Nasvet

Nasveti za pomoč, nasveti za duhovno rast. Ko nam gre vse prav vse narobe se moramo obrnit k Bogu po pomoč. Ko nam gre vse dobro se moramo tudi obrnit k Bogu po pomoč, mogoče nam gre kaj narobe…


Bi želeli še kak nasvet. Zastavite vprašanje in vam bomo poskušali odgovorit.

This entry was posted in Domov. Bookmark the permalink.

4.486 Responses to Nasvet

 1. Miro says:

  Molitev, ki nam še zlasti pred Najsvetejšim zakramentom prinaša
  velike duhovne koristi in mir v srcu:

  SPRAVNA MOLITEV – BOG BODI HVALJEN

  Bog bodi hvaljen.
  Hvaljeno bodi njegovo sveto ime.
  Hvaljen bodi Jezus Kristus, pravi Bog in pravi človek.
  Hvaljeno bodi ime Jezusovo.
  Hvaljeno bodi njegovo presveto Srce.
  Hvaljena bodi njegova predragocena Kri.
  Hvaljen bodi Jezus v najsvetejšem oltarnem Zakramentu.
  Hvaljen bodi Bog Sveti Duh, Tolažnik.
  Hvaljena bodi vzvišena Mati božja, presveta Devica Marija.
  Hvaljeno bodi nje sveto in brezmadežno spočetje.
  Hvaljeno bodi njeno slavno vnebovzetje.
  Hvaljeno bodi ime Device in Matere Marije.
  Hvaljen bodi njen prečisti ženin sveti Jožef.
  Hvaljen bodi Bog v svojih angelih in svetnikih.

  Božje usmiljenje, neizmerno v zakramentu evharistije in duhovništva, zaupamo vate!

 2. Hvala says:

  PROSIMO GOSPODA, DA NAM ODPUSTI VSA GREŠNA DEJANJA, KI SO POVZROČILA ŠKODO IN PRIZADELA BOGA, LJUDI IN NAS SAME. IZROČIMO MU, VSE KAR NISMO PRAV RAVNALI V DRUŽINI, V SKUPNOSTI, SKRATKA VSEPOVSOD, KJER SE GIBLJEMO. GOSPOD JE EDINI, KI VSE VIDI IN VE IN ZATO GA TUDI PROSIMO, DA NAM POKAŽE, KAJ DELAMO NAROBE, DA BOMO OBŽALOVALI IN SE POBOLJŠALI.

  MOREBITNO ŠKODO, KI JE NASTALA ZARADI NAŠIH NAPAK, SLABOSTI IN GREHOV TUDI IZROČIMO JEZUSU, NAJ ON POVRNE VSEM LJUDEM, KI SMO JIH PRIZADELI, KAJTI DOLOČENE ŠKODE ČLOVEK NE MORE POVRNITI.

  Kadar na vrh gore nekdo raztrese vzglavnik poln perja, ga veter raznese po celem svetu. Nikoli več noben človek ne more pobrati tega perja in ga vstaviti nazaj v ta vzglavnik! LAHKO GA PA POBERE BOG.

 3. Miro says:

  5 KLJUČNIH IZHODIŠČ ZA DUHOVNO ZRELOST (Aleteia)

  NE GRE ZA TO, DA SE IZOGNEMO VIHARJEM, NEGATIVNIM IZKUŠNJAM, AMPAK DA STOPIMO NA BARKO Z JEZUSOM

  Duhovno življenje je dinamično, v stalnem gibanju, teži k nenehni rasti. Ko postopoma dozorevamo na človeški ravni, je treba napredovati tudi na duhovni ravni. Naslednja izhodišča nam lahko pri tem pomagajo:

  1. Živite v skladu s tem, kar ste, in ne tem, kar se vam dogaja. Ne ustavite se ob ovirah.
  2. Sem, ker sem ljubljen.
  3. V naših slabostih prebiva Vsemogočni.
  4. Sem, ker me ves čas rešuje.
  5. Živite v pričakovanju Svetega Duha.

  O teh ključnih izhodiščih več na: https://si.aleteia.org/2022/08/19/5-kljucnih-izhodisc-za-duhovno-zrelost/

  Božje usmiljenje, ki vedno in povsod spremljaš vse ljudi, zaupamo vate!

  • Miro says:

   Ker sami po sebi nič ne zmoremo, Gospoda ponižno prosimo
   za luč in moč, in sicer z molitvijo, na katero večkrat spomnimo,
   saj je izjemno pomembna za naše duhovno življenje.

   PRIDI, SVETI DUH

   Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
   vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
   Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
   prenovil boš obličje zemlje.

   Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
   razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
   bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
   vselej radi sprejemali njegove spodbude.
   Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

   Gospodu se vedno že vnaprej zahvaljujmo za vse, kar nam v
   življenju podarja po molitvi, pa tudi za tisto, kar v našem življenju
   dopušča (preizkušnje, bridkosti, trpljenje …), saj je vse vključeno
   v Njegov odrešenjski načrt.

   Molimo: Usmiljeni Jezus, hvala Ti za vse milosti, ki nam jih podarjaš
   po Presveti Devici Mariji!

 4. Miro says:

  LAHKO DUŠEVNE TEŽAVE REŠIMO SAMO Z MOLITVIJO?

  Piše: Malgorzata Rybak (Aleteia)

  “BOG JE MOJ TERAPEVT,” SEM SLIŠALA NEKEGA DNE

  Prav gotovo, On nas najbolje pozna in zna ozdravljati naše najgloblje rane. Ni pa prav, če nekdo reče nekaj takega zato, da bi diskreditiral psihoterapijo, saj je zanj edini način reševanja vseh življenjskih težav molitev. In če ne pomaga, pomeni, da moli preslabo ali premalo. Zame je bilo veliko odkritje, ko sem v cerkvenih dokumentih brala, da človek “nima telesa”, ampak da je telo. Janez Pavel II. v Familiaris consortio pravi, da je človek “utelešen duh” in “telo, ustvarjeno po duhu”. Enega se ne da ločiti od drugega. Ne moreš biti samo telesen ali samo duhoven. To, kar je v nas duhovno, se izrazi s telesom – v drži, izrazu na obrazu, očeh in načinu življenja. In obratno: naša skrb za telo obrodi svoje sadove tudi na področju duha.

  NISMO RAZSEKANI NA DELČKE

  Prav tako ne smemo čustev in razuma ločevati in enega postavljati nad drugega. Krščanska antropologija človeka ne razseka na delčke, ampak opozarja na enost in vlogo telesa, duha in duševnosti v stanju vsega človeka. Vsak gradnik vpliva na preostale.

  Težave, ki se pojavijo v katerem od njih, rešujemo s pomočjo strokovnjakov, ki so za to usposobljeni. Operacijo slepiča bomo zaupali kirurgu, po znanje bomo šli v šolo. V odnosu z Bogom nam bo pomagal duhovni voditelj, zdravljenje ran in bremen v čustveni sferi pa bomo zaupali terapevtu.

  DUHOVNOST IN DUŠEVNOST STA SI RES BLIZU

  Ko pišem ta stavek, se mi utrne misel, da sta si ta dva gradnika res zelo blizu. Duhovnost je močno oprta ob to, kar smo doživljali od prvih dni našega življenja in na kakšen način smo ustvarjali odnose z ljudmi, ki so skrbeli za nas. “S človeškimi vrvicami sem jih vlekel, z vezmi ljubezni.” (Oz 11,4)

  Manj ko te prve in najpomembnejše vezi spominjajo na nežno relacijo z očetom in mamo, težji in bolj zapleten je odnos z Bogom. Odsotni starši ali pretirana strogost poškodujejo podobo Boga in vodijo v duhovnost, ki je polna strahov. Pogosto je terapija potrebna, da nam vrne duhovno življenje brez bremen.

  Podobno kot nesreča pusti rane na telesu, travme zarežejo sledi v duševnosti. Težke izkušnje odkrivajo v nas to, kar je ranjeno in slabotno. In čeprav ima Bog moč, da ozdravlja naša telesa, največkrat vseeno končamo pri zdravniku. Podobno znamenje zrelosti je, da strokovno podporo poiščemo takrat, ko se pojavijo težave s čustvi.

  DUHOVNOST, KI NE VIDI ČUSTEV

  Duhovnik Krzysztof Grzywocz, ki je bil duhovni spremljevalec in certificirani psihoterapevt, o povezavi med duhovnostjo in terapijo piše takole: “Težave, s katerimi ljudje prihajajo k meni, pogosto niso neposredno povezane z duhovnostjo. Šestdeset, celo sedemdeset odstotkov teh težav spada v območje psihoterapije. Najpogosteje so povezane s konflikti, dolgimi obdobji žalosti, neobvladovanjem življenjske situacije: trpljenje, pogrešanje nečesa, smrt bližnje osebe, težave pri zaključevanju študija, prevara …”

  Ta slavni poljski duhovnik, ki je leta 2017 izginil v švicarskih Alpah, je pripovedoval, da je postal terapevt prav zato, da bi v srečanju s človekom lahko v duhovno vodenje vključeval tudi vidike psihoterapije. Duhovnost, ki prezira in ne upošteva čustvenih težav, poimenuje celo kot “duhovnost pobega”.

  BOG POMAGA PREK ODNOSOV

  Seveda za vernega človeka ne pride v poštev terapevt, ki zanika obstoj duhovnega ali vsiljuje pacientu vrednote, ki niso združljive z njegovo vero (je pa tak pristop tudi znak neprofesionalnosti). Slepa ulica je tudi psihologiziranje, ki ignorira duhovno plat in vse njene potrebe. Proti depresiji pa ne more pomagati samo molitev in tudi nevroze ne pozdravi odveza, ki se zasliši izza mreže v spovednici.

  Zelo všeč mi je še en stavek Krzyszstofa Grzywocza: “Tam, kjer so odnosi, je čudež.” Bog nam ne naroča, da živimo duhovno življenje v izoliranosti, kjer je samo On in ni mesta za nikogar drugega, ampak se nam bliža in nam želi pomagati prav prek odnosov. Z možem, ženo, otroki, prijatelji, duhovnikom in tudi s terapevtom.

  Povzeto po: https://si.aleteia.org/2018/11/27/lahko-dusevne-tezave-resimo-samo-z-molitvijo/

  Pridi, pridi Sveti Duh …

 5. Kristina says:

  Jaz sem večinoma žalostna, v strahu, skoraj nikoli se ne smejem, sploh med ljudmi s katerimi živim se ne smejem. In v meni je vedno strah. In sedaj sem prišla do spoznanja, da tudi v hiši kjer sem se rodila, mi je nelagodno, čutim strah kakor da je nekdo tam, soh ko je tema, me je grozno strah. Nevem zakaj se tako počutim in si vse bolj želim tišine, miru.
  SV. Duh razsvetli me

  • Administrator says:

   Draga Kristina,
   Prosi duhovnika, da ti blagoslovi hišo.
   Nosi pri sebi blagoslovljene predmete.

   Bog te obilno blagoslovi

   • Hvala says:

    Spoštovana ga. Kristina!

    Odpovejte se duhu strahu , vsak dan IZROČAJTE JEZUSU PROŠNJO ZA OSVOBODITEV!

    Strah je globoko zakoreninjen v človeku.

    BOK JE REKEL:
    Strah pred človekom nastavlja zanko,
    kdor pa zaupa v Gospoda, bo obvarovan (Prg 29,25).

    STRAHU VAS LAHKO OSVOBODI JEZUS S SVOJIM SVETIM DUHOM.

    Človek s pomočjo EVANGELIJA IN BOŽJE MILOSTI POSTANE SVOBODEN. Osvoboditev od navezanosti je proces, je čudovito delo Svetega Duha.

    Zelo pomembno je ga. Kristina, da sodelujete z Jezusom. Ni dovolj samo molitev, JEZUS ŽELI POPOLNO SODELOVANJE ČLOVEKA, KER MU NA POTI ŽIVLJENJA KAŽE IN GOVORI, KAJ JE POTREBNO.

    Res se tega ljudje premalo zavedajo, da jezus želi osebni odnos s človekom.

    JEZUS JE POT, RESNICA IN ŽIVLJENJE, ON VAS BO REŠIL, NIČ NE SKRBITE, SAMO ZAUPAJTE MU!

    • Hvala says:

     Popravek: pravilno je: BOG JE REKEL:

     • Miro says:

      Spoštovana ga. Kristina,

      Hvala za vaše zaupanje. Ob zaključku vašega sporočila ste zapisala bistveno prošnjo: SVETI DUH, RAZSVETLI ME. Res, zelo potrebno je, da se v težavni življenjski situaciji nenehno obračamo na GOSPODA s prošnjo, da nas razvetli in nam za preseganje težav podari potrebnih moči za potrpljenje, vztrajnost, zvestobo v dobrem … Na prvem mestu je vsekakor POLNO ZAUPANJE V GOSPODA, ki nas rešuje in odrešuje. Pri tem JEZUS od nas pričakuje, da se ne zapiramo vase, ampak nam želi pomagati po drugih ljudeh. Na to opozarjajo mnogi svetniki, med njimi tudi sveta Favstina. Razumljivo, da nam ne morete zaupati vseh težav, ki vas pestijo. Za to je potreben temeljit pogovor na “štiri oči”. Zato vztrajno prosite GOSPODA za razsvetljenje, pravo odločitev in korake po BOŽJI VOLJI.

      Še naprej vas podpiramo z molitvami. Trdno zaupajte, GOSPOD je vedno na vaši strani in vam pomaga. Odpirajmo se Njegovi milosti!

 6. Miro says:

  SKRIVNOST, KI VAM BO SPREMENILA ŽIVLJENJE – TRPLJENJE JE NEIZOGIBNO, ZATO GA MORAMO OSMISLITI, GA SPREJETI IN IZROČITI, ČEPRAV GA NE RAZUMEMO (Aleteia)

  »ZAUPAJ V GOSPODA Z VSEM SVOJIM SRCEM, NA SVOJO RAZUMNOST PA SE NE ZANAŠAJ. NA VSEH SVOJIH POTEH GA SPOZNAVAJ IN ON BO URAVNAVAL TVOJE STEZE« (Preg 3,5-6).

  Katoličani imamo neusahljiv vir milosti, ki nas čaka v evharistiji in v branju ter premišljevanju Božje besede. Prepoznati moramo duhovno silo, ki nas usmerja k milosti. Brez nje smo kot nezalivano cvetje, ki se sčasoma posuši.

  O nasvetih, kaj storiti, če se nas loteva malodušje, več v prispevku, ki ga je za Aleteio napisal Claudio de Castro, prevedla in priredila pa Jasmina Rihar.

  https://si.aleteia.org/2021/05/16/skrivnost-ki-vam-bo-spremenila-zivljenje/

  Božje usmiljenje, ki vedno in povsod spremljaš vse ljudi, zaupamo vate!

 7. Miro says:

  Ker se glede naših ocen in mnenj o tem, kaj so uslišanja ali neuslišanja pri Bogu, duhovni uspehi ali neuspehi, duhovni sadovi ali nerodovitnost … dostikrat pojavljajo preveč poenostavljena ali celo zgrešena pojmovanja po meri teh ali onih človekovih predstav, svetujem, da pozorno preberemo naslednji članek.

  BOG NA MOLITVE POGOSTO ODGOVORI Z MIROM V NAŠI DUŠI (Aleteia)

  KO BOGA ZA NEKAJ PROSIMO, SE VEDNO ODZOVE, ZELO POGOSTO Z DUŠNIM MIROM

  Mnogi ljudje vsak dan molijo za celo vrsto stvari. Žal Božjega glasu ne slišimo vedno, zato se nam morda včasih zdi, da nas Bog sploh ne posluša.

  Eden od razlogov je morda ta, da ne sledimo miru, ki nam ga skuša podeliti Gospod.

  Sv. Ignacij Lojolski pojasnjuje:

  Za Boga in njegove angele je značilno, da po svojih vzgibih dajejo resnično veselje in duhovno radost ter preženejo vsako žalost in vsak nemir, ki ga povzroča sovražnik. Poleg tega: Samo Bog, naš Gospod, lahko da duši tolažbo brez predhodnega vzroka. Za Stvarnika je namreč značilno, da stopa v dušo in iz nje, jo vzgiba in vso pritegne v ljubezen svojega Božjega veličastva.

  In še:

  Zelo moramo biti pozorni na razplet misli; če so začetek, sredina in konec povsem dobri in merijo na nekaj čisto dobrega, je to znamenje dobrega angela.

  O tej resnici premišljuje tudi pisec knjige iz 19. stoletja z naslovom The Catholic Monitor.

  Za Boga je značilno, da usliši naše molitve. Zelo dobro pozna želje in prošnje svojega ljudstva. Molitev iz srca, izrečeno v veri in v Jezusovem imenu, Bog milostljivo sprejme in se nanjo obilno odzove. Kar je dobro, bo podelil ob najbolj pravem času in na najprimernejši način. Takšne molitve se Bog veseli in zavoljo svojega ljubljenega Sina bo nanjo gotovo odgovoril z mirom.

  Ko bomo naslednjič molili za določen namen, pazljivo prisluhnimo Božjim premikom v svoji duši. Morda nam skuša spregovoriti prek miru in nas voditi po poti, ki nas bo približala Njemu.

  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

 8. Miro says:

  V ŽALOSTI NE OSTANIMO SAMI – SV. FRANČIŠEK SALEŠKI PREDLAGA, NAJ O SVOJI ŽALOSTI S KOM SPREGOVORIMO

  Zelo učinkovito zdravilo za našo žalost je, da jo zaupamo duhovnemu prijatelju, ki nam lahko pomaga.

  Nikoli se ne moremo proti žalosti boriti sami. Dokazano je, da ko o svoji stiski spregovorimo z zaupnim prijateljem, duhovnim spremljevalcem ali celo psihologom, tema lahko izgine.

  Zavedajmo se, da nismo sami in da so se celo svetniki borili s takšnimi občutji. Učijo nas, naj v takšnih preizkušnjah vztrajamo in svoje srce usmerimo na Jezusa Kristusa, ki zmore pomiriti vsakršno nevihto.

  Odlomek iz članka »Nasvet duhovnega učitelja, kako premagati žalost« (Aleteia)

  https://si.aleteia.org/2020/05/25/nasvet-duhovnega-ucitelja-kako-premagati-zalost/

  Božje usmiljenje, ki vedno in povsod spremljaš vse ljudi, zaupamo vate!

 9. Miro says:

  KAKŠEN NAJ BO DUHOVNI POGLED KRISTJANA NA TRPLJENJE? KAKO SE V ŽIVLJENJU SOOČATI Z NEIZOGIBNIM TRPLJENJEM IN GA PRENAŠATI? KAKO Z JEZUSOM SODELOVATI PRI ODREŠEVANJU SVETA? IN PODOBNO.

  O TEM NAM VEČ DOBRIH NASVETOV IN PRIPOROČIL, TEMELJEČIH NA BOŽJI BESEDI, DAJE BOŽJA SLUŽABNICA MAGDALENA GORNIK. IN TO NE TOLIKO Z BESEDAMI, KOT S SVOJIM ŽIVLJENJEM IN TRPLJENJEM PO ZGLEDU KRIŽANEGA GOSPODA, KAR JE RAZVIDNO IZ NASLEDNJEGA PRISPEVKA.

  »ZA NEBESA JE TREBA TRPETI«

  Bog je imel v načrtu, da Magdalena na poseben, mistični način trpi in zadoščuje za grehe drugih. Magdalena bi lahko to Božjo ponudbo zavrnila, vendar tega ni storila. Prostovoljno in zavestno jo je vzela nase. Ni samo premišljevala Kristusovega trpljenja, ampak ga je bila po videnjih in stigmah tudi mistično deležna. Z velikimi telesnimi in duševnimi bolečinami ter duhovno zapuščenostjo je skoraj vsak dan podoživljala Jezusovo trpljenje. Zakaj ji je Gospod namenil ravno takšne vrste trpljenje, ve le On sam. Ona ga je le vdano sprejela in potrpežljivo prenašala v darovanju. Odstrta ji je bila tančica, ki zakriva moč in vrednost človeškega trpljenja v Božjih očeh. Poznala je visoko ceno darovanega trpljenja pri odreševanju sveta. Zato je v svojih molitvah prinašala pred Boga trpljenje drugih ljudi in pogosto prevzemala na svoja ramena njihova bremena in jih darovala Bogu. Gospod ji je dopustil, da je na ta način klicala njegovo usmiljenje na tiste, ki so nosili težek križ ali se oddaljili od njega. In duša, za katero je Magdalena trpela, je tudi dosegla Božje usmiljenje. Z žrtvovanjem svojega trpljenja je sledila Kristusovemu zgledu in mu s tem pomagala pri odreševanju sveta.

  Gotovo je, da bolečina ni prijetna in trpljenje ni lahko. Tudi Magdalena sama pravi, da je trpljenje težko, a takoj zatem doda, da je tudi lepo. Če ga sprejmeš, prinaša svobodo in ti daje notranji mir ter še večje hrepenenje po tem, da bi mogel čim prej zreti Boga.

  Magdalena pravi, da Gospod ne pričakuje od nas, da bi iskali trpljenje in si ga sami nalagali. Ko jo je nekoč vprašal frančiškan Tobija Vernik, kaj bo Gospod storil z nami, običajnimi ljudmi, ki ne trpimo toliko kot ona, je odgovorila, da zadostuje, da voljno prenašamo, kar nam pošlje Bog. Ko pa Bog dopusti trpljenje, ga je potrebno sprejeti in v potrpežljivosti prenašati, ker le tako prinaša notranje veselje in mir. Obenem pa Gospod s trpljenjem očiščuje srce, da lahko (p)ostane odprto za Božjo ljubezen in navdihe Svetega Duha.

  Magdalena je vseskozi poudarjala, da je potrpežljivo trpljenje polno zasluženja in da je edina pot, ki vodi v nebesa, pot trpljenja. Vabila je k premišljevanju Kristusovega trpljenja. Povedala je med drugim tudi to, da več ko prostovoljnega trpljenja vzame nase, več milosti prejme od Gospoda, in da se ji takrat še bolj odstira Božja ljubezen do nas.

  Magdalena je v križu pogosto iskala oporo. Zapisala je, da je takrat, ko ji je bilo najhuje, pogledala v križ in ji je takoj postalo lažje.

  Kristus je dal našemu trpljenju novo, odrešenjsko vlogo, ker ga je združil s svojim trpljenjem. Zato se trpljenja ni potrebno bati. Kakor je On ljubeče sprejel križ, na katerem je visela teža vsega sveta, tako želi tudi za nas, da sprejmemo tisto malo, kar nam pošlje. On namreč ve za vsako naše trpljenje in želi samo to, da ga z ljubeznijo sprejmemo od njega in mu ga darujemo.

  Odlomek iz knjige z naslovom MAGDALENA GORNIK, ki jo je napisala Martina Kraljič (2008)

  K temu bi pripomnil, da je za celovit pogled na trpljenje, ki se nam po Gospodovi milosti razodeva v življenju Magdalene Gornik, treba prebrati še druga pomembna poglavja te izjemno zanimive knjige.

  Božje usmiljenje, ki se na nas izlivaš iz Kristusovih ran, zaupamo vate!

 10. Miro says:

  KAKO POSTATI PRAVI ISKALEC DOBREGA?

  John Powell svetuje: »Če hočem postati pravi iskalec dobrega, moram usmeriti svoj pogled na
  številne darove, ki sem jih prejel od Boga. Počasi moram sestaviti seznam svojih darov. Poiskati in
  najti moram vse svoje odlike in sposobnosti, s katerimi me je Bog blagoslovil. Moram se soočiti z
  neizogibnim dejstvom, da mi je vse, kar imam, podaril Bog. Vesel in hvaležen moram biti za te
  darove, ki predstavljajo del mene.« (Sreča)

  Usmiljeni Jezus, prisrčna Ti hvala za vse darove, podeljene na priprošnjo Presvete Device Marije!

 11. Miro says:

  PET TRENUTKOV STISKE, V KATERIH SE LAHKO ZATEČEMO V MARIJINO NAROČJE

  V MARIJINIH OČEH SMO KAKOR MAJHNI OTROCI, KI SE SKRIVAJO ZA MAMINIMI NOGAMI IN JO PROSIJO, NAJ JIM POMAGA

  Marija nam je kot najboljša mati vedno pripravljena pomagati. Potrpežljivo čaka na naš klic in se z razprtimi rokami in naročjem, polnim ljubezni, odzove takoj – prav tako, kot to storijo mame za svoje ljubljene otroke. Že misel na to, da je Marija naša velika priprošnjica, nas more napolniti z veseljem in vero. Kdo bi namreč lahko pri Očetu posredoval bolje kot ona?

  Še posebej računajmo na Marijino pomoč v vseh spodaj naštetih situacijah. Njeno srce je doživelo mnogo bolečin in trpljenja, zato se ne smemo obotavljati, ampak se ob preizkušnji in trpljenju takoj obrnimo nanjo. Nikar je ne puščajmo ob strani, temveč ji vsak dan posvetimo trenutek molitve, saj nas ona nikoli ne zapusti.

  1. Ko ste žalostni in obupani
  2. Pred pomembnimi odločitvami
  3. Ko bi radi vrnili zob za zob
  4. Ko vas je strah
  5. Ko ste v preizkušnji

  Več o Marijini pomoči v naštetih situacijah na:
  https://si.aleteia.org/2019/07/22/5-trenutkov-stiske-v-katerih-se-lahko-zatecemo-v-marijino-narocje/

  O Marija, brez madeža izvirnega greha spočeta, prosi za nas, ki se k tebi zatekamo!

 12. Miro says:

  O tem, kako ravnati, da bo SVETI DUH vodil in usmerjal naše življenje, smo doslej na tem portalu objavili že celo vrsto različnih prispevkov in sporočil, temelječih na BOŽJI BESEDI, kot so sporočila Kraljice miru, misli svetnikov, razmišljanja papeža, škofov, duhovnikov, laikov … Z namenom, da bi našim bralcem omogočili celovitejše razumevanje te nadvse pomembne teme s področja naše krščanske vere in duhovnosti, ponovno spomnimo tudi na nasvete, objavljene v odličnem članku na spletni strani Aleteie.

  KAJ LAHKO STORIMO, DA BO SVETI DUH USMERJAL NAŠE DUHOVNO ŽIVLJENJE?

  Brez Svetega Duha ni resničnega odnosa z Bogom. Kaj lahko storimo, da bo oblikoval in usmerjal naše duhovno življenje?

  O tem več na: https://si.aleteia.org/2021/06/02/7-nasvetov-kako-zaziveti-s-svetim-duhom/

  MOLIMO: PRIDI, SVETI DUH …

 13. Miro says:

  SPODBUDNA SPOROČILA, NA KATERA BI SE MORALI SPOMNITI VSAK DAN IN SE PO NJIH TUDI RAVNATI, SO LEPO PREDSTAVLJENA V NASLEDNJEM PRISPEVKU (o tem smo sicer že pisali, pa se nas veselje težko prime!)

  NASVETI VELIKIH SVETNIKOV NAM POMAGAJO V SEBI SPROSTITI GLOBOKO VESELJE (Aleteia)

  Z veseljem se svet pisano obarva. Veselje ni odvisno od človekova volje in se ga ne da zapovedati. Lahko ga povabimo, vzbudimo in bolje sprejmemo, če vsakodnevno gojimo določene drže, med katerimi je bistvena odprtost srca. Odpreti srce pomeni biti pozoren do sebe. Kakor so ugotavljali že stari misleci, tudi papež Frančišek v svoji apostolski spodbudi Gaudete et exsultate (Veselite in radujte se) pravi, da zdrave misli vodijo v stanje miru in globokega veselja, kar je nujna prvina za svetost.

  Za več spodbudnih misli svetnikov o veselju glej na: https://si.aleteia.org/2022/01/05/12-cudovitih-misli-svetnikov-o-veselju/

  Božje usmiljenje, ti veselje in neizmerna radost vseh svetih, zaupamo vate!

 14. Miro says:

  Nenehni bolj ali manj prikriti očitki, češ da naj tej spletni strani ZAVRAČAMO SPREJEMANJE TRPLJENJA, SE GA IZOGIBAMO IN PODOBNO, so popolnoma deplasirani glede na številne članke, ki smo jih v preteklih letih objavili o izjemni vrednosti trpljenja v Božji luči. V teh člankih je bilo združevanje ČLOVEKOVEGA TRPLJENJA S KRISTUSOVIM ODREŠILNIM TRPLJENJEM izrecno poudarjeno. O tem zgovorno priča vrsta različnih KRIŽEVIH POTOV, ki smo jih objavljali v postnem času (običajno od postaje do postaje)! Le zakaj bi v v zvezi s sprejemanjem trpljenja večkrat objavljali razne članke, misli svetnikov …, hkrati pa to zavračali? To enostavno ne gre skupaj. Po domače povedano: “Ne pije vode!” Vsa podtikanja odločno zavračam, hkrati pa dotični osebi iz srca odpuščam nepremišljeno ravnanje in vsak dan tudi molim zanjo. Naj jo dobri Bog v vsem obilno blagoslovi!

  Molimo: Pridi, Sveti Duh …

  • Hvala says:

   Spoštovani g. Miro!

   Opažam, da vse kar napišem JEMLJETE OSEBNO- KOT DA GOVORIM SAMO VAM. Sama pa razmišljam tudi na druge ljudi, ki lahko prihajajo vedno novi in novi , ki jih Gospod pošilja in ti ne bodo brali, kaj smo pisali pred tremi meseci ali pol leta, itd…ampak sedaj. Zato sem že večkrat ponovila, da je potrebno ponavljati. Zapovedi in Božje Besede je potrebno tudi neprestano ponavljati, to povedo vsi pisci teh tem. Sicer pa članke, dogodke oziroma neko branje, ki se ga ne ponavlja, se zelo hitro pozabi!

   Zakaj bi vas napadala s tem? Od kod vam ta ideja, saj ste prvi govorili o trpljenju! Ali mislite, da berejo članke stalno isti ljudje od začetka do konca. Spominjam se za nazaj, dolgo nazaj, so bila imena, ki se danes ne oglašajo več, ali pa je nekaj novih. Če želite, želimo, da bo uspeh na tej internetni strani, BO SAMO TAKRAT, ČE GA BO DAL BOG. Sadove naših del, takšnih ali drugačnih pa ne moremo gledati takoj.

   Glejte, naj se zgodi, kakor vi želite! Niste me vprašali zakaj kaj napišem, zakaj kaj povem, ampak ste me obtožili da ravnam nepremišljeno. Tudi prav, če tako rečete. Vendar sami veste, da to ni odnos, odnos, ki ga želi Bog.

   Vedno je potrebno zadeve in stanja izročati Jezusu, kajti vse kar ni začeto in delano s Svetim Duhom nima prihodnosti.
   Rane izročajmo sproti Gospodu, da jih bo ozdravil.

   Postavila sem vam tudi konkretna vprašanja, na katera mi pa niste odgovorili, pa sem vas lepo vprašala. Mogoče niste opazili, da tudi vi veliko člankov ponavljate.

   Če sem vas kakorkoli s čim prizadela, SE VAM OPRAVIČUJEM IN OBŽALUJEM.

   Sodelovanje pomeni tudi, da če je bilo postavljeno vprašanje, se pričakuje odgovor.

   Mislim, da smo dokaj izčrpno zajemali teme, ki so pomembne od začetka življenja do skoraj konca. TAKO SE JE USTVARILA CELOTA NEKEGA ŽIVLJENJA NA TEJ ZEMLJI.

   VSE DOBRO ŽELIM!

   • Miro says:

    Ga. Hvala, da ne bo nepotrebnih nesporazumov, vam ponovno predlagam, da skrbno preberete moja dosedanja sporočila, nasvete, priporočila … v zvezi z našim sodelovanjem, pa tudi sicer glede medosebnih odnosov v našem življenju. Če se potrudite, boste iz njih lahko izluščili prav tisto, kar nenehno iščete in vas vznemirja. Zakaj vam zahtevanih odgovorov ne posredujem na pladnju? Zato, ker je resnica vedno …, sam pa se v življenju skušam držati načela: Resnico bližnjemu vedno povej z ljubeznijo! V kolikor mi to ni uspelo, tudi sam prosim odpuščanja vas in vsakogar, ki sem ga morda prizadel. O tem lahko sodi le Bog. Zato vse z velikim zaupanjem izročimo v Njegove roke po Presveti Devici Mariji in vztrajno molimo:

    POD TVOJE VARSTVO PRIBEŽIMO

    Pod tvoje varstvo pribežimo,
    o sveta božja Porodnica,
    ne zavrzi naših prošenj
    v naših potrebah,
    temveč reši nas
    vselej vseh nevarnosti,
    o častitljiva in blagoslovljena Devica,
    naša gospa, naša srednica,
    naša besednica!
    S svojim Sinom nas spravi,
    svojemu Sinu nas priporoči,
    svojemu Sinu nas izroči!

    Tudi Vam vse dobro v Gospodovi moči!

 15. Miro says:

  TO JE KLJUČNO PRAVILO ZA VAŠ VSAKDAN

  PREDEN STORITE KARKOLI DRUGEGA, SVETUJE SV. ELIZABETA ANA SETON, UPOŠTEVAJTE TO PREPROSTO, VENDAR ZAHTEVNO PRAVILO

  V naglici današnjega sveta nas zlahka “skrbi in vznemirja veliko stvari”. Pogosto nismo povsem prepričani, kam naj usmerimo svojo pozornost, in poskušamo hkrati opraviti vse stvari.

  SV. ELIZABETA ANA SETON NAM Z VESELJEM PRISKOČI NA POMOČ

  Svetnica, rojena v Združenih državah Amerike, trdi, da obstaja eno samo pravilo, ki ga moramo postaviti na prvo mesto v svojem življenju. Preprosto rečeno: v sedanjem trenutku moramo živeti po Božji volji. To pravilo temelji na Jezusovih besedah svojim učencem: “Ne skrbite za jutri, kajti jutrišnji dan bo skrbel sam zase. Dovolj je dnevu njegovo zlo.” (Mt 6,34)

  ZAUPANJE V BOŽJO VOLJO

  Nadškof Fulton Sheen to podrobneje razloži: “Preteklost moramo prepustiti Božjemu usmiljenju in zaupati prihodnost ljubeči Božji previdnosti ne glede na to, kakšne preizkušnje nas čakajo. Vsaka minuta v življenju ima svojo posebno dolžnost – ne glede na to, kakšno podobo bo prevzela. Sedanji trenutek je trenutek odrešenja.”

  To pomeni, da moramo biti odprti za Božjo voljo vsak trenutek dneva in si prizadevati, da se je v tistem trenutku zavemo, tako da se vprašamo: “Kakšna je Božja volja zame ta trenutek?”

  Življenje po tem pravilu je lahko zelo zahtevno, toda svetniki so se ga naučili natančno obvladati. Z molitvijo in zaupanjem v Boga ni nič nemogoče.

  Sv. Elizabeta Ana Seton je o tem zapisala čudovito molitev, ki jo lahko molimo vsak dan; če je le mogoče kot jutranjo molitev, s katero začnemo svoj dan. Ko si prizadevamo upoštevati to pravilo, naj bodo naša srca odprta ne glede na to, kakšne načrte ima Bog z nami.

  MOLITEV

  Dobri Oče, prvo pravilo v življenju našega ljubega Odrešenika je bilo izpolnjevati Tvojo voljo.
  Naj bo Njegova volja v sedanjem trenutku prvo pravilo našega vsakdanjega življenja in dela,
  naša edina želja pa, da bi jo čim bolje in dokončno izpolnili. Pomagaj nam, da ji bomo zvesto
  sledili in Ti ugajali s tem, ko bomo izpolnjevali Tvoje želje. Amen.

  Povzeto po: https://si.aleteia.org/2019/02/01/to-je-kljucno-pravilo-za-vas-vsakdan/

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!

  • Hvala says:

   Ja, vsi svetniki govorijo dejansko O EDINEM PRAVILU, KI JE NA PRVEM MESTU-TO JE SPOLNJEVANJE BOŽJE VOLJE.

   ŽIVLJENJE PO TEM PRAVILU PA JE ZELO TEŽKO IN ZAHTEVNO, (to je omenila tudi zgoraj navedena svetnica) ZATO TUDI NE VZTRAJAJO VSI V POPOLNI PREDAJI BOŽJI VOLJI.

   Sami lahko vidimo da je tako res, ker na vsakem vogalu še sedaj iščemo svoje rešitve in ne čakamo na Božje razplete!

   • Hvala says:

    Če boste dosledno brali Dnevnik svetnice Favstine Kowalske boste ugotovili, DA BREZ BOŽJE MILOSTI NE MOREŠ IZPOLNJEVATI BOŽJE VOLJE, VSE JE MILOST. KOLIKO ODPOVEDI SAMEMU SEBI JE POTREBNO!

    KARKOLI PRIDE JE POTREBNO VZETI ZA DOBRO Z MISLIJO, DA BOG VE, KAJ JE ZA VSAKEGA POSAMEZNIKA DOBRO. TO JE TREBA IMETI VSAK DAN PRED OČMI, DA PRIDE V ZAVEST ČLOVEKA, ČE NE SE NE DA ŽIVETI VESELO-VESELJE KRISTJANA.

   • Miro says:

    DA BI LAHKO SPREJEMALI IN SPOLNJEVALI BOŽJO VOLJO, PREDVSEM VELIKO MOLIMO!

    NE PREZRIMO MOLITVE OMENJENE SVETNICE:

    Dobri Oče, prvo pravilo v življenju našega ljubega Odrešenika je bilo izpolnjevati Tvojo voljo.
    Naj bo Njegova volja v sedanjem trenutku prvo pravilo našega vsakdanjega življenja in dela,
    naša edina želja pa, da bi jo čim bolje in dokončno izpolnili. Pomagaj nam, da ji bomo zvesto
    sledili in Ti ugajali s tem, ko bomo izpolnjevali Tvoje želje. Amen.

    BO ŽJE USMILJENJE, KI IZVIRAŠ IZ PRESVETEGA SRCA JEZUSOVEGA, ZAUPAMO VATE!

    • Hvala says:

     Vse to je res, kot so zapisali in ste zapisali, Bog deli milosti po prestanem trpljenju, sprejeti je potrebno trpljenje, NE BEŽATI OD NJEGA!

     • Hvala says:

      ČE SE ČLOVEK ODPOVE SVOJI VOLJI IN SPREJME BOŽJO VOLJO JE TRPLJENJE, KER SE ZAČNE POSTOPEK “UMIRANJA SAMEMU SEBI-SVOJEMU JAZU IN EGOIZMU.”

     • Miro says:

      O TEM, KAKO NA NAŠI ŽIVLJENJSKI POTI PREPOZNAVATI SVETO BOŽJO VOLJO, SPREJEMATI TRPLJENJE IN PODOBNO, SMO NA TEJ SPLETNI STRANI ŽE NIČ KOLIKOKRAT PISALI, ŠE ZLASTI V POSTNEM ČASU. O TEM NAS JASNO UČIJO JEZUS KRISTUS, DEVICA MARIJA, ŠTEVILNI SVETNIKI, CERKEV, DUHOVNIKI …

      BOŽJE USMILJENJE, KI SE NA NAS IZLIVAŠ IZ KRISTUSOVIH RAN, ZAUPAMO VATE!

 16. Miro says:

  TRIJE NASVETI ZNANEGA MISIJONARJA O TEM, KAKO NAJTI SVOJE POSLANSTVO (Aleteia)

  BOG IMA ZA VSAKEGA OD NAS POSEBNO POSLANSTVO. UGOTOVITE, KAKO MU LAHKO SLEDITE …

  Če obstaja kdo, ki zna slediti svojemu klicu kljub vsem težavam, je to dr. Tom Catena, ki je bil več desetletij edini kirurg v najodročnejših delih sveta. Skozi leta je navkljub oviram, ki so se včasih zdele nepremostljive, ostal zvest božjemu klicu.

  Tom Catena je spoznal, da ga Bog kliče v misijone kot zdravnika takoj po diplomi. Ker pa ni študiral medicine, se je moral znova vpisati v šolo in opraviti dodatne izpite. Po študiju medicine je več let delal v vojni mornarici in se nato še specializiral v svoji stroki. Odkar je zaslišal Božji klic pa vse do trenutka, ko ga je lahko uresničil, je tako preteklo kar 14 let.

  Tom Catena se še vedno jasno spominja izzivov, ki jih je moral premagati, da bi lahko sledil svojemu poslanstvu: “Jezen sem bil, ko so me drugi spraševali, zakaj to počnem, zakaj ne uberem druge poti in raje služim več denarja.”

  Odgovore je vselej našel v molitvi in času, ki ga je posvetil Bogu: našel je notranji mir in sledil božjemu klicu, ki ga je začutil toliko let pred tem. “Spoznaš, da greš v pravo smer, ko ti je v veselje hoditi po tej poti,” pravi Catena.

  Razkrivamo vam TRI NASVETE, kako uresničiti svoje poslanstvo, ki jih je upošteval Tom Catena in ki jim sledi še danes.

  https://si.aleteia.org/2019/11/24/trije-nasveti-znanega-misijonarja-o-tem-kako-najti-svoje-poslanstvo/

  O presveta Božja volja, ljubim te nadvse! (vzklik sv. Angele Merici)

 17. Hvala says:

  SVETNIKI NISO POSTALI SVETNIKI IZ SVOJE ZMOGLJIVOSTI, SAMO IZ SVOJEGA TRUDA IN MOLITEV. SVETNIKI SO POSTALI Z BOŽJO MILOSTJO, KER SO VSE ODLOČITVE PREPUSTILI BOGU IN SO DELALI PO NJEGOVEM NAVDIHU.

  Če so želeli biti svetniki SO PROSILI BOGA, DA JIM ODVZAME NJIHOVO VOLJO, NISO POČELI SAMOVOLJNIH ODLOČITEV KER PO TAKEM RAVNANJU NE BI POSTALI SVETNIKI.

  BREZ BOGA NISO NIČESAR NAREDILI, NIKAMOR STOPILI, NOBENE ODLOČITVE NAREDILI, SKRATKA NIČESAR.

  Kako bi izgledalo npr. da bi Abraham , sveta Brigita Švedska, Mojzes, Sveti Dominik, celo v sedanjem času rojeni Carlo Acutis in vsi drugi se odločali po svoji volji in delali kar so mislili s človeškimi mislimi? NE, BOG JIH JE VODIL. SVETNIKI SO POSTALI ZATO, KER SE NISO ZANAŠALI NA SEBE, NA SVOJE SPOSOBNOSTI IN ODLOČITVE , VSE SO PREPUSTILI BOGU IN OD NJEGA SPREJELI VSE, TUDI TRPLJENJE.

  • Hvala says:

   SVETNICA FAVSTINA KOWALSKA , GLASNICA BOŽJEGA USMILJENJA, JE NAPISALA JEZUSU IZJAVO Z DATUMOM, DA V NJEJ VEČ NE OBSTAJA LASTNA VOLJA :

   374 (157) + JMJ Vilna, 4. 2. 1935

   Od danes naprej ne obstaja v meni lastna volja.
   V trenutku ko sem pokleknila, da bi prečrtala svojo voljo, kot mi je Gospod naročil, sem v
   svoji duši zaslišala glas: Od danes naprej se ne boj Božjih sodb, kajti ti ne boš sojena (Dn 374).

   375 (159) + JMJ Vilna, 8. 2. 1935

   Posebno notranje prizadevanje, to je izpraševanje vesti
   O samozatajevanju – zatajevanju lastne volje

   1. Zatajevanje razuma, to je podreditev razumu tistih, ki so Božji namestniki tu na zemlji.
   2. Zatajevanje volje, to je izpolnjevanje Božje volje, ki se mi razodeva v volji tistih, ki so moji
   Božji namestniki in ki je vsebovana v pravilih našega reda.
   3. Zatajevanje presojanja, to je – takojšnje sprejemanje vseh ukazov tistih, ki so moji Božji
   namestniki, brez razmišljanja, razčlenjevanja ali volje, da bi jih razumela.
   4. Zatajevanje jezika. Ne dam mu niti najmanjše svobode; v enem primeru mu dam popolno
   svobodo – v razglašanju Božje slave. Kolikorkrat prejmem sveto obhajilo, tolikokrat prosim,
   da bi mi Jezus blagovolil utrditi in očistiti jezik, da ne bi z njim nikoli žalila svojih bližnjih.
   Zato tudi pravilo, ki mi govori o molčanju, tako zelo spoštujem.

   Od danes izpolnjujem b o ž j o v o l j o povsod, vedno in v vsem

   http://www.sticna.com/Dnevnik_Svete_Favstine_Kowalske.pdf

   • Miro says:

    ŠE O TEM, KAKO JE SV. FAVSTINA PROSILA ZA BOŽJO MODROST

    Jezus, daj mi razum, in to velik razum, samo zato, da bi te bolj spoznala, kajti
    čim bolj te bom spoznala, tem bolj goreče te bom vzljubila. Jezus, prosim te za
    mogočen razum, za razumevanje božjih in vzvišenih reči.

    Jezus, daj mi velik razum, ki bo spoznaval tvoje božje bistvo in tvoje troedino
    notranje življenje.

    Usposobi moj um po svoji posebni milosti.

    Čeprav vem za sposobnosti po milostih, ki mi jih daje Cerkev, obstaja vendar
    zaklad velikih milosti, ki jih ti, o Gospod, podeljuješ na naše prošnje.

    Toda če ti moja prošnja ne ugaja, te prosim, ne daj mi želje za takšno molitev.

    (Molitev sv. Favstine Kowalske za modrost, Dnevnik 1474)

    http://www.sticna.com/Dnevnik_Svete_Favstine_Kowalske.pdf

    BOŽJE USMILJENJE, KI IZVIRAŠ IZ PRESVETEGA SRCA JEZUSOVEGA, ZAUPAMO VATE!

 18. Hvala says:

  KAKO NAJ OPAZIMO NAVZOČNOST SVETEGA DUHA V SVOJEM ŽIVLJENJU?

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Cerkev nam pravi, da je vsakokrat, ko molimo, SVETI DUH navzoč s svojo milostjo in nas vodi po poti molitve. TAKO NAS KORAK ZA KORAKOM UČI MOLITI. A ne samo to: DUH MOLI V NAS. Janez zlatousti je rekel: “MOLITEV JE NEIZRAŽENA LJUBEZEN, KI NE PEIHAJA O ČLOVEKA, AMPAK IZVIRA IZ BOŽJE MILOSTI.
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  ZATO JE TREBA DATI PROSTOR SVETEMU DUHU, VENDAR TO NI SAMO PO SEBI VSEM RAZUMLJIVO.

  POGOSTO NAMREČ ZARADI PREOBILNIH BESED IN ZARADI RAZTRESENOSTI SVETEMU DUHU ONEMOGOČAMO, DA BI MOLIL V NAS. V NAS DIVJA KAR VIHAR MISLI, POJMOV, ZAZNAV IN ODVEČNIH PODOB.

  ZATO SVETI DUH TEŽKO PRIDE DO BESEDE.

  KO V MOLITVI DAMO PROSTOR DUHU, TAKO DA SMO TIHO IN GA POSLUŠAMO, ON VŽIGA NAŠE SRCE, OBRAČA NAŠO POZORNOST K JEZUSU IN NAS VODI.

  SVETI DUH NAS VODI, DA POSTANEMO SPOSOBNI SLAVLJENJA IN ZAHVALJEVANJA, IN ZARADI TEGA TUDI PREMAGAMO SVOJE SLABOSTI.

  SVETI DUH NAM POMAGA V MOLITVI PREPOZNAVATI BOŽJO VOLJO. (Devetdnevnica k SVETEMU DUHU- Vojtech Kodet).
  .:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Poglejte, velikokrat opozarjam , opominjam, govorim, ponavljam- tudi glede na svoje izkušnje-NE SE ZANAŠATI NA SEBE, AMPAK NA BOGA. ČLOVEK NI SPOSOBEN NITI MOLITI SAM, ZARADI NAŠEGA PREPRIČANJA, DA MORAMO IZGOVARJATI DOLGE MOLITVE SAMI, TO NI V REDU.

  VSAKO MOLITEV VODI SVETI DUH IN ČE BI GA POSLUŠALI, BI UGOTOVILI KAJ MOLI, KAJ SVETUJE, KAJ NAREKUJE itd…,

  Ker pa smo grešna bitja, SE ZANAŠAMO NA SAMI SEBE. ZATO TUDI NI TAKŠNEGA NAPREDKA IN USLIŠANJ, KAJTI BOGU JE TREBA PREPUSTITI VODSTVO, SAJ NI BOG USTVARJENO BITJE, AMPAK SMO MI LJUDJE USTVARJENI OD NJEGA!

  BOŽJO BESEDO je potrebno ponavljati, DOKLER NE BO PREŠLA V NAŠE SRCE IN V VSAKO CELICO, POTREBNO JO JE VSRKATI V SRCE.

  Ljudem je potrebno vsak dan dopovedovati DA SAMI NE ZMOREMO NIČESAR. KAKO BOŠ MOLIL, ČE NE POSLUŠAŠ SVETEGA DUHA, KI ŽELI MOLITI V TEBI IN TI SVETOVATI ZA KAJ MOLI IN PROSI???

  NE GRE, ČE NI POSLUŠNOSTI BOGU, JE PRISOTEN NAPUH.

  Primer dam: Nekdo želi oditi k nekemu terapevtu po pomoč. JEZUSA NE SPRAŠUJE KAJ JE ZA NJEGA POMEBNO, KAM NAJ ODIDE IN MU NE IZROČA TE ŽELJE V NJEGOVO REŠITEV, ODPRAVI SE SAM NA POT ISKANJA! TO SKRB JE POTREBNO IZROČITI JEZUSU-KER JE REKEL, DA ON SKRBI ZA NAS IN TO TUDI ŽELI-DA ON ODLOČA, NE MI.

  Kaj se zgodi: Ker se je sam odločil in takoj odšel, ni počakal na BOŽJO REŠITEV, NI POČAKAL IN NI DOPUSTIL, DA BI MU JEZUS PRESKRBEL NAJLEPŠE IN NAJNUJNEJŠE ZA NJEGA-ODLOČIL JE SAM PO SVOJI VOLJI, KER IMA SVOBODNO VOLJO, MU JE BOG TO DOPUSTIL. TUDI POČAKAL NI NA DATUM , KI GA JE GOSPOD DOLOČIL ZA REŠITEV IN OBISK TERAPEVTA, ČAS JE DOLOČIL PO SVOJE, KER IMA SVOBODNO VOLJO.

  KAJ PA ČE JE JEZUS V TEM PRIMERU OLOČIL POPOLNOMA DRUGAČE OD MIŠLJENJA ČLOVEKA? KAJ ČE MU JE ŽELEL DOPUSTITI DOLOČEN ČAS TELESNO BOLEČINO, KER JE BILA TO GOSPODOVA VOLJA IN NUJNO POTREBNO ZA TEGA ČLOVEKA, KAJ ČE JE BIL JEZUSOV ČAS OBISKA TERAPEVTA DOLOČEN ŠELE ČEZ KAKO LETO ALI VEČ, KAJ PA ČE JE JEZUS ODLOČIL, DA NE POTREBUJEŠ TERAPEVTA IN TI BO ON POKAZAL POT, SVOJO REŠITEV, PO SVOJI MODROSTI, KI JE NAD VSO MODROSTJO?

  NE SE ZANAŠATI NA SVOJO PAMET IN MODROST!

  Kadar želimo POSLUŠATI SVETEGA DUHA, MORAMO DOPUSTITI DA V NAS UMRE “NAŠ JAZ-NAŠA SAMOVOLJA. ”

  Zato pa je zelo težko slediti in dopustiti vodstvo SVETEMU DUHU. POTREBNO JE” UMRETI SVOJEMU EGOIZMU, JAZU ” itd.

  BREZ POMOČI oz. BOŽJE MILOSTI NE GRE!

  • Hvala says:

   BOG VČASIH DOPUŠČA IN TUDI LAHKO ZELO DOLGO DOPUŠČA TELESNO BOLEČINO ALI PA TUDI DUHOVNO, KER ON TOČNO VE, DA JE TO NUJNO POTREBNO ZA TEGA ČLOVEKA , DA SE IZPOLNI NAČRT-NA TEM SVETU IN ZA VEČNO ŽIVLJENJE !

   Vse to je opisano v Svetem pismu!

   Lep primer je tudi Jožef, ki so ga bratje prodali v suženjstvo in ga je Bog prečiščeval dolga leta, da je postal rešitelj v času lakote in je rešil tudi svoje brate, KI SO GA PRODALI oz, hoteli UBITI! JOŽEF JE ČAKAL JE NA BOŽJO REŠITEV!

   MODROST:

   Jožef
   13 Ko so pravičnega prodali, ga ni zapustila,
   ampak rešila iz greha.
   14 Z njim je šla dol v ječo
   in v verigah ga ni zapustila,
   dokler mu ni prinesla kraljevskega žezla
   in oblasti nad njegovimi gospodovalci.
   S tem je postavila na laž njegove obrekovalce,
   njemu pa podelila večno slavo (Mdr 10, 13-14).

   • Hvala says:

    SVETO PISMO JE NAPISANO POD VODSTVOM SVETEGA DUHA ZA VSE LJUDI, ZA VSE ČASE, NE SAMO ZA VLADARJE itd…

    • Miro says:

     RES JE. SVETI DUH NAM GOVORI PO SVETEM PISMU, PA ŠE NA ŠTEVILNE DRUGE NAČINE, KI SMO JIH NA TEM PORTALU ŽE VEČKRAT PREDSTAVILI. SVETEGA DUHA, KI JE ABSOLUTNA LJUBEZEN IN SVOBODA, NOBEN ČLOVEK NE MORE “UJETI” V SVOJA, BOLJ ALI MANJ, OZKA IN KRATKOVIDNA POJMOVANJA. ZATO GA V MOLITVI PONIŽNO PROSIMO ZA VELIKO MILOST, DA BI SE LAHKO Z NJEGOVO POMOČJO POGLABLJALI V SKRIVNOSTI BOŽJEGA KRALJESTVA – IN TUDI DEJANSKO ŽIVELI TAKO, KAKOR ON HOČE!

     MOLIMO: PRIDI, SVETI DUH …

 19. Hvala says:

  KADAR ČLOVEK ŠE NIMA ZAUPANJA V BOGA IN NE ZMORE ZAUPATI V VODSTVO SVETEGA DUHA IN SE BOLJ UPIRA NA SVOJE SPOSOBNOSTI IN NA SPOSOBNOSTI DRUGIH LJUDI NAJ STORI TAKOLE:

  KRISTUS JE OBLJUBIL SVETI MARIJI SVOJI MATERI USLIŠANJE: ” NOBENA PROŠNJA NE BO PRIŠLA OD TEBE, KI JE NE BI HOTEL USLIŠATI. VEDI, JE DODAL KRISTUS, DA SE BOM ZAVZEL ZA TISTE, KI ME BODO KAJ PROSILI IZ LJUBEZNI DO TEBE, ČETUDI SO GREŠNIKI: DA SE LE HOČEJO POBOLJŠATI”. (Razodetje Device Marije sv. Brigiti Švedski-objavljeno tudi v knjižici-MARIJA, KI RAZVEZUJE VOZLE).

  Zakaj torej NE PROSIMO ZAUPANJA V VODSTVO BOGA, DA NE BOMO VEČ DVOMILI, DA BOG NE USLIŠUJE IN NE VODI ČLOVEKA, ZAKAJ SI ČLOVEK POTEMTAKEM SAM IŠČE REŠITVE?

  Tako govori Gospod: Preklet mož, ki zaupa v človeka in se opira na meso, njegovo srce pa se odmika od Gospoda (Jer 17,5)

  Blagoslovljen mož, ki zaupa v Gospoda in je Gospod njegovo zaupanje (Jer 17,7).

  Kdor ti je predan, mu ohranjaš mir, mir, ker zaupa vate (Iz 26,3)

  Modril te bom in te učil
  na poti, po kateri moraš hoditi,
  svetoval bom, moje oko je nad tabo.
  9 Ne bodite kakor konj, kakor mezeg brez razuma;
  z uzdo in vajetmi krotijo njuno divjost,
  sicer se ti ne približata.

  10 Veliko bolečin ima krivičnik,
  kdor pa zaupa v Gospoda, tega on obdaja z dobroto.
  11 Veselite se v Gospodu, radujte se, pravični,
  vriskajte vsi, ki ste iskreni v srcu (Ps 32).

 20. Miro says:

  DOBRO IN STROKOVNO OPRAVLJENO DELO POSTANE BOGU PRIJETNA MOLITEV

  KAKO PO ZGLEDU GOSPODA JEZUSA KRISTUSA IN SV. JOŽEFA ŽIVETI TAKŠNO ENOTNOST ŽIVLJENJA?

  Z zavestnim trudom moramo delati, dobro izkoristiti čas, se ne prepuščati lenobi; ohranjati upanje, da bomo iz dneva v dan bolje poklicno pripravljeni; paziti na podrobnosti pri vsakdanjem delu; z ljubeznijo objeti križ, muko vsakdanjega dela. Delo, kakršno koli plemenito delo, narejeno z zavestnim trudom, nam daje delež v stvarjenju in soodreševanju s Kristusom. »To resnico – uči sv. Janez Pavel II. -, po kateri človek preko dela sodeluje pri samem dejanju Boga, njegovega Stvarnika, je še posebno poudaril Jezus Kristus, tisti Jezus, pred katerim so njegovi številni prvi poslušalci v Nazaretu začudeni govorili: Od kod njemu to? Kakšna je ta modrost, ki mu je dana? … Ali ni to tisti tesar …?«

  Odlomek iz prispevka Rafaela Ariasa Villalta

  Več o tem razmišljanju na:
  https://zupnija.trnovo.info/dobro-in-strokovno-opravljeno-delo-postane-bogu-prijetna-molitev/

  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

 21. Miro says:

  ALI LAHKO REŠIMO IN OHRANIMO VSAK PARTNERSKI ODNOS? (Aleteia)

  GLOBOKO HREPENENJE VSAKOGAR JE POČUTITI SE SPREJETEGA, LJUBLJENEGA, SPOŠTOVANEGA IN POVEZANEGA V ODNOSIH

  Jeza. Kričanje. Bolečina. Žalost. V vsakem odnosu kdaj pride do prepira. Če pa to eskalira v vsakodnevno kritiziranje, vpitje, žaljenje, se lahko kaj hitro zgodi, da se par znajde pred ločitvijo – zakonsko ali pa čustveno. Ljudje, ki imajo hladne, odtujene odnose, ali pa so ločeni, se pogosto sprašujejo, ali bi lahko odnos, v katerem so, izboljšali, popravili, znova oživeli.

  Na vprašanje, ali bi lahko vsak odnos ohranili oz. rešili, nam je odgovorila psihoterapevtka v družinskem svetovalno-terapevtskem centru Anima Audiva Amina Mehanović.

  Več o tem na: https://si.aleteia.org/2022/03/12/ali-lahko-resimo-in-ohranimo-vsak-partnerski-odnos/

 22. Miro says:

  NAŠA VERA JE DOSTIKRAT POSTAVLJENA NA PREIZKUŠNJO. KAKO JO OBVAROVATI PRED GREHOM, ZLOM?

  Še posebej smo zelo ranljivi v stanju otožnosti, brezvoljnosti, nezadovoljnosti, utrujenosti … Kako ravnati? Sveti Anton Puščavnik nam v pojasnilo ponuja dragocen nasvet:

  »NE POZABITE, KAJ VAM ZAPOVEDUJEM: KAMORKOLI GRESTE, VEDNO IMEJTE PRED OČMI BOGA; KARKOLI POČNETE, PREMIŠLJUJTE O PRIČEVANJU SVETEGA PISMA; IN KJERKOLI STE, NE PUSTITE SE PREVEČ ZLAHKA PREMAKNITI. ZAPOMNITE SI TE TRI STVARI IN BOSTE POVSEM VARNI.«

  Povzeto po prispevku Aleteie, nasveti svetnikov

  Božje usmiljenje, ki nas varuješ greha, zaupamo vate!

 23. Miro says:

  »ČLOVEK SEVEDA NE ODGOVARJA ZA GREHE SVOJIH PREDNIKOV, A JE KLJUB TEMU OBREMENJEN«
  (Aleteia, februar 2020)

  POGOVOR S PETROM VRABCEM, EKSORCISTOM NOVOMEŠKE ŠKOFIJE

  »Hudič deluje še bolj kot v preteklih stoletjih,« je prepričan frančiškan Peter Vrabec, eksorcist novomeške škofije. Letno se srečuje z okoli 1.200 primeri.

  Odlomek iz pogovora s p. Petrom Vrabcem: »Bog marsikaj dopusti: naravne katastrofe, hude bolezni, tudi pri otrocih. Zakaj dopušča trpljenje nedolžnih, ne vemo. V našem življenju ni popolnosti, vsak trpi na tak ali drugačen način. Na to, zakaj nekateri bolj kot drugi, nimam odgovora. Morda Bog izbere take, ki bodo na neki način poiskali rešitev za svojo rodbino, ki bodo zadoščevali za sorodnike, prečistili, kar je bilo hudega. Gotovo pa je, da nam je Jezus ponudil rešitev: naročil nam je, naj izganjamo hudega duha in ozdravljamo (tudi notranje rane), ker je to del osvobajanja, odreševanja človeka. Ozdravil bo Jezus, ne mi, mi pa moramo za to moliti.«

  Celoten pogovor s patrom Petrom Vrabcem na:
  https://si.aleteia.org/2020/02/18/clovek-seveda-ne-odgovarja-za-grehe-svojih-prednikov-a-je-kljub-temu-obremenjen/

  Božje usmiljenje, ki nas varuješ peklenskega ognja, zaupamo vate!

 24. Kristina says:

  Živim v hiši s svakinjo, ki grozno preklinja grozne kletvice in prostaško besede in o ljudeh samo grdo govori. Tudi o ljudeh ki hodimo v cerkev in tam molimo pred sveto mašo ali beremo Božjo besedo. Tudi moj tast njen oče, oče mojega moža o ljudeh le slabo govori. In s tem seveda z to energijo noben sosed ni dober ne dela to ali ono dobro, samo onadva sta popolna. To je zelo hudo. Jaz vsak dan blagoslavljam z blagoslovljeno bodo, prižigam blagoslovljeno svečo. Danes na pogrebu mi je franka rekla jaz imam okrog sebe same dobre sosede, danes se ptički jokajo za pokojnim. Kako lepo. In takoj sem ji rekla veste vi ste polna pozitivne energije in zato vidite vse dobro in ljudje okrog vas so dobri. Jaz pa se ne smem s sosedom pogovarjat ker se kregajo z njim zaradi zemlje, poti… Negativno privlači negativno. Tudi sama sem brez energije ker mi jo taki ljudje spijejo. Jaz kličem Gospoda, da jim vsega ne zame za greh, polagam vse v Njegovo prebode no stran. K maši v nedeljo grem jaz in tašča pa se to moram zbuditi pa čakat da se zrihta, pa komaj še odmiga. Rada pridem prej da molimo Rožni venec, da se pripravimo na branje Božje besede ali če imamo kak pozdrav. Da se z gospodom župnikom lepo pozdravimo. Tašča pa tik pred zdajci. Tudi moj oče je veliko preklinjal o tem sem tudi že govorila z g. Razinger jem. To so težke stvari. Jaz sem pričela z težavami ki so jih imeli moji predniki, pa se veliko ki sedaj prihaja na misel. Sedaj mi je to vse prišlo in sem morala zapisati. Hvala vam za vsako besedo, mitev, nasvet

  • Miro says:

   JEZUS, KI JE POT, RESNICA IN ŽIVLJENJE, TAKO VAM KOT NAM GOVORI:

   »NA SVETU IMATE STISKO, TODA BODITE POGUMNI: JAZ SEM SVET PREMAGAL.« (Jn 16,33)

   BOŽJE USMILJENJE, TOLAŽBA IN BLAGOR VSEM, KI SO SKESANEGA SRCA, ZAUPAMO VATE!

   • Hvala says:

    Spoštovana Kristina!

    Stanje oz. stiska ki jo živite, naj vam bo v tolažbo, da je potrebno, DA IZPOLNJUJEMO GOSPODOVO VOLJO VSAK DAN.

    JEZUS LAHKO V HIPU SPREMENI VSE NAŠE ŽIVLJENJE, VENDAR KO BO ČAS PO NJEGOVO BO KORENITO POSEGEL TUDI PRI VAS . Za vse ima določen čas in potrpeti je potrebno!

    Jezusu ni nič nemogoče, Sveti Favstini je rekel, da ji lahko v trenutku zgradi nov svet. MI GLEDAMO S ČLOVEŠKIMI OČMI, Z DUHOVNIMI OČMI PA GLEDAJO TISTI, KI JIM JEZUS DA TO MILOST.

    Glejte, če hodite z Jezusom v roki vsak dan po trnjevi poti, SE NIMATE KAJ BATI.

    STISKA oz, STANJE , KI GA IMATE, VAM JE ZELO TEŽKO ŽIVETI TUDI ZARADI TEGA, KER TEGA STANJA NE SPREJEMATE. ZATO VAM SVETUJEM , DA PROSITE JEZUSA NAJ VAM PODELI MILOST , DA BOSTE VZDRŽALA V TEJ STISKI IN SE STRINJALA Z NJIM ZA VSE KAR VAM DAJE, TER SE MU ZAHVALJEVALA.

    Ne moremo sprejemati samo dobro v življenju, to je povedal že svetopisemski Job.

    V življenju je potrebno V CELOTI SPREJETI KAJ BOG POŠLJE, če ne sprejemate celote to pomeni, da tega dela življenja, ki vam ni všeč, ki se ga branite in ne želite živeti OD JEZUSA NE SPREJEMATE, GA NE PRIZNAVATE IN ZAVRAČATE. SPREJETI PA MORAMO VSE, KAR NAM BOG POŠLJE!

    Zato vam svetujem, da se z Jezusom pogovorite OSEBNO VSAK DAN. ON DELI MILOSTI, DAL VAM BO MILOST, DA BOSTE LEPO SPREJELA IN VZDRAŽALA V STISKI. S takim odnosom boste imela tudi zasluge za celo družino.

    Tisti, ki so dali življenja za Njega so dobili milost in so z veseljem hiteli v smrt. To pomeni darovati, vi lahko DARUJETE VSAK DAN NJEMU SVOJE TRPLJENJE kot so delali svetniki in ostali. ČE BO VAŠE TRPLJENJE ZDRUŽENO Z JEZUSOVIM TRPLJENJEM, IMATE VELIKE ZASLUGE. To ve samo Jezus.

    VEDNO JE POTREBNO SPREJETI CELOTO OD BOGA, ker pa smi nismo zmožni ničesar, Bog deli milosti. Saj tudi sonce ne sije nepretrgoma leta in leta, ker so vmes nevihte itd…

    Večkrat sem že omenila, kako pomembno je , da delamo pokoro in darujemo Bogu tudi svoje trpljenje za PREDNIKE. Človek težko živi , KER TUDI PRETEKLOST PRITISKA NA NJEGA.

    G. Miro je poslal lep članek od gospoda patra Petra Vrabca exorcista v Novem mestu. On veliko piše o tem, kako nekateri ne morejo živeti zaradi nerazčiščenega stanja pri prednikih. DOKLER SMO ŽIVI MORAMO VSE NAREDITI KAR NAROČA JEZUS!

    Zato pa je najprej OSEBNI POGOVOR IN SODELOVANJE Z BOGOM. BOG VE, KAJ BO STORIL, VE KAJ MORATE VI STORITI V VAŠEM PRIMERU IN VAM BO KAZAL IN VAS VODIL.

    Ja, eksorcisti pa rešujejo z molitvijo eksorcizma nad posameznikom tudi prekletstva itd..

    To so posebej pooblaščeni duhovniki za opravljanje te naloge.

    Ga. Kristina MOLITE, ŽIVITE PO ZAPOVEDIH JEZUSA IN DAL VAM BO KAR ŽELI VAŠE SRCE OB SVOJEM ČASU!

    NJEMU NI NIČ NEMOGOČE, NIČ PRETEŽKO, V HIPU LAHKO SPREMENI CEL SVET.

    Poslal vas bo ob svojem času tja kamor On ve da je potrebno. ALI JE KAJ NJEMU PRETEŽKO?

    • Hvala says:

     Ga Kristina, STISKA KI JO ŽIVITE SEDAJ JE VELIK BLAGOSLOV ZA VSE VAS! NE POZABITE TEGA! Z ODRIVANJEM TRPLJENJA SEDAJ, ODRIVATE TUDI BISERE IN DRAGULJE, KI JIH VAM PONUJA JEZUS!

     • Kristina says:

      Hvala. Veste zahvaljujem se Bogu ker vse to gledam in živim. Tudi sama sem imela padce in vzpone. Bog mi je ponudil roko ko nisem vedela ne kod ne kam. On me je rešil v tistem trenutku. Zato sedaj gledam na vse drugače. Vidim kaj vse je narobe, besede, dejanja, misli…. Vse kar je narobe je prav….. Zato skušam skupaj z Marijo, Jezusom in vsemi svetniki najti luč ki jo želim prejeti…

    • Miro says:

     OD NASVETOV ŠE KORAK MOLITVI! MOLIMO ZA GOSPO KRISTINO, DA BI SE Z VSEMI ŽIVLJENJSKIMI PREIZKUŠNJAMI POGUMNO SPOPADALA PO ZGLEDU DEVICE MARIJE, TO JE V MOČI SVETEGA DUHA. PROSIMO ZA NJENO VZTRAJNOST IN STANOVITNOST V TRPLJENJU. V ČLOVEŠKI NEMOČI SE KAŽE NEIZMERNA MOČ SVEGA KRIŽA. VEDNO PA BODIMO POZORNI NA ZNAMENJA, KI NAM JIH NA NAŠI ŽIVLJENJSKI POTI SPOROČA SVETI DUH. V DUHU SVETE POKORŠČINE NAREDIMO VSE, KAR NAM NAROČA GOSPOD JEZUS KRISTUS. TO PA SO KORAKI ČISTE LJUBEZNI DO BOGA IN BLIŽNJEGA.

     MOLIMO:

     Angel Gospodov je oznanil Mariji
     – in spočela je od Svetega Duha. Zdrava Marija …

     Glej dekla sem Gospodova
     – zgodi se mi po tvoji besedi. Zdrava Marija …

     In Beseda je človek postala
     – in med nami prebivala. Zdrava Marija …

     Prosi za nas sveta božja porodnica.
     – Da postanemo vredni obljub Kristusovih.

     Molimo. Nebeški Oče, po angelu si nam oznanil učlovečenje svojega Sina. Posvečuj in podpiraj nas s svojo milostjo in nas po njegovem trpljenju in križu pripelji k slavi vstajenja. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

     Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!

 25. Miro says:

  UČINKOVITA MOLITEV V LE ŠESTIH BESEDAH (Aleteia)

  JEZUS NA RAZLIČNE NAČINE, NEUTRUDNO IN VEDNO ZNOVA VABI VSAKEGA OD NAS K MOLITVI IN DEJANJEM LJUBEZNI

  S. Marii Consolati je Jezus navdihnil molitev, za katero je želel, da bi jo vsi molili od tistega trenutka dalje:

  “JEZUS, MARIJA, LJUBIM VAJU! REŠITA DUŠE!”

  Sama jo je začela takoj neprenehoma moliti in Jezus ji je razodel, da se po tej molitvi uresničuje klic k neprestanemu dejanju ljubezni.

  Več o tem na: https://si.aleteia.org/2019/10/18/ucinkovita-molitev-v-le-sestih-besedah/

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 26. Hvala says:

  GREH NI MADEŽ, AMPAK JE UPORNIŠTVO, NEPOSLUŠNOST BOGU

  Mi pa smo se uprli. To je torej ta greh. Upiranje in vztrajnost v hoji za pokvarjenimi nagnjenji našega srca in padanje v ‘majhna’ vsakodnevna malikovanja: pohlep, nevoščljivost, sovraštvo in še posebej opravljivost. Ta opravljivost je vojna srca za uničenje drugega. In to je vzrok za greh, kakor še piše v Barukovem odlomku. ‘In zgrnile so se nad nas nesreče in prekletstva’ (Bar 1,20), kajti greh uničuje srce, uničuje življenje, uničuje dušo, jo oslabi, napravi bolno. To pa je greh, ki je vedno v odnosu do Boga. Ni madež, ki se ga odstrani. Če bi bil madež, bi zadostovalo iti v pralnico in ga očistiti… Ne. Greh je v uporniškem odnosu do Gospoda. Oduren je že sam v sebi in oduren je do Gospoda, ki je dober. Če svoje grehe gledam tako, namesto, da vstopim v depresijo, začutim ta veliki občutek, ki je sram, sramota, o kateri govori prerok Baruh. Sram je milost.

  Sram odpre vrata ozdravljenju. Vabim vas, da začutite pred Gospodom ta sram zaradi svojih grehov in ga prosite ozdravljena. Ko nas Gospod vidi osramočene zaradi tega, kar smo storili in ko v ponižnosti prosimo odpuščanja, nam jih On, ki je Vsemogočni, izbriše, nas objame, poboža in odpusti. Pot, po kateri pridemo do odpuščanja, je ta, o kateri nas poučuje danes prerok Baruh. Danes hvalimo Gospoda, ker je hotel razodeti svojo vsemogočnost ravno v usmiljenju in odpuščanju, potem pa tudi za stvarjenje sveta, vendar to pride na vrsto drugo. Predvsem v usmiljenju in odpuščanju pred tako dobrim Bogom, ki odpušča vse in ima tako veliko usmiljenje. Prosimo za milost sramu.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 6.10.2017)

  http://arhiv.mirenski-grad.si/greh-ni-madez-ampak-je-upornistvo-neposlusnost-bogu
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  JA, PROSIMO GOSPODA ZA ODPUŠČANJE IN POTREBNE MILOSTI, KAJTI VSAK GREH JE UPOR PROTI BOGU, KI IZZOVE NESREČE IN PREKLETSTVA!

  • Miro says:

   Z MOLITVIJO ZA SPREOBRNJENJE IN NOTRANJE OZDRAVLJENJE ZAČNIMO ŽE DANES. MOLIMO IZ SRCA:

   JEZUS, KROTKI IN IZ SRCA PONIŽNI, UPODOBI NAŠE SRCE PO SVOJEM SRCU!

   BOŽJE USMILJENJE, NEIZMERNO V ZAKRAMENTU EVHARISTIJE IN DUHOVNIŠTVA, ZAUPAMO VATE!
   BOŽJE USMILJENJE, TOLAŽBA IN BLAGOR VSEM, KI SO SKESANEGA SRCA, ZAUPAMO VATE!

 27. Hvala says:

  KO SKUŠAMO POBEGNITI TEŽAVAM ALI SE IZGONITI, V TEM PROCESU PRIDE DO KRATKEGA STIKA, KI UPOČASNI NAŠO RAST IN SE DEJANSKO KONČA Z DRUGAČNO BOLEČINO-TISTO, KI JE BREZ VREDNOSTI IN SPREMLJA ZANIKANJE IN IZOGIBANJE!

  • Miro says:

   PRIPOROČIMO SE ŠE SVETEMU DUHU:

   PRIDI, SVETI DUH

   Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
   vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
   Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
   prenovil boš obličje zemlje.

   Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
   razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
   bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
   vselej radi sprejemali njegove spodbude.
   Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

   Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

   • Miro says:

    Bogu hvala za to čudovito molitev, posredovano po Cerkvi. Vsak dan se priporočajmo Svetemu Duhu in se sami prepričajmo o neizmerni moči molitve v našem življenju. Odpira nam vrata tako do poslušnosti Bogu kot tudi do ljubezni v odnosu do Boga in bližnjega, kar je bistveno za naše duhovno življenje.

    »LJUBI GOSPODA, SVOJEGA BOGA, Z VSEM SRCEM, Z VSO DUŠO IN Z VSO MOČJO!« (5 Mz 6,5)

    O presveta Božja volja, ljubim te nadvse! (izrek sv. Angele Merici)

 28. Hvala says:

  VELIKOKRAT SMO PISALI, DA NE SMEMO MI SKRBETI, KER SKRBI BOG ZA NAS!

  POGLEJMO ZAKAJ JE TAKO NEVARNO POČETJE -SAMI SKRBIMO ZA REŠITVE itd…?!

  BOG JE REKEL:

  25 »Zato vam pravim: Ne skrbite za svoje življenje, kaj boste jedli ali kaj boste pili, in ne za svoje telo, kaj boste oblekli. Ali ni življenje več kot jed in telo več kot obleka? 26 Poglejte ptice neba! Ne sejejo in ne žanjejo niti ne spravljajo v žitnice, in vendar jih vaš nebeški Oče hrani. Ali niste vi več vredni kot one? 27 Kdo izmed vas pa more s svojo skrbjo podaljšati svoje življenje za en sam komolec? 28 In za obleko, kaj skrbite? Poučite se od lilij na polju, kako rastejo. Ne trudijo se in ne predejo, 29 toda povem vam: Še Salomon v vsem svojem veličastvu ni bil oblečen kakor ena izmed njih. 30 Če pa Bog tako oblači travo na polju, ki danes obstaja in jo jutri vržejo v peč, mar ne bo mnogo bolj oblačil vas, maloverni? 31 Ne skrbite torej in ne govorite: ›Kaj bomo jedli ali kaj bomo pili ali kaj bomo oblekli?‹ 32 Po vsem tem sprašujejo pogani. Saj vaš nebeški Oče ve, da vse to potrebujete. 33 Iščite najprej Božje kraljestvo in njegovo pravičnost in vse to vam bo navrženo. 34 Ne skrbite za jutri, kajti jutrišnji dan bo skrbel sam zase. Dovolj je dnevu njegovo zlo.«(Mt 17,20).

  V SVETEM PISMU SO BOŽJE ZAPOVEDI, NAVODILA ZA NAŠE ŽIVLJENJE, ČE JIH BOMO UPOŠTEVALI ,BOMO IMELI BOŽJE PRIJATELJSTVO, BOŽJE KRALJESTVO SE BO PRIBLIŽALO ČLOVEKU.

  Zato sem že večkrat pisala o tem, KAKO POMEMBNO JE, DA POZNAMO BOŽJE ZAPOVEDI IZ SVETEGA PISMA, KAJTI ČE NEKAJ NE VEŠ, DELAŠ PROTI ZAPOVEDI BOGA IN NASTANEJO TUDI HUDE POSLEDICE GREHA!

  Če te Božje zapovedi, ki govori DA NAJ ČLOVEK NE SKRBI NE UPOŠTEVAMO-POMENI TO UPOR BOGU-NEPOSLUŠNOST ČLOVEKA BOGU.

  Glejte, Izraelci niso poslušali Boga, ko jim je naročil, NAJ NE SKRBIJO, KO JIH JE VODIL SKOZI PUŠČAVO V OBLJUBLJENO DEŽELO. UPRLI SO SE MU, BILI SO NEPOSLUŠNI, GODRNJALI SO DA BODO UMRLI V PUŠČAVI. ONI SO SKRBELI, NAMESTO DA BI SKRB ZA PREŽIVETJE IN PRIHOD V OBLJUBLJENO DEŽELO PREPUSTILI BOGU. NASTALE SO HUDE POSLEDICE TEGA GREHA.

  BOG JE REKEL: ”

  Kako dolgo bo ta hudobna skupnost še godrnjala čezme? Slišal sem godrnjanje Izraelovih sinov, s katerim so godrnjali čezme. 28 Reci jim: ›Kakor jaz živim, govori Gospod, kakor ste govorili v moja ušesa, tako vam bom storil. 29 V tej puščavi bodo popadala vaša trupla, vsi, kar vas je bilo preštetih po vsem številu, dvajset let stari in starejši, ki ste godrnjali proti meni. 30 Nikakor ne boste prišli v deželo, za katero sem vzdignil roko, da vam bom dal prebivati v njej, razen Jefunéjevega sina Kaléba in Nunovega sina Józueta. 31 Vaše otroke, o katerih ste rekli, da bodo postali plen, pa popeljem tja in spoznali bodo deželo, ki je vi niste marali. 32 In vaša trupla bodo popadala v tej puščavi./4 Mz 14,27-32/

  IN TI, KI NISO VEROVALI, DA BOG SKRBI ZA NJIH, NISO GA UBOGALI, SO V PUŠČAVI UMRLI. TISTI PA, KI SO VEROVALI, DA BODO ZMOGLI TUDI TO, NA VIDEZ STRAŠNO POT SKOZI PUŠČAVO, SO OSTALI ŽIVI IN PRISPELI V OBLJUBLJENO DEŽELO.

  Zato tudi ponavljam večkrat, DA JE POTREBEN OSEBEN ODNOS Z BOGOM. BOG BO VSAKEMU POSEBEJ NEKAJ NAROČIL, KAJ MORA STORITI IN OPRAVITI NA POTI SPREOBRNENJA IN HOJE Z NJIM, ZATO GA JE POTREBNO POSLUŠATI.

  ZATO JE POTREBNO POZNATI NJEGOVO BESEDO, KAR GOVORI IN OBLJUBLJA V SVETEM PISMU!

  Ne razmišljati po človeško! Pot je zelo težka in s samovoljnimi odločitvami brez poznavanja Njegove Besede ne bo šlo.

  KOT ŽE REČENO, VSAKA NEPOSLUŠNOST JE UPOR BOGU, JE VELIKI GREH. Zato je potrebno tudi pri spovedi povedati, če se je zgodilo, DA SMO SKRBELI, OBŽALOVATI GREH IN SKUPAJ Z JEZUSOM SE TRUDITI, DA SE TO VEČ NE POČNE! ON JE BOG, KI JE NAREDIL SVET, DAL ZAPOVEDI IN ON SKRBI ZA ČLOVEKA, KI JE USTVARJENO BITJE!

  Vse skrbi odložimo in obrazložimo Njemu, pa počakajmo, da nam pokaže, KAJ BOMO STORILI V DOLOČIH SITUACIJAH.

  Zato pa je potrebno veliko moliti in sodelovati z Njim.

  Ko se človeku približa Božje kraljestvo ni BESEDE S KATERO BI POVEDALI VSE, KAKO IZGLEDA ŽIVLJENJE, KI GA VODI JEZUS, KAKŠNA MILOST JE GOSPODOVO PRIJATELJSTVO S ČLOVEKOM.

  Lahko da bo potrebno čakati več let, da bo Gospod uslišal molitve. Nič ne skrbite, Bog ne zapusti človeka niti za sekundo, če želi biti z Njim, če prosi Njega za Usmiljenje. NE SKRBITE, SAMO ZAUPAJTE! KER PA SAMI NIČESAR NE MOREMO, JE POTREBNO VSAKI DAN VPITI K NJEMU ZA POTREBNE MILOSTI! IN SE NE NAVELIČATI!. TUDI TO JE ZAPOVED OD NJEGA-NE SE NAVELIČATI!

  Kolikokrat človek pade, dogaja se, da bi vse pustil, ne vidi izhoda, ZATO PA BOG VIDI IZHOD IN REŠITEV, ZATO JE POTREBNO VZTRAJATI!

  To poudarjam zato, da bomo vzeli in vsrkali Božjo Besedo v svoje srce. NE SKRBETI, KER BOG SKRBI, NE SE MU UPIRATI!

  Delajmo in živimo tako, KOT JE ZAPOVEDAL PO ZAPOVEDIH IN NAROČILIH!

  LJUBEZEN PA JE VSE! ČE IMA ČLOVEK LJUBEZEN DO BOGA, KAR JE TUDI VELIK MILOST, IMA TUDI LJUBEZEN DO LJUDI. BODIMO SLOŽNI je rekel že Sveti Pavel, izogibajmo se razprtijam, doma, v družbi, tudi na tej strani.

  Molimo drug za drugega in odpuščajmo drug drugemu, kajti NAŠ NEBEŠKI OČE NAM JE ODPUSTIL GREHE IN PRESTOPKE!

  • Hvala says:

   Popravek: pravilno glasi- Mt 6,25-34

   • Miro says:

    Dober nasvet. Molimo drug za drugega, kot je lepo zapisano v tem sporočilu. Najprej pa se z zaupanjem priporočimo PREBLAŽENI DEVICI MARIJI, da bomo poslušni GOSPODU JEZUSU pri sprejemanju in spolnjevanju BOŽJE VOLJE.

    MOLIMO ŽE ZDAJ:

    POD TVOJE VARSTVO PRIBEŽIMO

    Pod tvoje varstvo pribežimo,
    o sveta božja Porodnica,
    ne zavrzi naših prošenj
    v naših potrebah,
    temveč reši nas
    vselej vseh nevarnosti,
    o častitljiva in blagoslovljena Devica,
    naša gospa, naša srednica,
    naša besednica!
    S svojim Sinom nas spravi,
    svojemu Sinu nas priporoči,
    svojemu Sinu nas izroči!

    BOŽJE USMILJENJE, KI SI NAM DALO PRESVETO DEVICO MARIJO ZA MATER USMILJENJA, ZAUPAMO VATE!

 29. Hvala says:

  ODNOS S TREMI BOŽJIMI OSEBAMI!

  Z DAROM SVETEGA DUHA SMO PREJELI TUDI ODPUŠČANJE GREHOV, SPRAVO Z BOGOM IN NOVO ŽIVLJENJE, V KATERE SMO POSTALI BOŽJI OTROCI.

  Duh v nas pripravlja prostor za presveto Trojico in nas POSTAVLJA V ODNOS S TREMI BOŽJIMI OSEBAMI.

  Duh, ki smo ga prejeli, OBLIKUJE NAŠO NOVO ISTOVETNOST in s svojim delovanjem nenehno pomaga, da raste Njegova navzočnost v nas (Vojtech Kodet).

  • Hvala says:

   V SVETEM DUHU SMO DELEŽNI JEZUSOVE MOLITVE IN NJEGOVE ČLOVEŠKE IZKUŠNJE KOT SINA.

   SVETI DUH NAS V MOLITVI VODI K NOTRANJI IN ZAUPNI OČETOVI LJUBEZNI. TAKO ODPRAVLJA POMANJKANJE ZAUPANJA, HLADNOST, TER NAM DAJE ŽIVETI V VESELJU, DA SMO BOŽJI OTROCI.

   HVALEŽNI MORAMO BITI ZA TO POSEBNO PRAVICO IN SE UČITI POSLUŠATI SVETEGA DUHA, KI MOLI V NAS.

   NJEMU MORAMO IZROČATI SVOJ GLAS, SVOJE SRCE, SVOJO LJUBEZEN IN SE MU POSVEČATI (Vojtech Kodet) .

  • Miro says:

   Hvala za posredovane misli. Naredimo pa še konkreten korak in se neposredno
   obrnimo na SVETEGA DUHA s čudovito molitvijo, ki nam pomaga vzpostavljati
   živ, oseben odnos z GOSPODOM, ki nas odrešuje!

   O Duh, ki prebujaš stvarstvo,
   preplavi svoje vernike v globino,
   izlij polnost milosti
   v srca, ki si jih ustvaril samo zase.
   Ti si tolažnik in zagovornik,
   ki ga je najvišji Oče dal otrokom,
   živi vir, ljubezen, ki vžiga,
   maziljenje, ki posvečuje in ozdravlja.
   Podeli tistim, ki te kličejo sedem darov,
   ti, prst Gospodove desnice,
   ki izpolnjuješ obljube prerokov
   in obdarjaš ustnice z novo besedo.
   Osvetli, oživi ume,
   v srca izlij voljo ljubiti,
   okrepi naše utrujene ude
   s tvojo zvesto, milo močjo.
   Poženi v beg starega sovražnika,
   hitro podeli mir z veseljem,
   tako da se bomo od tebe vodeni
   k pravemu življenju
   izognili čaru zla.
   Stori, naj prepoznamo dobrega Očeta
   v obličju njegovega Sina, ki je postal meso,
   in tebe, ki oba združuješ v ljubezni
   naj poslušamo in hvalimo ob vseh časih.
   Amen.

 30. Miro says:

  PREPROST NAČIN, KAKO ČIM MANJ SKRBETI

  ČE JE VAŠA TEŽAVA, DA STE ZASKRBLJENI ZA VSAKO MALENKOST, UPOŠTEVAJTE NASVET TEGA SVETEGA DUHOVNIKA

  Biti zaskrbljen je razmeroma preprosto, še posebej, ko poslušamo poročila. Vsak dan se zgodi nekaj, kar še dodatno poveča naše skrbi.

  Toda Jezus je svojim učencem pogosto dejal: “Ne skrbite za svoje življenje” (Mt 6,25).

  KAKO SE LAHKO IZOGNEMO PRETIRANI ZASKRBLJENOSTI?

  Duhovnik Francis Xavier Lasance v svojem Molitveniku z začetka 20. stoletja pojasnjuje, kako katoličani nikoli ne bi smeli biti zaskrbljeni zaradi česar koli.

  Kajti nobenega dvoma ni, da je najboljši “klub brez skrbi” na svetu Katoliška cerkev, ki svoje člane usmerja v čisto in sveto življenje, jim naroča, naj opravljajo svoje dolžnosti, se vedno veselijo v Gospodu in ohranjajo svoj dušni mir s preprostim, otroškim zaupanjem v previdnost našega Nebeškega Očeta.

  To je seveda dosti lažje izreči kakor storiti, toda oče Lasance v nadaljevanju pojasni ključ svojega odnosa do Boga.

  Sv. Frančišek Saleški, ki se je zavedal, da se vse nesreče v življenju, brez izjeme, zgodijo po Božji previdnosti, je z vso mirnostjo počival v Njem, kakor otrok v naročju svoje matere. Ta blagi svetnik je bil tako poln zaupanja v Boga, da tudi sredi največjih nesreč nič ni moglo zmotiti njegovega dušnega miru. “Ne morem drugače, kot da sem prepričan,” je pogosto dejal, “da mora tisti, ki veruje v neskončno Božjo previdnost, ki sega tudi do najmanjšega živega bitja, pričakovati nekaj dobrega v vsaki stvari, ki se mu zgodi.”

  Sposobnost, da nismo zaskrbljeni, v celoti temelji na popolnem prepuščanju zaupanja v Božjo previdnost. To pomeni, da zaupamo, kako ima Bog ves čas v mislih, kaj je za nas najboljše, in nam tudi v največjem trpljenju pripravlja nekaj dobrega.

  V istem duhu nas sv. Vincencij Pavelski spodbuja:

  Svoje zaupanje položimo v Boga in postanimo popolnoma odvisni od Njega. In potem se ne bojmo, kaj bodo ljudje govorili ali storili proti nam, saj se bo vse obrnilo v našo korist.

  Ta zaupljiv odnos do Boga je bil nekaj običajnega med vsemi svetniki, še posebej pri sv. Frančišku Asiškem:

  Srečen je človek, ki ne skrbi, se ne jezi glede nobene stvari na tem svetu, temveč živi sveto življenje, brez kakršne koli pretirane navezanosti, in se z veseljem prepusti Božji volji.

  Če želite zmanjšati svoje skrbi na tem svetu, svoje zaupanje položite v Boga in ne v kakšno človeško silo, ki vam jo ponuja svet. Svojega končnega zaupanja ne moremo polagati v zdravje, politike ali kogar koli drugega na vodilnem položaju.

  Lahko pa zaupamo v Boga.

  Povzeto po: https://si.aleteia.org/2020/11/17/preprost-nacin-kako-cim-manj-skrbeti/

  Božje usmiljenje, ki vedno in povsod spremljaš vse ljudi, zaupamo vate!

  • Miro says:

   PROSIMO GOSPODA ZA ZAUPANJE V NJEGOVO USMILJENJE

   Zatekam se k tvojemu usmiljenju, ljubeznivi Bog, saj si samo ti edini dober.

   Čeprav je moja beda velika in moje pregrehe številne, zaupam tvojemu usmiljenju,
   ker si Bog usmiljenja.

   Od vekomaj ni bilo slišati, niti zemlja niti nebo ne pomnita, da bi bila duša,
   ki je zaupala v tvoje usmiljenje, ostala razočarana.

   O Bog usmiljenja, edino ti sam mi moreš odpustiti. Ti me nikoli ne zavrneš,
   ko se skesana napotim k tvojemu usmiljenemu Srcu, ki še nikogar ni zavrnilo,
   niti največjega grešnika ne.

   (molitev sv. Favstine, Dn št. 1730)

   Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

 31. Hvala says:

  JEZUS JE REKEL:

  »Zato, ker imate malo vere,« jim je dejal. »Resnično, povem vam: Če bi imeli vero kakor gorčično zrno, bi rekli tej gori: ›Prestavi se od tod tja!‹, in se bo prestavila in nič vam ne bo nemogoče.«(Mt 17,20).

  PROSIMO JEZUSA ZA MILOST VERE. PROSIMO GA, DA BI IMELI TAKO VERO, KOT JE GORČIČNO ZRNO IN BOMO REKLI NAŠI “GORI PROBLEMOV, STISK” PREMAKNI SE IN NAM BO POKORNA!

  POTREBNO JE JEZUSA PROSITI, DA NAM POKAŽE GLEDE PROBLEMA- STISKE, KAKO NAJ PREMAKNEMO TO NAŠO-VSAK SVOJO GORO DO POTI BLAGOSLOVOV.

  Jezus bo kazal, nas vodil in se razodeval. ZATO JE TAKO POMEMBNO IMETI OSEBNO ODNOS Z NJIM. BREZ POPOLNEGA SODELOVANJA Z ODREŠENIKOM NE GRE. JEZUS SPROTI KAŽE IN NAROČA, KAJ JE POTREBNO STORITI, KAJT VSE KAR NAM POREČE, JE POTREBNO STORITI.

  PRIPOROČAM, DA SI VTISNETE V SRCE, PA NE TISTO KAJ JAZ NAROČIM, AMPAK TISTO KAR JEZUS NAROČA, VSAK DAN POSEBEJ.

  Po poti življenja je potrebno HODITI Z JEZUSOM Z ROKO V ROKI, TO JE MOGOČE SAMO Z OSEBNIM ODNOSOM Z NJIM.

  NE SE ZANAŠATI NA SVOJE ČLOVEŠKE ZMOGLJIVOSTI, SVOJE ZNANJE, NA SVOJO RAČUNICO, TO NI BOGU VŠEČ, TO JE VELIKA ŽALITEV ZA NJEGA IN VELIK GREH.

  PUSTITE MU DELOVATI V VAS, NJEGOVO BOŽJO BESEDO JE POTREBNO OSVOJITI IN JO Z NJEGOVO POMOČJO PRENESTI V VSAKDANJIK, ŠELE PO TEM BOMO LAHKO RESNIČNO PREMIKALI “PROBLEMOV IN STISK”SVOJE GORE IN PRIŠLI V BLAGOSLOVE!

  • Hvala says:

   Kdor želi sodelovati z Gospodom v osebnem odnosu in v izpolnjevanju kar mu poreče, BO DOBIL MILOST, DA BO S SVOJO VERO PREMAKNIL SKUPAJ Z JEZUSOM SVOJO” GORO PROBLEMOV IN STISK”.

   NEMOGOČE JE, DA NE BI JEZUS POMAGAL! TO NI MOŽNO!

   Zato je potrebno vse narediti, kar koli poreče, vsak ima svojo pot.

 32. Miro says:

  PAPEŽ POZNA SKRIVNOST, KAKO SE ZAKONCI LAHKO IZOGNEJO LOČITVI (Aleteia)

  PAPEŽ FRANČIŠEK PRAVI, DA JE ZAKON, KOT DA BI KUHAL TESTENINE. VSAK DAN MORAŠ ZAČETI ZNOVA

  O praktičnih nasvetih svetega očeta več na: https://si.aleteia.org/2018/06/19/papez-pozna-skrivnost-kako-se-zakonci-lahko-izognejo-locitvi/

 33. Miro says:

  SVETI FRANČIŠEK SALEŠKI NAM PONUJA NEKAJ PRAKTIČNIH NASVETOV, KAKO PREMAGATI OBDOBJA ŽALOSTI (Aleteia)

  Sveti Frančišek Saleški nam priporoča, naj v času preizkušnje Bogu še bolj goreče zaupamo.

  Nikoli ne smemo izgubiti poguma sredi naših notranjih stisk ali reči, kot je rekel Geoffroy: “Nikoli več ne bom vesel.” V temi moramo iskati luč, enako pa v najsvetlejšem duhovnem veselju ne smemo reči: “Nikoli ne bom žalosten.” Raje se spomnimo besed modreca: “V dneh blaginje se spominjaj nesreče.” Spodobi se, da sredi preizkušenj ohranimo upanje, strah v blaginji, v obeh primerih pa ostanimo ponižni.

  Več drugih nasvetov, kako premagati obdobja žalosti:
  https://si.aleteia.org/2020/05/25/nasvet-duhovnega-ucitelja-kako-premagati-zalost/

  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!
  Sv. Frančišek Saleški, prosi za nas!

 34. Miro says:

  ČUDOVITA MOLITEV ZA NOTRANJE OZDRAVLJENJE DR. TOMISLAVA IVANČIĆA

  Znani hrvaški teolog dr. Tomislav Ivančić, znan kot utemeljitelj hagioterapije, je avtor številnih molitev, ki prinašajo izliv Božje milosti. Nekaj od teh je posnela tudi Nataša Rupena, tu objavljamo eno od njih. Vabljeni k poslušanju.

  https://blagovest.si/duhovnost/audiovideo-cudovita-molitev-za-notranje-ozdravljenje-dr-tomislava-ivancica/

  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

 35. Miro says:

  DAROVI MILOSTI – TRENUTEK ZA SRCE

  VZEMI SI NEKAJ MINUT, DA DOSEŽEŠ NOTRANJO TIŠINO. DIHAJ POČASI IN GLOBOKO, VDIHUJ BOŽJEGA DUHA MIRU, IZDIHUJ VSE, KAR TE VZNEMIRJA.

  https://www.moli.si/darovi-milosti/

  PRESVETO SRCE JEZUSOVO, USMILI SE NAS!

 36. Hvala says:

  STE DOŽIVELI HUDE KRIVICE, PA NE ZMORETE ODPUSTITI?

  Osvoboditev od navezanosti je proces, je čudovito DELO SVETEGA DUHA , ki ga posameznik nadaljuje sam z Božjo pomočjo, potem ko se je že udeležil molitve in spoznal moč osvoboditve po metodi petih ključev: kesanje, odpuščanje, odpoved, oblast in blagoslov.

  https://prenova.rkc.si/index.php/dejavnosti/molitev-za-ozdravljenje-in-osvobojenje/molitev-za-osvoboditev-po-metodi-n-lozana

  POGOSTE MEDITACIJE POSTAJ KRIŽEVEGA POTA NAS PRIVEDEJO H GLOBOKIM IN TRAJNIM OBČUTJEM POTREBE PO ODPUŠČANJU, POTREBE DA BI BILI SOČUTNI DO DRUGIH.

  Upati je, da bomo skozi meditacije te knjižice- KRIŽEVEGA POTA NAŠLI OZDRAVLJAJOČI MIR, LJUBEZEN, SVOBODO IN ODPUŠČANJE, ZA KATERE JE KRISTUS UMRL, DA BI JIH DAL VSAKOMUR OD NAS (Notranje ozdravljenje ob meditacijah Križevega pota -p. Robert DEGrandis).

  • Hvala says:

   ODPUŠČANJE JE BOŽJA MILOST, PA VENDAR ZAHTEVA SODELOVANJE ČLOVEKA. JE PROCES, KI SE NE MORE ZAČETI, ČE VANJ ZAVESTNO IN SVOBODNO NE VSTOPIMO .

 37. Miro says:

  IMATE SOVRAŽNIKE IN NE VESTE, KAKO BI ODPUSTILI? PAPEŽ FRANČIŠEK NAS UČI

  »ČE VAM JE KDO SOVRAŽEN, GA BLAGOSLAVLJAJTE. TO SE PRAVI MOLITI ZA TISTE, KI NAS NE MARAJO, MOLITI ZA NAŠE NASPROTNIKE. TO LAHKO STORIMO NA PREPROST NAČIN. MORDA BO ZAMERA OSTALA, VENDAR SE MI SAMI TRUDIMO, DA BI OSTALI NA POTI BOGA, KI JE DOBER, USMILJEN, SVET IN POPOLN TER DAJE SVOJEMU SONCU, DA VZHAJA NAD HUDOBNIMI IN DOBRIMI … DA OSTANEMO NA POTI BOGA, KI JE ZA VSE IN JE DOBER VSEM.«

  Več o duhovnih spodbudah svetega očeta na:
  https://si.aleteia.org/2019/06/21/imate-sovraznike-in-ne-veste-kako-bi-odpustili-papez-francisek-nas-uci/

  Božje usmiljenje, v spreobrnjenju grešnikov, zaupamo vate!

 38. KRISTINA says:

  MOJ MOŽ JE OBSEDEN Z MOBITELOM, GLEDA GA PONOČI, ZJUTRAJ KO SE VSTANE TO JE PRVA STVAR-NOVICE??? KO JEMO JE OB NJEM, NIČ MU VEČ NE PRIGOVARJAM KER SE SKREGAVA IN GOVORI GRDE BESEDE, PA TUDI ČUDEN JE GLEDE DRUGIH STVARI. POSTAL JE DRUGAČEN, SAJ SEM TUDI JAZ. JE PA TO TEŽKO GLEDAT KO NE MORE TUDI NA WC BREZ MOBITELA. SICER NE OBJAVLJA PO FACEBOOK IN OSTALIH ZADEVAH, GA PA BERE?? NON STOP.
  VSI SVETNIKI BOŽJI PROSITE ZA NAS

  • Hvala says:

   Spoštovana KRISTINA !

   VZTRAJAJTE NA POTI Z GOSPODOM , čeprav se na zunaj ne vidi izboljšanja, morda celo slabšanje. GOSPOD ŽE VE KAJ DELA. ZA VZGLED NAJ NAM BO VZDRŽLJIVOST, VZTRAJANJE IN POTRPLJENJE SVETE MONIKE.

   Ko seme v zemlji vzklije, traja PRECEJ DOLOGO ČASA, DA DOBIMO ZREL SAD. POTRPLJENJE JE MILOST , KI NAM POMAGA VZDRŽATI NA TEŽKI POTI SKOZI ŽIVLJENJE. TREBA JE PROSITI ZA TO MILOST, PA ZA LJUBEZEN JEZUSOVO, KI NAJ NAPOLNI NAŠA SRCA IN MIR IN SVETEGA DUHA.

   VSAKO JUTRO, KO SE PREBUDITE POSVETITE JEZUSU DAN- SKRBI, DELO MOLITVE, SPANJE, STISKE ODLOČITVE itd.. zase in za svoje člane.

   Velikokrat me je nagovorila BESEDA JEZUSA, KO PRAVI:

   BOG JE REKEL PO PREROKU IZAIJU:

   5 Kajti tako vam je rekel Gospod Bog, Sveti Izraelov:
   Če se spreobrnete in ostanete mirni, boste rešeni,
   v mirovanju in zaupanju je vaša moč,
   pa niste hoteli.
   16 Rekli ste: »Nikakor ne, na konjih bomo bežali!«
   zato boste res bežali.

   POSLUŠATI JE POTREBNO JEZUSA, VSAKO NJEGOVO BESEDO PONAVLJATI IN PRENESTI V ŽIVLJENJE, tako je bilo tudi meni pokazano.

   MIROVANJE, KAJ JE TO? VSAK DAN, KO IZPOLNJUJEMO VSAKODNEVNE OBVEZNOSTI IN ŽIVIMO PO BOŽJIH ZAPOVEDIH, ČAKAMO NA REŠITEV STISKE, KI SMO JO IZROČILI BOGU. V MIROVANJU JE VAŠA MOČ, JE POVEDAL JEZUS. TO JE NAROČIL TUDI JOZUETU IN OSTALIM, REKEL JE CELO,-DAM VAM ZMAGO V VAŠE ROKE.

   Nič se ne bojte Kristina. S stanjem , ki ga trenutno imate je potrebno živeti, ga sprejeti, Bogu se zahvaliti za vse in počakati, da vam pokaže ob svojem času On svojo rešitev.

   Kar se pa nanaša na prepovedane predmete zla, ki so morda še pri vas, pa svetujem:

   JEZUSU IZROČITE TO ZADEVO IN MU RECITE, NAJ VAM POKAŽE , KJE SO PREDMETI ŠE SKRITI, NJEGA VPRAŠANJTE PODROBNOSTI O TEM. Ko bo prišel dan za odgovor, vam bo pokazal, enostavno boste vse čutila in zagledala.

   Sveti Brigiti Švedski JE JEZUS GOVORIL IN KAR JE POVEDAL JE ZBRANO V KNJIGI-NEBEŠKA RAZODETJA: Med drugim ji je povedal:

   “SEM RESNICA IN PRAVICA, POPLAČAM VSAKOGAR PO NJEGOVIH DELIH, GLEDAM V SRCA IN VOLJO; TAKO VISOKO, KOT JE NEBO NAD ZEMLJO, TAKO DALEČ SO MOJE POTI IN SODBE OD NASVETA IN RAZUMA UMRLJIVIH. ”

   TO JE POVEDAL PO PREROKU IZAIJU;

   Kajti kakor je nebo visoko nad zemljo,
   tako visoko so moje poti nad vašimi potmi
   in moje misli nad vašimi mislimi (Iz 55,9).

   Veste, ker smo slabotna in grešna bitja SE PREMALO ZATEKAMO JEZUSU V NAROČJE , PREMALO Z NJIM DEBATIRAMO, PREGLEDUJEMO DNEVNE DOGODKE, PREMALO MU ZAUPAMO itd… KDOR PRIČAKUJE OD JEZUSA REŠITEV, MORA Z NJIM SODELOVATI, KER MU BO ON NAROČAL, KAJ MORA STORITI. TO JE EDEN NAJVAŽNEJŠIH MOMENTOV, POPOLNOMA Z NJIM SODELOVATI. SVETA MARIJA JE NAROČILA.”KARKOLI VAM POREČE, S TORITE. JEZUS ŽELI MEDSEBOJNO MSODELOVANJE, KER ODRIVA DOGODKE, NAROČA, GOVORI OBLJUBE IN VSE, KAR JE POMEBNO V TEM NAČRTU, KI GA IMA Z POSAMEZNIKOM.

   Če boste brala knjige , ki so jih napisali svetniki po Jezusovem naročilu, boste brala kaj je JEZUS NAROČAL ZA ŽIVLJENJE?! NJEMU IZROČITI, Z NJIM SODELOVATI itd… itd…

   Prilagam odlomek iz Svetega pisma, KO JE BILO LJUDSTVO POPOLNOMA NEMOČNOI.BOG PA JE DAL ZMAGO-JERIHA SE JE PODRLA, podrobno preberite vsako BOŽJO BESEDO!. BOŽJA BESEDA VAS BO OZDRAVLJALA!

   https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Joz+5%2C13-6%2C27&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

   BLAGOSLAVLJAM VAS IN VAŠO DRUŽINO V JEZUSOVEM IMENU!

   • Hvala says:

    Ja , še nekaj dodajam: NE JEZITE SE NA MOŽA, ČE JE DEJANSKO ZASVOJEN Z MOBITELOM. VSE TO IZROČITE V GOSPODOVE ROKE IN MOLITE ROŽNI VENEC BOŽJEGA USMILJENJA ZA CELO DRUŽINO. Vi ne boste spremenila moža, SAMO Z LEPIMI DEJANJI IN DOBRIMI, SE BOSTE UPRLA ZLU IN DOŽIVELA NEKOČ ZMAGO.

    • Miro says:

     Spoštovana gospa KRISTINA,

     Zelo dobro, da se v opisani težavi z zaupanjem obračate na svetnike, mogočne priprošnjike pri Bogu. Priprošnja k Devici Mariji, k svetemu Jožefu, k vsem svetnikom nam z Božjo pomočjo pomaga odpraviti marsikatero težavo v zakonu, družini, ali pa jo z Božjo pomočjo pogumno nositi, kar ima v Božjih očeh še posebno vrednost in zasluženje. Pri tem je res zelo potrebno, da vsak dan vztrajno MOLITE ZA SPREOBRNJENJE vašega moža in v ta namen svoje trpljenje darujete pri SVETI MAŠI. Z molilci na tem portalu skupaj molimo za vas in vašega moža. Bog vaju obilno blagoslovi!

     Kako so se nekateri svetniki spopadali s težavami v zakonu, si lahko preberete na:
     https://si.aleteia.org/2020/08/31/svetniki-ki-so-morali-ziveti-svojo-vero-brez-podpore-zakoncev/

     BOŽJE USMILJENJE, KI NAS NAPOLNJUJEŠ Z MILOSTJO, ZAUPAMO VATE!

     • Miro says:

      Spoštovana ga. KRISTINA,

      V razmislek vam priporočam še naslednji prispevek, objavljen na: http://arhiv.mirenski-grad.si/it/node/5476

      Iz tega razmišljanja je lepo razvidno, kako potrebno je, človek zavzeto sodeluje z Bogom in Njegovo milostjo, ki človeka vedno v vsem prehiteva. Da bomo lahko z Božjo pomočjo sprejemali tiste odločitve, ki so Bogu po volji, in z Njegovo pomočjo tudi storili potrebne korake, pogostokrat molimo: Pridi, Sveti Duh. Naj bo naše življenjsko vodilo: PO MARIJI K JEZUSU!

      Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!

 39. Kristina says:

  Hvala za vse spodbude, molitve. Hvala da ste odprti za vse milosti. Včeraj sem našla v hiši 3 knjige Boris Vene in sem jih vrgla v smeti. Hvala sv. Duhu da mi je to pokazal.
  Pridi sv. Duh razsvetli nas

  • Miro says:

   Spoštovana ga. Kristina,

   Veseli me, ker v svojem življenju čedalje bolj odkrivate odrešenjsko vlogo Svetega Duha, našega največjega Tolažnika in Prijatelja. Bogu hvala za vse milosti, ki vam jih velikodušno podarja ob soočanju z vsakodnevnimi težavami. Vedno ko v duhu gledamo Gospoda Jezusa, ki nas odrešuje, smo “z glavo nad vodo”, ko pa gledamo samo na težave in pozabljamo na Jezusa, ki nam na razburkanem jezeru podaja roko, se začnemo “potapljati”. Zato z močno vero kličimo: Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!

   MOLIMO:

   O Duh, ki prebujaš stvarstvo,
   preplavi svoje vernike v globino,
   izlij polnost milosti
   v srca, ki si jih ustvaril samo zase.
   Ti si tolažnik in zagovornik,
   ki ga je najvišji Oče dal otrokom,
   živi vir, ljubezen, ki vžiga,
   maziljenje, ki posvečuje in ozdravlja.
   Podeli tistim, ki te kličejo sedem darov,
   ti, prst Gospodove desnice,
   ki izpolnjuješ obljube prerokov
   in obdarjaš ustnice z novo besedo.
   Osvetli, oživi ume,
   v srca izlij voljo ljubiti,
   okrepi naše utrujene ude
   s tvojo zvesto, milo močjo.
   Poženi v beg starega sovražnika,
   hitro podeli mir z veseljem,
   tako da se bomo od tebe vodeni
   k pravemu življenju
   izognili čaru zla.
   Stori, naj prepoznamo dobrega Očeta
   v obličju njegovega Sina, ki je postal meso,
   in tebe, ki oba združuješ v ljubezni
   naj poslušamo in hvalimo ob vseh časih.
   Amen.

   Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni!

 40. Miro says:

  ŠEST OPORNIH TOČK ZA PREMAGOVANJE STISKE (Aleteia)

  KER JE ČLOVEK TELO, DUŠA IN DUH, NE SMEMO POZABITI NA NOBENO OD TEH KOMPONENT,
  ČE ŽELIMO ŽIVETI V MIRU IN ENOVITOSTI

  Tudi tisti, ki sicer nimajo večjih težav z duševnim zdravjem, so se v tem času znašli na preizkušnji. Poleg ostalih
  sredstev za premagovanje stisk močno pomaga tudi duhovna drža. Zdravnik Aaron Kheriaty in teolog John Cihak
  sta v knjigi DEPRESIJA NI GREH, ki je prevedena tudi v slovenščino, podala nekaj duhovnih nasvetov, ki smo
  jih izluščili, saj lahko koristijo vsakomur.

  1. Izprašajte si vest
  2. Enovitost življenja
  3. Spokojnost reda
  4. Načrt duhovnega življenja
  5. Molitev, spoved, sveta maša
  6. Posvečujoče delo in trpljenje

  O teh opornih točkah več na: https://si.aleteia.org/2020/05/03/6-opornih-tock-za-premagovanje-stiske/

  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

 41. Miro says:

  NASVETI, KAKO POSNEMATI MARIJO (Aleteia)

  Ko naše oko preplavi sončna svetloba, se zjasni. V Marijinih očeh je tako prebivala božja luč, ki je prečistila njenega duha, oplemenitila njene misli, razsvetlila njen um. Brezmadežna se lahko primerja z velikim očesom, ki sije, prežeta z božjo lučjo, ker v njej biva božji Sin.

  To je velika življenjska skrivnost: videti svet skozi Marijine oči. Svoj odnos do Gospe bi morali očistiti pobožnosti in sentimentalnosti ter namesto tega do nje povečati našo osebno ljubezen. Od nje se učimo vere preprostih ljudi in pokorščine junakov.

  Pet nasvetov, kako se zgledovati po Kristusovi materi:

  1. Skupaj z njo sledite Jezusu
  2. Nanjo se obrnite v težavah
  3. Posnemajte jo v krepostih
  4. Bodite aktivni kot ona
  5. Ostanite tiho

  Misel v zvezi s tišino kot Marijino primarno vrlino: Gospa Tišine je protistrup za zunanje, predvsem pa za notranje blebetanje. V nas je “mali pekel misli”, ki zbledi le z močjo molitve in milosti. Da bi utišali ta notranji nemir in tesnobo, se moramo prepustiti Mariji.

  Več o teh nasvetih na https://si.aleteia.org/2022/04/24/5-nasvetov-kako-posnemati-marijo/

  Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!

  • Miro says:

   Seveda pa ni dovolj, da te nasvete le na hitro preberemo in odrvimo naprej po svoji poti. Potrebno se je zavestno ustaviti in tudi nekaj storiti v priporočeni smeri. Na naši duhovni poti je še zlasti potrebna vztrajna molitev, ki nam odpira pot v novo življenje po zgledu Preblažene Device Marije. Po Mariji k Jezusu!

   MOLITEV K DEVICI MARIJI

   O Marija, presveta Devica in Mati, glej, prejel sem tvojega preljubega Sina,
   ki si ga v svojem brezmadežnem telesu spočela, rodila, dojila in z najslajšimi
   objemi k sebi privijala.

   Glej, njega, ki te je pogled nanj razveseljeval in z vso srečo napolnjeval, njega
   samega ti ponižno in ljubeče predstavljam in darujem, da ga s svojimi rokami
   objameš, s svojim srcem ljubiš ter daruješ presveti Trojici v najvišje počeščenje,
   v svojo lastno čast in slavo in za moje ter vsega sveta potrebe.

   Prosim te torej, predobrotljiva Mati, izprosi mi odpuščanje vseh mojih grehov,
   obilno milost, da mu bom odslej zvesteje služil ter končno dosegel poslednjo
   milost, da ga bom mogel s teboj slaviti na vse veke vekov. Amen.

   (molitev s spletne strani Opus Dei)

 42. Miro says:

  SEDEM NASVETOV ZA ZAHVALJEVANJE V VSAKRŠNIH RAZMERAH

  Ker smo na splošno dovzetni za slabe novice, se kaj hitro prepustimo pritoževanju, ogorčenju in nejevolji. Kaj pa, če bi se temu začeli zavestno ogibati in pri sebi bolj razvijati hvaležnost?

  Živimo v dobi, kjer se zdi, da ima ogorčenje zadnjo besedo. Kaj, ko bi pri sebi preverili, česa smo se v zadnjem letu navadili? Prednost hvaležnosti je v tem, da gre za čustvo, ki ga lahko izberemo. Zakaj ne bi poskusili? V pomoč vam je lahko seznam stvari (ki ni popoln), ki jih lahko storimo, da se zahvalimo v vsakršnih razmerah.

  1. Naučite se sprejemati poklone, usluge in darila
  2. Poskusite se osvoboditi zamer, jeze in strahu, ki preprečujejo notranjo hvaležnost
  3. Poskusite opustiti pritoževanje
  4. Potrudite se drugim izraziti svojo hvaležnost
  5. Naučite se opazovati preproste stvari
  6. Vsak dan v molitvi opravite dnevni eksamen
  7. Z vsakim obhajilom prejmite odrešenje

  O teh nasvetih podrobneje na:
  https://si.aleteia.org/2021/01/09/7-nasvetov-za-zahvaljevanje-v-vsakrsnih-razmerah/

  Božje usmiljenje, ki vedno in povsod spremljaš vse ljudi, zaupamo vate!

  • Miro says:

   In še o tem, kako dan začeti s hvaležnostjo

   NA ZAČETKU VSAKEGA DNE MOLIMO:

   Moj Gospod in moj Bog, Oče Stvarnik, Sin Odrešenik, Sveti Duh Posvečevalec, zahvaljujem se Ti, da si me ustvaril, da si me odrešil, da si me poklical k veri, da si me varoval to noč. Danes ti izročam svojo molitev, delo, utrujenost, trpljenje in veselje. Daj, da bom vse, kar počnem, počel iz ljubezni do Tebe in v skladu s Tvojo voljo. Daj mi trdnost v moji poklicanosti, potrpežljivost v trpljenju in drznost v izpovedovanju vere, modrost na življenjskih poteh in ljubezen v odnosih z bližnjimi. Po svojem neskončnem usmiljenju odpusti moje grehe in me varuj vsega hudega. Amen.

   (vir: Aleteia)

 43. Hvala says:

  Iz svojega življenja, odnosa z Bogom, molitve itd…lahko povem naslednje:

  ČE ŽELI ČLOVEK PREJETI MILOSTI OD BOGA IN SE PUSTITI VODSTVU SVETEMU DUHU, JE POTREBNO VSAKODNEVNO UMIRANJE SAMEMU SEBI, SVOJEMU JAZU, SVOJIM SAMOVOLJNIM ODLOČITVAM IN MOLITI VSAK DAN K SVETEMU DUHU.

  Brez milosti ne gre, človek ne vzdrži preobrazbe. VSE JE DAR OD BOGA, VSE JE MILOST, MILOST JE DA ČLOVEK NE SKRBI VEČ AMPAK SKRBI ODLOŽI BOGU. Pri tem je najvažnejše VZTRAJATI V POTRPEŽLJIVOSTI, TRPLJENJU, ČAKANJU itd..

  Poglejmo članek v reviji Prenova: Človek, ki je poln skrbi in strahu, namreč niti od Boga ne pričakuje ničesar dobrega. Prav zato se mu ne dogaja dobro, čeprav mu je Bog namenil dobro in samo dobro, tudi če mora skozi trpljenje in žrtve.

  Tako smo lahko osvobojeni duha zaskrbljenosti. Sicer nas ta duh odvede globoko v nesrečo in resnično se nam lahko zgodi
  to, česar smo se zelo bali in bili v velikem strahu. Kot primer tega lahko vzamemo pomembna dejstva, ki so se zgodila izraelskemu narodu na poti skozi puščavo. Ob tegobah potovanja skozi puščavo se jim je dobesedno v kosti naselil strah pred prihodnostjo
  in mnogi so bili vse bolj prepričani, da bodo umrli v puščavi. Tedaj jim je Bog rekel: »Kakor jaz živim, govori
  Gospod, kakor ste govorili v moja ušesa, tako vam bom storil!« (4 Mz 14,28) In ti, ki niso verovali, so v puščavi zares pomrli. Tisti pa, ki so verovali, da bodo zmogli tudi to, na videz strašno pot skozi puščavo, so ostali živi in so dospeli v Obljubljeno
  deželo. Zato vedno znova doživljamo, da se to, kar pričakujemo od Boga, tudi zgodi.(Prenova december 2020).

  RES JE POTRREBNO PROSITI ZA TO VELIKO MILOST , DA NE SKRBIMO MI, KAJTI BOG JE ZAPOVEDAL, DA SKRBI DAMO NJEMU.

  Vidimo, kaj se je zgodilo Izraelcem, ko jih je bilo strah, da bodo umrli v puščavi in so to govorili Bogu in jim je odgovoril, kakor so govorili v Njegova ušesa, tako se naj jim zgodi-in so umrli v puščavi.

  PROSIMO GOSPODA VSAK DAN ZA TO MILOST, KAJTI TISTO ZA KAR SKRBITE IN VIDITE “ČRNO” IN NE VERUJETE V BOŽJE OBLJUBE, LAHKO DUH ZASKRBLJENOSTI ODVEDE ČLOVEKA GLOBOKO V NESREČO. ZELO PAZITE NA TO IN PROSITE MARIJO IN JEZUSA ZA POMOČ, VSAKI DAN!

  https://drive.google.com/file/d/1FEkL-HuPOdr36q7LkItmktY3rTHbxauG/view

 44. Miro says:

  KAKO LAHKO KATOLIČANI OHRANIMO SRČNI MIR? (Aleteia)

  O PREDLOGIH, KI VAS LAHKO NAVDIHNEJO, DA BOSTE ŽIVELI Z MIROM, KAKRŠNEGA JE KRISTUS V OBLJUBI ZAPUSTIL SVOJIM UČENCEM

  V tem času preizkušenj so mnogi ljudje izgubili smer in imajo občutek, da živijo na robu, ne zmorejo najti miru, ki prihaja od Kristusa. Sledeči nasveti so vam lahko v pomoč, da bomo znova odkrili dar, ki nam ga je namenil Gospod, preden se je dvignil v nebo k svojemu Očetu: “Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem,” (Jn 14, 27).

  https://si.aleteia.org/2022/01/08/kako-lahko-katolicani-ohranimo-srcni-mir-preizkusite-teh-6-nasvetov/

  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

 45. Hvala says:

  LEPO IN ČUDOVITI DEJANJE JE MOLITEV V DVOJE, SEDAJ PA POMISLIMO NA VSE TISTE, KI TE MOŽNOSTI NIMAJO, KER SO OKOLI NJIH NEVERNI LJUDJE, MOGOČE JE ZELO ŠTEVILČNA DRUŽINA, VENDAR JE POSAMEZNIK V DRUŽINI SAM, KOT NA SAMOTNEM OTOKU!

  NAJDIMO TUDI ZA NJIH NASVET IN MOLITEV!

  POSTAVIMO SE V VSE POLOŽAJE STISK LJUDI.

  • Miro says:

   V VSEH OKOLIŠČINAH NAŠEGA ŽIVLJENJA SE TRDNO OPRIJEMAJMO ZAUPANJA V BOŽJE USMILJENJE; ZA VSE, KAR NAS V ŽIVLJENJU DOLETI, SE NENEHNO ZAHVALJUJMO IN SLAVIMO GOSPODA; ODPIRAJMO SVOJE SRCE ZA GOSPODOVO VOLJO IN NJEGOVE ŽELJE TER Z NJEGOVO POMOČJO POGUMNO STORIMO TISTO, KAR OD NAS PRIČAKUJE V DANEM ŽIVLJENJSKEM POLOŽAJU. MOLIMO: PRIDI, SVETI DUH!

   BOŽJE USMILJENJE, KI IZVIRAŠ IZ PRESVETEGA SRCA JEZUSOVEGA, ZAUPAMO VATE!

 46. Miro says:

  KAKO MOLITI V DVOJE?

  Mnogi pari danes ne vedo, kako bi začeli skupaj moliti. Ni potrebno, da je molitev zapletena, da zveni kot svetopisemska Visoka pesem ali da ste v svetem prostoru. Biti morate le zavzeti za duhovno rast.

  Nasvete za molitev v dvoje si lahko preberete v fotogaleriji na:

  https://si.aleteia.org/2019/03/22/5-nasvetov-za-molitev-v-dvoje/

 47. Miro says:

  NASVETI, KAKO ODKRITI SVOJE POSLANSTVO – KJE JE MOJE MESTO?

  Vsak ima svoje poslanstvo, ki naj bi ga izpolnil,” je bil prepričan kanadski duhovnik in psiholog Jean Monbourquette (1933–2011). Tej temi je posvetil delo A chacun sa mission (Vsakemu svoje poslanstvo). V njem med drugim odgovarja na vprašanje: Kako prepoznati svoj klic? Kako najti svoje edinstveno mesto pod soncem?

  https://si.aleteia.org/2020/08/31/12-nasvetov-kako-odkriti-svoje-poslanstvo/

  • Miro says:

   V MOLITVI SE ZAUPNO PRIPOROČIMO PREBLAŽENI DEVICI MARIJI, DA BOMO Z NJENO POMOČJO ODKRILI SVOJE POSLANSTVO V SVETU IN GA VSAK DAN TUDI ZVESTO URESNIČEVALI. PO MARIJI K JEZUSU!

   MOLIMO:

   Spomni se, o premila Devica Marija, da še nikdar ni bilo slišati,
   da bi bila ti koga zapustila,
   ki je pod tvoje varstvo pribežal,
   tebe pomoči prosil in se tvoji priprošnji priporočal.
   S tem zaupanjem hitimo k tebi, o devic Devica in Mati,
   k tebi prihajamo in pred teboj zdihujoči grešniki klečimo (stojimo).
   Nikar ne zavrzi, o Mati Besede, naših besed,
   temveč milostno nas poslušaj in usliši. Amen.

   Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!

 48. Miro says:

  PET NAČINOV MOLITVE, KI SPREMENIJO ŽIVLJENJE

  Naslednje oblike pogovora z Bogom, ki spreminjajo, temeljijo na tem, kar je razodeto v Svetem pismu.

  Za molitev si je treba nenehno prizadevati. Mnogi smo se le malo naučili poleg molitev iz župnijskega verouka kot sta molitev po obrazcih in rožni venec.

  Če čutite, da vaša molitev nikamor ne napreduje, vzemite v roke Sveto pismo.

  Psalmi so eni izmed največjih zakladov osebne molitve. Samo pomislite, celo Jezus je uporabljal psalme, da je molil, celo na križu.

  Katekizem Katoliške Cerkve izpostavlja pet načinov molitve, ki jo najdemo v Svetem pismu. Te oblike molitve temeljijo na božjem razodetju in izkušnjah ljudi, ki jih najdemo v Svetem pismu.

  Več o oblikah pogovora z Bogom na:
  https://nadskofija-ljubljana.si/laiki/pet-nacinov-molitve-ki-bodo-spremenili-vase-zivljenje/

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 49. Hvala says:

  Najprej se je v življenju potrebno obrniti na BOGA! PREKO NJEGOVEGA NAČRTA NE BO NOBEN ČLOVEK PREMAKNIL NITI MILIMESTRA ZADEVE! ON JE TISTI, KI O VSEM ODLOČA, SICER JE PA TO ZELO JASNO, KAJTI TISTI , KI TE JE USTVARIL TE LAHKO POŠILJA KAM POJDEŠ, NE USTVARJENO BITJE. To sem že tudi večkrat povedala, DA JE TAKO RAZMIŠLJANJE ZELO PONIŽEVALNO ZA BOGA.

  Sveto Pismo jasno pove, kaj pravi Bog o tistem , ki zaupa v človeka!

  • Miro says:

   PRIPOROČIMO SE TOREJ SVETEMU DUHU, DA BOMO NA VSE GLEDALI V LUČI SVETEGA PISMA, NAUKA CERKVE, DEVICE MARIJE, SVETNIKOV … PRIDI, SVETI DUH!

   Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 50. Miro says:

  KAKO IZBOLJŠATI DUHOVNO ZDRAVJE Z MOLITVIJO ROŽNEGA VENCA (Aleteia)

  ENA IZMED METOD MOLITVE ROŽNEGA VENCA VKLJUČUJE PREMIŠLJEVANJA O KREPOSTIH, KI SO POVEZANE S POSAMEZNIMI SKRIVNOSTMI

  Rožni venec se včasih zdi malo “zastarel” in morda ne povsem v skladu s sodobnimi potrebami duhovnega življenja. Mnogi kristjani pa se ne zavedajo, da lahko rožni venec molimo na različne načine, ob čemer so nekatere metode bolj blagodejne od drugih.

  Eden izmed načinov je recimo molitev rožnega venca s premišljevanjem o določenih krepostih, ki so v skladu s posameznimi skrivnostmi, tradicionalno povezanimi z vsako desetko.

  Na ta način molitev rožnega venca postane bolj “praktična” in osredotočena na duhovno blaginjo posameznika. Zanimivo je, da ta metoda ni nova, saj so jo skozi stoletja že uporabljali različni svetniki.

  PREMIŠLJEVANJE O KREPOSTIH

  Duhovnik John Procter je v svoji knjigi z naslovom The Rosary Guide for Priests and People (Vodnik po rožnem vencu za duhovnike in vernike, op. prev.) z začetka dvajsetega stoletja zapisal, da je pogosto zelo koristno, če “pred vsako desetko premišljujemo o kreposti ali nauku, na katerega nas spomni določen dogodek, ki se ga spominjamo v desetki. Uporabo te metode je pogosto svetoval veliki apostol rožnega venca, bl. Alan, bila pa je tudi najljubši način molitve sv. Ludvika Marije Grigniona Montfortskega”.

  Več o tem na https://si.aleteia.org/2020/05/14/kako-izboljsati-duhovno-zdravje-z-molitvijo-roznega-venca/

  Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!

 51. Hvala says:

  VPRAŠANJE V OGNJUŠČU O SPOVEDNIKU IN DUHOVNEMU VODITELJU

  TAKO ALI DRUGAČE NAS NOBEN ČLOVEK NE MORE POPOLNOMA RAZUMETI, RAZUMELA NAS BO BOŽJA PREVIDNOST

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Ko prebiram življenje svetnikov, spoznavam, da so mnogi od njih imeli svojega stalnega spovednika, ki je bil tudi njihov duhovni voditelj. Kaj to pomeni? (Katarina)

  Za odgovor na tvoje vprašanje, sem ‘prosil’ patra Tomaša Špidlika, moža globoke duhovnosti, ki je bil mnogim spovednik in duhovni voditelj. On pravi: »Kdor ima stalnega spovednika, in morali bi ga imeti vsi, avtomatsko povezuje spoved z duhovnim vodstvom. Ni lahko najti izkušenega spovednika. To bi moral biti nekdo, v katerega zaupamo in mu povemo vse, kar nam leži na srcu. Zato ga moramo tudi ubogati in se prepustiti njegovemu vodstvu. Pogosto menjavanje spovednikov je že samo po sebi znamenje nestalnosti in nestanovitnosti. Brez dvoma je duhovno vodstvo stvar zaupanja. Vendar ne pozabimo, da na tem svetu ni človeka, na katerega bi se mogli povsem zanesljivo opreti. … Tako ali drugače nas noben človek ne more popolnoma razumeti, razumela pa nas bo božja previdnost.«

  ČUK, Silvester. (Na kratko). Ognjišče, 2011, leto 47, št. 4, str. 107.

  https://revija.ognjisce.si/kratki-odgovori/22397-spovednik-in-duhovni-voditelj

  • Hvala says:

   NA SVETU NI ČLOVEKA, NA KATEREGA BI SE MOGLI POVSEM ZANESLJIVO OPRETI………….

   • Hvala says:

    SAMO BOG JE TISTI, KI JE POPOLN, ZVESTI, VEČEN IN KATEREMU LAHKO PREDLOŽIMO VSE STISKE IN SKRBI

    • Hvala says:

     Ta odgovor v Ognjišču mi je tudi potrditev, kar sem ves čas trdila, najprej JE BOG, KI BO ODLOČIL KAKO BO ČLOVEKA ZDRAVIL V STISKI, ALI PREKO ČLOVEKA, KI GA BO ON IZBRAL ALI PA NA SVOJE NAČINE….

     • Miro says:

      Da bomo lahko spoznali, kakšna je BOŽJA VOLJA v nekem konkretnem življenjskem položaju, pa je v prvi vrsti potrebna vztrajna MOLITEV.

      MOLIMO ZA RAZSVETLJENJE IN POGUM:

      Ostani z nami, Gospod, spremljaj nas, čeprav te nismo
      vedno znali prepoznati. Ostani z nami, ker postajajo
      sence okrog nas vedno temnejše, ti pa si Luč; v naših srcih
      se širi obup, ti pa jih razžarjaš z velikonočno gotovostjo.
      Utrujeni smo od poti, a ti nas krepiš z lomljenjem kruha,
      da bi svojim bratom oznanili, da si res vstal in nam dal
      poslanstvo, da smo priče tvojega vstajenja. Ostani v naših
      družinah, razsvetli jih v dvomih, bodi z njimi v težavah,
      tolaži jih v trpljenju in vsakodnevnih naporih, ko se okoli
      njih zbirajo sence, ki ogrožajo njihovo enotnost. Ti, ki si
      Življenje, ostani v naših domovih, da bodo ostali gnezda,
      v katerih se v polnosti rojeva človeško življenje, v katerih
      vlada sprejetost, ljubezen, spoštovanje življenja od spočetja
      do naravne smrti. Ostani, Gospod, s tistimi, ki so v naši družbi
      najbolj ranljivi; ostani z revnimi in ponižanimi, s priseljenci,
      ki niso vedno našli prostora in podpore, da bi izrazili bogastvo
      svoje kulture in identitete. Ostani, Gospod, z našimi otroki in
      mladimi, ki so upanje in bogastvo naše celine. Obvaruj jih pred
      mnogimi slabimi nameni, ki prežijo na njihovo nedolžnost in
      njihovo upanje. Dobri pastir, ostani z našimi ostarelimi in
      bolnimi! Okrepi vse v veri, da bodo tvoji učenci in misijonarji!

      (Molitev za pogum, prirejeno po molitvi papeža Benedikta XVI. na apostolskem potovanju v Braziliji leta 2007, Aleteia)

      Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 52. Miro says:

  KAKO MOLITI? SEDEM NASVETOV JANEZA PAVLA II. (Aleteia)

  SE TEŽKO SPRAVITE K MOLITVI? PREBERITE SEDEM PREPROSTIH IN NAVDIHUJOČIH NASVETOV JANEZA PAVLA II.

  Naša srca so ustvarjena za ljubezen in zahvaljevanje, vendar je nad nami včasih nekakšen debel zastor, ki nam to otežuje. Ni živega duhovnega življenja brez redne in potrpežljive molitve. Dobra novica je, da lahko poiščemo navdih pri velikih Božjih pričevalcih, pri svetnikih, ki so se naučili moliti skozi preizkušnje in trpljenje. Njihova edinstvena modrost nas lahko vodi, nas spodbuja in nas uči moliti.

  SVETI JANEZ PAVEL II., VELIKI MOLIVEC

  Kdor je bil navzoč pri maši s svetim Janezom Pavlom II., se spomni, kako je ta dobil novo razsežnost in se v premišljevanju globoko spremenil. Molil je večkrat na dan in vneto prosil za svet ter se vse bolj približeval Bogu.

  Molitev mu je pomagala premagati težke življenjske preizkušnje, že od mladosti dalje v deželi, ki so jo zasedli nacisti, v letih bojev s poljsko Cerkvijo in vse do konca njegovega papeževanja. Sveti Janez Pavel II. je o molitvi veliko pisal, med svojimi nagovori je zanjo pogosto dajal nasvete, še posebej mladim. Sledi nekaj odlomkov, ki vam bodo vlili pogum za molitev.

  https://si.aleteia.org/2018/07/07/kako-moliti-sedem-nasvetov-janeza-pavla-ii/

 53. Hvala says:

  Spoštovani g. Miro!

  Imate osebno stisko, kar zaznavam že dalj časa, ne bojte se, noben človek ni izvzet. Stiske bomo imeli do konca sveta, je rekel Jezus!

  Hudobec nas napada z vseh strani vsak dan. To so težki boji, zato sem pisala o tem, kako se boriti. Boriti se vsak dan skupaj z Jezusom- z Božjo besedo. NI ENOSTAVNO, VEM. POT JE OZKA. SKUŠNJAVE PA VELIKE!

  VSE BO DOBRO, SKUPAJ MORAMO MOLITI, SKUPAJ SE BORITI, SKUPAJ SI DAJATI BESEDE POGUMA , MED NAMI PA MORA BITI V SREDIŠČU JEZUS, KI NAM BO BRISAL SOLZE IN NAS TOLAŽIL DO KONCA ŽIVLJENJA TUKAJ.

  JEZUS JE NAROČIL NAJ BOMO ENO Z NJIM! NAJ NE BODO MED NAMI RAZPRTIJE. VSI SKUPAJ POGLEJMO NA KRIŽ!

  • Miro says:

   »GOSPOD NAJ TE BLAGOSLOVI IN TE VARUJE.
   GOSPOD NAJ DA SIJATI SVOJE OBLIČJE NAD TABO IN NAJ TI BO MILOSTLJIV.
   GOSPOD NAJ DVIGNE SVOJE OBLIČJE NADTE IN TI PODELI MIR.«
   (4 Mz 6,24)

   • Hvala says:

    Spoštovani g. Miro!

    TUDI JAZ VAS BLAGOSLAVLJAM V JEZUSOVEM IMENU, NAJ VAM PODELI SVOJ MIR IN POTREBNE MILOSTI!

    Glejte fant Carlo Acutis , ki bo svetnik, je rekel, da BOG NE DELA KOPIJ. RAZMISLIMO KOLIKO MILJARD LJUDI JE ŽE BILO NA SVETU, KOLIKO MILIJARD LET JE ŽE PRETEKLO, AMPAK GOSPOD NI USTVARIL NITI DVA ČLOVEKA ENAKA PO ZUNANJOSTI, TUDI NE NOTRANJOSTI.

    Vsi smo unikati, zato tudi BOG NIMA ENAKIH NAČRTOV ZA VSE LJUDI, TEMVEČ ZA VSAKEGA IMA DOLOČEN NAČRT.

    ALI LAHKO SPLOH DOJAMEMO KAKŠEN ČUDEŽ JE TO OD BOGA. Izraelci so gledali vsak dan čudeže, ki jih je Bog delal, ko jih je peljal v obljubljeno deželo, PA MU ŠE NISO VERJELI.

    V DANAŠNJEM ČASU JE PRAV POSEBEJ IZRAZITO VIDNO, DA HOČE ČLOVEK S SVOJO MISELNOSTJO PRISILITI BOGA, DA BO ON TAKO MISLIL KOT ŽELI ČLOVEK.

    ČE HOČEMO SVET SPREMINJATI, GA LAHKO SAMO NA EN NAČIN-Z BOŽJO BESEDO, KI JO PRENESEMO V ŽIVLJENJE, DA BO POSTALA DEJAVNA VSAK DAN V NAŠIH ODNOSIH, PRI DELU, PRI POČITKU itd…

    NE RAZMIŠLJAJMO PO SVOJE!

    GOSPOD JE POT IN RESNICA, ON VEDNO ODKRIJE RESNICO IN JO TUDI POKAŽE LJUDEM ALI POSAMEZNIKU. NE BO DOVOLIL, DA POMETAMO PROBLEME POD PREPROGO, če smo prosili njegovo rešitev!

    Jezus hoče, da zagriznemo V KISLO IN GRENKO JABOLKO IN Z NJEGOVO POMOČJO , KO NAM KAŽE KAJ NAREDITI IN KAJ ON DELA, JE REŠITEV STISKE IN VSEGA KAR SE DOGAJA VSAK DAN.

    Svetnica Favstina je rekla, da se ne zateka po pomoč k ustvarjenim bitjem. Probleme, zadeve, stiske, molitve, prošnje skratka vse JE POTREBNO IZROČITI BOGU IN POČAKATI KAJ BO POVEDAL, KAM NAS BO ODPELJA, KAJ BO NAROČIL.

    Glejte Sveti Duh ne dela ropota in “galame” s svojim vodenjem. Brala sem o tem, da večina se človek sploh ne zaveda, da ga vodi Sveti Duh. SVETI DUH JE NEŽEN, hudobec pa dela ropot in stresa z močnim prišepetavanjem človeka.

    Velikokrat sem pisala , DA NOBEN ČLOVEK TI NE MORE DATI PRAVE LJUBEZNI, TA NAŠA LJUBEZEN JE ČLOVEŠKA, NOBEDEN ČLOVEK TE V POLNOSTI NE MORE RAZUMETI, KER JE SAMO USTVARJENO BITJE OD BOGA, NEPOPOLN IN GREŠEN ČLOVEK. POLNOST ŽIVLJENJA IN IZOBILJE TI LAHKO DA SAMO BOG.

    Ob teh Božjih besedah iz PSALMA 97 SEM SE KAR STRESLA, KO PRAVI:

    Gore se topijo pred Gospodom kakor vosek,
    pred gospodarjem vesoljne zemlje.
    Nebesa oznanjajo njegovo pravičnost
    in vsa ljudstva vidijo njegovo slavo

    V Jeremijevo Pismo

    Sonce, luna in zvezde svetijo in zadovoljno ubogajo, določeni, da koristijo ljudem. 60 Tudi blisk je lepo videti, kadar se zasveti; prav tako piha veter v vsaki deželi. 61 Če Bog zapove oblakom, naj prehodijo vso zemljo, spolnijo, kar je bilo zapovedano.

    Poslušnost, ne daritve

    21 Tako govori Gospod nad vojskami, Izraelov Bog: Še žgalne daritve prištejte med svoje klavne daritve in pojejte njih meso! 22 Tisti dan, ko sem vaše očete izpeljal iz egiptovske dežele, jim nisem nič govoril in nič zapovedal o žgalnih in klavnih daritvah, 23 ampak sem jim tole stvar zapovedal; rekel sem: »Poslušajte moj glas, tako bom vaš Bog in vi boste moje ljudstvo. Hodite po vsej poti, ki vam jo zapovedujem, da vam bo dobro!« 24 Pa niso poslušali ne nastavili ušesa, ampak so hodili po svojih sklepih v trmi svojega hudobnega srca; hrbet so mi pokazali in ne obraza. 25 Od dne, ko so vaši očetje odšli iz egiptovske dežele, do tega dne sem nenehno dan na dan pošiljal k vam vse svoje služabnike preroke. 26 Toda niso me poslušali ne nastavili ušesa, temveč so bili trdovratni, ravnali so huje kot njihovi očetje (Jer 7,21-26).

    BOG PREMIKA GORE NE DA BI OPAZILE IN GORE SE TOPIJO KAKOR VOSEK. BOG ŽELI OD NAS POSLUŠNOST-NE DELATI PO SVOJI MISELNOSTI.

    Zakaj delamo po človeški miselnosti, ne po Božji? ZATO, KER NAM hudobec VSAK DAN SPUŠČA STRUP V MISLI IN NE MORE ČLOVEK NA TA NAČIN MISLITI PO BOŽJE. Zato sem velikokrat napisala, da je potrebo um izročiti JEZUSU, da ga bo očistil vsakega strupa od satana IN DA BOMO LAHKO MISLILI KOT MISLI JEZUS.

    Ko se to zgodi, ni več problemov s poslušnostjo Bogu in čakanjem na Njegovo rešitev oz, ne bo problem delati in živeti tako, kot nam bo On vsak dan kazal.

    JEZUS ŽELI IN ŠE VEDNO NAROČA, DA MORAMO BITI ODVISNI OD NJEGA!

    Če ste vsi za, pa gremo naprej skupaj v duhu in molitvi v vsakdanje boje z Jezusovo roko!

    • Miro says:

     SRCE NE BO ZAUPALO, DOKLER SE NE BO PREBUDILO ZA LJUBEZEN; ČUTITI MORAMO NEŽNOST IN LJUBEZNIVOST JEZUSOVEGA SRCA

     Oče Jacques Philippe v svoji knjigi z naslovom IŠČI MIR IN MU SLEDI pojasnjuje, da je “naš Bog Bog miru. Govori in deluje le v miru, ne v težavah in vznemirjenju … Pogosto vznemirjamo sami sebe, razburimo se, ker želimo vse reševati sami, dosti bolj učinkovito pa bi bilo, če bi ostali umirjeni pred Božjim pogledom in Mu dopustili, da deluje v nas.”

     Po besedah očeta Philippa mora krščanska duša osvojiti navado meditativne molitve, ki se osredinja na zrenje Jezusa v preprostosti in ponižnosti, obdanega z Božjo ljubeznijo. Oče Philippe piše: “Srce ne bo zaupalo, dokler se ne bo prebudilo za ljubezen; čutiti moramo nežnost in ljubeznivost Jezusovega Srca. Tega ne bomo dosegli, če ne bomo osvojili navade meditativne molitve z nežnim počitkom v Bogu, ki je premišljujoč.”

     Več o tem na https://si.aleteia.org/2018/09/14/kako-najti-notranji-mir-v-molitvi/

     Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!

     • Hvala says:

      JA BOŽJA LJUBEZEN NAJ STOPI V VSA PODROČJA NAŠEGA ŽIVLJENAJ, V RANE, V ODNOSE itd….

      Pater Robert DeGrandis je v svetovni uspešnici _knjižica Notranje ozdravljenje ob meditacijah postaj križevega pota napisal oz svetoval, da NAJ VSA PODROČJA , KI JIH PREPOZNAMO PRI SEBI , KI POTREBUJEJO JEZUSOVO OZDRAVLJUJOČO LJUBEZEN IZROČIMO JEZUSU , DA JIH NAPOLNI S SVOJO LJUBEZNIJO (nap. ne odpuščanje, ljubezen do svoje družine, itd, itd…)

    • Miro says:

     Spomnil bi na pomemben prispevek, o katerem je bilo na tem portalu že govora. Škoda, če bi šel v pozabo.

     SLAVLJENJE + EVHARISTIJA + ODPUŠČANJE = OZDRAVLJENJE! (p. Robert DeGrandis)

     Čeprav je že dolgo nazaj, ko je imel pater Robert DeGrandis seminar v Sloveniji, se še vedno spominjamo, kaj nam je položil na srce: Slavljenje + evharistija + odpuščanje = ozdravljenje! (takšno ali drugačno, duhovno, psihološko, čustveno ali fizično). Med drugim je zapisal tudi naslednjo pomembno duhovno misel, o kateri je dobro, da razmislimo in se po njej tudi ravnamo: “Skozi leta sem videl ljudi, ki so slavili Boga z velikim navdušenjem. Potem so bili povedeni v globoko odpuščanje. Ti dve izkušnji, to je slavljenje in odpuščanje, odstranita nekaj ovir za Svetega Duha. Potem pride k njim Jezus, Zdravnik v sveti evharistiji in v njih je sposoben opraviti veliko ozdravljenje zaradi njihove odprtosti …”

     Zaupajmo v moč žive Božje besede ter v moč Kristusove predragocene Krvi, prelite za naše odrešenje na Križu! Z vsem srcem Slavimo Gospoda Jezusa in vsak dan znova odpuščajmo ter milosti zajemajmo pri Izvirih Božjega usmiljenja, to je pri sveti maši. Od Boga prejete darove potem podarjajmo bližnjim v stiski – z deli ljubezni in usmiljenja!

     Vsak dan molimo za trpeče sestre in brate (tudi za vsakega posebej); za njih darujmo kakšno premagovanje, odpoved, osebno trpljenje; še posebej se jih spominjajmo pri sv. maši, kjer se jih more globoko v srcih dotakniti Kristusova predragocena Kri ter jim prinesti rešitev v kakšni hudi stiski, ozdravljenje, odrešenje, vse v skladu z Božjo voljo!

     Božje usmiljenje, upanje tistim, ki obupavajo, zaupamo vate!

     • Hvala says:

      Ja molimo drug za drugega, PROSIMO GOSPODA NAJ NAM PODELI MILOSTI, BREZ NJEGOVE PODELITVE NE MOREMO NIČESAR!

 54. Hvala says:

  V JEZUSU (OD)REŠUJOČA SOČUTNA BLIŽINA

  BODITE POGUMNI. NE BOJTE SE JOKATI

  Pretresljivo globoko se je vtisnila vame zgodba dvanajstletne deklice Glyzelle Palomar – do nedavna ene izmed 1,2 milijona brezdomih otrok na Filipinih. Ob obisku te države, se je papež Frančišek srečal tudi z otroki iz ulice. »Veliko otrok starši zapustijo,« je spregovorila papežu deklica. »Postanejo žrtve. Prisiljeni so v slabe stvari, kot sta odvisnost od mamil in prostitucija. Zakaj Bog to dovoli?« Umolknila je. Začela je jokati. Med solzami je dodala: »Česa so krivi ti otroci? Zakaj nam pomagajo le redki ljudje?« Papež je deklico objel in nam spregovoril: »V današnjem svetu primanjkuje sposobnosti joka« – sočutja s trpečimi. »Naučimo se jokati,« je povabil papež. Povrnimo se k sočutju do bližnjih – ne le do tistih oddaljenih, tudi do najbližjih. Ko se srečamo z bolečino, pravi papež, potem naj bo naš odgovor ali tišina ali pa besede, ki se porodijo iz solza: »Bodite pogumni .Ne bojte se jokati.«

  https://revija.ognjisce.si/revija-ognjisce/242-nekdanje-rubrike/iz-zgodb-za-zivljenje

  • Hvala says:

   Kot sem prej napisala, sočutje je, da nekoga poslušaš tiho, jokaš s svojim srcem ali pa s solzami!

   • Hvala says:

    Če je človek dovzeten za trpljenje ljudi, bo hitro zaznal, da na tem portalu nekateri vpijejo OD BOLEČIN, OBSTAJAJO PA TUDI TAKI, KI SO TIHO IN JE NJIHOVO VPITJE -“NEMI KRIK. ”

    ČE BOMO BOJEČI KRISTJANI NE BOMO MOGLI POMAGATI SOČLOVEKU. POGLEJMO V SVETO PISMO KOLIKOKRAT JE BOG OPOZORIL ČLOVEKA Z BESEDAMI: “BODITE POGUMNI, NE BOJTE SE”!

    • Hvala says:

     ŽE OTROCI SI MED SABO IZKAZUJEJO SOČUTJE- S POGLEDOM, Z BOŽANJEM, Z JOKOM, Z OBJEMOM…

     ZATO JE JEZUS ZAPOVEDAL NASLEDNJE:

     Tisti čas so učenci stopili k Jezusu in dejali: »Kdo je torej največji v nebeškem kraljestvu?« 2 Tedaj je poklical k sebi otroka, ga postavil mednje 3 in rekel: »Resnično, povem vam: Če se ne spreobrnete in ne postanete kakor otroci, nikakor ne pridete v nebeško kraljestvo! 4 Kdor se torej poniža kot ta otrok, bo največji v nebeškem kraljestvu, 5 in kdor sprejme enega takega otroka v mojem imenu, mene sprejme.« (Mt 18,1-5).

     Bodimo kakor otroci. MI ODRASLI PA ZNAMO STVARI TAKO ZAKOMPLICIRATI IN ZAVIJATI V VATO, DA JE JOJ!

 55. Hvala says:

  Kadar je človek v hudi stiski kot ga. Kristina in vsi ostali, je najprej POTREBNA BESEDA SOČUTJA, ne pa pošiljati človeka tja, kamor nima možnosti oditi. ZATO PA VEDNO GOVORIM, ZATEKAJMO SE K JEZUSU, ON JE EDINI S PRAVIM SOČUTJEM, ČLOVEK TI NE MORE DATI POPOLNEGA ŽIVLJENJA TEGA DAJE SAMO BOG.

  PRI ČLOVEKU NI MOGOČE DOBITI PRAVE POPOLNE LJUBEZNI!

  Nekomu, ki preživlja hude čase leta in leta je duhovna tolažba že to, da ga nekdo tiho posluša in v srcu sam toči bridke solze.

  Ko je grešnica Marija Magdalena jokala in s solzami močila Jezusove noge ji je dopustil, ni ji govoril kam naj gre, ker je hudo grešila, BIL JE SOČUTEN, USMILJEN, ZASMILILA SE MU. BODIMO USMILJENI TUDI MI!

  • Miro says:

   Kot je bilo že večkrat svetovano, se za prave odločitve in korake v življenju vsak dan priporočajmo Svetemu Duhu, tudi za potrebno sočutje do bližnjih, še posebej do najbolj trpečih. Brez Gospoda ne moremo nič storiti.

   MOLIMO:

   PRIDI, SVETI DUH

   Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
   vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
   Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
   prenovil boš obličje zemlje.

   Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
   razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
   bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
   vselej radi sprejemali njegove spodbude.
   Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

   Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!

   • Hvala says:

    SOČUTJE POMENI BITI VPLETEN V PROBLEM DRUGIH IN TAM TVEGATI ŽIVLJENJE. GOSPOD NAMREČ GRE RAVNO TJA

    http://arhiv.mirenski-grad.si/nas-bog-je-bog-socutja
    ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

    Ne se bati g. Miro, ljudem povejte konkretno z besedo tolažbe.

    • Hvala says:

     S sočutjem naj bi ne škrtarili. Krst in maša nam podarjata ogromno prejetega sočutja, ki ga lahko delimo naprej. Lahko smo noro sočutni. Jezus nas ne uči, naj danes rešimo vse težave sveta, ampak nas uči prave drže do svojih bratov in sester: da smo do njih takšni, kakor želimo, da bi bili oni od nas – sočutni in razumevajoči.

     Vsako življenje je »poveličevanje« ljubezni Gospoda, katerega »usmiljenje je nad vsemi njegovimi deli«. Če usmiljenje ni zasnovano na tak način, postane dolg, ki ga ni mogoče poravnati, krivda, ki je ni mogoče odpraviti: krivda, da obstajamo, krivda, za katero se lahko pokorimo le s smrtjo. Namesto da bi bil Bog dajalec, je izterjevalec življenja, ki tako postane zapor brez izhoda. Preklinjamo dan, ko smo bili rojeni: obdani smo »s strupom in nadlogo« in Božja roka ves dan deluje proti nam. Kdor pa »posluša« v življenju »poveličevanje njegovega usmiljenja«, lahko reče: »Jaz se bom veselil v Gospodu« in »Silno se veselim v Gospodu«. To je trden razlog, zaradi katerega se sosedje in sorodniki veselijo z Elizabeto. Vsako rojstvo je razširitev kroga daru in plesa življenja.

     »Izkazovanje usmiljenja« je cilj vsega Božjega delovanja, kajti »usmiljenje« je njegovo ime. Zato Bog ne more nikoli pozabiti, da se je zavezal človeku s »svojo sveto zavezo«: »Mar pozabi žena svojega otročiča in se ne usmili otroka svojega telesa? A tudi če bi ona pozabila, jaz te ne pozabim«. »Moj oče in moja mati sta me zapustila, Gospod pa me sprejema«.

     https://moskaduhovnost.si/tag/socutje/

     • Miro says:

      ČESA SEM SE O RESNIČNEM SOČUTJU NAUČIL OD SV. VINCENCIJA PAVELSKEGA (Aleteia)

      VSI NEKAJ PRIDOBIMO, KO V LJUBEZNI DO BLIŽNJEGA NE IZBEREMO NAJLAŽJE POTI

      Nekoč sem bil na avtocesti priča prometni nesreči, ki se je zgodila tik pred menoj. Bil je snežni vihar in veter je dvignil sprednji del avta, ki je vozil spredaj, in ga z visoko hitrostjo zagnal v kup snega ob robu ceste. Pretresen sem zapeljal naprej, zavil z avtoceste in poklical reševalce. Nato sem, zadovoljen, da sem opravil svojo dolžnost, odpeljal naprej …

      Nadaljevanje na https://si.aleteia.org/2019/09/27/cesa-sem-se-o-resnicnem-socutju-naucil-od-sv-vincencija-pavelskega/

      Božje usmiljenje, ki vedno in povsod spremljaš vse ljudi, zaupamo vate!

 56. Miro says:

  BREZ SVETEGA DUHA NI RESNIČNEGA ODNOSA Z BOGOM. KAJ LAHKO STORIMO,
  DA BO OBLIKOVAL IN USMERJAL NAŠE DUHOVNO ŽIVLJENJE? (Aleteia)

  Z nasveti, kako zaživeti s Svetim Duhom, se lahko seznanite na:
  https://si.aleteia.org/2021/06/02/7-nasvetov-kako-zaziveti-s-svetim-duhom/

  Molimo: Pridi, Sveti Duh …

  • Miro says:

   MOLIMO:

   DAJ NAM NOVE OČI

   Kličem k tebi,
   o moj Bog,
   izrekam tvoje sveto ime,
   ne da bi te mogel kdaj koli
   popolnoma spoznati.

   Gospod, moj Bog,
   večji si od naših besed,
   tišji od naše tišine,
   globlji od naših misli,
   višji od naših želja …

   Daj nam, o Bog,
   ki si tako velik in tako blizu,
   živo srce, nove oči,
   da te prepoznamo
   in te sprejmemo,
   ko prideš k nam.

   (molitev sv. Frančiška Saleškega)

 57. Hvala says:

  Spoštovani g. Miro!

  Rada bi pojasnila nekaj zadev, ki jih mogoče narobe razumete, da ne bo več niti sledu o kakšnem nesporazumu ali nepravilnem razlaganju zadev.

  Že zadnjič sem vam postavila vprašanje, ne v zvezi z temo o duhovnosti , popolnoma drugo vprašanje in mi niste odgovorili.
  Nič zato, vsi imamo slabosti.

  Sedaj bom še enkrat povedala BISTVO, KI GA GOVORIM VEČ ČAS IN PONAVLJAM.

  NISEM PISALA DA SEM PROTI DUHOVNEM VODITELJU ALI TERAPEVTSKIM SKUPINAM itd…TUDI SAMA IMAM TO UREJENO, VES ČAS GOVORIM, DA JE BOG TISTI , KI ODLOČA O VSEM IN ODLOČA PO SVOJI PRESOJI IN PO SVOJEM ČASU.

  POVEM ŠE ENKRAT: ČE PRIDE NEUK ČLOVEK, GREŠNIK, KI NIČESAR NE VE O BOGU , MOGOČE NITI NE VE, KAJ JE EXSORCIST, KAJ JE DUHOVNI VODITELJ, KAM SE MORA OBRNITI, JE BOG TISTI, KI GA USMERJA IN MU KAŽE POT . TO TRDIM IN LAHKO ZAPIŠEM O TEM JASNO IZ SVOJE IZKUŠNJE. ČE SE BO JEZUS ODLOČIL, MU LAHKO TISTO MINUTO POŠLJE DUHOVNEGA VODITELJA, PA NE ENEGA, LAHKO DVA IN TEMU REVEŽU, KI NIČ NE VE , BO V MINUTI OLAJŠAL MOGOČE EN VELIK PROBLEM. BOG JE TISTI, KI ODPIRA IN ZAPIRA VSA VRATA. TO VES ČAS GOVORIM. ČE PA KAJ KDO NI RAZUMEL, PA NAJ VPRAŠA KAJ JE S DOLOČENIM STAVKOM MIŠLJENO. JE ŽE RES, DA BOG GOVORI PREKO LJUDI. VENDAR JE TREBA ZELO RAZLOČEVATI, KER NI VSE ZA VSAKOGAR. TO SEM ŽE TUDI VEČKRAT POVEDALA.

  Sprijazniti se moramo z dejstvi, da je potrebno v življenju sprejeti stvari, ki nam niso všeč. Kar pa je najvažnejše pa je, DA ČLOVEK NE ZAUPA BOGU, DA BI SPREJEMAL NJEGOVE ODLOČITVE. TO JE RES NAJTEŽJE DEJANJE.

  Pa tudi če bo človek zgrešil Božje smerokaze, ALI NI BOG MOČNEJŠI. Imam občutek, DA SE LJUDEM NALAGA KAJ VSE MORAJO STORITI, KAM MORAJO ODITI DA BODO STOPILI PRED BOGA.

  Svetniki, ki so bili veliki grešniki, JIH JE BOG VODIL, IZKAZAL JIM JE VELIKO USMILJENJE, DAL GA JE NA POT, KI JE PRIMERNA ZA POSAMEZNIKA. BOG BO SVOJ NAČRT ZA LJUDI IZPELJAL, KER NOBEN NJEGOV IZREK NE OSTANE NEIZPOLNJEN. VSE SE URESNIČI, KAR ZAPOVE.

  Vsak človek je ustvarjen kot unikat. In če nekdo, ki ima doma probleme, da odide za eno uro nekam in mora še lagati zraven, ni dobro ga siliti v nekaj, KAR NI ZA NJEGA. JEZUS TEGA NE BO NAREDIL. POKAZAL MU BO REŠITEV BODITE BREZ SKRBI. SAJ BOG NI KAKOR ČLOVEK.

  TUDI SEM POVEDALA, KAR PIŠE V RAZODETJU, ČE BOG ENA VRATA ZAPRE ,JIH NE BO ODPRL NOBEN ČLOVEK, IN KO ENA VRATA ODPRE JIH TUDI NE BO ZAPRL NOBEN ČLOVEK.

  SAJ SAMI VESTE, DA IMA BOG IZDELAN NAČRT ZA VSAKEGA ČLOVEKA.

  Gospod ne nalaga dodatnih poti in iskanj, dobro pozna človeka, vidi v srce in če nekdo nima možnosti potovanj, ali so doma hude razmere MU BO POISKAL IDEALNO REŠITEV ZA NJEGOVO STANJE. TO VES ČAS PONAVLJAM.

  JEZUS JE REKEL:

  Ne bo se prepiral in ne vpil,
  nihče ne bo na ulicah slišal njegovega glasu.
  20 Nalomljenega trsta ne bo zlomil
  in tlečega stenja ne ugasil,
  dokler ne privede sodbe do zmage.( Mt 123, 19-20)

  Lepo prosim, če mi poiščete sporne članke. Zahvaljujem se vam in vas lepo pozdravljam.

  • Miro says:

   Spoštovana ga. Hvala,

   Bistvo duhovnosti je odlično predstavljeno v članku, kjer je govora o Ignacijanski duhovnosti. Ta duhovnost zelo pomaga duhovnikom, redovnikom in laikom. Kar pa se tiče našega poslanstva na tem portalu, smo tu, ponavljam, predvsem zato, da VELIKO MOLIMO za vse, ki nas prosijo za molitev! Moj nasvet v zvezi s tem je znan in ga ponavljam, ker je ključnega pomena za naše poslanstvo: Združimo moči v naših molitvah po namenu prosilcev na tej spletni strani! Poslušajmo, kaj nas o molitvi in duhovnem vodstvu učijo: Gospod Jezus Kristus, Devica Marija, svetniki, duhovniki … Z molitvijo pa ne odlašajmo na jutri, ampak začnimo že danes – zdaj. Da bodo naše molitve uslišane, se z vero in zaupanjem priporočimo Preblaženi Devici Mariji. Molimo:

   SPOMNI SE, O PREMILA DEVICA MARIJA

   Spomni se, o premila Devica Marija, da še nikdar ni bilo slišati,
   da bi bila ti koga zapustila,
   ki je pod tvoje varstvo pribežal,
   tebe pomoči prosil in se tvoji priprošnji priporočal.
   S tem zaupanjem hitimo k tebi, o devic Devica in Mati,
   k tebi prihajamo in pred teboj zdihujoči grešniki klečimo (stojimo).
   Nikar ne zavrzi, o Mati Besede, naših besed,
   temveč milostno nas poslušaj in usliši. Amen.

   Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!

   • Hvala says:

    Spoštovani g, Miro!

    Na nobeno od postavljenih vprašanj, za katere sem vas prosila za odgovore , mi niste odgovorili. Sem presenečena, če ste izrekli obtožbe, da boste to tudi znali obrazložiti ZAKAJ NE POVESTE KONKRETNO, KAJ VAS MOTI, KAJ JE NAROBE. V KOLIKOR JE VSE PRAV PA PRIČAKUJEM BESEDO -OPROSTI, DA BOMO ISKRENI V SRCU. Ljudi na tem portalu učimo, da morajo biti iskreni, pripravljeni za pogovor in odpuščanje. POTEM JIM BODIMO VZGLED. Papež naročana naj vsak dan uporabimo 3 pomembne besede, KI SO KLJUČNEGA POMENA ZA ZDRAVE ODNOSE V DRUŽBI-TO JE BESEDA PROSIM, HVALA IN OPROSTI.

    ČE VPRAŠAM KONKRETNO, PRIČAKUJEM TUDI KONKRETEN ODGOVOR!

    SICER PA KAKŠNEGA JEZUSA PRIKAZUJETE, PRIKAZUJEMO NA TEM PORTALU? USMILJENEGA ALI NEUSMILJENEGA? JEZUS JE STROGO NAROČIL FAVSTINI KOWALSKI NAJ PIŠE O USMILJENJU DO LJUDI, DO NAJVEČJIH GREŠNIKOV KAR JE MOŽNO NA TEM SVETU.

    Ali se mar Jezus ne bo usmilil NEKOGA, KI NIMA VSEH MOŽNOSTI ZA UDELEŽEVANJE DUHOVNIH VAJ? KAJ MISLITE O TEM VI? ALI NI JEZUS ZARADI SVOJEGA USMILJENJA DO LJUDI DAL SVOJE ŽIVLJENJE?. ZAKAJ BI PA MORALI NEKOGA, KI SE NE MORE UDELEŽEVAT DUHOVNIH VAJ IZLOČATI S SVOJIMI ČLANKI? ZAKAJ?

    JEZUS JE USMILJEN, ZATO BODIMO USMILJENI TUDI MI.

    Veste, bom konkretno povedala, postavite se v kožo vsakega na tem portalu posebej, ker smo vsi različni in imamo različne pozicije na zemlji. Če ga. Kristina ne more in nima dovoljenja izhodov od doma, kolikokrat je povedala to z jokajočim srcem, čutim njeno bolečino in bolečino drugih, KER SEM ČEZ DOLOČENE BOLEČINE TUDI SAMA ŠLA, ALI SE NJE IN NJENE DRUŽINE NE BO USMILIL SAM JEZUS? SAMA SI OSEBNO DOMIŠLJALA, KAJ BOM DELALA, ŠE ENKRAT POVEM, DA BOG KAŽE POT.

    Veste, tisti, ki je kdaj koli izkusil kanček trpljenja v življenju, se bo znal postaviti v kožo ge, Kristine, kakšno trpljenje preživlja, sedaj ji ga pa še mi povzročamo!

    Predstavljajte si g. Miro, da nimate izhodov, da ne morete ničesar storiti, KAJ BI NAJPREJ NAREDILI? JAZ SE NAJPREJ OKLENIM JEZUSA, ON JE REŠITEL, BO ŽE ENKRAT DAL IZHOD IZ STISKE, MAR NE?

    Še enkrat prosim , da napišete Z ISKRENIM SRCEM POPOLN IN JASEN ODGOVOR.

    LEPO SE ZAHVALJUJEM , V SE DOBRO ŽELIM!

    Še pripis ge Kristini!

    Ga. Kristina tako kot sem že povedala povem še enkrat. GLOBOKO ČUTIM VAŠE BOLEČINE, VENDAR SE NE BOJTE, IMAMO USMILJENEGA JEZUSA! TUDI ZA VAS BO NAŠEL REŠITEV!

    JEZUS VAM STOJI OB STRANI, KER NE OBUPATE IN VAS LEPO VODI! NAJ BO TAKO ŠE NAPREJ! VSE DOBRO VAM ŽELIM GA. KRISTINA! PRIŠEL BO DAN REŠITVE!

    • Hvala says:

     G. Miro!

     Kako je mogoče, da še nekaj mesecev nazaj ali pa eno leto nazaj, je bil ta portal namenjen-TUDI DAJANJE UPANJA LJUDEM- NAJ O TEM PIŠEMO, MENE STE OSEBNO PROSILI NAJ PIŠEM?! JEZUS JE NAROČIL: PRIČEVANJA, KAJ JE STORIL JEZUS VSAKEMU OD NAS JE POTREBNO PISATI, KER JE REKEL-VI BOSTE MOJE PRIČE.

     Vse dobro želim!

     • Miro says:

      Spoštovana ga. Hvala,

      Svetujem vam, da skrbno preberete, kaj je bilo doslej na tem portalu z moje strani v resnici zapisano o molitvi, duhovnosti, duhovnem spremljanju, pa tudi o svetovanju …, pa tudi v kakšnem kontekstu je bilo kaj priporočeno. Pridi, Sveti Duh!

      Z vero in zaupanjem skušajte/skušajmo svoje srce odpreti Gospodovemu blagoslovu:

      »GOSPOD NAJ TE BLAGOSLOVI IN TE VARUJE. GOSPOD NAJ DA SIJATI SVOJE OBLIČJE NAD TABO IN NAJ TI BO MILOSTLJIV. GOSPOD NAJ DVIGNE SVOJE OBLIČJE NADTE IN TI PODELI MIR.« (4 Mz 6, 24-26)

      Vse dobro v moči Svetega Duha!

 58. Miro says:

  Kot je bilo že večkrat poudarjeno, je dobro in potrebno, da imamo na duhovne teme, ki jih predstavljamo na tem portalu, čim bolj celovit pogled v luči Božje besede, Cerkve, svetnikov … Ponovno spomnimo na naslednji prispevek.

  IGNACIJANSKA DUHOVNOST JE KATOLIŠKA DUHOVNOST, KI SKOZI ZGODOVINO POMAGA DUHOVNIKOM, REDOVNIKOM IN LAIKOM

  Ta duhovnost temelji na duhovnem izkustvu sv. Ignacija Loyolskega, ki je v 16. stoletju izbojeval duhovni boj za življenje v sodelovanju z Božjo ljubeznijo in svojo metodo povzel v knjižici Duhovnih vaj. Je duhovnost za vsakdanje življenje. Izvira iz prepričanja, da je osebni Bog dejavno navzoč v svetu in vsak trenutek našega življenja osebno skrbi za nas. Je pot za globljo molitev, dobre odločitve, ki jih vodi razločevanje, in za dejavno življenje v služenju bližnjim. Bog je tisti, ki osebno računa name in me nenehno vabi, da postajam njegov sogovornik in odgovoren sodelavec pri tem, kar dela zame in za vsakega človeka.

  Poleg evharistije in osebne molitve je značilno orodje za ignacijansko duhovnost eksamen, ali ljubeč pogled na Božje delovanje v dnevu in na moje sodelovanje z njim.

  Ignacijanska duhovnost je ena najbolj vplivnih in vseobsegajočih duhovnih pogledov našega časa. Je sad bogate zgodovine, v kateri so ji bile dane njene glavne značilnosti:

  1. ZAČELO SE JE Z RANJENIM VITEZOM, KI JE V SVOJI BOLNIŠKI POSTELJI Z ODPRTIMI OČMI SANJAL O SVOJEM BODOČEM ŽIVLJENJU

  To je bil Ignacij Loyolski (1491-1556), Bask, ki je med okrevanjem od strelnih ran postal goreč Kristusov učenec. Skozi več desetletij duhovne poti mu je Bog naklonil veliko vpogledov v duhovno življenje. Po njem je Bog podaril Cerkvi Družbo Jezusovo – jezuite. Postal je izveden pomočnik ljudem na poti poglobitve osebnega odnosa z Bogom. Ignacijanska duhovnost temelji na osebni izkušnji, je praktična in zelo primerna za može in žene, ki želijo živeti s Kristusom sredi vsakdanjih družinskih in poklicnih obveznosti.

  2. “SVET JE POLN BOŽJE SLAVE”

  S tem verzom je jezuit Gerard Manley Hopkins opisal osrednjo značilnost ignacijanske duhovnosti: Bog je na delu v vseh stvareh – v odnosih, kulturi, umetnosti, znanosti, delu in vsem ustvarjenem. Vse stvari na tem svetu so nam dane zato, da bi Boga lažje spoznali in z večjo pripravljenostjo odgovarjali na njegovo ljubečo navzočnost. Zelo poudarja razločevanje Božje navzočnosti sredi dejavnosti običajnega življenja. Bog je nenehno dejaven in nas osebno vabi k vedno globljemu sodelovanju.

  3. TEMELJI NA BOŽJEM KLICU IN NAŠEM ODGOVORU NANJ

  V središču ignacijanske duhovnosti je Bog, ki deluje sedaj. Oblikuje dejavno pozornost na Boga, ki smo mu pripravljeni hitro odgovoriti. On kliče, mi odgovarjamo. Pri tem ritmu duhovnega življenja je še posebej pomembno razločevanje in odločanje. Ignacijeva pravila za razločevanje duhov in pronicljiv pristop k odločanju sta dobro znana po svoji duhovni in psihološki modrosti.

  4. “SRCE IMA SVOJE RAZLOGE, KI JIH RAZUM NE POZNA”

  Ignacij se je spreobrnil, ko je postal sposoben duhovno razumeti in razlagati svoje čustveno življenje. Duhovnost, ki jo je razvil, daje velik poudarek afektivnemu življenju: pri molitvi uporablja predstavo, čustva razločuje in razlaga, goji velike želje in velikodušno sodelovanje z Bogom. Ignacijanska duhovna prenova je bolj osredotočena na srce, kakor pa na razum. Prepričan je, da so naše izbire in odločitve pogosto onkraj zgolj razumskega in pametnega. Smoter ignacijanske duhovnosti je velikodušna in celostna podaritev samega sebe Bogu in njegovemu delovanju.

  5. KONČNO SVOBODNI

  Ignacijanska duhovnost poudarja notranjo svobodo. Če hočemo prav izbrati, si moramo prizadevati za notranjo svobodo od površnih navezanosti in vnaprej oblikovanih mnenj. Ignacij svetuje korenito nenavezanost. Svojih želja ne smemo vezati na svoje zdravje ali bolezen, bogastvo ali uboštvo, uspeh ali neuspeh, dolgo ali kratko življenje. Naš edini cilj je svoboda, da se lahko z vsem srcem odločimo slediti Bogu.

  6. “ZVEČER SE ZAVEDAJ TEGA, KAR JE BOG DELAL ČEZ DAN IN KAKO SI SODELOVAL Z NJIM“

  Ignacij je močno nagnjen k refleksiji in opazovanju notranjega dogajanja. Značilna ignacijanska molitev je dnevni eksamen. V njem gledam, kako je bil Bog čez dan navzoč in dejaven v mojem življenju in kako sem mu odgovarjal. V srcu Duhovnih vaj so tri izzivalna vprašanja: Kaj sem storil za Kristusa? Kaj delam za Kristusa? Kaj bom storil za Kristusa?

  7. PRAKTIČNA DUHOVNOST

  Ignacijanska duhovnost je prilagodljiva. Ni program, ampak način gledanja. Je skupek drž in uvidov, ne pravil ali shem. Voditeljem duhovnih vaj Ignacij najprej svetuje, naj vaje prilagodijo potrebam posameznika. V srcu ignacijanske duhovnosti je globoka ljubezen do človeka. Spoštuje njegovo živo izkustvo in slavi široko različnost Božjega delovanja v svetu. Pozorna je na posameznikove potrebe in spoštuje njihove edinstvene okoliščine in skrbi.

  8. NE DELAJ SAM

  Ignacijanska duhovnost je globoko cerkvena in zelo ceni sodelovanje in timsko delo. Na povezavo med Bogom in človekom gleda kot na prijateljsko vez, ki se tako kot človeški odnosi razvija in raste skozi čas. Sodelovanje je bistven del metode duhovnih vaj: vodi jih voditelj, ki tistemu, ki duhovne vaje opravlja, pomaga razlagati duhovno vsebino njegovega izkustva. Tudi poslanstvo in služenje nista nekaj individualističnega, ampak sta sodelovanje s Kristusom in Cerkvijo (brati in sestrami).

  9. “KONTEMPLATIVNI V DELOVANJU”

  Ignacijansko vzgojeni ljudje so kontemplativni v delovanju. So reflektivne osebe z bogatim notranjim življenjem, globoko vpleteni v Božje delovanje v svetu. Z Bogom se združujejo tako, da sodelujejo pri njegovem delu odrešenja in ozdravljanja sveta. Glavna duhovna drža je dejavna. Vsak po tej poti lahko išče in najde Boga na svojem delovnem mestu, domu, družini in skupnosti.

  10. “MOŽJE IN ŽENE ZA DRUGE”

  Prvi jezuiti so svoje delo opisali kot „pomoč dušam“. Veliki predstojnik jezuitov, p. Pedro Arrupe, je v drugi polovici dvajsetega stoletja to držo poimenoval „možje in žene za druge.“ Oba izraza kažeta na globoko zavzetost za družbeno pravičnost in korenito podarjanje sebe drugim. Srčika služenja je radikalna velikodušnost, za katero sv. Ignacij prosi v svoji dobro znani molitvi:

  „GOSPOD JEZUS, UČLOVEČENA BOŽJA BESEDA, NAUČI ME VELIKODUŠNOSTI. NAUČI ME, DA TI SLUŽIM TAKO, KAKOR TI ZASLUŽIŠ; DA DAJEM, NE DA BI ŠTEL; DA DELAM, NE DA BI ISKAL POČITKA; DA SE BORIM, NE DA BI GLEDAL NA RANE; DA SE IZČRPAM ZATE, NE DA BI ISKAL DRUGO PLAČILO KAKOR ZAVEST, DA SEM IZPOLNIL TVOJO SVETO VOLJO. AMEN.“

  Povzeto po: https://www.moli.si/ignacijanska-duhovnost/

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!
  Sv. Ignacij Loyolski, prosi za nas!

 59. Hvala says:

  ČLOVEKU, KI GA JE BOG IZBRAL ZA ORODJE V SVOJIH ROKAH , BO PREKO TEGA ČLOVEKA IZVAJAL PROCESE, SVOJE DELOVANJE V SVETU, JE KAŽIPOT ČLOVEKU. ELO DOBRO JE OPISANO TO V KNJIGI -MOJE ŽIVLJENJE JE V TVOJIH ROKAH, KNJIGA O PREDANOSTI.

  Ne skrbeti , Bog je Vsemogočni, poglejmo z Njegovimi očmi!

  • Miro says:

   VSAK DAN SE PRIPOROČAJMO SVETEMU DUHU ZA
   RAZLOČEVANJE BOŽJE VOLJE:

   PRIDI, SVETI DUH!

   Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
   vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
   Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
   prenovil boš obličje zemlje.

   Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
   razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
   bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
   vselej radi sprejemali njegove spodbude.
   Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

   O presveta Božja volja, ljubim te nadvse!
   (sv. Angela Merici)

   • Miro says:

    Še dodatno pojasnilo o knjigi:

    MOJE ŽIVLJENJE JE V TVOJIH ROKAH, KNJIGA O PREDANOSTI

    Avtor knjige karmeličan Wilfrid Stinnisen nas na zanimiv način povede po poti predajanja Bogu. Tudi če smo trenutno popolnoma »samooskrbni« in »samozadostni«, se lahko še vedno prepustimo Božjim rokam. Ob prebiranju knjige se človek hitro zave, da nismo mi gospodarji svojega življenja, kraja, družine. Nad nami vedno bdi On, ki je Vsemogočen, Vseprisoten in ki skrbi za celotno naše življenje, pa naj bo še tako drobna malenkost. S postopnim izročanjem Bogu postajamo vedno bolj svobodni, saj vemo, da bo, ob našem sodelovanju, za vse poskrbel On.

    Odlomek iz predstavitve knjige, založba Salve

 60. Miro says:

  KAKO UGOTOVITI, KAJ JE BOŽJA VOLJA? (Aleteia)

  PREPROSTI NASVETI MATERE ANGELICE O TEM, KAKO SLIŠATI BOŽJI KLIC

  Razločevanje Božje volje je lahko zahteven proces. Ni preprosto prepoznati, k čemu nas Bog kliče, in pogosto imamo premalo zaupanja za sprejemanje trdnih odločitev.

  Dobra novica pa je ta, da so se mnogi, ki so pred nami hodili pot vere, podobno spraševali v zvezi z Božjo voljo. Zapustili so nam bogate besede modrosti, ki nam na naši poti lahko pomagajo in nas opogumljajo.

  Več o tem na: https://frontity.si.aleteia.org/2019/03/01/prakticni-nasveti-da-bi-spoznali-kaj-je-bozja-volja/

  MOLIMO: O PRESVETA BOŽJA VOLJA, LJUBIM TE NADVSE (sv. Angela Merici)

 61. Miro says:

  KAKO ODPRAVITI SAMOPOMILOVANJE?

  ČE SE ODREČEMO SAMOPOMILOVANJU, NAJDEMO ŽIVLJENJSKO VESELJE

  “Beseda o križu je namreč tistim, ki so na poti pogubljenja, norost, nam, ki smo na poti rešitve, pa je Božja moč” (1 Kor 1,18). Občutek samopomilovanja načenja našo velikodušnost, škodi naši volji, krha odnose z drugimi.

  ZLO SE ZAČNE KOTITI V SRCU

  Naša notranja dejanja pripravljajo pot našim zunanjim dejanjem: naša notranjost narekuje pravila našemu vedenju. Jezus nas precej neusmiljeno, včasih celo grobo opozarja, da moramo biti pozorni na svoj notranji svet: v človekovem srcu se namreč začne kotiti vsako zlo. Izkušnje to potrjujejo: če nismo previdni, hitro izgubimo nadzor nad svojimi dejanji; vse naše nizkotnosti se porajajo v naših mislih in prav misli moramo neusmiljeno nadzorovati.

  Naše samopomilovanje se mora spoprijeti s stvarnostjo številnih bolnikov, ki se, pribiti na svoj križ, še znajo nasmehniti, potrpeti, opogumljati druge in je zato mogoče, da bodo nekoč ravno oni naša obsodba.

  O pametni vaji proti samopomilovanju, ki je sestavljena iz treh korakov, več na:

  https://si.aleteia.org/2022/01/30/odpravite-samopomilovanje-v-le-treh-korakih/

  • Hvala says:

   Ja, zlo se začne v srcu . Ko sem včasih v preteklosti poslušala razlago pridige v cerkvi , oz Božjo Besedo ki pravi:

   Niste se še do krvi uprli v boju zoper greh. 5 Pozabili ste na spodbudo, ki vam govori kakor sinovom:

   Moj sin, ne zaničuj Gospodove vzgoje
   in ne omaguj, kadar te kara.
   6 Kogar namreč Gospod ljubi, tega vzgaja,
   in tepe vsakega sina, ki ga sprejema (Heb 12, 4-6).

   nisem razumela, kako se upreti do krvi? Vendar življenjske situacije privedejo človeka , da vsako Božjo Besedo vsrka, hoče živeti kot Jezus zapoveduje.

   KAKO TO DOSEČI? KAKO SE UPIRATI GREHU? Vedno je pisanja na dolgo in široko, obrazložitve, ampak potrebno JE KONKRETNO POVEDATI:

   ČE IMAŠ PROBLEM , DA SI V DRUŽBI, KI OPRAVLJA IN OGOVARJA LJUDI, UPRI SE GREHU TAKO, DA ZAPUSTIŠ DRUŽBO IN ODIDEŠ, ČE IMAŠ PROBLEM Z GLEDANJEM PORNOGRAFIJE ZMEČI REVIJE IN OSTALE STVARI VSTRAN, NEKDO JE SVETOVAL NEKOMU DA CELO VRŽE RAČUNALNIK; IN NE VEČ IMETI TEGA GRADIVA NA DOSEGU ROK, KER TE BO PELJALO V GREH, ČE IMAŠ PROBLEM S SAMOPOMILOVANJEM POMISLI NAJPREJ NA JEZUSA KOLIKO JE ZATE PRETRPEL IN NA DRUGE LJUDI, VENDAR TE MISLI JE POTREBNO PRENESTI V SRCE-TO JE NAJTEŽJI DEL V ŽIVLJENJU. KO IMAŠ PROBLEM POŽREŠNOSTI, POJDI STRAN OD HRANE, BOJUJ SE. VENDAR NIKOLI SE NE BOJUJ SAM, VEDNO VSE DELAJ Z JEZUSOM IN MU IZROČAJ.

   ČE IMAŠ PROBLEM, DA BI V CERKVI LISTAL PO MOBITELU, PUSTI GA NEKJE DA GA NE BOŠ VIDEL, BORI SE PROTI SKUŠNJAVI, KI TE ZAPELJUJE, DA BI GA GLEDAL itd….itd….

   Kako se boš sam rešil grehov, zla, ki je na pohodu? KDO TI BO POMAGAL!

   Sam ne moreš ničesar, NAJPREJ POVEJ JEZUSU, DA ŽELIŠ, DA TE OSVOBODI VSAKEGA GREHA, KER SI SUŽENJ GREHA, POTEM PA ODIDI SKUPAJ Z NJIM NA BOJNO POLJE.

   To ni enostavno, samo napisati je enostavno. Kajti kdor se ne upira grehu, zapada globlje. Vse priložnosti in poti, ki vodijo v greh je potrebno ČRTATI. KAKO SE BOŠ BOJEVAL? NAUČITI SE JE POTREBNO BOŽJIH BESED NA PAMET ALI JIH PREBEREŠ IN SE UPRETI DO KRVI. Tudi Jezus se je hudobcu uprl Z BOŽJO BESEDO.

   Tako početje postopno vodi v zmago.

   Vse zmorem v njem, ki mi daje moč (Fil 4.13).

   • Miro says:

    MOLIMO K SVETEMU DUHU ZA RAZLOČEVANJE IN PRAVILNO RAZUMEVANJE OBRAVNAVANE TEME O SAMOPOMILOVANJU. SVETI DUH, PRIDI V MOJE SRCE!

    Sveti Duh,
    pridi v moje srce,
    pritegni ga k sebi s svojo močjo,
    o moj, Bog, in daj mi ljubezen
    s sinovskim strahom.
    Obvaruj me,
    o neizrekljiva ljubezen,
    pred vsako zlo mislijo,
    ogrej me, vžgi v meni
    svojo drago ljubezen
    in vsaka bolečina
    se mi bo zdela lahka.
    Oče, dobri Gospod,
    pomagaj mi
    pri vsem mojem delu.
    Jezus, ljubezen,
    Jezus, ljubezen.
    Amen.

    Molitev sv. Katarine Sienske

 62. Hvala says:

  Res imamo vsi pomanjkljivosti in napake, vendar včasih iz muhe res delamo slona, ukvarjamo se z nepomembnimi stvarmi, bistvo pa izpuščamo.

  Veliko je v današnjem času godrnjanja tudi v Cerkvi, vendar smo vsi ljudje zato smo tudi vsi grešniki. NAD KOM POTEM GODRNJAMO?

  Godrnjanje oz, pripombe, da ni dovolj duhovnikov in tako dalje, vendar neki duhovnik je lepo povedal. BOG DAJE TOLIKO DUHOVNIKOV, KOLIKO JIH LJUDJE POTREBUJEJO IN ZANJE MOLIJO. ČE JIH LJUDJE NE POTREBUJEJO, JIH BOG TUDI NE BO DAL. ON VSE UREJA V SKLADJU IN JE POPOLNOST IN MODROST V CELOTI.

 63. Miro says:

  KAKO SHAJATI Z NEKOM, KI KAR NE PRENEHA GOVORITI?

  Potrebni sta potrpežljivost in prijaznost – ter smisel za humor.

  https://si.aleteia.org/2019/03/07/7-nasvetov-za-lazje-shajanje-z-nekom-ki-kar-ne-preneha-govoriti/

  • Miro says:

   In še ključna misel iz tega prispevka, ki si jo velja zapomniti:

   »VSI IMAMO POMANJKLJIVOSTI IN MORAMO BITI DRUG Z DRUGIM POTRPEŽLJIVI IN LJUBEČI. DA VIDIMO OSEBO, KI JO JE BOG LJUBEČE USTVARIL, MORAMO POGLEDATI ONKRAJ NAPAK.«

 64. Miro says:

  MOJI NAJSTNIKI SE ODVRAČAJO OD VERE – KAJ LAHKO STORIM?

  NAJPREJ ZAUPAJTE V SVOJO VZGOJO IN V VSE, KAR STE JIH DOSLEJ NAUČILI … (Aleteia)

  Starši se včasih prestrašimo, ko opazimo, da se naši otroci v določeni starosti (pogosto v začetku najstniških let) začnejo odvračati od Boga in vere, v kateri so bili vzgojeni. V veliki zaskrbljenosti nas bo morda zamikalo, da bi jih “prisilili” – namesto povabili, kar je dosti bolj učinkovito – k obisku svete maše, udeležbi na duhovnih vajah ali skupni molitvi.

  O tem, kaj lahko starši storimo za vero svojih najstnikov, več na:
  https://si.aleteia.org/2019/06/09/moji-najstniki-se-odvracajo-od-vere-kaj-lahko-storim/

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 65. Miro says:

  RAZOČARANI V MOLITVI? UPOŠTEVAJTE NASVET SV. AVGUŠTINA

  Bog naše molitve včasih usliši tako, kot si želimo, in nas odreši trpljenja, za kar smo v molitvi prosili. Toda to se ne zgodi vedno, zaradi česar smo lahko pozneje razočarani. Sv. Avguštin pojasnjuje, da Bog takšne stvari dopušča z razlogom.

  https://si.aleteia.org/2021/11/21/razocarani-v-molitvi-upostevajte-nasvet-sv-avgustina/

 66. Kristina says:

  Celotna hiša v kateri živim bi potrebovala osvoboditev, jaz veliko blagoslavlja z blagoslovljeno vodo, prižigam blagoslovljeno sveco, tudi molim, kličem Jezusovo Kri naj se izlije na to hišo, kjer ni lepih besed, odnosov, samo fasada navzven, notri pa trohnoba. Možu sem rekla ko sva se poročila da ji šla zase v eno sobo am pak ni želel. To je sedaj preteklost in hvala Bogu za njo. Želim rešiti vsaj svoje otroke, vnuke de že ne morem sebe, prekiniti to negativnost, grde besede, bolezen, vnuka imata pljučnico in pri 5 in 6 letu že pumpice za astmo, pumpice sta imela že koja otroka, jaz, mož, dedek in njegove sestre in brati so bili astmatiki. To so težke in resne razmere.
  SV. Faustina Kowalska prosi za nas

  • Miro says:

   Spoštovana ga. Kristina,

   Hvala za vaše zaupanje pri iskanju ustrezne rešitve po Božji volji v vaši hudi življenjski situaciji. Kot je razvidno iz vaših dosedanjih zapisov in je bilo z moje strani že večkrat jasno poudarjeno, težave, v katerih se nahajate, zelo kličejo po temeljitem duhovnem pogovoru na »štiri oči«, duhovnem spremljanju, strokovni pomoči. V molitvi prosimo Gospoda Jezusa za potrebno luč in moč, da bi se mogli odpreti Njegovi odrešenjski pomoči. Ta se k nam milostno sklanja na ogromno različnih načinov – neposrednih in posrednih. Bog je pri svojih odločitvah in delovanju absolutno svoboden; komur On hoče, kakor On hoče, kjer On hoče, kadar On hoče … Še zlasti nam pomaga po materi Cerkvi, duhovnikih, svetih zakramentih, kot so sv. spoved, sv. evharistija, itd., po duhovnih spremljevalcih. Pomaga nam tudi po zdravnikih, psihoterapevtih …, skratka po ljudeh, ki nam jih na življenjsko pot pošilja Božja previdnost. Na široko odprimo srca za sprejem Gospodovih milosti po naši nebeški Materi Mariji! Molimo:

   SPOMNI SE, O PREMILA DEVICA MARIJA

   Spomni se, o premila Devica Marija, da še nikdar ni bilo slišati,
   da bi bila ti koga zapustila,
   ki je pod tvoje varstvo pribežal,
   tebe pomoči prosil in se tvoji priprošnji priporočal.
   S tem zaupanjem hitimo k tebi, o devic Devica in Mati,
   k tebi prihajamo in pred teboj zdihujoči grešniki klečimo (stojimo).
   Nikar ne zavrzi, o Mati Besede, naših besed,
   temveč milostno nas poslušaj in usliši. Amen.

   Naj vas Sveti Duh razsvetli pri pravilni odločitvi in potrebnih korakih po Božji volji, na mogočno Marijino priprošnjo!

   • Miro says:

    O DUHOVNEM SPREMLJANJU VEČ NA: https://ignacijevdom.si/duhovno-spremljanje/

    MOLIMO: PRIDI, SVETI DUH

    Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
    vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
    Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
    prenovil boš obličje zemlje.

    Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
    razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
    bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
    vselej radi sprejemali njegove spodbude.
    Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

  • Hvala says:

   Spoštovana ga. Kristina!

   Glede na vso situacijo, ki jo imate in na vse povedano že večkrat NAJ POTEGNEM JEDRO, BISTVO, SRČIKO REŠITVE.

   TO JE, DA DOVOLITE GOSPODU, DA VAS ON PREOBLIKUJE, ON VODI, VAM DAJE NASVETE, SKRATKA PREDAJTE SE MU. PUSTITE NAJ NAPRAVI IZ VAS KAR ŽELI, KER POTEM , KO VAS BO ON PRENOVIL-TO POMENI DA SE “BOSTE NA NOVO RODILA” NAREDIL VAM BO NOVO SRCE IN SVOJEGA SVETEGA DUHA VAM BO DAL , POTEM BOSTE ZAČELA GLEDATI Z NJEGOVIMI OČMI, MISLILA BOSTE KOT RAZMIŠLJA JEZUS, GOSPOD BO NAREDIL NOVO STVARITEV IN BOSTE POSTALA LUČ, KI BO SVETILA. TO DELA JEZUS. IN DAL VAM BO REŠITEV ZA SITUACIJO, KI JE PRI VAS DOMA.

   Če se s tem strinjate Gospodu povejte, da želite, DA VAM DA NOVO SRCE IN VDAHNE SVOJEGA SVETEGA DUHA, DA VAS NAREDI POPOLNOMA NA NOVO, IN NAJ VAS POTEGNE IZ STISKE. TO NAREDITE, ČE ŽELITE, POTEM PA POČAKAJTE IN BOSTE VIDELA, KAKO BO JEZUS ZAČEL TO IZVAJATI.

   To je vse, KAR JE BISTVO-JEDRO ZA ŽIVLJENJE NA ZEMLJI IN VEČNO ZVELIČANJE VAM IN VAŠIM IN GOSPODU V VEČNO SLAVO.

   Če se boste odločila, zapišite datum in z velikimi črkami IZJAVO GOSPODU in On BO PRIČEL DELATI, POKAZAL VAM BO SVOJO REŠITEV IN JO TUDI NAPRAVIL.

   SE MORDA BOJITE, SE BOJITE PREDRTEGA USMILJENEGA SRCA IN PREBODENIH ROK? NIKAR SE NE BOJTE.

   Zakaj ne dovolite, da vam da novo življenje? Da vam in vaši družini naredi rešitev, mislite, da je nesposoben, da morate sami iskati, razmišljati, oditi v akcijo! NE, PUSTITE MU, O TEM LAHKO NAPIŠEM SAMA CELO KNJIGO.

   JEZUS BO NAREDIL TAKOLE:

   Dam vam novo srce in novega duha denem v vašo notranjost. Odstranim kamnito srce iz vašega telesa in vam dam meseno srce. 27 Svojega duha denem v vašo notranjost in storim, da se boste ravnali po mojih zakonih, se držali mojih odlokov in jih izpolnjevali.

   PREMISLITE O JEZUSOVI REŠITVI!

   • Miro says:

    Spoštovana ga. Kristina,

    Ponovno predlagam, da veliko molite/molimo k Svetemu Duhu, da bi se v vaši težavni življenjski situaciji pravilno odločili glede potrebnega duhovnega spremljanja – v skladu z Božjo voljo. O tem smo objavili že vrsto odličnih prispevkov, in sicer izpod peres duhovnikov, ki se ukvarjajo s tem področjem. Odločitev je seveda vaša. Bog vas obilno blagoslovi pri premagovanju težav v vaši družini!

    MOLITEV K SVETEMU DUHU

    Pridi v mene, Sveti Duh,
    Duh modrosti:
    podari mi notranje oči in ušesa,
    da me ne bodo vezala
    na materialne stvari,
    ampak vedno iskala duhovno realnost.
    Pridi v mene, Sveti Duh,
    Duh ljubezni: dolivaj vedno več
    prave ljubezni v moje srce.
    Pridi v mene, Sveti Duh,
    Duh resnice: dovoli mi,
    da dosežem spoznanje resnice
    v vsej njeni polnosti.
    Pridi v mene, Sveti Duh,
    živa voda, ki priteka iz gore
    za večno življenje:
    daj mi milost, da pridem k tebi
    občudovat obraz Očeta
    v življenje in radost brez konca.
    Amen.

    (molitev sv. Avguština)

    • Kristina says:

     Hvala za tople besede. Občasno grem k g. Razinger ju a zmeraj nisem v situaciji, ker moram lagat kam grem. Grem pa večkrat v cerkev čez teden da pozdravim Jezusa, ker tudi k maši ne morem vsak dan ker mi vsi prigovarja jo lož, sin, tast, tašča, svakinja, nečakinje, sam pri zupniku si. Ne vejo, razen mož da sem prejela skapulir in ga nosim ponoči in podnevi. Ponoči slabo spim molim Rožni venec Božjega Usmiljenja in ponavljam Slavo, Očetu IN Sinu in svetemu Duhu, kličem svetega Duha da razsvetli moje misli, moje besede in dejanja. Imam priložnost da vsak teden grem na cescenje Resnjega telesa vsaj pol ure da se dotikam Njegovega roba. A neko zlo mi ne dovoli, vsakih toliko časa padem v obup. Klicala sam za molitev za osvoboditev pa so rekli da imajo guzvo, drugič pa da je vroče, verjetno se ni prišel čas.
     SV. Faustina Kowalska prosi za nas

     • Miro says:

      Ga. Kristina, priporočam vam, da si vzamete čas in premišljujete o tehtnih besedah, ki jih je sv. Favstina zapisala v svojem Dnevniku o spovedi in spovednikih (glej št. 112) ter o treh stvareh, namenjene tistemu, ki odločno hrepeni po svetosti in ki želi tudi sadov oziroma koristi od spovedi (glej št. 113).

      http://www.sticna.com/Dnevnik_Svete_Favstine_Kowalske.pdf

      Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!
      Sv. Favstina Kowalska, prosi za nas!

 67. Kristina says:

  Kako prenašati to, da ti tast govori da smo norci, nesposobni, svojim otrokom, mojemu možu, meni snahi za nič nismo nič preskrbeli. In mora biti vse po njegovo. Moj mož čez v 54letu mora ubogat očeta, ki ga celo življenje zmerja in o njem zanicevalno govori. Jaz žena to poslušam. Nočem odgovorjat Jezusa se poklicala naj on sodi. Tudi moj oče je govoril da iz brata ne bo nič in je res danes alkoholik in psihični bolnik. Zmeraj so ga primerjali z mano ker sem se dobro učila on pa je že 1.razred ponavljal. In tudi moj sin se je slabo učil I tudi sama sem govorila da naj se zgleduje po hčerki ki je magistrirala. Sin ima samo poklicno vendar zna delati, ampak odnos z očetom mojim možem ni nikakršen, tako kot že njegov odnos z očetom, samo da si ne dovoli da mož manipulira z jim kot to dela tast, ki manipulira z vsemi, vse kora imeti pid nadzori od nas v hiši sosedov, sorodnikov,..

  To so zelo hude zadeve in biti dober, ostati zvest Bogu v vsem tem ni lahko.
  SV. Jozef prosi za nas

 68. Miro says:

  KAKO PRENAŠATI NAPAKE DRUGIH (Aleteia)

  KRATKI NAPOTKI, KAKO (DOSTOJANSTVENO) PRENAŠATI SLABOSTI BLIŽNJIH

  Za Svetim pismom je Hoja za Kristusom po besedah založnikov ”brez pretiravanja eno izmed najbolj branih religijskih del, kar jih je bilo kdajkoli napisanih”. Knjigo je v 15. stoletju napisal nemški duhovnik Tomaž Kempčan in od prvega izida naprej ”je bila knjiga na voljo v skoraj dva tisoč izdajah in prevodih”.

  Delo je močno vplivalo na življenje številnih svetnikov, kot so sv. Ignacij Lojolski, sv. Terezija Deteta Jezusa in sv. Tomaž More.

  Šest navedkov iz Hoje za Kristusom naj vam pomaga, da boste lažje prenašali napake bližnjih.

  Več o tem na https://si.aleteia.org/2018/03/28/kako-prenasati-napake-drugih/

 69. Miro says:

  KAKO NAJTI NOTRANJI MIR

  POMANJKANJE MIRU IZVIRA IZ POMANJKANJA ZAUPANJA V BOGA

  V Božjem okolju, reviji o duhovnosti sredi življenja, so nanizali nekaj nasvetov, ki nam lahko pomagajo, da bomo kljub težkim časom ostali mirni in z optimizmom zrli v prihodnost.

  https://si.aleteia.org/2021/04/05/6-nasvetov-kako-najti-notranji-mir/

 70. Hvala says:

  TRPLJENJE ZARADI PRAVIČNOSTI

  8 Končno, bodite vsi složni, sočutni, ljubite brate, bodite usmiljeni in ponižni. 9 Ne vračajte hudega za húdo in ne sramotite tistega, ki vas sramoti. Nasprotno, blagoslavljajte, ker ste bili poklicani v to, da bi bili deležni blagoslova (1 Pt 3,8-9).

 71. Hvala says:

  MOLITE , BLAGOSLAVLJAJTE VSE TISTE, KI VAS PREGANJAJO!

  Ja, za svoje sovražnike-tiste, ki vas mogoče ne marajo, mogoče celo preklinjajo, opravljajo, ogovarjajo, se jezijo na vas, mogoče slabo mislijo o vas itd…VRNITEJIM VSE HUDO Z LJUBEZNIJO-NEKAJ MINUT NA DAN MOLITE ZA NJIH IN JIH IZROČAJTE V BOŽJE ROKE, BLAGOSLAVLJAJTE, DA BOSTE TUDI VI BLAGOSLOVLJENI!.

  OPAZILI BOSTE SČASOMA, DA NE ČUTITE VEČ JEZE DO TEH LJUDI, NE, CELO LJUBEZEN SE VAM BO POJAVILA DO NJIH.

  BOG BO NAREDIL, DA BODO VAŠI SOVRAŽNIKI LAHKO VAŠI PRIJATELJI!

  ZAPOMNITE SI JE POTREBNO: BOG JE VELIK, BOG JE VSEMOGOČEN, BOG SPREMINJA SRCA LJUDI IN DAJE NOVEGA DUHA!.

  • Hvala says:

   V DUHU prinesite vse ljudi, ki vas preganjajo in sovražijo pred NEBEŠKEGA OČETA IN MU POVEJTE, DA JIM ODPUŠČATE VSE KAR VAM POVROČAJO, -ODPUŠČAJTE JIM V IMENU JEZUSA, SAJ JE JEZUS TUDI VAM ODPUSTIL IN ODPUŠČA VSE VAŠE GREHE ČE GA PROSITE IN GREHE OBŽALUJETE!.

   • Miro says:

    Najlepša hvala za to molitveno pobudo, na katero smo že večkrat opozorili in bomo s skupnimi močmi tudi v prihodnje. Molimo tudi za vsako obiskovalko in obiskovalca na tej spletni strani. Z molitvijo blagoslavljanja v moči Svetega Duha začnimo že zdaj. V močnem svetopisemskem duhu na vsako našo sestro in brata kličimo z ljubeznijo in usmiljenjem:

    »GOSPOD NAJ TE BLAGOSLOVI IN TE VARUJE.
    GOSPOD NAJ DA SIJATI SVOJE OBLIČJE NAD
    TABO IN NAJ TI BO MILOSTLJIV.GOSPOD NAJ
    DVIGNE SVOJE OBLIČJE NADTE IN TI PODELI
    MIR.« (4 Mz 6, 22-26)

    https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=4+Mz+6%2C+22-26&id13=1&pos=1&set=2&l=sl

    Božje usmiljenje, ki vedno in povsod spremljaš vse ljudi, zaupamo vate!

 72. Miro says:

  SEDEM NASVETOV, KAKO ZAŽIVETI S SVETIM DUHOM

  BREZ SVETEGA DUHA NI RESNIČNEGA ODNOSA Z BOGOM. KAJ LAHKO STORIMO, DA BO OBLIKOVAL IN USMERJAL NAŠE DUHOVNO ŽIVLJENJE?

  https://si.aleteia.org/2021/06/02/7-nasvetov-kako-zaziveti-s-svetim-duhom

  Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni!

 73. Miro says:

  KAKO SE SOOČITI S STRAHOM PRED VNOVIČNO IZGUBO OTROKA PO SPONTANEM SPLAVU (Aleteia)

  Deset nasvetov, na katere se lahko oprete, če preživljate takšno težko obdobje:

  https://si.aleteia.org/2019/06/11/kako-se-soociti-s-strahom-pred-ponovno-izgubo-otroka-po-spontanem-splavu/

 74. Hvala says:

  Primeri nerojenih otrok-zaradi splavov (hotenih ali nehotenih in če je želja starša, da bi bil tak otrok krščen, se lahko o tem pogovorite z duhovnikov in vam bo povedal, kaj boste storili.

 75. Hvala says:

  Spoštovani Milan S!

  Lepo vas pozdravljam! Želim vam podati nekaj mnenj , razmišljanj in GOSPODOVE BESEDE.

  Molitev je osebna. ČE SMO PRI MOLITVI ISKRENI, POTEM JE TO MOLITEV SRCA. MOLITEV JE ISKRENI STIK Z BOGOM , z vsemi čustvi, dvomi, raztresenostmi in pomisleki vred, ki nas navdajajo pri tem!

  VERA V BOGA ni v preračunljivosti, vera je v zaupanju. Zaupanje pa raste prav v nepredvidljivosti, kjer kljub popolni negotovosti rečemo: »Bog, ti veš, ti vse vodiš, hočem te ljubiti, hočem ti služiti.« Ko vse naredimo, lahko rečemo le: »Ubogi hlapci smo, kar smo mogli, smo naredili.« Radi bi vedeli, koliko naj vložimo, da bo zraslo to in ono. JEZUS PA NAS VABI, DA ZASTAVIMO VSE SVOJE ŽIVLJENJE, NAJ GA IZROČIMO NJEMU, ON GA BO VODIL. IMETI POPOLNO ZAUPANJE V BOGA, TUDI ČE NAM GRE VSE NAROBE, ALI PA SMO PRIČAKOVALI REŠITVE PO SVOJI ZAMISLI!

  Dobro bi bilo, da bi skupaj z Jezusom premislili KAJ ŽELITE? Želite darove od Njega in potem živeti naprej, ali želite, da On VODI VAŠE ŽIVLJENJE IN VAM ZAČNE KAZATI SVOJ NAČRT!

  Kakšna je BOŽJA VOLJA GLEDE VAŠEGA ŽIVLJENJA VAM BO JEZUS ODKRIVAL, KO SE GA BOSTE MOČNO OKLENILI, Z NJIM DIHALI , SE POGOVARJALI, GA VPLETALI V VSAKDANJE ŽIVLJENJE V CELOTI.

  Po Svetem Duhu se rodi “NOV ČLOVEK”, Gospod naredi novo srce, ki se strinja z Gospodovim načrtom, upodobi naše srce po svojem srcu in vdihne Svojega Svetega Duha. SVETI DUH NAM V MOLITVI POMAGA PREPOZNAVATI BOŽJO VOLJO.

  Osebno mislim, DA VAM GOSPOD ŽELI NEKAJ POVEDATI, POKAZATI, NEKAJ KAR BOSTE MOGLI SPREMENITI IN UREDITI.

  NAŠ CILJ V ŽIVLJENJU NI REZULTAT, NAŠ CILJ JE POT. TA POT PA JE V IZPOLNJEVANJU BOŽJE VOLJE.

  BOŽJE KRALJESTVO JE NEPREDVIDLJIVO IN JE NA VOLJO VSEM. To pa ni po naši zamisli in volji. Življenje imamo radi pod nadzorom. Radi bi vedeli kaj bo jutri – Jezus pa pravi, za to ne skrbite, dovolj je dnevu lastna teža. Radi bi vedeli, kaj še moramo storiti, da bo vse prav, Jezus pa na pot pošilja učence brez vsega, brez torbe, brez obuvala in brez hrane.

  Bog ni avtomat iz katerega prileti ven izdelek, če damo vanj kovanec. Tudi ni zlata ribica, ki samo izpolnjuje želje.

  BOG JE REKEL, NAJ NAJPREJ IŠČEMO BOŽJE KRALJESTVO IN VSE OSTALO KAR POTREBUJEMO NAM BO NAVRŽENO.

  Iščite najprej Božje kraljestvo in njegovo pravičnost in vse to vam bo navrženo. 34 Ne skrbite za jutri, kajti jutrišnji dan bo skrbel sam zase. Dovolj je dnevu njegovo zlo.«

  Matej 6,33-34

  Božje kraljestvo zahteva od nas POGUM, TVEGANJE, NAPOR. Bog hoče, da se v naporu prekalimo, rastemo v zaupanju in hodimo za njim. On sam bo dajal sadove.

  Božje kraljestvo ni za tiste, ki bi radi koristi samo zase. Božje kraljestvo je za tiste, ki bi radi ustvarjali za vse, nek prostor prostor sprejetosti za vsakega. Kjer je v ospredju lastna korist, ni prostora ne za Boga ne za bližnjega, tam Božje kraljestvo ne more uspevati.

  JEZUS JE REKEL:

  »Prosíte in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo! 8 Kajti vsak, kdor prosi, prejme; in kdor išče, najde; in kdor trka, se mu bo odprlo. 9 Ali pa: kdo med vami bo dal svojemu sinu kamen, če ga bo prosil kruha? 10 Ali mu bo dal kačo, če ga bo prosil za ribo? 11 Če torej vi, ki ste hudobni, znate svojim otrokom dajati dobre darove, koliko bolj bo vaš Oče, ki je v nebesih, dajal dobro tem, ki ga prosijo.« Matej 7,7-11

  Če naredim povzetek: IMATE SVOBODNO VOLJO, ČE ŽELITE SE IZROČITE BOGU, ČE ŠE NISTE TO STORILI IN ON BO VODIL VSE VAŠE POTI, SE VAM RAZODEVAL, VAS UČIL, VAM POMAGAL, SVETOVAL IN DAJAL VSE TISTO , KAR ON VE DA POTREBUJETE!. ZATO JE PA POTREBEN OSEBNI ODNOS Z BOGOM. VI STE USTVARJENI KOT UNIKAT OD BOGA, ZATO SODELUJTE Z NJIM.

  PSALM 25

  4 Svoje poti, Gospod, mi daj spoznati,
  svojih steza me úči.
  5 Vodi me v svoji resnici in me úči,
  saj si ti Bog moje rešitve;
  vate upam ves dan.
  PSALM 91, 14-16

  Ker mi je vdan, ga hočem osvoboditi,
  branil ga bom, ker spoznava moje ime.
  15 Kliče me, pa ga uslišim,
  z njim sem, ko je v stiski,
  rešim ga in mu izkažem čast.
  16 Z dolgostjo dni ga nasitim,
  pokazal mu bom svoje rešenje.

  Bom molila za vas.

  BOG NAJ VAS OBILNO BLAGOSLOVI!

  • Miro says:

   Zahvaljujem se ge. Hvali, ker je daljši prispevek, namenjen g. Milanu S., uvrstila v rubriko Nasvet.

   Ob tem bi g. Milanu, seveda pa tudi drugim, ki jih morda zanima omenjeno duhovno področje, priporočil, da se skušamo poglobiti še v odličen prispevek: OČE NAŠ, KI SI V NEBESIH. Kot je v tem zapisu lepo poudarjeno, nas Jezus z molitvijo OČE NAŠ uči, kako naj se k Bogu obračamo kot k Očetu. To je najodličnejša molitev božjih otrok.

   https://opusdei.org/sl-si/article/tema-40-oce-nas-ki-si-v-nebesih/

   Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 76. Miro says:

  KAKO PREMAGATI STRAH S POMOČJO SVETEGA PISMA?

  Strah pred neuspehom, ranami iz preteklosti, prihodnostjo … Sveto pismo govori o najpogostejših strahovih, hkrati pa v njem najdemo tudi rešitve. Več o tem na:

  https://si.aleteia.org/2021/02/05/premagajte-teh-8-strahov-s-pomocjo-svetega-pisma/

 77. Miro says:

  NASVETI SV. IGNACIJA LOJOLSKEGA, KI VODIJO V MIR IN SREČO

  SV. IGNACIJ JE IZOBLIKOVAL TEMELJNO NAČELO, KI GA SPREMLJATA DVA SKRIVNOSTNA SLOGANA:
  »SVETA BREZBRIŽNOST« IN »MAGIS«

  Naš življenjski ritem je hiter. Skoraj vsako sekundo prejemamo številne dražljaje – zvoke, vonjave, sporočila …
  Več informacij ko imamo, težje se osredotočamo in poglobljeno razmišljamo. Posledično čutimo praznino, kaos.
  Ne občutimo sreče. Poglejmo, kaj svetuje sv. Ignacij Lojolski.

  https://si.aleteia.org/2022/01/20/nasveti-sv-ignacija-lojolskega-ki-vodijo-v-mir-in-sreco/

 78. Miro says:

  KORISTNI NASVETI, KAKO SVOJE ŽIVLJENJE USMERITI NAZAJ NA PRAVO POT

  https://si.aleteia.org/2022/05/29/preprosta-zdravila-za-zdravljenje-osmih-bolezni-nasega-duha/

  Božje usmiljenje, v spreobrnjenju grešnikov, zaupamo vate!

 79. Miro says:

  KAKO SE ZGLEDOVATI PO KRISTUSOVI MATERI?

  Ko naše oko preplavi sončna svetloba, se zjasni. V Marijinih očeh je tako prebivala božja luč, ki je prečistila njenega duha, oplemenitila njene misli, razsvetlila njen um. Brezmadežna se lahko primerja z velikim očesom, ki sije, prežeta z božjo lučjo, ker v njej biva božji Sin.

  To je velika življenjska skrivnost: videti svet skozi Marijine oči. Svoj odnos do Gospe bi morali očistiti pobožnosti in sentimentalnosti ter namesto tega do nje povečati našo osebno ljubezen. Od nje se učimo vere preprostih ljudi in pokorščine junakov.

  https://si.aleteia.org/2022/04/24/5-nasvetov-kako-posnemati-marijo

  Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!

 80. Miro says:

  PREMAGAJTE NEZADOVOLJSTVO S TEMI ŠTIRIMI NASVETI (Aleteia)

  ČE SE BOGU NE IZROČIMO POPOLNOMA, SE BOMO VEDNO PRITOŽEVALI IN SANJALI O TEM, DA BI IMELI VEČ

  O tem, kako se spoprijeti z nezadovoljstvom, več na:
  https://si.aleteia.org/2022/04/16/premagajte-nezadovoljstvo-s-temi-stirimi-nasveti/

  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

 81. Miro says:

  KAKO PO NASVETU SV. ANTONA PUŠČAVNIKA ZAČETI IN KONČATI DAN

  Sv. Anton je svojim menihom naročil, naj nikoli ne pozabijo na večnost, naj vsako jutro premišljujejo, da morda ne bodo preživeli do večera, in vsak večer, da morda ne bodi uzrli jutra; ter da naj vsako dejanje opravljajo tako, kot bi bila to zadnja stvar v njihovem življenju, z vso gorečnostjo svoje duše, da bi ugajali Bogu.

  Morda je to malce puščobna misel, toda v človeku gotovo ustvari dosti močnejši občutek, kako je krepostno življenje nujno potrebno.

  https://si.aleteia.org/2020/01/21/kako-po-nasvetu-sv-antona-puscavnika-zaceti-in-koncati-dan/

  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

 82. Miro says:

  VSAK DAN SE PRIPOROČAJMO SVETEMU DUHU!

  Najlepša hvala za vse nasvete, objavljene v tej rubriki. So vsega upoštevanja vredni, ni kaj. Pri prizadevanju, da bi se z Božjo
  pomočjo prebili iz neke življenjske stiske in splezali na »zeleno vejo« imajo vsekakor odločilno prednost in vlogo Božja beseda, redna molitev, sveta maša, spoved, pokora, duhovna in telesna dela usmiljenja, itn. Ob tem pa smo ponovno dolžni opozoriti, da je v hudih življenjskih stiskah (odvisno od primera do primera) treba poiskati tudi ustrezno pomoč, bodisi duhovnika (duhovni razgovor, duhovno spremljanje), bodisi psihoterapevta, zdravnika ali drugih ljudi, pristojnih za reševanje določenih problemov. Kot smo že pisali, nas Bog lahko ozdravlja, odrešuje neposredno, če je takšna Njegova volja, ali pa posredno, velikokrat prav po drugih ljudeh. Vse je v bistvu neizmeren Gospodov dar, Božja milost!

  Ponovno se priporočimo Svetemu Duhu, naj nam pomaga spoznati, kaj je za nas Božja volja v nekem konkretnem življenjskem položaju, da se bomo pravilno odločali in sodelovali z Njegovo milostjo!

  Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
  vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
  Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
  prenovil boš obličje zemlje.

  Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
  razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
  bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
  vselej radi sprejemali njegove spodbude.
  Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

  Božje usmiljenje, upanje tistim, ki obupavajo, zaupamo vate!

 83. Miro says:

  Drage sestre in bratje v Jezusu,

  Da bi lahko v hudih življenjskih preizkušnjah in stiskah, pa tudi sicer, ko nam gre v življenju dobro, tesno sodelovali z našim ODREŠENIKOM JEZUSOM KRISTUSOM in se prepuščali Njegovemu vodstvu, je izjemnega pomena redna SVETA SPOVED. To je izjemno čudovit studenec neizmernega Božjega usmiljenja, pri katerem se srečujemo z Gospodom Jezusom. Ta studenec Božjega usmiljenja, pa tudi drugi zdravilni in odrešenjski studenci Božjega usmiljenja – zakramenti (krst, birma, sveta evharistija, itn.), se v našem krščanskem življenju ne morejo prav z ničemer nadomestiti. Če želite, si lahko o spovedi, spovedniku, duhovnem vodstvu … več preberete v Dnevniku sv. Favstine Kowalske. Molimo: Pridi, Sveti Duh …

  Predlagam, da se skrbno poglobite v odlomke, ki so zapisani pod številkami: 145, 331, 362, 494, 531, 645, 894, 895, 933, 1260, 1308, 1374, 1448, 1499, 1561, 1602, 1725 in 1784.

  http://www.sticna.com/Dnevnik_Svete_Favstine_Kowalske.pdf

  Božje usmiljenje, navzoče v postavitvi in delitvi svetih zakramentov, zaupamo vate!
  Božje usmiljenje, studenec bolnim in trpečim, zaupamo vate!
  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

  • Hvala says:

   Ja, potrebno JE ODITI NA POT SPREOBRNENJA. TO JE V KNJIGI Princa Dereka lepo opisano- KORAKI, KI JIH JE POTREBNO NAREDITI, DA SE Z JEZUSOVO KRVJO IN ČLOVEŠKIM TRUDOM IN SODELOVANJEM RAZKLENE PREKLETSTVO, ODPOVED VSAKEMU ZLU.

   Glejte mogoče še zdaj nekateri ljudje ne verjamejo, da UJETOST NEKE DRUŽINE, KI JE OSTALA V TAKEM STANJU VEČ RODOV, je lahko zaradi greha prednika ali več prednikov in ta njihov greh izzval -PREKLETSTVO ALI PREKLETSTVA , KI SO ZAPISANA V SVETEM PISMU. Hudobni duh po družinskem deblu napade potomce. ZATO JE TAKO POMEMBNO, DA REDNO hodimo k spovedi in prejemamo JEZUSOVA ZDRAVILA. GREHI PREDNIKOV, KI SO PO SODBI IZZVALI PREKLETSTVO, TER GREHI POTOMCEV SKUPAJ PREDSTAVLJAJO TEŽKO UJETOST, KI JO VZTRAJNI LJUDJE SKUPAJ Z GOSPODOM RAZREŠIJO TUKAJ NA SVETU.

   ZMAGA JE GOSPODOVA.

   O tem sem večkrat govorila , vendar pride čas, ki je določen od Gospoda za razumevanje teh stvari, za rešitev in vztrajanje
   ter upanje in veselje, DA JE GOSPOD MOČNEJŠI OD VSAKEGA PREKLETSTVA, SAJ JE NA KRIŽU PREVZEL NASE PREKLETSTVO, DA BI MI PREJELI BLAGOSLOVE.

   Resnica je, da nekateri ljudje SPOZNAJO, DA JE NEKAJ GLOBOKO NAROBE V NJIHOVIH ŽIVLJENJIH, SE TUDI SPRAŠUJEJO KAJ IN ZAKAJ, NEKATERI SE NE PODAJO NA POT REŠITVE SKUPAJ Z JEZUSOM.

   VENDAR IMAMO POMOČ JEZUSA , KI S SVETIM DUHOM PELJE ČLOVEKA DO OSVOBODITVE.

   Ujetost, zlo, prekletstva-samo se ne bo rešilo. ZATO POUDARJAM, DA JE POTREBNO VSE NAREDITI KAR KOLI JEZUS POREČE, POTREBNO JE SPREJETI NJEGOVO ZDRAVLJNJE, OSVOBAJANJE, POTREBNO JE RES VZTRAJATI NA POTI DO REŠITVE.

   On ima izdelan načrt, pa tudi čas, pot , skratka vse, da bo ljudi IZPELJAL IZ “JEČE UJETNIŠTVA”. PREPREKE NE DOVOLJUJEJO, DA BI POSAMEZNIK ALI DRUŽINA ZAŽIVELA.

   • Miro says:

    Res je, zato pa je potrebno še in še moliti … Začnimo že zdaj:

    GOSPOD, V OBILJU SVOJE DOBROTE ME USLIŠI

    »Jaz pa svojo molitev naslavljam nate, o Gospod,
    v času dobrohotnosti, o Bog.
    V obilju svoje dobrote me usliši,
    v zvestobi svoje rešitve!
    Reši me iz blata, da se ne pogreznem,
    naj se rešim svojih sovražnikov
    in iz globočin vodovja!
    Naj me ne odplavi tok vode,
    naj me ne pogoltne globina,
    naj vodnjak ne zapre svojega žrela nad mano!
    Usliši me, Gospod, zakaj tvoja dobrota je obilna,
    po svojem velikem usmiljenju se obrni k meni!
    Ne skrivaj svojega obličja pred svojim služabnikom,
    zakaj tesno mi je, hitro me usliši!
    Približaj se moji duši, odkupi jo,
    zaradi mojih sovražnikov me reši!«
    (Ps 69,14-19)

    https://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Ps+69%2C14-19&id13=1&pos=0&set=2&l=sl

    Božje usmiljenje, upanje tistim, ki obupavajo, zaupamo vate!

    • Miro says:

     Za pomoč se v življenjskih stiskah vsak dan priporočajmo Preblaženi Devici Mariji. Po Mariji k Jezusu!

     POD TVOJE VARSTVO PRIBEŽIMO

     Pod tvoje varstvo pribežimo,
     o sveta božja Porodnica,
     ne zavrzi naših prošenj
     v naših potrebah,
     temveč reši nas
     vselej vseh nevarnosti,
     o častitljiva in blagoslovljena Devica,
     naša gospa, naša srednica,
     naša besednica!
     S svojim Sinom nas spravi,
     svojemu Sinu nas priporoči,
     svojemu Sinu nas izroči!

     Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!

 84. Miro says:

  KDO JE MARIJA, KI RAZVEZUJE VOZLE

  VOZLE ALI PREPREKE V ŽIVLJENJU SREČA VSAKDO, IN TO NA RAZLIČNIH PODROČJIH.
  PROŠNJA K MARIJI NAM JIH LAHKO POMAGA RAZVOZLATI.

  https://si.aleteia.org/2021/05/14/kdo-je-marija-ki-razvezuje-vozle/

  Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!

 85. Hvala says:

  https://vladavinakraljestva.si/derek-prince-blagoslov-ali-prekletstvo-sami-lahko-izberete-razsirjena-izdaja/

  Priloženo lahko preberete mnenja bralcev, pričevanje o knjigi- Blagoslov ali prekletstvo, sami lahko izberete, napisana je tudi na PODLAGI 5. Mojzesove knjige.

  V knjigi so OPISANI TUDI KORAKI, KI SO POTREBNI NA POTI RAZREŠITVE IN IZHODA IZ PREKLETSTVA, DA ČLOVEK LAHKO PREJME BLAGOSLOVE.

  NA TEJ POTI IZHODA IZ PREKLETSTVA V BLAGOSLOVE JEZUS KAŽE OVIRE, KI PREPREČUJEJO BLAGOSLOVE, UJETOST, V KATERO JE ČLOVEK PRIKLENJEN, BO JEZUS RAZKLENIL IN VEZI POTRGAL, ZATO JE TAKO POMEMBNO SODELOVANJE ČLOVEKA. TREBA JE ODITI NA POT SPREOBNJENJA.

  Svetovala bi , DA MOLITE ( tudi vsi ostali) DEVETDNEVNICO-MARIJA, KI RAZVEZUJE VOZLE-MARIJA JE TISTA, KI RAZVEZUJE VOZLE ZLA, SAJ JE KAČI STRLA GLAVO; V KNJIŽICI JE ZA VSAK DAN OPISAN VOZELJ, KI GA NAŠA MATI LAHKO RAZVEŽE.

  Treba je odriniti na globoko , kot je JEZUS svetoval svojim učencem in tudi nam, če Ga želimo poslušati. TREBA JE NAREDITI KORAKE K TEMU, ZATO PA JE POTREBEN TUDI OSEBNI ODNOS!

 86. Hvala says:

  Spoštovana ga. Kristina!

  Zlo, prekletstva se ne bodo rešila sama od sebe, zlu se je potrebno tudi odpovedati. Priložila vam bom članek , ki ga je napisal o tem svetovni publicist-Prince Derek. Napisal je zelo dobro, ker je sam imel v družini problem-prekletstvo.

  GLEJTE, JEZUS VIDI VAŠ VELIKI PROBLEM, ZATO VAS NAGOVARJA-IZZIVA, DA SE SPOPRIMETE S TEM IN DA BOSTE NEKOČ VI IN VAŠI POTOMCI IN PREDNIKI, ČEPRAV SO MRTVI ZAŽIVELI.

  GLEJTE, KAJ JE POTREBNO STORITI? JEZUS VE, DA NIMATE DOLOČENIH MOŽNOSTI, POZNA VAS IN VAŠE ČLANE DO POTANKOSTI.

  Zato ima za vas tudi POT, KI JO MORATE PREHODITI, ČE ŽELITE VSE TO REŠITI S SVETIM DUHOM. On vam bo kazal pot, On vas bo pripeljal do cilja. VSAKA POT JE UNIKATNA, KER JE VSAK ČLOVEK UNIKAT.

  To je napisal že fant Carlo Acutis, ker je dobil spoznanje od Boga.

  Svetovala bi vam takole: JEZUSA REDNO PROSITE, KAJ MORATE VI STORITI, KAJ ON ŽELI, DA VI STORITE! NAJ VAM ON POKAŽE POT-IZHOD IZ TEH STISK IN ZLA.

  ČE NE MORETE IN NIMATE ČASA , MORATE NAJTI PROSTOR ZA BOGA, KI JE NA PRVEM MESTU. Redno vsak dan Ga prosite, da vam pokaže, kaj storiti! TO VAM BO POKAZAL, KER JE ZVEST IN PRAVIČEN IN ŽELI REŠITEV. POKAZAL VAM BO LAHKO DIREKTNO SAM, BOSTE ČUTILA KAJ NAREDITI ALI PA PREKO LJUDI.

  Sama sem vztrajala več let, ker sem želela vedeti kaj naj storim v svoji situaciji. IN GOSPOD MI JE POKAZAL. ZATO VEDNO PONAVLJAM, NE DELAJTE NIČESAR PREJ, DOKLER GOSPOD NE POKAŽE, DA JE ČAS. BODITE BREZ SKRBI, SAJ NI KAKOR ČLOVEK! TUDI SE NE BOJTE, DA BI KAJ POZABIL, ALI MISLITE, DA BO JEZUS, KI JE LJUBEZEN ZAVAJAL ČLOVEKA?

  Ko bo čas po Njegovo, bo razkril. ZATO PA PONAVLJAM , KAKO POMEMBEN JE OSEBNI ODNOS Z JEZUSOM. JEZUS JE ŽIV! ČE SE POGOVARJAMO, RAZPRAVLJAMO IN RAZMIŠLJAMO Z LJUDMI, KOLIKOR BOLJ BI MOGLI SODELOVATI Z JEZUSOM.

  VSE PREMALO JE POUDARKA NA OSEBNEM ODNOSU Z GOSPODOM. TO JE OSNOVA ZA VSAKEGA POSAMEZNIKA, ZA NJEGO POT, ZA NJEGOVO ŽIVLJENJE NA ZEMLJI! TO BI MORALI IMETI VSAK DAN PRED OČMI.

  ZA VSAKEGA ČLOVEKA IMA BOG PRIPRAVLJENO REŠITEV!

  Jezus vas je izbral, da boste v vaši družini vi luč, da bo preko vas reševal tudi ostale člane. ZATO MORATE TESNO Z NJIM SODELOVATI. TAKO JE, OSEBNI ODNOS GOJITI IN SE PREPUŠČATI VODSTVU GOSPODA! SAJ JE SPOSOBEN , KER JE BOG, NIČ SE NE BOJTE!

  https://derekprince.ekaris.net/simptomi_prekletstva.html

  • KRISTINA says:

   Gospa Hvala,to noč sem se skoraj celo noč tako kot Jakob obračala h Gospodu da ga ne bom spustila, dokler me ne blagoslovi in mu govorila naj me prevzame, naj mi pokaže da je resničen. V veliki zagati sem in smo , pogovarjam se z Gospodom, preko molitve, preko zahvaljevanja, preko svete maše, češčenja. nevem, če se je tudi vam to dogajalo, ampak ko se odločim, da bom neke stvari iz hiše dala ven, se mi vse podre pod zemljo, naenkrat nastane puščava, ker so verjetno te stvari -obleka, igrače, okraski, …. zlo, ki noče da bi ga po 50 letih kdo vrgel iz hiše. In da veste, da me določene stvari kar silijo, da jih dam iz hiše in ravno zdej sem dva dni kar veliko tega iz podstrešja dala na smetišče in kakor da sem nekoga razdražila, že tako je bilo vse narušeno, sedaj pa se ruši. Pri nas v hiši vam je ogromno tega od bioenergetikov, mogoče tudi od ljudi, ki nimajo dober odnos z nami. saj tudi moj tast, ni nobene stvari v življenju dokončal, čeprav je hišo delal pred 50 leti , pa smo menjali streho, pa še zmeraj ni hiša notri v pritličju dokončana, pa tudi veni, ampak on ne dovoli drugim, da bi delali po svoje, ker je samo on in daleč nikogar. In okrog hiše nemoremo nikakor pospravit že 30 let jim pospravljam pa ne morem pospravit, molim za to hišo, za vse ljudi, ki so pomagali pri izgradnji, ki so pršli v hišo. Ko začutim, da ni pravega duha v hiši jo blagoslavljam. Izročam Bogu vse , saj On ve kako in kaj.Prej sem se obračala na človeško pomoč ampak je nisem našla , sedaj se obračam na Boga in čakam da pride tudi zame blagoslov
   Dnevno sem v stiku s sestro Svjetlano Rezo, ki moli za nas in z nami, preko njene “molitvine stranice”
   hvala
   sv.Faustina Kowalski prosi za nas

   • Hvala says:

    Odgovor – Pod rubriko nasveti:

    • Hvala says:

     Vidite ga. Kristina, sedaj sem opazila, da smo že v koloni NASVETI.

     Ja, ga. Kristina, hodite redno k spovedi in ostale zakramente prejemajte. Glejte, Gospod vse vidi. Mislim, da bo šele prišel čas, ko vam bo Jezus pokazal kaj storiti. DOGODKI, LJUDJE MORAJO DOZORETI, ZATO JE ČAS MOLITVE. LAHKO TRAJA RES DOLGO, TUDI VEČ LET. PRI TEM NE SMETE OBUPATI, JEZUS IMA VSE POD KONTROLO.

     Njemu izročajte vso to UJETOST, itd…

     Glejte tudi Prince Derek je imel doma “zmaja” figuro, ki jo je prejel od prednika. Sam Jezus ga je opozoril in vprašal kaj pomeni zmaj v Svetem pismu. Opozoril ga je DA JE POTREBNO TO ODSTRANITI in vendar ga je imel še nekaj časa. VESTE, TO JE ZELO TEŽKO STANJE, DA ČLOVEK PREIDE Z GOSPODOM IZ TEGA STANJA, MORA RES VZTRAJATI IN SE POPOLNOMA OKLENITI BOGA.

     JEZUS JE REKEL- DVEMA GOSPODARJEMA NE MOREMO SLUŽITI. Res je, pri vas imate ogromno stvari po vašem opisu, ki bi jih bilo potrebno sežgati. Gospod pripravlja teren in kaj bo storil, kaj bo naredil. VI MORATE MOLITI IN ODITI NA POT SPREOBRNENJA, KI JE NAPISANA V KNJIGI-BLAGOSLOV ALI PREKLETSTVO, SAMI LAHKO IZBERETE.

     Veste, tudi če bi vi vse te predmete zla pospravili, lahko nekje ostane samo delček predmeta, KI NI DOVOLJEN. IN TA DELČEK BO ODKRIL GOSPOD. ZATO SE POPOLNOMA ZANESITE NA NJEGA.

     Tudi Karizmatik Dražen Bušić piše, kako zaradi prekletstva nekateri pari niso mogli imeti otok.
     Na podstrešju neke družine so našli knjigo in so zažgali dokler ni vse zgorelo.

     Kmalu zatem je žena zanosila, prej so pa dolga leta iskali, molili, prosili, hodili za Gospodom in Bog je dal rešitev. VIDITE TAKO GOSPOD REŠUJE , NIČ NE SKRBITE.

     Dobro pri vas je, DA JE ODKRITO KAJ JE NAROBE, KER PA JE SAMO SVETI DUH DIAGNOSTIK, KI POVE, POKAŽE STANJE , IZVOR OVIR, GA PROSITE ZA ODKRITJE.

     Dražen Bušić je povedal, kako mu je Sveti Duh prišepnil na molitvi za nekoga številko, ki najprej ni vedel kaj pomeni. Ta številka je pomenila rod, koliko rodov za nazaj je bilo nekaj hudo narobe. In za te prednike je potrebno moliti in delati pokoro.

     Ga. Kristina, če želite, DA BO VAŠA DRUŽINA REŠENA UJETOSTI, PREPUSTITE SE GOSPODU, POSLUŠAJTE GA IN ZAUPNO MOLITE IN ČAKAJTE KAJ VAM BO NAROČIL DA NAPRAVITE IN PUSTITE, DA Z VAŠO POMOČJO TO RAZREŠI.

     • KRISTINA says:

      Hvala za vse besede, z Gospodom se pogovarjam kot z človekom, pojem si Presveto Srce Božje, Marija pomagaj nam ti, tako kot mi pride, čeprav bi včasih v taki situaciji znorela, hvaležna sem Bogu da deluje v meni, da zadržuje moje izpade, ki pa včasih vseeno so, hvala mu čast in slava.
      Hvala tudi vsem, ki so res odprti Božji besedi, ki so dopustili, da je Bog njihovo glavno vodilo.
      sv.Faustina Kowalski prosi za nas

   • Hvala says:

    Ga. KRISTINA!

    SAMO ZAUPAJTE JEZUSU, VSE BO NEKOČ DOBRO, ON IMA REŠITEV!

 87. Miro says:

  PREPROST NASVET SVETE MATERE TEREZIJE, KAKO OHRANJATI PRAVO LJUBEZEN

  Če kdo, potem je mati Terezija vedela, kaj je prava, vztrajna ljubezen, ki se razdaja do konca. Toda, ali to pomeni, da moramo za to, da bomo postali svetniki, delati tako velike reči, kot jih je ona? Nas mora po naših dobrih delih poznati ves svet?

  Svetnica daje jasen odgovor, ki ga najdemo v knjigi z njenimi mislimi Sadovi ljubezni:

  Ne domišljajte si, da mora biti ljubezen, če naj bo prava, nekaj izrednega. Ne, kar potrebujemo pri svoji ljubezni, je njena trajnost do nekoga, ki ga ljubimo. Poglejte, kako gori luč – stalno potrebuje majhne kapljice olja. Če ni več teh kapljic v svetilki, luči ne bo in Ženin ima pravico reči: “Ne poznam vas.”

  https://si.aleteia.org/2021/02/07/preprost-nasvet-svete-matere-terezije-kako-ohranjati-pravo-ljubezen/

  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

  • KRISTINA says:

   Gospod Miro hvala vam za misli Matere Terezije, ta ženička-svetnica me popelje v moje otroštvo, ko sem si jo kot otrok izbrala za svoj vzor. Čeprav se moje sanje otroka, da bi šla v misijone niso uresničile, je Ona še vedno zame velik vzor in njene besede, njeno majhno sključeno telo je zame slika mojega otroštva.
   hvala
   sv. Mati Terezija prosi za nas

   • Miro says:

    Spoštovana ga. Kristina,

    Veseli me, ker vas nagovarjajo besede sv. Matere Terezije. Njene besede utelešajo veselo novico našega Odrešenika Jezusa Kristusa. Molim, naj Gospod Jezus obilno blagoslovi vas in vašo družino in vam podeli globok mir “sredi razburkanih valov”. Ne nazadnje tudi s pomočjo milosti, ki jih tako vam kot nam deli po duhovnikih in drugih ljudeh! Gospod želi, da drug drugemu pomagamo! Ko vam pišem te vrstice, vam to pišem s pomočjo Božje milosti, saj sam s svojimi močmi ne bi mogel nič zapisati – niti črke A! “Kaj imaš, česar bi ne prejel? Če pa si prejel, kaj bi se ponašal, kakor bi ne prejel?” (1 Kor 4,7)

    Ob tem vam še priporočam, da prisluhnete izjemno spodbudnim besedam p. Christiana Gostečnika.

    https://www.youtube.com/watch?v=Tztilst4iFU

    Bog vas obilno blagoslovi z novim gledanjem v luči Svetega Duha!

 88. Miro says:

  TRI DUHOVNE LEKCIJE BLAŽENE CHIARA LUCE BADANO, KI VAM BODO POMAGALE PREMAGOVATI ŽIVLJENJSKE PREIZKUŠNJE:

  1. Pripravite se na krize
  2. Sprejmite trpljenje
  3. Prejmite moč odnosa z Jezusom

  O Chiarinih duhovnih lekcijah več na:
  https://si.aleteia.org/2021/12/10/3-lekcije-blazene-chiare-luce-za-premagovanje-zivljenjskih-preizkusenj/

  Božje usmiljenje, ki izviraš iz Presvetega Srca Jezusovega, zaupamo vate!

  • Miro says:

   VELIKO MOLIMO ZA LUČ IN MOČ, DA BI SE V VSEH ŽIVLJENJSKIH SITUACIJAH,
   ŠE ZLASTI V NAJBOLJ KRITIČNIH, Z ZAUPANJEM IZROČILI NAŠEMU ODREŠENIKU
   JEZUSU. ON NAS ZANESLJIVO ODREŠUJE TUDI SREDI NAJHUJŠIH ŽIVLJENJSKIH
   PREIZKUŠENJ IN STISK!

   MOLITEV PREDAJE BOGU

   https://operando.org/molitev-predaje-bogu/

   Gospod Jezus Kristus, Božji Sin, vse izročam v Tvoje presvete in usmiljene roke. Zgodi se
   tvoja presveta Božja volja, zdaj in vekomaj. Amen.

 89. Miro says:

  ZAKONSKI PREPIRI ZARADI UTRUJENOSTI: JEZUS IMA DOBER NASVET

  Utrujenost je eden od pogostih vzrokov za prepir v zakonu. Vendar se je prepirom mogoče izogniti, če sprejmemo nekaj previdnostnih ukrepov … Jezus svojim utrujenim učencem pokaže … O tem več na:

  https://si.aleteia.org/2020/09/30/zakonski-prepiri-zaradi-utrujenosti-jezus-ima-dober-nasvet/

 90. Hvala says:

  BOG JE REKEL:

  8 Modril te bom in te učil
  na poti, po kateri moraš hoditi,
  svetoval bom, moje oko je nad tabo (Ps 32,8)
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Bog poučuje človeka, Mu svetuje, če to dovoli. Zato naj bi ljudem svetovali kakor uči BOŽJA BESEDA. Zato se ne bojmo, da Bog kaj pozabi, ne svetuje, ne pokaže, ne usmerja. To je velika človeška slabost, hudobec izkorišča našo slabost sebi v korist.

  GREŠNI ČLOVEK, KI JE PRIŠEL PRED ČLOVEKA BREZ OLEPŠAVANJA TAK KOT JE, SE MORA PREPUSTITI BOGU, DA GA OČISTI, PELJE PO POTI ZA KATERO VE BOG DA JE ZA POSAMEZNIKA PRAVA. PROSITI JE POTREBNO SVETEGA DUHA ZA VODSTVO, NE PA SI DOMIŠLJATI PO SVOJJEM ČLOVEŠKEM RAZUMU KAJ BOMO NAREDILI.

  Tudi iz svoje izkušnje vem, da človek včasih ne zna niti prositi Boga, niti vprašati za določeno zadevo, kaj si bo potem domišljal po svoji človeški modrosti, kaj mora narediti.

  Če peljete avtomobil k mehaniku, ker se vam zdi, da je nekaj narobe, vam ga mehanik pogleda in svetuje. Če boste poslušali mehanika, vam ga bo popravil. Če pa boste rekli, ne to ni dobro, tako in tako hočem, potem uveljavljate svojo voljo, čeprav ne veste ničesar določenega.

  Vseskozi ponavljam, da mi ljudje ne moremo UČITI IN KAZATI BOGU KAJ NAJ NAREDI IN KDAJ, KAM NAJ GREMO , NE SMEMO PO SVOJEM RAZMIŠLJANJU ISKATI REŠITVE IZ STISKE, ČE ŽELIMO, DA BOG REŠI STISKO!

  GOSPOD IMA ZA VSAKEGA ČLOVEKA DOLOČENO POT, NAČRT, LAHKO GA ČLOVEKU ODKRIVA, ČE MU TO DOVOLI IN DELA TAKO KOT BOG SVETUJE!

  • Miro says:

   Da bomo lahko sprejemali in spolnjevali Božjo voljo, se v vseh življenjskih situacijah vedno priporočajmo Svetemu Duhu. Brez Njega ne moremo nič storiti. Molite, molite, molite … nam naroča Preblažena Devica Marija!

   PRIDI, SVETI DUH

   Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih
   vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
   Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in
   prenovil boš obličje zemlje.

   Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas
   razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da
   bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in
   vselej radi sprejemali njegove spodbude.
   Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

   Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!

 91. Hvala says:

  Človek se ne spreobrne zaradi besed, ampak zaradi Ljubezni

  Če misliš, da se mora nekdo še posebno spreobrniti, potem ga ljubi s še večjo ljubeznijo. Če mu želiš povedati, kako veliko dostojanstvo ima kot Božji otrok, potem ga spoštuj. Če bi mu rad govoril o usmiljenem Bogu, bodi z njim usmiljen in prizanesljiv. Če bi ga rad spodbudil, da se vrne k Očetu, ki mu odpušča, potem mu odpuščaj najprej ti sam. Najtežje bo sprejel sporočilo o Bogu nekdo, ki v svoji okolici ni izkusil ljubezni. Če mu želiš približati Boga, potem ga ljubi. Bog je ljubezen.

  https://operando.org/clovek-se-ne-spreobrne-zaradi-besed-ampak-zaradi-ljubezni/

 92. Miro says:

  VAS MORDA V MOLITVI MUČI DUHOVNA SUŠA?

  Če izkušate duhovno sušo v molitvi, preberite nasvet sv. Frančiška Saleškega, kako to najlažje prestati. Nikar ne obupajte, kajti Jezus vas kliče bližje sebi in vas spodbuja, da se odrečete “občutkom” v molitvi ter svojo ljubezen do Njega izkažete v slehernih okoliščinah.

  Nasvet sv. Frančiška Saleškega na:
  https://si.aleteia.org/2022/03/30/nasvet-sv-franciska-saleskega-kako-se-soociti-z-duhovno-suso/

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!

 93. Miro says:

  KAKO BRZDATI JEZO?

  Doma, na delu, na avtocesti … za jezo obstaja nešteto priložnosti. Jeza sodi med glavne grehe in povzroči vrsto drugih grehov. Na srečo je svojo jezo vedno mogoče obrzdati in je ne prenašati naprej na druge.

  PRVI NASVET: STOPITE DVA KORAKA NAZAJ

  »V trenutku, ko vas popade jeza, se poskusite čim bolj oddaljiti od stvari, ki vam jezo vzbuja. Ostanite tiho, kolikor dolgo traja,« je svetoval arški župnik. Namesto da bi razbili vse krožnike v kuhinji, ker vas je otrok ali zakonec spravil do roba, stopite na zrak in globoko vdihnite ter se nekoliko pomirite. Pri sebi večkrat ponovite: »Jezus, ki si krotak in ponižen v srcu, naj bo moje srce podobno tvojemu.«

  Še več drugih nasvetov za brzdanje jeze v priloženi fotogaleriji na:
  https://si.aleteia.org/2020/02/03/9-nasvetov-s-katerimi-boste-lazje-brzdali-svojo-jezo/

  Božje usmiljenje, ki nas napolnjuješ z milostjo, zaupamo vate!

  • Miro says:

   Kako lahko je drugim posredovati nasvete, kajne. Ampak v tistem trenutku, ko me bo pri vožnji na cesti izsiljeval nek “divjak”, se bom težko obrzdal, da ne bi jezno odreagiral. Blagor mu, kdor se lahko temu izogne. Gospod Jezus, pridi na pomoč in me/nas napolni z duhom strpnosti in potrpežljivosti v vseh življenjskih okoliščinah!

   • Hvala says:

    Res je, težko se je obrzdati, zato pa je potrebno jezo stalno izročati Gospodu, se boriti skupaj z Jezusom, da tega ne bi več počeli in tako počasi NASTAJA “NOV ČLOVEK”. TREBA JE IZREKATI- SKUPAJ S TABO JEZUS ZMOREM VSE, NOČEM JEZE, TEBI JO PODARIM! TO JE TO!

    • Hvala says:

     NAJPREJ PA JE SEVEDA ODLOČITEV, DA SI TO ŽELIMO. ODLOČITI SE!

     • Miro says:

      Da, odločitev je vsekakor potrebna. Da bi pa to zmogli, se priporočimo Devici Mariji, ki je najbolj zanesljiva vodnica k našemu Odrešeniku Jezusu Kristustu. Molimo:

      Zdrava, Marija, milosti polna, Gospod je s teboj, blagoslovljena
      si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus.

      Sveta Marija, Mati božja, prosi za nas grešnike, zdaj in ob naši
      smrtni uri. Amen.

      BOŽJE USMILJENJE, KI SI NAM DALO PRESVETO DEVICO MARIJO ZA MATER USMILJENJA, ZAUPAMO VATE!

 94. Miro says:

  DEVET NASVETOV, KAKO SE PO DOLGEM ČASU VRNITI K SVETI MAŠI – PRI SVETI MAŠI SMO VEDNO DOBRODOŠLI. JEZUS SI NE GLEDE NA VSE ŽELI, DA BI GA OBISKALI

  Če oklevate in ne veste, kako bi se znova približali Cerkvi in začeli po dolgem času obiskovati sveto mašo, vam lahko koristi teh devet nasvetov. Dobro je, da se zavedate, da vas Jezus želi nazaj, vedno se vam želi pridružiti in se vam podariti.

  https://si.aleteia.org/2021/07/11/9-nasvetov-kako-se-po-dolgem-casu-vrniti-k-sveti-masi/

  Božje usmiljenje, ki izviraš iz Presvetega Srca Jezusovega, zaupamo vate!

 95. Miro says:

  KAKO SE PO MARIJI »VRNITI« K JEZUSU?

  Vrsto odličnih duhovnih nasvetov oz. spodbud nam s svojim izjemno bogatim svetniškim življenjem podaja sv. JožefMarija Escriva (pred dnevi smo praznovali njegov god).

  Sv. Jožefmarija je bil pobožen do Marije že kot otrok in tega po mnogih letih ni pozabil. Maja 1970, med svojo molitveno devetdnevnico pri Guadalupski Materi Božji, je dejal: »Svetujem vam, še zlasti v teh trenutkih, da se vrnete v svoja otroška leta in se poskusite spomniti […] – jaz se tega jasno spominjam – svojega prvega dejanja, s katerim ste se zavestno in po lastni volji obrnili k Mariji.«

  MARIJA JE TISTA, KI NAS VODI K JEZUSU, JEZUS PA NAS VODI K OČETU. ONA NAM PREPROSTO OLAJŠA DOSTOP DO BOGA.

  Več o tem na https://opusdei.org/sl-si/article/nova-obzorja-5-k-jezusu-po-mariji/

  Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!
  Brezmadežno Srce Marijino, prosi za nas!

 96. Miro says:

  BOG JE TISTI, KI PIŠE

  PREDVSEM SE MORAMO SPRIJAZNITI, DA JE BOG TISTI, KI PIŠE ZGODOVINO, TER DA MORAMO
  VSE SKRBI IN STRAH POLOŽITI V NJEGOVE ROKE …

  NE POZABITE, BOG JE NA NAŠI STRANI, POMIRITI ŽELI NAŠO DUŠO IN VNESTI MIR V NAŠE SRCE.

  O duhovnih nasvetih več na:
  https://si.aleteia.org/2020/03/28/nekaj-duhovnih-nasvetov-kako-ohraniti-notranji-mir/

  Božje usmiljenje, neskončno v vseh skrivnostih vere, zaupamo vate!

 97. Hvala says:

  Ko človek dobi spoznanje, da ti noben človek na svetu ne more podeliti nobene milosti, ni problema. BOG DELI MILOSTI, ČLOVEK PA TI POMAGA PO ČLOVEŠKO, …itd…poanta je: Z VSO MOČJO SE OKLENI BOGA IN DAL TI BO, KAR TVOJE SRCE ŽELI.

  . 5 Zaupaj v Gospoda z vsem svojim srcem,
  na svojo razumnost pa se ne zanašaj.
  6 Na vseh svojih poteh ga spoznavaj
  in on bo uravnaval tvoje steze.
  7 Ne imej sam sebe za modrega,
  boj se Gospoda in varuj se hudega.
  8 To bo zdravilo za tvoje telo,
  poživilo za tvoje kosti (Prg 3, 5-8).

  • Miro says:

   Dobrodošel vsak duhovni nasvet v luči žive BOŽJE BESEDE. Ta nas ozdravlja in odrešuje tako, kot je za nas najboljše v skladu z Gospodovim odrešenjskim načrtom. Kot nas uči Gospod, so na naši duhovni poti potrebni še zlasti: pozabljanje nase, odpovedovanje grehu in sebičnosti in življenje v Kristusu (“On mora rasti, jaz pa se manjšati”, Jn 3,30). Na tej poti sta izjemno pomembni razpoložljivost srca in sodelovanje z Božjo milostjo.

   Ob naših prizadevanjih za dušni in telesni blagor prosilcev – na priprošnjo Preblažene Device Marije – tokrat Gospoda z zaupanjem prosimo za pravo besedo v moči Svetega Duha.

   PROŠNJA ZA PRAVO BESEDO

   Tudi dan, ki se zdajle začenja,
   potrebuje besede pozdrava in zahvale;
   potrebuje besede odločitve in odklonitve,
   potrebuje besede preudarka.
   Daj mi prave besede.

   Živimo in mislimo, se odločamo in molimo,
   kaznujemo in ljubimo v besedah in z besedami.
   Te so lahko močnejše,
   bolj prodorne in nevarne kot pa dejanja.
   Daj mi besede ljubezni.

   Besede lahko povezujejo,
   lahko zdravijo in tolažijo,
   lahko pa tudi sejejo razdor,
   sekajo rane in ubijajo.
   Lahko učijo in pojasnjujejo,
   lahko lažejo in zapeljujejo.
   Daj mi besede resnice.

   Ko sem govoril, je beseda izrečena
   in tako nad njo nimam nobene moči več.
   Zdaj živi svoje lastno življenje,
   ki pomaga ali uničuje;
   ne morem je več prijeti,
   zvezati ali poklicati nazaj.
   Daj mi besede življenja, da mi nocojšnji večer
   ne bo treba obžalovati nobene besede.

   Paul Roth (Molitve iz Ognjišča)

   Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!
   Brezmadežno Srce Marijino, prosi za nas!

  • Minako says:

   Gospa Hvala, vaše besede, čeprav vem da je ta zapis iz Svetega pisma, izžarevajo takšno upanje. Prosim vas ostanite dejavni na tej strani. Prav tako gospod Miro.
   Marija, pomoč kristjanom, prosi za nas.

   • Minako says:

    Molim za vaju.

    • Miro says:

     Ga. Minako, najlepša hvala za spodbudne besede. Vedno, ko molimo drug za drugega, se srce z Božjo pomočjo odpira za sprejem novih milosti po božji volji. Po Mariji k Jezusu!

   • Hvala says:

    Spoštovana ga. Minako!

    Iskreno se vam zahvaljujem za vašo prošnjo, za vaše mišljenje. Zelo pogumna ste, da napišete iskreno kar mislite in tudi poslušna ste. GLEJTE, GOSPOD NE BO POZABIL VAŠEGA TRUDA, PRIZADEVANJA IN VAŠIH ŽELJA. NEKOČ BO VAŠE ŽIVLJENJE V HOJI SKUPAJ Z NJIM OBRODILO BOGATE SADOVE. SAMO VZTRAJAJTE! TUDI KO VAM BO ZELO TEŽKO, VZTRAJAJTE. NE ODMIKAJTE SE IN NE IŠČITE LAŽJE POTI, AMPAK POJDITE Z JEZUSOM SKOZI PREIZKUŠNJE, SKOZI ŽIVLJENSKI VIHAR.

    Glejte, v mesecu januarju ali februarju ne vidimo hrušk na drevesu, pa upamo, da bomo imeli sad, da bodo slastne hruške zrasle. UPAMO! TUDI, ČE SE TO NE ZGODI NEKAJ ZAPOREDNIH LET, NEKOČ BO SAD. NEKOČ BO!. ČE PA NE BO, SE HRUŠKO POSEKA.

    KAJ JE VERA?

    1 Je pa vera obstoj resničnosti, v katere upamo, zagotovilo stvari, ki jih ne vidimo. 2 Zaradi nje je bilo namreč pričano v korist starih.
    3 Po veri spoznavamo, da so bili svetovi urejeni z Božjo besedo, tako da je to, kar se vidi, nastalo iz tega, kar se ne kaže.
    4 Po veri je Abel daroval Bogu večjo žrtev kakor Kajn. Po veri se je zanj pričalo, da je pravičen, ker je sam Bog pričal za njegove darove. Po njej še vedno govori, čeprav je umrl. 5 Po veri je bil Henoh vzet, da ni videl smrti, in ga ni bilo najti, ker ga je Bog vzel. Kajti preden je bil vzet, je bilo zanj pričano, da je Bogu všeč. 6 Brez vere namreč ne moremo biti Bogu všeč, kajti kdor prihaja k Bogu, mora verovati, da on biva in poplača tiste, ki ga iščejo. 7 Po veri je bil Noe vpeljan v stvari, ki še niso bile vidne, in v svetem strahu je naredil ladjo, da bi rešil svojo družino. Po veri je obsodil svet in postal dedič pravičnosti, ki je v skladu z vero (Heb 11, 1-7).

    Zato je potrebno vztrajati na življenjski poti, SKUPAJ Z JEZUSOM.

    Jezus je povedal, da bomo imeli stisko na tem svetu, vendar On je svet premagal.

    Jezusu izročajmo tudi vprašanja, kaj narediti, kaj storiti, kaj bi ti Jezus naredil na mojem mestu itd..

    Jezus odgovarja na naša vprašanja, pogovore, prošnje in molitve na različne načine in po svoji izbiri, KDAJ, KAKO IN NA KAKŠEN NAČIN- DOLOČI SAM. Odgovor na določeno vprašanje sem prejela tudi, ko je minilo več let, kajti Jezus ve, kaj je nujna zadeva za odgovor, kaj pa ne. Mi velikokrat razmišljamo samo po človeško. Odgovori pa tudi takoj, če je po Njegovo nujno!

    V vsakem napisanem stavku, ki sem ga podala, sem hotela poudariti naslednje: DA ČLOVEK , KI ŽELI HODITI Z GOSPODOM, NAJ PROSI ZA MILOST ZAUPANJA IN MILOST PREDAJE NJEMU. TO ON ŽELI. ČLOVEK NAJ SE PUSTI VODITI BOGU, NAJ DOPUSTI, DA GA BOG OČISTI GREHOV, NAJ MU DOPUSTI, DA BO IZ NJEGA NAREDIL NOVEGA ČLOVEKA, -DA BO ROJEN IZ SVETEGA DUHA,”NA NOVO”.

    Vse preveč je zanašanja na lastne moči, na lastne rešitve..

    Tudi svetovni karizmatiki poudarjajo, kako pomembno je VZTRAJANJE V HOJI ZA GOSPODOM, PA ČE NAM JE VŠEČ ALI NE. JEZUS JE NAROČIL PROSITI ZA MILOST VZTRAJANJA, NE ODMIKATI SE KRIŽU, STISKAM, RAZNEMU TRPLJENJU! KAKO BO ČLOVEK “ODPOREN” PROTI DELOVANJU HUDOBCA, KAKO SE BO VERA PREIZKUSILA, KAKO BO UTRJEN V PONIŽANJIH, ČE BEGA IN IŠČE REŠITVE, KAKO BI POBEGNIL TRPLJENJU?

    ZAKAJ SE NI JEZUS ODMAKNIL OD TRPLJENJA, Z LAHKOTO BI SE, SAJ JE BOŽJI SIN? NI SE, ZATO, DA NAS JE REŠIL VEČNE SMRTI IN POKAZAL VZOR ZA VSE VEČNE ČASE!

    Gospod dopušča določene dogodke, da se nam zgodijo, tudi takšne, ki nas prizadenejo. Ne jezimo se na ljudi.

    Ostale tehnične stvari niso pomembne, vsak človek je zmotljiv in če napiše v drugo kolono namesto v prvo, je to pač človeški faktor.

    Glejte, velikokrat se spomnim na grešnico, ki so jo zasačili v prešuštvovanju:

    1 Jezus pa je krenil proti Oljski gori. 2 Zgodaj zjutraj se je spet napotil v tempelj. Vse ljudstvo je prihajalo k njemu, on pa je sédel in jih učil. 3 Pismouki in farizeji so tedaj pripeljali ženo, ki so jo zalotili pri prešuštvovanju. Postavili so jo v sredo 4 in mu rekli: »Učitelj, tole ženo smo zasačili v prešuštvovanju. 5 Mojzes nam je v postavi ukazal take kamnati. Kaj pa ti praviš?« 6 To so govorili, ker so ga preizkušali, da bi ga mogli tožiti. Jezus se je sklonil in s prstom pisal po tleh. 7 Ko pa so ga kar naprej spraševali, se je vzravnal in jim rekel: »Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo.« 8 Nato se je spet sklonil in pisal po tleh. 9 Ko so to slišali, so drug za drugim odhajali, od najstarejših dalje. In ostal je sam in žena v sredi. 10 Jezus se je vzravnal in ji rekel: »Kje so, žena? Te ni nihče obsodil?« 11 Rekla je: »Nihče, Gospod.« In Jezus ji je dejal: »Tudi jaz te ne obsojam. Pojdi in odslej ne gréši več!« (Jn 8,1-11).

    Tudi dandanes se tako dogaja v družbi.

    Naj povem nasvet, ki sem ga prebrala o ponavljanju stavkov oz dajanje nasvetov otrokom. Otroci ne poslušajo vedno staršev, tudi jaz nisem, ampak če mati tisočkrat ponovi stavek, oz. da nasvet, se bo otrok nekoč spomnil tega, bo privrelo to mamino svetovanje na dan, pa čeprav mogoče prepozno.

    Naslednje, kar želim omeniti je: Bog želi, da človek pričuje, o tem, kako mu je Gospod spremenil življenje!

    8 Toda prejeli boste moč, ko bo Sveti Duh prišel nad vas, in boste moje priče v Jeruzalemu in po vsej Judeji in Samariji ter do skrajnih mej sveta.«(Jn 1,4.8).

    Pride pa lahko bojazen, človek se ustraši, kaj pa če me ne bodo razumeli? Ta bojazen mogoče izvira tudi iz tega, ker ima Gospod za vsakega svojo pot in svoj način rešitve iz stiske, vsakemu posebej naroča, KAJ NAJ STORI.

    ZATO NAJ IMA VSAK ČLOVEK, KI ŽELI PREHODITI ŽIVLJENSKO POT Z JEZUSOM , SVOJ OSEBNI ODNOS Z NJIM. To je prvi nasvet!

    SVETA MARIJA JE V KANI GALILEJSKI REKLA SLUŽABNIKOM: KARKOLI VAM POREČE STORITE; TA STAVEK VELJA ZA VSE VEČNE ČASE! STORIMO, KAJ NAM NAROČA GOSPOD!

    Bog je ustvaril moškega in žensko, za ohranjanje harmonije v svetu z drugačno konstrukcijo, različnim mišljenjem, obnašanjem , nežnostjo, drugačna moč telesa, itd.. Vendar skupno nam je pa eno: PRILAGANJE DRUG DRUGEMU KLJUB POPOLNI RAZLIČNOSTI.

    Če gledamo travo na travniku (seno), bivajo skupaj popolnoma različne bilke in rože, v vsej svoji drugačnosti, to je čudovit Božji mozaik, svojo nalogo opravijo , ko dozorijo za košnjo in hrano živalim. Dokler čakajo na košnjo, če dočakajo, če jih prej nekdo ne populi, če jih toča ne oklesti itd, MORAJO VZTRAJATI SKUPAJ V LEPEM VREMENU, V NEURJU IN TOČI, SKUPAJ SO V DOBREM IN HUDEM VSAK S SVOJIM “SOSEDOM” KI JE POPOLNOMA DRUGAČEN OD NJEGA.

    Drug drugemu moramo vsak dan odpuščati.

    3 Prenašajte drug drugega in odpuščajte drug drugemu, če se ima kateri kaj pritožiti proti kateremu. Kakor je Gospod odpustil vam, tako tudi vi odpuščajte (Kol 3,13).

    • Miro says:

     Ga. Hvala, tudi vam najlepša hvala za spodbudne besede. Prosim, da se še tesneje povežemo v naših molitvah za trpeče sestre in brate (prošnje prosilcev v rubriki Prosim za molitev), še zlasti za najbolj preizkušane v hudih življenjskih stiskah. Prosim, da v tem času veliko molimo tudi za mir v Ukrajini in drugod po svetu, ter za hudo trpeče ukrajinsko prebivalstvo. Molimo, naj za vse trpeče posreduje Kraljica miru! Glede na to, da nam molitev nenehno naroča Preblažena Devica Marija, sta vsaka pobuda za vztrajno molitev in pozitiven odmev na njo izjemno dobrodošla. Z molitvijo začnimo že zdaj:

     POD TVOJE VARSTVO PRIBEŽIMO

     Pod tvoje varstvo pribežimo,
     o sveta božja Porodnica,
     ne zavrzi naših prošenj
     v naših potrebah,
     temveč reši nas
     vselej vseh nevarnosti,
     o častitljiva in blagoslovljena Devica,
     naša gospa, naša srednica,
     naša besednica!
     S svojim Sinom nas spravi,
     svojemu Sinu nas priporoči,
     svojemu Sinu nas izroči!

     Božje usmiljenje, ki si nam dalo Presveto Devico Marijo za Mater usmiljenja, zaupamo vate!

 98. Miro says:

  Več duhovnih nasvetov in priporočil glede odpuščanja.

  NENEHNO ODPUŠČATI!

  Peter sprašuje Jezusa, kolikokrat naj odpusti svojemu bratu, ki greši zoper njega (Mt 18,21). Morda se kdaj tudi mi tako sprašujemo. Jezus odgovarja, da sedemdesetkrat sedemkrat, torej vedno (Mt 18,22). Kako je to mogoče? Za nas je nemogoče, ne pa za Boga. Tako on odpušča. Tako usmiljen je naš Oče. Takšni naj bi postajali tudi mi. Kako?

  Nikakor ne na podlagi svojih moči, svoje odločitve, da bomo odpuščali. To zmoremo samo z njegovo pomočjo, z darom odpuščanja, ki nam ga daje po Jezusu Kristusu v Svetem Duhu.

  Prosimo Svetega Duha, naj nam daje vedno znova ta dar in tudi moč, da bomo z njim sodelovali, da se bomo v njegovi moči odločali za pot odpuščanja. Le tako bo odpuščanje postalo naš način življenja, tako kot dihanje, kot utrip srca. Prosimo ga tudi, naj nas spominja in uči, kako na Jezusov način graditi z drugimi in s seboj spoštljive odnose, ki vključujejo zdrave meje in pričakovanja.

  Vsi smo slabotni in ranljivi. Vsi smo pogosto razočarani in ranjeni, toda hkrati tudi tisti, ki razočaramo in ranimo druge. Nihče ni tako popoln, »celo Bog ne«, da bi nas ne mogel razočarati. Ob vsem, kar se nam zgodi, ne zmoremo vedno verjeti, da nas on resnično vedno in povsod ljubi, želi dobro. Vsi živimo od usmiljenja in odpuščanja.

  Ne zaprimo se v stisko razočaranja in ranjenosti ter v pravičnost, ki nas sili, da drugemu pravično povrnemo to, kar nam je storil, da se mu maščujemo. Dopustimo, da v nas zmaga usmiljenje in odpuščanje Boga Očeta. Odločimo se zanj in prosimo, da bi se v nas in v tistem, ki nas je prizadel in ranil, zgodilo odpuščanje. Iščimo to pot in gotovo jo bomo našli. Tako bomo lahko vedno znova doživljali veselje odpuščanja ter svobodo in mir, ki ga ta svet ne more dati, kajti to je Božji dar.

  Pater Ivan Platovnjak

  Povzeto po: https://duhovnoizpopolnjevanje.si/2021/03/12/nenehno-odpuscati/

 99. Miro says:

  Kako naj se kristjan v svoji notranjosti zoperstavi jezi, samopomilovanju, zameri, užaljenosti … in se vsak dan odpira odpuščanju in veselju v moči Svetega Duha? Predvsem v zdravilni in odrešenjski moči žive BOŽJE BESEDE! Samo ta in nihče drug nas kljub vsakodnevnim težavam in preizkušnjam zanesljivo odrešuje v vseh življenjskih situacijah. Tokrat prisluhnimo duhovnim nasvetom apostola Pavla:

  IZ PISMA EFEŽANOM

  »Zato opustite laž in govorite resnico vsak s svojim bližnjim, saj smo med seboj deli enega telesa. Jezite se, a nikar ne grešite; sonce naj ne zaide nad vašo jezo in ne dajajte prostora hudiču.« (Ef 4,25-27)

  IN IZ PISMA KOLOŠANOM

  »Zdaj pa tudi vi odvrzite vse to: jezo, vzkipljivost, hudobnost, obrekovanje, nesramno govorjenje svojih ust. Kot Božji izvoljenci, sveti in ljubljeni, si torej oblecite čim globlje usmiljenje, dobrotljivost, ponižnost, krotkost, potrpežljivost. Prenašajte drug drugega in odpuščajte drug drugemu, če se ima kateri kaj pritožiti proti kateremu. Kakor je Gospod odpustil vam, tako tudi vi odpuščajte.« (Kol 3,8.12-13)

  Božje usmiljenje, ki vedno in povsod spremljaš vse ljudi, zaupamo vate!

  • Hvala says:

   Ne, g. Miro, da ne boste mislili, da sem jezna ali užaljena, ali da ne odpuščam. Vsak dan je potrebno odpuščati, če ne človek ne more živeti.

   Tedaj je pristopil Peter in mu rekel: »Gospod, kolikokrat naj odpustim svojemu bratu, če greši zoper mene? Do sedemkrat?« 22 Jezus mu je dejal: »Ne pravim ti do sedemkrat, ampak do sedemdesetkrat sedemkrat (Mt 18.21-22).

   Živeti moramo tako kot pravi Sveti Pavel, kot ste napisali: Prenašajte drug drugega in odpuščajte drug drugemu, če se ima kateri kaj pritožiti proti kateremu. Kakor je Gospod odpustil vam, tako tudi vi odpuščajte.«

   Z moje strani nimam kaj odpustiti, sploh pa ne, če nasprotna stran govori resnico. Vedno moramo gledati tudi s tega vidika.

   Vsak človek ima kdaj težak, naporen dan in mogoče kakšna beseda izbruhne nehote, mislim, da ste tudi vi imeli težak in naporen dan ali dneve. Ne obremenjujte se sedaj s tem, če bo kdo želel si lahko kaj povemo, razmislimo, skupaj debatiramo ali pa se zahvalimo Bogu.

   Vse dobro vam želim!

   • Miro says:

    Ga. Hvala, hvala za vaše mnenje. Kot že rečeno, prosim, da se še bolj posvetimo molitvi za vse, ki nas za to prosijo v hudih dušnih in telesnih stiskah. Najprej za pomoč prosimo Svetega Duha, in sicer s čudovito molitvijo sv. Avguština. Že vnaprej hvala za vaše molitve, najbolj pa za vztrajne molitve “tihih” molilcev pred Najsvetejšim.

    MOLITEV K SVETEMU DUHU

    Pridi v mene, Sveti Duh,
    Duh modrosti:
    podari mi notranje oči in ušesa,
    da me ne bodo vezala
    na materialne stvari,
    ampak vedno iskala duhovno realnost.
    Pridi v mene, Sveti Duh,
    Duh ljubezni: dolivaj vedno več
    prave ljubezni v moje srce.
    Pridi v mene, Sveti Duh,
    Duh resnice: dovoli mi,
    da dosežem spoznanje resnice
    v vsej njeni polnosti.
    Pridi v mene, Sveti Duh,
    živa voda, ki priteka iz gore
    za večno življenje:
    daj mi milost, da pridem k tebi
    občudovat obraz Očeta
    v življenje in radost brez konca.
    Amen.

    Želim vam obilen Božji blagoslov!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja