešnikov, naj se tvoje usmiljenje odpočije v njih. Vse mi vzemi, le duše mi daj! Želim biti daritvena hostija za grešnike, lupina telesa naj skriva mojo žrtev, saj je tudi tvoje presveto Srce skrito v hostiji, čeprav si živa žrtev. Spremeni me v sebe, o Jezus, da bom tebi živa in draga žrtev. Vsak trenutek ti želim zadoščevati za uboge grešnike. Žrtev mojega duha se skriva pod zavetjem telesa, človeško oko je ne ugleda, zato je čista in tebi prijetna. O moj Stvarnik in Oče velikega usmiljenja, vate zaupam, ker si dobrota sama. Duše, ne bojte se Boga, ampak mu zaupajte, ker je dober in je njegovo usmiljenje večno« (Dnevnik sv. Favstine Kowalske, 908).

  Več o tem na: http://www.sticna.com/Dnevnik_Svete_Favstine_Kowalske.pdf

  Božje usmiljenje, ki izviraš iz Presvetega Srca Jezusovega, zaupamo vate!
  Božje usmiljenje, v spreobrnjenju grešnikov, zaupamo vate!
  Božje usmiljenje, ki vedno in povsod spremljaš vse ljudi, zaupamo vate!

 53. Janez says:

  STRES V DELOVNIH OKOLJIH

  Danes obstaja zelo pomemben dejavnik zdravja ki se imenuje stres v delovnih okoljih Danes je veliko stresa v raznih delovnih okoljih in organizacija, prav tako hiter tempo dela, konkurenca, hitenje v škodo zdravja delavcev idr. Slabi delovni pogoji in slaba organizacija dela na splošno veljata za okolje,kjer je lahko prisoten hud stres za zaposlene. Človek, ki ga življenje nenehno peha v stres, po mnenju zdravnikov tudi veliko tvega, če nič ne ukrene sam oziroma organizacija, kjer je zaposlen. Zaradi stresa je veliko bolezni in odsotnosti z dela. Stres negativno vpliva na zdravstveno stanje državljanov in zaposlenih ter zahteva tudi poleg izgubljenih delovnih ur tudi veliko finančnih izdatkov za kurativno zdravljenje obolelih. V razmislek pa podajam modro misel, da je sicer bolje preprečevati ali vsaj zmanjšati na razumno mero, kot le ex post zdraviti (italijansko: meglioe prevenire che doppo curare). Stroka ugotavlja, da če je zaposleni človekv svojem poklicu občasno preobremenjen s stresi, in takih poklicev je danes prinas in v EU veliko, se zmanjša prilagodljivost organizma in se utegnejo uveljaviti tudi takšni stresni dejavniki, ki jih je organizem dotlej držal vravnotežju. Posledica tega je bolezen. Izgorevanje (angleško: burn out) na delovnem mestu zaradi stresa je danes zelo prisotno v raznih organizacijah in to škoduje tako delovni storilnosti delavcev in nasploh tudi zdravju ljudi. Koliko ljudi je zbolelo pri 45 letih zaradi izgorelostim in stresa ma delovnem mestu. Anketa raziskovalcev je pokazala, da uspešno delo v dobrih organizacijah podaljšuje življenje, kar človeku prinaša srečo in notranjo harmonijo. Tisoč ljudi, starih od 65 do 70let so zdravniki vprašali, v katerem življenjskem obdobju so bili najsrečnejši. Skoraj soglasno so odgovorili, da v starosti med 25. in 45. letom, torej v obdobju, ko so trdo delali in so morali nositi velike odgovornosti. Delu dati smisel pomeni zmanjšati stres (Lindemann, 1977). Po raziskavah strokovnjakov, kar 70 do 80 odstotkov je namreč vzrok vseh obiskov bolnikov pri zdravniku zaradi bolezni, ki so povezane s stresom. Zato velja poleg uvajanja raznih zdravstvenih reform v državi tudi premisliti, kaj bi v državi veljalo za boljše zdravje ljudi narediti, da bi več ex ante preprečevali in manj le expost zdravili oziroma, da obe zadevi optimalno skombinirali! Bolniške delavcev se večajo, zdravstveno stanje Slovencev se slabša pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Dr. Nolimal Dušan)!.

  Vsakdo najbolje poskrbi najbolje zase tako, da se pri delu dobro organizira, sodeluje, dela toliko kot zmore, izboljša postopke da dela manj in naredi več in ima dobre odnose s sodelavci in šefom. Bolje je narediti nekaj korakov k izboljšavam, kot pustiti zadeve inerciji. Klima dobrih odnosov in sodelovanja ter dobrega vodenja v službi s strani vodstva pa pomeni boljšo učinkovitost delavcev, zadovoljstvo pri delu, delo z učinki ki imajo smisel/afirmacijo in ki prinašajo motivacijo in zadovoljstvo delavca. Lepa beseda s strani šefov delavcu pa nič ne stane pa obenem ogromno pomeni. Vendar bodimo na strani rešitve in ne problemov in dajmo skupaj z drugimi tihi zgled in naredimo majhne korake, da se stvari v organizaciji izboljšujejo korak po, korak. Bog prosim pridi in nam pomagaj, da bo manj stresa in bolezni na delovnih mestih!

  Prosimo Boga, da se bodo zadeve uredile z Njegovo Pomočjo in našim spolnjevanjem Božje Volje. Veliko je bolezni, stisk in trpljenja ljudi, zato vdano in skromno prosimo Boga in molimo da se bo zboljšalo zdravstveno stanje naših ljudi Bogu v Čast in Veselje, nam pa v duhovno in telesno zdravje po Njegovi Milosti. Molimo za naše može, žene in otroke, ki delajo cele dneve in prihajajo domov izčrpani, utrujeni, polni nemira in stresa ter skrbi, da bo Bog posredoval in uredil zadeve v Svoji Božji Pravičnosti in Usmiljenju! Amen. Janez

  • Miro says:

   MOLITEV V STISKI

   Davidova molitev (Psalm 86)

   Nagni, GOSPOD, svoje uho, usliši me,
   ker sem nesrečen in reven.
   Varuj mojo dušo, zakaj veren sem,
   reši svojega služabnika, ti, moj Bog,
   ki zaupa vate.
   Izkaži mi milost, o Gospod,
   saj ves dan kličem k tebi.
   Razveseli dušo svojega služabnika,
   saj k tebi, Gospod, vzdigujem svojo dušo.
   Zakaj ti, Gospod, si dober in odpuščaš,
   ti si poln dobrote do vseh, ki te kličejo.
   Poslušaj, GOSPOD, mojo molitev,
   prisluhni glasu moje prošnje.
   Na dan svoje stiske te kličem,
   kajti ti me uslišiš.

   Gospod, ni ti enakega med bogovi,
   ni del, ki bi bila, kakor so tvoja.
   Vsi narodi, ki si jih naredil, bodo prišli,
   padali bodo na kolena pred tabo, Gospod,
   tvoje ime bodo slavili.
   Zakaj ti si velik in delaš čudovite reči,
   ti si Bog, ti edini.
   Úči me, GOSPOD, svojo pot,
   hodil bom v tvoji resnici,
   zedini moje srce, da se bo balo tvojega imena.
   Zahvaljujem se ti, Gospod, moj Bog, z vsem svojim srcem,
   tvoje ime častim na veke,
   zakaj velika je tvoja dobrota do mene,
   rešil si mojo dušo iz globine podzemlja.

   O Bog, prevzetneži so se vzdignili zoper mene,
   drhal nasilnežev mi streže po življenju,
   niso postavili tebe pred sebe.
   A ti, Gospod, si usmiljen in milostljiv Bog,
   počasen v jezi in bogat v dobroti in zvestobi.
   Obrni se k meni in mi izkaži milost,
   daj svojo moč svojemu služabniku,
   reši sina svoje služabnice.
   Stori na meni znamenje za dobro;
   moji sovražniki bodo videli in bodo osramočeni,
   zakaj ti, GOSPOD, si mi pomagal in me potolažil.

   https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Ps+86&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

   Božje usmiljenje, studenec bolnim in trpečim, zaupamo vate!

 54. Janez says:

  NEKATERE LEPE IN PODUČNE DUHOVNE MISLI PAPEŽA FRANČIŠKA
  Papež Frančišek (prej Jorge Mario Bergoglio), je bil rojen 17. december 1936 v Buenos Airesu

  – Začenjamo to pot: škof in ljudstvo. Začenjamo to pot rimske Cerkve, ki predseduje v Ljubezni vsem Cerkvam. To je pot bratstva, ljubezni, zaupanja med nami. Molímo vedno za nas: drug za drugega. Molímo za ves svet, da bo veliko bratstvo.
  – Obrnimo se h Gospodu. Gospod se nikoli ne naveliča odpuščati: nikoli! Mi se naveličamo prositi odpuščanje. Molimo za milost, da se ne bi naveličali prositi odpuščanje, kajti on se nikoli ne naveliča odpuščati.
  – Kako premagati svojo krhkost? Največji sovražnik je strah. Ne bojte se! Krhki smo, to vemo, vendar je On močan. Majhen otrok je krhek, vendar je varen, ker je ob starših.
  – Verovati pomeni zaupati se usmiljeni Ljubezni, ki stalno sprejema in odpušča, ki nosi življenje in mu podeljuje smer.
  – Zelo skrbite za duhovno življenje, ki je vir notranje svobode. Brez molitve ni notranje svobode. Oblikovanje po Kristusu, lastno duhovniški duhovnosti, bo za vas postalo dragocen zaklad, če boste gojili molitveno življenje in če bo vaše vsakdanje delo šola vašega posvečenja.
  – Evropa potrebuje vašo zavzetost, vaš pogum in vašo vero, da bi premagala težke trenutke, ki jih še vedno živi.
  – Prinašati evangelij s pričevanjem lastnega življenja spreminja svet.
  – Naloga mladih je odpirati vrata v novi svet upanja. Mladi bi morali predstavljati upanje za svet in to upanje posredovati tudi ljudem okoli sebe. Na ta način bi lahko ‘premagovali ovire in postali priče Božjega usmiljenja’
  – Mladi pa lahko evangelij ljudem prepričljivo pričujejo le v povezanosti s Kristusom. Le z Njim smo lahko upanje za naše bližnje.
  – Berite in vztrajno premišljujte Gospodovo besedo, da boste verovali, kar ste prebrali, učili, kar ste v veri dojeli, živeli, kar ste učili. Pomnite tudi, da Božja beseda ni vaša last: je beseda Boga. Cerkev pa je varuhinja Božje besede.
  – Pomnimo, da sovraštvo, zavist in napuh umažejo življenje! Varovati torej pomeni, da bedimo nad svojimi čustvi, nad svojim srcem, kajti prav od tam izhajajo dobri in slabi nameni: taki, ki gradijo, in taki, ki rušijo. Ne smemo se bati dobrote in niti nežnosti!
  – Kristjani nismo občasno, samo v določenih trenutkih, v nekaterih okoliščinah, v nekaterih izbirah. Ne moremo biti kristjani tako, kristjani smo v vsakem trenutku!
  – Ne moremo postati poškrobljeni kristjani, takšni preveč izobraženi kristjani, ki razpravljajo o teoloških vprašanjih, ko pijejo čaj. Ne! Postati moramo pogumni kristjani in iti iskati tiste, ki so res Kristusovo meso.
  – Tri besede povzemajo Marijino življenjsko naravnanost: poslušanje, odločitev, dejanje. Poslušanje, odločitev, dejanje. Te besede kažejo pot tudi za nas v tem, kar Gospod želi od nas v življenju. Poslušanje, odločitev, dejanje.
  – Vztrajati na Gospodovi poti vse do konca, vse dni. Ne pravim, da je treba začeti vsak dan znova: ne, nadaljevati pot. Vedno nadaljevati. To je pot s težavami, z naporom, a tudi s toliko veselja. Je pa Gospodova pot.

  Zbral Marko Čuk Ognjišče

  P.s.: Potrebujemo vesele, spodbudne in motivirajoče duhovne in življenjske zglede, ki nam naj prinašajo več radosti in veselja ter Upanja v naša življenja.

 55. Janez says:

  Zakaj moliti? V čem je smisel molitve, če Bog pozna prihodnost in že ima nadzor nad vsem? Če ne moremo spremeniti Božjega mišljenja, zakaj naj bi torej kristjani molili k Bogu?

  Za kristjana naj bi bila molitev kot dihanje, lažje izvedljiva kot neizvedljiva. Molimo iz različnih razlogov. Kot prvo je molitev oblika služenja Bogu (Evangelij po Luku 2,36–38) in poslušnosti Bogu. Molimo, ker nam Bog zapoveduje, naj molimo (Pismo Filipljanom 4,6–7). Molitev lahko vidimo na primeru Kristusa in zgodnje Cerkve (Evangelij po Marku 1,35; Apostolska dela 1,14; 2,42; 3,1; 4,23–31; 6,4; 13,1–3). Če je Jezus mislil, da je vredno moliti, bi morali tudi mi. Če je moral on moliti, da bi ostal v Očetovi volji, koliko bolj moramo moliti mi?

  Drugi razlog za molitev je, da je Bog namenil molitev za orodje pridobivanja njegovih rešitev v številnih situacijah. Molimo v pripravi na večje odločitve (Evangelij po Luku 6,12–13); da premagamo demonske prepreke (Evangelij po Mateju 17,14–21); da zberemo delavce za duhovno žetev (Evangelij po Luku 10,2); da dobimo moč za premagovanje skušnjav (Evangelij po Mateju 26,41); in da dobimo orodje za duhovno krepitev drugih (Pismo Efežanom 6,18–19).

  K Bogu pridemo s specifičnimi prošnjami in imamo Božjo obljubo, da naše molitve niso zaman, tudi če ne dobimo tega, za kar smo specifično prosili (Evangelij po Mateju 6,6; Pismo Rimljanom 8,26–27). Obljubil je, da ko ga prosimo za stvari, ki so v skladu z njegovo voljo, nam bo dal, za kar prosimo (Prvo Janezovo pismo 5,14–15). Včasih zadrži svoje odgovore v skladu s svojo modrostjo in v našo korist. V teh situacijah moramo biti vztrajni in še naprej moliti (Evangelij po Mateju 7,7; Evangelij po Luku 18,1–8). Na molitev naj ne bi gledali kot na naše orodje, kako pripraviti Boga, da bi izvršil našo voljo na zemlji, ampak bolj kot na orodje, kako izvršiti Božjo voljo na zemlji. Božja modrost močno presega našo.

  Za situacije, v katerih ne poznamo specifično Božje volje, je naša molitev orodje za prepoznavanje Njegove volje. Če sirijska žena s hčerko, ki je bila pod vplivom demonov, ne bi molila h Kristusu, njena hči ne bi bila ozdravljena (Evangelij po Marku 7,26–30). Če slepi pred Jeriho ne bi klical Kristusa, bi ostal slep (Evangelij po Luku 18,35–43). Bog je rekel, da pogosto nimamo, ker ne prosimo (Jakobovo pismo 4,2). V nekem smislu je molitev podobna oznanjevanju Evangelija ljudem. Ne vemo, kdo se bo odzval sporočilu evangelija, dokler ga ne oznanimo ljudem in povemo za Jezusovo Veselo Oznanilo Odrešenja. Prav tako ne bomo nikoli prav razumeli in videli rezultatov uslišane molitve, če ne molimo vztrajno in goreče k Bogu in ga prosimo za Vodstvo in navdih.

  Pomanjkanje molitve kaže pomanjkanje vere in pomanjkanje zaupanja v Božjo besedo. Molimo, da pokažemo svojo vero v Boga, da bo storil, kot je obljubil v svoji besedi, in blagoslovil naše življenje veliko bolj, kot bi ga lahko kdajkoli prosili ali upali (Pismo Efežanom 3,20). Molitev je naše primarno orodje, da vidimo Boga, ki deluje v življenju drugih. Ker je naše orodje, da se »priključimo« na Božjo moč, je naše orodje, da premagamo hudiča in njegovo vojsko, ki ju s svojo močjo ne moremo premagati. Zato naj nas Bog pogosto najde pred svojim prestolom, saj imamo vélikega duhovnika v nebesih, ki lahko sočustvuje z vsem, s čimer se srečujemo (Pismo Hebrejcem 4,15–16). Imamo njegovo obljubo, da goreča molitev pravičnega veliko doseže (Jakobovo pismo 5,16–18). Naj Bog poveliča svoje ime v našem življenju, ko dovolj verujemo vanj, da pogosto pridemo k njemu v molitvi in prelijemo svojo vero z dobrimi deli in služenjem svojim bližnjim vedno, takoj in z vso močjo in ljubeznijo, ki jo premoremo.

  Medmrežje gotquestions etaltro

 56. Miro says:

  GOSPOD, HVALA, KER ME VEDNO SPREJEMAŠ; NAJ ME NE BO SRAM PRITI K TEBI IN TI IZKAZATI LJUBEZEN!

  BOŽJA BESEDA: Nekdo izmed farizejev ga je prosil, naj jé z njim. Ko je stopil v farizejevo hišo, je sédel za mizo. In glej, ko je neka žena, ki je bila v mestu grešnica, izvedela, da je v farizejevi hiši pri mizi, je prinesla alabastrno posodo dišavnega olja in vsa objokana od zadaj stopila k njegovim nogam ter mu jih začela močiti s solzami. Brisala mu je noge z lasmi svoje glave, jih poljubljala in mazilila z oljem. Ko je to videl farizej, ki ga je povabil, je sam pri sebi dejal: »Ko bi bil ta prerok, bi vedel, kdo je ženska, ki se ga dotika, in kakšna je; vedel bi, da je grešnica.« In Jezus mu je odgovoril: »Simon, nekaj ti moram povedati.« On pa mu je rekel: »Učitelj, povej.« »Neki upnik je imel dva dolžnika. Eden mu je bil dolžan petsto denarijev, drugi pa petdeset. Ker nista mogla vrniti, je dolg obema odpustil. Kateri izmed njiju ga bo bolj ljubil?« Simon je odgovoril: »Zdi se mi, da tisti, kateremu je več odpustil.« On pa mu je rekel: »Prav si presodil.« In obrnil se je k ženi in rekel Simonu: »Vidiš to ženo? Ko sem stopil v tvojo hišo, mi nisi ponudil vode za noge; ta pa mi je s solzami zmočila noge in jih obrisala s svojimi lasmi. Poljubil me nisi; ta pa ni nehala poljubljati mojih nog, odkar sem prišel. Glave mi nisi mazilil z oljem; ta pa mi je z dišavnim oljem mazilila noge. Zato ti povem: Odpuščeni so njeni mnogi grehi, ker je močno ljubila; komur pa se malo odpusti, malo ljubi.« Njej pa je rekel: »Odpuščeni so tvoji grehi!« Tedaj so tisti, ki so bili z njim pri mizi, začeli pri sebi govoriti: »Kdo je ta, ki celó grehe odpušča?« On pa je rekel ženi: »Tvoja vera te je rešila!Pojdi v miru!« (Lk 7,36-50)

  https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Lk+7%2C36-50&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

  Jezus je pri farizeju Simonu. Tam se pojavi grešnica, ki pred Jezusom izlije svoje kesanje in mu umije noge. Zaradi njene vere in ljubezni ji Jezus odpusti grehe, farizej ga v srcu za to obtožuje. V vseh okoliščinah se bom v veri zatekal k Jezusu in se zavedal, da me more rešiti in ozdraviti. Gospod, hvala, ker me vedno sprejemaš. Naj me ne bo sram priti k tebi in ti izkazati ljubezen (Luč Besede rodi življenje, Primož Krečič).

  Z vero in zaupanjem Božjemu usmiljenju priporočimo zahvale in prošnje, ki so jih v rubriki »Prosim za molitev« zapisali: Helena, Kristina, Sija, Jasna, Tanja, Slavica, Katja, Maja, Sofija, Kras, Lea, Alenka, Hvala, MamiM, Janez, Eni, KP, Jana, M., Irena, andreja, marjana, Blanka, Sasa, Dr, Žametna vrtnica … in drugi prosilci milosti na tej spletni strani.

  Zgodi se presveta Božja volja – na priprošnjo Preblažene Device Marije!

  SPOMNI SE, O PREMILA DEVICA MARIJA
  Spomni se, o premila Devica Marija, da še nikdar ni
  bilo slišati, da bi bila ti koga zapustila, ki je pod tvoje varstvo
  pribežal, tebe pomoči prosil in se tvoji priprošnji priporočal.
  S tem zaupanjem hitimo k tebi, o devic Devica in Mati, k tebi
  prihajamo in pred teboj zdihujoči grešniki klečimo (stojimo).
  Nikar ne zavrzi, o Mati Besede, naših besed, temveč milostno
  nas poslušaj in usliši. Amen.

  Božje usmiljenje, nedoumljiva skrivnost Presvete Trojice, zaupamo vate!
  Božje usmiljenje, neizmerno v zakramentu evharistije in duhovništva, zaupamo vate!
  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

 57. Janez says:

  Zgodba o orlu
  Nekoč je živel kmet, ki je ujel mladega orla in ga dal v kokošnjak h kokošim. Ker je orel rasel skupaj z njimi, je prevzel njihove navade in okolje. Postal je tak kot katera koli druga kokoš. Nekega dne je kmetijo obiskal naravoslovec. Odšel je h kokošnjaku, se zagledal v kokoši ter vzkliknil: »To pa ni kokoš, to je vendar orel!«
  »Prav imate«, je odvrnil kmet, »vendar v resnici ni orel, ampak kokoš, saj je kokošjo hrano in se vede kot kokoš. Ta orel nikoli ne bo letel.« Naravoslovec je hotel preveriti kmetovo teorijo, zato je orla vrgel v zrak. Žival res ni hotela poleteti (kaj bi pa rekle ostale kokoši) in prav nič je ni moglo spodbuditi k temu. Zato je naravoslovec nekega zgodnjega jutra odnesel orla na vrh gore.
  Tam mu je pokazal drugega orla, ki je ljubko jadral skozi nebo. Takrat je orel spoznal, da se razlikuje od kokoši in pomislil, da bi mogoče tudi on lahko letel. Presunljivo je zavreščal in se na vso silo pognal iz naravoslovčevih razprtih rok. Poletel je strmo navzgor, vse više in više v nebo, dokler ni izginil iz obzorja. Dokler je živel med kokošmi, ni bil sposoben leteti. Ko pa je spoznal, da je orel in da zato lahko leti, je poletel v nebo. In prav tako je v našem življenju. Imeti moramo vizijo, in šele takrat bomo sposobni uresničiti cilje. Ste to kar mislite! Molite in prosite Boga za Navdih, da spoznate kdo ste in kakšen je Božji Načrt za Vas!

  Pazim na svoje misli, ker postanejo moje besede.
  Pazim na svoje besede, ker postanejo moja dejanja.
  Pazim na svoja dejanja, ker postanejo moja usoda!

  (Avtor neznan)
  Drugi vas lahko ustavijo le začasno, za vedno se lahko zaustavite le sami! Zaupajte Bogu, ki nam je dal različne darove!

  Gospod Bog nam je dal različne talente, ki počivajo in spiojo v nas ali pa jih aktiviramo in povečamo naše potenciale v Življenju vse Bogu v Slavo in Čast. Vprašani bomo ob koncu slednjih dni kako smo izkoristili talente, ki smo jih prejeli ob rojstvu od Boga. Ko poiščemo svoje sile in moči v sebi lahko postanemo to kar smo in kakor nas je ustvaril Bog v svoji Previdnosti. Poletimo v višave in pomnožimo sposobnosti ker smo izkoristili svoje prejete talente, ki so dar Boga.

  Življenje – samopostrežna restavracija
  Pred mnogimi leti je iz majhne vasi prišel v mesto mlad kmečki fant. Po dolgem potovanju je bil lačen, zato je zavil v bližnjo restavracijo na kosilo. Sedel je za mizo in čakal natakarja, da bi ga postregel. Vendar natakarja ni in ni bilo. Čez nekaj časa je k mladeniču pristopil neznanec in mu razložil, kako potekajo stvari v tej restavraciji.
  »Stopite na konec vrste«, mu je dejal. »Vzemite pladenj in pojdite k pultu s hrano. Sami vzamete tisto, kar bi radi jedli. Ko boste prišli do konca pulta, vam bo blagajničarka povedala, koliko morate plačati za izbrano hrano.«
  Čez mnogo let je taisti mladenič, zdaj že dedek, pripovedoval svojemu vnuku zgodbo o tem.
  Zgodbo je sklenil takole: Življenje je kot samopostrežna restavracija. Dobiš lahko prav vse, če si pripravljen plačati ceno in prevzameš odgovornost. Lahko tudi uspeš – vendar se za uspeh moraš boriti in delati. Nihče ti ne bo serviral na mizo. Postaviti se moraš na lastne noge in se boriti.

  Veruj v Boga in vse ti bo šlo prav. Pomagaj si s pridnostjo in delom in Bog bo blagoslovil vse Tvoje napore, če ga boš molil in prosil blagoslova.


  Zgodba o zrnu, ki ni hotelo rasti
  Nekega dne je kmet v rodovitno zemljo posadil dve semeni. »Rado bi zraslo«, je dejalo prvo seme. Čez čas je pognalo korenine globoko v zemljo in začelo kaliti proti svetlobi. Odprlo je svoje srce, iz katerega se je rodil popek, ki je čez nekaj dni prelepo vzcvetel. Cvetlica je vsako jutro uživala v soju sončnih žarkov. Bila je lepa, srečna in ponosna.
  Drugo seme je dejalo: »Nisem prepričano, ali želim rasti. Ne želim pognati korenin globoko v zemljo, saj ne vem, kaj je tam spodaj. Nočem kaliti skozi zemljo, saj se lahko poškodujem. Če vzcvetim, bodo otroci odtrgali moj cvet. Zato mislim, da je najbolje, če ostanem tukaj in čakam, kaj se bo zgodilo.«
  Nekega dne se je okoli obeh posajenih semen na rodovitni zemlji šopiril petelin. Sklonil je glavo in z občudovanjem opazoval cvetlico, ki se je počasi razvijala iz prvega semena. S kljunom je pobrskal po zemlji in zagledal seme, ki je ležalo v zemlji, brez kali in korenin, zato ga je pojedel. Če nismo pripravljeni premakniti se naprej in se razvijati, če nismo pripravljeni tvegati, nas bo življenje požrlo. Vlak priložnosti in naše sreče bo odpeljal. Ne moremo ostati tam, kjer smo, zmrznjeni v času in čakati. Moramo iti naprej in narediti ter uresničiti, kar je naravno in potrebno.

  Nauk: Čutiti strah, pa kljub temu storiti, kar je treba, to je pravi pogum. Če je Bog z nami, kdo je proti nam? Molimo in prosimo Boga za navdih in vodstvo, da nas poduči da delamo tisto, kar je prav v Božjih Očeh. In Bog bo blagoslovil naše delo in vse se bo postavilo na svoje mesto.

 58. Janez says:

  GRADITELJ
  Nek starejši gradbenik je bil pripravljen na upokojitev. Svojemu delodajalcu je povedal, da želi zapustiti gradbeni posel in živeti mirnejše življenje s svojo ženo in družino. Pogrešal bo podjetje, sodelavce in dobro plačilo, ampak resnično je potreboval upokojitev … Bodo že zmogli brez njega. Delodajalcu je bilo žal, ko je spoznal, da njegovo podjetje zapušča zanesljiv in dober delavec. Preden pa sta se dokončno poslovila, ga ja prosil, da zgradi le še eno hišo, zgolj kot osebno uslugo. GRADBENIK JE PRIVOLIL, A S SRCEM PRAV ZARES NI BIL PRI STVARI. Zbral je ekipo, nakupil ustrezen material in začel delo. »To pa zares ni srečen konec moje kariere,« si je mislil. Ko je gradbenik končal in je delodajalec prišel preverit njegovo delo, je stopil do njega in mu v roke potisnil ključ vhodnih vrat zgrajene hiše.
  »To je tvoja hiša,« je dejal, »moje darilo tebi«. Kakšen šok! Kakšna nerodna situacija!
  Če bi le vedel, da gradi svojo lastno hišo, bi jo zgradil čisto drugače. Sedaj pa bo moral živeti v hiši, ki je sploh ni naredil tako dobro in s srcem. Podobno je z nami. Svoje življenje gradimo odsotno, iščemo linijo najmanjšega odpora in se izogibamo stvarem, ki bi od nas zahtevale spremembo. V ključnih točkah našega poklicnega in zasebnega življenja ne pokažemo tistega najboljšega, ki je v nas. Potem pa z grozo spoznamo, da živimo v hiši, v kateri ne maramo živeti, a moramo, ker smo si jo zgradili sami. Če bi to vedeli že prej, bi to naredili popolnoma drugače. Razmišljajte o sebi kot o graditelju. Razmislite o svoji hiši. Vsak dan zabijate žeblje, postavljate temelj, oder in nameščate stene. Gradite modro. Tudi če živite le en dan, si ta dan zasluži, da ga živite polno in dostojanstveno. Zavedajte se, da je življenje projekt, imenovan NAREDI SI SAM. Živjenje je Božje Darilo Ljudem. Kako ga bomo izkoristili plodno ali neplodno je odvisno od nas. Ali bomo užili Božji blagoslov, ko bomo delali s srcem in navdušenjem, da bomo orsečili sebe in druge ljudi, ker delamo nekaj kar delamo radi in z veseljem!?

  Nauk:
  Vaše današnje življenje je rezultat vašega odnosa, vaših izbir in VAŠIH odločitev v preteklosti. Vaše jutrišnje življenje pa bo rezultat vašega odnosa in današnje izbire.
  Izberi si delo, ki ga imaš rad in noben dan v življenju ti ne bo treba delati in Bog bo blagoslovil Tvoje Delo, da bo šlo vse prav.

  BRATA SI ODPUSTITA IN OZDRAVITA MEDSEBOJNE ODNOSE
  Začelo se je z majhnim, nepomembnim nesporazumom in je zraslo v veliko nasprotovanje, končno pa eksplodiralo v glasne in težke besede, ki jim je sledila tedne dolga tišina. Nekega jutra je na hišna vrata starejšega brata potrkal star tesar. Iščem delo za nekaj dni,je dejal. Imate mogoče kakšno opravilo, ki bi ga lahko opravil tu na vaši kmetiji? Lahko vam pomagam.
  Da, je dejal starejši brat. Imam delo za vas. Ali vidite tisti zalivček, ki deli ta konec zemlje od onega? Tisti del kmetije je last mojega soseda, pravzaprav mlajšega brata. Pred časom sva se sprla in je skopal zemljo tako globoko, da naju sedaj deli voda. To je kajpak naredil zato, da bi me razjezil, ampak jaz mu bom pošteno vrnil. Poglejte tisti deske pri kozolcu. želim, da zgradite ograjo, osem metrov visoko, da mi ne bo potrebno vedno gledati njegove zemlje in njegovega obraza. Tesar je dejal; mislim da razumem nastalo situacijo. Pokažite mi žeblje in žago in naredil bom tako, da vas bom zadovoljil. Starejši brat je moral oditi v mesto, da je tesarju pomagal pripraviti material, potem pa ga ves dan ni bilo na spregled. Tesar je trdo delal, ves dan je meril, zabijal žeblje, žagal in postavljal deske. Ob sončnem zahodu, ko se je kmet vrnil, je tesar ravno zaključil z delom.
  Starejši brat je široko odprl oči in usta, ko je zagledal tesarjevo delo. Nobene ograje ni bilo tam. Bil je most. Most, ki je vodil iz ene strani kmetije na drugo! Most je bil prelep, delo pravega mojstra in preko mosta je proti njemu stopal njegov mlajši brat z iztegnjenimi rokami in besedami, Res si pravi prijatelj, da si dal postaviti ta mostiček po vsem tem, kar sem ti rekel in napravil. Tudi starejši brat je krenil na most, srečala sta se na sredini in si podala roke. Potem sta se obrnila k tesarju, ki se je že odpravljal proč. Ne, počakajte! Ostanite še nekaj dni. Polno opravil imam še za vas, je zaklical starejši brat. Z veseljem bi ostal, je dejal tesar, toda zgraditi moram še mnogo mostov. Imejta se rada!

  ODPUŠČANJE je najmočnejša sila za ozdravljenje vseh odnosov in za novi začetek. Začnimo pori sebi in odpustimo sebi in drugim. Zaživimo po Božji Volji in izkoristimo Božje Darove in Talente za druge!

  MOLITEV K MARIJI (skrajšano)

  O Marija kraljica, Presvetega Rožnega Venca, pomoč kristjanov in pribežališče človeškega rodu. Molimo in te prosimo, da se posvetimo in izročimo Tvojemu Brezmadežnemu Srcu. Sprejmi nas Devica Marija v svoje materinsko varstvo in nam pomagaj, da bomo po Tvojem zgledu vestno spolnjevali vse krščanske dolžnosti, živeli po Božjih in cerkvenih zapovedih, vdano nosili trpljenje in ostali do konca stanovitni v Veri in Zaupanju v Božjo Previdnost. Marija izprosi nam, da bomo stalno živeli v posvečujoči Milosti, ostali zvesti Tebi in Tvojemu Sinu Jezusu ter Te vso Večnost Slavili in častili ter Ljubili z vsemi angeli in svetniki. Amen.

  Kristjan Moli Družina 1982.

 59. Miro says:

  JEZUSOVA VELIKONOČNA SKRIVNOST, KI OBSEGA NJEGOVO TRPLJENJE, SMRT, VSTAJENJE IN POVELIČANJE, JE V SRCU KRŠČANSKE VERE!

  Priporočimo se Svetemu Duhu in pod njegovim vodstvom premišljujmo o bistvenih in temeljnih prvinah vere Cerkve, ki jih na zelo pregleden način, v obliki kratkih vprašanj in odgovorov, podaja Kompendij Katekizma katoliške Cerkve.

  Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
  vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
  Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
  prenovil boš obličje zemlje.

  Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
  razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
  bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
  vselej radi sprejemali njegove spodbude.
  Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

  Zakaj Jezus razodeva kraljestvo z znamenji in čudeži?

  Jezus spremlja svojo besedo z znamenji in čudeži, da bi potrdil, da je kraljestvo navzoče v njem, Mesiju. Čeprav ozdravlja nekatere osebe, ni prišel zato, da bi odpravil vse zlo tu na zemlji, pač pa da bi nas osvobodil zlasti suženjstva greha. Izganjanje hudobnih duhov naznanja, da bo njegov križ zmagovit nad “vladarjem tega sveta” (Jn 12,31).

  Kakšno oblast podeljuje Jezus svojim apostolom v božjem kraljestvu?

  Jezus izbere dvanajstere, prihodnje priče svojega vstajenja, ter jim dá delež pri svojem poslanstvu in pri svoji oblasti, da učijo, odvezujejo grehov, gradijo in vodijo Cerkev. V tem zboru Peter prejme “ključe nebeškega kraljestva” (Mt 16,19) in zavzema prvo mesto s poslanstvom, da varuje vero vsake oslabitve in da v veri utrjuje svoje brate.

  Kakšen pomen ima spremenitev?

  V spremenitvi se prikaže predvsem Trojica: “Oče v glasu, Sin v človeku, Duh v svetlem oblaku” (sveti Tomaž Akvinski). Jezus, ki se z Mojzesom in Elijem pogovarja o svojem “odhodu” (Lk 9,31) pokaže, da gre njegovo veličastvo prek križa, in daje predokus svojega vstajenja in svojega veličastnega prihoda, “ko bo preobrazil naše bedno telo, tako da ga bo naredil podobnega svojemu poveličanemu telesu” (Flp 3,21).

  Kakšen je Jezusov mesijanski vhod v Jeruzalem?

  Jezus se sam trdno odloči kreniti proti Jeruzalemu, da bi trpel, umrl in vstal. Kot mesijanski Kralj, ki razodeva prihod božjega kraljestva, vstopi v svoje mesto sedeč na osliču. Sprejmejo ga mali, njihovo vzklikanje je privzeto v evharistični Sanctus: “Blagoslovljen, ki prihaja v Gospodovem imenu! Hozana (reši nas)” (Mt 21,9). Bogoslužje Cerkve začenja véliki teden z obhajanjem tega vhoda v Jeruzalem.

  Kakšen je pomen Jezusove velikonočne skrivnosti?

  Jezusova velikonočna skrivnost, ki obsega njegovo trpljenje, smrt, vstajenje in poveličanje, je v srcu krščanske vere, ker se je odrešenjski božji načrt izvršil enkrat za vselej z odrešilno smrtjo Božjega Sina Jezusa Kristusa.

  (vir: Kompendij KKC, 108-112)

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 60. Janez says:

  KDOR SE NAPOTI PO STRMI IN NAPORNI POTI ODREŠENJA K BOGU
  Kdor se napoti na Pot k Tebi Gospod,
  mora vedeti in se zavedati, da si je izbral strmo in naporno Pot, polno truda in odrekanj,
  vendar Pot, ki je z Evangelijem in postavami jasno označena, kako se gre in pride na Cilj h Gospodu.
  Pri tem romanju mora Čovek veliko prehoditi ter preplezati in premagati veliko strmin na svoji Poti.
  Popotnik ne pozna miru in z neutešenim hrepenenjem v srcu, ko išče Boga, hodi venomer naprej; nikoli ni na Cilju, nikoli ne dospe do svojega Doma; naprej mu kaže Pot On.
  Ve da mora še veliko prehoditi in se truditi, če hoče priti k Njemu na Cilj.
  Ves Svet mu je Romarju in Iskalcu Njega premajhen in vse mu je prezko in pretesno. Ne more dihati.
  Nič ga ne zadovolji na Zemlji; zato ne bo odnehal in prekinil svoje nameravano iskanje in potovanje.
  Kdor se napoti k Tebi Gospod išče včasih tudi enega ali več sopotnikov, če noče hoditi sam.
  Ve, da sam Človek težko najde pravo Pot v labirintu raznih pravih in napačnih smerokazov,
  ko gre k Tebi in da potrebuje predvsem tudi Tvoje Vodstvo, Milost in Razsvetljenje, da ne zaide.
  Na Poti vztraja, ker mu Ti Oče toliko pomeniš; zato se bo pridružil slehernemu Človeku, ki Te išče;
  v katerem zasluti veliko dobroto, voljo, močno hrepenenje po Ljubezni in Resnici ter vztrajnost.
  Zaradi razlik v hotenjih in značajih ter interesih sopotnikov,
  pa dostikrat ostane na potovanju sam , ker se pota med različnimi ljudmi tudi razidejo.
  Ostane mu le Nebeški Oče, da ga usmerja in vodi naprej po markirani Poti in ga spodbuja da vztraja.
  Na Poti občuduje nepopisne lepote gora, jezer, gozdov, travnikov, ptic ki pojejo,
  jelenov in srnic ter zajcev in raznih drugih divjih živali, ki prosto žive in se gibljejo v Naravi.
  Kako je lep Božji Svet in kako se umiri Popotnikova Duša,ko potuje po teh neodkritih krajih, ki so polne neoskrunjene naravne lepote. Zatrepeta popotnikovo Srce in Dušo mu napolni Božji Mir.
  Kdor se napoti k Tebi Oče, hodi daleč od udobnih, širokih in prometnih cest in poti, ki so polne ljudi.
  Hodi po nasprotni strani cest in poti in doživlja razne kritike in nasprotovanja ter pritožbe.
  Izpostavlja se mnogokrat raznim nevarnostim na poti, strel ki divje grmijo v zraku, stranpoti in prepadov, pa tudi tega, da ga drugi Ljudje, ko bo prihajal k Njim in odhajal od Njih, ne bodo pravilno razumeli. Popotnik, ki ga žeja po Tebi Oče ve, da je Pot do Cilja na Vrhu še dolga in naporna ter zelo strma. Vendar popotnik tudi ve, da čimbližje je na poti na Cilju k Svojemu Bogu Očetu,
  tem manj se meni za svoje okolje, kjer živi in dela in ko se srečuje z raznimi ljudmi in si dela skrbi.
  Ni mu več toliko mar za denar, materialne dobrine, ne skrbi ga kaj bo jutri in zaupa svojemu Gospodu, da bo imel dovolj vsega tistega, kar res potrebuje za skromno in zadovoljno življenje, kar pač On preskrbi zanj. Tako kot Gospod skrbi za lilije, rastline in živali, ki v Naravi nič ne delajo, pa dobijo dovolj vsega potrebnega za svojo rast in obstanek od Stvarnika.
  Mirno in pridno bo popotnik delal naprej in v potu svojega obraza žel sadove svojega dela,
  ki jih je On blagoslovil za človeka, da bo imel dovolj sam in dal drugim, ker bo dober in usmiljen.
  Rad bo popotnik usmiljeno pomagal tistim, ki ga pomoč potrebujejo in daroval del hrane ubogim, bolnim, lačnim in žejnim, da jih nasiči in napoji.
  Začutil bo hvaležne Oči in vedel bo, da dela prav ter da je Bog in Božje Kraljestvo blizu njega.
  Vedel bo, zastonj sem prejel vse od Njega, zastonj in ljubeznivo bom dajal naprej drugim.
  Romar in popotnik bo vedel, da je/bo sicer moral pridno delati, biti dober za druge, veliko prehoditi in pretrpeti vse v Večjo Božjo Čast in Božjo Slavo, nam pa v Zveličanje.
  Vendar romar in popotnik tudi ve, da bo na koncu Poti, ko bo pri Njemu, za vse poplačan z Radostjo in Veseljem, kot ga ni nikjer.

  Molitev je delno povzeta in naknadno predelana. Vir je: Prihajam k Tebi, Molitve in premišljevanja, kapucini 1995.  

 61. Miro says:

  SV. ROBERT BELLARMINO PONUJA MODEL MOLITVE, KI POSLUŠA GOSPODOVO BESEDO, SE NE SKLANJA SAMA VASE, AMPAK SE VESELO PREPUŠČA BOGU!

  Današnjega godovnjaka, sv. Roberta Bellarmina, označujejo kot mistika služenja Bogu. Kot krono njegovega življenja mu pripisujejo obrambo sv. Cerkve in skrb, kako bi posamezniku pripomogel do posvečenja. Moža, ki je z naravno preprostostjo in srčno dobroto znal združevati tako globoko duhovno življenje, je papež Pij XI. leta 1930 razglasil za svetnika in leto za tem za cerkvenega učitelja (po podatkih spletne strani jezuiti.si).

  Več o življenju in delu sv. Roberta Bellarmina na
  https://svetniki.org/sveti-robert-bellarmino-skof-in-cerkveni-ucitelj

  Priporočimo se sv. Robertu Bellarminu, da bi nam pri Bogu izprosil živo in osebno dojemanje neizmerne božje dobrote!

  Božje usmiljenje, ti veselje in neizmerna radost vseh svetih, zaupamo vate!
  Sv. Robert Bellarmino, prosi za nas!

 62. Janez says:

  BOG NAS NEŽNO NAGOVORI, KO PONIŽNO IN Z VERO MOLIMO
  Bog nam govori in nam sporoča vedno z nežnim tihim glasom. Njegova govorica je tako neznatna in delikatna, da jo lahko že majhna sapica izniči. Prisluhnimo Bogu v miru in tišini, kaj nam sporoča. Bog vedno odgovarja na ponižno molitev, polno vere in zaupanja. Pogosto Bog ne odgovarja takoj – tako je potrebno čakati. V čakanju pa se razodeva čar poslušanja, ponižnosti, vera, zaupanje. V pričakovanju na Božji odgovor pogosto v nas zraste zavest lastne odgovornosti. Tako pričakovanje požene v nas neke mehanizme, da mi iz naše strani naredimo vse, da bi tudi Bog lahko iz njegove storil vse. Tu sorazlogi da nekatere rešitve pridejo šele kasneje.Vendar Bog zelo pogosto odgovarja. Problem seveda ne leži v njegovem odgovoru, pač pa v našem vprašanju. Smo iskreni ali nismo? Če nismo iskreni –tudi Boga ne moremo čutiti. V tej točki je nekaj podrobnejših poudarkov:
  a) Bog nikoli ne govori proti »zdravi pameti«
  b) je vedno na strani dobrega, pravega in resnice
  c )ni nikoli neiskren do naših potreb, počutij, težav…
  d) nikoli ne podpira naše hudobije, egoizma in igračkanja z njim, ne podpira naših utvar in iluzij, ošabnosti in ambicioznosti (povzpetnost na račun drugega)
  f) pogosto govori proti naši volji
  g)govori mi iskreno celo to, kar mi ni všeč (kar mi ni po godu)
  h) pogosto govori takrat, ko bi jaz raje, da bi on molčali)
  g) govori tudi preko molka, tišine…

  Navaditi se moramo poslušati Boga, priučiti se moramo sposobnosti slišati in poslušati Boga, druge, ne le sebe. Imamo dvoje ušes in ena usta zato, da manj govorimo in več poslušamo! Kdor si te sposobnosti (noče, more) ne zna pridobiti, tvega, da Boga ne bo slišal celo takrat ko bo ta »grmel«. Bog normalno ne uporablja druge poti za komunikacijo in spoznanje, kot je naš intelekt (razum, navdihnjen od Boga), naš občutek za ljubezen, za pravično, za dobro in našo vest, ko molimo in živimo po Evangeliju, kot nas uči Jezus. Najpoglavitnejši problem je naša iskrenost v tem, kako si razlagamo in kako spolnjujemo Božjo voljo. Veliko več naše pozornosti bi morali posvetiti stvarem, ki od nas terjajo velike odgovornosti ali velike odločitve, našo vero in molitve, da delamo vse prav in v dobro nas ij drugih ljudi. Kaj in kako takrat moliti? Pomembno je, da sledimo svoji vesti, da tej zaupamo in da imamo pravi odnos do vere, da smo Ljubečiu, Usmiljeni, Dobri in da pomagamo ter služimo drugim. Božji odgovor v sebi vedno nosi dovolj rahločutnosti in modrosti: v Božjem odgovoru je vedno dovolj svetlobe (luči) za tistega, ki je »blage« volje –zakaj Bog vedno upošteva našo osebnost in svobodno voljo. Bog nikoli nikogar ne sili, ker ima svbobodno voljo. To je podoba Boga Odrešenika, vzgojitelja in Usmiljenega Dobrotnika, ki nas vedno Ljubi in nam hoče le vse dobro. Ali tudi mi Ljubimo Boga, molimo in živimo kot dobri ljudje in dobri kristjani Bogu v Čast in Veselje?

  Medmrežje Nauči nas Moliti, dopolnjeno

 63. Miro says:

  VSE KRISTUSOVO ŽIVLJENJE JE DOGODEK RAZODEVANJA. KAR JE VIDNO V JEZUSOVEM ZEMELJSKEM ŽIVLJENJU, VODI K NJEGOVI NEVIDNI SKRIVNOSTI, ZLASTI K SKRIVNOSTI NJEGOVEGA BOŽJEGA SINOVSTVA: »KDOR VIDI MENE, VIDI OČETA« (Jn 14,9).

  Priporočimo se Svetemu Duhu in pod njegovim vodstvom premišljujmo o bistvenih in temeljnih prvinah vere Cerkve, ki jih na zelo pregleden način, v obliki kratkih vprašanj in odgovorov, podaja Kompendij Katekizma katoliške Cerkve.

  Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
  vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
  Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
  prenovil boš obličje zemlje.

  Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
  razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
  bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
  vselej radi sprejemali njegove spodbude.
  Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

  V kakšnem smislu je vse Kristusovo življenje skrivnost?

  Vse Kristusovo življenje je dogodek razodevanja. Kar je vidno v Jezusovem zemeljskem življenju, vodi k njegovi nevidni skrivnosti, zlasti k skrivnosti njegovega božjega sinovstva: “Kdor vidi mene, vidi Očeta” (Jn 14,9). Tudi če se odrešenje dopolni s križem in vstajenjem, je vse Kristusovo življenje skrivnost odrešenja, kajti vse, kar je Jezus storil, govoril in trpel, je imelo namen odrešiti padlega človeka in ga znova postaviti v njegovo prvotno poklicanost božjega otroka.

  Kakšne so bile priprave na Jezusove skrivnosti?

  Je predvsem dolgo upanje, trajajoče več stoletij, ki ga podoživljamo v bogoslužnem obhajanju adventnega časa. Poleg zastrtega pričakovanja, ki ga je Bog položil v srce poganov, je pripravljal prihod svojega Sina prek stare zaveze do Janeza Krstnika, ki je zadnji in največji izmed prerokov.

  Kaj uči evangelij o skrivnostih Jezusovega rojstva in otroštva?

  O Božiču se veličastvo nebes razodeva v slabotnosti otroka; Jezusovo obrezovanje je znamenje njegove pripadnosti izraelskemu ljudstvu in predpodoba našega krsta; Gospodovo razglašenje razodeva Jezusa kot Izraelovega Kralja-Mesija vsem narodom; ob njegovem darovanju v templju se s Simeonom in Ano celotno Izraelovo pričakovanje sreča s svojim Odrešenikom; beg v Egipt in pokol nedolžnih otok naznanjata, da bo vse Kristusovo življenje v znamenju preganjanja; njegova vrnitev iz Egipta spominja na izhod /iz Egipta/ in predstavlja Jezusa kot novega Mojzesa: on je pravi in dokončni osvoboditelj.

  Kakšen pouk nad daje Jezusovo skrito življenje v Nazaretu?

  V času skritega življenja v Nazaretu ostaja Jezus v molku običajnega življenja. Tako nam omogoča zedinjati se z njim v svetosti vsakdanjega življenja, stkanega z molitvijo, preprostostjo, delom, družinsko ljubeznijo. Njegova podreditev Mariji in krušnemu očetu Jožefu je podoba njegove sinovske pokorščine Očetu. Marija in Jožef v veri sprejemata Jezusovo skrivnost, čeprav je ne razumeta vedno.

  Zakaj Jezus sprejme od Janeza “krst pokore v odpuščanje grehov” (Lk 3,3)?

  Zato, da začne svoje javno življenje in vnaprej sprejme krst svoje smrti: tako sprejme svojo uvrstitev med grešnike, čeprav je brez greha. On je “božje jagnje, ki odjemlje greh sveta” (Jn 1,29). Oče ga razglasi za svojega “ljubljenega Sina” (Mt 3,17) in Sveti Duh se spusti nanj. Jezusov krst je predpodoba našega krsta.

  Kaj razodevajo Jezusove skušnjave v puščavi?

  Jezusove skušnjave v puščavi so ponovitev skušnjav Adama v raju in Izraela v puščavi. Satan skuša Jezusa v njegovi pokorščini poslanstvu, ki mu ga je zaupal Oče. Kristus, novi Adam, vzdrži, in njegova zmaga naznanja zmago njegovega trpljenja, najvišjo pokorščino njegove sinovske ljubezni. Cerkev se pridružuje tej skrivnosti zlasti v bogoslužnem času posta.

  Kdo je povabljen v božje kraljestvo, ki ga Jezus oznanja in uresničuje?

  Jezus vabi v božje kraljestvo vse ljudi. Tudi najhujši grešnik je poklican, da se spreobrne in sprejme brezmejno Očetovo usmiljenje. Božje kraljestvo že tu na zemlji pripada tistim, ki ga sprejmejo s ponižnim srcem. Njim so razodete njegove skrivnosti.

  (vir: Kompendij KKC, 101-107)

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 64. Janez says:

  Kaj je in kaj pomeni resnično življenje v Bogu za Ljudi?
  Resnično življenje v Bogu pomeni, da želimo srečati in se učiti spoznavati Boga, takšnega kakršen v resnici je. To pomeni, da se mu odpremo ter gojimo poseben in zaupen odnos z njim.
  Brez te notranje zaupljivosti se mu ne moremo približati. On bo tako ostal tujec, daleč proč,
  nekje »tam visoko«. S takšne razdalje ga ne moremo resnično ljubiti. Kar Bog danes zahteva od nas, je pogovor z njim, preprost pogovor od srca do srca. Želi, da ga vključujemo v svoje vsakdanje življenje, se vedemo do njega kot do najboljšega prijatelja, a kljub temu pa nikoli ne pozabimo, da je On Sveti.
  Resnično življenje v Bogu pomeni, da se naučimo tekom dneva ob premorih iskreno moliti. Moliti tekom dneva pomeni, da smo v popolni edinosti z Bogom in v Bogu, da torej dnevno živimo, kakor nas je naučil Jezus. Tako in da zvečer spokojno zaspimo ter da se naučimo, da govorimo z Bogom od srca do srca. Zato je zelo pomembno, da dnevno molimo, zakaj to je sad naše ljubezni do Boga, da hrepenimo, da bi bili stalno z njim. Ta ljubezen se bo iz naših src prelivala v srca naših bližnjih in jih milostno božala in blagoslavljala. S tem ljudem tiho in nevsiljivo pokažemo svojo ljubezen in tako spolnjujemo Božjo zapoved, ljubezen do bližnjega. Zato moramo biti pripravljeni, da vsak dan izročamo Bogu svojo voljo in se mu popolnoma predamo. Tako se bo zgodilo, da bomo sicer s svojimi nogami stali na zemlji, toda s srcem in dušo bomo mogli živeti že v nebesih. Jezus odklanja mlačnost, On si želi naše iskreno srce.
  Če se Bogu ne predamo popolnoma, pomeni, da smo zvezali njegove roke. Njegova volja se tako ne more izvrševati nad nami. Biti moramo povsem zakoreninjeni vanj. To pomeni, da mu postanemo podobni, da ga posnemamo, torej ljubimo Boga in svojega bližnjega. Ne moremo govoriti o miru in edinosti, če nismo ukoreninjeni v Bogu.
  Resnično življenje v Bogu pomeni, da razširjamo Božje kraljestvo in pospešujemo spoznavanje Troedinega Boga. Pomeni, da prava podoba Boga, našega Očeta, postaja vedno bolj vidna, tako da ga bo lahko naš duh klical:
  »Abba! Oče!«
  Resnično življenje v Bogu pomeni, da bomo v dejanju uresničevali ljubezen do njega in do bližnjega, kar je Bogu všeč. Jezus pravi: »Na dan sodbe boste sojeni po meri svoje ljubezni.«
  Resnično življenje v Bogu pomeni, da postanemo priče Najvišjega, priče Božje ljubezni, da povemo svetu, da ga On v svoji zvesti ljubezni in usmiljenju nikoli ne pozabi,
  čeprav ljudje pozabljajo njega, in bi brez milosti Boga lahko postali manj dobri ljudje
  na svetu. Njegova ljubezen do nas nima konca.
  »Pridite! Pridite in sklenite mir z menoj, svojim Bogom, in imeli boste moj blagoslov. Vrnite se k meni in živeli boste večno.« Vse sem vam daroval, kar potrebujete Otroci moji. Amen.

  Resnično življenje v Bogu medmrežje za navdih in duhovno življenje

  P.s.: Bratje in sestre v Kristusu, bodimo pogumni in verujmo v Boga; vse imamo od Njega, kot dar, da smo lahko dobri in ljubeči otroci Očeta v Nebesih. Bodimo hvaležni, delovni, pošteni in skromni kot apostoli in ali misionarji ljubezni do drugih. Dajmo drugim tihi zgled. In nikoli ne obupajmo, saj imamo Očeta, ki skrbi za nas. Brez Njega nam ne zraste noben nov las na glavi in nič novega se ne zgodi brez Njega na Zemlji. So stvari pa, katere lahko spreminjam in popravim in so stvari, na katere nimam vpliva, za kar prosim Boga, da me poduči in razsvetli. Bog pridi in bodi ter ostani pri nas in v nas na Veke Vekov. Amen. Janez

  • Miro says:

   GOSPOD, RAZSVETLI NAŠE NOTRANJE OČI, DA BOMO ODKRIVALI NESKONČNO BOGASTVO EVHARISTIJE IN TUDI ZVESTO ŽIVELI V NJENI MOČI!

   Ker sami po sebi nič ne zmoremo, še zlasti ne v odrešenjskem pogledu, se pojavlja bistveno vprašanje: Kje lahko črpamo moč za naše duhovno življenje? Predvsem pri izvirih Božje besede, ki nam takole govori: »Jaz sem živi kruh, ki sem prišel iz nebes. Če kdo jé od tega kruha, bo živel vekomaj. Kruh pa, ki ga bom dal jaz, je moje meso za življenje sveta.« (Jn 6,51).

   Zahvalimo se našemu Gospodu Jezusu Kristusu za neizmeren dar svete Evharistije ter molimo in delajmo v njeni moči, to je v moči Kristusove ljubezni – v moči Svetega Duha!

   Božje usmiljenje, neizmerno v zakramentu evharistije in duhovništva, zaupamo vate!

 65. Miro says:

  »VEDI, MOJA HČI, ČE SVOJO VOLJO PODREJAŠ MOJI VOLJI, PRITEGUJEŠ NASE MOJO VELIKO NAKLONJENOST!«

  Besede življenja, ki jih je Jezus zaupal sv. Favstini Kowalski, veliki glasnici Božjega usmiljenja, namenjene pa so tudi nam:

  »Moja hči, največjo čast mi izkazuješ, ko se potrpežljivo izročaš moji volji, sebi pa pridobivaš tako veliko zasluženje, da ga ne bi mogla pridobiti z nobenim postom in odpovedovanjem. Vedi, moja hči, če svojo voljo podrejaš moji volji, priteguješ nase mojo veliko naklonjenost. Ta žrtev mi je prijetna in polna sladkosti, v njej imam svoje zadovoljstvo. Ona je moja moč« (Dnevnik sv. Favstine Kowalske, 904).

  http://www.sticna.com/Dnevnik_Svete_Favstine_Kowalske.pdf

  Božje usmiljenje, v spreobrnjenju grešnikov, zaupamo vate!
  Božje usmiljenje, tolažba in blagor vsem, ki so skesanega srca, zaupamo vate!
  Božje usmiljenje, ki vedno in povsod spremljaš vse ljudi, zaupamo vate!

 66. Miro says:

  PAPEŽ FRANČIŠEK POZVAL K OBNOVITVI KONTEMPLATIVNE RAZSEŽNOSTI, KI NAS VODI V DRŽO SKRBI ZA SKUPEN DOM!

  Papež Frančišek je med katehezo povabil h kontemplaciji stvarstva. Vsaka stvaritev namreč na svoj način odseva neskončno Božjo modrost in dobroto. Brez kontemplacije se zapademo v neuravnotežen in površinski antropocentrizem, ki pretirano povzdigne vlogo človeka in ga postavi za absolutnega gospodarja vseh ostalih ustvarjenih bitij. Pozval je k obnovitvi kontemplativne razsežnosti, ki nas vodi v držo skrbi za skupen dom. Vsak med nami lahko in mora postati varuh skupnega doma, ki slavi Boga zaradi njegovih stvaritev, jih motri in varuje.

  »Da bi prišli ven iz pandemije, moramo skrbeti in poskrbeti drug za drugega. Treba je podpirati tistega, ki skrbi za najslabotnejše, bolne in ostarele. Obstaja navada, da pustimo ob strani ostarele in jih zavržemo. Te osebe – ki jih lepo opiše španski izraz cuidadores – opravljajo bistveno vlogo v današnji družbi, čeprav pogosto niso deležne priznanja in povračila, ki si ju zaslužijo. Skrbeti za druge je zlato pravilo našega človeškega bitja in s sabo prinaša zdravje in upanje (prim. Laudato si’, [LS], 70). Skrbeti za bolnega, za tistega, ki je v potrebi, ki je odrinjen na stran – to je človeško in tudi krščansko bogastvo,« je med drugim poudaril papež Frančišek.

  Več o katehezi »Skrb za skupen dom in kontemplativna drža« na:
  https://www.vaticannews.va/sl/papez/news/2020-09/kateheza-skrb-za-skupen-dom-in-kontemplativna-drza.html

  Prosimo Gospoda za luč in moč, da bi lahko skrbeli ne samo zase, ampak tudi drug za drugega, še zlasti za bolnike. Kot poudarja sveti oče, »je skrbeti za druge zlato pravilo našega človeškega bitja in s sabo prinaša zdravje in upanje«.

  Božje usmiljenje, studenec bolnim in trpečim, zaupamo vate!

 67. Janez says:

  Darilo Neba in našega Boga Vsem Ljudem na Zemlji
  Obstajajo različni ljudje na svetu, tisti, ki so dobri po srcu in tisti, ki so zaverovani le v svoj prav in egoizem.
  Nekateri so verni, ponižni, delovni, skromni, vidijo čez svoj jaz in pomagajo drugim, molji zase in za druge,
  drugi sebični vsemogočneži radi vladajo in ne vidijo čez svoj plot in le kopičijo bogastvo na račun drugih ljudi.
  Bog ljubi dobre in pravične ljudi in tudi tiste, ki niso srčno dobri in pravični ljudje v življenju in se nadeja, da bomo vsi vse, kar smo od Njega zastonj prejeli, darovali naprej,
  in bili tako podobni Jezusu, ne pa kopičili le bogastvo in izgubili svojo dušo zaradi Mamona.
  Nekateri ljudje darujejo Ljubezen, so preprosti, skromni, dobri, darežljivi, pomagajo in služijo in so podobni Jezusu.
  Nekateri ljudje ne vedo, da so dar neba našega Očeta.
  Nekateri ljudje ne vedo, kako lepo je, da so in tvorno živijo v Ljubezni in Odpuščajo drugim, ter pomagajo.
  Nekateri ljudje ne vedo, kako dobro je, da jih lahko srečamo in se od Njih kaj naučimo in tudi obogatimo ter da darujemo kar smo zastonj prejeli.
  Nekateri ljudje ne vedo, kako tolažilen je že njihov nasmeh in tihi zgled dobrote, ki ga črpajo od Njega.
  Nekateri ljudje ne vedo, kako ubogi bi bili brez nasmeha, dobrote in odpuščanja Njega ter drugih ljudi.
  A vedeli bi, če bi jim to povedali: Ti ali jaz. Morda pa to niti ni potrebno, saj je to Božja Volja. On že ve zakaj. Kolikor je ljudi, tolikor je Poti do Boga, ki morajo prehoditi veliko strmin in še več dobrega storiti,
  da gredo po Poti k Njemu.
  Veliko morajo pretrpeti, veliko krivic odpustiti in veliko dobrega storiti drugim ter ljubiti druge,
  da pridejo na Pot k Njemu, ki vodi v Odrešenje.
  Bog nas potrpežljivo kot Oče čaka Otroke na Obalah Večnosti,
  da se kot izgubljeni Otroci Vrnemo nazaj k Njemu v objem in živimo Pravično.
  Ptica je ptica takrat, ko leti v zraku. Roža je roža takrat, ko cveti v tisočerih barvah Njegove Prirode.
  Človek pa je Človek takrat, ko je Dober, ko Odpušča drugim in sebi in ko Ljubi in iskreno Moli k Njemu.
  V miru in spokojnosti, ko delam in ko pomagam drugim, začutim njegovo Ljubezen in Prisotnost.
  Božja Vseprisotnost je v ljudeh, v rekah, morjih, v živalih, drevesih, gorah,
  v Naravi in Zvezdah na nebu in v vsem Stvarstvu, ki nas obkroža,
  ker je Bog predvidel v Načrtu Smotrnost v Vsem, kar je in kar je ustvaril za ljudi.
  Bog nam je vse daroval, ker nas ima neskončno rad.
  Z vsakim darilom in obdaritvijo nam pove, kako rad nas ima.
  Z vsakim utripom mojega žitja in bitja začutim in celo vidim na vsakem koraku
  njegovo Veliko Dobroto in Ljubezen v Stvarstvu,
  ko me v tišini boža z nežnimi sapicami in slišim njegov tihi Glas med Ljudmi in v Naravi.
  In pravi mi, da je najvišja zapoved medsebojna Ljubezen in Usmiljenje med ljudmi.
  Kajti samo Ljubezen in Usmiljenje zmore ponovno približati Boga nam vsem, tudi ateistom,
  in nam pomagati, da bomo spet vanj Verovali s srcem in dušo ter bili dobri ljudje in verniki.
  Ni pomembna oblika molitve, pomembno je srce, ki Živi in Ljubi vse Ljudi brez razlik.
  Premalo smo molili za lastno spreobrnjenje in preveč Ljudi smo hladno pustili trpečih in žalostnih zaradi hladnih medsebojnih odnosov brez pomoči.
  Še vse lahko popravimo in se spreobrnemo, se spovemo Bogu
  in prosimo za odpuščanje ter našo spreobrnitev.
  Takrat bo nastopilo v Nebesih Veliko veselje nad spreobrnjenim Grešnikom.
  Amen.

  Krščanstvo bo preživelo zaradi Dobrih, Usmiljenih in Pravičnih Ljudi, ki bodo oznanjali Jezusov Evangelij z Vero, z Ljubeznijo in utrjevali Veselo Oznanilo Ljudem z zgledom in nasmehom kot misionarji in apostoli našega Boga in Ljubezni. Lažje je govoriti o naporni in strmi Poti k Jezusu, kot je vsak dan prehoditi in se ne izgubiti v stranpoteh preizkušenj in skušnjav. Prosimo Gospoda Božje Milosti, da ne zaidemo ampak , da bomo po Njegovem Velikem Usmiljenju in Dobroti drug drugemu prinašali veselje in radost Odrešenja, si delili Nauke Jezusovega Evangelija ter si pomagali in služili v ponižni skromnosti in bratski ljubezni! BVB.

  Janez AKA Dichter Hansi

  Drobtinice, pesnik Tone Pavček
  Treba je mnogo preprostih besed kakor KRUH, LJUBEZEN, DOBROTA,
  da ne bi slepi v temi na križpotjih zašli s pravega pota.
  Na svetu si, da gledaš SONCE.
  Na svetu si, da greš za SONCEM.
  Na svetu si, da sam SI SONCE
  in da s sveta odganjaš – SENCE.
  Nobena pot ni ravna,
  nobena pot ni revna,
  a vsaka je zahtevna
  in tvoja ena sama – GLAVNA.
  Toplo je sonce, topla jopica,
  topla prijazna beseda človeka
  ko me s srcem pogleda.
  Vse bolnišnice so nezdravo bele
  z vonjem po potu in jodu,
  a vse porodnišnice vesele,
  kljub otroškemu joku.
  Človek ne dozori do svojega
  do svojega obraza
  brez smeha in čenčarij
  in ne brez poraza.
  Sonce je dolžno, da sveti nam,
  otrok, da pomaga očetu,
  a edina dolžnost naših mam je ta,
  da so dolgo na svetu.
  Tisoč in tisoč zvezd je nad nami,
  tisoč in tisoč zvez med nami,
  da gre po svetu – rama ob rami –
  svetloba z nami.

  Vse teče, teče in se stiša v Neskončno tišino Stvarnosti, ki se večno spreminja in prenavlja. Samo hiša, v kateri Duh biva, je neminljiva. Včasih najdeš veliko lepih misli (kalogatija vsega lepega) nenadejano tudi tam, kjer jih ne bi iskal. Povsod je prisoten naš omniprezenten Bog, v nas in lahko tudi v tistih, ki pravijo, da ne verujejo, pa živijo po desetih Božjih zapovedih in so dobri ljudje. Kdo pa sem jaz da bi sodil? ON je, ki bo sodil ne mi. Nisem kontrolor, da bi druge preverjal kako naj živijo in kaj delajo. Dovolj imam opravka s samim seb0j, da bom vse prav naredil in postoril v Slavo Boga in Zveličanje z Vero in Molitvijo ter Dobrimi Deli in Služenjem kot hvaležen in skromen kristjan.

  DAJATI BI MORALI, KAKOR PREJEMAMO:
  Z VESELJEM, HITRO IN BREZ OMAHOVANJA;
  KAJTI NAD BOGASTVOM,
  KI SE LEPI NA PRSTE,
  NI BLAGOSLOVA.
  (Seneka) … podarjajte dobro v sebi …

 68. Janez says:

  PREMISLEKI O NAŠEM ŽIVLJERNJU ALI COGITATIONES DE NOSTRAE VITAE
  Ne preživi, kar ni bilo spočeto z ljubeznijo, kajti tisto, ki nikoli ne premine,
  ampak izžareva svojo večno luč, je ljubezen našega Boga in ljudi,
  kajti Bog je LJUBEZEN IN NAS UČI: LJUBITE SE MED SEBOJ.
  Pomirja spore, blaži sovraštva plamen,mir povrne svetu in združi razdvojene.
  Popravlja krivice, je vsakomur v pomoč in nikomur ne zada rane.
  Bati se mu ni gorja prihodnjih dni, kdor jo na pomoč pokliče, živel bo varno in v miru večen.
  Ponavadi ni srečen tisti, ki sprejema, ampak tisti, ki predvsem daje in razdaja bližnjim.
  Človek pri tem preprosto da košček sebe.
  Prijazno dejanje, uporabno domislico, besedo priznanja, roko čez jarek razumevanja,
  dober predlog, nasvet ob pravem času.
  Vzameš malo iz razuma in malo iz srca, vse skupaj dobro zabeliš s prijaznostjo
  in položiš komu drugemu v premislek in srce.
  Razdana ljubezen je dobljena ljubezen, sa se se vrača nazaj; kar sejemo to tudi žanjemo!.
  Če hočeš, da ti bodo odpuščali bližnji, odpuščaj tudi sam ljudem,
  kajti veliko mu bo odpuščeno, kateri veliko odpušča.
  Hvaležnost blagoslavlja in gre od enega človeka do drugega.
  Ne najdeš je med neomikanimi in egoističnimi gospodovalnimi ljudmi.
  In pet lastnosti odlikujejo dobrega človeka:
  poštenje ga odreši tesnobe;
  modrost ga odreši dvomov;
  hrabrost ga odreši strahov
  in ljubezen ter dobrota pa ga odrešita egoizma ter mu pomagata najti smisel življenja, ki je v služenju bližnjim.
  In kadar molimo Njega, nam bo dano tisto, kar prosimo in kar On ve, da res potrebujemo.
  Gospod BOG nakloni nam tudi strpnost in ljubezen v našiz občestvih in družinah in pomagaj nam,
  da se bodo odnosi med ljudmi in zakonci zopet popravili. Naj otroci bivajo v družinah, kjer je doma molitev in ljubezen.
  Pomagaj prosim, da se bodo imeli zakonci spet radi in da bo zasijalo sonce Tvoje Ljubezni v družinah.
  Kar je Gospod zvezal naj človek ne razveže.
  Gospod pomagaj nam, da se bomo vsi ljudje bolje razumeli, si pomagali, si odpuščali in se imeli radi!
  Amen.

  Quod homo quo vadis? TE ET QUOD NIHIL SINE DEO? Iz gornjih stihov molitve je podano iskreno sporočilo Dobrote in Ljubezni Gospoda našega Odrešenika ljudem, ki je polno lepote in globokih misli. Jezusov Evangelij je lahko samo dar Boga Ljudem, da nam v preprostih prilikah poda modrost in nauke. Vsa modrost in lepota sporočil v Evangeliju je Božja in je namenjena Ljudem. Človek česa takega ne bi bil nikoli zmožen napisati brez navdiha Boga v Staro in Novo Zavezo Svetega Pisma. Hvala Ti Gospod za vse. Pokazal si nam Pot Odrešitve. In kjer se imajo ljudje radi ter se razumejo si Ti zopet med nami. Prosimo Te za dobre odnose med ljudmi ter v vseh naših družinah in da bi naredili vse, da bo povsod ned ljudmi in v naših družinah zopet zavladal mir, ljubezen in razumevanje.

  Janez AKA Dichter Hansi

  MEDSEBOJNI ODNOSI MED LJUDMI
  Dostikrat je dobro v službi, v družini ali v odnosih z ljudmi potrpeti, v družbi drugih ljudi pa imaš možnost, da ne vztrajaš, ampak se umakneš. Res je danes veliko kritiziranja in negativne energije ter šimfanja in obrekovanja, pa ne povsod. Sprašujem se ali je tam Božja Ljubezen in razumevanje? Tudi odnos v službah do zaposlenih se je zelo spremenil na slabše, kar sem do upokojitve letos sam doživljal, pa vseeno zdržal in molil ter prosil Boga in obenem tudi sam delal na sebi. Dr. Šuštar Alojzij je dejal ponavadi: “takoj vse pozabiti in vse odpustiti”, ko je imel opravka z raznimi kritikami in hudobijo. Dr. Anton Trstenjak nas je na TF Ljubljana učil, da moramo biti preprosto kot kristjani boljši kot tisti, ki kritizirajo in so hudobni in dajati tihi zgled. Dr. Janez Janež (zdravnik kirurg iz Dolskega pri Ljubljani) je odpustil svojim nasprotnikom v domovini, ko je moral po vojni moral bežati na Tajvan in 38 let neumorno zdraviti Kitajce. Pa Mati Terezija v Indiji, o kateri nismo slišali, da bi na hudobijo odgovarjala s hudobijo in maščevanjem, temveč je odgovorila z Dobroto in Ljubeznijo, ker je imela Božji Blagoslov in veliko Srce za neumorno delo z revnimi. Ljubila in pomagala je vsem ubogim v Kalkuti, ne glede na vse bolezni in zaradim velike Ljubezni do Boga in Ljudi ni nikoli zbolela. Prav tako Pedro Opeka in številni drugi misionarji kot Friderik Baraga med Indijanci, Albert Schweitzer in Ignacij Knoblehar v Afriki itd., itd. Zgledov je še veliko pa bodi dovolj. Bog daj nam milost, da bomo vztrajali v dobroti in premagovali vse težave s Tvojo pomočjo. Vsakdo se odloči po svoje. Vprašani pa bomo nekoč, koliko smo Ljubili in dajali zastonj Dobroto drugim, ki smo jo zastonj prejeli od Boga. In tu ni prostora za dilemo ali biti dober ali ne. NE MOREMO BITI DOBRI KRISTJANI ČE NISMO DOBRI LJUDJE! Possumus, si non bonum Ecclesiae fideles, boni!

 69. Janez says:

  MISLI O ŽIVLJENJU ali COGITATIONES DE VITA
  Ne preživi, kar ni bilo spočeto z ljubeznijo, kajti tisto, ki nikoli ne premine,
  ampak izžareva svojo večno luč, je ljubezen našega Boga in ljudi,
  kajti Bog je LJUBEZEN IN NAS UČI: LJUBITE SE MED SEBOJ.
  Pomirja spore, blaži sovraštva plamen,mir povrne svetu in združi razdvojene.
  Popravlja krivice, je vsakomur v pomoč in nikomur ne zada rane.
  Bati se mu ni gorja prihodnjih dni, kdor jo na pomoč pokliče, živel bo varno in v miru večen.
  Ponavadi ni srečen tisti, ki sprejema, ampak tisti, ki predvsem daje in razdaja bližnjim.
  Človek pri tem preprosto da košček sebe.
  Prijazno dejanje, uporabno domislico, besedo priznanja, roko čez jarek razumevanja,
  dober predlog, nasvet ob pravem času.
  Vzameš malo iz razuma in malo iz srca, vse skupaj dobro zabeliš s prijaznostjo
  in položiš komu drugemu v premislek in srce.
  Razdana ljubezen je dobljena ljubezen, sa se se vrača nazaj; kar sejemo to tudi žanjemo!.
  Če hočeš, da ti bodo odpuščali bližnji, odpuščaj tudi sam ljudem,
  kajti veliko mu bo odpuščeno, kateri veliko odpušča.
  Hvaležnost blagoslavlja in gre od enega človeka do drugega.
  Ne najdeš je med neomikanimi in egoističnimi gospodovalnimi ljudmi.
  In pet lastnosti odlikujejo dobrega človeka:
  poštenje ga odreši tesnobe;
  modrost ga odreši dvomov;
  hrabrost ga odreši strahov
  in ljubezen ter dobrota pa ga odrešita egoizma ter mu pomagata najti smisel življenja, ki je v služenju bližnjim.
  In kadar molimo Njega, nam bo dano tisto, kar prosimo in kar On ve, da res potrebujemo.
  Gospod BOG nakloni nam tudi strpnost in ljubezen v našiz občestvih in družinah in pomagaj nam,
  da se bodo odnosi med ljudmi in zakonci zopet popravili. Naj otroci bivajo v družinah, kjer je doma molitev in ljubezen.
  Pomagaj prosim, da se bodo imeli zakonci spet radi in da bo zasijalo sonce Tvoje Ljubezni v družinah.
  Kar je Gospod zvezal naj človek ne razveže.
  Gospod pomagaj nam, da se bomo vsi ljudje bolje razumeli, si pomagali, si odpuščali in se imeli radi!
  Amen.

  Iz teh stihov moč je podano iskreno sporočilo Dobrote in Ljubezni Gospoda našega Odrešenika, ki je polno lepote in globokih misli. Jezusov Evangelij je lahko samo dar Boga Ljudem, da nam v preprostih prilikah poda modrost in nauke. Vsa modrost in lepota sporočil v Evangeliju je Božja in je namenjena Ljudem. Človek česa takega ne bi bil nikoli zmožen napisati brez navdiha Boga v Staro in Novo Zavezo Svetega Pisma. Hvala Ti Gospod za vse. Pokazal si nam Pot Odrešitve. In kjer se imajo ljudje radi ter se razumejo si Ti zopet med nami. Prosimo Te za dobre odnose med ljudmi ter v vseh naših družinah in da bi naredili vse, da bo povsod ned ljudmi in v naših družinah zopet zavladal mir, ljubezen in razumevanje.

  Janez AKA Dichter Hansi

 70. Janez says:

  K TEBI PRIHAJAM GOSPOD JEZUS
  K Tebi prihajam Gospod, z vsem srcem, z vsem upanjem in z vso ljubeznijo, ki jo premorem.
  Prosim Te, naj bo ta Sveta Maša danes blagoslovljena postaja v mojem življenju
  In naj mi da novih moči, da bom stanovitno hodil po pravi Poti k Tebi.
  Tvoje usmiljenje in odpuščanje naj mi olajšata breme, ker sem sam sebi breme, ki je pogostokrat neznosno.
  Tolikokrat o moj Bog, sem daleč od Tebe, daleč od sebe, pripravljen za sleherno neumnost in greh.
  Pomagaj mi prosim, da bom pri Tebi, da bom pri sebi, saj to dvoje je isto.
  Naj mi ta ura, ki jo posvečuje Tvoja pričujočnost, da rasti v zvestobi, grečnosti in veselju Tebi.
  Prosim Bog, ozdravi me trpkosti, ki mi stiska usta, te grenkobe in bolečine ki sem je sam kriv
  In tega nezaupanja, ki mi je vedno in povsod v skušnjavo.
  Reši me Gospod notranje krhkosti in nestalnosti, vsega kar me vleče navzdol.
  Reši me greha prosim, ki ga sovražim, pa vendar delam še naprej napake in te nespametno žalim.
  Na pragu te Svete Mašne Daritve me prosim prenovi, da bom tak, kakršnega me ti želiš imeti.
  Bog, popolnoma zaupam vate. Moja beseda na tem mestu bodi:
  Vsega se Ti izročim.
  Verujem v Te, Upam v Te. Ti si moja edina Resnica in moja Edina Moč.
  Zavedam se, kako sem brez Tebe Oče slaboten in kako sem ves v Tvojih rokah.
  Prav zato vem Oče, da sem zato močan.
  Zato se hočem veseliti v Gospodu.
  Glej prihaja nova mladost, ki bo do vrha napolnila mojo dušo.
  Ko stopam pred Tebe, oblij s svetlobo in radostjo mojo Dušo z svojo Lučjo Gospod.
  Naj me odslej vedno vodi Tvoja Ljubezen po Poti Odrešenja k Tebi.

  Daniel Rops, Moje Veselje se dviga k Tebi, Izbor Molitev 1974.

  Kdor namreč ne ljubi svojega brata, ki ga je videl, kako more ljubiti Boga, ki ga ni videl? Janez (1 Jan 4, 20).


  MOLITEV ZA VSAK DAN H GOSPODU
  Gospod, prosim te, osvobodi me moje majhnosti, reši me zaverovanosti vase,
  slepega nekritičnega oponašanja drugih, vsake igralske nepristne narejenosti,
  varuj me lažnih gesel in mitov ter doktrin in idolov raznih modernih prerokov in mojstrov;
  odstrani z mene vse raznovrstne maske in lažno igralsko pantomimo in daj mi popolno pristnost;
  otrebi z mene vseh naivnosti a ne daj, da bi zaradi tega postal nezaupljivec ali dvomljivec.
  Gospod prosim Te pomagaj mi, da ne bom iskal bogastva in časti ter raznih oblasti,
  da bom znal biti vztrajen brez trmoglavosti, odločen brez trdote do drugih ljudi,
  dobroten in usmiljen brez vsake želje za kakršnimkoli priznanjem,
  podrejen nadrejenim brez klečeplazenja, skromen brez neznačajnosti,
  učinkovit brez pretiranega vznemirjenja in dober kot človek in kristjan.
  Odpri mi, prosim Gospod, pamet, da bom odprt in sprejemljiv za misli in predloge drugih ljudi,
  da si pridobim čimveč znanja in modrosti, da ne zapadem zmotam,
  da spoznavam in popravljam svoje napake in utvare,
  ter da se zavem svojih zmožnosti in talentov, ki sem jih prejel od Tebe Oče
  in da jih izkoristim v Božjo Slavo in v dobro drugih ljudi.
  Prosim Te Gospod za čisto srce, za voljo, modrost in vodstvo,
  da Te nikdar ne zgrešim in ne zatajim kot Simon Peter in apostoli v urah preizkušnje,
  da bom znal zavračati vsako polovičarstvo v izpolnjevanju dolžnosti in obljub do Tebe in ljudi,
  držati dano besedo in da bom zvest znancem in prijateljem ter družini ter seveda Tebi.
  Prosim Te Gospod tudi za milost,
  da bi v vsaki stvari videl Tebe in Tvoj Evangelij v prilikah
  in da bi Ti z vero, delovanjem in življenjem v vsem dajal Slavo.
  Gospod prosim pripravi me za izvedbo ter spolnitev vseh nalog, ki si mi jih namenil.
  Daj mi prosim dovolj modrosti, sposobnosti, bistrosti in moči ter vztrajnosti in blagoslovi me tako, da jih vse dobro in zvesto izpolnim kot je prav Tebi Gospod.
  Prosim Te pomagaj mi, da se bom razdajal in delal dobro ljudem brez preračunljivosti,
  da bom vse svoje sposobnosti in talente ter moči zastavil in izkoristil do konca.
  Prosim Te, da bi pri tem vedno ohranil notranje zdravo naravno ravnovesje brez pretiravanja
  in da za svoje delo ne bi nikoli pričakoval nobenega plačila ali nagrade od nikogar.
  Še to si želim Gospod: v vsem, kar počnem in delam me prosim vodi in dvigaj k Sebi.
  Prosim Te, da bom znal v gibanju Stvarstva okoli sebe vedno prav hoditi po Poti Odrešenja k Tebi. Amen.

  Prošnja za pravo besedo, Molitve Ognjišče 1998, avtor molitve Louis Joseph Lebret.

  Louis-Joseph Lebret (1897–1966) je bil francoski dominikanski socialni znanstvenik in filozof in pionir razvojne etike, ki je skušal “postaviti gospodarstvo v službo človeku” in razviti pojem “človeške ekonomije”. Tudi razni krščanski cerkveni dostojanstveniki, znanstveniki in drugi delavci na Božji Njivi so veliko prispevali k socialnim vprašanjem v luči Evangelija in krščanske vere za ljudi. Jezus je bil v praksi zelo občutljiv v skrbi za revne in uboge ter ponižane in razžaljene male ljudi, kar je poudaril večkrat predvsem pa v Govoru na Gori. Nasitil je žejne in lačne, ozdravil obolele, nas na križu na Golgoti odrešil ter naredil veliko čudežev, ko je živel na zemlji med ljudmi.

  Bete für jeden Tag zum Unserem Herrn Jezus
  Herr, ich bitte dich, befreie mich von meiner Kleinheit, rette mich in deinem Selbstwertgefühl,
  blinde unkritische Nachahmung anderer, jeder Ordnung, Beschütze mich vor falschen Passwörtern und Mythen, Lehren und Götzen verschiedener moderner Propheten und Meister;
  Entferne alle Arten von Masken von mir und fälsche ein Pseudonym und gib mir absolute Echtheit;
  Befreie mich von aller Naivität, aber lass es nicht entmutigen oder zweifelhaft werden.
  Herr, bitte hilf mir, ich werde nicht nach Reichtum und Ehre und nach verschiedenen Mächten suchen,
  dass ich in der Lage sein werde, hartnäckig zu bleiben, entschlossen ohne Härte gegenüber anderen Menschen,
  gut und barmherzig ohne den Wunsch nach Anerkennung,
  Unterwerfung unter seine Vorgesetzten, ohne zu knien, bescheiden ohne Bedeutungslosigkeit,
  Wirksam ohne übermäßigen Nervenkitzel und gut wie ein Mann und ein Christ.

 71. Miro says:

  MARIJA JE RESNIČNO BOŽJA MATI, KER JE JEZUSOVA MATI. TISTI NAMREČ, KATEREGA JE SPOČELA OD SVETEGA DUHA IN KI JE POSTAL RESNIČNO NJEN SIN, JE VEČNI SIN BOGA OČETA. JE BOG SAM!

  Priporočimo se Svetemu Duhu in pod njegovim vodstvom premišljujmo o bistvenih in temeljnih prvinah vere Cerkve, ki jih na zelo pregleden način, v obliki kratkih vprašanj in odgovorov, podaja Kompendij Katekizma katoliške Cerkve.

  Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
  vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
  Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
  prenovil boš obličje zemlje.

  Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
  razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
  bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
  vselej radi sprejemali njegove spodbude.
  Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

  Ali je učlovečeni Božji Sin imel dušo s človeškim spoznavanjem?

  Božji Sin si je privzel telo, oživljeno z razumno človeško dušo. S svojim človeškim razumom se je Jezus naučil veliko stvari z izkušnjo. A tudi kot človek je imel Božji Sin notranje in neposredno spoznavanje Boga, svojega Očeta. Prav tako je segal do skritih misli človeškega srca in popolnoma poznal večne načrte, ki jih je razodel s svojim prihodom.

  Kako soglašata dve volji učlovečene Besede?

  Jezus ima božjo voljo in človeško voljo. V svojem zemeljskem življenju je Božji Sin človeško hotel, kar je skupaj z Očetom in Svetim Duhom odločil za naše zveličanje. Kristusova človeška volja je pokorna; ne upira se in ne nasprotuje, temveč se podreja njegovi božji volji.

  Ali je Kristus imel resnično človeško telo?

  Kristus si je privzel resnično človeško telo, s katerim je nevidnega Boga napravil vidnega. Zato smemo Kristusa upodabljati in častiti na svetih podobah.

  Kaj predstavlja Jezusovo srce?

  Jezus nas je poznal in ljubil s človeškim srcem. Njegovo srce, prebodeno za naše zveličanje, je simbol tiste neskončne ljubezni, s katero Jezus ljubi Očeta in prav vsakega človeka.

  Kaj pomeni izraz: “Spočet od Svetega Duha …”?

  To pomeni, da je Devica Marija spočela večnega Sina v svojem naročju od Svetega Duha in brez sodelovanja moža: “Sveti Duh bo prišel nadte” (Lk 1,35), ji je rekel angel ob oznanjenju.

  “… rojen iz Marije Device”: zakaj je Marija resnično Božja Mati?

  Marija je resnično Božja Mati, ker je Jezusova Mati (Jn 2,1; 19,25). Tisti namreč, katerega je spočela od Svetega Duha in ki je postal resnično njen Sin, je večni Sin Boga Očeta. Je Bog sam.

  Kaj pomeni brezmadežno spočetje?

  Bog je milostno izbral Marijo pred vso večnostjo, da bi bila Mati njegovega Sina: da bi izpolnila tolikošno poslanstvo, je bila spočeta brezmadežna. To pomeni, da je bila Marija po božji milosti in glede na zasluženje Jezusa Kristusa obvarovana izvirnega greha že od svojega spočetja.

  Kako Marija sodeluje z odrešenjskim božjim načrtom?

  Marija je po božji milosti ostala brez vsakega osebnega greha vse svoje življenje. Je “milosti polna” (Lk 1,28), “vsa sveta”. Ko ji angel oznani, da bo rodila “Sinù Najvišjega” (Lk 1,32), svobodno izreče svojo privolitev s “poslušnostjo vere” (Rim 1,5). Marija sama sebe v celoti izroči osebi in delu svojega Sina Jezusa, ko z vsem srcem sprejme odrešenjsko božjo voljo.

  Kaj pomeni Jezusovo deviško spočetje?

  Pomeni, da je bil Jezus spočet samo z močjo Svetega Duha v naročju Device, brez sodelovanja moža. Jezus je Sin nebeškega Očeta po božji naravi in Marijin Sin po človeški naravi, vendar pa pravi Očetov Sin v obeh naravah; v njem je ena sama oseba, namreč božja.

  V kakšnem smislu je Marija “vedno devica”?

  V smislu, da “je ostala devica ob spočetju svojega Sina, devica ob porodu, devica, ko ga je nosila v svojem telesu, devica, ko ga je hranila na svojih prsih, devica vedno in vselej” (sveti Avguštin). Zatorej, ko evangeliji govorijo o “Jezusovih bratih in sestrah”, gre za Jezusove bližnje sorodnike, v skladu z izrazom, ki ga uporablja Sveto pismo.

  Na kakšen način je Marijino duhovno materinstvo univerzalno?

  Marija ima edinega Sina, Jezusa. Toda v njej se njeno duhovno materinstvo razteza na vse ljudi, katere je prišel Jezus odrešit. Pokorna ob novem Adamu, Jezusu Kristusu, je Devica nova Eva, resnična mati živih, ki z materinsko ljubeznijo sodeluje pri njihovem rojstvu in pri njihovi vzgoji v redu milosti. Kot Devica in Mati je Marija podoba Cerkve, njeno najpopolnejše uresničenje.

  (vir: Kompendij KKC, 90-100)

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 72. Hvala says:

  PRIPOROČAM, DA PRILOŽENE ZAPISE O PREKLETSTVIH (priloga tudi v revijah) S VPDSTVOM SVETEGA DUHA PREUČITE, PROSITE SVETEGA DUHA, DA VAM POKAŽE, ČE JE V VAŠEM ŽIVLJENJU KAJ TAKEGA, KAR OBIRA BOŽJI BLAGOSLOV ZARADI ZVEZANOSTI.

  V SKRAJŠANI OBLIKI NAVAJAM POVZETEK NAVEDENIH PREKLETSTEV:

  1. GLEJTE-PRVA BOŽJA ZAPOVED

  2. NEPRAVIČNO RAVNANJE S SLABOTNEJŠIMI

  3, DUHOVNA AVTORITETA NAD DOLOČENO OSEBO (preberite primer, kaj je mati naredila s svojim sinom, ko je s besedami povzročila , da je umrl take smrti, kot je izrekla).

  4. PROTI 3. BOŽJI ZAPOVEDI: NESSPOŠTOVANJE GOSPODOVEGA DNE

  5. PREKLETSTVO, KO, GA IZREČEMO NAD SAMIM SEBOJ.

  6. MALIKOVANJE

  7. PREDNIKI
  8. BIOENERGIJA, REIKI, POSLUŠANJE NEPRAVILNE GLASBE ITD…

  JEZUS JE PREVZEL NAŠA PREKLETSTVA V TRPLJENJU NA KRIŽU, DA BI MI PREJELI BLAGOSLOV! SODELUJMO Z NJIM, PROSIMO, DA POKAŽE VZROK, KAJ JE MOGOČE NAROBE V ŽIVLJENJU IN GA PROSIMO ZA OSVOBODITEV IN BLAGOSLOVE!

 73. Hvala says:

  Vzroki za
  prekletstva

  (Nadaljevanje iz prejšnje številke)
  Malikovanje: izbral si si napačnega
  boga, da bi mu služil in ga častil. Zapustil
  si pravega Boga, ki ti edini more dati
  polnost življenja, in si si izbral boga po
  svoji volji, ki pa te veže in usužnjuje.
  Malik je vse tisto, kar postavimo pred
  Boga. Malik je vse tisto, za kar si vzameš
  čas in trošiš moči in denar ter s tem teptaš
  Božje zapovedi. Malik je lahko naslednje:
  denar, služba, mož, žena, družina, avto,
  TV, hobi, šport, loterija, vse oblike
  zasvojenosti …
  Vse, kar je zate važnejše kot Bog, je
  malik. In izbral si si, da služiš idolu. Zanj
  žrtvuješ ogromno časa, denarja in moči.
  Pravega Boga, ki ti daje vse življenje
  in blagoslov, pa si potisnil v ozadje.
  Dobesedno teptaš Njegovo vlogo.
  Pomembna oblika malikovanja je
  okultizem. Greš po pomoč k ljudem, ki
  služijo napačnim bogovom. K tem ljudem
  greš po pomoč sicer z dobrimi nameni, da
  bi sprejel zaščito, da bi sprejel blagoslov.
  Ena od takih oblik je zatekanje
  k vračem. To je zelo navzoča oblika
  malikovanja. Morda ni toliko navzoča
  pri nas. Nimam podatkov. V določenih
  kulturah pa je to zelo prisotno. Gre za
  ljudi, ki imajo določene »nadnaravne«
  sposobnosti, ki pa niso dane od Boga, da s
  pomočjo določenih, njim znanih izrekov,
  zapisov, okultnih obredov in predmetov,
  ki jih sami ali s pomočjo duhovnih sil
  »postavijo« na določeno mesto predvsem,
  da bi preprečili določeno dejanje čisto
  konkretne osebe ali družine, skupnosti
  … Prepričani so sicer, da delajo dobro.
  In ker običajen človek nečesa ne more
  preprečiti ali nima moči, da bi nekomu
  nekaj preprečil, najame vrača (seveda
  za plačilo), da ta z določenim izrekom

  (urokom) ali dejanjem ali sredstvom
  prepreči, da bi se nekaj zgodilo ali da bi
  se nekomu zgodilo nekaj slabega (npr. da
  ne bi bil srečen, da se ne bi poročila/a s
  tem in tem, da bi doživel/a nesrečo, da bi
  poginila živina, da ne bi imela otrok itd.
  Ali kot ta dejanja osvetljujeta naslednja
  primera.
  Svojci so šli urejat grob in v grobu so
  našli zakopano jajce. Vzeli so iz groba to
  jajce in niso vedeli, kaj naj z njim. Štiri
  dni zatem je umrl sin. Teden dni zatem
  so v motorju traktorja našli jajce. Tja ga
  ne bi mogla dati človeška roka. Kokoš se
  tja sploh ne bi mogla namestiti, da bi ga
  znesla. Teden dni zatem je umrla babica.
  Torej v štirinajstih dnevih so izgubili
  sina in babico. Prav v zvezi z jajcem ali
  morda lasmi ali nohti, ki se pojavijo na
  neobičajnih mestih, lahko prepoznamo
  delovanje okultnih sil. Delujejo tudi po
  teh predmetih, ki pa jih ni tja postavila
  človeška roka.
  Drugi primer: pogosto se sliši, da v
  času poroke pride k mladoporočencema
  neznana ženska, da bi nekaj storila,
  da jih pozdravi in da zraven še nekaj
  stori. Običajno ta neznana ženska
  prinaša urok ali vračarski izrek, ki ga
  želi vreči na mladoporočenca. Ta dva
  mladoporočenca ne moreta več živeti
  in ravnati svobodno, ker ju veže ta urok.
  Povzroča namreč velike težave v njunem
  zakonu, omejuje njuno svobodo, zlasti kar
  zadeva osebno in skupno življenje. Pa se
  tega niti ne zavedata.
  Pogosto se torej dogaja, da so bili
  na dan poroke na mladoporočenca
  vrženi uroki. Prav tako se dogaja, da pri
  mladoporočencih izgine spodnje perilo.
  In čez nekaj dni je spet na svojem mestu.

  Kaj se je zgodilo? Nekdo je to perilo vzel,
  ga odnesel vračarki, ona je nad njim delala
  svoje seanse in potem so to perilo vrnili
  na njegovo mesto.
  Tako od satanske sile prihaja samo sila
  zla in moč prekletstva. Celo časopisi so
  polni reklam, kjer piše: »Stavim urok!«
  »Odstanim urok!« Ljudje v pomanjkanju
  vere gredo po pomoč k vraču. In mislijo,
  da bo prišel blagoslov na ljudi. Kaj se
  potem dogaja? Ob tem prejmejo še
  nekakšne zapise ali napitke, ki jih morajo
  piti! Lahko se zgodi, da za nekaj časa
  občutiš telesno osvoboditev. Toda to veže
  tvojo dušo, jo uničuje in v tvojem življenju
  ustvarja pekel. Ko greš k vraču po pomoč,
  to pomeni, da si obsodil sebe na smrt,
  propad.
  Hudič ni gentleman. Hudič ni umrl
  zate. Ne želi ti prinesti blagoslova. V
  omejenih okvirih ti sicer pomaga, ampak
  za kakšno ceno? Hoče, da ti njemu predaš
  svoje srce, dušo in telo! Jezus pravi za
  hudiča, da krade, zavaja, da je lažnivec, da
  uničuje.
  Isto velja za prerokovanje
  bodočnosti – vedeževanje:
  Ljudje pogosto gredo k takim, da jim
  napovedo, kaj bo v prihodnosti. Danes
  vsi hočejo vedeti, kaj bo v prihodnosti.
  »Kakšno bo moje življenje? Kakšen
  bo moj mož? Koliko otrok bomo
  imeli? Se bova razumela? Kakšno bo
  finančno stanje?« Ljudje bi radi vedeli za
  prihodnost.
  Toda: ti lahko poznaš svojo
  prihodnost, samo če prebiraš Božjo
  besedo. Božja beseda namreč pravi: »Če
  boš poslušen Bogu, potem bo nate prišel
  Božji blagoslov, sreča in polnost življenja!«
  In kaj delajo ljudje? Odhajajo po
  pomoč k satanskim služabnikom.
  Izpostavljajo se žarčenju zlih sil in nase
  potegnejo prekletstvo.
  Tako imamo prerokovanje bodočnosti
  iz dlani, kart, usedline kave, krogle …
  Sem spadajo tudi horoskopi. Kot pravijo
  statistike: sedemdeset odstotkov žensk
  veruje v horoskope. Pa prav tako tudi
  petdeset odstotkov moških. Kaj pa pri
  nas? Tudi pri nas je odstotek podoben.
  Vemo, kaj se tu dogaja? Odpiramo se
  satanskemu vplivu! Nekateri pravijo,
  da v to ne verujejo, ker berejo samo iz
  radovednosti.

  5
  PREKLETSTVA

  Vemo, da je Bog to obsodil! Kako to
  vemo? Ker piše v 5 Mz 18,9–14: »Ko
  prideš v deželo, ki ti jo daje GOSPOD,
  tvoj Bog, se nikar ne úči posnemati
  gnusobe tistih narodov! Naj se ne
  najde pri tebi nihče, ki bi sina ali
  hčer žrtvoval v ognju, ki bi opravljal
  vedeževanje, zarotoval, razlagal
  znamenja ali čaral ali izgovarjal uroke
  ali klical duhove umrlih in druge
  duhove ali povpraševal umrle za svet.
  Kajti GOSPODU je gnusoba, kdor koli
  dela te reči, in zaradi teh gnusob jih
  bo GOSPOD, tvoj Bog, pregnal pred
  teboj. Popoln bodi z GOSPODOM,
  svojim Bogom! Kajti ti narodi, ki jih
  boš razlastil, poslušajo zarotovalce in
  vedeževalce; tebi pa GOSPOD, tvoj
  Bog, ne pusti, da bi počel take reči.«
  Zaradi takih stvari se dogaja nesreča!
  Zaradi takih stvari prihaja prekletstvo na
  to ljudstvo!
  Zakaj? Ker gre za satanski vpliv. Tudi
  če rečeš: »Jaz to počnem samo iz heca!«
  Vzemi strup, pa ga izpij samo zaradi heca,
  kajti ti ne veruješ, da ti bo škodoval! Pa
  boš občutil posledice. Če počneš to resno
  ali le za hec. Strup je strup in ti bo škodil
  na isti način, nič manj!
  Tako so tudi uroki, čaranje,
  napovedovanje prihodnosti, horoskop …
  »satanski strup« in bo vedno deloval. Ima
  velik vpliv na tvoje življenje.
  Neka žena je na primer prebrala v
  horoskopu, da ji mož ni zvest. Rekla je:
  »Jaz ne verjamem, da je tako!« In kaj
  se je zgodilo? Ta misel jo je neprestano
  spremljala in obremenjevala. Začela
  je vse bolj dvomiti. Moža je vzela pod
  »drobnogled« in vse bolj se ji je zdelo,
  da jo vara. Kamorkoli je šla, jo je ta misel
  obsedala. Resnica je bila, da ji je mož bil
  zvest. Toda ona je prebrala v horoskopu
  in ta misel jo je začela uničevati. In ker ni
  mogla več živeti s to mislijo, se je ločila!
  To je hotel satan, ki je deloval po tem
  horoskopu. Čeprav je rekla, da v to ne
  veruje. Mnogo primerov nam to dejstvo
  potrjuje.
  Dalje: zelo je razširjeno praznoverje:
  podkev za srečo, štiriperesna deteljica,
  črna mačka, pa da se ne sme po polnoči
  na pokopališče, trikratno trkanje na les
  (gre za klicanje hudiča kot priče: izhaja
  z nemškega območja, kjer so trkali na

  les in pri tem govorili: »Toi, toi, toi!« Kar
  pomeni: »Hudič, hudič, hudič!«).
  Bioenergija, to je zdravljenje ljudi
  in zemlje z bioenergijo (biokmetijstvo).
  Kaj se dogaja? Imaš telesne težave, greš
  k bioenergetiku. On vzame nihalo, prek
  njega komunicira z nekim duhom in ga
  vpraša, kaj je tu treba zdraviti, da postavi
  diagnozo. Nikoli pa ti ne bo povedal,
  katerega duha je vprašal za nasvet, kje
  je tvoj problem! Torej postavi diagnozo,
  potem nate polaga roke ali pa maha z
  rokami nad tabo z namenom, da bi iz
  tebe izvlekel »negativno energijo« in ti dal
  »pozitivno« energijo. Kateri duh deluje v
  takih seansah? Ta človek (bioenergetik)
  – medij ne sme odkriti duha, s katerim
  komunicira, medtem ko postavlja
  diagnozo in »zdravi«.
  In spet vemo iz Svetega pisma, da je
  Bog IZRECNO PREPOVEDAL, da bi se
  človek ukvarjal s takimi stvarmi ali se njim
  izpostavljal. Ko prakticiramo te stvari,
  izražamo svojo neposlušnost Bogu in s
  tem grešimo proti prvi Božji zapovedi.
  Podiramo »temelje« svoje osebnosti in
  odnosa do Boga. In hkrati odpiramo vrata
  satanu.
  Prav tako tudi reiki.
  Nate polagajo roke, da bi tako
  »osvobodili univerzalno energijo«, ki
  naj »teče« skozi tebe in te »zdravi«. Za
  katero energijo gre? V svetu delujeta
  samo dve moči: Božja moč in satanova
  moč. Vmesne ni. Če se »zapiramo« eni, se
  »odpiramo« drugi in obratno.
  Naš bog ni neosebni Bog, ni energija.
  Naš Bog je Oseba v Sveti Trojici.
  Zato se vprašujemo, komu se ti ljudje
  izpostavljajo. Komu se ljudje odpirajo v
  duhovnem prostoru? Komu dopuščajo,
  da vpliva na duhovno življenje? In ker gre
  za satansko moč, v tvoje življenje vnaša
  nesrečo in vse slabe sile, ki vplivajo na
  tvoje življenje.
  Sem spadata tudi joga in spiritizem
  (klicanje duhov): Vas, starše bi lepo prosil:
  »Bodite pozorni, kaj se dogaja z vašimi
  otroki!« Ker se že otroci v nižjih razredih
  osnovne šole ukvarjajo s spiritizmom.
  In to zato, ker se jim zdi zabavno, ker so
  radovedni … Pa se sploh ne zavedajo
  nevarnosti in posledic, ki se iz tega
  rojevajo!

  Spiritizem je klicanje duhov in duš
  pokojnih.
  V 5 Mz 18,10 smo brali, da naj se »pri
  tebi ne najde nihče, ki bi klical duhove
  umrlih«. Kdor to dela, je gnusoba v Božjih
  očeh. In ljudje to počno znova in znova.
  Ljudje niso poučeni! Ljudem o tem nihče
  ne govori, zato se odpirajo tej satanski
  moči! Tudi duhove umrlih kličejo iz
  radovednosti, da bi lahko videli, kje so
  končali njihovi pokojni, kako se počutijo
  ali pa, da jim »pomagajo«! Ali pa kličejo
  modrega človeka iz preteklosti, slavno
  osebo ali igralca in ga sprašujejo za nasvet.
  Želijo biti seznanjeni z nečim, kar naj bi
  bilo pomembno za njihovo prihodnost.
  Bog pa pravi: »Pustimo duše pokojnih,
  naj počivajo v miru!« Če ti kličeš duše
  umrlih, če ti »motiš« ta red, ki vlada v
  onostranstvu in si ga s tem zmotil, odpiraš
  vrata svojega srca in okolice za »nered«, ki
  si ga s tem ustvaril. In že otroci imajo težke
  posledice, ker jih postane močno strah,
  ponoči se prebujajo, imajo občutek, da
  jih nekdo gleda in da je pri njih; pa da jih
  bo nekdo napadel … Vidimo, v kakšnem
  strahu živijo po takem prakticiranju.
  Dokazano je, da se s tem ne ukvarjajo le
  otroci in mladi, pač pa tudi odrasli, učeni
  ljudje. Kolikšna nevednost in naivnost!
  Primer: Profesor matematike je
  stalno klical duhove. To je delal s svojimi
  prijatelji. Nekega dne se je njegova mačka
  nečesa prestrašila in pobegnila skozi
  zaprto okno, ki ga je seveda razbila. On je
  v sebi začutil paničen strah. Začel je tek ati
  po stanovanju in si puliti lase. Dobesedno
  je ponorel. Duh mu je rekel, da se mu bo
  zgodila huda nesreča. On ga je vprašal:
  »Zakaj se mi bo zgodila nesreča?« In duh
  mu je odgovoril: »Kaj pa si mislil, da
  bo, saj se ja družiš z mano!« Kmalu
  zatem se je zgodila huda prometna
  nesreča, v kateri sta umrla njegova žena
  in sin. Njegova hči pa je ostala težek,
  trajni invalid. On sam pa je potem imel
  strašne depresije, da ni mogel več zdržati
  in nekega dne so ga našli obešenega v
  kopalnici.
  Mnogi ljudje, še posebej mladi, ki
  se spuščajo v take stvari, postanejo
  nenormalni. Izgubijo psihično ravnovesje.
  Nihče jih ne more več obvladati. Zato
  je Bog prepovedal, da bi se s tem
  ukvarjali, ker to prinaša samo zlo.

  AKTUALNO RUBRIKA

  6
  Piše: Jožef Pavlič
  Stalni diakon Peter Kovač iz
  župnije Kranj – Zlato polje,
  ki občasno ob nedeljah in
  praznikih prihaja pomagat v župnijo
  Komenda, je svojo homilijo pri
  jutranji maši v nedeljo, 14. oktobra,
  ko smo obhajali žegnanjsko nedeljo,
  sklenil s pregovorom: Kjer je
  Bog na prvem mestu, je vse
  na pravem mestu. Bolje tudi ne
  bi mogel končati odlične pridige,
  temelječe na Božji besedi o bogatem
  mladeniču, ki bi rad sledil Jezusu,
  a se ni bil pripravljen odpovedati
  svojemu premoženju. Ni zmogel
  narediti tega, kar je stalni diakon
  Kovač povedal v govoru med
  mašo: Toliko imaš, kolikor daš
  oz. daješ. Obrnjeno na glavo pri
  sodobnem porabniško usmerjenem
  človeku, a edino veljavno pri Bogu,
  ki nas bo sodil po naših dobrih delih,
  ne pa po vrednosti in opremljenosti
  naše hiše ali stanovanja, znamki
  avtomobila, višini plače ali pokojnine,
  izkupičku za prodano blago oz.
  ugodnem nakupu na 23. Jesenskem
  kmetijsko-obrtnem sejmu od 12. do
  14. oktobra v Komendi.
  Najlepši jurčki za hčerkin rojstni
  dan
  Ugotovitev stalnega diakona Petra
  se mi je potrdila prav to nedeljo, ko
  sem se po jutranji maši v naši prekrasni
  baročni župnijski cerkvi sv. Petra in
  zajtrku odpravil nabirat gobe. Kar v
  bližnji, lahko bi rekel »domači« gozd.
  Čeprav je bilo še megleno in je sonce
  komajda začelo predirati gosto kopreno
  Na katerem mestu je
  pri meni Bog?
  nad drevesi, me je v smeri, kamor
  običajno zavijem, »presenetil« na mali
  jasi parkirani avtomobil. »Nekdo me je
  prehitel,« mi je bilo takoj jasno. Ob tem
  sem ugibal, katero pot je ubral. Sam se
  odločam nagonsko, kamor me zanese
  korak. Očitno me je v pravo smer, saj
  sem na poti med travo kmalu zagledal
  dva krasna jurčka (dva čisto majhna sem
  pustil za naslednji dan), v eni izmed grap
  pa prava lepotca. Takoj sem se začel
  zahvaljevati Bogu za gobarsko srečo. Ob
  tem sem najprej pomislil na to, da sem,
  čeprav me je prehitel vsaj en gobar ali
  dva, če sta bila zakonca, ostal čisto miren,
  mu (jima) privoščil gobarsko srečo, sebi
  pa dejal: »Tudi če ne boš dobil nobenega
  jurčka, boš pa imel lep sprehod!« Tako je
  tudi bilo. Da je bila mera polna, je bila po
  štirih urah gobarjenja moja velika košara
  polna gob in kostanja.
  Z gobami sem obdaril tudi sosede.
  Najbolj se je popolnoma zdravih,
  trdih jurčkov z močnimi
  beti razveselila moja
  najmlajša hčerka
  Barbara ob svojem
  28. rojstnem dnevu.
  Da dežnikaric ne
  omenjam. Žena
  Marta nam jih je ob
  vsem drugem pripravila kot
  pravi posladek, saj česa boljšega poleg
  letos zelo sladkega kostanja in gobove
  juhe iz več vrst gob zame in še za
  marsikoga drugega ni.
  Ob tako obilni gobji beri sem
  se, ko sem se vračal domov, vnovič
  spomnil besed stalnega diakona
  Petra: Toliko boš imel, kolikor boš
  dal. Pri Bogu namreč. Pa tudi v

  življenju, kajti kdor rad da, je
  tudi poplačan za to. Z ženo

  https://drive.google.com/file/d/16ZqTrVp5YqISS15gwND8aw4MngLLCkkW/view

 74. Hvala says:

  Piše: Niko Rupnik
  Še dodatek glede 1. Božje
  zapovedi
  Danes je zlasti med mladimi
  prisotno poslušanje
  negativne ali satanske glasbe:
  ni vse dobro, kar je mogoče poslušati.
  Ob poslušanju glasbe je treba biti
  zelo moder, imeti dar razločevanja in
  znati izbirati, kaj poslušamo! Pogosto
  se sliši mnenje: »Meni nič ne škodi!«
  Kot da bi se npr. izpostavljal sevanju
  atomske bombe in se prepričeval,
  da ti nič ne more škoditi. Ampak za
  tako področje smo zelo občutljivi.
  Eksplodira reaktor v atomski
  centrali in že smo vsi panični, kako
  bo to vplivalo na naše zdravje. V
  naših prostorih pa se vrti satanska
  muzika in nihče ne razmišlja o tem,
  kako je to nevarno. Saj ne, da se
  pokažejo posledice zelo hitro, pač
  pa jih začnemo zaznavati morda čez
  nekaj dni, mesecev … Ni pa treba,
  da preteče eno leto, da so posledice
  vidne.

  Precej je takih zvrsti glasbe, ki je zelo
  depresivna, zelo agresivna … Mladi jo
  radi poslušajo. Slišimo samo močan
  ritem. To nam uničuje misli, uničuje
  razum. Da bi bilo vse še bolj »kul«
  moramo vzeti še ekstazi ali katerokoli
  drugo drogo, da smo zares lahko v
  »transu«. To pa je zelo lahko vstopno
  mesto, ker ima ta duh zla prost vstop,
  vstopa v srca in duše naših mladih
  in jih prepoji ter tako postopoma
  uničuje. Njegova prva naloga pa je, da
  jih oddalji od vrednot kulture, vere,
  osebnosti in s tem od Boga. Ti mladi se
  več ne morejo kontrolirati. Kot da jih
  vodi neka tuja sila. Začenjajo se resne
  težave in problemi.
  Obstaja ena knjiga, ki razpravlja
  o temi: Satanizem v rock glasbi.
  Govori o tem, kako so mnogi slavni
  pevci in zelo znane glasbene skupine
  pod satanovim vplivom. Mnogo
  jih je, ki so se dobesedno posvetili
  satanu. In se torej tudi ukvarjajo s
  češčenjem satana. Obljubili so mu
  zvestobo. In za plačilo jim je satan
  obljubil popularnost in slavo. Ko

  prepevajo, poveličujejo satana. Ko
  naši mladi prihajajo na taka srečanja,
  dobesedno »padejo noter«, plešejo,
  ploskajo, dvigujejo roke, so kot v
  transu in satan to izkoristi, da jih
  prepoji z »svojo duhovnostjo«. Ta
  duh prihaja v njihova srca in začne
  voditi njihovo življenje.
  In posledice: postanejo agresivni,
  nimajo več miru, zapadajo v
  depresijo, imajo motnje v življenju,
  nerazumljive ovire, ne morejo
  več moliti, bežijo pred Cerkvijo in
  Bogom, ne morejo več zdržati v
  cerkvi (pridejo v cerkev in imajo
  občutek, da jim bo počila glava,
  želodec jih začne boleti, gre jim
  na bruhanje, morajo pobegniti iz
  cerkve), napadajo jih prisilne misli:
  misel na samomor, imajo nenavadno
  agresivnost; nekaj jih notranje sili,
  da so agresivni, da razbijajo, da tulijo
  (nečloveški glasovi) …
  Po koncertih vidimo, kam ta glasba
  vodi: glasba, ki slavi Boga, vodi v
  dobroto, vodi v rast osebnosti, vodi
  v smisel in polnost življenja. Taka

  5
  PREKLETSTVA

  Ker ti nočeš več. Zato je pomembno,
  da ga častimo in molimo.
  Zato je pomembno: ko prihajamo k
  sveti maši, ko molimo, ko prejemamo
  zakramente, ko prisluhnemo in
  živimo po Božji besedi …, tedaj
  Bogu odpiramo prostor delovanja.
  Mi odpiramo Bogu možnost, da
  vstopi v naše življenje in da more v
  njem delovati. S svojo vsemogočno
  močjo. Česar mi ne moremo sami
  storiti. »Brez mene ne morete ničesar
  storiti!« (Jn 15,5) Kjer so naše človeške
  moči preslabotne, se zrušimo pod
  bremenom, nam Bog prihaja na
  pomoč. Seveda, če Mu to dovolimo.
  Zato zares verujočega srce boli, ko
  gre k nedeljski maši, pa ljudje orjejo,
  pripravljajo drva, delajo na polju, perejo
  svoje avtomobile. Pere svoj avtomobil,
  svoje duše pa ne zna oprati. To mu
  ne pride niti na kraj pameti. Kako je
  lahko tak človek srečen? Bolj mu je
  pomemben avto kot odrešitev njegove
  lastne duše. Avto, ki ga ima le za nekaj
  let, če se ne bo zaletel z njim. Dušo, ki
  je za večno življenje, pa popolnoma
  zanemari. Sv. Janez je rekel: »Ko
  vidim, da nekdo gre v nedeljo na delo,
  potem v duhu vidim, kako svojo dušo
  pelje v pekel!« Ljudje bi radi čim več
  zaslužili. Kako boš zaslužil, ko pa ne bo
  blagoslovljeno!? Ta, ki prostovoljno dela
  v nedeljo, je največji revež.
  Zato je Jezus ves ranjen in krvav,
  ker se žrtvuje za naše rešenje, mi pa
  še bolj udarjamo po Njem. Tako smo
  Mu hvaležni!?
  Če prelamljamo katerokoli od
  prvih treh Božjih zapovedi, je kazen
  za to: prekletstvo! Da, in to se prenaša
  do tretjega in četrtega rodu. Da bi bili
  lahko ti in tvoj sedanji ter prihodnji
  rodovi rešeni, moraš prelomiti to
  prekletstvo, se tega iskreno kesati,
  prejeti odpuščanje, osvoboditev od
  tega prekletstva in se odločiti, da boš
  odslej ti in vsa tvoja družina spoštoval
  te tri zapovedi.

  glasba pa vodi v uničevanje človeka:
  spodbuja nečistost, poželjivost, seks,
  nemoralnost vseh oblik, agresivnost,
  neposlušnost katerikoli avtoriteti,
  upore, alkoholizem in drogiranje
  … Uničuje človekovo življenje in
  njegovo osebnost. In če se človek
  temu odpira, vse bolj sam postaja
  agresiven in povsem normalno je,
  da je vse več agresije do samega
  sebe, drugih in do stvari. Po takih
  koncertih se dogajajo pogoste nesreče
  s smrtnimi izidi, nekateri lahko
  utrpijo težke poškodbe, zopet drugi
  se močno omamljajo.
  Že to je jasno znamenje, da s tako
  glasbo nekaj ni v redu. Psihologi
  svarijo, naj bomo pazljivi. In starši
  pazite, kaj vaši mladi poslušajo in kam
  zahajajo.
  In če so po domovih v zvezi
  z doslej naštetim kakšne knjige,
  zgoščenke, kasete, kakšni napitki,
  predmeti, kipci, »sumljiva« darilca …
  Če je le mogoče, je treba to sežgati.
  Če ne gori, je treba razbiti. In mesto,
  kjer smo to storili, blagosloviti z
  blagoslovljeno vodo.
  Proti 2. Božji zapovedi:
  Preklinjanje
  Eden največjih vzrokov prekletstva
  je preklinjanje. Še posebej preklinjanje
  Boga, Jezusa in Matere Marije ter
  svetnikov. Je eden najbolj razširjenih
  grehov. V Svetem pismu piše, da
  bodo preklinjevalci prejeli težko
  kazen za grehe preklinjanja. Jezusovo
  ime nam je dano za odrešenje. Je
  edino ime, v katerem se bomo rešili
  (prim. 1 Jn). In če preklinjamo Božje
  ime, je to zanesljiva pot v pogubo.
  Če bi živeli v času Stare zaveze in bi
  morda prekleli Boga, bi nas kamenjali.
  Danes pa se vse vprek preklinja. Ubili
  bi vas. Sveto pismo pravi, da naj tak
  človek ne živi v izvoljenem ljudstvu.
  Kajti duh preklinjanja se zelo hitro
  širi po narodih in cele generacije
  propadajo, ker so v prekletstvu.

  Sem spada tudi onečaščanje vsega,
  kar je sveto: onečaščanje svetih
  znamenj, svetoskrunstvo, prejemanje
  svetega obhajila v smrtnem grehu,
  norčevanje iz svetega …
  Proti 3. Božji zapovedi:
  Nespoštovanje Gospodovega dne
  Sveto pismo daje tako zapoved:
  »Spominjaj se, da boš spoštoval
  Gospodov dan!« (Prim. 2 Mz 20,8).
  Janez Vianney je dejal, da je Bog
  ustvarjal sedem dni v tednu in bi
  mogel sebi pridržati vseh sedem
  dni. Pa je dal človeku šest dni in
  je le enega pridržal zase. In če ne
  spoštujemo Gospodovega dne, nas
  Janez sprašuje: »Kakšno pravico
  imate, da kradete to, kar je Božjega?
  Ne veste, da ta dan pripada
  Gospodu, še posebej pa sveta
  maša? Mar ne veste, da nič, kar je
  ukradenega, ni blagoslovljeno?«
  Ljudje pravijo, da »nimajo časa«,
  da bi spoštovali Gospodov dan. Imajo
  toliko dela, ki ga morajo opraviti.
  Nimajo časa, da bi šli k maši. Potem
  pa umri v svojem delu! Uniči se v
  svojem delu! Delaj s svojimi močmi,
  kakor veš in znaš, toda vedi, da boš
  užival le svojo nesrečo! Teden ima
  168 ur, ti pa ne moreš niti ene ure
  darovati Bogu? Saj ne potrebuje tega
  On, ampak ti, da bi imel blagoslov.
  Vsaj malo hvaležnosti mu izkaži!
  Kaj res ne moreš darovati ure, ure in
  pol za Gospodarja svojega življenja?
  Prepričan sem, da če bi prišel v
  tvoje mesto predsednik države in te
  povabil na srečanje, bi ga gotovo šel
  pozdravit!
  Tu pa se k tebi sklanja Gospodar
  življenja in tebe to ne briga?! Kolikšna
  nevera!? Ali sploh še verujemo v
  Boga? Mati Terezija pravi, da se je
  Bog navezal na naše molitve. Bog bi
  storil neizmerno več. Pa ne more, ker
  se je navezal na naše molitve. Zato
  ker On spoštuje našo svobodo. Bog ti
  bo dal samo toliko, kolikor ga prosiš!

  AKTUALNO RUBRIKA

  6
  Piše: Jože Pavlič
  Če česa ne maram, prav
  sovražim, me pri tem strese,
  je to preklinjanje. Posebej če
  kdo preklinja Boga, Mater Božjo in
  Svetega Duha. Tedaj se vse v meni
  upre, bi kar skočil v tistega človeka, a
  se moram zadržati. Če se kdo v besedi
  po italijansko, srbsko, po balkansko,
  v jezi, nezadovoljstvu ali ker živi v
  tem slogu, »spravi« na kakšen del
  moškega ali ženskega telesa, je to
  zame ostudno, a si mislim: živi, čuti
  in na ljudi gleda od popka navzdol, to
  tudi naglas pove. V smislu reka: Kar
  čuti srce, to usta govore.
  Pogosto nezavedno, ko preklinjanje
  postane del človekovega vsakdanjega
  izražanja, takšnega gledanja na
  svete osebe in – posledično – tudi
  ljudi, posebej na ženske. Nizkotno,
  poniževalno, zgolj kot seksualni objekt,
  predmet poželenja in zadovoljevanja
  človekovih »najnižjih« potreb. Takšnih
  zato, ker jih preklinjevalec oz. izustitelj
  grdih besed tako vidi, jih ima za
  takšne, a dostikrat pristransko, daleč
  od resnice. Ne animalno, živalsko,
  gonsko, kajti za živali je parjenje
  nekaj običajnega, sledijo nagonu
  po preživetju, pri človeku pa je to
  sprevrženo.
  Dekle ni preneslo, da ji je fant
  rekel »p…«
  Dekle v mladih letih mi je zaupala,
  kako njena prijateljica ni mogla

  prenesti, da je njen fant kdaj pa kdaj
  zanjo izustil besedo, ki jo srbski
  preklinjevalci uporabljajo za ženski
  spolni organ. Čutila je, da ne gre le za
  besedo, sočno in slikovito izražanje,
  prispodobo, marveč za veliko več: da
  fant tako gleda nanjo. Pri njej ne vidi
  drugega kot njen spolni organ, ki mu
  sicer daje obilo užitka, ko se ljubita, po
  njegovo »f…«. Drugače je zanj tujka,
  saj ga niti ne zanima, kaj ona misli,
  si v resnici želi, od njega pričakuje.
  Posebej če mu tega glasno ne pove.
  To dekle naredi, ko ji prekipi. Če ne
  reagira, potem je tudi ona sužnja
  fantovega nizkotnega gledanja nanjo;
  kmalu sužnja nasploh. Teh je danes
  veliko. Suženj gospodovalnih mož,
  ki imajo v mislih le na hitro potešen
  spolni užitek, pa užitek v dobri hrani
  in pijači. Zadovoljevanje najnižjih
  človekovih potreb.
  Ko preklinjanje postaja del
  vsakdanjika …
  Kje so duhovne potrebe?
  Teh kmalu ni več, če se človek

  spusti tako nizko, kletev in grde
  besede postanejo del njegovega
  vsakodnevnega besednjaka, način
  izražanja. Pravo rafalno streljanje z
  besedami. Pri vojakih smo se tega
  »navadili«. Vem, da tako ne bi smelo
  biti, a je, žal, bilo. Poveljujoči niso
  ukrepali. Če bi kdo kaj rekel čez Tita,
  bratske narode nekdanje »juge«,
  JLA, bi takoj sledile hude kazni.
  Tito, bratski jugoslovanski narodi
  in JLA so bili svetinja, nedotakljivi.
  Spravljati se na Boga, na Božjo
  Mater, na spolne organe, v Božjem
  stvariteljskem deju namenjene
  ohranjanju človeštva, najprej pa
  telesnemu izražanju ljubezni v
  krščanskem zakonu; to ni bilo nič
  takega. Številni čuvarji in novi
  varuhi »tekovin revolucije«, zlasti
  vojnih, izbojevanih na Sutjeski, pri
  Drvarju, na Zelengori (tam je šlo
  zares!), so to odnesli s seboj domov,
  obdržali, ko so že pozabili, kaj so
  to »čarape«, »čebovanje« (na to je
  že bolje, da so pozabili), »atomski
  Preklinjanje – navada,
  razvada, mali ali
  smrtni greh?

  https://drive.google.com/file/d/1TfLT_RNMraKTikQ2m5gPTvv-QhiOyCTB/view

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja